eierstokkanker

Moderators: C_arola, Coby, Nicole288, Dyonne

Toevoegen aan eigen berichten
 
 
Jola

Berichten: 2783
Geregistreerd: 28-01-03
Woonplaats: Kapellen (Belgie)

Link naar dit bericht Geplaatst: 05-03-03 23:29

Hoi Irma,

ik ben absoluut geen expert op dit gebied hoor, ik kan je alleen vertellen dat ik mijn paard (uiteindelijk) verloren heb omdat er teveel afvalstoffen in zijn bloed kwamen. Dit werd veroorzaakt door een ontsteking. Door dit teveel aan afvalstoffen kreeg hij ook dikke benen en uiteindelijk acute hoefbevangenheid. Die tumor zal ook grote gevolgen hebben voor haar bloed waardoor die dikke benen kunnen ontstaan.

En wat die magerte betreft, als we zelf een ernstige ziekte hebben vallen we ook af, voor sommige mensen is een stevige griep al voldoende om af te vallen. Ik kan je niet zeggen of zij zo mager is door die tumor maar dat ze niet goed in haar vel zit is natuurlijk wel duidelijk.

Ik hoop echt voor je dat ze haar kunnen helpen, en snel!! Er is niets zo erg als een dier af te moeten staan, maar het is ook ontzettend moeilijk om toe te moeten kijken en niet voldoende antwoorden te krijgen waar je wat mee kunt, dus weet waar je aan toe bent. Dat afwachten maakt een mens gek!

Nogmaals ik ben echt geen expert hoor, misschien is er nog iemand anders die je verder kan helpen...

Groetjes,

Jola

FlyingHigh

Berichten: 4050
Geregistreerd: 14-06-01
Woonplaats: Veluwe

Link naar dit bericht Geplaatst: 06-03-03 21:23

Ik krijg een beetje de kriebels als ik je verhaal over Jewel lees in Utrecht. Mijn hemel, wat verschrikkelijk hoe ze daar met jou en je paard omgaan....grrrrrrr.
Faculteit Utrecht is een Universiteit, een plek waar men 'leert'......de dieren zijn de studie- objecten.....jou paard wordt dus als studie- object gebruikt....
Sterkte in deze moeilijke tijd en hopelijk kunnen ze Jewel zeer snel verlossen van deze lijdensweg, het liefst dus beter maken.....

irma

Berichten: 115
Geregistreerd: 29-03-02
Woonplaats: soest

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 06-03-03 21:30

EINDELIJK! Jewel wordt morgenochtend geopereerd. Het was wachten op de uitslagen. Er werden geen rare dingen gevonden.
Ik zal blij zijn als ze daar bij Inwendige Ziektes weg is en dat ze naar Heelkunde gaat. Misschien zijn daar wel aardige artsen.

Vanavond kon ik niet naar haar toe gaan, ik moest werken. Maar Wilfred en Meghann zijn geweest. Volgens Meghann zag Jewel er qua heldere ogen weer als vanouds uit. Niet zoals gisteren. Ze was weer als vanouds aanhankelijk en had weer lekker gegeten. Gisteren moest ze niks. Ze had pijn. Wilfred en Meghann hebben nog met haar door de gangen gewandeld. Dat schijnt ze nog erg fijn gevonden te hebben. Meghann zei dat die oortjes heerlijk attent weer naar voren stonden.

Ik ben erg blij over dit bericht. Dan gaat ze goed de operatie tegemoet. En de rest moeten we maar afwachten.

Lautjuh123

Berichten: 5174
Geregistreerd: 20-10-02
Woonplaats: Utrecht

Link naar dit bericht Geplaatst: 06-03-03 23:38

wat goed! Lachen
heel veel sterkte!!!!!!

