Nav P&S Training van paarden, de zin en onzin

Moderators: Sica, C_arola, Neonlight, balance

 
 
Anne_GTI

Berichten: 18195
Geregistreerd: 26-09-02
Woonplaats: Kan de rand van Zwollywood zien uit mijn keukenraam, daarom kijk ik liever in de kamer naar buiten

Nav P&S Training van paarden, de zin en onzin

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 22-07-03 21:33

Heb net het artikel in de P&S gelezen en vond er een aantal punten in staan waarvan ik wel benieuwd ben hoe iedereen hier daar over denkt.

Bv. die bandages die meer kwaad als goed doen en dat een dressuurpaard elke keer het zelfde kunstje moet laten zien en afgestompt raakt.

Vond er zelf veel uitspraken in zitten die hout sneden.


DunjaR
Berichten: 3404
Geregistreerd: 12-05-03

Link naar dit bericht Geplaatst: 22-07-03 21:38

zet het artikel eens neer kunnen we het ook zien ! Cheese!

ik persoonlijk denk dat een paard wel afgestomt raakt als tie elke dag hetzelfde moet doen dat heb je zelf toch ook als je iedere dag naar hetzelfde werk gaat etc etc (doe ik nu al 4 jaar zucht...)
dus ik denk dat je dit voorkomt door veel afwisseling te hebben!
mijn paard gaat de ene dag naar het strand de andere dag intensief gedressuurt, dan weer een dagje springen, een dagje rust etc etc toch moeten ze ook wel regelmaat hebben!

over die bandages durf ik niets te zeggen maar ik heb weleens gezien hoe een paardenbeen erbij staat de volgende dag als ze vergeten zijn
echt gruwelijk!!

Faas

Berichten: 12718
Geregistreerd: 21-07-02
Woonplaats: Steenwijksmoer

Link naar dit bericht Geplaatst: 22-07-03 21:39

Is dat hetzelfde artikel waarin staat dat je een paard dat net van training komt in zijn GEHEEL moet koelen? Dus ook de grote spieren op de achterhand?

Want dat vond ik nogal vreemd. Geen haar op mijn hoofd die er aan denkt die achterhand te gaan koelen.

Tja, bandages. Mijn huisarts raadde mij ooit aan om lage schoenen te kopen. Als je de hoge hebt dan maak je je enkels lui. In de endurance houden we niet van bandages tenzij het echt niet anders kan. Maar zoals ik het soms zie in andere takken vind ik het zonde. Je maakt de pezen zwak. Wij harden ze liever uit.

De meningen zijn hier over verdeeld hoor. Ik draag deze mening. Ben ook wel benieuwd naar de andere meningen.

'Paint' it 'Black'

Anne_GTI

Berichten: 18195
Geregistreerd: 26-09-02
Woonplaats: Kan de rand van Zwollywood zien uit mijn keukenraam, daarom kijk ik liever in de kamer naar buiten

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 22-07-03 21:41

Oei het hele artikel neerzetten? Dat wordt een hoop typewerk....
ach heb toch zwangerschapsverlof... begin er straks wel aan als die kleine weer gedronken heeft...


DunjaR
Berichten: 3404
Geregistreerd: 12-05-03

Link naar dit bericht Geplaatst: 22-07-03 21:48

nee joh scannen aah niet typen lieverd hahahaha of mischien staat het op een website

Naz

Berichten: 7203
Geregistreerd: 09-05-01
Woonplaats: De Vecht verlaten voor de IJssel

Link naar dit bericht Geplaatst: 22-07-03 22:01

Ik vind oa dat ze in dat artikel dressuurruiters nogal over één kam scheren.

Er staat dat spring- en eventingpaarden sowieso wel genoeg afwisseling hebben, maar dat de dressuurruiters iedere dag de 'kunstjes' moeten oefenen. Kom op zeg, iedere fatsoenlijke ruiter snapt toch dat dat niet werkt.

Ook het gebruik van zweetdekens zou onzin zijn Verward Paard wat zeiknat is dan maar snel af laten koelen?

