spat

Moderators: C_arola, Coby, Nicole288, Dyonne

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 

sorayalover

Berichten: 2207
Geregistreerd: 03-02-03
Woonplaats: den haag

spat

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 10-04-03 11:56

hallo het is bijna zeker dat een fries bij ons op de manege spat heeft!weet iemand hier meer van??????valt er dan nog wat met het paard te doen of is het hopeloos want dan moet hij weg


palousa_boy

Berichten: 10421
Geregistreerd: 18-12-02
Woonplaats: Frankrijk

Link naar dit bericht Geplaatst: 10-04-03 12:23

k heb hier een stukje voor je... heb het van internet.. Nerd

Een paard met spat heeft een speciale stand. Het zal de teen van de linker voet
voor of voorbij de rechter voet plaatsen om deze zodoende te laten rusten. Vervolgens plaatst het de rechter voor of voorbij de linker.

Spat is een ernstige artrotische aandoening die voorkomt in het spronggewricht. Spat is zeer pijnlijk. Het paard kan erg kreupel zijn en zal de beide benen om en om belasten en ontlasten. De prognoses zijn zeer matig te noemen, ofschoon sommige paarden met aangepast beslag goed bruikbaar zijn.
Spat is een ernstig beengebrek en geeft aanleiding tot een ernstige tot zeer ernstige kreupelheid. De kreupelheid kan zeer afwisselend zijn en sluipenderwijs verergeren. Soms kan een totale vergroeiing van het gewricht de kreupelheid verminderen of zelfs laten verdwijnen.
Ook kan de vergroeiing worden versneld door een operatie waarbij de spatplaats in verschillende richtingen wordt doorboord om meer activiteit te krijgen. De vooruitzichten blijven hetzelfde.

Uit de anatomie weten we dat het spronggewricht een samengesteld gewricht is dat eigenlijk bestaat uit 3 gewrichten.
Het buigen en strekken van het spronggewricht vindt vrijwel alleen plaats in het bovenste gewricht tussen het schenkelbeen en het katrolbeen.
De lagere gewrichten zijn door gewrichtsbandjes zo strak met elkaar verbonden dat ze vrijwel onbeweeglijk zijn.
Spat is een chronische ontsteking van de onderste geledingen van het spronggewricht en bevindt zich vooral in de centrale spronggewrichtbeentjes en de onderste laag van de spronggewrichtbeentjes.
Spat kan zeer sluipend zijn (ontwikkeling in maanden) maar kan ook zeer agressief optreden (ontwikkeling in weken).
Spat kan op vele manieren ontstaan door overbelasting van het spronggewricht. Bijvoorbeeld verkeerde standen van het paard -- onderstandig, sabelbenigheid, koehakkigheid -- kunnen oorzaken zijn omdat deze standen de gewrichten kunnen overbelasten

Wat zien we aan een paard met spat?

Paarden worden licht kreupel en zullen zich na een paar dagen herstellen. Na enige tijd zal de kreupelheid terugkeren. De periodes van kreupelheid en herstel worden steeds korter.
Paarden die graag liggen, zullen eerder kreupelheid vertonen en krijgen steeds meer moeite om op te staan.
De paarden hebben 's morgens problemen met het op gang komen (we noemen deze ook wel startproblemen). De stap is dan zeer kort. Naar gelang het paard meer beweegt, zal het beter gaan.
De paslengte van het achterbeen wordt steeds korter omdat het paard het zere been of de zere benen steeds minder wil belasten. Het zal daarentegen de teen meer belasten en het verzengedeelte proberen te ontlasten.
Spat is zowel een bewegings- als een belastingskreupelheid en is zeer moeilijk te behandelen.
De volgende stap is een kreupelheidsonderzoek bij een dierenarts, zodat een goede diagnose gesteld kan worden en de behandeling kan worden gestart.
Wel kan een correct spatbeslag enige uitkomst bieden. Dat zal als eerste moeten gebeuren.

Meestal wordt een beslag aangelegd waarbij een wig op de buitentak wordt gelegd: het z.g. voor-binnendoor zetten van de voet.
Het verschil in zienswijze van paardenspecialisten is in dezen groot. Zo wordt de voet in Nederland voor-binnendoor gezet en in Duitsland voor-buitendoor.
De eerlijkheid gebiedt te zeggen dat in de praktijk beide methoden wisselende successen hebben. Toch hebben deze manieren van beslag ook hun problemen.