Universe

Berichten: 342
Geregistreerd: 31-10-01
Woonplaats: Diemen

Link naar dit bericht Geplaatst: 07-03-03 14:52

Heel veel sterkte met Jewel, ik hoop echt dat ze er weer boven op komt!!!

ponyzotje

Berichten: 6364
Geregistreerd: 21-10-01
Woonplaats: Erpe-Mere

Link naar dit bericht Geplaatst: 07-03-03 17:13

lees het nu pas. ik hoop voor je dat alles goed afloopt!! fijn dat ze zo attent was. sterkte!

StalDoorstap

Berichten: 6691
Geregistreerd: 19-04-02
Woonplaats: Zundert

Link naar dit bericht Geplaatst: 08-03-03 00:27

Door dit verhaal wordt mijn mening alleen maar sterker:
Dierenartsen banketstaaf zomaar wat , en maken veel en veel te veel fouten!!!!
Geef gewoon toe veeartsen, dat je het allemaal niet weet!!!
Sorry ik word boos, heel erg boos.
Sterkte Jewel.......... Huilen

Mikey
Berichten: 1090
Geregistreerd: 10-03-02
Woonplaats: Goor/Utrecht

Link naar dit bericht Geplaatst: 08-03-03 17:10

Natasha, Ik wil niet banketstaaf zijn, maar ze zeggen toch dat ze geen garanties kunnen geven!!!! Dat verteld Irma toch? Dus zeggen ze toch dat ze het niet weten. Wat is hier fout aan? En wie moet jouw dier dan wel beter maken als hij ziek is? Zelf kun je het ook niet. Die mensen zijn er echt niet op dieren dood te maken, maar om te helpen!!!
Irma, Ik snap echt wel dat je een diagnose wil hebben, met nog liefst de juiste prognose er bij. "We opereren haar want het is ZEKER WETEN goedaardig, en ze leeft nog MIN 10 jaar" En dan blijk het toch kwaadaardig te zijn, gaat jouw paard binnen 2 weken dood, en heeft de da het weer gedaan. Ik vind dat ze juist eerlijk zijn. Ze weten het niet dat zeggen ze ook. Ik kan me voorstellen dat ze jou willen behoeden voor de hoge kosten. Maar het is en blijft jouw geld. Maar hun ervaring is dat er vaak mensen zijn die zeggen: "het maakt met niet uit wat het kost maar probeer mijn paard te redden" Vervolgens redt het paard het niet en willen ze niet betalen.... Tja.... Zo werkt het niet
Irma dit is echt geen aanval op jou, ik kan me jouw reactie echt heel goed voorstellen, maar ik hoop dat je zo iets beter begrijpt waarom de artsen er zo op doorhameren etc.

irma

Berichten: 115
Geregistreerd: 29-03-02
Woonplaats: soest

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 08-03-03 20:11

Jewel is afgelopen vrijdag NIET geopereerd. Het wordt niet eerder dan maandagmorgen. De reden is dat ze nog een afspraak moesten maken met afd. Voortplanting en chirurgie, en Jewel hadden ze die ochtend nog eten gegeven, terwijl ze voor de operatie 24 uur niks mag eten. Haar maag moet helemaal leeg zijn.

Mikey, jouw antwoord en de redenatie van de artsen daar op Inwendige Ziektes begrijp ik wel. Het gaat alleen om die tegenstrijdige antwoorden die je krijgt en ook de BOTHEID van die lui daar. Van tijd tot tijd denk ik wel dat ze van alles op het gebied van paarden leren en weten, maar van een aantal daar heb ik het gevoel dat het vak "Communicatieve Vaardigheden met de eigenaren van de paarden" niet gegeven wordt.

De meeste mensen die hun paard daar naar toe brengen, doen het niet zomaar. Dat beestje heeft voor hun emotionele waarde. Die willen zeker weten dat de artsen daar het beste voor hun paard hebben.

