Hoe rijden met chronisch hoestende pony?

Moderators: C_arola, Coby, Nicole288, Dyonne

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
Pjelk

Berichten: 1957
Geregistreerd: 06-06-02
Woonplaats: Warffum

Hoe rijden met chronisch hoestende pony?

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 09-02-03 22:03

Mijn Shet heeft al een paar periodes gehoest en is daar ook tegen behandeld toen (Ventipulmin, Sputolysin) maar toch is zijn hoest chronisch geworden. Nu vroeg ik me af wat ik rijtechnisch nog met hem doen kan. Topprestaties verwacht ik gezien zijn ras natuurlijk niet maar hoe zit het met lange ritten (4 uur of langer) en snelle (ren)galop? Want het is een pittige ponyen in de zomer maak ik graag met een vriendin lange ritten met hem en dus ben ik benieuwd of hij dat nog kan.
Zijn huisvesting is trouwens wel optimaal. Hij staat nameijk in ee open stal met uitloop in de winter in in de zomer in de wei.


Cassidy

Berichten: 75551
Geregistreerd: 08-08-01
Woonplaats: Purmerend

Link naar dit bericht Geplaatst: 09-02-03 22:10

Het ligt eraan wanneer hij begint te hoesten. Ik denk dat je dat zelf even moet uitproberen...Als hij begint te hoesten meteen stoppen. Verder niet in het zweet rijden, goed laten afkoelen...nou ja de hele rataplan.

Ga er maar van uit dat je geen lange ritten en rengalop met hem moet plannen voorlopig. Als na verloop van tijd hij aangeeft dat het wel kan kun je het voorzichtig proberen.

Je suis Charlie.

XoNo

Berichten: 21435
Geregistreerd: 28-12-01
Woonplaats: Assen

Link naar dit bericht Geplaatst: 10-02-03 00:48

Maar Cassi, loop je dan niet het risico dat hij zijn hoest gaat misbruiken om onder het werk uit te komen, als je meteen stopt als hij begint te hoesten?

From the looks of this place, my ass has got a lot of catching up to do.
http://www.crperformancehorses.nl

Nuage

Berichten: 16585
Geregistreerd: 29-12-01
Woonplaats: Assendelft

Link naar dit bericht Geplaatst: 10-02-03 01:23

Ga er vanuit dat je niet veel meer kunt doen met hem. Mijn vorige paard had dit ook. Waar komt de chronische hoest vandaan? Is het een allergie of bronchitus? Meestal breiden de problemen zich uit. Mijn paard ging van stro-allergie naar chronische bronchitus en beginnende dampigheid. Je "hoorde" hem ook ademen.
Doe het heel rustig aan met hem, en inderdaad als hij begint te hoesten en het houd aan, en dan bedoel ik dus dat je het even 5 min aankijkt, dan gelijk stoppen. En voornamelijk stappen.

Buitenzorg

Berichten: 10818
Geregistreerd: 02-10-01
Woonplaats: Spijkenisse

Link naar dit bericht Geplaatst: 10-02-03 09:29

Ik heb een paardje gehad wat chronische bronchitus had. Vooral in maart t/m mei had hij er erg veel last van en in die maanden was het wandelen, wandelen en nog eens wandelen. Verder natuurlijk zo veel mogelijk naar buiten.

Buiten die maanden kon ik af en toe een buitenritje maken, maar echt veel inspanning (dus idd een buitenrit van 4 uur of een flinke rengalop) zat er niet meer in!

Succes met je pony!

Dag lieve Nick. Dankjewel voor jou. Dankjewel voor alles.
Vergeten zal ik je nooit, dag maatje... 15.05.2004 - 07.06.2010

Cassidy

Berichten: 75551
Geregistreerd: 08-08-01
Woonplaats: Purmerend

Link naar dit bericht Geplaatst: 10-02-03 11:07

XoNo schreef:
Maar Cassi, loop je dan niet het risico dat hij zijn hoest gaat misbruiken om onder het werk uit te komen, als je meteen stopt als hij begint te hoesten?


XoNo, persoonlijk zou ik niet meer op zo'n paard stappen. Dus ieder ritje dat je ermee maakt is in mijn ogen teveel. En hard werken kun je met zo'n pony al helemaal niet meer.

