hulpen volgens 'het boekje' en in de praktijk

Moderators: C_arola, Coby, Nicole288, Dyonne

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
Jacksel

Berichten: 5129
Geregistreerd: 03-07-02
Woonplaats: Leusden

hulpen volgens 'het boekje' en in de praktijk

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 24-06-03 17:41

In een ander topic viel het me op dat er mensen zijn die wel weten dat het anders hoort volgens het boekje, maar waarbij de hulpen die zij gebruiken ook goed werken.
Met mijn les had ik het met mijn instructeur er ook over dat als je echt alles zo zou doen als het hoort (hier een beetje binnenteugel, daar weer buitenbeen, binnenbeen enz enz) dat het rijden er eigenlijk heel onrustig uit zou zien en niet bepaald de onzichtbare hulpen zoals je ze gewenst zijn met wedstrijden.
Ik heb zelf dan ook zoiets, zo lang het paard niets doet wat begrenst zou moeten worden (zoals het voorbeeld van kawa ergens geloof ik, met het buitenbeen bij de volte) dat je het dan ook niet hoeft te begrenzen. Op moment dat het paard uitzwaait (of liefst iets eerder natuurlijk) ga je pas bezig met het begrenzen.
Wat is jullie mening?

On and on the rain will fall, like tears from the stars...
When you're lost, hurt, tired and lonely something beautiful will come your way


Passionato

Berichten: 1471
Geregistreerd: 23-05-03
Woonplaats: Ede

Link naar dit bericht Geplaatst: 24-06-03 18:15

Dat met begrenzen ben ik met je eens..
Ik had laatst ook zo'n discussie en naar mijn mening zijn er twee soorten ruiters (niet dat de een beter is dan de ander ofzo) gevoels-ruiters en systeem-ruiters. Een voorbeeld van een systeemruiter had ik van een meisje bij ons in Belgie.. ik bedoel daar ruiters mee die goed kunnen rijden, maar op elk paard volgens hetzelfde systeem rijden, en het paard naar zich aanpassen. Dus zo'n beetje uit het boekje.. Die hebben de regels, en het paard past zich aan aan hun systeem.
gevoelsruiters die ik bedoel, gaan op hun paard zitten, voelen wat ze krijgen en gaan daar mee aan de slag, die passen zich dus aan, aan wat hun paard geeft, en rijden op elk paard anders..Ik rijd volgens het laatste, ik rijd heel erg op gevoel, ik kan gewoonweg niet volgens een systeem rijden. Vandaar dat ik ook op vragen hoe je bepaalde hulpen geef geen antwoord kan geven.. dat is op ieder paard verschillend!!!
Ik vind wel dat je zo min mogelijk moet doen. Dus wijken is 1 beenhulp met je binnenbeen, en je doet pas weer iets als het misgaat.. maar dat is ook voor ieder verschillend..

A lie gets halfway around the world before the truth has a chance to get its pants on

Suzanne F.

Berichten: 49153
Geregistreerd: 03-03-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 24-06-03 19:02

Maar je hebt actieve (inwerkende) hulpen en passieve (onderhoudende hulpen). Je bent idd niet de hele tijd bezig om alles druk te begrenzen maar wel om dit te onderhouden. Je buitenbeen gewoon stil op de plek is al een hulp. Als je dit been aandrukt is het een actieve hulp. Actieve hulpen heb je alleen nodig als er iets gebeurt wat je wilt corrigeren.

Passionato

Berichten: 1471
Geregistreerd: 23-05-03
Woonplaats: Ede

Link naar dit bericht Geplaatst: 24-06-03 20:02

Ja dat is waar.. ik had het over begrenzen in de vorm van actieve hulp blijven geven dan he..

A lie gets halfway around the world before the truth has a chance to get its pants on

Anoniem

Link naar dit bericht Geplaatst: 24-06-03 20:12

Mijn naam wer aangehaalt Haha!
Als ik bij bv Kawa mijn been dus al passief naar achter laat liggen, komt hij al met zijn kont naar binnen, voor hem is dat dus al een aktieve hulp.

Waarom is dat voor hem al een aktieve hulp, omdat ik dat ook van hem eis op dat moment.
Dit omdat ik mijn been daar anders ook niet heb en hij dat dus ook niet gewend is.

