Exotische huisdieren. jullie mening

Moderators: Mjetterd, Dani, ynskek, Ladybird, xingridx, Polly, Hanmar

Toevoegen aan eigen berichten
 
 
Cowgirl

Berichten: 23743
Geregistreerd: 04-03-01
Woonplaats: Drenthe

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 02-09-01 16:32

Ik heb net de slang van Sanne gezien.
Nu is het nou niet bepaald mijn type huisdier.
In beter zin ik ben er eigenlijk tegenstander van om dit soort beesten als huisdier te hebben. Het is een hype om tegen woordig iets anders te hebben dan een kat of een hond. Aantal jaren terug de schildpadden, deze werden met bosjes gedumpt in sloten en meren. Toen de hangbuikzwijnen, ja leuk een varken in huis.
Nu las ik van de week dus dat het Swieneparadijs(opvang huis voor zwijnen) bomvol zit met gedumpte varkens. Nu kom ik regelmatig bij Ranzijn en wat verkopen ze daar... spinnen, slangen, hagedissen en nog meer van dit soort exotische dieren.
Ik verwacht dus ook dat over een paard jaar de asiels overbeladen worden met dit soort dieren.
Kunnen we tegenwoordig niet meer van een kat of hond houden??
ps ik geloof best dat er zeer enthousiaste hobbieers zijn die het perfect voor elkaar hebben hoor.
Maar door ze juist in grote getallen aan te bieden gaat het straks fout

LadyMadonna

Berichten: 62220
Geregistreerd: 09-01-01
Woonplaats: werkendam (NB)

Link naar dit bericht Geplaatst: 02-09-01 16:47

tja, ik vind het een beetje moeilijk.
Ik zie vooral niet in wat mensen met gevaarlijke dieren willen, zoals gifslangen en tarantula's.
Idd, er zullen best mensen zijn die heel veel van die beesten hebben, en er veel verstand van zijn, er van houden etc etc...
Maar ik zou ze toch niet willen hebben.
Aan de andere kant, als ik nu naar rechts kijk zie ik ook een tropisch visje zitten, dus tja...

lady353

Berichten: 550
Geregistreerd: 27-07-01
Woonplaats: veenendaal

Link naar dit bericht Geplaatst: 02-09-01 16:48

honden en katten zijn ook nog steeds erg geliefde huisdieren,maar mensen willen wel eens wat anders.
En nu je dat soort beesten in huis mag hebben wil iedereen er een hebben.En als ze niks doen dan heb ik er geen problemen mee.

Sandra_H

Berichten: 2714
Geregistreerd: 14-04-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 02-09-01 16:50

Mijn mening is dat je alleen aan zulke dieren mag beginnen als je ten eerste heel goed weet wat je in huis hebt, en ten tweede bereid bent om flink te investeren in een goed, zo natuurgetrouw mogelijk onderkomen. Dat betekent ook meestal dat je een aardig stukkie van je kamer zal moeten inleveren voor je beessie. Helaas kun je inderdaad in elke dierenwinkel de meest vreemde beesten kopen, wat dus inhoudt dat het regelmatig gebeurt dat het leuke kleine leguaantje of dat grappige slangetje gedumpt wordt zodra blijkt dat het beest wel errug groot wordt, of blijkt dat je er toch niet zoveel lol aan hebt dan je eigenlijk hoopte.
Niet alleen de varkensopvangs zitten mudjevol, dat geldt voor alle soorten opvangen/asielen helaas. Sowieso vind ik dat je niet aan welk beest dan ook moet beginnen als je niet precies weet waar je mee bezig bent.
Wat ook gebeurt, en da's nog erger, is dat er behoorlijk wat afdankertjes gedumpt worden in "de vrije natuur".

visje

Berichten: 4546
Geregistreerd: 11-04-01
Woonplaats: België (Vlaams-Brabant)

