Vraag voor de mensen met paarden aan huis!

Moderators: C_arola, Coby, Nicole288, Dyonne

Toevoegen aan eigen berichten
 
 
#Ymke#

Berichten: 13943
Geregistreerd: 09-01-01
Woonplaats: In het brabantse land

Vraag voor de mensen met paarden aan huis!

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 03-03-03 00:42

Ik ben erg benieuwd hoe jullie alles regelen etc.

Wij zijn bezig met een huis zoeken en ik krijg m'n paarden aan huis. Maar hoe ga ik dat allemaal regelen.
Het gaat mij dus om het verhuizen naar een vreemde stad en alles moet nog aangelegd worden (,stallen,paddock,bak, hek om het weiland)

Ik bedoel meer de dingen zoals: mest op laten halen, land bewerken, goedkoper aan kuil (of hooi) en zaagsel-stro komen, en dus meer van die practische dingen.
Ik neem aan dat jullie niet meteen een tractor hebben gekocht of iets dergelijks!
Ik ben dus erg benieuwd hoe jullie dat allemaal doen of deden, ook andere belangrijke dingen/tips zijn welkom!!

10y

Berichten: 1566
Geregistreerd: 01-11-02

Link naar dit bericht Geplaatst: 03-03-03 01:04

Leuk dat je de paarden aan huis krijgt, dat is een hele ervaring

Het eerste wat je zult moeten doen is dat de paarden onder dak komen als je ze 's nachts binnen wilt hebben. Dan is het belangrijk dat ook eerst de palen en de linten om het weiland komen met aansluiting op een weideklok. Wij hebben weideklokken direct aan het net, wel zo makkelijk.
Als je snel gaat verhuizen en daar nog geen tijd voor hebt, maak je eerst een paar paddocks, zodat ze naar buiten kunnen. Bak e.d. komt dan later wel als je al deze dingen klaar hebt.
Hardvoer en zaagsel kun je bestellen bij b.v een voedermiddelhandel als je wat meer dan twee of 4 zakken per maand nodig hebt. Bij ons wordt dat één keer per maand gebracht (kost niks) en twee dagen van te voren gebeld hoeveel we moeten hebben. (Agrarische Unie of AMC)
Kuilgras, stro en hooi koop je bij de boeren. Let wel vroeg genoeg aan hen laten weten wat je nodig hebt. Veel boeren laten het oogstwerk door de loonwerker doen die dan gelijk het stro afneemt.
Je moet gewoon een beetje rondkijken wat er ringsom alles so aan gewassen staat en dan vragen aan wie dat veld toebehoort. De boeren in de omgeving weten dat allemaal van elkaar.
Als je nog geen trekker hebt kun je je buren vragen eens met hun trekker over het land te gaan als dat nodig is. Zijn ze meestal nooit te beroerd voor. Indien nodig kun je ook een loonwerker de opdracht geven, maar die vragen al behoorlijke uurlonen en ook voor de machines die ze gebruiken. Gras zaaien en doorzaaien laat ik wel door een loonwerker doen, die hebben daar de juiste machines voor. Mest wordt bij ons in de container gedaan die we huren en als die vol is wordt die omgewisseld. Als er een mogelijkheid is dit door je burenboeren te laten doen ben je natuurlijk veel goedkoper uit. Om de mest echter op te slaan heb je een mestplaat nodig met vloeistofdichte vloer en opstaande randen. In de boxen in de stallen moet een afvoer zijn naar een gierkelder (als die aanwezig is) of een soort sceptic tank. Niet dezelfde als voor huishoudelijk gebruik. (wettelijke verplichtingen). Of er zou een kleine gierkelder bijgemaakt moeten worden.
Een heel belangrijke tip is zodra je bent verhuisd en ondanks dat je beslist nog in de rommel zit, ga direct in je naaste omgeving naar de mensen toe om je voor te stellen en spreek direct een dag af (zo spoedig mogelijk) voor een uitnodiging op de kennismakingskoffie. Meestal begint zoiets om 10 uur en duurt tot 12 uur. Dan weten ze wwar ze met je aan toe zijn en jij kunt al je vragen kwijt, Ben je direct ingeburgerd Haha! Schijnheilig
Er zijn beslist nog een heleboel dingen, als je nog wat te binnen schiet wat je wilt weten dan vraag maar. Ik weet niet waar je naar toe verhuisd, als het hier ergens heen is, kan ik je best aan wat adressen helpen.
Succes tot zover.
Groetjes *LOL*

