lekker trekken aan de binnenteugel

Moderators: C_arola, Coby, Nicole288, Dyonne

 
 
Desiree

Berichten: 28760
Geregistreerd: 23-01-01
Woonplaats: Twente

lekker trekken aan de binnenteugel

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 01-07-03 11:17

Die streken zie ik wel eens vaker bij westernruiters en vooral n.a.v. een verhaal van Jolande en Adrienne erger ik me er heel erg. Dan moet zo'n westernpaard zijn hoofd helemaal naar het zadel brengen als hij stil staat en dan zitten ze maar die binnenteugel aan te halen. WAarom doen ze dat nou? waar is dat nou het nut van?
Er zijn kwaadaardige westerninstructeurs (bijv. eentje uit belgie...) die dit gedrag promoten in hun lessen, maar die paarden gaan wel mooi naar de klote! Ik hoop hiermee een discussie los te maken om wat dingen naar boven te halen. Zijn hier meer westernruiters die die s h i t leren van hun instructeur? Dan moeten de verstandigere westernruiters je dat maar eens mooi uit het hoofd praten!

De hond is de betere mens


cornelie

Berichten: 9349
Geregistreerd: 11-06-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 01-07-03 11:20

Ja, van een trainer die hier dicht in de buurt les geeft moest ik dat ook, totdat pride opgaf en dan nog even doorgaan. Na een paar lessen ben ik hier gestopt, ik heb er geen zin in om mijn paard te breken. Het nut? Het idee krijgen dat je heel wat bent en dat je dat beest wel ff mores zal leren..... Staat misschien stoer? Ik weet het niet.

Seppe

Berichten: 743
Geregistreerd: 19-06-03
Woonplaats: België

Link naar dit bericht Geplaatst: 01-07-03 11:33

Als ik mijn been aantik tegen de flank, legt mijn paardje zijn hoofd op mijn knie. Ik hoop dat daar niets mis mee is.

Ik begrijp dat het inderdaad fout is dit te willen bereiken door aan de binnenteugel te 'sleuren'.

PS zijn er enkel in Belgie zulke s h i t trainers? Ikzelf ben Belg en luister graag naar Anouk! waar Nederland allemaal niet goed voor is Haha!

Anya
Berichten: 32776
Geregistreerd: 01-02-02
Woonplaats: Hengelo

Link naar dit bericht Geplaatst: 01-07-03 11:33

ik vraag me af of het onkunde is van de instructeur of van de ruiter. In de clinic met Jean Claude Dysli kwam ook een onderdeel aan de orde dat in onkundige ruiterhanden dit effect kan bereiken. Hij geeft aan dat je je paard soepel moet maken door af en toe inbuiging van hals naar links en naar rechts te vragen. Daar kan ik wel in meegaan. Ik kan niet meegaan in trekken tot voorbij het punt waarop de spieren van je paard het aankunnen en dan nog even doortrekken. Dat is m.i. de onkundige ruiter aan het werk. Zou dat de oorzaak kunnen zijn? Een trainer die het wel goed bedoeld en toelicht en een ruiter die de finesse/bedoeling niet snapt/aanvoelt? of bedoel je echt dat het trekken aan de binnenteugel door de trainer wordt aanbevolen? Zo'n trainer kwam niet ver met mijn paard. Ze zou beledigd gaan staan en geen voet meer zetten.

Wat anders vind ik als ik de buiging vriendelijk vraag. Ik doe dat wel eens om na het rijden vanaf de rug de neusriem los te maken. Zodat ze bij het uitstappen alles even kunnen onspannen.

cornelie

Berichten: 9349
Geregistreerd: 11-06-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 01-07-03 11:37

Er is zeker verschil!! Ikzelf vraag aan mijn paard laterale buiging. Dit bereik ik door juist vinger voor vinger mijn hand te sluiten en hij reageerd door licht te zijn en te geven. Zonder kracht bereik ik dus nu dat hij met zijn neus tot aan mijn knie komt en dan ook nog heel licht. Waar het vaker op uitdraait is dat mensen ritmisch druk geven op de teugel en dan juist het tegenovergestelde effect bereiken. Of dat er juist druk op de teugel staat waardoor het paard de tegengestelde spiergroep gebruikt ipv degene die jij vraagt. Voor het oog kán het er soms hetzelfde uitzien maar er is wel degelijk verschil.

