Natuurlijk bekappen , wie doet dit ?

Moderators: C_arola, Coby, Nicole288, Dyonne

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
pmarena

Berichten: 47931
Geregistreerd: 09-02-02
Woonplaats: Onderste eiland van ZH

Natuurlijk bekappen , wie doet dit ?

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 15-03-03 19:57

Sinds een maand of 10 staat Rena op blote voeten , alleen als we een wat langere rit over de weg maken krijgt ze haar hoefschoentjes , Old Mac's aan. Dit bevalt ons allebei erg goed Lachen .

Maar het is natuurlijk eigenlijk de bedoeling dat ze over een tijdje helemaal geen schoentjes meer nodig heeft , maar haar hoeven zo hard en goed zijn geworden dat ze helemaal blootsvoets door het leven kan.

De gewone hoefsmid bekapt haar hoeven hetzelfde als toen ze nog beslagen werd , dit lijkt mij niet juist en in die gedachte word ik nog eens gesterkt door me wat in te lezen over natuurlijk bekappen , zie bijvoorbeeld www.barefoothorse.com .

Zijn er op Bokt mensen die hun paard op een speciale manier laten bekappen voor blootsvoets lopen ?
Welke smeden doen dit , zit er ook imand met veel verstand van zaken bij mij en Rena in de buurt dat jullie weten ? (Oostvoorne) .
En zijn er wellicht ook cursussen voor om dit zelf goed te leren ?

Hoop dat iemand me een beetje praktisch verder kan helpen zodat Rena goed geholpen wordt op weg naar lekker natuurlijke voetjes in een goede stand .

Iemand meer info ? Lachen



Trixy

Berichten: 336
Geregistreerd: 09-03-03
Woonplaats: Leeuwarden

Link naar dit bericht Geplaatst: 15-03-03 20:04

Ik heb eerlijk gezegd weinig verstand van hoeven, moet dus afgaan op het oordeel van anderen. maar Amy is nou een jaar niet bekapt! Ik rij wel regelmatig buiten, maar probeer de slijtage te beperken door altijd in de berm te rijden.

Toen het al een half jaar geleden was dat ze bekapt werd begon ik me wat zorgen te maken, want "het moet echt om de 6 weken hoor!!" Maar voor mijn gevoel waren ze niet te lang. Ik heb toen een hoefsmid gevraagd die in de buurt was, en hij zei: ziet er prima uit, ga maar op de weg lopen, dan kan het ietsjes te lange er nog afslijten!
Afgelopen herfst/winter waren ze volgens mij aan de korte kant, ik durfde in elk geval niet meer buiten te rijden, want ze liep bijna op de straal, maar nooit kreupel geweest gelukkig.

Nu, in totaal een jaar na de laatste bekapsessie (toen de ijzers er onder vandaan gehaald zijn) heb ik weer een hoefsmid gevraagd die een van de andere paardjes op stal deed. Hij zei dat het er prima uitzag! Alleen mijn vermoeden dat het een beetje scheef werd allemaal was wel juist. Dus hij heeft op sommige plekken de hoef wat bijgesneden. Bij een voorhoef stond ze er wat scheef op en bij de achterhoef kwam ze wat te steil op de hoef te staan. Dat is nu weer bijgewerkt.

Maar voor mij dus voorlopig geen hoefsmid weer! Kan ik lekker op besparen, kan ik het uitgeven aan die dure exceem middeltjes...

pmarena

Berichten: 47931
Geregistreerd: 09-02-02
Woonplaats: Onderste eiland van ZH

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 15-03-03 20:14

Hihihi , tja da's dan wel weer heel makkelijk zo , geluksvogel Haha! !

Bij Rena wordt wel nog steeds haar straal erg rommelig , hangen de vellen eraan enzo. Dus die wil ik sowieso netjes laten schoonsnijden elke
2 maanden ongeveer. Verder hou ik zelf de vorm van de hoef een beetje bij met de vijl , zodat hij niet te scheef wordt of gaat uitstulpen aan de onderkant waardoor er scheurtjes of brokkelingen kunnen ontstaan.
Ik hou de rand op de grond dus mooi afgerond.
Maarja , ik heb er natuurlijk eigenlijk geen fluit verstand van , en wil graag zekerheid dat haar hoeven netjes in orde zijn en goed verzorgd worden.
Een smid waar ik echt vertrouwen in heb en die toewerkt naar een resultaat dat de hoef mooi in balans is en ik zelf iets bij kan werken als het nodig is Lachen

Nu heb ik eigenlijk geen vertrouwen in de normale hoefsmid , die kijkt toch naar z'n standaard plaatje van een hoef die beslagen wordt.... Scheve mond

