Waarom wordt een barok paard niet graag in de dres

Moderators: balance, C_arola, Sica, Neonlight

Toevoegen aan eigen berichten
 
 
DinkeyGirl

Berichten: 3334
Geregistreerd: 01-10-01
Woonplaats: Hendrik Ido Ambacht

Waarom wordt een barok paard niet graag in de dres

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 09-04-03 11:54

suur ring gezien?

NAV het topic "Waarom?" over de KWPNer heb ik dus deze vraag aan jullie, en heb ik even dit gequoot uit dat topic:
DinkeyGirl"]
[quote="napoleon"][quote="DinkeyGirl schreef:
Goh echt toevallig, van dat taxatie topic, ik las het ook zo: meeste KWPN, NPRS, tinkers, hafjes en shetjes, dat lijkt het gros van de Nederlandse paardenliefhebbers te bezitten of te verzorgen.
Op zich nix mis mee, maar dan zet ik mijn PRE er ook bij en dan reageert er gewoon NIEMAND. Dat vind ik wel jammer.


Dat is heel vaak zo, het is ook algemeen bekend dat PRE's, Lusitano's en Lipizzaners niet echt in de smaak vallen bij veel KWPN liefhebbers (dus ook niet op wedstrijden)

Ik zelf vind KWPN zo'n groot begrip. Ik ga ook meer voor een Baroktype paard, wat niet inhoud dat ik gelijk elke KWPNer veroordeel want er zitten ook hele mooie exemplaren tussen. Ook ben ik er van overtuigd nu er veel moeite word gedaan o.a. binnen de Lipizzanervereniging om een meer sportgerichtere Lipizzaner te fokken dat ook deze paarden eerdaags goed gaan presteren in de sport.
[/quote]

Suevo, mijn hengst, is ook meer rijtypisch gefokt, helaas wordt dat over hte algemeen door het stamboek niet erg gewaardeerd en daar kan ik ook heel erg goed inkomen. Het barokke is juist het rastypische, ik vind dat dat er juist in moet blijven. Het is zeker jammer dat dat op dressuurwedstrijden niet altijd gewaardeerd word want ze kunnen echt wel super lopen. Niet allemaal, maar sommigen (He Cloris? Kwijl )

Ook ik vind sommige KWPNers leuk, maar de meeste niet, ik vind ze allemaal zo op elkaar lijken. Degene die ik dan wel weer leuk vind springen er uit meestal qua hoofd, ik heb iets met hoofden, dat moet me gewoon gelijk aanspreken.

Een andere vraag: wat vinden jullie de tekortkomingen van de barokke rassen in de dressuur? Of moet ik daar een ander topic voor openen? Want de lipizaner, de andalusier en de lusitano worden iig in de landen van oorsprong voor de (klassieke) dressuur gebruikt en worden daarin ver doorgereden. Wat zijn de verschillen dan tussen de dressuur zoals we die vandaag kennen en wat er bij ons gereden wordt? (en dan heb ik het even niet over de manier van trainen/rijden) Ik denk dat het doel hetzelfde blijft: totale harmonie en soeplesse en licht aan de hulpen.
[/quote]

Wat vinden jullie hier nou van?

ponyzotje

Berichten: 6364
Geregistreerd: 21-10-01
Woonplaats: Erpe-Mere

Link naar dit bericht Geplaatst: 09-04-03 12:02

ik denk dat in de loop van de tijd er twee soorten dressuur ontstaan zijn. een kwpn'er zie je niet meteen lopen als een PRE. ze lopen ánders. ook met souplesse, maar anders. en de jury is erop getraind punten te geven aan getrainde paarden, die getraind zijn om zo en zo te lopen. PRE's hebben een andere aanleg, en die kunnen ze moeilijker qouteren TOV de kwpn'ers etc. denk ik. een kwpn'er zouden ze ook niet graag zien tussen de PRE's, terwijl het juist hetzelfde principe is.

