vraagje over Rhino (zoveelste)

Moderators: C_arola, Coby, Nicole288, Dyonne

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
Polly
Moderator Algemeen1
No drama, no glory!

Berichten: 23372
Geregistreerd: 09-04-01

vraagje over Rhino (zoveelste)

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 05-02-03 21:00

Ik heb toch nog even een vraagje, aangezien het nu wel allemaal erg dichtbij komt.

Mijn pony's staan in Enkhuizen, waavan 1 drachtig en 1 veulen van 7 maanden oud. Bij ons op stal zijn mensen die wedstrijden rijden en regelmatig in een groepsles op de rijvereniging rijden.
Heeft het voor mij nut om te enten tegen Rhino? Ik ben waarschijnlijk op stal de enige die dan ent, heeft het dan ook nut? Vormt een enting geen gevaar voor mijn drachtige merrie?
Ik hoop dat jullie mij snel antwoord geven, want ik begin het nu wel een beetje griezelig te vinden.

kleine muisjes hebben kleine wensjes,
beschuitjes met gestampte mensjes!


Jantien

Berichten: 6469
Geregistreerd: 25-03-02
Woonplaats: Zweden

Link naar dit bericht Geplaatst: 06-02-03 13:27

Vaccineren tegen rhino heeft vooral dan zin wanneer alle paarden op een stal geënt worden.
Daar komt dan nog bij dat de winter niet het meest geschikte moment is om tegen rhino te enten. Daardoor kan het virus juist ook blijven circuleren in een stal. 1 Enting tegen rhino heeft ook weinig nut. Dan moet je een goed schema volgen en de enting bij de standaard voegen. En dan de hele stal.

Is het mogelijk de stalindeling aan te passen? Zodat de drachtige merries samen komen en apart van de rest (iig van het veulen/jaarling).
Het blijkt dat het optreden van abotrus en ataxie tgv rhino vooral te maken heeft met de hoeveelheid virus waar een paard aan wordt blootgesteld. Oudere paarden die al vaker het virus zijn tegengekomen zullen minder virus uitscheiden dan jonkies die het nog niet kennen.

The universe is a big place. But it's okay - you'll grow into it.
-Carl Munson-

jennifer878
Berichten: 902
Geregistreerd: 05-12-02

Link naar dit bericht Geplaatst: 07-02-03 17:51

moet ik fay ook inenten tegen rhino? ze komt nu namelijk niet meer het erf af maar over een tijdje wel ik woon dus ion heerhugowaard waar ook rhino schijnt geconstrateerd (weet nie hoe je het schrijft) te zijn

Sociolan

Berichten: 1369
Geregistreerd: 08-12-02

Link naar dit bericht Geplaatst: 07-02-03 21:31

Wat is rhino??

Doe maar gek, alles is al zo "normaal"

inderose

Berichten: 159
Geregistreerd: 19-01-03
Woonplaats: enkhuizen

Link naar dit bericht Geplaatst: 17-02-03 21:29

ik had wel met je mee gedaan hoor,met het enten tegen rhino.
ik had al geinformeerd, maar het heeft geen zin om het te doen.
omdat dan iedereen moet enten op stal.
en daar komt nog bij dat we te laat zouden zijn.
ik begin het ook steeds enger te vinden.
nu het ook in belgie is maakt het ook niet meer uit of ik haar naar belgie breng om te bevallen of het hier laat gebeuren.
alleen daar komen ze het terein niet af en helemaal al niet in contact met andere paarden.
ik twijfel nog steeds wat ik moet doen.
ik wil het zo graag een keer meemaken een veulen van mijn eigen paard.
maar daar lijkt het me veiliger omdat daar geen vreemde paarden op het erf komen en de paarden het terein niet af komen.

Nuage

Berichten: 16585
Geregistreerd: 29-12-01
Woonplaats: Assendelft

Link naar dit bericht Geplaatst: 17-02-03 21:35

Ik heb begrepen dat er tegen de abortus en verlammingsvariant nog helemaal geen enting is. Dus het heeft in mijn ogen sowieso geen nut.

