Rijbak vraagjes

Moderators: C_arola, Coby, Nicole288, Dyonne

Toevoegen aan eigen berichten
 
 
Sprite

Berichten: 608
Geregistreerd: 03-07-01
Woonplaats: Drenthe

Rijbak vraagjes

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 28-05-03 23:51

Wij zijn een paar maanden geleden, vanuit een tussenwoning, verhuisd naar een boerderij in Drenthe. Onze paardjes kijken nu vanuit hun boxen zo ons huis in Haha! en ze zijn ook helemaal happy met 2 hectare grond, hihihi, ik had nooit gedacht ooit zo'n mazzel te hebben Knipoog , maar.... ik ben nog geen ervaren paard-aan-huis-houder. Dus ik hoop dat jullie me een beetje op weg kunnen helpen Pling

Wat betreft de rijbak.... die is er niet We zitten wel bij het bos, maar ik wil ook graag straks weer enigszins serieus gaan trainen dus die moet er wel komen. Ik heb al op bokt gezocht naar info, maar daar kon ik niet veel mee.

Doel: een 30 x 60 rijbak die geschikt is voor reining
Gegevens: land ligt hoger, dus is zelden nat, op +/- 70 cm zou er al zand moeten zitten (geen klei dus)
Budget: weinig... wahaha *LOL*
Plan: loonwerker laten graven tot op het zand, aarde gebruiken om lager gedeelte van het weiland op te hogen, nieuw zand erin.... klaar?
Geen drainage dus, want dat is waarschijnlijk overbodig.

Maar... wat voor zand? Ik heb eens in de bit gelezen dat je twee soorten zand moet mengen, fijn en grof zand... dat zou dan losser blijven als het nat is en niet te veel stuifen als het droog is. En moeten dat dan speciale zandsoorten zijn? We wonen vlakbij een zandafgraving, daar kan ik korreltjes in allelei maten krijgen, maar ik hoor ook vaak over 'rivierzand' of 'schelpenzand' en helaas is er hier geen zee in de buurt dus daar zal wel moeilijker aan te komen zijn Scheve mond
Wat ik me ook afvraag is of we wat in de grond moeten doen langs de rand, ik bedoel een betonnen ingegraven rand of zo, om de zijkanten strak te houden, er wordt namelijk voorlopig niet omheen getegeld en ik ben bang dat het gras dan de bak in gaat groeien, of is dat onzin?

Dus... wat vinden jullie van mijn plan en hebben jullie nog tips of zaken waar ik rekening mee moet houden, alle info is welkom Haha!

DubbelFun

Berichten: 88633
Geregistreerd: 12-04-01
Woonplaats: 1 km van het midden van Nederland

Link naar dit bericht Geplaatst: 29-05-03 10:12

Ik wou dat ik die luxe had Haha!
Ik heb in de paddock ervoor gekozen om de grond te laten 'omgooien'. Ik zit op de Veluwe dus zand is ook voldoende aanwezig.

De door de vorige bewoner moeizaam opgebouwde humuslaag (groententuin) is dus 1,5 diep terecht gekomen en het 'oude' zand naar boven gehaald (inkl. een paar 'vondsten' van dubieuze aard Haha! )

Het is belangrijk dat je bak hoger ligt dan je weiland, dan stroomt het water mooi die kant op. Je kunt het zand ook enigszins bollend vanuit het midden af laten lopen, maar dit is waarschijnlijk van tijdelijke aard of je moet het regelmatig laten 'bijwerken'.

Zand heeft de neiging 'dicht te slaan' als het hard regent. Het water loopt zeer langzaam weg, terwijl het 10 cm dieper kurkdroog is.
Om dit te voorkomen heb ik gekozen voor een drainaige in de vorm van stukjes tapijt door het zand te mengen.
Voordeel: na 3 uur is de bak weer 'droog', stuift minder, 's winters niet keihard bevroren.
Nadeel: mest rapen kan niet meer met een vork, slidings maken is onmogelijk. Egaliseren is ook moeilijker.
Ik moet er wel bij zeggen dat ik vrij grote stukken ertussen heb zitten, tegenwoordig heb je ook kleinere stukjes, waar de nadelen dus ook minder van zijn.
Je zou ook kunnen kiezen voor één strook speciaal als 'reiningrun'.