Dorine
The one and only

Berichten: 4131
Geregistreerd: 09-01-01
Woonplaats: Zevenaar

Link naar dit bericht Geplaatst: 03-03-03 09:12

Dance, dat zijn een heleboel goede adviezen!
Misschien dat er nog meer mensen zijn die ervaringen/tips hebben op dit gebied?

Mijn vriendin kocht in oktober een boerderij, ik heb daar sinds december mijn paard staan.
Het is ontzettend veel werk en wat me telkens weer opvalt: je moet als 'stalhouder' zeg maar altijd in de gaten houden dat, mocht jij een keer een been breken, dat er (meerdere!) mensen zijn die jouw werk kunnen doen!

Verder zijn er, zoals Dance al zei, een hoop dingen die goedkoper kunnen.
Door bijv. bevriende buren te vragen, maar ook door bij de verbouwing al je vrienden, vriendinnen, familie enz. in te schakelen.
Ook kun je soms dingen tweedehands overnemen.

Onze stallen waren echter niet bepaald standaard maten, redelijk groot dat wel, maar de spijlen zijn door een smid met de hand gelasd en ik heb ze nog helpen verven.... als ik denk aan de spierpijn... *LOL*
Ook heb ik nog geholpen met het zetten van de omheining, vraag aan iemand met ervaring hoe hoog die palen het beste kunnen zijn (ben 't ff kwijt).

Waar de buitenbak moest komen bij ons, lag eerst een opgehoogde wei.
Opgehoogd, omdat er vroeger puin (oude stenen enz.) was gestort.
Gedeeltelijk (alleen de bovenste laag) is dit afgegraven, daarna werd er zand met dunne zowel als grove korrel in gedaan. Hoeveel cm weet ik niet meer, kan ik navragen.
Dat zand bevalt ons heel goed, maar we hebben het nog niet meegemaakt in de zomer, even afwachten. Tong uitsteken

Het puin dat zich nog in de bodem onder de bak bevindt, is een prima drainering, maar anders kun je de bak ook zelf laten draineren, kost alleen wel wat... Haha!

Wat heel fijn is: een overdekte poetsplaats o.i.d. en een stukje buiten dat betegeld is, voor als je je paard wilt laten bekappen of afspuiten enz.
Verder hebben we bij ons genoeg opslagruimte enz. wat erg handig is want je wilt niet weten wat je allemaal 'kwijt moet'. Bloos Haha!

Heel veel geluk gewenst hiermee, ik hoop dat je het allemaal geweldig voor elkaar krijgt! Party!!

Imker

Berichten: 17539
Geregistreerd: 30-10-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 03-03-03 09:20

Ik ga met het bovenstaande mee. Imker staat aan huis, en bij het huis liggen 2 weides. De ene is van mijzelf en de andere heb ik al 3 jaar gehuurd van familie van ons.
De loonwerker bewerkt bij mij het land, zodat ik er zelf niet al te veel aan hoef te doen (behalve dan het uitmaaien van de slootkanten en het opwerken van wat de loonwerker maait en onder de draad valt).

