hormoonprobleem, ze is drachtig en hengstig

Moderators: C_arola, Coby, Nicole288, Dyonne

 
 
DendroFleur

Berichten: 5362
Geregistreerd: 26-06-02
Woonplaats: Lutjewinkel

hormoonprobleem, ze is drachtig en hengstig

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 02-06-03 21:37

Mijn merrie is 18 dagen terug geinsemineerd en nu is ze op de scan drachtig maar volgens de dierenarts is ze tevens hengstig. Ze krijgt nu hormonen en dan is er 40% kans dat ze de vrucht houdt.
Heeft iemand hier ervaring mee?

Fewspot hengst Kaleido's Don Pedro ter dekking http://stalkaleido.nl
Kaleido's Don Pedro in the picture [ITP] Appaloosa sprookjes hengst


ArabianRanch

Berichten: 4364
Geregistreerd: 13-11-02

Link naar dit bericht Geplaatst: 02-06-03 22:39

Ik heb dit al vaker gehoord dit jaar???? Vreemd..

╔════════════ ೋღ☃ღೋ ═══════════╗
❤ Kick N Big Chex ❤
╚════════════ ೋღ☃ღೋ ═══════════╝

Zannekin

Berichten: 3598
Geregistreerd: 02-01-02

Link naar dit bericht Geplaatst: 02-06-03 23:10

En ze gedraagt zich niet hengstig?

DendroFleur

Berichten: 5362
Geregistreerd: 26-06-02
Woonplaats: Lutjewinkel

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 03-06-03 06:54

Nee, ze staat nu weer thuis en behalve dat ze erg loom kijkt is er verder niets te zien. Maar ze krijgt nu dan ook hormonen die de hengstigheid tegen houden. Op de scan was wel te zien dat ze hengstig werd. Ze is vorig jaar ook gedekt en toen was ze met 16 dagen drachtig maar na 2 maanden was ze het kwijt. Waarschijnlijk is toen met 18 dagen de hengstigheid opgekomen en is ze de vrucht kwijt geraakt.

Fewspot hengst Kaleido's Don Pedro ter dekking http://stalkaleido.nl
Kaleido's Don Pedro in the picture [ITP] Appaloosa sprookjes hengst

marloes-joy

Berichten: 8421
Geregistreerd: 28-07-01
Woonplaats: Vianen

Link naar dit bericht Geplaatst: 03-06-03 07:24

apart verhaal zeg..
Wat voor hormonen krijgt ze nu gevoerd?

Zippo
Berichten: 1410
Geregistreerd: 30-04-03

Link naar dit bericht Geplaatst: 03-06-03 07:25

Wat raar.. k hoop maar dat het snel goed komt!

~ The greatest thing is just to love and to be loved in return ~~

Zannekin

Berichten: 3598
Geregistreerd: 02-01-02

Link naar dit bericht Geplaatst: 03-06-03 07:56

Heel vaak zie je dit niet. De dierenarts kan op een scan zien dat er weer plooien en "oedeem" in de baarmoeder komt en de merrie hengstig gaat worden. De komst van een rijpend eitje heeft niet altijd te maken met dracht of niet, dus daar kan je niet op afgaan.
Een vruchtje gaat normaal de wand van de baarmoeder binnenin prikkelen waardoor geen hengstigheid volgt. Is er geen vruchtje, dan volgt er wel hengstigheid. Soms kan het zijn dat een vruchtje te klein is, dat er iets mis mee is of dat de eierstok zelf te weinig hormonen produceert.
In een hengstige baarmoeder kan een vruchtje niet vasthechten en het sterft dan af.
Met hormonen (progesteron) kan je de baarmoeder in een drachtige staat houden en dat hormoon wordt soms te weinig geproduceerd door falende eierstokken. Bedenk wel dat je dat moet doorgeven tot dag 90 minstens om veilig te zijn, als het vruchtje niet eerder afsterft natuurlijk.
succes

Mist

Berichten: 9453
Geregistreerd: 17-02-03
Woonplaats: noord brabant

Link naar dit bericht Geplaatst: 03-06-03 18:22

Zannekin,
In Amerika hoor je vaak dat Progesteron gedurende de hele dracht gegeven wordt, waarom is het volgens jou maar tot 90 dagen nodig ? Is het niet zo dat ze dit hormoon de hele dracht nodig hebben ? Ze schijnen dat bijvoorbeeld ook te geven als merries te vroeg uier gaan vormen (bv nog een maand te gaan) om een abortus tegen te houden.
Kortom, graag alle info die je weet over progesteron, heb je daar zelf ervaring mee ?