Desiree

Berichten: 28760
Geregistreerd: 23-01-01
Woonplaats: Twente

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 01-07-03 11:39

Seppe schreef:
PS zijn er enkel in Belgie zulke s h i t trainers? Ikzelf ben Belg en luister graag naar Anouk! waar Nederland allemaal niet goed voor is Haha!

Nou, hij kwam uit belgie maar geeft les in nederland. Je zult dit soort instructeurs ongetwijfeld overal hebben, niet meer of minder dan in belgie.
Als je je paard leniger wilt krijgen in de hals, zou je voor het rijden een snoepje bij de achterhand kunnen houden zodat het paard ver moet doorbuigen om het te pakken te krijgen. Links een paar keer en ook rechts. Dan doet een paard het uit zichzelf en gebruikt hij geen spieren om zich te zetten tegen de ruiter zoals dat gebeurt wanneer hij aan de binnenteugel aangetrokken wordt. En dan inderdaad aanleren op het binnenbeen, maar niet door te trekken.

De hond is de betere mens


Seppe

Berichten: 743
Geregistreerd: 19-06-03
Woonplaats: België

Link naar dit bericht Geplaatst: 01-07-03 11:44

Zeer juist Desiree, ik wilde jullie gewoon wat 'jennen' (zo zeggen jullie dat toch hé?) door dat van Anouk en Belgie >< nederland erbij te halen!

Ik vind dat je een goede paardenkennis hebt. En dat van dat snoepje is ook heel juist. Voor en na het rijden leg ik een lekker snoepje op mijn knie. Heel ontspannen en soepel komt hij dat dan oppeuzelen!!

groeten,

Seppe

Anya
Berichten: 32776
Geregistreerd: 01-02-02
Woonplaats: Hengelo

Link naar dit bericht Geplaatst: 01-07-03 12:00

jaha die snoepjes doen het heel goed! Zo hebben we een pony wat soepeler gekregen die naar een kant toe valse stelling gaf en superstijf was die kant uit. Het kost wat snoepjes, maar het werk wel.

Chantalleke

Berichten: 4633
Geregistreerd: 30-07-02
Woonplaats: Tuitjenhorn

Link naar dit bericht Geplaatst: 01-07-03 12:35

Helaas heb je als beginnende western ruiter niet het idee wat FAIR en UNFAIR is. Ik dekn dat je later als je meer op wedstrijden kijkt en naar clincics gaat dat je er achter komt. En dan pas gaat beseffebn wat je doet. Mijn instructrice is wel van een paard moet werken voor je maar doet ie iets goed. Klaar en lukt het niet Morgen is wer weer een dag.

Euh,...?? Tsjah,...

Jolande

Berichten: 1835
Geregistreerd: 05-04-01
Woonplaats: Dichtbij Eindhoven

Link naar dit bericht Geplaatst: 01-07-03 13:12

Desiree schreef:
Die streken zie ik wel eens vaker bij westernruiters en vooral n.a.v. een verhaal van Jolande en Adrienne erger ik me er heel erg. Dan moet zo'n westernpaard zijn hoofd helemaal naar het zadel brengen als hij stil staat en dan zitten ze maar die binnenteugel aan te halen. WAarom doen ze dat nou? waar is dat nou het nut van?
Er zijn kwaadaardige westerninstructeurs (bijv. eentje uit belgie...) die dit gedrag promoten in hun lessen, maar die paarden gaan wel mooi naar de stinkmodder! Ik hoop hiermee een discussie los te maken om wat dingen naar boven te halen. Zijn hier meer westernruiters die die s h i t leren van hun instructeur? Dan moeten de verstandigere westernruiters je dat maar eens mooi uit het hoofd praten!

Ik weet niet waarom je dit topic ineens start, dus ik zal vast iets gemist hebben Verward Maar er zijn inderdaad instructeurs waar je beter weg kunt blijven. Maar ik denk niet dat een andere ruiter iemand hiervan kan overtuigen. Het is veel meer een eigen gevoels kwestie. Men kan een bepaalde trainingsmethode wel of niet vinden kunnen.
Zoals je het hierboven beschrijft (je paards nek strekken door zachtjes aan de teugel te trekken richting je voet) vind ik niet zo'n drama. Dat kan inderdaad ook met een snoepje, maar als je er op zit, kan het ook op die manier. Zolang je maar niets forceerd en overvraagd.
Het gene wat ik denk dat je had willen beschrijven is echter iets heel anders: dat is het vast knopen van een teugel aan het zadel waarbij het paard met zijn neus zo ongeveer bij de stijgbeugel vast staat en dan zo'n paard in rondjes rond jagen. Dat zijn dingen die bij mij dus absoluut nooit zullen gebeuren. Je helpt je paard zo letterlijk kapot (zoals bij het paard waar we van weten dat die trainer dit deed, ook gebeurd is).