Wel mooi dat het bij jou zo makkelijk gaat zeg Lachen

Sonja_vR

Berichten: 27462
Geregistreerd: 12-07-02
Woonplaats: Dusschen

Link naar dit bericht Geplaatst: 15-03-03 20:16

twee oude verzorgpony's van me werden eingelijk ook nooit bekapt (laat staan beslagen) wij reden altijd buiten en heel veel over de weg en de hoeven zagen er eingelijk altijd goed uit
beestjes zijn nog nooit 1 dag kreupel geweest
de ene is in de dertig geworden en nummer twee leeft nog(3 jaar geleden is die ene overleden)

Ik ben niet pc en heb ook niet de ambitie dat te worden :evaw:

Trixy

Berichten: 336
Geregistreerd: 09-03-03
Woonplaats: Leeuwarden

Link naar dit bericht Geplaatst: 15-03-03 20:22

Ja, een mens heeft soms ook wel een beetje geluk nodig *smile*

Je zegt dat je de straal netjes wilt laten snijden. Ik maakte me daar bij Amy eerst ook zorgen over, maar die vellen laten vanzelf wel een keertje los. Dus het natuurlijke proces lost het wel op.
Nog zoiets: Vorig jaar (half jaar niet bekapt ofzo) op de manege werd er gezegd (door instructeur) dat Amy brokkelhoeven had. Het klonk heel ernstig, alsof het absoluut niet goed zou komen met mijn paardje (tenzij ik ogenblikkelijk zou gaan wassen en smeren met vocht en olie etc.) De hoeven zagen er toen inderdaad ook best slordig uit. Maar... ik ben beetje lui (beetje maar hoor). 2 weken later was er toevallig die hoefsmid op stal, en die zei dat er niks aan de hand was. En inderdaad, de afbrokkelende stukken waren weg. Het zag er allemaal mooi rond uit. En dat op een heel natuurlijke manier!

Ik heb ook gehoord dat hoe meer je bekapt, hoe vaker het nodig is. Net zoals haar knippen, hoe vaker je knipt, hoe harder het groeit.
Nou is het misschien niet echt fijn als je wedstrijden rijdt of een heel gevoelig paard hebt, maar anders zou ik het gewoon een poosje proberen, het bekappen uitstellen dus, en gewoon maar eens kijken wat er gebeurd. Echt, de hoeven zijn niet gelijk zo erg doorgegroeid dat het er eh... uit ziet zoals ik een keer bij een paard heb gezien. Hoe moet ik het beschrijven, volgens mij waren die hoeven wel 20 of 30 cm lang, bij een "gewoon" paardje, dus niet een reus ofzo. En als je het tussendoor niet vertrouwt kun je altijd even iemand vragen die regelmatig hoeven ziet. (Er een beetje verstand van heeft dus)

pmarena

Berichten: 47931
Geregistreerd: 09-02-02
Woonplaats: Onderste eiland van ZH

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 15-03-03 20:36

Mja , jammer genoeg slijten Rena haar hoeven helemaal niet mooi af ,
ze slijten op een beetje rare manier , scheef ook.
De straal wordt zo rommelig dat ik haar hoeven niet meer goed uit kan krabben , ik kan ze dus niet netjes schoon houden dan en kan rommel in blijven zitten die er door die vellen/scheurtjes niet meer uitkan ook.
Dat is natuurlijk niet de bedoeling Lachen

Daarbij loopt ze ook iets onregelmatig , linksvoor een wat korter pasje door een oud litteken.

Toch zaken waar je rekening mee moet houden , en ik merk dat haar loopje niet zo soepel is als zou moeten.
Ik denk dus dat ze een andere manier van bekappen nodig heeft ,
in ieder geval de begeledining van een goede blootsvoets-smid.
Als een hoefijzer-gerichte smid ernaar kijkt dan heeft het natuurlijk nog weinig nut....die wil een heel ander model hoef zien Lachen

Dus eigenlijk is nu al het moment dat ik het niet helemaal vertrouw , en iemand ernaar wil laten kijken die er meer dan een beetje verstand van heeft , om eens uit te stippelen hoe we het aan moeten pakken om haar voeten klaar te maken voor het echte "blootvoetse werk" Tong uitsteken

Als dat uberhaupt al kan bij Rena , misschien kunnen haar hoeven geeneens sterk genoeg worden ..... vragen genoeg dus , expert gezocht ! Haha!