Helaas op die afdeling kreeg ik niet dat gevoel. Ik kreeg meer het gevoel dat zij een studieobject was. Ik kreeg van een bepaalde vrouwelijke arts min of meer te horen dat ik dit dier maar beter kon afschrijven. De kans van overleving, doordat ze de echte oorzaak niet echt konden vinden, eigenlijk 5% was. Echt waar, hoe dacht je dat ik mij toen voelde. Had het anders gezegd. Zoiets in de trand van "Ik begrijp uw bezorgdheid, wij doen alles wat in ons vermogen ligt, maar helaas kunnen wij u de garantie niet geven dat de OVARIUMTUMOR de enige oorzaak is en dat uw paard misschien alsnog vroegtijdig sterft".
Het blijft emotioneel, maar het komt wel anders over.

Maar goed, a.s. maandagochtend zou het moeten gebeuren. Het blijft spannend.
Wij zijn tot nu toe iedere keer op ziekenbezoek geweest en ik moet zeggen dat Jewel, op afgelopen woensdag na, er goed uit ziet. Ondanks dat het een sterk vermagerd paard is en dat ze een gigantische tumor heeft. Ze glimt en haar ogen glanzen. We wandelen iedere keer met haar door de kliniek. Ze vindt het nog leuk ook

Mist

Berichten: 9492
Geregistreerd: 17-02-03
Woonplaats: noord brabant

Link naar dit bericht Geplaatst: 08-03-03 21:17

Hou vol, als Jewel wil vechten (en dat wil ze blijkbaar) dan kun je haar alleen maar een kans geven, en dat doe je, mijn complimenten. Ik bewonder je om het feit dat je lichamelijk en geestelijk onderhand kapot moet zijn. Ik kan me voorstellen dat je weinig slaap hebt gekregen de laatse tijd, Hou nog even vol meisje, maandagavond, als alles achter de rug is, zul je je geweldig voelen omdat je kan gaan werken aan Jewel's herstel, dan heeft ze je het hardste nodig. We denken aan je.

Sterre

Berichten: 15226
Geregistreerd: 23-08-01
Woonplaats: Mittelfranken - Bayern - Duitsland

Link naar dit bericht Geplaatst: 09-03-03 22:24

Irma, ik begrijp helemaal hoe je je voelt Verdrietig ! (klik maar op de link bij m´n onderschrift!) Ik heb begin Januari zo´n zelfde soort drama meegemaakt! Ik had gelukkig wel een arts die erg medelevend was (is), alleen was hij met prognoses ook erg voorzichtig Scheve mond !
Ook het uitstellen van een operatie heb ik meegemaakt; aan de ene kant wil je dolgraag dat de operatie zo spoedig mogelijk gedaan wordt, zodat je weet waar je aan toe bent en je paard met herstellen kan beginnen; aan de andere kant, als het fout mocht gaan, is het moment van afscheid nemen, dan ook meteen aangebroken Verdrietig ...
Ik wens je morgen héél véél sterkte en zal duimen voor een positieve afloop !! Sterkte!!!

irma

Berichten: 115
Geregistreerd: 29-03-02
Woonplaats: soest

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 10-03-03 21:33

JEWEL IS GEOPEREERD.
De operatie is geslaagd. Het werd een flankoperatie. De tumor was giga.
Volgens de arts die haar geopereerd heeft, was het een formaat van 30x30cm. En dit aan haar eierstok. Het woog ca 10kg.
Ze hebben het in delen eruit gehaald met een kijkoperatie.
De DA was erg tevreden over de operatie. Weinig bloedverlies. Volgens haar zag het er niet kwaadaardig uit. Ze beschreef me wel wat er allemaal in die tumor zat. Ongelooflijk. Stukken haar, stukjes bot, een stukje plastic en nog wat troep. Ik vroeg haar ook nog of deze tumor een oorzaak van haar magerte kon zijn. Ze zei me dat die conclusie juist was, zo'n tumor vrat al haar energie op.