Zannekin

Berichten: 3598
Geregistreerd: 02-01-02

Link naar dit bericht Geplaatst: 03-06-03 18:47

Ja, wij hebben vorig jaar een probleem gehad waardoor de vruchtjes van onze paarden keer op keer zeer klein waren. Bij controle op 16 dagen bleek het amper zichtbaar, had het de grootte van eentje van 13-14 dagen oud. Als we geen progesteron gaven werd de merrie hengstig en stierf het vruchtje af. We hebben dan met goed gevolg progesteron gesupplementeerd. Ik heb me er wat in verdiept en ik weet dat men in Amerika zeer voorzichtig is met het stoppen met progesteron. Algemeen wordt aangenomen dat het tot dag 90-120 moet worden gegeven, na die tijd staat de placenta in voor de productie en houdt eigenlijk de vrucht zélf de dracht in stand. Men bouwt de behandeling daar ook geleidelijk af. Hier stopt men meestal abrupt.
Er zijn geruchten dat men eigenlijk maar tot dag 45 zou moeten supplementeren omdat dan de endometrale cups operationeel zijn en die zorgen op dat stadium voor de dracht instandhouding. Niemand gaat natuurlijk graag gaan testen of het nu lang genoeg is of niet, en omdat het blijkt te werken speelt men liever safe.
Algemeen bij een normale merrie:
Tot dag 35 ongeveer staat het geel lichaam (overblijfsel van het gesprongen eitje) in voor de produktie van progesteron en dit maakt dat de merrie niet hengstig wordt. Ook is stimulatie van de baarmoeder nodig, anders sterft het geel lichaam en wordt de merrie ook weer hengstig.
Van dag 35 tot 140 worden endometrale cups gevormd: dat zijn eilandjes die een stof gaan produceren HCG (zwangerschapshormoon) die de stimulatie veroorzaakt van nieuwe follikels die dan ook weer gaan springen en gele lichamen vormen. De placenta wordt ondertussen gevormd en gaat stillaan de produktie gaan overnemen. Vanaf die periode zit je safe.
Laatst bijgewerkt door Zannekin op 03-06-03 19:00, in het totaal 1 keer bewerkt

Zannekin

Berichten: 3598
Geregistreerd: 02-01-02

Link naar dit bericht Geplaatst: 03-06-03 18:55

Ik heb nog een goed stukje gevonden, redelijk makkelijk uitgelegd denk ik.
"
The primary production site for progesterone for pregnancy in the mare is the ovary. However, as would be expected by any one who deals with horses, the production of this substance by the mare is more complicated than most other female mammals.

In most mammals, including the human, cells (luteal cells) form at the site on the ovary from which the egg (ovum) was released; they function as the primary site of progesterone production. But, for a few species such as the elephant, the rhesus monkey, and (you guessed it ) the mare, this single site of progesterone production is not enough to carry the pregnancy.

At about forty days into the pregnancy, the mare's ovaries are again stimulated by a hormone produced by glands located within the uterus (endometrial cups). Under the influence of this hormone, PMS - Pregnant Mare Serum - the ovaries actively begin to develop multiple follicles - the structures responsible for the release of the egg. Instead of rupturing, however, these follicles become invaded by progesterone producing luteal cells, forming a secondary source of much needed progesterone which maintains the proper progesterone level out to about one hundred and ten days. After this point, the fetus along with the placenta is capable of supporting the pregnancy without the support of ovarian progesterone.

This system, being more complex, does have a greater likelihood that something will go wrong. Some common biological errors are:

* The secondary follicles over produce estrogen which causes the mare to come into heat (estrus) even though she is pregnant. Records show that it is common for one in five pregnant mares to show behavioral estrus (horsing around) to a stallion. During these times, abortions may occur but showing heat per se does not mean the loss of a pregnancy.

* Timing failures may result should the secondary follicles fail to develop on time or the primary luteal cells decline in production too soon. Both of these scenarios could cause a problem."