Hooi heb ik dus van mijn eigen landje en daar doe ik best lang mee (ik verkoop ook een deel). Stro gebruik ik niet, Imker staat op vlas en dat laat ik komen per pallet. Voer brengt de voerboer bij mij thuis, meestal gaat dat vanaf 10 zakken voer (gratis brengen).
Mestafvoer gaat zo: buurman zaait mais en ik gooi de mest er overheen Knipoog , als de mais weer van het land is mag ik de mest helemaal over het land uitkruien en mag Imker op 1 ha. van de buurman staan, lief toch? Een tractor heb ik niet, maar verschillende buren van ons wel en die leen ik dan af en toe, of zij komen bij mij helpen. Het is gewoon een soort ruilhandel.

Het is idd een slim idee om de buren uit te nodigen als je een beetje ingericht bent thuis. Wij hebben gewoon een feest gegeven in onze loods en hebben heel de buurt uitgenodigd, zo zagen ze meteen hoe en wat de bedoeling was (wij wonen in het ouderlijk huis van mijn vriend, dus wist de buurt alleen niet wie ik dan wel niet was Haha! ). Zo zien ze hoe je je huis hebt gedaan, kunnen ze even samen buurten en heb je niet meteen roddels over je heen, want dat gaat bij ons in de buurt errug snel Boos! !

#Ymke#

Berichten: 13943
Geregistreerd: 09-01-01
Woonplaats: In het brabantse land

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 03-03-03 10:46

Hoe deden jullie dat in het begin? Ik ga over met 1 paard(heeeel misschien, maar dat is nog niet zeker, een pony erbij). Gingen jullie eerst jullie zelf verhuizen en later pas de paarden of tegelijkertijd?


In ieder geval al hardstikke bedankt voor de vele informatie!

Suzy

Berichten: 2241
Geregistreerd: 16-02-02
Woonplaats: Ittervoort ( L)

Link naar dit bericht Geplaatst: 03-03-03 10:52

Wij hebben dus ook de paarden aan huis staan (sinds Augustus ook de weien). Het is een heel werk meer, want je moet je nu over alles bekommeren wat bij een paard komt kijken. ik zou echter nooit meer willen ruilen, heerlijk is het om even snel naar de paarden te gaan.

Nu staan de paarden er bij ons nog een beetje minder bij. Omdat we pas verhuist zijn staan ze namelijk nog in een oude shop achter het huis. Maar de nieuwe paardenstal hebben we al gezet (althans de muren). Wij hebben het geluk dat we een handige vader hebben die het hobby-boeren wel ziet zitten. Vandaar dat we ook werkelijk alles zelf doen. Vroeger hadden we achter het huis ons tuinhuisje vergroot en daar twee stallen in gemaakt, dat was niet zo'n succes aangezien de paarden nogal graag aan het hout knaagden en het een heuse broeikas werd in de zomer. Daarom hebben we de nieuwe stal gebouwd met bakstenen en betonblokken, en 3 paardenboxen.
Wij hadden net het geluk dat vorig jaar het huis te koop kwam dat met zijn (best wel grote) tuin grensde aan onze weien. Na de ruilverkaveling kwam het stuk aan de andere kant van het dorp ook nog eens ernaast liggen, voor ons ideaal dus *LOL*
Zoals ik al zei, wij doen alles zelf. De mest brengen we naar de mensen in het dorp met hun volkstuintjes, waar ze erg blij mee zijn. Het overige mest brengen we naar een boer die vlakbij woont, of voor ons eigen land. Hij kon het altijd wel gebruiken. Daarom hebben we ook stro in onze stallen liggen. Voor zaagselmest krijg je niet veel afnemers, omdat het langer duurt voor het vergaat.
De weien (ca 1 hectare bij elkaar) hebben we ook eigenhandig ingezaaid.
En de rijbak is bij ons gewoon een stuk omgefreesd land. Lachen
Het stro en hooi halen we altijd bij dezelfde boer waar we het mest brengen. En aangezien mijn vader het leuk vind, zoek hij ook nog stukjes grasland waar 's zomers hooi vanaf haalt. Een heel werk, maar harstikke leuk *LOL*
Het kan natuurlijk allemaal gemakkelijker, maar dan wordt het een stuk duurder. Gewoon zoveel mogelijk zelf doen en maken en zoweinig mogelijk laten doen, wat daar schrik je ontzettend van wat je dat kost
Succes ermee!