Wij zijn net terug van Jewel. Ze staat er zo zielig bij. Beide flanken geschoren en op haar rechterflank een flinke pleister. Haar achterkant flink opgezwollen en ze wist niet hoe ze staan moest. Ze deed niet lelijk naar ons, maar ze vond het niet fijn dat wij naar haar flanken keken. Die oortjes gingen een beetje naar achter. Haar anders zo grappige centenbakje was nu flink samengetrokken. Ze had nu echt zo'n zuur bekkie. Die stakker.
We zijn ook maar even gebleven. Laten we nu de komende dagen de natuur maar z'n gang gaan. Ik durf te zweren, als er geen complicaties komen, Jewel over een paar dagen weer beter bij staat.

Ze staat nu op Heelkunde en ik moet zeggen die lui hier zijn aardiger dan op Inwendige Ziektes.

Nu op weg naar herstel. Ik zal straks ook moeten informeren naar haar voer, want ze heeft een gigantische vitamine en mineralen tekort. En waarschijnlijk nog veel meer.
Maar goed laten we eerst deze paar dagen afwachten. Wij zijn al blij dat ze zover is en dat we haar toch deze kans gegeven hebben.

Nintu

Berichten: 4304
Geregistreerd: 16-09-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 10-03-03 21:38

Wat ongelovelijk fijn dat de operatie gelukt is!!!! heb de hele dag aan haar gedacht, was ontzettend benieuwd hoe het gegaan was!

30x30 cm, jezus das niet mis!! Scheve mond

Nu hopen dat er geen complicaties optreden en dat ze snel weer gezond bij jullie op stal staan! Als mijn vader tijd heeft dan wil ik zeker nog een keertje langskomen om haar te bewonderen!

Jewel zet hem op Lovers

Mist

Berichten: 9492
Geregistreerd: 17-02-03
Woonplaats: noord brabant

Link naar dit bericht Geplaatst: 10-03-03 21:45

Wat een goed nieuws !! Wat zal die verwend worden de komende tijd !!!

Sterre

Berichten: 15226
Geregistreerd: 23-08-01
Woonplaats: Mittelfranken - Bayern - Duitsland

Link naar dit bericht Geplaatst: 10-03-03 22:10

Ohhh... wat fijn om te horen dat ze geopereerd is en dat het allemaal goed is gegaan Party!! !! Het was wel een gigantisch groot ding zeg Verdrietig , geen wonder dat ze zo mager was geworden! Ik ben blij voor je (jullie) dat het ergste nu iig achter de rug is; op naar het herstel Lachen !! Laat je het ons verder weten hoe het met Jewel gaat Lachen ??!!!

Jola

Berichten: 2783
Geregistreerd: 28-01-03
Woonplaats: Kapellen (Belgie)

Link naar dit bericht Geplaatst: 10-03-03 22:33

Hardstikke goed! Nou maar hopen dat ze spoedig weer haar vrolijke zelf gaat zijn! Zodra ze weer bij jullie thuis is zal ze helemaal opvrolijken!

He, blij toe!! Vingers aflikken

Jola

Tess
Berichten: 982
Geregistreerd: 26-04-01
Woonplaats: Mierlo-hout

Link naar dit bericht Geplaatst: 10-03-03 22:48

Blij dat het de goede kant op gaat, ik heb het helemaal gevolgd. Maar hoe kunnen er nu toch allerlei vreemde dingen in die tumor zitten, hoe is dat mogelijk??
Ik ben benieuwd of je daar een antwoord op krijgt, maar voor nu, veel sterkte en beterschap voor je paard!

irma

Berichten: 115
Geregistreerd: 29-03-02
Woonplaats: soest

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 11-03-03 21:46

Ik heb donker haar, maar van tijd tot tijd voel ik me echt blond. Heb weer eens iets niet goed gehoord.
In die tumor zat geen plastic, wel haar en botjes.
Ik heb net mijn eigen DA gebeld om het relaas van de operatie te vertellen. Hij zei mij dat zo'n tumor (hij had er een naam voor, en die kwam mij bekend in de oren want de chirurg uit Utrecht had het ook over zo'n soort tumor, ikzelf weet die naam niet meer, het begint met een "t") veelal goedaardig is.
Het is een celafwijking wat ontstaat tijdens de celdeling van de verwekking. Dat betekent dus dat het een aangeboren afwijking is. Het is een soort celfout, dat zich aanhecht, dat groeit en weer met andere cellen omkapseld.

