Iemand nog vragen over Rhino ?

Moderators: C_arola, Coby, Nicole288, Dyonne

Toevoegen aan eigen berichten
 
 
Letsdunit

Berichten: 7791
Geregistreerd: 05-07-01
Woonplaats: Wieringerwerf

Iemand nog vragen over Rhino ?

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 27-12-02 11:32

Op de stal waar mijn paarden tijdelijk staan heerst Rhino. Vanavond (vrijdag 27 dec) mag ik naar een avond speciaal voor de paarden eigenaren die er staan en mag ik vragen stellen aan een specialist op het gebied van Rhino. Nou merkte ik dat er nog veel vragen over zijn. Dus heb je nog een vraag zet hem hier dan even neer of stuur me een PB dan kan ik hem vanavond voor je vragen.

masja

Berichten: 4026
Geregistreerd: 23-05-02
Woonplaats: Melderslo

Link naar dit bericht Geplaatst: 12-02-03 13:59

Ik weet dat dit een nogal oud topic is, maar ik weet echt niet vat Rhino inhoudt.. Ja wel dat het een ernstige ziekte met een dodelijke afloop is maar hoe zie je het, wat doet het met je paard? Krijgt ie een snotneus?

Masja

inderose

Berichten: 159
Geregistreerd: 19-01-03
Woonplaats: enkhuizen

Link naar dit bericht Geplaatst: 12-02-03 20:00

hoe besmettelijk is rhino.
is het zo dat elke drachtige merrie die met het virus in aanmerking komt het ook krijgt of hebben ze er antistoffen tegen en krijgen alleen de zwakkere dieren het? ik hoop dat jij me hier antwoord op kan geven aangezien de specialist al lang geweest is.

Dennis

Berichten: 31464
Geregistreerd: 23-05-01
Woonplaats: Slootdorp

Link naar dit bericht Geplaatst: 12-02-03 20:56

maaikysammy schreef:
hier ff wat extra info over rhino:Rhinopneumonie
Rhinopneumonie bij het paard wordt veroorzaakt door een Herpesvirus en kent een drietal verschijningsvormen:

De ademhalingsvorm.

De abortusvorm.

De neurologisch( verlammings) vorm.

Een typische eigenschap van het Rhinovirus is dat het dieren kan infecteren, zonder dat deze dieren ziekteverschijnselen tonen.

Een andere typische eigenschap van het virus is, dat het zich in het lichaam verborgen kan houden om bij voor het paard stressvolle omstandigheden alsnog de kop op te steken.

ad 1. De ademhalingsvorm

De ademhalingsvorm toont zich net als de influenza als een virusinfectie van de voorste luchtwegen, met koorts en algemeen ziek zijn en eventueel dikke benen.

De koorts kan zich met 2 pieken presenteren. Als complicatie kan een longontsteking ontstaan. Besmetting ontstaat vooral in het directe neuscontact met andere paarden.

Preventie is mogelijk middels een enting, die echter minimaal 2 keer per jaar moet worden gegeven. Belangrijk is ook dat de enting als groepsenting wordt gegeven. Het enten van 1 paard in een groep paarden die niet geënt worden tegen de rhino lijkt niet zinvol.

ad 2. De abortusvorm

Drachtige merries, die geïnfecteerd worden met het rhinopneumonievirus, kunnen aborteren.

Belangrijke preventieve maatregelen zijn:

weinig/geen contact met andere paarden.

enten van de drachtige merrie op de 3e, 5e, 7e en 9e maand van de drachtigheid.

ad 3. De neurologische vorm

Deze vorm zou vooral ontstaan als virusdeeltjes zich binden aan door het paard geproduceerde antistoffen. Aan de combinatie virusdeeltje-antistof kan zich nog een derde stof binden, waardoor een groter deeltje ontstaat, welk vast kan lopen in bloedvaten, die naar zenuwvezels lopen.

Door een tekort aan bloed sterven de zenuwvezels af en ontstaat de beruchte verlamming van de spieren van de achterhand.

Dit heb ik ff uit een ander topic gehaalt, ik hoop dat jullie er wat aan hebben.

Polly
Moderator Algemeen1
No drama, no glory!