We zagen steeds dat een paard met spatbeslag binnendoor, de voeten iets naar buiten wilde zetten om zo toch de totale voet te kunnen belasten. Alleen op een zachte bodem wilde het paard zijn voeten weer normaal zetten. Dat is ook logisch, want zo kon hij de buitenzijde gemakkelijk in de bodem drukken.
Op stal was dit voor het paard ook geen probleem, omdat het stro in de stal hetzelfde effect heeft als een zachte bodem.

Wij hebben nu een beslag ontwikkeld dat ervoor zorgt dat de hoornschoen niet meer stukgaat, terwijl de afwikkeling van de voet naar binnenvoorover wordt gestuurd. De resultaten zij hetzelfde als bij het werken met wiggen.

Het spatijzer is een normaal achterklapijzer dat sterk op de voet is teruggelegd (de teen van de hoef staat over het ijzer) en in het binnenvoor kwartiergedeelte

Zodra het paard in beweging komt, zal de voet binnendoor afrollen. Dit soort beslag heeft hetzelfde effect als een hoefbeslag met een wig.
Het voordeel van dit beslag is dat het paard ook in rust zijn voet geheel kan belasten en zodoende ook normaal kan uitrusten.

De resultaten zijn nog steeds zeer goed te noemen.

zo dit is een hele lap text maar ik hoop dat je er wat aan hebt.

greetz jeffrey

je leven is meer waard met een bretons trekpaard! :D

palousa_boy @ [HTT] Ons project in Frankrijk

Vinka
Berichten: 1177
Geregistreerd: 29-01-03
Woonplaats: Hattem

Link naar dit bericht Geplaatst: 10-04-03 12:48

Misschien dat speciaal beslag helpen kan zoals je ook al hierboven gelezen hebt. Ik hoop het voor je. Bij mijn paard raadde ze aan om hem een paar jaar het land in te jagen zodat het spronggewricht vast kon groeien. Sterkte ermee!

Dees

Berichten: 18907
Geregistreerd: 09-08-01
Woonplaats: Friesland

Link naar dit bericht Geplaatst: 10-04-03 12:52

Spat hoeft niet erg te zijn, maar betreft het hier een kreupel manegelessen-paard?

Wat als.... de wetenschap wel gelijk heeft?

sorayalover

Berichten: 2207
Geregistreerd: 03-02-03
Woonplaats: den haag

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 10-04-03 13:13

nouja hij zit nog niet echt in de lessen hij loopt meer voor de kar met bruiloften enzo en een vriendin van mij least hem die rijd er dus ook op hij was telkens kreupel en toen zijn er fotows gemaakt de da zei dat het warschijnlijk spat is maar hijkon het nog niet met zekerheid zeggen hij moest het eerst nog beter onderzoeken!

sorayalover

Berichten: 2207
Geregistreerd: 03-02-03
Woonplaats: den haag

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 10-04-03 13:15

ik het naar mn vriendin gemaild!!!!!

Marlinde

Berichten: 383
Geregistreerd: 12-07-02
Woonplaats: Voorschoten

Link naar dit bericht Geplaatst: 10-04-03 15:00

In november vorig jaar hebben ze bij mijn paard ook spat gevonden BIJ TOEVAL. Mijn paard had dit al geruime tijd enhet aangroei proces was al in gang. Mijn paard heeft in die 5 jaar dat ik hem rijd nog geen enkele pas kreupel gezet. Mijn paard heeft er dus geen last. Ik heb zelfs 2 jaar geleden nog 1,50 met mijn paard gesprongen zonder problemen.
Het hoeft dus niet het einde te betekenen voor het paard. Maar het verschilt ook per paard. De een heeft er wel last van en de ander niet.
Ik wens je veel succes.

Narigheid overkomt je, maar lijden is een keuze!!!

sorayalover

Berichten: 2207
Geregistreerd: 03-02-03
Woonplaats: den haag

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 10-04-03 22:29

dank je mijn vriendinnetje heeft weer hoop


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Anoukjuuuhh, KikiCelinevs, LDRD, mystery3434 en 97 bezoekers