Moderators: NadjaNadja, Essie73, Muiz, Maureen95, Firelight
Citaat:Vegetariërs eten geen vlees en meestal ook geen vis. Bijna alle vegetariërs eten wel melk(producten), kaas en eieren (lacto-ovo-vegetariërs).
Het is mogelijk gezond te eten zonder vlees. Een vegetarisch eetpatroon met voldoende groente, fruit, peulvruchten, brood, graanproducten, zuivelproducten en eieren, levert alle voedingsstoffen die het lichaam nodig heeft.
Ongeveer twee procent van de Nederlandse bevolking eet elke dag vegetarisch. Daarnaast is er een groeiende groep 'parttime vegetariërs', die een of meer dagen per week geen vlees eten.
Veganisten eten helemaal geen producten van dierlijke oorsprong, dus ook geen melk(producten), kaas of eieren.
Bewust eten belangrijk
Veel mensen vragen zich af of vegetarische voeding wel gezond is. Vlees, vis en gevogelte zijn immers belangrijke leveranciers van ijzer, B-vitamines en eiwit. Bij een volwaardige vegetarische voeding is het belangrijk voldoende andere producten te eten die deze voedingsstoffen in voldoende mate leveren.
Voldoende ijzer
IJzer zit in brood, granen, peulvruchten, groente en eieren. Het ijzer uit deze producten wordt nog beter in het lichaam opgenomen als het samen met een vitamine-C-rijk product (groente, fruit of sap met vitamine C) wordt gegeten.
B-vitamines en eiwitten
B-vitamines komen voor in brood, graanproducten, peulvruchten, melk en melkproducten, kaas en ei. Vitamine B12 zit alleen in dierlijke producten. Voor de vegetariër zijn daarom melk(producten), kaas en ei de aangewezen bronnen voor deze vitamine. Naarmate er minder dierlijke producten worden gegeten, wordt het moeilijker om voldoende vitamine B12 binnen te krijgen. Brood, graanproducten, peulvruchten, sojaproducten, noten, kaas, melk en ei zijn goede eiwitbronnen.
Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 79 bezoekers