Je suis Charlie.

Dees

Berichten: 18907
Geregistreerd: 09-08-01
Woonplaats: Friesland

Link naar dit bericht Geplaatst: 10-02-03 11:16

Voro beiden valt wat te zeggen. Je gaat je paard niet echt rijden als het daardoor ademnood kan krijgen, maar de andere kant... alleen door rijden blijven de longen capaciteit houden. Zet je zo'n paard helemaal stil, zal je zien dat het uithoudingsvermogen beduidend slechter zal worden.
Ik zou toch blijven rijden, maar dan wel vooral stapwerk.

Wat mankeert je pony. Hoest hij gewoon elke keer als je begint, of blijft het een grote hoest en hijg partij?
In het laatste geval is je pony waarschijnlijk gewoon demp, en kan je er niets meer aan doen. Dan kan je rustig ophouden met rijden.

Wat als.... de wetenschap wel gelijk heeft?

Cassidy

Berichten: 75551
Geregistreerd: 08-08-01
Woonplaats: Purmerend

Link naar dit bericht Geplaatst: 10-02-03 11:24

Dees schreef:
In het laatste geval is je pony waarschijnlijk gewoon demp, en kan je er niets meer aan doen. Dan kan je rustig ophouden met rijden.


demp? Is dat hetzelfde als dampig? Verward

Je suis Charlie.

Dees

Berichten: 18907
Geregistreerd: 09-08-01
Woonplaats: Friesland

Link naar dit bericht Geplaatst: 10-02-03 11:43

Ja is zelfde. Demp kan best wel een noordelijke uitdrukking zijn eigenlijk. Weet niet zeker, maar bedoel idd dampig.

Wat als.... de wetenschap wel gelijk heeft?

Pjelk

Berichten: 1957
Geregistreerd: 06-06-02
Woonplaats: Warffum

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 10-02-03 16:15

Hij is iig niet dampig. Ik hoor hem niet ademen en hij knijpt ook niet met zijn buik. Hij heeft nog veel looplust en van gewoon een drafje gaat hij niet hoesten en op stal hoest hij ook nooit. Laatst deed ik en galopje waar hij een paar keer flink van moest hoesten maar in zo`n geval ga ik meteen stappeen aan een lang teugeltje.
Ik wist niet dat je het zo rustig aan moest doen met een paardje wat chronisch hoest. Een manegepaardje bij ons had chronische bronchitis en werkte gewoon door *die had er wel last van) en twee eigen paarden van de club hebben het ook en die worden ook gewoon doorgereden. De laatste twee hoor ik trouwens nooit hoesten. Maar als de DA weer eens komt zal ik hem eens vragen hoe het zit. Wat ik nu nog met de pony doen kan: Aleen stapritjes of ook nog stukken draven en misschien een galopje.

SuperSmurf

Berichten: 7076
Geregistreerd: 28-10-01
Woonplaats: provincie noord holland

Link naar dit bericht Geplaatst: 10-02-03 16:29

ik heb pcie shetzelfde probleem. Mijn paardje heeft ook iets chronisch, maar de eigenaar wil dfat ik gewoon met hem bezig blijf en eerlijk gezeg dzit er wel wat in.. Zodra je stopt met hem zal het alleen maar erger worden, het is al een vrij oud paard (19) en heeft de beweging dus wel nodig.
Verder is het niet zo dat hij altijd hoest, het is soms in het begin een aantal hoestjes.. na de eerste draf of zow, daar moet ie dan even "doorheen" en dan is het over.

Kan best zijn dat velen van jullie het hier niet mee eens zijn, maar ach.. daar kan ik ook nix aan veranderen, ik merk gewoon ook dat het beter is voor het paard..

Onderschriftloos :Y)


Mikkie

Berichten: 3964
Geregistreerd: 29-04-02
Woonplaats: Landgraaf

Link naar dit bericht Geplaatst: 10-02-03 16:30

Het ligt er natuurlijk aan wat je pony heeft.
Longblaasjes die kapot zijn kun je niet meer maken, maar je kunt de overige wel optimaal leren benutten en onderhouden (je pony dan). Een paard bij ons op stal hoest ook chronisch, maar is niet dampig. De dierenarts heeft toen aanbevolen om het paard veel buiten te zetten en beweging te geven. De beweging moet je dan wel op zo'n manier geven, dat hij niet gaat pompen. Ik denk dus dat de dingen die je nu met hem doet heel goed zijn en dat je zeker niet teveel van de pony moet vragen.