Of het nu zo hoort of niet, Kawa en ook andere paarden die ik gereden heb deden het daar goed mee.
En aangezien die andere allemaal voor de verkoop waren en iedereen er mee weg kon rijden, was het niet zo verkeerd neem ik aan Lachen

Verder ben ik dus ook een erge gevoelsruiter.
Ik doe niet bij elk paard hetzelfde
Naar mijn idee is dit ook onmogelijk omdat elk paard anders is.

sophie18
Berichten: 183
Geregistreerd: 12-09-02

Link naar dit bericht Geplaatst: 25-06-03 12:46

ja hier gaan we weer hoor Tong uitsteken :

dat heeft er gewoon ook mee te maken dat kawa zo goed doorgereden is en zo gewend is aan jouw manier van hulpen geven dat hij daarop reageert...
met een manegepaard is dat al een stuk moeilijker (ik weet dat het een dooddoener is, maar het is nou eenmaal zo: die paarden zijn niet anders gewend, en de meeste ruiters trouwens ook niet).
ik heb overigens best respect voor manegepaarden (met een beetje moeite krijg je meestal nog best wat gedaan van ze) en wat betreft manegeruiters: tjsah, ik ben er zelf ook 1 Knipoog .

in principe denk ik dat er vrij weinig mis is met "volgens het boekje" rijden, dit is gewoon een universeel systeem dat redelijk goed werkt.
in welke mate je de hulpen toepast, heeft te maken met rijtechnisch gevoel, met zowel je eigen niveau als het africhtingsniveau van je paard, en ook met in hoeverre je paard met je meedenkt.
op een manegepaard moet je nou eenmaal je hulpen vaak wat nadrukkelijker geven dan bijvoorbeeld kawa, bij wie de basishulpen al zo verfijnd zijn en die zelf al zo met je meedenkt dat hij inderdaad vrij weinig ondersteuning meer nodig heeft.

en daarom loopt kawa ook in het Z en de meeste manegepaarden (en ruiters!) niet.

Anoniem

Link naar dit bericht Geplaatst: 25-06-03 12:57

In principe zijn hulpen gewoon signalen. Je kunt een paard leren om te stoppen als je hem aan zijn oor trekt. Maar om gymnastische waarde uit de overgang te halen, moet je gebruik maken van de hulpen zoals ze "in het boekje" staan. Er zit namelijk wel een theorie achter waarom je ze geeft zoals je ze geeft. Er zitten uiteraard individuele verschillen in, maar het idee erachter is overal gelijk.

Anoniem

Link naar dit bericht Geplaatst: 25-06-03 13:36

ff duidelijk maken dat ik niet Kawa of mijn rijkunsten omhoog wil hemelen.
Kawa doet goed zijn best, maar ik kan nog veel,heeeeel veel verbeteren en leren
(Was ook niet degene die het topic opende Haha!)

En natuurlijk kun je een paard dat door 1 iemand gereden word, nooit vergelijken met een manege paard wat door iedereen gereden word, maar dat was zover ik begrijp de vraag ook niet.



En verder te gaan op Zep.
Heel de dressuur is het verder gymnastiseren van je paard.
Daar ben ik het dus ook helemaal mee eens.

maar om maar eens op die volte terug te komen, waarin hij dus die lengtebuiging als gymnastische waarden heeft, kan dat dan niet zonder dat buitenbeen dat naar achter ligt?

sophie18
Berichten: 183
Geregistreerd: 12-09-02

Link naar dit bericht Geplaatst: 25-06-03 14:08

nee dat was inderdaad de vraag niet, maar waar het mij om ging was het onrustige beeld wat je inderdaad op manegepaarden soms kan hebben omdat je hulpen dan vrij nadrukkelijk moeten zijn, en naarmate je die hulpen kan verfijnen wordt het beeld steeds rustiger. en met een manegepaard is dat gewoon heel moeilijk.

