welke stang best voor onervaren paard?

Moderators: C_arola, Coby, Nicole288, Dyonne

Toevoegen aan eigen berichten
 
 
ingeo
Berichten: 2137
Geregistreerd: 05-07-03
Woonplaats: lokeren,belgie

welke stang best voor onervaren paard?

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 13-07-03 11:08

ik heb een 4-jaarse connemara ruin die sinds een jaar zadelmak is gemaakt. tot nu toe is hij steeds met een relatief fijne watertrens gereden, echter van bij het begin met losse teugel. hij is niet echt western getraind, maar het sluit er toch veel meer bij aan dan bij engels.
tot nu toe zijn er ook helemaal geen problemen geweest met de acceptatie van het bit, maar omdat hij toch hoofdzakelijk buiten zal gereden worden, en hij toch al een paar keer de neiging had om bij inwerking van het bit het hoofd in de lucht te steken, zou ik liever overgaan op een geschikte stang.
wat hij wel kan: in de drie gangen rustig blijven, zonder noemenswaardige teugelinwerking (gaat dus helemaal niet hangen, en dat wil ik absoluut zo houden).
wat hij niet kan: is perfekt stuurbaar op gewichtshulpen en teugelhulpen, maar heeft zéér veel moeite met het links of rechts nageven op vraag van de teugel.
van alle info die ik over stangen al heb doorgenomen (en dat is er zoveel dat ik het op de duur ècht niet meer weet!!) heb ik onthouden dat ze eerst netjes moeten inbuigen voor ze op een stang kunnen.
maar doordat ie nu toch al een paar keer aangaf te weten dat ie door hoge hoofdhouding onder de trenswerking uit kan, heb ik er misschien een probleem bij tegen de tijd dat hij zijdelings nageeft.... en ik ben hélemaal geen martingaal-of-andere-hulpteugels-mens.
ik ben ook niet geneigd om als tussenstap naar een gebroken stang over te gaan, omdat je dan èn notenkraker- èn hefboomwerking hebt (tenzij jullie me echt overtuigen).
van de 1 001 verschillende modellen, welk moet ik nemen? of welk zeker niet? helpen jullie me?

Cowgirl

Berichten: 23743
Geregistreerd: 04-03-01
Woonplaats: Drenthe

Link naar dit bericht Geplaatst: 13-07-03 11:14

Als je geen goede aanleuning hebt op je trens heb je dat bij je stang ook niet. Erger nog het kan averechts gaan werken. Met als gevolg een verkloot paard dat niet meer te rijden is.
Eerst les nemen en het rijtechnisch oplossen want dit probleem ligt niet aan het paard maar aan jou.
Pas als alles goed gaat kun je gaan denken aan verder stappen.

En ik denk dat iedereen het wel met me eens is.

Anoniem

Link naar dit bericht Geplaatst: 13-07-03 11:23

Ik heb totaal geen verstand van western maar rijd mijn paarden wel aangespannen voor de wagen met een stang.
Ik gebruik daar voor jonge paarden (en Händell) een Metalab bit met mondstuk A006 zoals het op deze site staat.
http://www.metalab.info/felix_mouthpieces.htm
Ongetwijfeld bestaat zoiets ook als westernbit.
Het is erg vriendelijk en werkt niet te hard in.

Cassidy

Berichten: 75551
Geregistreerd: 08-08-01
Woonplaats: Purmerend

Link naar dit bericht Geplaatst: 13-07-03 11:23

Nee, ik zou niet op stang overgaan. Het zal een tijdelijke oplossing bieden, maar het probleem op de lange duur erger maken. Been there, done that.

Steekt je paard de neus in de lucht? Gebruik een martingaal. Of probeer het met een Thiedemann (bestaat ook voor westernruiters)
Ik weet ook niet of jij je paard regelmatig laat nakijken door de tandarts/veearts, anders zou ik daar ook eens naar laten kijken.