Mrijn

Berichten: 3479
Geregistreerd: 01-10-02
Woonplaats: Roosendaal

Link naar dit bericht Geplaatst: 09-04-03 12:14

Ik ben het niet met je eens dat barokke paarden niet graag gezien worden in de ring. Ik denk dat het wel erg uitmaakt hoe je je barokke paard rijdt en hoe hij beweegt... Er bestaan bepaalde normen vwb de beweging en het uitvoeren van de oefeningen en als je daaraan voldoet met je paard (of het nou Crack C of een shetje is), krijg je gewoon je punten.
Ik zie wel regelmatig om me heen dat barokke paarden erg in de krul getrokken lopen en totaal niet uit de schouder (kunnen) komen en/of los door het lijf kunnen bewegen. Van die paarden kan ik me voorstellen dat ze niet goed scoren op wedstrijden.

Ik moet wel eerlijk zeggen dat ik vaak te horen krijg dat de jury (of een instructeur tijdens een clinic) verbaast is over de bewegingen van mijn paard. Hij lijkt dan haast niet op een Fries is het commentaar... Dat zegt wel wat over de vooroordelen die er bestaan en daar kan ik me wel boos over maken. Maar goed, je bent zelf de enige die die voordelen weg kan werken door je paard goed te laten bewegen!

Anoniem

Link naar dit bericht Geplaatst: 09-04-03 12:17

Ik sluit me volledig aan bij de eerste alinea van Marijn's antwoord.

Loolapelooza

Berichten: 5911
Geregistreerd: 31-12-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 09-04-03 12:19

Precies ponyzotje, het zijn gewoon 2 totaal verschillende types met totaal verschillende doeleinden.
Een (bvb) Anda is gefokt voor KLASSIEKE hoge school. Dat is veel verzamelen en nauwelijks verruimen. Ze kunnen dus wel verruimen maar meestal niet zo goed als een KWPN'er die erop gefokt is.

Een WPN'er is voor de sport , en de Anda voor de klassieke rijkunst. Net zomin dat je een WPN'er een perfecte capriole zult zien maken zul je een Anda zien verruimen als het beste GP paard.

Jarenlang wordt er in Spanje gefokt met als doel de hoge school sprongen ed. (die voortkomen uit Piaffe, levade etc.) Allemaal stuk voor stuk verzamelde oefeningen dus. De WPN wordt echter al van zijn beginperiode gefokt met het oog op "moderne dressuur" waar verruimen een heel belangrijk onderdeel is.
De hoge school staat ook bekend om zijn sprongen , en de reden waarom een Anda dat zo goed kan is door zijn onwaarschijnlijk talent voor verzamelen. (wat de basis is voor de hoge school)

Uiteindelijk kun je een Anda niet vergelijken met een WPN'er. Dat is net hetzelfde als een Haflinger met een Arabier vergelijken. Beide kunnen leuk lopen maar de Arabier zal niet de bomen in het bos gaan trekken zoals een Haf , en de Haf zal niet de 1.60km afleggen als een Arabier.

Elk type en ras heeft zijn eigen plus en minpunten , soms heb je mazzel en heb je een goedveruimende Anda of een talentje in het verzamelen WPN'er. Maar beide zijn oorspronkelijk gefokt waar ze in de eerste instantie zo goed in zijn.

Begrijp me overigens niet verkeerd , ik zie een Anda dolgraag ergens performen. Net zo goed als een WPN'er die een prachtige GP proef aflegd. Maar hoe je het ook draait of keert , ze zijn gewoon totaal verschillend.

Mrijn

Berichten: 3479
Geregistreerd: 01-10-02
Woonplaats: Roosendaal

Link naar dit bericht Geplaatst: 09-04-03 12:25

Tuurlijk is het zo dat paarden verschillen in aanleg, maar dat kan je nooit gebruiken als excuus in de ring! Ook niet elke KWPN-er heeft een geweldige uitgetrekte draf, daar hoor je toch ook niemand over.