Elles

Berichten: 22816
Geregistreerd: 14-06-01
Woonplaats: Flevoland

Link naar dit bericht Geplaatst: 01-07-03 14:57

Jolande schreef:
Het gene wat ik denk dat je had willen beschrijven is echter iets heel anders: dat is het vast knopen van een teugel aan het zadel waarbij het paard met zijn neus zo ongeveer bij de stijgbeugel vast staat en dan zo'n paard in rondjes rond jagen.
Dat ken ik ook wel, het schijnt dat het de bedoeling is dat een paard zelf uitzoekt hoe hij onder de druk van de teugels uit kan komen. Voor sommige paarden schijnt het wel te werken, maar ik heb er ook eens één door achterover zien slaan. Dat is dan het probleem van het paard, zeggen ze... Verward Weet niet wat ik ervan moet denken. Ben er iig niet kapot van. Het paard wordt trouwens niet rondgejaagd, hij zal zelf rond gaan lopen.

cornelie

Berichten: 9349
Geregistreerd: 11-06-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 01-07-03 15:09

Ja hoor, het kan allemaal. Als je je paard vastknoopt aan de trekker en rond gaat rijden leert hij ook uiteindelijk dat het beter is om te geven. En anders is het gewoon een dom paard.

Jac

Berichten: 874
Geregistreerd: 27-06-01
Woonplaats: Mooi brabant

Link naar dit bericht Geplaatst: 01-07-03 16:31

Ik vraag ook wel eens buiging tijdens de training. Maar dan echt om de spieren te rekken en ik blijf niet aan die binnenteugel hangen. Ik vraag een beetje, geeft hij in de buiging na, laat ik los. En dit naar 2 kanten. Ik ondersteun hem daarbij met mijn been. Ook laat ik hem achter de neus aan lopen in een buiging. Hij wordt er lekker soepel van. Maar dit zul je hopelijk niet bedoelen. Ik ben zwaar tegen het gebruik van snoepjes tijdens het rijden... (en ook tijdens de verzorging..) Je moet ze soepel kunnen rijden. Met snoepjes leer je ze trucjes...Een lief woord en klopje moet voldoende zijn. Haha!

Anya
Berichten: 32776
Geregistreerd: 01-02-02
Woonplaats: Hengelo

Link naar dit bericht Geplaatst: 01-07-03 20:54

Jac schreef:
Ik vraag ook wel eens buiging tijdens de training. Maar dan echt om de spieren te rekken en ik blijf niet aan die binnenteugel hangen. Ik vraag een beetje, geeft hij in de buiging na, laat ik los. En dit naar 2 kanten. Ik ondersteun hem daarbij met mijn been. Ook laat ik hem achter de neus aan lopen in een buiging. Hij wordt er lekker soepel van. Maar dit zul je hopelijk niet bedoelen. Ik ben zwaar tegen het gebruik van snoepjes tijdens het rijden... (en ook tijdens de verzorging..) Je moet ze soepel kunnen rijden. Met snoepjes leer je ze trucjes...Een lief woord en klopje moet voldoende zijn. Haha!


Hoe kom je erbij dat je een paard alleen trucjes leert met snoepjes? Of ik ze nu een snoepje zo geef of ze er een buiging voor laat doen. Dat maakt echt niet uit hoor. En een lief woord en een aai doen wonderen, dat ben ik wel met je eens, maar het een sluit het ander niet uit. Daarbij geldt voor snoepjes hetzelfde als voor aai, lief woord of bestraffende toon: consequent gedrag doet ook wonderen. Kortom: ik creeer geen bedelaars, ik gebruik snoepjes soms als trainingsmiddel. Dat is wat anders.

SillytheKid

Berichten: 551
Geregistreerd: 31-05-03
Woonplaats: Nuenen

Link naar dit bericht Geplaatst: 01-07-03 21:35

Jac schreef:
Ik vraag ook wel eens buiging tijdens de training. Maar dan echt om de spieren te rekken en ik blijf niet aan die binnenteugel hangen. Ik vraag een beetje, geeft hij in de buiging na, laat ik los. En dit naar 2 kanten. Ik ondersteun hem daarbij met mijn been.