Link naar dit bericht Geplaatst: 02-09-01 16:53

Dat vind ik nu eens ook. Je kan geen dier kopen omdat 'het in de mode is'. Een broek die 'out' is kan je gemakkelijk weggooien, maar weet je hoe oud een landschildpad kan worden?
Nee, ik vind eigenlijk ook dat mensen wat meer moeten nadenken voor ze een konijn in een klein hokje zetten of een rennetje rond hun kippen. Wij hebben 3 kippen die gewoon in onze tuin lopen en daar is niets mis mee. Ze maken het gras niet kapot en je moet gewoon een hekje rond je kruidentuintje zetten. Ze komen soms wel stiekem binnen (zo heb ik deze morgen tot mijn grootste ergernis mijn mijn bote voet in een verdwaalde kippenstront getrapt Frusty ) , maar dan doe je de deur dicht en het raam open Haha! .
1 kip is al en jaar of 6 oud (vermoed ik) en die legt natuurlijk niet meer, maar de andere 2 leggen zoveel dat we met 6 personen nog te veel hebben. Daarmee spaar je een batterijkip uit!
Nee, voor mij geen exotische modedieren, maar een beetje gezond verstand en een gezellig stel vrolijke kippen. (je kan ze samen met de buren kopen, dan heb je niet te veel eieren *LOL* )
We zouden graag een paar konijnen hebben, maar dan een Vlaamse reuzen (die door hun grootte niet door de omheining kunnen) zodat die in heel de tuin kan rondlopen.

We zitten momenteel nog met 2 grasparkeitjes, die ik heb geadopteerd van een allergisch persoon, maar ik weet er ook geen weg mee. Ze hebben een tijd op mijn kamer rond gevlogen, maar ze maakten mij wakker om half 6 en ik kon mijn raam niet meer zonder gevaar open zetten. Nu staan ze in een voliere met hun tweetjes, maar dat geeft niet genoeg vliegruimte om eens 'echt' de vleugels te strekken. Ik ben dus alweer volop aan't plannen om een reuzachtige kooi te maken, of mijn ramen met gaas af te zetten Knipoog . Ik vind het zielig als vogels in zo'n piepklein kooitje zitten, zodat ze nooit hun veugels kunnen strekken. En zeker als ze op hun eentje zijn. De meeste kooivogels zitten normaal in zwermen (zoals grasparkieten). Ik zie een vogel veel liever in de natuur, dan in een kooi. Ik dacht eventueel nog om mijn grasparkieten volgend jaar mee naar Australië mee te nemen, maar ze zouden nooit in het wild overleven, vrees ik. Verward .
Dieren zijn geen speelgoed.

Tot zover de wijze woorden van een dierenliefhebber.

Cowgirl

Berichten: 23743
Geregistreerd: 04-03-01
Woonplaats: Drenthe

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 02-09-01 17:00

Visje dat vind ik nu ook van vogels.
Soms kijk ik naar natuurlfilms die in het Amazone gebied zijn opgenomen en dan zie je daar die prachtige dieren vliegen(kakatoes, ara's en enz)
En wij houden die beesten in zo'n rot kooitje Misselijk
en vragen ons maar af waarom ie zich zelf kaalplukt Frusty

chrico

Berichten: 791
Geregistreerd: 11-08-01
Woonplaats: IJmuiden

Link naar dit bericht Geplaatst: 02-09-01 17:23

Ik ben zelf wel een liefhebber van exotische dieren en wij hebben er ook een aantal. Het is alleen heel jammer dat er nog steeds mensen zijn die niet beseffen dat dat leuke leguaantje een gemiddelde groote van 1,90 m krijgt. Daarbij weten ook veel mensen maar weinig over de voeding. Daar gaat het over het algemeen mis mee. Zij staan er niet bij stil dat een slang begint met een kleine prooi en later over gaat op een steeds grotere prooi. Een muis is niet erg maar als het een konijn moet zijn !!!!!! Als ik kijk naar onze eigen dieren kan ik met een gerust hart zeggen dat ze het goed hebben. Wij hebben in de huiskamer een boom staan voor de leguaan en een warmte bak om te slapen. Hij kan daar ten alle tijden in en uit. Verder loopt hij los en maakt een hoop rotzooi Party!! . De bosvaraan (dit is een vleeseter, zowel aas als levend.) zit in een terrarium van 160 bij 170.
Voor je aan dit soort dieren begint, sta er bij stil dat ze de ruimte nodig hebben.
Tot nu toe is ons adres bekend bij opvang van it soort dieren en het gebeurd eigenlijk maar zelden dat wij iets binnen krijgen.
Het voordeel is dat als je wildvang wil hebben, dan heb je ook een vergunning nodig. De meeste dieren die in winkels zitten zijn hier gefokt en helaas is daar de verkoop nog redelijk vrij van. Als dit aangepakt zou worden dan ben je een hoop problemen voor.