En dan nog, in de lagere klasses (lees: tot het Z) hoeft het ontbreken van absolute aanleg geen probleem te zijn. Elk correct gereden en gezond paard kan verruimen (misschien niet voor een 8, maar wel voor een 6) en kan worden terug gereden tot meer verzameling.

Loolapelooza

Berichten: 5911
Geregistreerd: 31-12-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 09-04-03 12:26

Marijn4045 schreef:
Tuurlijk is het zo dat paarden verschillen in aanleg, maar dat kan je nooit gebruiken als excuus in de ring! Ook niet elke KWPN-er heeft een geweldige uitgetrekte draf, daar hoor je toch ook niemand over.


Tuurlijk niet , en dat probeer ik hier nou ook duidelijk te maken.

DinkeyGirl

Berichten: 3334
Geregistreerd: 01-10-01
Woonplaats: Hendrik Ido Ambacht

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 09-04-03 13:05

Ik zeg niet dat IK ze niet graag zie in de ring, ik ben gewoon benieuwd naar de verschillen (te kortkomingen wil ik het niet noemen).

Jullie hebben gelijk dat hoe een paard gereden wordt natuurlijk het belangrijkste is. Ik denk dat sommige anda's makkelijk opkrullen door hun bouw, de aansluiting van de nek en hun hoofd/halshouding.

Iemand zei eerst tege mij dat anda's makkelijker hun achterhand erbij hebben vanwege hun korte rug, daarom leek het mij juist een goed punt voor de dressuur. Je hebt gelijk dat ze op de verzameling gefokt zijn maar een goede verruiming kan alleen voortkomen uit een goede verzameling dus zouden andalusiers dus ook, al dan wel minder dan KWPNers, netjes moeten kunnen strekken. En dan komen we weer op het punt van: hoe wordt het paard gereden Haha!

peeky

Berichten: 3752
Geregistreerd: 29-12-02

Link naar dit bericht Geplaatst: 09-04-03 13:11

Ik reageer alleen even op de titel van dit topic: het is een kwestie van smaak...uiterlijk telt denk ik altijd wel bewust, danwel onbewust mee met de puntentelling. Maar elke jury heeft weer een andere smaak en zo is er voor ieder type paard een liefhebber, ook bij de jury.

Anoniem

Link naar dit bericht Geplaatst: 09-04-03 13:43

Als een barok paard een goede proef neezet krijgt die net zo goed een wp, als elk ander paard.

Alleen laten ze vaak geen goede proef zien.
Niet erg, maar dan hoor je de ruiters meteen zeuren "ze straffen me af omdat ik een barok paard heb."

Alleen hebben ze niet in de gaten dat het gevraagde, niet gereden is.

Met mijn spring wpn-er ga ik ook niet staan janken, "ik heb maar een 5 voor mijn middendraf, hij kan toch gewoon niet meer, kan ik niets aan doen"

Nee, ik weet dat ik het op andere onderdelen gewoon beter moet doen, om de 5 weer op te halen.


Dus ik zou zeggen, rijden en niet zeuren Haha!
Want je hebt zelf gekozen voor het type paard en of je aan wedstrijden del wilt nemen of niet.

orri

Berichten: 20941
Geregistreerd: 09-01-01
Woonplaats: "the world is my playground"

Link naar dit bericht Geplaatst: 09-04-03 13:45

Vaak is een punt van kritiek bij de anda's de stap.

Verder ben ik het helemaal met R.Kawa eens Haha!
Laatst bijgewerkt door orri op 09-04-03 13:50, in het totaal 1 keer bewerkt

Anoniem

Link naar dit bericht Geplaatst: 09-04-03 13:46

runningkawa schreef:
Alleen laten ze vaak geen goede proef zien.
Niet erg, maar dan hoor je de ruiters meteen zeuren "ze straffen me af omdat ik een barok paard heb."