Helemaal mee eens, doe ik ook regelmatig. Lachen Wel beetje vreemd topic Desiree, je rijdt toch ook geen western? Verward

Lovers War Paints Mariah Lovers

DubbelFun

Berichten: 88620
Geregistreerd: 12-04-01
Woonplaats: 1 km van het midden van Nederland

Link naar dit bericht Geplaatst: 01-07-03 22:14

SillytheKid schreef:
Helemaal mee eens, doe ik ook regelmatig. Lachen Wel beetje vreemd topic Desiree, je rijdt toch ook geen western? Verward

Een snelle zoektocht leverde 57 postings van Desiree op in Western, vast meer dan jij hebt zo te zien Clown

Om op het onderwerp terug te komen. Ik ken(de) iemand die deed dit altijd met jonge paarden als ze zadelmak gemaakt moesten worden. Het hoofd werd ingebogen (90 gr) zodat ze geen fratsen uithaalden. Als ze uitgedraaid waren bleven ze netjes stil staan met het hoofd naar één kant. Dit deed hij allebei de kanten. Hierna klom hij er op. 9 van de 10 keer volgde er nooit een bokkannonade en liet het paard zich heel gewillig naar links en rechts sturen.

Kortgeleden heb ik het zien gebeuren nadat een paard iemand eraf had gebokt. Met de neus bij de beugel kon hij op die manier zijn zonden overdenken.

Ik weet niet of ik het goed of af moet keuren. Verward Ik heb er nooit een paard minder van zien worden iig of omslaan.
Het valt wel onder het kopje 'don't try this at home folks', maw weet wat je doet en waarom.

Jolande

Berichten: 1835
Geregistreerd: 05-04-01
Woonplaats: Dichtbij Eindhoven

Link naar dit bericht Geplaatst: 01-07-03 22:23

Jac schreef:
Ik vraag ook wel eens buiging tijdens de training. Maar dan echt om de spieren te rekken en ik blijf niet aan die binnenteugel hangen. Ik vraag een beetje, geeft hij in de buiging na, laat ik los. En dit naar 2 kanten. Ik ondersteun hem daarbij met mijn been. Ook laat ik hem achter de neus aan lopen in een buiging. Hij wordt er lekker soepel van. Maar dit zul je hopelijk niet bedoelen.

Nee, dat is inderdaad niet wat ze bedoeld denk ik, want wat jij beschrijft is het zelfde als ik beschrijf en daar is imo niks mis mee. Wat ze wel bedoeld is het vastbinden en rondjagen. En Elles, hij joeg dat paard wel degelijk achterna Gevolg? Kreupel op alle vier de benen op de weke delen...

Francis

Berichten: 10665
Geregistreerd: 17-11-01
Woonplaats: Zutphen

Link naar dit bericht Geplaatst: 01-07-03 22:47

Er zit natuurlijk een énorm verschil tussen 'het hoofd omtrekken en vasthouden' en het echte 'flexen' zoals het met een mooie technische term heet. En helaas zien veel (beginnende) ruiters een trainer iets doen, zonder te weten wát die precies doet, en denken het dan maar na te kunnen doen, met alle gevolgen van dien.
Een kleine uitleg...
Met flexen is het uiteindelijk de bedoeling dat het paard leert na te geven en in te buigen op het zachtjes 'bumpen' met het binnen been. Dat leer je'm eerst stilstaand, beide teugels naar één kant brengen (dus binnenteugel van de hals, buiten teugel tegen de hals) en aan die kant zachtjes met je been bumpen. Dan vraag je z'n hoofd naar binnen terwijl je bumpt. Zodra hij nageeft op de teugeldruk laat je die teugeldruk wegvallen maar blijf je bumpen. Wil hij z'n hoofd terug doen, vraag je weer terwijl je bumpt. Uiteindelijk wil je dat hij z'n hoofd zonder teugeldruk daar houdt tot jij hem terug vraagt. Het is de bedoeling dat je paard gaat inbuigen zonder dat je met de teugel vraagt, maar alleen op de beenhulp, die in de loop der tijd dus ook steeds subtieler wordt. Om het duidelijk te maken én om je paard soepel te maken, vraag je een 'grote' reactie, dus het hoofd tot jouw teen (en liever niet naar je knie, het hoofd moet laag blijven voor een goed gebruik van rug en achterhand). Dit doe je natuurlijk, wanneer het paard het snapt, ook in stap, draf en galop.
Dit hele nageven op de benen heb je uiteindelijk nodig wanneer je op één hand gaat rijden. Door dan met je been te vragen en je handen naar binnen te brengen, kun je uiteindelijk een wending rijden. Om het paard soepel te maken en dus makkelijker na te laten geven, vraag je dit zelfde ook op hele kleine cirkels, waarbij je extra veel been geeft om het binnen achterbeen er goed onder te rijden. Je kunt het daarnaast ook doen op een cirkel, maar dan met stelling buitenwaards, dat is nog zwaarder, maar daarmee maak je de achterhand dus nog sterker (dit wel eerst in stap en op een grote cirkel totdat hij het redelijk soepel kan, want dit is écht zwaar voor een paard!). Het is dus als het goed is niet zo dat je't paard maar op een klein cirketje trekt, je vráágt hem naar binnen en ondersteunt sterk met je been. Nóóit iets met je handen doen, zonder dat je benen wat doen...
Dit zijn allemaal oefeningen waarmee je je paard sterk en soepel maakt, en dat zijn vereisten voor een sterk en lenig pleasurepaard wat een goede jog en langzame lope kan lopen.