Als je niet weet waar je heen gaat, kom je er altijd -- Loesje

DunjaR
Berichten: 3404
Geregistreerd: 12-05-03

Link naar dit bericht Geplaatst: 22-07-03 22:10

en dan is het onzin die zweetdeken lekker belangrijk mijn paard vind het heerlijk als ik hem omdoen na een uurtje hard werken in de winter en ik ben er ook voor!

alleen moet ik erbij vertellen dat de manegepaarden bij ons dus geen zweetdeken krijgen en zich nog meer in het zweet werken als privepaarden en die zijn ook 9 vd 10 x dus niet ziek misschien toch een puntje..?

nee ik doe gewoon lekker zn dekentje om vind ie zelf ook heerlijk geloof ik!!

Anne_GTI

Berichten: 18195
Geregistreerd: 26-09-02
Woonplaats: Kan de rand van Zwollywood zien uit mijn keukenraam, daarom kijk ik liever in de kamer naar buiten

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 22-07-03 23:25

Training van paarden, de en onzin

Als jij je paard zadelt om te gaan rijden, heb je dan over nagedacht wat je die dag met hem gaat doen? Of hoe de planning voor de rest van de week of die maand is? Als je deze vragen met ja kunt beantwoorden, ben je al verder dan de doorsnee ruiter. Degene die tevoren een plan heeft gemaakt, is bewust bezig met training. Het trainen van een paard is complex. Wat wil je bereiken? Moet hij nieuwe oefeningen (kunstjes), of moet er gewerkt worden aan uithoudingsvermogen en kracht? Algemene trainingsschema's voor paarden bestaan niet. Elk dier is verschillend en veel hangt af van het gevoel en het oog van de ruiter/trainer om te bepalen hoeveel training nodig is en wat voor soort training. Dr. Eric van Breda, fysioloog aan de universiteit van Maastricht, kan er uren, dagen over vertellen. Het is zijn vakgebied, zijn specialisme. Training van paarden, de zin en onzin.

"Een paard is een atleet en een veel betere atleet dan de mens. Een paard neemt bijvoorbeeld twee keer zoveel zuurstof in het bloed op als een mens. Het hart van een paard kan 400 liter bloed per minuut rondpompen! Dat zijn 40 emmers water, probeer dat maar eens in een minuut van de ene emmer in de andere te gooien. Bij een mens is het maar 35 liter per minuut. Mensen en paarden hebben grote bloedvaten die zich vertakken in kleine bloedvaten die de zuurstof naar de spieren brengen. Een mens heeft 100.000 kilometer aan haarvaten, een paard 650.000 kilometer. Een enorm potentieel dus.
Je kunt de training van een paard wel een beetje vergelijken met de humane sport. Een mens heeft acht tot twaalf jaar nodig om ergens goed in te worden. Bij een paard is dat ook zo. je begint me een drie-jarige en als het paard elf of twaalf is, is hij op de top van zijn kunnen. Tegenwoordig is er een trend dat paarden steeds jonger en sneller op hun top moeten zijn, maar dat is een slechte ontwikkeling, die alleen maar blessures oplevert.

Rust roest niet!