Imker

Berichten: 17539
Geregistreerd: 30-10-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 03-03-03 10:52

*foutje*
Laatst bijgewerkt door Imker op 03-03-03 11:37, in het totaal 1 keer bewerkt

Dees

Berichten: 18911
Geregistreerd: 09-08-01
Woonplaats: Friesland

Link naar dit bericht Geplaatst: 03-03-03 11:07

We hebben ongeveer 2jaar geleden ons huisje met stukje land kunnen kopen. Er stond al een oude schuur met box, dus dat was eerst even klaar.
Hooi - we reden rond en vonden een boer met een bord in de tuin Hooi Te Koop. Dat was echt ronduit prachtig hooi, we kopen daar nog steeds. Maar her en der staan kleine advertenties met hooi te koop, je kan overal wel terecht. Kuil zomaar even kopen is andere koek, want het is een stuk lastiger om kuil te beoordelen als het nog bij de verkoper ligt. Wees daar voorzichtig mee.

Stro- onze leverancier komt gewoon uit de gouden gids. Strohandel, bij Foerage. We hebben de dichtsbijzijdne gekozen, werkt prima.
Brokjes kopen we bij de lokale Welkoop, die heel veel merken voert (dus niet alleen Subli), maar door heel Nederland zitten brokjes-leveranciers, dus dat zal ook het probleem niet zijn.

Mestafvoer- raak bevriend met een boer met maisland. die willen het wel hebben, en een leuke boer haalt het nog bij je weg ook. Je kan de mest ook laten afvoeren door diverse bedrijven, als ik afvoer via een containerbedrijf kost me dat ongeveer 130 euro voor 6 kuub.

Land laat je bewerken door het loonbedrijf. Die kan ook de bak voor je aanleggen eventueel. Een loonbedrijf is niet duur, en er zijn er zat.
De bak slepen kan je het beste zelf doen, met toch een eigen trekker-achtig iets. Je kan met je paard ook leren inspannen en de bak te slepen, zo doet Lammert Haanstra het ook.

En een paard alleen is niet blij, met een vriendje is het veel leuker....

#Ymke#

Berichten: 13943
Geregistreerd: 09-01-01
Woonplaats: In het brabantse land

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 03-03-03 11:39

Dees schreef:
En een paard alleen is niet blij, met een vriendje is het veel leuker....


Dat weet ik. Dat soort dingen word allemaal al geregeld. Het gaat mij dus voornamelijk om de practische dingen etc.

Want b.v. wat zouden jullie als omheining van een bak doen ?

Dees

Berichten: 18911
Geregistreerd: 09-08-01
Woonplaats: Friesland

Link naar dit bericht Geplaatst: 03-03-03 11:55

Ik heb hardhouten paaltjes, met een lat geimpregneerd hout dwars erop, en daarboven een schrikdraadlijntje.
De hoogte is 1.20m. aan 1 zijde, om de rest is nog een sloot.

Het land is ook 'omsloot', maar dar heb ik extra nog een draadje stroom langs, want onze slootkant is te zacht en zuigend, de paarden kunnen er in vast blijven zitten.

#Ymke#

Berichten: 13943
Geregistreerd: 09-01-01
Woonplaats: In het brabantse land

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 03-03-03 12:39

Ik heb een beetje rond zitten kijken naar balen hooi etc die aangeboden worden. Maar het loopt nogal uiteen. Van 1 euro tot 2,50.
Ik heb geen idee wat ik als stalbedekking moet gaan doen. Mijn paard moet het liefst op zaagsel of vlas i.v.m luchtwegen maar ik las net dat sommige boeren dat minder graag willen hebben i.v.m afbraak.
Zoals het er nu voorstaat komen er 2 paarden en 1 pony te staan maar om nou 1 paard op vlas of zaagsel te zetten en de rest op stro is ook weer zo'n gedoe! Vlas is best duur of heb ik nu het verkeerde spul voor me? Stro is het goedkoopste maar dan zou ik 1 stal met vlas(of zaagsel?) en de rest met stro moeten doen???
Wat betreft het vinden van een veevoederhandel (voor de brokken en ander voer) is niet zo'n probleem, maar ik denk dat het hooi daar duurder is ??
Ik hou me nooit met de stalvulling en aankoop van voer (op een zak muesli na) bezig dus dat is nieuw voor me, vandaar ook de vele vragen