Ik vind het ook allemaal doodseng, sta hier met 2 drachtige merries en 1 wedstrijddraver die dus wel het erf af gaat. Als er nóg een geval van Rhino in NH bekend word, dan ga ik die draver verbieden het erf nog te verlaten, dan spijt het me zeer voor zijn eigenaar!

Rene
Berichten: 266
Geregistreerd: 06-07-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 17-02-03 23:32

Dit heb ik gevonden op www.keerhoeve.nl

Hier staat ook alles in over besmetting, behandeling enz.

Preventie

Tegen het Rhinopeumonievirus bestaan entingen. Het probleem is echter, zoals we al eerder zagen dat herpesvirussen het lichaam niet erg prikkelen tot het maken van veel antilichamen. De weerstand na een enting is dan ook niet zo hoog, en zakt naarmate de tijd vordert redelijk snel.

Zoals we eerder zagen is het aanslaan van een infectie afhankelijk van de infectiedruk aan de ene kant en de weerstand van het dier aan de andere kant. Een geënt paard dat met een geweldige hoeveelheid virus wordt besmet, zal een maand of 2 na de enting toch weer de ziekte gaan doormaken. Als je echter (vrijwel) alle paarden op een stal ent met een behoorlijke regelmaat, dan wordt het rondzingen van een infectie zeer onwaarschijnlijk. Bij dragerpaarden zal er waarschijnlijk minder gauw virus uitgescheiden worden omdat het virus ook bij zo'n paard met meer antilichamen in aanraking komt. Het eventuele kleine beetje virus dat vrijkomt, zal doordat de andere dieren wel weerstand, hebben geen aanleiding geven om een infectie te veroorzaken. Om deze situatie te bereiken moeten alle paarden minimaal 2 maal per jaar worden ingeënt.

Is de infectiedruk op een bedrijf erg groot, of is de schade die veroorzaakt kan worden erg groot (bijvoorbeeld bij drachtige merries), dan wordt een enting om de 2 maanden geadviseerd (drachtige merrie op de 5-7-9 maanden dracht en tevens zeker niet stallen bij jonge dieren).

Deze adviezen komen niet alleen uit onze praktijk, maar zijn in diverse publicaties terug te vinden

Polly
Moderator Algemeen1
No drama, no glory!

Berichten: 23372
Geregistreerd: 09-04-01

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 18-02-03 10:17

Dan ben ik dus eigenlijk niet echt handig bezig. Mijn drachtige merrie staat naast een veulen van 7 maanden.

kleine muisjes hebben kleine wensjes,
beschuitjes met gestampte mensjes!

Jasmijn

Berichten: 3744
Geregistreerd: 24-02-01
Woonplaats: Apeldoorn

Link naar dit bericht Geplaatst: 18-02-03 10:27

Nog even een vraagje aan Jantien, wij enten 2x per jaar, ook tegen rhino, maar hoe kan je dat doen zonder dat je in de winter ent?
Voor- en najaar lijken me ook niet de meest geschikte momenten ivm verharing en daardoor ook verminderde weerstand.
Wij enten in januari, evt begin februari, omdat de paarden dan nog veel weerstand hebben en de rhino meestal in maart erg vervelend gaat doen (dit jaar was het erg vroeg) de 2e keer gewoon in de zomer.
Geen kritiek op jou hoor, begrijp me goed (voor het geval het zo misschien over zou komen), ik ben alleen benieuwd wanneer jij dan het liefst zou laten enten.

Navragen is beter dan afvragen.

