Lezen graag, advies nodig.

Moderators: C_arola, Coby, Nicole288, Dyonne

Toevoegen aan eigen berichten
 
 
Abercrombie

Berichten: 8388
Geregistreerd: 01-05-03
Woonplaats: *******

Lezen graag, advies nodig.

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 03-07-03 15:01

Mijn paard heb ik nu 5 maanden maar hij heeft al een hoop dierenarts bezoeken achter de rug, hier even alles op een rijtje.

"De uithof" is mijn dierenarts want ik woon in Utrecht, zodoende, ze zijn al meerdere malen bij mijn paard geweest.
Hieronder een verslag wat er allemaal gebeurd is.

Mijn paard is een ruin van 5 jaar, ik heb hem nu bijna 5 maanden en het is allemaal begonnen ongeveer een maand nadat ik hem kocht met het ineens ontwikkelen van een onwijs dikke wintervacht.
Vervolgens gebeurde er van alles.

29 05 2003 - Hij kreeg een wondje op zijn been en dat ging ontsteken, hij had verder geen koorts, de dierenarts kwam en ik vertelde over de vacht. Hij zei dat het wel een gezonde glanzende vacht was en het dier er niet ziek uit zag dus ik moest me daar niet te druk om maken en het paard scheren.

04 06 2003 - Toch besloten een algemeen bloedonderzoek te laten doen om te kijken of hij iets teveel of te kort had. Uitslag, bloed was perfect.

09 06 2003 - Een paar dagen later weer een wond op zijn been. Wat resulteerde in een Einschuch achtig tafereel. Hij was inmiddels al geschoren want die dikke wintervacht was niet te harden voor hem en hij werd moe,sloom,lusteloos met die hitte. De veearts kwam weer (Nadeel van de Uithof is er komt steeds een ander met een hoop leerlingen) en dit keer kwam er een stevige antibiotica kuur tegenaan. Mijn paard is 450 kilo en hij kreeg een kuur van 2 maal daags een tube a 600 kilo paard. Daarbij nam hij elke keer braaf de hele tube tot zich en heeft geen druppel gemorst dus hij kreeg een overdosis antibiotica. De ontsteking genas voorspoedig en hij fleurde weer een beetje op dus de antibiotica had hem blijkbaar goed gedaan.

25 06 03 - Ik was weer een week aan het rijden, maar omdat hij vrij kort geschoren was door die man begonnen met NEW Lightweigth eventing peesbeschermers te schuren omdat er wat zand tussen kwam Boos!
Hij had dus een schaafwondje, wat heel oppervlakkig was, en prompt, de volgende dag is het ontstoken. Het was zo'n oppervlakkig wondje dat ik me niet kon voorstellen hoe dat in hemels naam kon gaan ontsteken. Weer de dierenarts erbij, spuit gekregen en weer 3 dagen stappen.

27 06 03 - Vrijdag was de derde dag en het been was weer mooi dun en de ontsteking had zich dus niet doorgezet, ik blij. Ben ik met mijn paard aan het wandelen, zie ik allemaal witte puntjes in zijn maantop. Ik schuif de manen op zij en zie allemaal luizen. Meneer zat ineens uit het niets helemaal onder de luizen!. Ik de dierenarts weer bellen wat ik hiermee moest doen, konden ze me nergens aan helpen want alle middeltjes tegen luizen waren verboden geworden. Hij zou me terug bellen als hij toevallig nog 1 flesje had. Had hij dus niet meer. Ik een andere dierenartsen kliniek gebeld en die hadden het nog wel. Moest ik mijn paard dus 15 dagen lang 3x behandelen, of te wel, om de 5 dagen moest ik hem helemaal insmeren met dat giftige spul, mengen 1 mililiter op 1 liter water en zelf plastic handschoenen aan.
Nu heb ik hem inmiddels voor de 2e keer behandeld en maandag moet hij voor de derde keer. Maar 1 ding is inmiddels duidelijk, het zijn allemaal weerstandsproblemen. De Uithof zegt dat ze hem wel willen onderzoeken en door verwijzen naar inwendige ziekten maar ik wil eerst proberen of het op te lossen is met weerstandsverhogende middelen want hij moet het zelf ook kunnen oplossen denk ik.