Mist

Berichten: 9453
Geregistreerd: 17-02-03
Woonplaats: noord brabant

Link naar dit bericht Geplaatst: 03-06-03 19:18

Dank voor de info, dat was ook mijn eigen conclusie. De reden was dat ik in 2001 een merrie drachtig had. Ondanks mijn twijfels (qua fokken heb ik de b*llen verstand) hield de DA vol dat ze drachtig was. Een vriend van mij (DA-maar niet in paarden gespecialiseerd) heeft zelfs gevoeld op 8 maanden, en kon toen geen veulen voelen, bovendien werd ze hengstig toen ik bij een vriendin was die een hengst heeft. Hij heeft mijn twijfels afgedaan als "nerveus" de uitslag was dus GEEN veulen (waarschijnlijk 1e 3 maanden verloren). Deze DA betaalt nu deze ronde (na lang en emotioneel overleg) maar ik heb ook bedongen dat hij 100 dagen gratis progesteron bij geeft. Nu het eenmaal zover is (overmorgen drachtigheidscontrole) vraag ik me af of het nodig is om hormonen bij te geven (omdat ik natuurlijk ook gewoon pecht gehad kan hebben- 15% vd vruchtjes sterven af, en het paard was na 1x insemineren drachtig destijds) Wat is wijsheid? Liever laat ik de natuur z'n gang gaan.
Ik heb nu zoiets van als ze na de 2e drachtigheidscontrole nog drachtig is (6weken) zou het dan overbodig zijn om progesteron te geven ? We zitten dan waarschijnlijk in Juli, dus zijn er nog kansen, wat denk(en) jij/jullie

Zannekin

Berichten: 3598
Geregistreerd: 02-01-02

Link naar dit bericht Geplaatst: 03-06-03 19:35

Wij controleren op 18 dagen, 45 dagen (scannen, hartje) en 60 dagen (voelen). Voor 40 dagen sterft het grootste aantal embryo's af, waarschijnlijk was er al iets mis, gaat er iets mis met die endometrale cupvorming, wie zal het zeggen?
De meeste merries die gebaat zijn met progesteron hebben een geel lichaam dat niet goed werkt, maar dan zitten we dus in die eerste periode, voor 40 dagen dracht.
Als je merrie nog drachtig is op 45 dagen wordt de kans klein dat het vruchtje sterft. Ik zou dan niet meer starten met progesteron. Ten allen tijde kan je ook de bloedwaarde van progesteron laten bepalen als je denkt dat daar een probleem zou zitten.
Ik denk dat je merrie de vorige keer voor die 40 dagen dan waarschijnlijk al het vruchtje kwijt was (wanneer is ze gescand?). Het hoeft niet aan de merrie te liggen, kan zijn dat het embryo gewoon niet levensvatbaar was.
Merries die neiging hebben tot embryonale sterfte, dat bestaat wel, worden toch vaak zowieso van in het begin gesupplementeerd (zou toch moeten Lachen ). Stel je hebt een merrie: 18 dagen drachtig, 45 dagen niet meer drachtig. Volgende keer opnieuw hetzelfde verhaal: dan is er toch toch wel een probleem en zou je progesteron kunnen geven vanaf dag 12 bv.
Waar je wel rekening mee moet houden trouwens: als het vruchtje toch afsterft tijdens een progesteronbehandeling wordt de merrie niet hengstig en het is dus mogelijk dat je de merrie heel die tijd supplementeert zonder dat er een vrucht is. Veel controleren dus!

Mist

Berichten: 9453
Geregistreerd: 17-02-03
Woonplaats: noord brabant

Link naar dit bericht Geplaatst: 03-06-03 20:20

Ze was op 18 dagen drachtig, er is toen wel nog een keer gescanned omdat het een grote vrucht was (kans op compartimentvorming= tweeling) dus op 25 dagen nog een keer gescanned, 1 kloppend hartje te zien. Maar idd in de "deal" die ik gesloten heb komt hij op 6, 12 en 16 weken controleren. Ik heb zelf idd het idee dat het vlak na de 2e scan verloren moet zijn gegaan, het is een schimmel en ik heb elke dag gecontroleerd dus veel later kan het niet geweest zijn (toch) Wat zou jij doen in mijn geval ? Progesteron bijgeven of niet ?