Dorine
The one and only

Berichten: 4131
Geregistreerd: 09-01-01
Woonplaats: Zevenaar

Link naar dit bericht Geplaatst: 03-03-03 12:53

In krantjes als Viavia, dagblad, weekblad, streekkrantje of zo bij jou in de buurt enz. staan altijd wel advertenties van boeren die hooi en stro verkopen.

Ik zou als ik jou was echter eerst eens informeren bij andere paardeneigenaren, gewoon bij de vereniging aan mensen vragen, of anders aan de boeren in die straat vragen of ze goed hooi te koop weten. Lachen
Veel succes!

Dees

Berichten: 18911
Geregistreerd: 09-08-01
Woonplaats: Friesland

Link naar dit bericht Geplaatst: 03-03-03 15:13

Vlas willen boeren juist wel hebben, liever nog dan het stro. Zaagsel is voor de boer rotzooi, daar zullen ze niet op zitten wachten, want van alle strooisel soorten breekt dat het langzaamst af. Vlas en Hennep juist wel erg goed composteerbaar, die mest is mooier dan mest met stro.
Je moet stro wel heel vordelig kunnen inkopen, wil vlas een stuk duurder zijn in gebruik. Vlas is goedkoper dan zaagsel. Bovendien, als je de mestbult moet afvoeren tgen afvoekosten, is vlas enorm veel goedkoper dan stro, omdat je er een veel kleinere bult van over houdt. Meer weten over vlas, pb me. Ik heb er een heel epos over....

Te goedkoop hooi is verdacht. Goed hooi kost gewoon minstens 2,5 euro. Goedkoper hooi is vaak van mindere kwaliteit, erg stoffig of vervuild, of van eerdere zomers. Maar je kan natuurlijk mazzel hebben, er worden af en toe ook best aardige partijen verkocht voor slechts een euro per pakje.

Rinske

Berichten: 25110
Geregistreerd: 16-04-02
Woonplaats: Loon op Zand

Link naar dit bericht Geplaatst: 03-03-03 17:26

Bij mij staan mijn paarden ook aan huis. Toen wij 4,5 jaar geleden Jurida kochten hadden wij een houten stal laten komen (4 muren) die we zelf in elkaar hebben gezet. Ze vloer zijn bielzen die 1,5 cm uit elkaar liggen zodat de urine weg kan stromen.
Wij hebben naast de stal een schuur staan, waarin het hooi en stro ligt (in gewone kleine balen). Toen wij Ulvida kregen stond ze eerst bij mams op stal, daarna een tijdje bij de buren, maar toen ze weer naar huis kwam hebben we in de schuur zelf met balken twee stallen gemaakt. Jurida is inmiddels verkocht, maar Nicole staat nu dus op haar plekje Lachen
Als stalbedekking hebben wij dus stro. De balen die wij hebben kosten geloof ik 3 euro p.st., maar zijn dan ook erg groot en zwaar. Bedenk wel dat als je goedkoop stro of hooi hebt je waarschijnlijk ook een lichtere baal krijgt, met minder erin geperst.
Met de mest doen wij het heel makkelijk, wij hebben onze eigen mesthoop en 2x per jaar wordt het verspreid over onze weilanden. Dus wij hoeven geen kosten te betalen voor afvoer van mest.