De eetlust van mn paard is prima, hij at alles normaal op, meneer is sinds deze week ineens wel kieskeurig en verkiest nu zijn bix boven zijn graag maar eet verder wel normaal.

Conditie van de vacht en slijmvliezen zijn ook prima, al is de vacht nu iets minder mooi door schuren en behandelen van de luizen. Maar daarvoor was hij prachtig glanzend.

Ik heb begrepen van de vorige eigenaresse dat hij verder prima ontwormt en geent is en hij is bij ons op stal inmiddels ook al gewormt, want dat doen ze heir collectief.

Zijn rantsoen bestaat uit 2x per dag hooi, en inmiddels dus weer gewoon 3 kilo biks per dag, wat eerst dus mengel was van biks en graan maar hij eet zn graan niet meer op.

Zodoende dus. Iemand tips?

sherwood

Berichten: 3268
Geregistreerd: 04-03-03
Woonplaats: Nordhorn

Link naar dit bericht Geplaatst: 03-07-03 18:45

Ik zou er nog eens goed over nadenken of je je paard wel wilt houden. Het klinkt niet leuk, maar denk eens aan al het geld en ellende die je je zelf bespaart als je een ander paard zou hebben. Een paard koop je voor je plezier, en daar wil je op rijden. Nu heb je ellende, en een lege portomonnaie. Van rijden is dus ook niet veel gekomen, omdat hij telkens weer iets heeft. Probeer eens voor je zelf na te gaan gaarom je dat paard nog hebt. Is dat omdat je er toekomst in ziet, en het zonde zou zijn als ie weg ging, of is het louter emotioneel. Juist op dit moment als hij niks heeft kun je hem verkopen. Met een ontsteking kan dat niet. Profiteer ervan, en denk er eens goed over na. Natuurlijk kun je nu nog even je zakken leeg schudden, en onderzoeken laten doen. Meestal om te horen dat ze niks hebben gevonden. Je paard is gewoon erg gevoellig. Maar als ie nu gezond is is er dus een mogelijkheid om hem nu te verkopen. Zelf kun je alleen maar wachten op het volgende wondje.....
Natuurlijk wel eerlijk tegen de mogelijke koper vertellen wat ie allemaal heeft gehad.
Het is gewoon goed om dit eerst voor je zelf op een rijtje te zetten, voordat je aan meer onderzoeken begin. Het is ook prettiger er even langer over na te kunnen denken dan dat zo'n beslissing ploteling komt, gewoon omdat de centen op zijn. Niks is erger dan dat!
Succes!

Mist

Berichten: 9482
Geregistreerd: 17-02-03
Woonplaats: noord brabant

Link naar dit bericht Geplaatst: 03-07-03 19:07

Misschien dat je nu met die luizen het uiteindelijke probleem hebt gevonden!
Een vriendin van mij had een paard wat alsmaar magerder werd (ondanks dat hij goed at) en slomer werd etc. na een 3/4 jaar aan het dokteren te zijn geweest heeft ze hem bij mij gezet (in de wei- want ze wonen midden in eindhoven en daar staan de paarden ook!) Ik heb toen mijn eigen DA laten kijken en die zag het gelijk: luizen. Het paard had een dikke vacht, zware bloedarmoede en was heel levenloos! Nadat de luizen weg waren knapte hij gelijk op (hoewel het lang duurt voordat je geen ribben meer kunt zien!)
Ik kan me voorstellen dat de lange vacht met luizen te maken heeft + dat die ontstekingen ook met luizen te maken hebben, ze zuigen immers bloed van je paard, wat is nou makkelijker dan een schaafwond om eitjes in te leggen !
Het is natuurlijk maar een idee van mij, maar misschien valt het allemaal wel mee!

Anoniem

Link naar dit bericht Geplaatst: 03-07-03 19:22

Staat hij soms in de buurt van ezels, die kunnen namelijk nog wel eens luizen overbrengen.