visje

Berichten: 4546
Geregistreerd: 11-04-01
Woonplaats: België (Vlaams-Brabant)

Link naar dit bericht Geplaatst: 02-09-01 18:10

Wat ik nog niet verteld heb is dat er wel mensen zijn die op een diervriendelijkere manier omgaan met zo'n dieren. Zo is een nicht van mij verhuisd naar een huis waar in de tuin een hele lieve oude schildpad leeft. De vorige eigenaars vonden het heel erg hem af te staan, maar het dier heeft zijn territorium (een reuzetuin/wei) en daar kan ie op zijn leeftheid moeilijk afstand van nemen.
Natuurlijk zit die schildpad er nog en komt hij elke winter weer trouw uit zijn winterslaap.
Kijk, dat vind ik zo er nog niet. Op die manier is het voor het dier al een stuk draaglijker, maar helaas ken ik weinig schildpadden die niet in zo'n idioot plastiek bakje met een eilandje en een neppalmboompje zitten. In België is het invoeren van schildpadden geloof ik al enkele jaren verboden en eigenlijk is het terecht.
De echte dierenvrienden die hun dier op een gezonde wijze verzorgen zouden zich daar moeten mee kunnen verzoenen, als ze denken aan al die andere schildpadden, die door anderen verkeerd gehuisvest worden, daarmee uit hun lijden verlost worden.
Femke

fieke

Berichten: 1060
Geregistreerd: 08-03-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 02-09-01 18:58

Laatst begon daar ook iemand over. Ze zij dat die dieren in het wild moesten leven. Dat vind ik nou geen goede reden, alle dieren horen in de natuur te leven, ook onze paardjes, al willen we dat niet altijd horen.

Ik kan me ook niet voorstellen wat mensen nu met een slang ofzo moeten, maar dat zullen ook wel veel mensen over mijn ratten denken. Zo verschilt iedere mening, en dat zal ook wel zo blijven......

Sandra_H

Berichten: 2714
Geregistreerd: 14-04-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 02-09-01 19:48

Eigenlijk zou de verkoop van ALLE dieren minder "vrij" moeten zijn, in die zin dat je eerst moet kunnen aantonen dat je voldoende van de verzorging en de consequenties van het houden van het bewuste dier weet. Niet dat dat garanties biedt maar oke.
Kijk, de leguaan van Chrico heb ik gezien, die heeft gewoon een heel huis tot z'n beschikking (gaaf gezicht trouwens als je dat ineens door de kamer ziet sjouwen Haha! ) maar ik kende ook iemand die had een vogelspin zitten in een knaagdierentransportbakje (jeweetwel, zo'n doorzichtig plastic bakje met een gekleurd deksel waarin je net 1 rat kan vervoeren. Dat vind ik dus NIET kunnen, ook al brullen ze nog zo hard dat zo'n beest niet meer ruimte nodig heeft. Want dat kan ik me dus niet voorstellen. Een spin in de vrije natuur zit echt niet op een paar vierkante cm. z'n leven te slijten....

Sanne

Berichten: 940
Geregistreerd: 01-05-01
Woonplaats: Schenkeldijk, Hoekse Waard

Link naar dit bericht Geplaatst: 02-09-01 20:15

Phoe, ik neem ze alleen maar omat ik weet dat ik voor ze kan zorgen. Mensen nemen dieren soms alleen maar om stoer te doen enzo. En dan vinden ze niet leuk meer en dumpen ze ze. Dat gebeurt nu ook nog met honden en katten. Dat kun je nooit vermijden.