Wat wel prettig is als je de onderste 30 cm rondom dicht hebt, want door het gebruik loopt het zand altijd tegen de zijkant op. En dus eruit als je er niets hebt zitten Haha! . Scheelt ook tegen onkruid ingroei en paarden die allerlei (gevaarlijke) toeren uit gaan halen om bij het gras te komen.

Niet vergeten ruime hekken te plaatsen zodat je er makkelijk met landbouwwerktuigen in kan Haha! (denk ook om de draairuimte buiten de bak)

En we willen natuurlijk foto's als het af is Haha!

Sprite

Berichten: 608
Geregistreerd: 03-07-01
Woonplaats: Drenthe

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 29-05-03 21:01

Thanx voor de tips sugar... ik zal eens wat meer info gaan zoeken over die tapijt stukjes en dus idd een randje om de bak maken.

Heeft er trouwens ook iemand ervaring met houtvlok tussen het zand door, of wordt dat glibberig als het nat wordt?

En nu moet ik nog weten wat voor zand ik moet gebruiken... mijn buuv had het nu weer over gewoon vulzand... ik weet het niet meer hoor... iemand nog suggesties?

Citaat:
Niet vergeten ruime hekken te plaatsen zodat je er makkelijk met landbouwwerktuigen in kan (denk ook om de draairuimte buiten de bak)


hahaha, goed dat je het zegt sm, daar had ik nog niet echt over nagedacht Knipoog

DubbelFun

Berichten: 88633
Geregistreerd: 12-04-01
Woonplaats: 1 km van het midden van Nederland

Link naar dit bericht Geplaatst: 29-05-03 21:21

Sprite schreef:
Citaat:
Niet vergeten ruime hekken te plaatsen zodat je er makkelijk met landbouwwerktuigen in kan (denk ook om de draairuimte buiten de bak)
hahaha, goed dat je het zegt sm, daar had ik nog niet echt over nagedacht Knipoog

Ervaring

Wat bedoel je precies met 'houtvlok'. Die houtsnippers die je ook als tuinpaadje kunt gebruiken?
Die heb ik gehad. Ze waren in 2 jaar half verrot, glad en vormden één grote harde ondoordringbare massa.
Verder kunnen ze behoorlijk scherp zijn en wonden veroorzaken in zolen.
Vraag Jos eens wat die precies in haar bak heeft liggen en hoe dat bevalt.

Vera

Berichten: 12175
Geregistreerd: 10-04-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 29-05-03 21:48

Wat ik weet is dat je het beste stierenzand kunt gebruiken, dit is mooi van korrel zodat het goed dreineert. Maar of je daar ook weer goed op kan stoppen weet ik niet Verward Hoe doen ze dat eigenlijk in USA met buitenbakken??

_Vanes_

Berichten: 3664
Geregistreerd: 12-02-01
Woonplaats: Limburg

Link naar dit bericht Geplaatst: 29-05-03 23:20

Naar mijn mening is een echte reining/slidingbodem buiten niet mogelijk;hier is al een topic over geweest.Sugarmiss kan hier misschien even de link voor maken .
Dus dan blijft het nog te proberen om een droge bak te hebben Haha!
Bosgrond is al goed,want dat is zandgrond,dus dat bespaard al op een een duur drainagesysteem.

Ik zal vertellen hoe wij vorig jaar de rijbak hebben gemaakt:

Ik woon in Noord-limburg en hier hebben we dus ook zandgrond.
Eerst de grond affrezen,als het land nog niet kaal is.dan 30 cm spitten/ploegen.Dan met laserkilver alles waterpas maken.5 a 10 cm grove zand erop (500mu) .Dit weer door de toplaag heen laten frezen.Dan de toplaag,niet dikker dan 25 cm,erop.
De toplaag is een mengsel van half 500 mu korrelgroote en half 220 mu korrelgroote.De 500 mu is scherp zand,de 220 mu is rond zand(rivierzand).gebruik altijd 2 verschillend vormen zand,dus rond en hoekige korrel.
Laat meteen zelf de loonwerker dit doen,want een bakkenspecialist zal ook een loonwerker inhuren!
De kosten van de loonwerker zijn te overzien,de kosten van het zand zal toch al tegen de 4000 euro zijn!