"Als je stopt met behandelen en deze klacht komt terug, dan heb je dús de oorzaak niet weggenomen. ~ Francis

ibikus
Berichten: 20688
Geregistreerd: 15-05-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 02-07-03 12:17

Ik heb zo'n 150 posts hier dus mag ik vast ook wel even reageren Haha!

De methode die Desiree omschrijft heb ik nog nooit gezien, wel een zeer bekende ruiter welke ook 'bumpte' maar dan met zijn binnenhand, en niet zachtjes ook.
Zodra het paard niet genoeg stelling onderhield kreeg het een ruk in zijn mond niet te zuinig, het eerste halfuur betekende dat dat het dier elke sprong een ruk kreeg, tot het op den duur stoicijns en vermurwd zijn voltes galoppeerde.
Op zich heel naar, maar dan denk je nog: "Ach, in elke tak van sport kom je wel eens een gek tegen". Helaas bleken al zijn stalruiters en leerlingen ook dat 'truukje' te hebben geleerd.
Echt zo zonde!

Desiree

Berichten: 28760
Geregistreerd: 23-01-01
Woonplaats: Twente

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 03-07-03 10:27

een snoepje gebruiken in de training mag best vind ik, maar dat is mijn mening. Het doel is de hals soepeler te maken, en als dat snoepje daarbij helpt is het mij goed. Dat meisje die ik dat zag doen zette het paard niet vast aan de zadelknop, maar het paard begon wel een beetje te draaien en ik vond het echt waardeloos. ZE ontspande haar binnenteugel ook niet. Ik heb het wel met zo'n beest te doen. Ik weet het, je weet als beginnende ruiter niet of je met een goed of slecht instructeur te maken hebt. MAar het paard geeft signalen en daar moet je op letten. Als een paard te veel verzet vertoont of hij heeft er duidelijk moeite mee (en dat moet je echt wel kunnen opmerken), dan weet je dat je niet op de goede weg zit.

De hond is de betere mens

Jolande

Berichten: 1835
Geregistreerd: 05-04-01
Woonplaats: Dichtbij Eindhoven

Link naar dit bericht Geplaatst: 03-07-03 13:03

Desiree schreef:
een snoepje gebruiken in de training mag best vind ik, maar dat is mijn mening. Het doel is de hals soepeler te maken, en als dat snoepje daarbij helpt is het mij goed. Dat meisje die ik dat zag doen zette het paard niet vast aan de zadelknop, maar het paard begon wel een beetje te draaien en ik vond het echt waardeloos. ZE ontspande haar binnenteugel ook niet. Ik heb het wel met zo'n beest te doen. Ik weet het, je weet als beginnende ruiter niet of je met een goed of slecht instructeur te maken hebt. MAar het paard geeft signalen en daar moet je op letten. Als een paard te veel verzet vertoont of hij heeft er duidelijk moeite mee (en dat moet je echt wel kunnen opmerken), dan weet je dat je niet op de goede weg zit.