Stel je paard voor als een stilstaande stoomtrein, die moet gaan rijden. Er moet chemische energie omgezet worden in mechanische energie. Om de trein te laten bewegen heb je kolen nodig als brandstof, om de spieren van een paard in beweging te laten zetten heb je koolhydraten nodig die omgezet worden in spiersuikers. Bij inspanning worden spiersuikers verbrand. We hebben dat gemeten en het blijkt dat na een zware training, na 24 uur, de hoeveelheid spiersuiker in een spier nog steeds niet terug op niveau is. Dat betekent dus, dat je na een zware inspanning , niet direct nog een zware inspanning kunt vragen. Je zult dus moeten plannen. Na inspanning moet rust volgen. Rust is nodig voor herstel. In dit geval roest rust dus niet! Het is zo dat een paard (of mens) na de training vermoeid is en moet rusten. Het lichaam is slim en beseft dat het moet herstellen, maar ook moet zorgen voor een beetje extra energie, zodat de volgende keer de training minder vermoeiend is. Het lichaam past zich aan aan de prestatie. Het overcompenseert. Dit aanpassen vindt niet plaats tijdens de training, maar daarna, in de rustfase. Als je weet dat het lichaam zich aanpast aan de training, kun je daar gebruik van maken. Als je een keer per week traint, gebeurt er eigenlijk niets qua opbouw. Het lichaam past zich aan, maar er volgt niet weer een training en het effect zakt weer weg. Als je steeds maar door gaat met trainen, doe je teveel en kan het lichaam zich niet herstellen. Het paard zal stijf worden, "zuur"zijn en spierpijn hebben. De ideale training is prestatie-rust-prestatie. Op welk punt heb je genoeg getraind en hoeveel rust moet er dan volgen? Als ik dat kon zeggen zou ik in aanmerking komen voor een Nobelprijs. Trainen is wetenschap, maar ook gevoel. Het is een complexe materie. Het komt op de kennis van de ruiter aan, om te weten wanneer zijn paard genoeg gedaan heeft en hoeveel rust hij nodig heeft. De planning van de training gaat niet over een paar weken, maar maanden. Je moet jezelf doelen stellen en nadenken voor je ergens aan begint. Wil je naar de Olympische Spelen, dan moet je in januari al een trainingsschema maken, om ergens in augustus te kunnen pieken. Ruiters die in de selectie voor een EK zitten, zouden dus eigenlijk in januari al moeten weten of ze naar een EK gaan. Dan kunnen ze op de juiste manier een trainingsschema in elkaar zetten. Nu moeten ze soms nog twee weken voor een EK een selectiewedstrijd rijden.
Een trainingsschema geeft een curve naar boven, maar op een gegeven moment wordt ook weer iets afgebouwd. Je bouwt geleidelijk de training op in zwaarte tot je een punt bereikt dat het paard zo fit is, dat je alleen nogmaar hoeft bij te houden. Je traint datgene waar je goed in wilt zijn, maar dat mag niet ontaarden in afstomping en altijd hetzelfde doen. Juist de afwisseling in de training is zo goed. Wil je een dressuurpaard sterker maken, ga er dan eens mee springen of trek lekker sprintjes op de zandweg. Goed voor zijn conditie en nog leuk ook. Springpaarden en eventers krijgen meestal wel voldoende afwisseling in de training. De groep dressuurruiters is veel meer geneigd om altijd maar weer die 'kunstjes' te doen. Stel je toch eens voor dat het paard een kunstje vergeet!

Intervaltraining

Als je een paard goed wilt trainen moet je aan interval training doen. Dat is niet moeilijk en levert het snelste resultaat. Als je drie keer per week interval training doet zul je al snel het effect merken. Je wilt de spieren sterker maken en het uithoudingsvermogen vergroten. Een spier is een soort kabel die uitgerekt wordt en weer intrekt. Langer en korter dus. Als je teveel doet krijg je spierpijn. De spier is overrekt en dat geeft een ontstekingsreactie. Spieren moeten dus met beleid getraind worden. Eerste een goede warming up, bij paarden ongeveer 15 minuten. Lekker tien minuten stappen en licht draven. Neem bijvoorbeeld een jong paard dat een normale basisconditie heeft en op L-niveau springt. Met zo'n paard begin je met de intervaltraining door in de rijbaan zes in-uitjes achter elkaar te zetten. Niet te hoog, gewoon kruisjes. In galop laat je hem langs de lange zijde flink sprinten, vangt hem in de wending op en rijdt over de in-uit sprongen. Van hand veranderen en nog een keer hetzelfde van de andere kant. Dan terug naar stap en twee minuten stappen. Neem de stopwatch er maar bij. Na twee minuten weer hetzelfde, sprinten, in-uitjes, van hand veranderen, nog een keer sprinten en springen en weer twee minuten stappen. Het is een simpele oefening, maar een paard met een matige conditie zal na die twee keer al nat van het zweet zijn. Je doet dit drie keer per week en geleidelijk bouw je het uit. Van twee keer, naar drie, vier keer. Maak de kruisjes iets hoger zodat je paard meer sprong moet maken. Als je dit een week of zes volhoudt, heb je een prima conditie bij je paard. Dan hoef je het nog maar een keer per week te doen om het bij te houden. Je kunt zoiets ook bij een buitenrit doen. Je trekt een sprint van 10 seconden, dan weer 10 seconcen stap, weer een sprint van 10 seconden, weer even rust. Je moet het paard even tot het uiterste laten gaan, er moet vermoeidheid optreden en dan weer rust. Je kunt de oefening met de kruisjes ook afwisselen door langs de lange zijde cavaletti te leggen. Dan trek je geen sprint, maar heb je even een moment van aandacht en controle. Voor hele hete paarden is dit een goede oefening. Wees creatief in het bedenken van oefeningen.