Hoe dan ook, dat kreng is eruit. En Jewel........, die is zo zielig en ze heeft pijn. Ze krijgt pijnstillers en antibiotica, dat vertelde de co-assistent mij vanmiddag. Toch hebben ze hun vraagtekens over de magerte, want volgens hem veroorzaakt een Ovariumtumor alleen een gedragverandering. Extreem hengstig of het is een pismerrie. Ik zei tegen hem dat Jewel dat nooit geweest is. Wel regelmatig hengstig, maar niet extreem en een pismerrie is ze nooit geweest. Misschien is haar karakter zo. Ze is altijd een koele kikker.
In ieder geval, ze doen nog wat onderzoeken. Iedere dag wordt haar bloed nagekeken. Ze eet mondjesmaat een beetje kuilgras, maar nog geen krachtvoer. Vindt ik niet gek. Als ik mij beroerd voel, smaakt het eten ook naar karton. Jewel is ook nooit een vreetpaard. Als zij genoeg is, heeft zij genoeg. En ze is kieskeurig.
Morgen ga ik weer naar haar toe. Ik hou jullie op de hoogte.

Sterre

Berichten: 15226
Geregistreerd: 23-08-01
Woonplaats: Mittelfranken - Bayern - Duitsland

Link naar dit bericht Geplaatst: 11-03-03 22:20

Vraag misschien eens of ze een echo van de maag kunnen maken! (ivm het mager zijn!) Ook bij mijn Beer dachten ze dat het een tumor was, maar het bleek de maag te zijn Verdrietig ! Een echo is relatief vlug (en volledig pijnloos Lachen ) gemaakt en je weet dan snel meer!
Zielig zeg, dat Jewel pijn heeft Verdrietig ! Gelukkig krijgt ze pijnstillers en paarden herstellen over het algemeen snel Lachen !
Heeft ze nu een grotere kans dat ze dit weer kan terug komen ?? (omdat je schreef dat het aangeboren is ?!)
Ik hoop iig dat ze snel weer rad is en dat jullie haar binnenkort weer lekker in d´r eigen stal hebben staan!!!

Zannekin

Berichten: 3598
Geregistreerd: 02-01-02

Link naar dit bericht Geplaatst: 12-03-03 08:45

Ik las je stukje net. Ik zal wat proberen uit te leggen.
Je moet maar laten weten als je er nog vragen over hebt.

Een teratoma bedoel je waarschijnlijk. Dat is een tumor waar haar, stukjes tanden en/of bot in terug te vinden zijn. Met aangeboren of erfelijk heeft het niks te maken. Het is wel een tumor die uit "totipotente" cellen ontstaat: dat zijn cellen die nog in staat zijn zich in verschillende functies te specialiseren. De cellen van jonge embryos zijn ook totipotent: een deel gaat been produceren, een deel haren, een deel tanden. Alleen zijn ze daar goed georganiseerd. Een tumor is alle controle verloren. Die totipotente cellen vinden we in de eierstok, vandaar dat de tumor nog al eens daar ontstaat.
Als de tumor begint te lekken kan er peritonitis of buikvliesontsteking ontstaan. Dat kan de symptomen van vermageren en niet eten verklaren. Had je paard ook koorts? Ik zet hier nog een stukje neer wat precies handelt over dit type tumor. Ook bloedarmoede wordt vermeld.
Citaat:
Ovarian teratoma

Complications of ovarian teratomas include torsion, rupture, infection, hemolytic anemia, and malignant degeneration.

Torsion is by far the most significant cause of morbidity, occurring in 3.2-16% of cases. Several series have demonstrated that increasing tumor size correlates with increased risk of torsion.