Hoe werkt het:
Het spitten: zal eerst 3 maanden duren,voor je daar het effect van hebt,maar dan zijn er allerlei kanaaltjes in die laag ontstaan door het doorlopende water,dat dat al drainage opzich is!Niet meer ploegen,want dan maak je dat weer kapot.
een bak waterpas maken zal geen/weinig waterpoelen in de bak maken,maar het water gelijkmatiger verdelen.
2 soorten grond is goed voor water doorlaten,tegen dat de grond extreem hard word bij opdroging,en is ook tegen dat het zand gaat "golven" door de bak.

Hoe werkt het in de praktijk?
Ik ben zeer tevreden.Als het echt de hele dag door regent dan is de bak nat en ook nog voornamelijk maar aan 1 kant.De bak is wel weer droog binnen 1 dag.regenbuien is helemaal geen probleem.Als het vriest kan je niet rijden!Dus prijs,kwaliteit,ok!!(het lijkt de consumententest wel!! Haha! )

We hebben nog een omheining van hout laten plaatsen en een hoefslagkering is ook echt nodig(in een hoek van 12 graden),anders waait het zand weg.Tegen het onkruid,moet je gewoon het zand wat verder buiten de rijbakafmetingen laten storten.Je paard erin los laten helpt ook tegen onkruid Haha!
Verder wat sugarmiss zei,een grote poort,totale breedte 3 meter,zodat je met maschines erin kan.

Ook eraan gedacht dat de bak getrokken moet worden om de zoveel tijd?Anders krijg je van die loopgraven langs de kant!Bah,weer investeren!!
Ik hou het hierbij!

_Vanes_

Berichten: 3664
Geregistreerd: 12-02-01
Woonplaats: Limburg

Link naar dit bericht Geplaatst: 29-05-03 23:21

vera schreef:
Wat ik weet is dat je het beste stierenzand kunt gebruiken, dit is mooi van korrel zodat het goed dreineert. Maar of je daar ook weer goed op kan stoppen weet ik niet Verward Hoe doen ze dat eigenlijk in USA met buitenbakken??


Ander klimaat??

Bonnigje

Berichten: 2296
Geregistreerd: 27-06-02
Woonplaats: Biezenmortel

Link naar dit bericht Geplaatst: 30-05-03 11:07

misschien een stomme vraag, maar hoe kom je aan stukjes tapijt?
Lijkt me wel handig.

Matti90
Berichten: 789
Geregistreerd: 24-04-03
Woonplaats: Granada, España

Link naar dit bericht Geplaatst: 30-05-03 11:13

Wij hebben toen we de bak maakte eerst heel veel omgeploegd, omdat het nogal vaste zwarte grond was.. Later hebben we er zand doorheen gemengd om het wat losser te maken...bevalt wel moet ik zeggen. Langs de randen hebben we gewoon een beetje gras staan maar dat groeit er niet in want er wordt wel iedere dag bij ons in de bak gereden, en dan hou je het gras er wel uit. Aan het einde van de bak hebben we een soort van geul gemaakt en dan loopt het water eruit naar een kuil. Werkt echt heel goed, onze bak staat eigenlijk nooit nat..