Dit is dus een ander geval dan het gene waar we het een jaar of zo terug over hadden. Dit klinkt als een onervaren ruiter, wat niet zo gek veel met de trainer te maken hoeft te hebben. Niet iedereen kan een oefening direct goed uit voeren. Met het flexen van de hals is niets mis mee. Ik moest met Raci in het begin ook hals strek oefeningen doen, waarbij ze in het begin kleine rondjes bleef lopen als ik oppakte. Na een aantal weken was ze dusdanig soepel dat ze haar hals wel gewoon kon buigen zonder gelijk haar kont ook mee te moeten draaien Haha! . Het gaat er gewoon om dat je alles met beleid doet.
Ik verwacht dat de ruiter waar je het over hebt, geprobeerd heeft op de manier waarop hij/zij begrepen heeft dat het moet van zijn/haar trainer. Ik denk dat iedere lerende ruiter, welke stijl ook Haha! , hier 'last' van heeft. Het is onmogelijk alles direct goed te begrijpen, en er zal toch ook tussen lessen door geoefend moeten worden, zonder dat iemand van langs de kant roept of je het goed of fout doet. En dan oefen je het inderdaad verkeerd, maar dat hoeft per definitie geen 'kwaad' vanuit de ruiter te betekenen, maar is gewoon nog onkunde.
Dit heeft imo echt niets met westernrijden te maken, maar betreft alles paardrijstijlen.

Rob_H

Berichten: 4242
Geregistreerd: 14-06-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 03-07-03 13:09

Desiree schreef:
Als een paard te veel verzet vertoont of hij heeft er duidelijk moeite mee (en dat moet je echt wel kunnen opmerken), dan weet je dat je niet op de goede weg zit.



Grapje zeker Cool

cornelie

Berichten: 9349
Geregistreerd: 11-06-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 03-07-03 14:03

O ja blaze, volgens jou moet alles hard he als je wat wilt bereiken Lachen Hoe ging die slogan van tv ook alweer:
Hardrijders zijn doodrijders.

Adrienne

Berichten: 1535
Geregistreerd: 10-04-01
Woonplaats: Geldrop

Link naar dit bericht Geplaatst: 03-07-03 14:19

Desiree schreef:
Die streken zie ik wel eens vaker bij westernruiters en vooral n.a.v. een verhaal van Jolande en Adrienne erger ik me er heel erg. Dan moet zo'n westernpaard zijn hoofd helemaal naar het zadel brengen als hij stil staat en dan zitten ze maar die binnenteugel aan te halen. WAarom doen ze dat nou? waar is dat nou het nut van?
Er zijn kwaadaardige westerninstructeurs (bijv. eentje uit belgie...) die dit gedrag promoten in hun lessen, maar die paarden gaan wel mooi naar de stinkmodder! Ik hoop hiermee een discussie los te maken om wat dingen naar boven te halen. Zijn hier meer westernruiters die die s h i t leren van hun instructeur? Dan moeten de verstandigere westernruiters je dat maar eens mooi uit het hoofd praten!


Desiree, eerlijk gezegt kan ik geen touw aan je verhaal vast knopen. Ik dacht eerst dat je het over een oud stalgenoot van Jolande en mij had die bij een totaal verknipte kerel terecht was gekomen die zich trainer noemt, jammer genoeg moet ik hier noemt schrijven en kan ik geen verleden tijd gebruiken Huilen Haar paardje is volledig naar z'n je weet wel gereden.
Maar wat dat verhaal van dieren mishandeling met jou verhaal over flexen te maken heeft is mij totaal niet duidelijk. Misschien kun je het iets duidelijker uitleggen? Want wat jij nu beschrijft heeft naar mijn idee echt totaal niks met het andere verhaal te maken.

Desiree

Berichten: 28760
Geregistreerd: 23-01-01
Woonplaats: Twente

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 03-07-03 14:25

Blaze"]
[quote="Desiree schreef:
Als een paard te veel verzet vertoont of hij heeft er duidelijk moeite mee (en dat moet je echt wel kunnen opmerken), dan weet je dat je niet op de goede weg zit.



Grapje zeker Cool
[/quote]

effe nadere toelichting Blaze. Vind jij het dan normaal als een paard zoveel verzet vertoont?

wat ik bedoel adrienne is het hoofd van het paard aan de binnenteugel naar je toetrekken. zeker als het erg moeilijk gaat moet je het niet forceren maar dat zag ik wel gebeuren. En jullie heb ik nooit zien forceren. Een paard gaat dan niet de buitenkant van de hals stretchen maar de binnenkant zetten om zich af te zetten tegen de hand van de ruiter.

De hond is de betere mens


Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 42 bezoekers