onstoken oog, schoonmaken

Moderators: C_arola, Coby, Nicole288, Dyonne

Toevoegen aan eigen berichten
 
 
LadyMadonna

Berichten: 62220
Geregistreerd: 09-01-01
Woonplaats: werkendam (NB)

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 18-08-01 14:12

honey heeft weer een onstoken oog (had ze 2 jaar terug ook rond deze tijd). Nu moet ik op advies van mijn stalhouder het oog met veel schoon water spoelen, en ik heb zalf van hem gekregen.
Nu het probleem, ik krijg het spoelen bijna niet voor elkaar, omdat honey gewoon een hekel aan water op haar hoofd heeft.
Nu zat ik te denken: Zo'n spuit zonder naald zeg maar, daar water in doen, en dan daarmee het oog spoelen. Kan dat? Of zou dan de straal te hard voor het oog zijn ofzo?

Dorien

Berichten: 1440
Geregistreerd: 27-04-01
Woonplaats: België 

Link naar dit bericht Geplaatst: 18-08-01 14:24

Mijn paard heeft er een paar weken geleden ook last van gehad, en dan nog aan beide ogen tegelijk. Echt zielig zoals ze daar stond met twee dikke tranerige ogen.
Ik heb de ogen met een watje met rozenwater (bij ons in Kruitvat verkrijgbaar) uitgewassen en er dan oogzalf ingedaan.
Na 2 dagen was de ontsteking over.

Mer1980

Berichten: 18823
Geregistreerd: 08-02-01
Woonplaats: Lelystad

Link naar dit bericht Geplaatst: 18-08-01 14:27

Wij hebben bij onze pony's een zalfje gekregen van de veearts en dat moesten we 3 maal daags in het oog smeren ja der in. Dus ooglid pakken iets naar voren halen en dan schuin zalfje erin en dan met behulp van masseren van het ooglid verspreiden. Binnen 2 weken was het rode en de ontsteking weg. We hadden zijn oogje iid met afgekookt water ook schoongemaakt, maar omdat dat niet alleen helpt hebben we dus een zalf gekregen. Ik weet alleen niet meet hoe het heet.

Wij moesten wel eerst het water koken en af laten koelen en toen met een steriel soort verband afgesponst om het zo schoon mogelijk te houden. Echt water erin spuiten hebben wij dus niet gedaan.

Daarna zo'n halster om met van die slierten tegen de vliegen want die zijn funest.

Succes.

Gr. Merilyn

Adrienne

Berichten: 1535
Geregistreerd: 10-04-01
Woonplaats: Geldrop

Link naar dit bericht Geplaatst: 18-08-01 14:29

Hallo Stef,

Je moet het woord spoelen niet zo letterlijk nemen. Je kunt het beste gewoon een schone doek (bijv washandje of gastendoekje) nemen en die in schoon water dopen (schone emmer en stromend water event. kan ook een fles spa BLAUW!!!of ander bronwater ZONDER BUBBELS!!!) en daarmee het oog uitwassen. Dus geen straal water. Dat zou je zelf toch ook niet prettig vinden *LOL*

Groetjes Adrienne

LadyMadonna

Berichten: 62220
Geregistreerd: 09-01-01
Woonplaats: werkendam (NB)

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 18-08-01 14:31

yep, aangezien er bij ons geen waterleiding ligt (nog niet) heb ik barleduc gepakt.
Zal morgen wel even met een washandje proberen, en dan maar halster om met vliegennetje, hmmz, ben geen voorstander van halster om in de wei, maarja, als het moet dan moet het

carina

Berichten: 2783
Geregistreerd: 27-05-01
Woonplaats: Zetten

Link naar dit bericht Geplaatst: 18-08-01 17:05

je hebt ook netjes zonder halster...

jantina

Berichten: 12359
Geregistreerd: 13-01-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 18-08-01 17:36

Waar ik werkte was een merrie die had iedere zomer ontstoken ogen door het stof en de vliegen. Ook al liep ze met een netje en ladingen anti-vlieg.

Wij spoelden haar wel zoals jij zei met een spuitje. Aangezien er veel "troep" in haar oog ging zitten, moesten wij wel echt spoelen, in die zin van het woord.
Dus water koken, in schoon spuitje en in/over het oog spoelen. Met schoon watje troepjes zoveel mogelijk wegwissen en dan met een zalfje aan de gang, wat hierboven ook beschreven werd.

Een heel gedoe, maar het werd wel iets beter. Nooit helemaal over, maar wel een hele vooruitgang!

vikki

Berichten: 14286
Geregistreerd: 21-02-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 18-08-01 17:49

Oke...ik ben met oogontstekingen dus heeeeeeel voorzichtig...Stef, als je met een dag of 3 geen verbetering ziet, bel alsjeblieft de DA even! Een vriendin van me is ooit ook gewoon gaan spoelen en zalven, maar dat was dus niet voldoende voor de ontsteking van haar paard!!! Resultaat: ze moest met haar paard naar de kliniek, paard heeft daar meerdere injecties in het oogbol gekregen (AU!) en is zijn gezichtsvermogen ten dele kwijt...dus niet om je bang te maken, maar wees voorzichtig!!! En een echte oogontsteking wordt volgens mij vaak behandeld met een combinatie van oogdruppels en zalf, de druppels zorgen er geloof ik nl voor dat de pupil goed open gaat staan waardoor de zalf weer beter werkt...Ik ben erg benieuwd of meneer Offereins ons eens iets meer kan vertellen over hoe een oogontsteking goed te behandelen, maar ik heb hem helaas al een tijd niet meer gezien op het forum, jammer!

Adrienne

Berichten: 1535
Geregistreerd: 10-04-01
Woonplaats: Geldrop

Link naar dit bericht Geplaatst: 18-08-01 18:32

Hoi Vikki,

Dat wat jij beschrijft lijkt meer op maanblindheid dan op een gewone ontsteking. Ik ken een paard wat dat heeft gehad en de behandeling die jij beschijft is precies het zelfde als wat dat paard kreeg.

Groetjes Adrienne

vikki

Berichten: 14286
Geregistreerd: 21-02-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 18-08-01 18:49

Hoi Adrienne, volgens de veearts was het een uit de hand gelopen (verwaarloosde Verward ) oogontsteking...erg rot, want zijn baasje zorgt echt super voor haar paardjes en volgde ook trouw adviezen op die ze gekregen had. Dus omdat haar VA heeft gezegd dat het een oogontsteking was ga ik daar van uit en ben ik nog iets voorzichtiger geworden met oogproblemen. Maar ik zou toch wel eens de mening van meneer Offereins willen weten, ik ben nl. helaas geen veearts. Haha!

prakkie

Berichten: 3386
Geregistreerd: 10-07-01
Woonplaats: Alblasserdam

Link naar dit bericht Geplaatst: 18-08-01 19:27

Ik doe het oog schoonmaken met gekookt water en dan oogzalf of vitamine A zalf erin. Als het binnen enkele dagen niet over is, dan zeker de DA bellen. Want ogen zij zeer gevoelig..Succes ermee..groetjes wendy Pling