Berichten: 23417
Geregistreerd: 09-04-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 12-02-03 22:02

pff jeetje, het komt er dus eigenlijk op neer dat we onze drachtige merries moeten isoleren. Dat wordt wel lastig denk ik, misschien een hoge deur in mijn stal ofzo.....

inderose

Berichten: 159
Geregistreerd: 19-01-03
Woonplaats: enkhuizen

Link naar dit bericht Geplaatst: 12-02-03 22:55

renee dan ruil je haar toch van stal met sharif
kan ze in ieder geval geen neus contact hebben

Polly
Moderator Algemeen1
No drama, no glory!

Berichten: 23417
Geregistreerd: 09-04-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 13-02-03 13:53

Nee, ik blijf niet aan de gang met wisselen.
Ik hoop alleen dat ze er op stal rekening mee houden dat er 2 drachtige merries op stal staan en dat ze tegen de tijd dat het link wordt thuis blijven met de paarden.

zobras
Berichten: 6059
Geregistreerd: 23-08-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 13-02-03 13:58

heeft enten zin voor de neurologische vorm, staat nl niet in het boven genoemde artikel.

zijn er bekende gevallen van ziekte tgv van de rhino enting (ken een paard die aan de enting dood is gegaan en een aantal die er chronische longproblemen aan de enting hebben overgehouden). De vraag is dus, als je ent geeft dat risico's. Welke risico is groter, risico van dood door enten of risico op dood door rhino (als de enting uberhaubt wel beschermd).

Vreemd is dat zoveel dierenartsen zoveel meningen hebben. Wie heeft nou gelijk?

zobras
Berichten: 6059
Geregistreerd: 23-08-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 13-02-03 14:00

o, zie dus dat ik nu op een oude topic reageer en dus geen antwoorden krijg op mijn vragen...... misschien deze topic maar sluiten?

Jantien

Berichten: 6469
Geregistreerd: 25-03-02
Woonplaats: Zweden

Link naar dit bericht Geplaatst: 13-02-03 15:15

Waarom zoveel DA zoveel meningen hebben komt mede (niet alleen) door de aard van het virus. Daarmee hangt samen dat een enting beperkt nut heeft.
Rhinopneumonie wordt veroorzaakt door een herpesvirus. Dit virus verstopt zich in cellen in een paard. Het komt binnen via het slijmvlies van de neus.
Alle entingen die er zijn moeten in de spieren gespoten worden en als reactie worden er dan meer antilichamen aangemaakt, deze zitten in het bloed. Alleen is dat dus niet de plek waar het virus ook zit. Die zit nameljik in de cel, het bloed (met de antilichamen) stroomt er langs.

Wat je wel doet met een enting is het moment dat een paard virus verspreid kleiner maken. Daardoor komen er minder virusdeeltjes in de lucht, waardoor andere paarden minder makkelijk besmet worden.
Ook kan het virus binnen het lichaam minder makkelijk verder trekken. Het blijkt dat abortus en ataxie oa veroorzaakt worden door ophoping van veel virusdeeltjes aldaar. Als je dat kan voorkomen krijg je dus ook die problemen niet. Ook hangt het er van af welke met welke variant van het virus je te maken hebt.
De ene stam geeft al veel eerder (bij minder hoog aantal virusdeeltjes) ataxie, of juist abortus als complicatie. Bij een andere stam is het juist heel moeilijk (heb je veel deeltjes nodig) om die 2 bijwerkingen te krijgen en blijft het bijna altijd bij luchtweg aandoeningen.

Daar komt bij dat dit een onderwerp is dat nog lang niet duidelijk is, er gebeurd nog heel veel onderzoek aan. Zodoende weet men steeds meer. In de jaren 80 was er een theorie die veel gepredikt werd, ook op de faculteit. Die blijkt nu niet te kloppen, maar heel veel mensen hangen nog steeds die theorie aan.
Het heeft te maken met voorlichting, opleiding, bijscholing etc. Ook de frequentie van inenten is niet duidelijk, wanneer het de meeste bescherming geeft. De meeste fabrikanten adviseren 1x per 6 maanden, sommige onderzoekers zeggen 3x per jaar of zelfs 4x.

Iedere DA maakt voor zichzelf een beleid. Mijn dictaat (uit 2000) bepleit nog een beleid waarin alleen wordt geadviseerd tot vaccineren wanneer blijkt dat op een bedrijf veel problemen zijn (geweest) door rhino. Degene die zich nu op de faculteit het meest met rhino bezig houdt (onderzoek doet naar de neurologische vorm) die is wel voor het enten van alle paarden, grote kans dat meer recentere onderwijsmiddelen voor een algemeen vaccinatiebeleid pleiten.

zobras
Berichten: 6059
Geregistreerd: 23-08-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 13-02-03 15:24

Oke, bedankt voor je antwoorden.