Mikey
Berichten: 1090
Geregistreerd: 10-03-02
Woonplaats: Goor/Utrecht

Link naar dit bericht Geplaatst: 03-07-03 19:40

Mist: ik snap je gedachtengang maar hadden ze die luizen dan niet moeten zien toen ze gingen scheren??? En het bloedonderzoek was normaal en eigenlijk altijd kijken ze of een paard geen bloedarmoede heeft.
Ik denk niet dat je zo'n paard makkelijk zal verkopen... Misschien banketstaaf om te zeggen, maar wie wil er een paard waar elke paar weken een da bij moet komen.
Als ik jou was (maar het blijft natuurlijk jouw eigen keuze) zou ik hem helemaal binnenste buiten laten keren! Dan weet je wat er aan de hand is en als je eerst gaat "klungelen" met allerlei poedertjes, ben je misschien wel te laat/je had beter eerder kunnen komen. De poedertjes kunnen altijd nog wel! Succes! en houd je ons op de hoogt?

Mist

Berichten: 9482
Geregistreerd: 17-02-03
Woonplaats: noord brabant

Link naar dit bericht Geplaatst: 03-07-03 20:23

Mikey schreef:
Mist: ik snap je gedachtengang maar hadden ze die luizen dan niet moeten zien toen ze gingen scheren??? En het bloedonderzoek was normaal en eigenlijk altijd kijken ze of een paard geen bloedarmoede heeft.


Tja, dat bedoelde ik juist Mickey, bij die vriendin van mij (athans haar paard) waren 4 verschillende DA's al geweest, die allemaal niets konden vinden behalve dan die bloedarmoede. Het paard was idd ook geschoren!
al een paar keer want hij kwam gewoon niet door die vacht. Maar mijn DA zag het gelijk
Het is ook maar een idee! ik weet namelijk hoe ik zelf ben met dieren, er komt vanalles bij..... maar er gaat er nooit een weg! Als ik destijds goed bij mijn verstand was geweest had ik de paarden die ik nu heb, ook nooit gekocht!

Ik zou trouwens de uitslag van het bloedonderzoek iig nog door een andere (paarden)kliniek laten bekijken als second opinion
Ik probeer een beetje positief te zijn over dit alles omdat ik kan begrijpen (als ik naar mezelf kijk) dat als je een paard 5 maanden hebt , je er niet zomaar afstand van doet. Maar verstandelijk gezien hebben jullie waarschijnlijk gelijk... misschien wordt dit paard wel een zelfmoordaanslag op je bankrekening!

Suzan1

Berichten: 1506
Geregistreerd: 10-02-03
Woonplaats: Aan de IJssel

Link naar dit bericht Geplaatst: 03-07-03 21:57

Misschien kun je aan de vorige eigenaar vragen of hij deed eerder heeft gehad (natuurlijk niet)... Vraag zeker wat hij daar als eten kreeg, alles tot in detail. Merk brok, hooi of kuil. Bodem stro of krul. En als je grondwater hebt als drinkwater...onmiddellijk stoppen en leidingwater geven.

Abercrombie

Berichten: 8388
Geregistreerd: 01-05-03
Woonplaats: *******

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 03-07-03 22:57

Verkopen doe ik hem niet om de simpele reden dat dit een paard is met een gouden karakter die ik nooit meer vind.
Hij is echt zo uitzonderlijk lief en braaf en we passen goed bij elkaar dat ik hem gewoon wil houden. Weg gaat het niet.

Ik heb een andere dierenarts om een second opinion gevraagd en ik zal vragen of ik de uitslag van de bloedtest ook op papier kan krijgen en het aan hem laten zien.

callippo

Berichten: 3200
Geregistreerd: 03-06-02
Woonplaats: Enschede

Link naar dit bericht Geplaatst: 03-07-03 23:41

Rare vraag misschien maarre: waarom krijgt je paard hooi, midden in de zomer :s
Heb je met de vorige eigenaar al contact gehad over het voer en de stalling/wei waar je paard eerst stond?

Misschien is het een idee om na al die traditionele dierenarten die niets kunnen vinden, eens een holistisch dierenarts te vragen. Zo'n arts kijkt niet naar 1 probleem (een wondje, het bloed of de luizen) maar bekijkt het hele paard en zoekt verbanden tussen de problemen. Hij kan ook hele andere dingen zien dan een normale dierenarts.