Zannekin

Berichten: 3598
Geregistreerd: 02-01-02

Link naar dit bericht Geplaatst: 03-06-03 20:39

Nee, zou ik niet doen. Als je merrie op 45 dagen nog drachtig is, dan is de kans klein dat ze alsnog aborteert. De meest kritieke periode is die eerste 35 dagen. Verder, voor die tijd heel goed proberen kijken dat ze niet hengstig wordt, dat is vaak de duidelijkste aanwijzing (en snelste) dat het foutliep en je kan dan nog opnieuw dekken.

Mist

Berichten: 9453
Geregistreerd: 17-02-03
Woonplaats: noord brabant

Link naar dit bericht Geplaatst: 03-06-03 20:52

Das nou een gedeelte van het probleem, ze haat alle paarden en laat het dus niet zien. Maar dat heb ik dus ook in mijn gedachte, als ze op 45 dagen nog drachtig is dan lijkt mij het grootse obstakel genomen ? en eventueel kan ik haar nog een keer laten insemineren, bedankt voor je advies !

Tyrza

Berichten: 10878
Geregistreerd: 11-03-03

Link naar dit bericht Geplaatst: 03-06-03 20:55

ik heb zelf ook zoiets bij mijn merrie (ja, dit staat ook in een ander topic):

zij is vorig jaar 3 keer geïnsemineerd, maar gust gebleven..
Dit jaar is het in 1 x aangeslagen en ze is dan ook begin Maart uitgerekend. Maarrrr, ze is de laatste week al zó dik! Bovendien zijn haar uiers écht opgezet!
Nu hebben we voor de lol eens zitten terugrekenen en het zou kunnen dat de laatste inseminatie van vorig jaar uitgerekend is in eind juli. Maar aan de andere kant kan dat helemaal niet, want ze is gescant en opgevoeld. Eitje was aanwezig en na inseminatie (dit jaar) niet meer.
Ze is ook flink gegroeid in haar nek, het lijkt wel of ze hard in training is, zoveel massa heeft ze...
Zou dat nou een speling van de hormonen zijn???

sherwood

Berichten: 3268
Geregistreerd: 04-03-03
Woonplaats: Nordhorn

Link naar dit bericht Geplaatst: 03-06-03 21:13

Mijn merrie kreeg steeds een flinke uier ontsteking zodra ze drachtig was. Nog voor de 21e dag was het vruchtje dus al weer weg Boos!
Ik dacht omdat die koe Koe bij elk jong dier wat ze ziet (kalf, veulen lam, enz) gelijk een uier kweekt, dat het wel iets met de hormonen te doen zou zijn. Nader onderzoek heeft niks nieuws gebracht, en wij weer dekken. Het bleef zo! Nu hebben we haar tegen een soort van glamidia behandeld. En heeft ze ineens geen uier ontsteking meer. Weet nog niet of ze dragend is hoor, dat zien we vrijdag pas..... Maar haar uier is er normaal bij gebleven.
Dat rare dier had al 2 jaar geen veulen meer gehad, komt er een pas gespeend veulen bij ons. Schuift ie zo bij chrystal aan!!!! Heeft ze dus na een week dat dier gezien te hebben weer vollop melk voor hem. En hij liet dat natuurlijk niet staan...... moeilijke dieren hoor die merries.

Mikey
Berichten: 1090
Geregistreerd: 10-03-02
Woonplaats: Goor/Utrecht

Link naar dit bericht Geplaatst: 03-06-03 21:16

Een shet van iemand die ik ken, hebben ze onwijs vaak laten dekken omdat ze elke keer dat de hengst er bij kwam hengstig was. Na een aantal keer hielden ze er mee op. Volgend voorjaar een veulen! En na uitrekenen bleek dat ze al van de eerste keer al drachtig was! Echt vaag. Deze merrie heeft het bij het volgende veulen weer gehad. Zou dit een "probleem" kunnen zijn of is die merrie gewoon hengstig qua gedrag, zonder een eisprong en alle hormonale veranderingen erbij? Iemand enig idee?

Doe maar normaal, dan doe je al gek genoeg !!!