Elise

Berichten: 1987
Geregistreerd: 05-11-01
Woonplaats: Breda

Link naar dit bericht Geplaatst: 15-03-03 21:15

Kijk anders eens hier voor informatie: http://come.to/veldman
Deze man bekapt zijn eigen paarden en heeft er een cursus voor gevolgd. In Duitsland zijn er dergelijke curssen dacht ik. Zelf zou ik er graag 1 doen. Mij paardje heeft ook geen ijzers, ik kan er gewoon mee op de weg rijden en hij heeft zo goed als nooit iets, af en toe een scheurtje en ca. 2 keer per jaar wordt hij bekapt. Schone stallen en een droge paddock/weide met een natte plek rond de drinkbak bijv. schijnt het beste te zijn voor de hoeven. Kijk als je paardje lang op stal staat, in de urine en zo, dan wordt de hoef en straal zacht en dan kan je er inderdaad niet mee op het harde. het is een combinatie van bekappen en huisvesting. Zo is het juist goed om over het harde te lopen, voor de slijtage en voor het uitharden.
helaas is er bij ons in de buurt geen hoefsmid die aan Natural balance of strasser doet, maar als die er zou zijn zou ik hem zeker laten komen.
Deze man is zo'n hoefsmid, maar die zit hier een eind vandaan
http://www.xs4all.nl/~hoefsmid/ Hij heeft ook eens in de Bit gestaan. hele aardige man, ben hem tegengekomen tijdens een vakantie op de veluwe met zijn arabiertje.
Succes!

Schitterend paarden-pensioen-oord in Frankrijk: http://www.equinepensions.com/

pmarena

Berichten: 47931
Geregistreerd: 09-02-02
Woonplaats: Onderste eiland van ZH

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 15-03-03 21:26

Bedankt ! Lachen

De mijne heeft qua huisvesting echt helemaal niks te klagen ,
ze gaat elke dag van 's ochtends tot 's avonds in een grote wei met nog 3 andere merries samen , in de wat kleinere maar nog steeds erg flinke wei ernaast een jonge hengst en een Shet , haar andere stalgenootjes.
Natte plek aanwezig Haha!

Van de zomer gaan ze dag en nacht de wei op en ze komt elke dag op de verharde weg.
Ik zal eens informeren bij deze man Lachen

DubbelFun

Berichten: 88475
Geregistreerd: 12-04-01
Woonplaats: 1 km van het midden van Nederland

Link naar dit bericht Geplaatst: 15-03-03 21:54


PridesRanch

Berichten: 4240
Geregistreerd: 23-05-02
Woonplaats: Nieuwlande

Link naar dit bericht Geplaatst: 15-03-03 22:48

Ik ben gezegend met een paard met rotsvaste hoefjes. Haha! Die dendert over elk oppervlak met een normale bekapping. Toch ben ik me aan het verdiepen in Natural Balance omdat daarbij ook de straal een deel van de schokken op gaat vangen. Hierdoor worden de weefsel ook gestimuleerd en dat zorgt weer voor hardere hoeven. Inderdaad effekes het internet afspeuren, en in de bit van december 2001 sotnd geloof ik een flink artikel over een hoefsmid die zelf zijn paarden over de verharde weg reed met enkel bekapte voeten. Als je het artikel zelf niet hebt wil ik het wel voor je inscannen.

Minne

Berichten: 512
Geregistreerd: 02-11-01
Woonplaats: Gent, België

Link naar dit bericht Geplaatst: 16-03-03 13:54

Ik ben er ook erg geintresseerd in. Ik heb er goeie dingen over gehoord en aangezien mijn toekomstige paardje heel harde hoefjes heeft wil ik het ook graag zo gaan doen. Alleen jammer dat er in België nog geen "natural hoofcare specialist" bestaat (wat een naam hé)
HIltrud strasser (van de strassermethode) heeft een aantal goeie boeken geschreven over het onderwerp 'a lifetime of soundness' en bij haar kun je in duitsland ook cursussen gaan volgen.
Jamie Jackson (van natural balance) heeft ook een zeer goed boek geschreven maar dat is momenteel in herdruk.

Natuurlijk bekappen kan je zelf leren, wordt ook aangemoedigd omdat je je paard eigenlijk wekelijks moet bijhouden . Ik weet dat er binnenkort een clinic is in Oudenaarde (België) maar dat zal te ver zijn voor you vermoed ik.
de sites die ik je kon doorgeven staan hier al.

