WIL: 'barefoot' manier van bekappen

Moderators: C_arola, Coby, Nicole288, Dyonne

Toevoegen aan eigen berichten
 
 
DubbelFun

Berichten: 88670
Geregistreerd: 12-04-01
Woonplaats: 1 km van het midden van Nederland

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 17-08-01 11:22

http://www.xs4all.nl/~hoefsmid/ (kies: onbeslagen hoeven ->natural trim (onderop).

Wil: zou je kunnen aangeven wat er wezenlijk anders is dan de 'standaard' manier van bekappen. En wat de voor- en/of nadelen ervan is.

Ook zou ik willen weten waarom na het bekappen altijd de hoefwand een stukje afgeraspt wordt. Is dit puur voor het mooie, of dient het ergens voor. Mij lijkt het nl dat je de hoefwand verzwakt (dunner maakt) en dit herhaal je na elke 6/8 weken, zodat er m.i. later dus meer kans is op brokkelen bestaat.

Als ik te lastig wordt zeg je het maar hoor.. Knipoog

<font size=-1>[ Dit Bericht is bewerkt door: Sugarmiss op 2001-08-17 11:24 ]</font>

astridh

Berichten: 2635
Geregistreerd: 22-04-01
Woonplaats: nh

Link naar dit bericht Geplaatst: 18-08-01 10:25

sugarmiss, fijn dat je deze discussie bent gestart, zeer interessant onderwerp.
Ik heb zelf 'problemen' met de hoefsmid. Op zich een hele goeie (komt al zon 20 jaar bij ons -al bij de ponys) echter door de drukte komt hij veel te weinig en als hij komt laat hij mijn shetje vaak nog zitten. Nu heb ik zelf een rasp, tang en hoefmes aangeschaft zodat ik de shet hoefjes zelf in ieder geval een beetje kan bijwerken echter ik vind het best eng (doe ik er wel goed aan....). Ik heb bij jou gelezen dat je zelf bekapt, heb je daar een cursus voor gedaan of zo. Op zich denk ik dat het goed is als een paardeneigenaar weet hoe de hoeven bijgewerkt moeten worden. Zodat je bijvoorbeeld bij een brokkeltje erger kunt voorkomen. Ook zou ik graag zelf een ijzer eronder uit willen kunnen halen. Het is wel gebeurt dat een ijzer er half onder zat (half afgetrapt) en vervolgens 1 week moetst wachten op de hoefsmid
KOrtom, hoe denk je hierover?

DubbelFun

Berichten: 88670
Geregistreerd: 12-04-01
Woonplaats: 1 km van het midden van Nederland

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 18-08-01 21:16

Omdat ik dus ook niet tevreden was, ben ik eens op internet gaan neuzen en heb dus een site gevonden waar de barefoottrim door jamie jackson op staat.
http://www.xs4all.nl/~hoefsmid/ (kies: onbeslagen hoeven ->natural trim (onderop).
Op deze site staat hij ook (engels).
Ik haal alleen met de nijptang de randen eraf en met een vijl rasp ik het zaakje recht. Het mes gebruik ik alleen om het middenstuk een beetje 'uit te diepen' . WEL VAN JE AF WERKEN. Als je dit om de week bijhoudt heb je er ook niet zo veel werk aan. Want het is behoorlijk zwaar voor je rug.
Een ijzer eraf halen doe je als volgt. Tik de resterende nagels in de hoefwand recht (meestal breken ze af als je dat doet) en trek het ijzer eraf met een nijptang.

Wil
Berichten: 66
Geregistreerd: 01-08-01
Woonplaats: St Oedenrode

Link naar dit bericht Geplaatst: 02-09-01 14:09

Sugarmiss

In wezen is dit de normale manier van bekappen met uizondering van het wegraspen van het kwartiergedeelte. Deze manier van bekappen heet "for point trim" en Dr Rick Redden heeft dit al zo'n 5 jaar geleden aan een hele partij hoefsmeden tijdens een bijeenkomst uitgelegd.