Jantien

Berichten: 6469
Geregistreerd: 25-03-02
Woonplaats: Zweden

Link naar dit bericht Geplaatst: 18-02-03 11:44

Rhino is niet een typisch iets dat in maart voorkomt. Het is een winterprobleem. En dan de 2e helft, gewoon omdat paarden dan lang bij elkaar op de lip staan geparkeerd.
Het probleem van wanneer enten is eigenlijk dat paarden door het enten weer virus kunnen gaan uitscheiden. In de winter staan er veel meer paarden kort op elkaar, hebben dus meer contact. De luchtverversing is minder en het virus heeft dan meer mogelijkheid om te blijven hangen.

Ik denk niet dat verharen zoveel weerstandsvermindering geeft dat het problemen geeft bij inenten. (ik zeg dus niet dat je zieke paarden moet enten)
In de winter hebben ze net zoveel last van een verminderde weerstand (heen en weer slepen tussen warme stal en koude bak, verkoudheidjes, veel paarden op elkaar).

Dat naast het feit dat het virus dus langer kan blijven hangen maakt dat je beter in voor- en najaar kan enten. Wanneer je in mei en oktober ent heb je van beide weinig last. Je zou het zelfs iets later kunnen leggen (beetje afhankelijk van je weide en stalling) en dan eind mei/begin juni en 6 maanden later enten.

Wat gewoon belangrijk is om te bedenken: een paniekenting midden in de winter omdat er 50 km verderop rhino zou zijn heeft geen zin.
Je ent je paarden regelmatig, dan is de hoeveelheid virus die zou worden uitgescheiden al veel minder. Dus is er ook minder kans op ernstige gevolgen naar aanleiding van een entreactie.

The universe is a big place. But it's okay - you'll grow into it.
-Carl Munson-

Jasmijn

Berichten: 3744
Geregistreerd: 24-02-01
Woonplaats: Apeldoorn

Link naar dit bericht Geplaatst: 18-02-03 11:57

Bedankt voor je antwoord.
Wij enten al jaren 2x per jaar, dus er is geen sprake van paniek entingen.
Voor mijn gevoel reageren ze het best op ons schema, maar ik zal jouw antwoord eens voorleggen bij ons op stal.
En ik merk al jaren dat als ik wedstijden in maart gepland heb, ik deze af moet bellen ivm rhino risico, dus vandaar dat ik ervan uitging dat het virus meestal in maart het actiefst is.
Ik merk toch wel dat de paarden tijdens het verharen in het voorjaar sneller een snotneus of kuchje te pakken hebben.
Wij hebben hele frisse boxen, er staat altijd aan minstens 1 kant de buitenluiken open en met mooi weer, zonder wind alle luiken (ook als het vriest dus), dus hoop ik dat de infectie druk niet zo groot is bij ons op stal.
Ook het temp. verschil tussen buiten en binnen is daarom niet zo heel groot, behalve de gure oostenwind natuurlijk.

Navragen is beter dan afvragen.


manic

Berichten: 6983
Geregistreerd: 09-01-03

Link naar dit bericht Geplaatst: 18-02-03 12:01

Ik heb even zitten babbelen met een paar kennisen in de UK en die weten niet tot nauwelijks wat rhino is. Dat vind ik wel weer interessant.

Als ik dan ook nog lees wat Jantien hierboven zegt kan ik me daar wel weer iets meer bij voorstellen. De manier waarop paarden hier gehouden worden is nl. heel anders in de UK dan hier, meestal de hele dag buiten, veel frisse lucht en dus minder dicht op elkaar.

Mischien kun jij hier nog iets aan toe voegen/over zeggen Jantien? Vind het nl wel interessant.

Jantien

Berichten: 6469
Geregistreerd: 25-03-02
Woonplaats: Zweden

Link naar dit bericht Geplaatst: 18-02-03 12:24

Jasmijn: als ze gewoon goed reageren op jullie schema, houd het dan lekker. Anders zit je namelijk ook weer met verschuivingsproblemen.
Het punt is gewoon dat er heel veel dingen een rol spelen. Huisvesting is daar zeker 1 van, zoals je zelf ook al aankaart. De meeste mensen houden hun paarden nog steeds (helaas) te warm/te weinig in de frisse lucht.
Mijn ervaring is dat ze bij ons altijd heel goed door het verharen heen komen (geen idee waarom), als jouw ervaring anders ligt kan dat heel goed, is voor mij weer iets om in het vervolg rekening mee te houden.