DubbelFun

Berichten: 88633
Geregistreerd: 12-04-01
Woonplaats: 1 km van het midden van Nederland

Link naar dit bericht Geplaatst: 30-05-03 12:00

Bonnigje schreef:
misschien een stomme vraag, maar hoe kom je aan stukjes tapijt?
Lijkt me wel handig.

http://www.buitenbak.nl/
De naam is All Weather Tuft. Zoals je op de site kunt lezen zijn de stukjes nu dus kleiner.
Ik heb het er nu dik 4 jaar in liggen en het werkt nog steeds Haha!
Voor meer referenties (gebruikers)
http://www.google.nl/search?as_q=&num=1 ... itesearch=
Bij mij ligt het dus in een paddock waar de hele dag paarden in staan, dus geen rijbak waar incidenteel in gereden wordt.
hier kun je het goed zien
Afbeelding

Sprite

Berichten: 608
Geregistreerd: 03-07-01
Woonplaats: Drenthe

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 30-05-03 22:59

Heel erg bedankt voor de info, hier kan ik een hoop mee!
Citaat:
Vraag Jos eens wat die precies in haar bak heeft liggen en hoe dat bevalt.

Jos wat heb jij precies in je bak liggen en hoe bevalt dat? Haha!

Jos
Berichten: 4059
Geregistreerd: 14-06-01
Woonplaats: beets

Link naar dit bericht Geplaatst: 30-05-03 23:11

ik heb geovlok
dat is van achterberg.
als je bij google geovlok intypt krijg je het.
het bevalt mij prima.
helmaal niet zwaar meer de bak
ik heb het ook in de roundpenn en ook in de trainingsmolen.
morgn maak ik wel een foto.

Jolande

Berichten: 1835
Geregistreerd: 05-04-01
Woonplaats: Dichtbij Eindhoven

Link naar dit bericht Geplaatst: 01-06-03 07:41

Sugarmiss schreef:
Om dit te voorkomen heb ik gekozen voor een drainaige in de vorm van stukjes tapijt door het zand te mengen.
Voordeel: na 3 uur is de bak weer 'droog', stuift minder, 's winters niet keihard bevroren.
Nadeel: mest rapen kan niet meer met een vork, slidings maken is onmogelijk. Egaliseren is ook moeilijker.
Ik moet er wel bij zeggen dat ik vrij grote stukken ertussen heb zitten, tegenwoordig heb je ook kleinere stukjes, waar de nadelen dus ook minder van zijn.
Je zou ook kunnen kiezen voor één strook speciaal als 'reiningrun'.

Bij de stalling waar wij staan hebben ze een zogeheten Achterberg rijbak, ook een bak met van die snippers. Perfect voor dressuurruiters maar voor ons westernruiters is het alleen goed voor circels en rechte lijnen. Stops zijn hierin inderdaad niet mogelijk of je moet zin hebben je paard zijn benen te laten beschadigen, het glijd helemaal niet en stropt harstikke op. Gevolg: butsende achterhand Haha! bij het stoppen. Bovendien is zo´n bak alles behalve goedkoop. Er zit overigens bij ons (bij de stalling dus) wel drijnage onder. Dit bleek toch nodig te zijn.
Ik zou voor geen enkele bak kiezen waar een vorm van hout of vezel of wat dan ook voor snippers liggen. Een kennis van me heeft een eb en vloed bak. Die is daar harstikke tevreden over en hij heeft in tegenstelling tot andere in de omgeving geen extra kosten meer gehad voor het vervangen van snippers. Hij kan grondwater oppompen bij droog weer in de bak en dan zet hij de sluizen open waardoor het water weer wegloopt, gevolg: een mooie strakke bak met een toppie bodem. Hij heeft deze zelf aangelegd. Zelfs in de winter kan hij goed vooruit als menig andere bak al de geest gegeven heeft (verschil van wij 6 weken niet en hij 2 dagen niet buiten kunnen rijden). Hij laat voor het echt gaat vriezen de sluizen open staan zodat de bak zo droog mogelijk blijft. Werkt echt geweldig goed!
Succes met de rijbak!!

DubbelFun

Berichten: 88633
Geregistreerd: 12-04-01
Woonplaats: 1 km van het midden van Nederland

Link naar dit bericht Geplaatst: 01-06-03 09:21

Een achterberg bodem (kleine houtstukjes) is niet te vergelijken met een All Weather Tuft (tapijtstukjes). In beide is niet te sliden, dat klopt, maar dat had ik al eerder aangegeven.
Een goede bodem kost geld, zondermeer, maar ik had begrepen dat het kostenplaatje ook meetelde in de beslissing.