Geen zweetdekens, geen bandages

Na de training volgt de cooling down. Lekker ontspannen 15 minuten stappen. Bij redelijk weer gewoon buiten, de wind langs de huid. Een paard zweet en de huid wordt vochtig. Door de wind worden de bloedvaten gekoeld en dat koelt de spieren weer. De temperatuur van de spieren kan tijdens de training wel oplopen tot 45 graden. Daarom is het opgooien van een deken na arbeid ook zulke flauwe kul. Ik zal nu wel tegen zere schenen schoppen, maar als je blijft stappen vat een paard heus geen kou als hij warm is. Je moet de spieren eerst de kans geven af te koelen. Als het heel warm is, is afspuiten ideaal. Gewoon met koud water , lekker 5 minuten afspoelen. Over het hele lichaam, want je wilt een zo groot mogelijk oppervlak afkoelen. Benen afspuiten om een paard te koelen heeft geen zin. Dan lopen met hem tot hij droog is. Eigenlijk zou je even de temperatuur van je paard moeten meten om te weten of hij voldoende afgekoeld is. Eventueel kun je nog een keer afspuiten. Nu ik toch bezig ben: bandages om de benen van al die dressuurpaarden vind ik ook zo iets onzinnigs. Het is helemaal niet goed om de benen warm te laten worden. Onder die bandages wordt het meer dan 45 graden. Het is nutteloos en slecht. De pezen worden te warm en kunnen niet meer afkoelen. In plaats van bescherming, creeer je juist blessures.
Tot slot nog dit: Je kunt een paard wel optimaal trainen, maar een paard dat genetisch een ZZ-paard is, zal nooit een Grand Prix-paard worden. Dat moet je als ruiter gewoon inzien en accepteren. Niet trainen tot in het oneindige. Daar wordt niemand gelukkiger van. Jij niet en je paard al zeker niet."

Christel ter Horst

Anne_GTI

Berichten: 18195
Geregistreerd: 26-09-02
Woonplaats: Kan de rand van Zwollywood zien uit mijn keukenraam, daarom kijk ik liever in de kamer naar buiten

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 22-07-03 23:26

Heb gelukkig typediploma, scanner is niet aangesloten en dat kost me meer tijd.

Sily

Berichten: 11491
Geregistreerd: 08-12-02
Woonplaats: Delft

Link naar dit bericht Geplaatst: 23-07-03 00:14

Ik vindt het allemaal een beetje zwart/wit gezien allemaal.
Dressuurruiters gebruiken dus allemaal dekens en bandages?
Lekker makkelijk gesteld.
Maar ok aan dit hele artikel kleeft een beetje anti-dressuur sfeer dus zal wel goed zijn.

Wel vreemd is dan dat dressuurruiters niet de hele tijd hetzelfde kunstje mogen vragen, maar aan de andere kant geeft die een trainingsschema aan waar vooral mijn eerste paard om zou lachen.
3 keer in de week over lage kruisjes?
Het zal best een goed schema zijn voor het doel dat hij noemt.
Alleen zou mijn eerste paard dus na 2 keer zoiets hebben van doe het zelf maar zeg!
Als je twee keer die hoogte hebt gesprongen willen we graag iets meer uitdaging *uiteindelijk zou ze gewoon gaan maar is dat dan lol voor je knol?*

Ieder paard is daar anders in en vindt het hier allemaal wat kort door de bocht heen neergezet.