Zelfde met ruiters op Fjorden, Haflingers,Tinkers etc. Ligt doorgaans toch echt aan de kwaliteit van de ruiter, niet aan het type paard Haha!
Dus: Rije met die hap! *LOL*

Anoniem

Link naar dit bericht Geplaatst: 09-04-03 13:49

Sonja"]
[quote="runningkawa schreef:
Alleen laten ze vaak geen goede proef zien.
Niet erg, maar dan hoor je de ruiters meteen zeuren "ze straffen me af omdat ik een barok paard heb."


Zelfde met ruiters op Fjorden, Haflingers,Tinkers etc. Ligt doorgaans toch echt aan de kwaliteit van de ruiter, niet aan het type paard Haha!
Dus: Rije met die hap! *LOL*
[/quote]
idd Sonja
niet mokken, maar rijden met die bokken Knipoog *LOL*

Tessebes

Berichten: 18524
Geregistreerd: 09-09-02
Woonplaats: Den Haag

Link naar dit bericht Geplaatst: 09-04-03 14:01

Ik ben het helemaal eens met Loolapelooza!

Cowgirl

Berichten: 23743
Geregistreerd: 04-03-01
Woonplaats: Drenthe

Link naar dit bericht Geplaatst: 09-04-03 14:03

maar toch vind ik dat als een barok type paard of het paard van kawa voor zijn doen een uitgestrekte draf laat zien toch hoger mag scoren dan een 5. Waarom? Omdat hij het wel laat zien, misschien in mindere mate dan een kwpn er of een fries maar je uitgestrekte draf is er wel.

Als ze niks laten zien dan een 4.

Maar dat is vaak het probleem van een jury die wil iets zien wat die in zijn hoofd heeft en die kijkt niet naar het paard zelf.

Mrijn

Berichten: 3479
Geregistreerd: 01-10-02
Woonplaats: Roosendaal

Link naar dit bericht Geplaatst: 09-04-03 14:08

Cowgirl schreef:
maar toch vind ik dat als een barok type paard of het paard van kawa voor zijn doen een uitgestrekte draf laat zien toch hoger mag scoren dan een 5. Waarom? Omdat hij het wel laat zien, misschien in mindere mate dan een kwpn er of een fries maar je uitgestrekte draf is er wel.


Dat is toch niet te doen.. Dan zou je dus per ras een overzicht moeten hebben van de, van nature, sterke en zwakke punten en op basis daarvan punten geven... Wat doe je dan met een KWPN-er met tuigerbloed? Moet er dan ook ook rekening gehouden worden met de bloedvoering binnen een ras??

Volgens mij moet je voor jezelf een afweging maken of je wedstrijden wil rijden of niet en daarvan de consequenties aanvaarden... Ik ga ook niet springen met mijn fries en dan zeuren dat het niet eerlijk is dat hij steeds de balken eraf ketst omdat hij nou eenmaal wat minder lichtvoetig van de grond komt dan een springpaard...

Anoniem

Link naar dit bericht Geplaatst: 09-04-03 14:08

Daar ben ik het niet mee eens Cowgirl

Hoe weet een jury nu wat een paard kan?
Dan komt er toch een erg ingewikkelde taak bij.

Ik kies ervoor om met mijn slehct dravende paard dressuurwedstrijden te rijden.
Dan is voor een te weinig vertoonde middendraf, geen hoog punt waard.

Het zou toch niet terecht zijn als ik dan met mijn proef boven die van een beter paard zou eindigen doordat ik gematst word met de draf.

Btw, door veel trainen zir er nu zelfs en toe een strekdraf voor een 7 op Lachen

orri

Berichten: 20941
Geregistreerd: 09-01-01
Woonplaats: "the world is my playground"

Link naar dit bericht Geplaatst: 09-04-03 14:08

Maar Cowgirl, even kanttekening... er moet wel dergelijk een verruiming te zien zijn, ze letten op het verschil in de verschillende gangen.
Als je niet genoeg verruiming laat zien ten opzichte van je arbeids of middengangen, verwacht je dan een 7...