Marjolein

Berichten: 11636
Geregistreerd: 09-01-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 02-09-01 20:18

ben het volkomen met jullie eens. wij hebben een papagaai. enja t is een schat van een beest. hebben m alweer bijna een jaar. en hij is hardstikke gek met de vriend van mn moeder. maar t beestje is al 6jaar. mensen deden hem weg omdat ze uit elkaar gingen. dan vraag ik me toch af waar je aan denkt als je zo'n beest koopt. niet dat hijd e komende 50 jaar bij jullie zal zitten maar meerd at hij zo leuk staat in t interieur.
aan sommige mensen kan ik me ook super ergeren mn oma (nouja moeder van vriend van mijn moeder) wil ook een vogeltje maar wat zij graag wil is dat t vogeltje leert praten. daarz oekt ze een vogeltje op uit. als hij niet leert praten mogen wij m hebben koopt zij een nieuwe. rest boeit haar geen zak assie maar praat. ja sorry maar daar koop je een beestje niet voor. koop dan een cassete recorder die kan je ook op commando jezelf nalaten praten en die is uiteindelijk ook goedkoper

Anoniem

Link naar dit bericht Geplaatst: 02-09-01 20:27

Ik ben pertinent tegen. Als niemand zo'n exotisch beest zou willen, zou de handel ook stil komen te liggen. Weet je hoeveel beesten er dood gaan tijdens al die smerige illegale transporten? Boos! !

Spirit

Berichten: 27617
Geregistreerd: 09-02-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 02-09-01 20:40

Sanne, hoe hou jij je slangen dan?

Sandra_H

Berichten: 2714
Geregistreerd: 14-04-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 02-09-01 20:41

Ja, daar heb je gelijk in Sonja. Maar dat geldt ook voor exotische vogels bijvoorbeeld. En wat dacht je van de knaagdieren? Het overgrote deel van wat in de dierenwinkel verkocht wordt komt uit zgn. "groothandels". Wat daar gebeurt wil je niet weten Boos! Dooie en levende (vaak doodzieke) diertjes door mekaar, vies, met nauwelijks water en eten. Volop inteelt, dus flinke gezondheidsproblemen en gedragsafwijkingen. Alles voor de centen Boos! In veel dierenwinkels is het helaas niet veel beter qua omstandigheden. Bijvoorbeeld tamme ratten (daar weet ik toevallig nog wel wat vanaf): mannetjes en vrouwtjes zitten lekker door mekaar, zodat er zwangere vrouwtjes bijzitten die zelf net 5 weken zijn. verkeerd voer, luis, mijt noem maar op. En die worden aan elke gek meegegeven zonder info of wat dan ook. Voederdieren worden helemaal beroerd behandeld, als het nog erger kan. Dat zal voor konijntjes etc. net zo gaan. De kopers bezuinigen op het hok, want ja, een goed groot hok is duur he....
Dit is maar 1 voorbeeldje helaas. Dit zijn helaas geen uitzonderingen, je komt het overal tegen. Op zich ben ik niet tegen het houden van exotische dieren, mits GOED gehouden en idd geen wildvang meer (maar ook hier weer: geld ook voor vogeltjes etc.)
Zolang er grof verdiend kan worden in de handel in dieren zal het helaas zo blijven als het nu is Boos!

chrico

Berichten: 791
Geregistreerd: 11-08-01
Woonplaats: IJmuiden

Link naar dit bericht Geplaatst: 02-09-01 20:42

Dat is een van de redenen dat van de meeste exotische dieren wildvang in Nederland niet meer is toegestaan. Het is ook treurig maar ga daar maar eens aan doen. Van die dieren die op die manier ingevoerd worden zien wij als `normale mensen` bijna niets. Die gaan veelal via de zwarte markt naar een of andere handelaar.