Tyrza

Berichten: 10878
Geregistreerd: 11-03-03

Link naar dit bericht Geplaatst: 03-06-03 21:17

doet me denken aan schijnzwanger zijn, wat je vaak bij honden ziet...

sherwood

Berichten: 3268
Geregistreerd: 04-03-03
Woonplaats: Nordhorn

Link naar dit bericht Geplaatst: 03-06-03 21:23

Mikey schreef:
Een shet van iemand die ik ken, hebben ze onwijs vaak laten dekken omdat ze elke keer dat de hengst er bij kwam hengstig was. Na een aantal keer hielden ze er mee op. Volgend voorjaar een veulen! En na uitrekenen bleek dat ze al van de eerste keer al drachtig was! Echt vaag. Deze merrie heeft het bij het volgende veulen weer gehad. Zou dit een "probleem" kunnen zijn of is die merrie gewoon hengstig qua gedrag, zonder een eisprong en alle hormonale veranderingen erbij? Iemand enig idee?

Heeft ie toch even mooi het veulen aangestampt Haha!
Voor het geval ie er eerder uit wou komen hahahahaha

sherwood

Berichten: 3268
Geregistreerd: 04-03-03
Woonplaats: Nordhorn

Link naar dit bericht Geplaatst: 03-06-03 21:24

Schijnzwanger had ik ook al in gedachten, maar ik weet het niet. Ik heb de da het ook gevraagd, maar ze vinden het allemaal een beetje onzin. Toch denk ik dat die merrie zo graag een veulen wil dat het gewoon daardoor al niet meer lukt. Ze zou d'r gedachtes misschien ergens anders moeten hebben. Ach nu ben ik weer menselijke gevoelens aan een paard aan het geven. Dat klopt ook weer niet. Maar toch is het vreemd.

Zannekin

Berichten: 3598
Geregistreerd: 02-01-02

Link naar dit bericht Geplaatst: 03-06-03 22:22

Dat van dat hengstig zijn tijdens dracht wordt verklaard in het stukje dat ik gepaste had
"The secondary follicles over produce estrogen which causes the mare to come into heat (estrus) even though she is pregnant. Records show that it is common for one in five pregnant mares to show behavioral estrus (horsing around) to a stallion. During these times, abortions may occur but showing heat per se does not mean the loss of a pregnancy.
"
Door de productie van HSG (=PMSG) beginnen nieuwe follikels te rijpen, sommige merries vertonen dan hengstigheid. Ook springen die eitjes gewoon. Ze zijn nodig om de dracht te houden.
Maar inderdaad zijn merries rare wezens.
Bij ons is er ook ééntje die gek is van veulens, gaat ze echt afnemen van andere merries. En die is ook het moeilijkst drachtig te krijgen.


DendroFleur

Berichten: 5362
Geregistreerd: 26-06-02
Woonplaats: Lutjewinkel

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 03-06-03 22:26

marloes-joy schreef:
apart verhaal zeg..
Wat voor hormonen krijgt ze nu gevoerd?


Ze krijgt zoals Zannekin al zegt progesteron. Ze wordt over twee weken weer gescand (=32 dagen) en als ze dan nog drachtig is moeten we het 90 dagen blijven geven. Is ze dan niet meer drachtig dan blijven we het geven alvast voor de volgende hengstigheid. Gelukkig kan het gewoon door het voer.

Fewspot hengst Kaleido's Don Pedro ter dekking http://stalkaleido.nl
Kaleido's Don Pedro in the picture [ITP] Appaloosa sprookjes hengst

Zannekin

Berichten: 3598
Geregistreerd: 02-01-02

Link naar dit bericht Geplaatst: 03-06-03 23:18

DendroFleur schreef:
Is ze dan niet meer drachtig dan blijven we het geven alvast voor de volgende hengstigheid. Gelukkig kan het gewoon door het voer.


Je merrie gaat niet hengstig worden zolang ze progesteron krijgt. Knipoog

DendroFleur

Berichten: 5362
Geregistreerd: 26-06-02
Woonplaats: Lutjewinkel

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 03-06-03 23:33

Dan bedoelde de Da waarschijnlijk dat je gelijk na de dekking er weer mee begint. Ik vind het wel prettig dat er in ieder geval meerderen al ervaring mee hebben. Ik vind die hormoontroep toch altijd wel spannend en hou eigenlijk meer van puur natuur. Maar ja, als je toch een veulen van haar wilt....

Fewspot hengst Kaleido's Don Pedro ter dekking http://stalkaleido.nl
Kaleido's Don Pedro in the picture [ITP] Appaloosa sprookjes hengst


Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Trendiction en 21 bezoekers