Dees

Berichten: 18911
Geregistreerd: 09-08-01
Woonplaats: Friesland

Link naar dit bericht Geplaatst: 09-04-03 14:14

Ik vind een barok paar schitterend om te zien, maar idd niet noddzakelijk in de dressuurring.
Ik kom niet zo heel vaak Andazaners tegen, amar Friezen des te meer. In mijn omgeving is de Fries veel vertegenwoordigd op wedstrijden, maar zeker 80% van de prestaties is om te huilen. Niet elke Fries is een goede beweger (ook al tillen ze de voorbenen nog wel eens op), en veel Friezen zijn eigendom van simpele boertjes die er elk jaar een veulentje van vangen en tussendoor de merrie laten rijden door het meisje dat het een tijdje terug zo lief had gevraagd of dat mocht. en Friese fokmerries met een simpel ruitertje..dat zou idd verboden moeten worden op wedstrijden, mijn hemel, is dat even geen gezicht. Het is al zo lastig om Friezen van achteren erbij te krijgen onder het zadel, en zo'n uitgerekte fokmerrie komt al ind e problemen bij het wijken in de L....

een goed gereden Fries, eentje die niet elk jaar ook nog moet werpen, dat is wel een plaatje om te zien. Zet er een pittige ruiter op, eentje die been geeft en reactie eist, en dan is het echt wel mooi om te zien. Helaas niet dat 'nieuwe rijden' dat bij Friezen modern schijnt te zijn (been eraan en trekken maar), maar een eerlijke, losse Fries. Nou, die haalt de punten dan wel hoor.

Over het algemeen heeft een barok paard een hele grote tekortkoming voor de Nederlandse dressuurring. De jurys alhier zijn gewend dat er paarden starten die extra kunnen strekken, en een barok paard is gewon minder begaafd in het voorwaarts strekken, die lopen meer omhoog. Daarentegen zijn ze vanaf de M zeker in het voordeel met de schouderbinnenwaarts en de andere laterale gangen, en verzamelen gaat ze oook gemakkelijker af.
Waar ruiters van Barokke paarden wel om moeten denken is dat ze het front dat het paard vanzelf al maakt niet verwarren met een juiste aanleuning. Ik zie af en toe wel een Lippilusier rondgaan met een mooie hals erop, maar met de teugels in een boogje. En dat hoort ook weer niet.

laurae

Berichten: 1530
Geregistreerd: 12-02-03
Woonplaats: assen

Link naar dit bericht Geplaatst: 09-04-03 14:43

De meeste barokke paarden zijn prima gesxchikt om in de basis sport mee te komen, en ook op hoger niveau kunnen ze het vaak prima doen. Het probleem is idd vaak de ruiter.

Door de halshouding van de paarden en de knieactie lijkt het vaak heel wat, maar in feite geeft het paard niet na en hangt de achterjand er maar wat achter te bungelen.
Niet iedere lipizzaner heeft een fantastische uitgestrekte draf, maar ook niet iedere KWPN-er. De jury beoordeelt naar wat ze zien, en als je paard niet voldoende strekt, krijg je niet hoger dan een 5. Bedenk wel, dat is een voldoende.

Persoonlijk red ik me prima in de ring: drents kampioen L-1 in 2001 bij de NBVR, drents kampioen L2 2002 onder de KNHS met mijn lipi.. En bij de uitgestrekte draf kan ik voor de 8 gaan mits ik een keertje leer om op mijn kont te blijven zitten Haha!

Loolapelooza

Berichten: 5911
Geregistreerd: 31-12-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 09-04-03 15:07

Bonfire had overigens ook maar een baggere stap , die haalde z'n punten echter wel weer op in andere onderdelen en heeft daar Olympisch goud mee behaald. (en nog meer ook)

Als een Anda dus netjes wordt voorgebracht (zoals ik persoonlijk vond van Raphael Soto in Jerez) zal hij heus de punten krijgen die hij verdiend.
En dan moet je de straffe punten van zo een paard weten te brengen. Deed Anky immers ook.