"Mag ik voor ik inslapen moet, mijn baasje nog 1 kusje geven?
Een soort laatste groet, echt, het duurt maar even!"

HorseF@N

Berichten: 1378
Geregistreerd: 12-11-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 23-07-03 08:35

Ik vind een zweetdeken in de winter wel belangrijk, reken maar dat mijn pony wel kou vat als ik hem geen deken op doe na het werk.
In de zomer vind ik het een ander verhaal maar in de winter word mijn pony geschoren. Misschien houd deze beste man daar geen rekening mee Afbeelding.

Van dat verhaal over de bandages ben ik wel een beetje van geschrokken. Ik rijd toch wel zeker 5 keer in de week met bandages. In de eerste plaats voor de steun maar daar naast moet ik toegeven dat ik het ook erg chique vind staan. Maar wat ik dan niet begrijp als je bandages 'slecht' zouden zijn, zijn peesbeschermers dan ook niet 'slecht'. Ik denk nl. dat het onder peesbeschermers even warm word als onder bandages, of zie ik dat nu verkeerd??

Kitty

Berichten: 7684
Geregistreerd: 29-01-01
Woonplaats: Rolde

Link naar dit bericht Geplaatst: 23-07-03 09:13

Ik vond juist dat gedeelte over de kruisjes en het springen heel nuttig. Tijdens de springles heb ik van mijn instructeur ook de tip meegekregen dat één keer in de week te doen (dus niet drie...).
Lange zijde sprinten, korte zijde arbeidsgalop, lange zijde kruisjes, van hand veranderen en dan op de andere hand hetzelfde. Na dit twee keer te doen even stappen.
Erg goed voor de conditie en mijn paard vond het heerlijk om te doen.

Zweetdeken doe ik tijdens het uitstappen alleen als het vriest. Anders komt er teveel kou op de achterhand en krijgen de spieren een flinke klap mee.

kebie

Berichten: 1574
Geregistreerd: 16-01-01
Woonplaats: Veluws dorp aan de rijn

Link naar dit bericht Geplaatst: 23-07-03 09:15

Klopt, voel maar eens na 10 minuten rijden hoe warm het wordt onder peesbeschermers. Ik ben daar echt van geschrokken en gebruik dus ook never nooit niet bandages. Die zijn namelijk ook aan de voorkant gesloten en daaronder moet het nog veel warmer worden.

Ik heb in het begin, toen mijn paard nog wat weinig balans had, wel veel gereden met peesbeschermers. Nu is de balans goed, en gebruik ik die dingen enkel nog met springen. Pezen kan je namelijk beter afharden door veel te stappen op het harde.

Verder vond ik het vaag dat hij stelde dat rust goed is in een training, maar dat niemand weet hoe veel rust nodig is. Maar dat 1x per week trainen te weinig is???? Hoe kan je dat dan wel met zoveel zekerheid stellen.

En inderdaad, het koelen van het hele paard. Dat doe ik echt alleen als het bloedheet is buiten en mijn paard verder goed is afgestapt. Maar anders??

Pak iets aan voordat het een probleem is. Schep orde voordat de chaos intreedt.

Desiree

Berichten: 28760
Geregistreerd: 23-01-01
Woonplaats: Twente

Link naar dit bericht Geplaatst: 23-07-03 09:18

Ik denk dat de meeste mensen niet naar behoren kunnen bandageren en dat ze er meer schade mee aanrichten dan dat ze het paard helpen. En die mensen zouden zich beter kunnen beperken tot peesbeschermers. Redenen om te bandageren zijn ook vaker "dat het zo mooi staat met die leuke kleurtjes" dan om praktische redenen.

En natuurlijk raakt een dressuurpaard afgestompt als hij altijd hetzelfde moet doen.