Heb je problemen met buigen, zul je je paard toch soepel moeten maken. Dat betekend dus stelling en buiging vragen met een verzameld en naar de teugel toegereden paard. Dus niet aan een lang teugeltje wat rondhobbelen, "want dat is western". Je moet een dressuurmatig basis hebben, die verzameling aan een los teugeltje is het uiteindelijke resultaat, en niet de weg daar naartoe.
Je verteld niet of je les hebt, en bij wie je les hebt. Als er in je omgeving moeilijk aan westernles te komen is, dan probeer lessen te krijgen bij een dressuurruiter. Maar een ander bit is niet de oplossing voor jouw probleem.

Anoniem

Link naar dit bericht Geplaatst: 13-07-03 11:32

Händell heeft door een ongeluk oook een tijd erg veel problemen met buigen gehad en is daarvoor veel bij de fysio geweest.
Een oefening die hem veel heeft geholpen:
Elke dag aan zijn zijkant gaan staan met een brokje zodat hij zich naar je toe buigt om het te pakken, alleen geven als hij buigt en niet als hij omdraait.
10x links en 10x rechts, gewoon een soort gymnastiek van maken voor je opstapt.

Kais

Berichten: 5139
Geregistreerd: 29-05-02
Woonplaats: Hell

Link naar dit bericht Geplaatst: 13-07-03 11:58

Is hij niet aan 't wisselen dat hij daar last van heeft?

DubbelFun

Berichten: 88663
Geregistreerd: 12-04-01
Woonplaats: 1 km van het midden van Nederland

Link naar dit bericht Geplaatst: 13-07-03 13:00

Als je je paard wat meer aan de teugelhulp wilt krijgen zonder hem in zijn mond te moeten hangen zou je ook eens een side-pull kunnen proberen. Hiermee stuur je dus op de neus, maar wel aan 2 kanten. Neem er een met dubbele 'rope' op de neus, die is minder sterk als een enkele. Desnoods maak je er nog een bontje om als het gaat schuren.

Cassidy

Berichten: 75551
Geregistreerd: 08-08-01
Woonplaats: Purmerend

Link naar dit bericht Geplaatst: 13-07-03 13:07

Sugarmiss schreef:
Desnoods maak je er nog een bontje om als het gaat schuren.


Even een vraagje, als je er een bontje omheen doer, is dan niet de hele werking van de sidepull weg? Verward
Je hebt toch ook sidepulls met een leren riempje, ipv dat stugge en harde rawhide (is het wel rawhide?) en die zijn wel zachter voor de neus...

ingeo
Berichten: 2137
Geregistreerd: 05-07-03
Woonplaats: lokeren,belgie

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 13-07-03 13:09

neen, ik ben er me zeker van bewust dat een stang helemaal niet de oplossing is voor zijn moeilijk zijdelings nageven, wel het tegendeel. ik blijf daar ook verder op oefenen, oa. ook met snoepjes zoals Ilindra zegt.

ik bedoel die stang ook niet om harder in z'n mond te kunnen inwerken, enkel om korrekter kort te reageren.

en ja, ik weet absoluut dat het hélemaal niet aan het paard ligt, en ik zou met alle plezier les nemen, maar jammer genoeg heb je hier héél weinig keuze qua instrukteurs, lijkt me in nederland toch veel beter. westernles kan hier enkel op een paar plaatsen, maar dan alleen voor mensen die wedstrijdgericht zijn, en de gewone dressuur...de ervaring die ik daarmee heb hier in de buurt is van het 'in-de-krul-trek-type'.
en dan val je snel op jezelf terug, en dat is natuurlijk niet ideaal. Verdrietig

DubbelFun

Berichten: 88663
Geregistreerd: 12-04-01
Woonplaats: 1 km van het midden van Nederland

Link naar dit bericht Geplaatst: 13-07-03 13:12

Je hebt sidepuls met neusbanden van verschillende materialen. Rawhide is er één, touw kan ook en leren riem (plat of rondgenaaid) kan ook.
Natuurlijk haal je een deel van de werking weg, maar soms heb je niet de sterke inwerking nodig die rawhide vaak heeft én rawhide heeft de neiging erg snel de neus te ontvellen. Dus bij minder benodigde inwerking is een bontje goed te doen.

Touw is ook rondgedraaid en heeft dus ook die inwerking, of je moet wel heel zacht touw hebben. Leer heeft duidelijk een veel minder straffe inwerking zeker als het een platte brede band is. Rondgenaaid is weer iets pittiger.