Rupture of a cystic teratoma may be spontaneous or associated with torsion and occurs in approximately 1-4% of cases. Rupture may occur suddenly, leading to shock or hemorrhage with acute chemical peritonitis. Chronic leakage also may occur, with resultant granulomatous peritonitis. Prognosis after rupture usually is favorable, but the rupture often results in formation of dense adhesive disease.

Infection is uncommon and occurs in only 1% of cases. Coliform bacteria are the organisms most commonly implicated.

Autoimmune hemolytic anemia has been associated with mature cystic teratomas. In several series, removal of the tumor resulted in complete resolution of symptoms. Theories behind the pathogenetic mechanism include (1) tumor substances that are antigenically different from the host and produce an antibody response within the host that cross reacts with native red blood cells, (2) antibody production by the tumor directed against host red blood cells, and (3) coating of the red blood cells by tumor substance that changes red blood cell antigenicity. In this context, radiologic imaging of the pelvis may be indicated in cases of refractory hemolytic anemia.

In its pure form, mature cystic teratoma of the ovary always is benign, but in approximately 2% of cases, it may undergo malignant transformation into one of its elements. The prognosis for patients with malignant degeneration is dismal, with 5-year survival rates reported in the range of 15-31%. The prognosis appears to be somewhat better if the malignant element is squamous rather than adenocarcinoma.

irma

Berichten: 115
Geregistreerd: 29-03-02
Woonplaats: soest

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 12-03-03 20:22

Ik ben vanmiddag met Courtney, mijn jongste dochter, bij Jewel geweest.
Ik wist niet wat ik zag en hoorde, ik riep terwijl ik de gang doorliep haar naam en ze hinnikte. Wij renden naar haar toe en in een oogwenk zag ik dat ik mijn paardje weer helemaal terughad. We maakten de deur van haar stal open en ja hoor. Ze was er, ze zag er stralend uit. Haar ogen, dat was Jewel weer.
Ze at haar appeltjes op, wat ik haar gaf, zoals vanouds zat ze in mijn zakken te bedelen om meer.
En wat het mooiste was..
Afgelopen maandag woog ze 460 kg, vanochtend woog 475 kg. ZE KWAM AAN!!!
Volgens haar verzorgster, begon ze weer lekker te eten.
Ik ben zo blij dat wij haar nog een kans hebben gegeven.

Mist

Berichten: 9492
Geregistreerd: 17-02-03
Woonplaats: noord brabant

Link naar dit bericht Geplaatst: 12-03-03 20:29

Wanneer mag ze naar huis ????

irma

Berichten: 115
Geregistreerd: 29-03-02
Woonplaats: soest

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 12-03-03 20:29

Hallo Zannekin,
Dank je wel voor je uitleg. Maar op jouw vraag of Jewel koorts had, moet ik je zeggen dat ze dat eigenlijk niet had. Het was vaak twijfelachtig.
38 tot 38.1 Dus niet extreem.

irma

Berichten: 115
Geregistreerd: 29-03-02
Woonplaats: soest

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 12-03-03 20:32

Mist, ik zou het niet weten. Er stond plusminus 10 dagen voor als er geen complicaties optreden. En misschien als ze weer op gewicht is.
Ik vraag er nog niet naar. De operatie is net gebeurd. Ik neem de dag zoal ie komt. Misschien krijgt ze nog een terugval. Ik hoop van niet. Ik ben blij met iedere kilo dat ze aankomt.

Jola

Berichten: 2783
Geregistreerd: 28-01-03
Woonplaats: Kapellen (Belgie)

Link naar dit bericht Geplaatst: 12-03-03 20:59

Van harte gefeliciteerd!!

Heb het hele verhaal gevolgd en ik ben blij voor je dat het er momenteel heel goed uitziet. En je zult zien, zodra ze thuis is zal het nog beter met haar gaan!

Jola