10y

Berichten: 1566
Geregistreerd: 01-11-02

Link naar dit bericht Geplaatst: 01-06-03 12:54

Hoi Sprite, welkom in Drenthe. We zijn nu bijna buren (hihi).
Het onderliggende zand (als je de bak omgooit) is hier woudzand. Zo noemen ze dat tenminste hier. Prima zand geschikt als ondergrond voor de buitenbak. Daar kun je om de bak geschikt te maken als reiningbak, dit goed vlakken en een beetje aan laten stampen en 2,5 tot 3 cm echt rivierzand er overheen laten storten. Het zandbedrijf zit in Ellertshaar. Dat zal je misschien nog niet zo heel veel zeggen (sorry als je al bekend bent) maar die kunnen daar wel aankomen. De rest heb je dus allemaal zelf op voorraad onder de zwarte grond.

Een soort Achterberg bodem is voor reiningruiters al helemaal niet aan te bevelen. Nog met tapijt- nog met kokossnippers. Ik hoef jullie alleen maar aan het fiasco van het laatste NK in Wanroy te herinneren. Ik had daar 's morgens al het idee dat als je op die bodem een stop wilt maken met snelheid je compleet over de kop moest gaan met paard en al.

Even off topic. Er zijn nu ondertussen zoveel westernruiters hier in Drenthe van bokt dat we wel eens een meeting kunnen gaan houden, in Exloo misschien om in te wijden Haha! Haha! Haha! Haha! Schijnheilig ???????????

Sprite

Berichten: 608
Geregistreerd: 03-07-01
Woonplaats: Drenthe

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 01-06-03 22:58

Iedereen weer reuse bedankt voor alle tips.... eerst wist ik niks en nu weet ik een hoop over het buitenbak gebeuren Sigaar

Dance schreef:
Hoi Sprite, welkom in Drenthe. We zijn nu bijna buren (hihi).

Ja ik geloof het ook ... ik weet waar borger ligt want daar doe ik m'n boodschappen Knipoog en rina woont bij mij om de hoek Haha!

Citaat:
Het onderliggende zand (als je de bak omgooit) is hier woudzand. Zo noemen ze dat tenminste hier. Prima zand geschikt als ondergrond voor de buitenbak. Daar kun je om de bak geschikt te maken als reiningbak, dit goed vlakken en een beetje aan laten stampen en 2,5 tot 3 cm echt rivierzand er overheen laten storten. Het zandbedrijf zit in Ellertshaar. Dat zal je misschien nog niet zo heel veel zeggen (sorry als je al bekend bent) maar die kunnen daar wel aankomen.

...geen idee waar ellertshaar ligt maar dat moet te vinden zijn...
Citaat:
De rest heb je dus allemaal zelf op voorraad onder de zwarte grond.

...Heeee.... dat klinkt betaalbaar Haha!

Maar heb jij zelf ook zo'n bak dan dance? Dan wil ik die natuurlijk wel zien Haha!

Citaat:
Even off topic. Er zijn nu ondertussen zoveel westernruiters hier in Drenthe van bokt dat we wel eens een meeting kunnen gaan houden, in Exloo misschien om in te wijden Haha! Haha! Haha! Haha! Schijnheilig ???????????


eeerhm.... en waar in exloo zou er dan gemeet moeten worden? ... ahum
Je bent trouwens welkom voor een kopje thee als je nieuwsgierig bent Haha!
Gezellig, dat mag wel ja Knipoog

10y

Berichten: 1566
Geregistreerd: 01-11-02

Link naar dit bericht Geplaatst: 01-06-03 23:15

Ellertshaar is bij Westdorp/Schoonloo is zandzuigbedrijf Vos als ik het goed heb, een paar km hier vandaan.

Ja, ik heb ook woudzand en erop is (was) rivierzand. Dat moet van tijd tot tijd wel vernieuwd worden. Bij mij is het ondertussen al ondergeploegd. Het voordeel in Exloo is ook dat je puur op zandgrond zit. Wij zitten hier op de essen (ontginningsgronden) en daar zit ook heel veel veen onder. Maar mijn bakkie is maar 20x40. De schuur stond in de weg aan de ene kant en aan de andere kant zit de buurman met zijn knollenveld.