SuperSmurf

Berichten: 7076
Geregistreerd: 28-10-01
Woonplaats: provincie noord holland

Link naar dit bericht Geplaatst: 10-02-03 16:31

overigens heb ik ook een dampig paard gedaan, die hebben we practisch stil gezet, wel elke dag een stapritje omdat ze anders der stal niet uit kwam.. nog een ander paard hebben we hetzelfde mee gedaan en ook behandeld met ventipulmin.. heeft wel geholpen, maar het verschilt dus wle per paard..

Onderschriftloos :Y)

joyce B

Berichten: 16377
Geregistreerd: 06-08-01
Woonplaats: Net buiten een gehuchtje bij het bos ;)

Link naar dit bericht Geplaatst: 10-02-03 18:55

Andrew heeft chronische bronchitus (in volksmond) Dierenarts zei: In lichte mate COPD, oftewel lichte longemfyseem/dampigheid...
Andrew heeft minder uithoudingsvermogen. Vaak in het begin van het draven een keer hoesten. Ik geef hem dan lange teugel, maar probeer als het niet te erg is wel te blijven draven. Hoest hij meer, dan ga ik stappen en probeer het eventueel later nog een keer. Emmeloord gaf aan dat beweging erg goed was. Maar: niet in het zweet jagen, en niet overnemen... Andrew geeft zelf zijn grenzen aan. Die stopt als hij moe wordt. Een andere pony op stal, die loopt gewoon door, die moet door zijn baasje teruggenomen worden. Ik gebruik Andrew dus nog wel gewoon, en pas wat ik vraag aan aan zijn eigen energie. Als hij echt veel moet hoesten, dan stappen we alleen nog aan de lange teugel of aan de hand.

Eigenlijk gaat het heel goed. Andrew hoest nu in deze winterperiode meestal maar 1 keer net na het aandraven, soms iets vaker. Ik hoor veel meer paarden hoesten vlak aan het begin van het rijden, waarmee ze nooit naar een dierenarts zijn geweest om te laten controleren...

Veel weidegang en aanpassingen aan stal en voer zijn van het grootste belang! Daarmee maak of breek je je pony...

Dyonne
Moderator Informatief en Markt
May the horse be with you!

Berichten: 30609
Geregistreerd: 10-03-02
Woonplaats: Nijkerk

Link naar dit bericht Geplaatst: 10-02-03 20:56

Mijn verzorgpony kwam gigantisch ziek aan. Er zijn vele dingen gedaan, maar helaas kan het niet meer verholpen worden. Ze zal haar hele kort ademend zijn. Nu ze met een veulen zit is het te zwaar om veel te rijden. Maar nog voor de veulens reed ik haar wel. Ik reed expres elke dag, dat is goed voor haar. Nooit langer als een half uur. Wel stap en draf. En vaak zelfs een galopje. Ze deed het prima. Wel veel stappen natuurlijk.
Buitenrijden zal mooier wezen voor de pony, helaas is ze daar niet geschikt voor.
En mijn eigen pony (Haflinger) heeft een allergie voor stof en hoest dus ook nogal eens. We zorgen gewoon dat hij geen erge hoestbuien krijgt dan stappen. Maar als hij een poosje heeft gelopen doet hij het niet meer. Dus die is wel gewoon te rijden.

Cob = top! Eens een Welsh Cob, altijd een Cob!
[IM] De strijd is gestreden, rust zacht Maybel |( 10-06-2003 - 10-10-2013

Bonnigje

Berichten: 2296
Geregistreerd: 27-06-02
Woonplaats: Biezenmortel

Link naar dit bericht Geplaatst: 11-02-03 15:35

Ik ken iemand die ook een pony heft die chronisch hoest en die geeft hem gewoon Natterman!
Zij zweert erbij, schijnt echt te helpen.
Het gaat niet weg natuurlijk, maar voor dat moment werkt het wel.

Paints & Quarters, western riding magazine
http://www.paintsandquarters.nl
Level Up, horsemanship magzine
http://www.level-upmagazine.nl


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 34 bezoekers