Lisette

Berichten: 2676
Geregistreerd: 10-01-01
Woonplaats: Veldhoven

Link naar dit bericht Geplaatst: 09-04-03 15:07

Dees schreef:
Waar ruiters van Barokke paarden wel om moeten denken is dat ze het front dat het paard vanzelf al maakt niet verwarren met een juiste aanleuning. Ik zie af en toe wel een Lippilusier rondgaan met een mooie hals erop, maar met de teugels in een boogje. En dat hoort ook weer niet.


Daar zeg je wat. Mijn PRE neemt als hij goed los is amper druk op de teugels, dan is hij echt op mijn pinken te rijden. En dan komt zijn achterhand toch goed mee. Heb je ooit een PRE of een Lippizaner gereden?? Dan snap je wel wat ik bedoel.

Ik heb altijd het idee dat het 'Nederlandse' paard met een hoop druk moet worden gereden terwijl mijn paard super aan de hulpen staat met weinig druk.

Persoonlijk heb ik het idee dat een barok ras meer geschikt is voor de hogere klasses dan de lagere.

En de stap van mijn PRE is ook belabberd. Vooral als hij opgefokt is, zit dan wel lekker hoor. Haha! Knipoog

Anoniem

Link naar dit bericht Geplaatst: 09-04-03 15:11

maar jij hebt dan nog lichte druk.
Maar hoeveel friezen zie je rondlopen, zonder druk
Het plaatje is leuk, maar voor de rest is er niks
De hand volgen zit er niet op Lachen

Zonder aanleuning kun je nooit je paard er van achter onder rijden zo als het hoort.
Laat staan ooit gaan verzamelen.

Maar idd, met een trekbok, gaat dat ook niet
dat is het andere tegenovergestelde Lachen

DinkeyGirl

Berichten: 3334
Geregistreerd: 01-10-01
Woonplaats: Hendrik Ido Ambacht

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 09-04-03 15:14

Sonja"]
[quote="runningkawa schreef:
Alleen laten ze vaak geen goede proef zien.
Niet erg, maar dan hoor je de ruiters meteen zeuren "ze straffen me af omdat ik een barok paard heb."


Zelfde met ruiters op Fjorden, Haflingers,Tinkers etc. Ligt doorgaans toch echt aan de kwaliteit van de ruiter, niet aan het type paard Haha!
Dus: Rije met die hap! *LOL*
[/quote]

Mensen ik rijd niet eens wedstrijden Knipoog en dat was ook de vraag niet, de vraag is voortgekomen uit het topic over de KWPNers, en daar ging het over verschillende rassen en hun kenmerken. We gingen dus discussieren over de goede en sterke punten van de rassen.

Het is een kwestie van smaak en ja ik heb voor zo'n paard gekozen omdat ik er helemaal weg van ben, ik rijd absuluut niet wedstrijdgericht dus wat dat betreft kan mij dat allemaal niet schelen.

Wat ik me wel afvroeg is, waarom sommige mensen een barok paard niet "geschikt genoeg" vinden ivm een KWPNer, en waarom dan niet. Misschien had de titel van het topic anders moeten zijn.

UniferB
Berichten: 702
Geregistreerd: 19-10-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 09-04-03 15:16

Sonja"]
[quote="runningkawa schreef:
Alleen laten ze vaak geen goede proef zien.
Niet erg, maar dan hoor je de ruiters meteen zeuren "ze straffen me af omdat ik een barok paard heb."


Zelfde met ruiters op Fjorden, Haflingers,Tinkers etc. Ligt doorgaans toch echt aan de kwaliteit van de ruiter, niet aan het type paard Haha!
Dus: Rije met die hap! *LOL*
[/quote]

Idd ja! Maar je schijnt met elk type paard de dresuurring in te moeten kunnen komen, kan ook, alleen als je dan niet scoord dan niet zeuren. Je gaat toch ook niet proberen om met een tinker 1.20 te gaan springen? Of de renbaan op met een schetlander?

RK je hebt helemaal gelijk