WendyBZ

Berichten: 13134
Geregistreerd: 24-04-01
Woonplaats: Marum

Link naar dit bericht Geplaatst: 03-03-03 17:38

In de stallen hebben wij stro, en dat rijd mn vader ook zelf uit over het land. Hooi hebben we ook zelf, maar daar is vaak via via wel aan te komen. Vraag eens bij paardenhouders in de buurt waar ze hun stro en hooi vandaan halen?
De weideklok zit bij ons achter in de schuur, en er loopt een draad onder de grond door naar het weiland toe (is maar een paar meter). Als omheining hebben we van die kleine paaltjes, van hout, die bewerkt zijn (teer ofzo?). Verder hebben we glad draad, op twee verschillende hoogtes. Water gaat via waterbakjes, in de winter in een betonkuip.
Haver, biks, en eventueel luzerne halen we bij wat vroeger aceco was (nu agrifirm?).

parouscha

Berichten: 16951
Geregistreerd: 21-04-02
Woonplaats: Friesland

Link naar dit bericht Geplaatst: 03-03-03 17:40

#Ymke# schreef:
Ik bedoel meer de dingen zoals: mest op laten halen, land bewerken, goedkoper aan kuil (of hooi) en zaagsel-stro komen, en dus meer van die practische dingen.
Ik neem aan dat jullie niet meteen een tractor hebben gekocht of iets dergelijks!
Ik ben dus erg benieuwd hoe jullie dat allemaal doen of deden, ook andere belangrijke dingen/tips zijn welkom!!


Hai, wij huurden land van iemand, en die wou meestal het land wel bemesten, maar toen wij nog op een boerderij woonden hebben we zelf een tractor aangescaft.
De mest ging altijd over het land.
Goedkoper aan kuil en hooi en stro, ja we hadden de mazzel dat de manege eigenaar erg goed met ons kon, en wij dus de mazzel hadden om er goedkoper aan tekomen Haha!

Melissa

Berichten: 5812
Geregistreerd: 23-06-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 03-03-03 20:22

Aaah Ymke wat gaaaaaf!
Als je nou een beetje in de buurt blijft wonen Knipoog

#Ymke#

Berichten: 13943
Geregistreerd: 09-01-01
Woonplaats: In het brabantse land

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 04-03-03 20:21

Helaas Melis Scheve mond We hebben een huis op het oog momenteel, en dat is zo'n kleine anderhalf uur hier vandaan Frusty
Maar iedereeen mag komen logeren


Wat voor stal hebben jullie trouwens? Een stal in een loods of een speciale stal laten bouwen?

smout

Berichten: 1264
Geregistreerd: 12-04-02

Link naar dit bericht Geplaatst: 04-03-03 20:34

wij hebben verleden jaar november een kop hals romp boederijtje gekocht.

Eerst het huis bewoonbaar gemaakt.
In een losse schuur die er stond zijn 2 paarden boxen gemaakt.
En we hebben grond afgegraven en drainage erin.worteldoek.
En toen de eerste vorst kwam zand laten komen.
paard kan dus nu in ieder geval buiten staan.

hooi komt bij een boer vandaan die een bordje hooi te koop in de tuin had staan ook nog goede kwaliteit.
stro ook bij een boer.
En de mest brengen we bij iemand die een mais veld heeft.
of tuintjes hoe het deze zomer moet dat weet ik nog niet.
maar dan zien we wel verder.

laurae

Berichten: 1530
Geregistreerd: 12-02-03
Woonplaats: assen

Link naar dit bericht Geplaatst: 04-03-03 20:36

Nog een tip voor de omheining van de nak: als je daar ook je paarden in wil zetten dan moet je zorgen dat de omheining niet eetbaar is. Je kunt wel hout doen, en ik geloof dat er ook bepaalde houtsoorten zijn die ze niet zo lekker vinden, maar de kans is erg groot dat ze je bak dan als lunch gaan gebruiken. Haha!
Dan is het handig om of bv dik schriklint om de bak heen te doen (hebben wij ook, moet wel ong om de 5 jaar vervangen worden omdat het dan vaak is gaan hangen/ erg smerig is), of een extra dun stroomdraadje voor het hout langs te doen, maar daar ben ik zelf niet zo gecharmeerd van i.v.m met gevaar voor de benen.