Cowgirl

Berichten: 23743
Geregistreerd: 04-03-01
Woonplaats: Drenthe

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 02-09-01 21:23

Gelukkig zien we af en toe wat van die illegale handel op tv.
Nu zul je denken gelukkig? die spoort niet. Maar dankzij deze beelden blijven een handjevol mensen toch actief om dit te bestrijden.
Ik ga ook echt bijna Misselijk als ik weer zie dat ze een doos openmaken met 100 schildpadden erin terwijl die maar gemaakt is voor 25 schildpadden.
Maar ik vind ook dat de dierenbescherming sneller moet kunnen optreden, zie het geval begin dit jaar hier in Nh met al die beesten die in beslag waren genomen(was ook groothandel).
dan zou er op kinderboerderijen veel en veel meer voorlichting moeten komen.
Laatst stond er een stukje in de krant dat een kinderboerderij gedumpte beesten maar naar de handelaar deed omdat ze ze niet kwijt konden maar ondertussen fokten ze wel zelf voor de verkoop Frusty .
Begin dan met het plaatsen van de dumpies door voorlichting te geven dat er gewoon te veel gefokt wordt en het niet nodig is om naar een dierenwinkel te gaan om een beest te kopen.
Een dumpdier is net zo lief als een dier uit de dierenwinkel en kost nog minder ook.
Juist door de dieren uit de winkel te halen wordt zal deze ellende nooit stoppen.
En om nog even op de exotische huisdieren te rug te komen, iemand zei dat ze bijna geen aanbiedeingen krijgen van dumpdieren, dat komt gewoon omdat het nog vrij vers is.
Ik weet dat Ranzijn pas een jaar lang exotische dieren verkoopt en het heeft ook een jaar geduurd voordat de schildpadden en varkens werden gedumpt. Dus ik denk dat jullie vast een schuur bij kunnen bouwen want de tijd komt nog wel.
Tegen die tijd kan stichting AAP ook wel een extra pand bouwen want dan komen de mensen met tijgers en apen.(zijn er al hoor).
Dus voor een dier naar het asiel!
hey coole qoute! die zit
_________________
**De hemel op aard is op de rug van een Westernpaard**

<font size=-1>[ Dit Bericht is bewerkt door: Cowgirl op 2001-09-02 21:24 ]</font>

Honeybee

Berichten: 8912
Geregistreerd: 10-04-01
Woonplaats: Harlingen

Link naar dit bericht Geplaatst: 02-09-01 21:25

Ik heb zelf twee suikereekhoorns (Sugargliders). Ik heb ze nu twee jaar en ben echt niet van plan ze ooit weg te doen.

<IMG SRC="http://www.clubs.nl/ClubsData/Horse%20for%20fun/incoming/sgcup.jpg">

scooby

Berichten: 5736
Geregistreerd: 14-01-01
Woonplaats: Amsterdam

Link naar dit bericht Geplaatst: 02-09-01 21:28

ik denk dast als je je exotische dieren goed verzorgd , en een goed "hok"geeft je ze gemakkelijk kan houden. Maar aapjes houden vind ik toch wel zielig, tenzij je een paar bomen in je huiskamer hebt, maar welke gek heeft dat....

chrico

Berichten: 791
Geregistreerd: 11-08-01
Woonplaats: IJmuiden

Link naar dit bericht Geplaatst: 02-09-01 21:47

Haha! ik heb wel een boom in mijn kamer maar gelukkig geen aap. (of je moet de kids in die boom willen zien klimmen, maar dan heb ik toch een probleem denk ik)
Oke we maken nu wel een grap hierover, maar jullie hebben ook wel gelijk. Het is en blijft een treurig onderwerp.

Desiree

Berichten: 28760
Geregistreerd: 23-01-01
Woonplaats: Twente

Link naar dit bericht Geplaatst: 03-09-01 11:13

Het komt zowiezo veel voro dat er veel dieren impulsief aangekocht worden, zonder dat mensen zich er van te voren in verdiept hebben. dat komt al voor met hondenrassen die in de mode zijn. Met exotische dieren is het niet anders. alleen hebben ze er nog niet veel "dump"tehuizen voor. Dus dan maar in de sloot of in de gracht. Als ze dat maar niet met krokodillen gaan doen.... LAat ik straks mijn hondje een keer zwemmen..... Ik ben eerlijk gezegd geen voorstander voor het houden van exotische dieren. Omdat veel mensen geen verantwoordelijkheid hebben.