Cassidy

Berichten: 75551
Geregistreerd: 08-08-01
Woonplaats: Purmerend

Link naar dit bericht Geplaatst: 13-07-03 13:20

ingeo schreef:
neen, ik ben er me zeker van bewust dat een stang helemaal niet de oplossing is voor zijn moeilijk zijdelings nageven, wel het tegendeel. ik blijf daar ook verder op oefenen, oa. ook met snoepjes zoals Ilindra zegt.

ik bedoel die stang ook niet om harder in z'n mond te kunnen inwerken, enkel om korrekter kort te reageren.

en ja, ik weet absoluut dat het hélemaal niet aan het paard ligt,


Correcter kort reageren kun je zelf doen, en ook met een trens, door heel even kort een felle ophouding te geven. Niemand heeft het hier over in de krul trekken (risico om het zo te doen is er inderdaad wel) Zit je aan een teugel, en reageert hij er niet op, of trekt hij terug, dan geef je even een felle ophouding. Volgt hij je hand, en laat hij het hoofd daar, dan vraag je niets. Wil hij zijn hoofd weer recht maken, dan zit je er weer even aan.
Dit gaat niet van de een op de andere dag goed, want als je 4 jaar je paard niet hebt gebogen, dan is hij zo stijf als een plank.

De oefening met buigen die Illindra beschreef kun je ook doen als je erop zit. Vraag het neusje naar je stijgbeugel en beloon met een snoepje...

Wat je ook kunt doen is een heel klein cirkeltje stappen met hoofd naar binnen (hij mag hier ook niet proberen het hoofd recht te maken of terug te trekken) je begint in stap en gaat later over in draf. Worden ze ook soepel van.

ingeo
Berichten: 2137
Geregistreerd: 05-07-03
Woonplaats: lokeren,belgie

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 13-07-03 13:20

zijn ze ook veilig buiten te rijden op zo'n sidepull (als ze het éénmaal gewend zijn natuurlijk). en geven ze er makkelijker op na, of is het alleen dat je ze dan tijdens het aanleren tenminste niet in de mond stoort?

DubbelFun

Berichten: 88663
Geregistreerd: 12-04-01
Woonplaats: 1 km van het midden van Nederland

Link naar dit bericht Geplaatst: 13-07-03 13:24

Als je paard geen scheurmonster is wat zich van een bit niks aantrekt, dan is het op een sidepull ook veilig buiten te rijden.
Vergis je niet in de werking van een sidepull. Bij een harde hand werken ze echt pittig in, net als een bit overigens Haha!

Anoniem

Link naar dit bericht Geplaatst: 13-07-03 13:37

Overgaan op een stang zal jouw probleem niet verhelpen. Persoonlijk zou ik het liever rijtechnisch oplossen. Eventueel de eerste tijd met behulp van een martingaaltje.

cornelie

Berichten: 9349
Geregistreerd: 11-06-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 13-07-03 13:53

Of leer je paard de 'one rein stop' aan. Als je aan 2 teugels gaat hangen dan kan je paard zich alleen maar nog sterker maken, zeker buiten is dat geen prettig gevoel Lachen Door juist maar 1 kant te pakken en dit in de bak al aan te leren kan hij zich nooit zo sterk maken en zal hij uiteindelijk moeten buigen en heb je meer controle.

ingeo
Berichten: 2137
Geregistreerd: 05-07-03
Woonplaats: lokeren,belgie

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 13-07-03 14:17

voorlopig maakt hij zich gelukkig nog helemaal niet sterk, dat deed mijn haflinger vroeger heel erg, en net om dat te vermijden reed ik mijn connemara in aan een losse teugel. ook niet ideaal natuurlijk, maar ik wilde juist vermijden dat ie het zichzelf aanleerde (vooral buiten) om op het bit te hangen.
en dat 'hoofdje in de lucht' heeft hij nog maar twee keer gedaan, en dan nog maar heel matigjes. een probleem is het dus nog niet, maar zou het kunnen worden als hij niet het juiste antwoord krijgt.
en, cassidy, hij loopt nog geen 4 jaar stijf hoor, hij ís pas 4 jaar! maar inderdaad wèl stijf!
die 'one rein stop', is dat waar ze met de achtervoeten leren overkruisen? of nog iets helemaal anders?