Het pricipe zit in het feit dat de sterkste dragende delen van de wand benadrukt worden; het teengedeelte loopt op (opzet) en draagt dus niet maar de 2 punten ernaast (en van nature is de wand daar ook het dikst) dragen samen met de verzenen. dus het dtuk waar de hoef het breedst is (de kwartieren) kan je gerust wegraspen, dit wordt door de meeste Nederlandse hoefsmeden niet gedaan. Ik denk dat de meeste mensen raar zouden kijken als ze aan de zijkant van de hoef er onderdoor konden kijken.

De hoefwand onnodig verdunnen heeft inderdaad geen nut denk ik. Maar vaak waaiert de hoef op het breedste punt naar buiten uit en je moet de wand dan weer recht maken anders wordt die alleen maar verkeert belast (op buiging in plaats van op druk).

Brokkelen zit meer in de structuur van het hoorn dan in het model van de hoef, een dunne wand zou in principe niet gevoeliger voor brokkelen moeten zijn dan een dikke wand.

En lastig? Nee ik ben eigenlijk wel blij dat er over het algemeen duidelijke en direkte vragen m.b.t. mijn vakgebied gesteld worden.

Als je een keer een dag met me mee wilt gaan om van dichtbij het een en ander mee te maken, wil ik je hierbij uitnodigen. Per slot van rekening heb jij de meeste vragen.

DubbelFun

Berichten: 88670
Geregistreerd: 12-04-01
Woonplaats: 1 km van het midden van Nederland

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 02-09-01 15:53

Wil: bedankt voor je duidelijke uitleg EN uitnodiging. Ik zou graag een keer een dagje met een hoefsmid meelopen, maar ik heb begrepen dat je niet echt bij mij in de buurt werkt/woont. Mocht je hier toch nog eens moeten zijn dan hoor ik het graag. Misschien weet je wel waar af en toe 'simpele' hoefsmidcursussen gehouden worden. Niet dat ik als smid wil gaan werken, maar meer om bijv. in een weekend het nodige te leren over hoefmechanisme, het hoe en waarom. In boeken worden vaak tegenstrijdige dingen gezegd en vragen aan werkende hoefsmeden worden vaak als 'lastig' af gedaan.

Wil
Berichten: 66
Geregistreerd: 01-08-01
Woonplaats: St Oedenrode

Link naar dit bericht Geplaatst: 04-09-01 23:57

Sugarmiss

Dat vragen lastig zijn bevestigt hun nut.

Zeker een hoefsmid die over het algemeen alleen werkt, heeft niemand die eens af en toe over de schouder meekijkt. Dit zou een reden kunnen zijn dat men gaat veralgemeniseren. zoals een tuiger moet op een 12mm dik ijzer staan, of een springpaard moet altijd schroefgaten in de ijzers hebben. of de hoefhoek bij de voorhoef is altijd tussen de 45 en 50 graden.

Dat werkende hoefsmeden weinig tijd hebben om op vragen in te gaan is ook in mijn praktijk aan de orde van de dag. Maar bij iedere hoefsmid neemt het werk in de winter af en zou die hiervoor tijd kunnen maken.

Ik vind het van groot belang om mensen om me heen te hebben die kritische vragen stellen. Enerzijds leer ik er nieuwe dingen bij en helpt het mij op de tweede plaats niet te verzanden in mijn eigen menselijke gebrek (verkeerde gewoontes aanleren b.v.).

Het meenemen en inleren van een stage loper of iemand zoals jij houd mij scherp en daavan profiteren al mijn klanten.

Simpele hoefsmidskursussen zijn er niet. Het is echt niet het gemakkelijkste beroep en tevens een specialisatie. Kijk maar naar het verschil tussen de dorpsmid van vroeger die naast het repareren van koetsen en het maken van hekwerk e.d. ook nog paarden besloeg, en de moderne hoefsmid die zijn volledige dagtaak op paardenhoeven concentreerd.

Ik weet dat er op het hippisch centrum in Deurne naast de volledige hoefsmederijopleiding ook lessen aan andere leerlingen worden gegeven in hoefbekappen. Steek je licht daar eens op, mischien kan je dat blok van een instructeursopleiding wel separaat volgen.

Echt uitgeleerd ben je natuurlijk nooit omdat er iedere keer wel weer een paard is met een afwijkend hoefprobleem. En dat vraagt toch weer naar een individuele aanpak, er is geen paard het zelfde en ook geen hoef hetzelfde.