Anoniem

Link naar dit bericht Geplaatst: 25-06-03 14:22

Tuurlijk

maar ook vroeger heb ik op manege paarden nooit geleerd mijn buitenbeen wakend naar achter te houden in galop of op de volte
Daarbij geef ik ook toe dat ik toen niet wist wat lengtebuiging was Lachen

Maar daarna op paarden van anderen en ik les kreeg van naar mijn idee geen slechte instructeurs M/V is me het ook nooit verteld.

Toch heb ik paarden gereden waarvan ik weet dat ze tot het ZZ zijn gekomen of zelf nationaal.
Paarden die ff uitgeprobeerd werden door (inter)nationale ruiters. Kijken of ze aan verwachtings patroon voldeden.
Deze hadden dan geen moeite met de hulpen die ik deze paarden geleerd had. Dus blijkbaar niet verwarrend vor de paarden.

Tot die tijd had ik ook nog nooit van dat wakende been gehoord, wel allang van uitzwaaien enz, wat ik dan op dat moment oploste met mijn buitenbeen aan te drukken, maar weer terug te leggen op de plek.

Wat ik in dat voige topic ook al zei heb ik dat pas gehoord op bokt Bloos
En heb mijn huidige instructrice er ook op aangesproken.
Gevraagd hoe dat nu zat en of ik die hulpen moest proberen te veranderen.

Haar antwoord was dat het haar nog nooit opgevallen was dat ik het "anders" deed.
Maar ook dat hij zijn oefeningen goed (help het is nooit goed Lachen ) uitvoerde.
Dus dat ik het zeker ook niet moest gaan veranderen
En dat er meer wegen naar rome leiden.

En over het onrustige beeld, dat ken ik ook bij mensen met wel een eigen paard en die de hulpen wel geven volgens het boekje Lachen

Voor mij is dit verhaal dan ook niet anders dan een lange uitleg, dat ik persoonlijk dus heb ondervonden en daarom ook niet vind dat alles perse volgens het boekje moet.

Ik heb me deze hulpen misschien perongelijk eigen gemaakt omdat o.a Kawa (maar ook meerdere) een paard was wat in zijn jonge jaren nogal erg heet op de hulpen was.
Zelfs te en dan leer je misschien om sneller niets te doen en pas als het nodig is.
zeg niet dat het goed is, maar het werkte wel Lachen

essie79

Berichten: 3539
Geregistreerd: 06-01-03

Link naar dit bericht Geplaatst: 25-06-03 16:37

Er is soms best wat verwarring over de hulpen.

Bijvoorbeeld: Moet je nu constant je been er licht aanhouden, dus een onderhoudende hulp of je been eraf en pas wanneer een paard iets terugvalt een beenhulp.

Ik ben nu met mijn 3 jarige dat laatste aan het aanleren en dat gaat erg goed en ik denk dat ik daar later veel gemak van kan hebben en makkelijker beenhulpen kan verfijnen, ook bij andere zij oefeningen bijvoorbeeld.

Wie heeft hier ook een mening over??

Ik ben een gelukkeling.

Loesje

KozieZ

Berichten: 7756
Geregistreerd: 11-02-02

Link naar dit bericht Geplaatst: 25-06-03 22:55

wat bedoel je met eraf halen? Echt je been afsteken, of bedoel je op zijn plaats laten liggen en geen druk mee uit oefenen?
Je hoeft naar mijn mening geen druk te geven, als dat niet nodig is, maar je hoort je been ook niet af te steken. Dan verander je het evenwichts geheel van je zwaarste punt en al die theoretisch klinkende dingen.


KozieZ

Berichten: 7756
Geregistreerd: 11-02-02

Link naar dit bericht Geplaatst: 25-06-03 22:57

Even nog iets over hulpen uit het boekje, af en toe zou ik toch wel willen dat het zo ging. Beetje stelling zus, beetje buiging zo en voila: pirouette!
Het leest altijd zo makkelijk, maar het is me nog nooit gelukt. (die pirouette dan)


Passionato

Berichten: 1471
Geregistreerd: 23-05-03
Woonplaats: Ede

Link naar dit bericht Geplaatst: 26-06-03 08:36

Nee maar da is volgens mij ook de fout die een hoop mensen tegenwoordig maken. Die zien een plaatje van Anky ofzo en gaan dat dan "narijden". Ze lezen in een boekje hoe de hulpen zijn... Wat er wel vergeten wordt is dat er eerst spier voor spier getraind moet worden voordat het paard sterk en soepel genoeg is om dit te kunnen....