De argumenten die ik heb genoemd zijn voor mij gewoon de reden om te adviseren niet in de winter te enten.

Muckypup: de manier waarop wij onze paarden houden is zeer zeker van invloed op het voorkomen van rhinopneumonie besmettingen. Op de nederlandse klei is het heel moeilijk paarden het hele jaar door buiten te houden. Dus moeten ze wel naar binnen. Daarbij komt dat (zoals alles in NL) er heel veel op een klein oppervlak moet gebeuren. Er staan dus meer paarden dichter op elkaar.
Daarbij komt dat er veel meer mensen fanatiek met paarden in de weer zijn, het wedstrijdseizoen verlengd is, afstanden makkelijker overbrugt worden etc.

The universe is a big place. But it's okay - you'll grow into it.
-Carl Munson-

manic

Berichten: 6983
Geregistreerd: 09-01-03

Link naar dit bericht Geplaatst: 18-02-03 13:12

Kun je dan als conclusie trekken dat de kans op rhino minder wordt op het moment dat je de huisvesting aan gaat pakken? Ook mijn paardje staat meestal gewoon in zijn uitloopstal met alle deuren open en doet het daar heel goed op...

Ik heb ook het idee dat het vaccinatie beleid in de UK mischien wel een stuk beter is dan (over het algemeen) in NL. Dan bedoel ik niet dat dieren uberhaupt geent worden, maar bvb controle wanneer het dier (tijdelijk) ergens anders komt te staan bvb.

Kleine afstanden is inderdaad een goed argument, dan verspreiden dit soort dingen zich natuurlijk ook veel sneller. Ik heb echter wel het idee dat er over het algemeen een stuk meer bijeenkomsten in bvb de UK zijn dan in NL.

Wat ik ook interessant vind is dat het lijkt alsof dit rhino virus steeds aggresiever en hardnekkiger wordt. In alle teksten die ik (tot nog toe, en niets "officieels" ofzo) gelezen heb, wordt rhino als behoorlijk onschuldig afgeschreven en de neurologische vorm als een weinig voorkomend iets. Wel heb ik het idee dat er bvb in Amerika veel meer tegen de simpelere vormen geent wordt, wat mischien de neurologische vorm iets beter buitensluit?

Geen idee hoor... ik ben gewoon een beetje aan het theoretiseren Lachen

Jantien

Berichten: 6469
Geregistreerd: 25-03-02
Woonplaats: Zweden

Link naar dit bericht Geplaatst: 18-02-03 15:49

Je kan de huisvesting wel aan willen pakken maar daar is lang niet altijd de mogelijkheid toe. Er is in NL gewoon de ruimte niet.
Mijn laatste zin over kleinere afstanden, langer wedstrijdseizoen is gewoon zoals de sport in NL (maar ik denk ook elders) gegroeid is in de loop van de tijd. Vergelijk de huidige situatie maar met die van 10-15 jaar geleden. Iedereen heeft een trailer oid, iedere zichzelf respecterende rijvereniging heeft een manege waar vanalles georganiseerd wordt.
Zolang het bij ideeën blijft kan je wel een eind weg denken, maar ik weet niet hoe het in de UK of Amerika aan toe gaat. Daar ga ik niet over speculeren.

The universe is a big place. But it's okay - you'll grow into it.
-Carl Munson-

manic

Berichten: 6983
Geregistreerd: 09-01-03

Link naar dit bericht Geplaatst: 18-02-03 15:55

Fair 'nuff.


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: BLEXBot, DoretteK, GoogleAdsense, Inney, karlli, Soepblik, Soepkipje, Ubermetrics en 37 bezoekers