Het klinkt misschien wat wazig, maar ik heb het idee dat veel artsen tegenwoordig veel te veel op techniek en onderzoek vertrouwen en helemaal niet meer naar de natuur zelf kijken. (met helaas mijn eigen paardje als perfect voorbeeld).

thoroughbred

Berichten: 449
Geregistreerd: 01-09-02
Woonplaats: heerlen

Link naar dit bericht Geplaatst: 04-07-03 01:25

Ik vind het een beetje wazig dat sommige van jullie adviseren het paard te verkopen....

Als je zo n dier aanschaft weet je dat er altijd iets met hem kan gebeuren en dat het je wel eens geld kan gaan kosten...om hem dan weg te doen en het een ander uit te laten zoeken met hem....nee.
Maargoed,dat is mijn mening.

Het is wel misschien verstandig om hem in de toekomst te verzekeren tegen ziektekosten.

Verder sluit ik me bij callipo aan over eens een 'holostische' dierenarts te raadplegen.
Zelf heb ik dhr Van De Marel(Van de simicur)
Hij is dierenarts maar werkt voornamelijk met homeopatische middelen.
Hij kijkt je paard van kop tot staart na en luisterd ook wat je te vertellen hebt , dat mis ik meestal aan de 'doorsnee'dierenarts.

Ik hoop dat t snel beter gaat met je paardje.

Abercrombie

Berichten: 8388
Geregistreerd: 01-05-03
Woonplaats: *******

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 04-07-03 09:04

Ik ben momenteel ook bezig met een andere dierenarts van een kleinere kliniek, hij is bij ons op stal erg geliefd omdat hij meer tijd neemt voor je paard en jou. Misschien dat hij wat ziet, wat de andere dierenartsen niet gezien hebben.

Amarie
Berichten: 1565
Geregistreerd: 20-02-03
Woonplaats: Den bosch

Link naar dit bericht Geplaatst: 04-07-03 11:08

Goed zo, blijf volhouden, en een nieuwe goede dierenarts is erg belangrijk. We hebben allemaal ups en down periodes en dat dit bij jou nu is terwijl je het paard net gekocht hebt dat is echt heel vervelend, maar het komt best goed. Heel veel succes en plezier.

nitouche
Berichten: 689
Geregistreerd: 21-11-02
Woonplaats: Bommelerwaard

Link naar dit bericht Geplaatst: 06-07-03 22:07

heb je al eens nagevraagd of hij niet de ziekte van couchin (of hoe je het schrijft) heeft.
ik ken er namelijk ook een die het ook heeft, zelfs in de zomer een dikke vacht,ze moeten hem om de zes weken scheren ook in de zomer.

Abercrombie

Berichten: 8388
Geregistreerd: 01-05-03
Woonplaats: *******

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 07-07-03 09:35

Nee mijn paard heeft geen couchin Sirley, dat komt alleen maar voor bij oudere paarden en gaat meestal gepaard met suikerziekte. Dat heeft hij ook niet.

Kyona

Berichten: 4768
Geregistreerd: 19-03-02
Woonplaats: Krimpen

Link naar dit bericht Geplaatst: 07-07-03 11:16

misschien kan je hem ter ondersteuning van de weerstand echinacea druppels geven. Mijn paard krijgt dat ook en helpt bij hem prima (tegen o.a. hoesten / veel paarden waren later ziek en hij kreeg het gelukkig niet). Ik geef de echinacea van Bloem; die kan je bij de drogist kopen: 300 ml. grote verpakking (kan je laten bestellen / veel goedkoper). Bij hem begonnen met 5 ml. per dag 5 dagen, daarna afgebouwd tot 3 ml. Het doet hem in ieder geval veel goed. Bij ons zijn er nog meer die het krijgen. Suc6

Lielle

Berichten: 66255
Geregistreerd: 12-01-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 07-07-03 12:15

couchin = cushing Haha!
Ik zou idd een second opinion vragen, het klintk allemaal wat vaag.