Echter mijn vragen over risico zijn nog niet beantwoord. Hoeveel risico loop ik als ik mijn paard niet ent. Hoeveel risico op problemen loop ik tgv van de enting en welk risico is groter?

Zolang men er niet uit is hoevaak geent moet worden per jaar en of alle paarden wel of niet gedaan moeten worden lijkt mij enten nog onzinnig. Zeker ik de negatieve resultaten van enten heb meegemaakt (paard is erop uiteindelijk afgemaakt door chronisch longprobleem).

De ene veearts adviseerd juist te enten als de virus dichtbij is, de andere raad het juist af. Ik ga voor het tweede advies omdat ik van een groep van 30 paarden heb meegemaakt dat 5 ziek werden door de enting en dus daardoor eerder bevattelijk waren voor de rhino virus.

Tevens blijf ik verbaasd als veeartsen nog adviseren een ziek paard te enten!!!!!! Zelfs mensen mogen niet voor influenca of andere entingen gaan als ze niet 100% fit zijn. Helaas zijn door deze leuke adviezen een aantal paarden blijven kwakkelen met hun gezondheid en gevoelig bleven op de luchtwegen.

Wat zegt de universiteit nu? Hebben ze nu een eenduidig beleid tav het enten? Over de tijdstip, interval en risico's?

Jantien

Berichten: 6469
Geregistreerd: 25-03-02
Woonplaats: Zweden

Link naar dit bericht Geplaatst: 13-02-03 15:47

Vaccineren wanneer het virus dichtbij is lijkt mij niet juist.
Het is dan al goed mogelijk dat er paarden zijn die er last van hebben, die dan (zoals je zegt) juist ziek worden door het enten. Bovendien is het niet aan te raden om in de winter tegen rhino te enten. En dan komt het ook het meest voor.

Het is typisch een infectie die inherent is aan de manier waarop wij onze paarden houden. Veel paarden bij elkaar in een schuur en in de winter vooral deuren dicht en paarden niet naar buiten. Zodra het weer voorjaar wordt, deuren open, paarden naar buiten zie je het probleem niet meer. De infectiedruk is dan zoveel lager dat het nooit ernstig wordt. Er is (tot nu toe) in NL 1 geval bekend (van alle jaren onderzoek) dat een merrie in april nog is overleden aan neurologische problemen door rhino.

Als je ent neem het dan mee in een gewoon schema.

En nee, de uni heeft (bij mijn weten) nu nog geen ander eenduidig beleid dan wat in mijn dictaat (pardon, is van 1999) staat. Dwz: niet enten zolang er geen duidelijke redenen voor zijn. Wel (overwegen te) enten wanneer op een bedrijf duidelijke klinische problemen door rhino zijn geweest.
Hoe vaak je ent hangt af van welke soort vaccin (dood of levend onschadelijk virus). Dat is aan de DA. Een dood vaccin zal om de 2 maanden herhaald moeten worden, een levend biedt iets langer bescherming (maar ook meer kans op uitscheiding van virus als entreactie)

De man van de faculteit zegt nu: wel enten, maar dan dus wel alle paarden op de stal, in een standaard schema, niet tijdens de winter 1 paniekenting, want dat werkt zowiezo niet. Het interval (2 of 3x per jaar) kon hij niet zeggen.

zobras
Berichten: 6059
Geregistreerd: 23-08-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 13-02-03 15:59

Kortom, alle paniek entingen van de laatste paar winters hebben waarschijnlijk meer schade dan goed gedaan aan de paarden!!!!

Enten alleen als bedrijf een rhino geschiedenis heeft!!!!! en dan alleen als alle paarden weer gezond zijn na de winter!!!!

Rhino enting is in mijn ogen nog steeds gebakken lucht. Steeds niet duidelijk wat de reductie is van risico van het krijgen van rhino van een geent paard tov een ongeent paard.

Conclussie, mijn paard hou ik lekker gezond in een goed geventileerde stal met regelmatige beweging en goed voer. Hij wordt niet voor Rhino geent.