#Ymke#

Berichten: 13943
Geregistreerd: 09-01-01
Woonplaats: In het brabantse land

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 06-03-03 20:07

We hebben een huis op het oog, daar gaan we zondag kijken *duimduim*... Schriklint wil ik zowieso, maar dan van die mooie rechte rijen onder elkaar!

loulou

Berichten: 14809
Geregistreerd: 12-09-01
Woonplaats: heesch (brabant)

Link naar dit bericht Geplaatst: 06-03-03 23:09

hooi kun je het best gelijk van het land kopen, dat is het goedkoopste. als je geluk hebt komen ze het dan brengen met zo'n hele grote aanhanger.

benneton

Berichten: 1548
Geregistreerd: 18-11-01
Woonplaats: Achtmaal

Link naar dit bericht Geplaatst: 07-03-03 13:25

brokken halen we gewoon bij de ruitershop, stro bij de boerenbond, hooi late we meteen van het land kome(met geluk kunne we ook zelf hooien) en als de wei geploegd moet worden of de bak moet gedaan worden dan doen onze buren dat Haha! met de tractor

haffi

Berichten: 218
Geregistreerd: 04-03-03
Woonplaats: St.Odiliënberg

Link naar dit bericht Geplaatst: 07-03-03 14:35

Vroeger heb ik mijn haflinger als veulen gekregen.
Toen hadden wij ook nog geen wei, stal en zoiets. Het eerste jaar heeft de haflinger bij kennissen gestaan. In dat jaar hebben we gelukkig de vergunning voor het stalletje gekregen en hadden we een stuk wei voor ons huis erbij kunnen kopen. *LOL*
Een jaartje later hebben we hem naar huis gehaald.

Stro halen we bij de boeren hooi ook. Maar eerst hadden we hooi van een boer wat gedeeltelijk muf was Verward . Het bleek dat die boer dat hooi te nat van het land gehaald had. Nu hebben we een fijne plaats gevonden waar het hooi ook heel fijn is .
Brokken halen we gewoon bij de boerenbond.

Iedere dag doe ik de stal. En de 'keuteltjes' kunnen we nu bij een boer op het land gooien, omdat het land nu toch open ligt.
1 keer in de 1a 2 maanden halen we de hele stal leeg en hiervoor hebben we een tractor met kar. Dat is wel weer handig. Anders kun je heel erg vaak op en neer naar het veld lopen met de kruiwagen Lachen .

Tanja

Berichten: 21539
Geregistreerd: 14-04-01
Woonplaats: Mantinge

Link naar dit bericht Geplaatst: 07-03-03 19:13

Hier een reactie van een vers verhuisde. Wij zijn 4 maanden geleden van Uithoorn (bij Amsterdam) naar Mantinge (Midden Drenthe) verhuisd en dat is eigenlijk heel soepel verlopen.
We hebben het in 2en gedeelt maar zijn wel tegelijk verhuisd, dus huisraad en paarden zijn tegelijk gegaan.
Eerst de hele familie van mijn vriend opgetrommeld, 2 zware auto's geregeld waar 2 trailers met de 4 paarden achter konden (trailers geleend op de stal waar we stonden) en toen maar verhuizen.
Ik heb in mijn eentje een paar weken van te voren alles in het oude huis en op stal zo veel mogelijk ingepakt, ook zodra we de sleutel hadden al iedere dag heen en weer gereden om alvast dingen te brengen en ook de stallen alvast in orde te maken (wel 400km rijden iedere dag) mijn vriend is nl. nooit thuis, vandaar dat ik dat alleen moest doen maar gelukkig had ik vakantie.
Een week van te voren een vrachtwagen gehuurd voor de verhuizing van de huisraad, gelukkig zijn er bij mijn vriend in de familie 2 met een groot rijbewijs dus dat was geen probleem.
De dag van de verhuizing met zijn 10en verzamelen bij ons oude huis, 2 man met mij mee naar stal en de rest is bij Hans in het oude huis gebleven. Ik heb dus de verhuizing van de paarden en alle spullen op stal gedaan en Hans alles van het huis, zo kwamen wij met de paarden een uurtje voor de vrachtwagen met huisraad aan en de paarden stonden al heerlijk op stal te knabbelen aan een plakje hooi en konden wij met zijn allen de vrachtwagen lossen, met 12 man was dat binnen 1 uur gepiept en er was nog meer familie rechtstreeks naar het nieuwe huis gekomen dus de koffie stond ook al klaar (lang leve de grote gezinnen!!!)
Als je zo ver gaat verhuizen is het in mijn ogen het beste om er een hele tijd van te voren een mega planning voor te maken zodat je alles in 1 keer kan over zetten, dan heb je daarna tenminste tijd om alles op je gemakje in te delen en heb je ook genoeg tijd voor je paard want je verkijkt je er best wel op hoeveel werk het nog is (ik heb mij er lelijk op verkeken)