Cassidy

Berichten: 75551
Geregistreerd: 08-08-01
Woonplaats: Purmerend

Link naar dit bericht Geplaatst: 13-07-03 14:26


Cowgirl

Berichten: 23743
Geregistreerd: 04-03-01
Woonplaats: Drenthe

Link naar dit bericht Geplaatst: 13-07-03 14:45

We hebben het wel allemaal over het inbuigen en buigen. Maar daar kom ik weer met mijn geleerde theorie van de heer AdB. Enkelt een rechtgericht paard laat zich buigen.

Zou het dier dan gewoon niet scheef zijn? Dan kun je proberen wat je wilt maar niks helpt dan en het probleem wordt alleen maar erger.

Mijn eigen ervaring is nu dat ik weet wanneer mijn paardje recht is, hij geeft dan al vanzelf na en ik kan hem links en rechts vragen, zonder geweld op een gewone trens. Ik merk geen spanning en hij komt absoluut niet tegen de hand.
Ook het zwaar worden in de hand is dan ver te zoeken.
Al met al allemaal rijtechnische problemen die niet met hulpteugels en schrepere bitten zijn op te lossen.

En zijn er nou echt geen knappe instructeurs in de buurt bij jou?

Over rechtrichten is inmiddels genoeg geschreven, gebruik daar de zoekfunctie eens.

WenS

Berichten: 747
Geregistreerd: 28-01-03
Woonplaats: Nijmegen

Link naar dit bericht Geplaatst: 13-07-03 21:08

Ik zou het met een JC systeem proberen (word veel gebruikt bij barrel race paarden om hen ontspannen te houden tijdens de training en hen te leren hun hoofd laag te houden, rug te ontspannen zodat ze beter gaan wenden) het lijkt een beetje op een martingaal, maar werkt toch iets sterker in...Ik heb het uitgeprobeerd bij een paard die altijd in het bos aan de kletter gaat en het werkt super !!! en is met een gewoon bitje te gebruiken...Ik zal een foto opzoeken zodat je kunt zien wat ik bedoel...Mocht je er een willen, mail me dan even, want ik ken iemand die ze maakt Lachen

WenS

Berichten: 747
Geregistreerd: 28-01-03
Woonplaats: Nijmegen

Link naar dit bericht Geplaatst: 13-07-03 21:17

Afbeelding
bijna hetzelfde, alleen bij de JC zit de ledere band om de hals (daarvoor gebuik je dan het borsttuig) er niet aan.

pmarena

Berichten: 48090
Geregistreerd: 09-02-02
Woonplaats: Onderste eiland van ZH

Link naar dit bericht Geplaatst: 13-07-03 21:24

Komt zo te zien neer op hetzelfde als een Engelse Thiedeman-teugel ,
of kijk ik verkeerd ? Lachen

DubbelFun

Berichten: 88663
Geregistreerd: 12-04-01
Woonplaats: 1 km van het midden van Nederland

Link naar dit bericht Geplaatst: 13-07-03 22:20

Wat is het verschil in werking met een trainingsfork??

loekje

Berichten: 1031
Geregistreerd: 24-05-02
Woonplaats: Sun Dirt

Link naar dit bericht Geplaatst: 13-07-03 22:30

pmarena schreef:
Komt zo te zien neer op hetzelfde als een Engelse Thiedeman-teugel ,
of kijk ik verkeerd ? Lachen


Dat dacht ik dus ook meteen.....

cornelie

Berichten: 9349
Geregistreerd: 11-06-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 13-07-03 23:15

Inderdaad een thiedemann.

Cassidy

Berichten: 75551
Geregistreerd: 08-08-01
Woonplaats: Purmerend

Link naar dit bericht Geplaatst: 13-07-03 23:16

loekje"]
[quote="pmarena schreef:
Komt zo te zien neer op hetzelfde als een Engelse Thiedeman-teugel ,
of kijk ik verkeerd ? Lachen


Dat dacht ik dus ook meteen.....
[/quote]

Het is hetzelfde als een engelse Thiedemann...