A lie gets halfway around the world before the truth has a chance to get its pants on

Passionato

Berichten: 1471
Geregistreerd: 23-05-03
Woonplaats: Ede

Link naar dit bericht Geplaatst: 26-06-03 08:38

En dit kan niet uitgelegd worden in boekjes, dit is per paard verschillend..

A lie gets halfway around the world before the truth has a chance to get its pants on

ibikus
Berichten: 20688
Geregistreerd: 15-05-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 26-06-03 08:52

Een paard kan niet zomaar een piroutte, dat is een oefening waar een zware graad van verzameling voor nodig is.

Ik rijd dus NIET met onderhoudende hulpen, ik zet mijn paard op een volte en pas wanneer het nodig is grijp ik kort in, het zei door beenhulpen, stemhulpen, teugelhulpen of gewichtshulpen. Ligt maar aan de situatie en de ernst van het vergrijp Knipoog

essie79

Berichten: 3539
Geregistreerd: 06-01-03

Link naar dit bericht Geplaatst: 26-06-03 09:48

PriscaZ schreef:
wat bedoel je met eraf halen? Echt je been afsteken, of bedoel je op zijn plaats laten liggen en geen druk mee uit oefenen?
Je hoeft naar mijn mening geen druk te geven, als dat niet nodig is, maar je hoort je been ook niet af te steken. Dan verander je het evenwichts geheel van je zwaarste punt en al die theoretisch klinkende dingen.


nee ik steek mijn been niet af, alleen ik probeer mijn beenhulpen alleen te gebruiken als het nodig is en dus niet als onderhoudend. Vroeger gaf ik meer druk, met als gevolg dat paard dus slechter aan het been werd.
Vooral in het Z kwam ik mezelf toen tegen omdat hij dus niet onvoorwaardelijk reageerde op mijn been.

Ik ben een gelukkeling.

Loesje


Anoniem

Link naar dit bericht Geplaatst: 26-06-03 09:56

Sjuimpje schreef:
Een paard kan niet zomaar een piroutte, dat is een oefening waar een zware graad van verzameling voor nodig is.

Ik rijd dus NIET met onderhoudende hulpen, ik zet mijn paard op een volte en pas wanneer het nodig is grijp ik kort in, het zei door beenhulpen, stemhulpen, teugelhulpen of gewichtshulpen. Ligt maar aan de situatie en de ernst van het vergrijp Knipoog


Zo doe ik het dus ook
jij legt het alleen wat makkelijker uit Lachen

PridesRanch

Berichten: 4240
Geregistreerd: 23-05-02
Woonplaats: Nieuwlande

Link naar dit bericht Geplaatst: 26-06-03 10:57

als je paard de moeilijkste oefeningen doet met hulpen die niet in het boekje staan maar die wel paardvriendelijk zijn en andere oefeningen niet belemmeren dan doe je het dus lekker niet volgens het boekje.

Passionato

Berichten: 1471
Geregistreerd: 23-05-03
Woonplaats: Ede

Link naar dit bericht Geplaatst: 26-06-03 15:20

Zoals Kawa en Sjuimpje het doen doe ik het dus ook.. de mijne is wel heeeel gevoelig hoor, ik hoef maar aan mijn been te denken en hij gaat al.. hij was in het begin zooo slecht voor mijn been dus dit vind ik heerlijk!! (ik zeg niet dat ie geweldig is ofzo, maar ben wel blij met hem Lachen) )
Een goed voorbeeld van zo rijden is een Albert Voorn.. Nou is die wel heel "extreem" maar als die een volte op wil dan doet hij gewoon zijn binnenteugel naar binnen, geen gezeik met ondersteuning en weet ik veel wat. Nou zou ik niet zo kunnen rijden zoals hij dat doet. Die man heeft zo geweldig veel balans en gevoel. dat hij hiermee zijn paard zo op een volte kan rijden zonder uit te zwaaien..

A lie gets halfway around the world before the truth has a chance to get its pants on


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Ubermetrics en 45 bezoekers