Wat betreft stro/hooi/voer, ik koop mijn voer gewoon bij de welkoop of andere plaatselijke voerhandel, stro en hooi komt bij de loonwerker vandaan, stro gebruik ik inmiddels niet meer maar Aubiose en dat laat ik bezorgen met 50 balen tegelijk (ik heb 5 van die beestjes dus heb wel veel nodig)
Bewerken van je land is heel goed te regelen met je buren of boeren in de omgeving. Onze mest wordt door de loonwerker opgehaald en uitgereden over ons eigen land en het land van boeren in de omgeving, kost ons overigens niets maar normaal moet je dat geloof ik wel betalen.

Ik zag dat je er misschien een pony als gezelschap bij gaat nemen voor je paard, hou er dan met de omheining rekening mee dat je met een schrikdraad omheining meestal in de problemen komt (meestal he, hoeft dus niet) De omheining die hier stond was bovenaan hout (overigens onbewerkt en dus lunch voor de paarden) en onderaan 2x schrikdraad, best dicht op elkaar alleen bleven mijn kleintjes daar echt niet achter!
Wij laten nu dus door Jan Huzen uit Nieuw Weerdinge een complete nieuwe omheining neerzetten en ze veranderen ook nog het een en ander aan ons terrein en de bak/paddock. Die omheining wordt 3 laags hout, daar gaan die kleintjes niet doorheen (kunnen ze ook niet) van gecreosoteerd grenen, daar vreten de paarden niet aan, kost wel wat maar dan heb je ook wat.

Ik hoop dat je snel kan verhuizen en dat alles soepeltjes verloopt, ik kan je wel vertellen dat het heerlijk is om je paard aan huis te hebben, ook al moet ja alles zelf doen, het blijft heerlijk!
O ja, zoals iemand hier al zei, het is wel makkelijk om iemand te hebben die het van je kan overnemen als je iets hebt (bijv. je breekt een been) ik heb zelf een lichamelijk probleem en ben dus wel het een en ander gewend maar het is mij in 4 maanden nu al 3x gebeurt dat ik door een stom ongeluk niet kon lopen of iets dergelijks en dan zit je wel, dan mis je de hulp die je normaal op een stal hebt wel. Ik heb mij prima gered hoor want het hele spul naar buiten gooien gaat ook best met 1 been en gelukkig heb ik van die engeltjes Schijnheilig die meteen komen als je ze roept...niet dus, maar ja, het is allemaal nog prima gegaan tot nu toe, alleen het uitmesten ging dan een paar dagen niet maar gewoon een nieuwe laag eroverheen en ze stonden weer zo goed als schoon, in het weekend hielp Hans dan altijd met uitmesten en dan was alles weer mooi schoon. nu scheelt het ook dat ze bij mij op Aubiose staan, natte stallen heb ik dus nooit.

Heel veel succes!