Abercrombie

Berichten: 8388
Geregistreerd: 01-05-03
Woonplaats: *******

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 07-07-03 15:26

Ja het is vaag, ik zou vandaag een telefoontje krijgen van die dierenarts maar tot nu toe nog niets gehoord.

nitouche
Berichten: 689
Geregistreerd: 21-11-02
Woonplaats: Bommelerwaard

Link naar dit bericht Geplaatst: 07-07-03 16:46

CielitoLindo schreef:
Nee mijn paard heeft geen couchin Sirley, dat komt alleen maar voor bij oudere paarden en gaat meestal gepaard met suikerziekte. Dat heeft hij ook niet.


waarom krijgt een paard van 7 jaar het dan wel. Ik heb met meerdere mensen bij ons op stal gesproken over dit onderwerp en dat kan dus wel. Tuurlijk het zal misschien vaker voorkomen bij oudere paarden.

Maar het kan ook bij jongere paarden. Ik zou het maar eens voor de zekerheid na vragen.

gomir

Berichten: 25533
Geregistreerd: 13-09-01
Woonplaats: Omgeving Drachten

Link naar dit bericht Geplaatst: 07-07-03 17:07

cushing komt vaker voor bij oudere paarden, maar ook jonge paarden kunnen het krijgen
Het was ook mijn eerste ingeving toen ik over die dikke vacht en veel ontstekingen las.

nitouche
Berichten: 689
Geregistreerd: 21-11-02
Woonplaats: Bommelerwaard

Link naar dit bericht Geplaatst: 07-07-03 17:19

gomir schreef:
cushing komt vaker voor bij oudere paarden, maar ook jonge paarden kunnen het krijgen
Het was ook mijn eerste ingeving toen ik over die dikke vacht en veel ontstekingen las.


Een pony van een stalgenoot had het op zijn 7e jaar gekregen. Dat noem ik niet oud. Bij ons op stal staat op dit moment ook een pony die cushing heeft die is wel op leeftijd (26 jaar Lachen )

nitouche
Berichten: 689
Geregistreerd: 21-11-02
Woonplaats: Bommelerwaard

Link naar dit bericht Geplaatst: 07-07-03 19:51


Estragon

Berichten: 1666
Geregistreerd: 17-05-03
Woonplaats: Delft

Link naar dit bericht Geplaatst: 07-07-03 23:25

Je paard zn weerstand wordt ook slechter door antibiotica.. En als ik het zo lees heeft hij dit behoorlijk vaak gekregen!! Antibiotica doodt namelijk ook de goede bacterien en dat kan dus de weerstand verminderen je krijgt dan een beetje een visieuze cirkel.. Probeer er in ieder gaval voor te zorgen dat zn weerstand weer wat beter wordt. Kun je doen met kruiden en m lekker een poosje op de wei zetten zodat hij lekker tot rust kan komen. Probeer ook te voorkomen dat hij nu wondjes krijgt; zn weerstand is slecht dus de kans dat het gaat ontsteken is erg groot.. Zet m desnoods tijdelijk met beenkappen op de wei zodat hij in ieder gaval niet zichzelf kan vewonden.
Veel suc6!!!!

Estragon

Berichten: 1666
Geregistreerd: 17-05-03
Woonplaats: Delft

Link naar dit bericht Geplaatst: 07-07-03 23:25

Cushing is trouwens ook in het bloed aantoonbaar.. Dus als ie dat had was dat heus wel uit de test gekomen!!

Sonja_vR

Berichten: 27462
Geregistreerd: 12-07-02
Woonplaats: Dusschen

Link naar dit bericht Geplaatst: 08-07-03 00:52

als ie vrij veel antibiotica en/of penivilline krijgt
geef hem na zo'n kuur dan eens een probiotica kuur(op kikkergeloof ik van paadendrogist)
want een antibiotica moord niet alleen de foute bacterien uit maar ook de goede die hij nodig heeft bij zijn lichaamsfuncties

Abercrombie

Berichten: 8388
Geregistreerd: 01-05-03
Woonplaats: *******

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 08-07-03 09:43

Wat kost zo'n kuur en weet je of het werkt?