Ik ben nu officieel Strasser Hoofcare Specialist Student!
*My heart's in overdrive, and you're behind the steering wheel*

ikke

Berichten: 37459
Geregistreerd: 06-03-01
Woonplaats: next to nowhere

Link naar dit bericht Geplaatst: 16-03-03 14:15

Wat zou er onnatuurlijk zijn aan het bekappen van een paard? Een goede smid ziet hoe het paard is en weet hoe hij het paard moet bekappen om het paard goed te laten lopen. Het maakt geen barst uit of je er nou ijzers onder wilt of niet.
Dat er veel kaf onder het smid-koren zit, dat heb ik de laatste dagen weer gezien, de smid kon z'n werk niet goed doen omdat de hoeven door een andere smid zo slecht waren onderhouden dat het meerdere sessies gaat kosten alvorens het paard weer netjes op z'n voeten staat.
Tip: verdiep je eerst in de beschikbare literatuur, zowel die in de opleiding van Utrecht wordt gebruikt als de "alternatieve" hoek, je zult tot de slotsom komen dat de verschillen minimaal zijn, een goede smid is goud waard.

It will never be perfect. Make it work.

Leuke dingen doen met je paard? http://www.nvvr.info

visje

Berichten: 4546
Geregistreerd: 11-04-01
Woonplaats: België (Vlaams-Brabant)

Link naar dit bericht Geplaatst: 16-03-03 16:48

Trixy schreef:
Maar voor mij dus voorlopig geen hoefsmid weer! Kan ik lekker op besparen, kan ik het uitgeven aan die dure exceem middeltjes...


Hahaha! Dat is ook een van mijn favorite uitgaves!

De enige zekerheid is dat men van niets zeker is...

cornelie

Berichten: 9349
Geregistreerd: 11-06-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 17-03-03 09:40

Mijn paard staat ook sinds een jaar blootvoets en hij loopt nu eindelijk normaal op de verharding (zonder op eieren te lopen) Ik deed de ijzers er onderuit omdat zijn hoeven zo slecht werden dat er eigenlijk geen nagels meer ingeslagen konden worden. Ik heb toen wel een tijd keratex hoof hardener gebruikt en dat leek goed te werken. Nu probeer ik wel dagelijks een half uur op de weg te stappen. En ze worden er mooi sterk van Lachen

Lyonesse

Berichten: 13091
Geregistreerd: 19-06-02
Woonplaats: Westerwolde

Link naar dit bericht Geplaatst: 17-03-03 13:15

Haflingerfokker Teerling heeft een afslijt box. Maar hoe het werkt weet ik niet. Wel dat het binnen een uur klaar was.

PridesRanch

Berichten: 4240
Geregistreerd: 23-05-02
Woonplaats: Nieuwlande

Link naar dit bericht Geplaatst: 17-03-03 13:45

Het is net als met eelt, hoe vaker je op je blote voeten loopt, hoe meer eelt je op je voeten krijgt. Die Afrikanen die de marathon op hun blote voeten lopen hebben vaak minder last van hun voeten aan het eind als mensen met super-Nikes.

pmarena

Berichten: 47931
Geregistreerd: 09-02-02
Woonplaats: Onderste eiland van ZH

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 19-03-03 13:13

Vanmiddag komt er een smid kijken die werkt volgens een Strasser-achtige methode , ben heel benieuwd.

Rena komt redelijk veel op het verharde met blote voeten en daar heeft ze ook absoluut gen problemen mee.
Hoeven zijn ook mooi stevig en netjes qua vorm , goede conditie , nergens problemen mee eigenlijk.
Ik heb alleen het vermoeden dat ze niet in de juiste stand staan ,
als je je een beetje inleest in die Strasser ed methodes dan is daarvan het uitgangspunt dat de straal ook meedraagt , en de achterkant bij de hoefballen erg laag gehouden wordt zodat het hoefbeen netjes evenwijdig aan de grond gepositioneerd is.

Bij haar achterhoeven heeft ze dit model , voor niet en wellicht loopt ze daardoor voor wat minder vloeiend , ze zet haar hoeven ook graag wat ver voor zich uit of wat dieper onder zich , ipv netjes naast elkar zeg maar.
Het lijkt er dus op dat ze een andere hoek zoekt waaronder ze haar voeten wil plaatsen.
Ik ben gewoon ens heel nieuwsgierig hoe zo´n Strasser-gerichte smid ernaar kijkt , en of het een beetje klopt wat ik vermoed Lachen

Als hij geweest is zal ik nog posten hoe het ging !

Cowgirl

Berichten: 23721
Geregistreerd: 04-03-01
Woonplaats: Drenthe

Link naar dit bericht Geplaatst: 19-03-03 17:05

felix loopt ookalweer enige tijd zonder ijzers.
En zowaar liep hij van de week zonder problemen over het vlakke asfalt en steentjes.
Het gaat steeds beter.