De hond is de betere mens

Ctal
Berichten: 5668
Geregistreerd: 08-06-03

Link naar dit bericht Geplaatst: 23-07-03 09:58

Ik rijd ook dressuur, maar wissel echt wel af.
Maar als je bv. een paard hebt van 15, waarmee je toch echt ver wil komen in de dressuur dan ga ik echt het risico niet nemen om elke week te springen, aangezien hij ook zowat niet meer te houden is, hij is normaal al heet.
Ipv dat ik spring maak ik wel buitenritten, en ook het dressuurwerk wissel ik af, ik oefen echt niet elke dag alle 'kunstjes'.
Maar het dier moet toch wel lekker los worden gereden anders wordt het een stijve plank.
Vooral met mn jongere pony doe ik veel meer afwisseling, springen juist om er wat heter te krijgen, maar om het springwerk heen moet ze nog wel dressuren, anders vind ze het wel heel geschikt.
En natuurlijk lekker op buitenrit, qua uitrij mogelijkheden zit ik hier op de veluwe goed dus dat is wel perfect.

beautyfull_mickey

Berichten: 5718
Geregistreerd: 04-06-02

Link naar dit bericht Geplaatst: 23-07-03 10:22

ik vond het ook beetje anti-dressuur.
ik ben eens een keer vergeten in de winter een zweetdeken op te leggen,en was het niet eens zo koud,en hoppa erna me paard ziek,dus ik begin vanaf het najaar zweetdekens op te leggen na het rijden.
mijn paard is harstikke gevoelig voor vanalles dus ik doe het wel.
nou als het buiten 30 graden is nee dan doe ik geen bandage's om,ik doe in de zomer niet vaak bandage's om,soms als het niet te warm is.
in de winter rij ik best vaak met bandage's.
en in de winter spuit ik echt wel nooit mijn paard af,in de zomer met 30 graden en ze is na het rijden goed nat,dan spuit ik haar lekker helemaal af,en in het najaar,winter en voorjaar doe ik dat nooit,ze is dan namelijk waar zo ziek.

en dan met afwisseling is ook al beetje raar,want de eene zeg iedere dag goed in de bak trainen dan komt je het verst...
ik ben nou bezig met een keer in de week springen,een dag rust,een dag longeren en de rest rij ik dus gewoon,zitten dan ook twee dagen bij dat ik les heb.
en die andere twee dagen dat ik zelf rij in de bak ga ik soms welleens op de springwei rijden,daar hebben we namelijk een dressuurring,dus rij ik daar welleens,is ook meteen makelijk met oefenen voor de wedstrijd.
maar soms als je tegen het eind van de maand zit,en je moet begin nieuwe maand weer starten met andere proef,ja dan doe ik haast iedere dag in de bak die proef oefenen,anders hoef ik ook niet op concour te gaan.

Je kunt gedachtens niet controleren,Je kunt alleen leren stoppen ze te geloven....

Hobbelende Vosjes Pester #44 *LOL*

Romkabouter

Berichten: 21721
Geregistreerd: 25-06-02
Woonplaats: Donkerbroek

Link naar dit bericht Geplaatst: 23-07-03 10:50

Volgens gaat die man inderdaad uit van de zomer. In de winter is een zweetdeken echt onontbeerlijk. Ook al stap, de spieren koelen dan te snel af. Een zweetdeken is er speciaal voor om dat tegen te gaan, terwijl wel het vocht weg kan. En met dat afspoelen hoop ik ook dat ie bedoelt na een tijdje te hebben gestapt om iets af te koelen.

Mijn woorden zijn mijn woorden en mijn mening. Deze graag alleen mij aanrekenen en niet mijn geliefden/vrienden/kennissen of een combi daarvan!

beautyfull_mickey

Berichten: 5718
Geregistreerd: 04-06-02

Link naar dit bericht Geplaatst: 23-07-03 10:58

ja idd romkabouter,hij had het iets duidelijker moeten uitlegen,want ik heb me vraagtekens erbij.
en er even bij moeten schrijven van in de zomer.

Je kunt gedachtens niet controleren,Je kunt alleen leren stoppen ze te geloven....

Hobbelende Vosjes Pester #44 *LOL*

Anne_GTI

Berichten: 18195
Geregistreerd: 26-09-02
Woonplaats: Kan de rand van Zwollywood zien uit mijn keukenraam, daarom kijk ik liever in de kamer naar buiten

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 23-07-03 11:02

Citaat:
Maar dat 1x per week trainen te weinig is???? Hoe kan je dat dan wel met zoveel zekerheid stellen.