Rina weet waar ik woon en is hier vaak, ze rijdt een van mijn paarden. Kom eens met haar mee.

Nee echt nieuwsgierig ben ik dus niet Schijnheilig maar ik kom graag een keertje bij je langs Haha!

Idee voor een meetingpoint Verward ?? Genoeg hier in de buurt met enorme uitrij mogelijkheden bovendien. Haha! Zelfs mogelijkheid tot overnachten incl. paard.

Jolande

Berichten: 1835
Geregistreerd: 05-04-01
Woonplaats: Dichtbij Eindhoven

Link naar dit bericht Geplaatst: 02-06-03 00:14

Sugarmiss schreef:
Een achterberg bodem (kleine houtstukjes) is niet te vergelijken met een All Weather Tuft (tapijtstukjes). In beide is niet te sliden, dat klopt, maar dat had ik al eerder aangegeven.
Een goede bodem kost geld, zondermeer, maar ik had begrepen dat het kostenplaatje ook meetelde in de beslissing.

Niet dat het me veel uitmaakt wat het precies is of hoe het heet, maar bij de stalling waar ik sta is het echt een gedraineerde bak met van die viltachtige stukjes er in. Geen hout. En elke dressuurruiter die een keertje komt kijken roept gelijk: he geweldig, een achterberg bak! Dus ik ga er vanuit dat ze weten waar ze het over hebben Knipoog Het is een prima bak maar niet voor westernruiters. Bovendien zijn houtsnippers niet echt geweldig voor de dreinage, die raakt daardoor verstopt.

Jos
Berichten: 4059
Geregistreerd: 14-06-01
Woonplaats: beets

Link naar dit bericht Geplaatst: 02-06-03 16:57

ik denk dat ik dat zelfde spul heb. geo vlok.
het is wel geschikt voor western ruiters , alle onderdelen, behalve de stops, kan je er prima in doen.
stops oefenen wij in de buiten bak, die glijdt goed , maar is alleen te kort. Huilen maar gelukkig glijden onze paarden nog geen 10 meter Knipoog en tegen de tijd dat ze dat wel doen hoop ik mijn sliding pad af te hebben.

Sprite

Berichten: 608
Geregistreerd: 03-07-01
Woonplaats: Drenthe

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 02-06-03 19:29

Dance we peebee-en je en dan spreken we eens af Haha!

Ik weet nog steeds niet precies wat ik met die bak ga doen... dat aanstampen van de grond lijkt me een heerlijke bak om in te rijden opleveren, maar het lijkt me ook dat dat het weglopen van het water niet zal bevorderen... en ik wil ook met slecht weer kunnen rijden.

Citaat:
maar gelukkig glijden onze paarden nog geen 10 meter en tegen de tijd dat ze dat wel doen hoop ik mijn sliding pad af te hebben.


Zo ist jos Haha! En dat heeft mij ook aan het denken gezet, want met Gsus zal ik waarschijnlijk nooit mogen glijden (zijn knieen blijven slecht Verdrietig )
dus als ik straks flink tekeer wil gaan trekken heb ik toch eerst een ander paard erbij nodig. Ik ben van plan straks een veulen aan te schaffen en over 3 a 4 jaar te gaan inrijden... dus als we gaan sliden zijn we jaren verder. Dan kan ik altijd nog een slidingpad maken of de hele bak aanstampen.... ik denk dus dat ik alle rijbaktips door mekaar hussel, er nog ff op ga zitten broeien en dan een bak ga maken Haha!
Laatst bijgewerkt door Sprite op 02-06-03 19:31, in het totaal 1 keer bewerkt

DubbelFun

Berichten: 88633
Geregistreerd: 12-04-01
Woonplaats: 1 km van het midden van Nederland

Link naar dit bericht Geplaatst: 02-06-03 19:31

En beter goed gebroeid dan een half ei gelegd Lachen