Alleen gaan de hoeven nu ook scheef, ik moet weer even mijn smid bellen.
Dan zal ik eens vragen of hij bekend is met natural balance of strassen(denk het niet.)

Op de equitana zag ik ook heel veel alternatieven voor ijzers.

www.easywalker.at
Ze zijn leverbaar in nederland, neem even contact op.
Ik heb ze in handen gehad en ze spreken me erg aan.

www.hippoflex.de

' On bended knee is no way to be free'
Peter R de Vries.

pmarena

Berichten: 47931
Geregistreerd: 09-02-02
Woonplaats: Onderste eiland van ZH

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 19-03-03 19:14

Hoi , cowgirl , ik ben niet op zoek naar iets anders qua hoefbeslag , ben erg tevreden met mijn Old Macs , maar bedankt Haha! .
Zal binnenkort wel eens kijken naar je links , ben erg nieuwsgierig wat voor nieuws er nu weer onder de zon is Lachen

Vanmiddag kwam de hoefsmid dus met zijn vrouw , het was een Amerikaan , gevonden via marktplaats.nl.

Fijne man , rustig , vriendelijk , paardelievend en vakkundig.
Hij keek tenminste ook echt naar hoeken en posities enzo , en naar wat Rena zelf aangaf.
De hoek van haar hoefbeen is nu dus zoals ik al dacht , toch verkeerd , en de achterkant van haar hoeven moet omlaag om dat weer goed te krijgen.
Frappant was ook dat toen hij haar hoeven gedaan had , ze ineens spontaan met haar voorbeentjes "vierkant" ging staan zeg maar , normaal zoekt ze altijd vrijwel direct een positie op waarbij haar benen uit elkaar gaan staan , wat naar voren , wat naar achter alsof ze een bepaalde hoek zoekt waaronder ze prettiger staat.
Nu deed ze dus niet , is wel toevallig Lachen

Het bleek ook dat er ruimte is tussen de witte lijn en de buitenste hoefwand , dus dat er eigenlijk ruimte zit , de hoefwand iets loslaat zeg maar. Daar zat ook wat vuiligheid , ik dacht altijd dat gewoon een deel v/d witte lijn was , maar toen hij het een beetje schoon geschraapt had zag ik idd dat de witte lijn ernaast liep !
Nooit geweten.......

Haar hoeven zijn verder wel heel mooi en nu is dus de bedoeling om die achterkant langzaam omlaag te krijgen en de juiste hoek te vinden zodat ze niet meer in een ballerina-op-de-tenen-positie loopt , maar met haar voeten (hoefbeen in de hoef) netjes plat op de grond.
Hij heeft er een heel randje vanaf gehaald buitenom , tot de witte lijn zo'n beetje , dat gedeelte moet nu gaan dragen , de binnenkant ipv de hoefwand dus.

Het beviel Rena wel allemaal , eens zien of ik wat verschil merk als we echt een blokje om gaan.

Maar ik had dus wel gelijk dat ze nu nietde goede stand heeft qua hoefbeen.
Over 8 weken komt hij weer , zo nodig dan eerder Lachen

joyce B

Berichten: 16372
Geregistreerd: 06-08-01
Woonplaats: Net buiten een gehuchtje bij het bos ;)

Link naar dit bericht Geplaatst: 19-03-03 19:35

Onze hoefsmid kijkt naar de natuurlijke stand van de benen en hoeven. Als ze nog in de groei zijn probeert hij nog te corrigeren, maar als ze uitgegroeid zijn probeert hij ze voor hun doen zo goed mogelijk te laten staan, om te voorkomen dat je de gewrichten te veel belast door hem anders te zetten. Hij beslaat wel, maar als het even kan is hij voor blote voeten. Bij Andrew halen we er zo min mogelijk af omdat hij niet hard aangroeit, en gevoelige hoeven heeft (dunne hoefwand en iets gekanteld hoefbeen op foto gesignaleerd) Andrew blijft wel gevoelig op harde bodem, maar daar is dus ook een medische reden voor. Hij heeft een tijdje speciaal beslag gehad, maar dor ijzers scheuren zijn hoeven in, terwijl hij als hij op blote voeten staat slechts 1 x per half jaar rechtgezet hoeft te worden.

Natascha

Berichten: 6847
Geregistreerd: 07-02-01
Woonplaats: Ankh Morpork

Link naar dit bericht Geplaatst: 20-03-03 14:35

komt die man in heel Nederland of is hij regio gebonden. Ik ben nl ook op zoek naar een "strasserige"smit. Of ik moet mijun eigen smit maar eens op cursus sturen Haha!

Niets zo charmant als een paard in her land.


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: GrapeshotBot, Nezumichan en 44 bezoekers