Als je zelf aan fitness of bodybuilding hebt gedaan weet je dat. Als je fanatiek traint (heb ik een poosje gedaan) hou je een bepaald schema aan. Je traint om de dag bv. buikspieren. (dag rust ertussen dus) De andere dag pak je dan weer andere spiergroepen. Trainde zelf toen altijd de ene dag benen en buik en de andere dag armen en rug. Op die manier krijg je de snelste resultaten. Overigens is de intensie van de training ook van belang. Een bodybuilder traint veel zwaardere gewichten en minder reps als een atleet die fitnesst om zijn spieren sterker te maken. Die doen over het algemeen veel meer reps en lager gewicht. 'T is maar wat je doel is en ik denk dat dit ook op een paard toe te passen is. Overigens moet je bij een jong paard dat veel aanbiedt wel uitkijken dat je hem niet overbelast.

Anne_GTI

Berichten: 18195
Geregistreerd: 26-09-02
Woonplaats: Kan de rand van Zwollywood zien uit mijn keukenraam, daarom kijk ik liever in de kamer naar buiten

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 23-07-03 11:04

romkabouter en mickey, Dat staat er ook hoor... Na de training volgt de cooling down. Lekker ontspannen 15 minuten stappen. Bij redelijk weer gewoon buiten, de wind langs de huid.

Romkabouter

Berichten: 21721
Geregistreerd: 25-06-02
Woonplaats: Donkerbroek

Link naar dit bericht Geplaatst: 23-07-03 11:18

Idd, je hebt gelijk Lachen

Mijn woorden zijn mijn woorden en mijn mening. Deze graag alleen mij aanrekenen en niet mijn geliefden/vrienden/kennissen of een combi daarvan!

Karin

Berichten: 65335
Geregistreerd: 10-01-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 23-07-03 11:36

beautyfull_mickey schreef:
ik vond het ook beetje anti-dressuur.
ik ben eens een keer vergeten in de winter een zweetdeken op te leggen,en was het niet eens zo koud,en hoppa erna me paard ziek,dus ik begin vanaf het najaar zweetdekens op te leggen na het rijden.


Niet alleen in de dressuur werken mensen met dekens tegen te snelle afkoeling, ook bij springen, SGW en endurance zie ik het vaker wel dan niet. Een deken over warme spieren om te voorkomen dat ze te snel afkoelen is IMO geen overbodige luxe. Als een sporter (hardloper, tennisser) in z'n bezwete kloffie blijft rondlopen, vraagt-ie ook om problemen. Warme, droge kleding na het sporten kan een hoop ellende voorkomen, dat lijkt me zo logisch als wat.

Op 5 juli jl. werd in Ermelo een internationale endurance gereden (afstanden 80-160 km). Het was die dag vrij fris en er stond een verraderlijk windje, en dat midden in de zomer. Ik heb daar paarden gezien die met drie dekens erop werden rondgestapt (zelfs waren ze al goed uitgestapt) en ik kon de ruiters en grooms alleen maar gelijk geven. De jury heeft op een gegeven moment zelfs aangegeven dat de paarden in de stallen verzorgd mochten worden in plaats van buiten, i.v.m. gevaar van kouvatten.

Ik weet zelf inmiddels hoe spierbevangenheid voelt: ik had die keer (en zoals altijd) meer aandacht voor m'n paard dan voor mezelf, hij kreeg twee dekens op maar ik vergat zelf iets warms aan te trekken. Ben er een paar dagen goed ziek van geweest (compleet met koorts). Niet fijn. Lijkt me voor een paard ook uiterst onprettig.

En een plens koud water over (nog) warme spieren gooien lijkt mij al helemaal geen goed idee, zeker niet in de winter. Scheve mond

.
If you want to go fast, go alone. If you want to go far, go together. <African proverb>

marloezzke
Berichten: 5560
Geregistreerd: 08-07-02
Woonplaats: mierlo

Link naar dit bericht Geplaatst: 23-07-03 13:45

over die bandages ben ik het wel eens, heb er ook een aantal liggen maar gewoon nog nooit gebruikt, ook omdat ik het teveel tijd vind kosten om ze aan te brengen, ik neig dan toch eerder naar een peesbeschermer en achter een kogelbeschermer. ik zit daarnaast wel wat te dubben over die bandages, zouden ze nou goed of slecht zijn bij goed gebruik dan wel, ik vind dat persoonlijk een erg moeilijk onderwerp.

ik vind daarnaast dat hoe er over dressuur wordt gesproken in het artikel ook wel onzin, want ga maar eens een paar weken kijken bij een springstal hoe die paarden getraint worden, van een goede warmingup hebben ze soms niet eens gehoort en om het over een coolingdown maar niet te spreken. ze beginnen met draven en het paard in de krul (het liefst nog met slof) en ze eindigen ermee (sorry als dit eenzijdig over komt er zullen ook wel een hele hoop springruiters zijn die wel een goede manier van trainen hebben maar dit valt mij in grote lijnen gewoon erg op)
en daarbij vindt ik dat ze vaak maar een minimale training krijgen eerlijk gezegd, vaak hoogstens 3 kwatier vaak een half uur, en het enige wat er gedaan wordt is rondjes draven en galopperen een sprintje trekken van links naar rechts, af en toe een in uitje en dat was het. ik vind persoonlijk uit eigen ervaring veel springpaarden slecht aan de hulpen en totaal niet lekker los door het lijf.

nog even over die bandages gesproken wisten jullie dat er ook mensen zijn die over de onderlappen+bandages ook een nog een peesbeschermer aanbrengen, wat moet ik daar dan wel van denken.

ik ben het ook met jullie eens over die zweetdeken, maar heel veel mensen trainen een uur en stappen dan maar een paar rondjes uit en gooien er dan op stal een zweetdeken op en daar ben ik het weer minder mee eens dan kan je in mijn ogen beter nog wat rondes extra stappen tot een minutje of 15 anders krijg je inderdaad last van spierverzuuring.

maar ik ben het er wel weer mee eens dat je in de training ook als dressuurruiter regelmatig moet afwisselen dus een balkje mee nemen of een sprongetje of een lekker buitenritje, vaak over het algemeen bekeken (bedoel hier jullie dus niet mee) wordt dit over geslagen met de angst dat het paard iets zou kunnen overkomen tijdens een buitenrit of sprongetje.

DunjaR
Berichten: 3404
Geregistreerd: 12-05-03

Link naar dit bericht Geplaatst: 23-07-03 13:50

Sorry maar ik vind deze persoon toch hele goeie punten hebben dat van die deken bijvoorbeeld hij heeft echt wel gelijk want een paard hoeft met de winter echt geen deken om of het moet -20 zijn maar in principe is het echt niet nodig dat is meer het gemuts van ons zelf ik doe er ook aan mee mijn schatje krijgt ook een dekentje om zweet en stal dekens heb ik
dus ik doe er ook aan mee hoor !

(paarden die geschoren worden bedoel ik hier niet mee want die zullen idd kou vatten)

en ik vind ook dat hij gelijk heeft met dat trainen en dat plannen ik doe het zelf niet maarja.

en ook dat eentonige gebeuren absoluut waar je paard heeft echt geen zin meer hoor als je dag in dag uit telkens hetzelfde doe jij wil toch ook graag weekend zodat je niet hoef te werken moet er dus echt niet aan denken he dat ik 7 dagen op kantoor zit baaaahhhhhhhhhhh

oke dat was mijn mening!

Karin

Berichten: 65335
Geregistreerd: 10-01-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 23-07-03 14:00

Mango, het gaat er hier niet om of een paard in de winter een deken op moet. Het gaat erom of een paard na gedane arbeid wel of niet (even) een deken op moet i.v.m. het (te snel) afkoelen van de spieren.

.
If you want to go fast, go alone. If you want to go far, go together. <African proverb>


Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Appelien, BleikjA, GrapeshotBot, ikkedus, Knuffeldier, Vagabondo en 42 bezoekers