Consumentenorganisaties moedigen afdingen aan

Moderators: Mjetterd, Dani, ynskek, Ladybird, xingridx, Polly, Hanmar

 
 

Pingelen om korting :

Dat doe ik niet. Ik vind dat genant.
7 (29%)
Dat durf ik (nog) niet. Maar zou het wel willen.
6 (25%)
Ik begin het steeds vaker te doen.
4 (16%)
Natuurlijk doe ik dat. Het kan een hoop geld schelen.
7 (29%)

Totaal aantal stemmen: 24


Mickey

Berichten: 34755
Geregistreerd: 25-02-01
Woonplaats: Daar waar mijn huis woont

Consumentenorganisaties moedigen afdingen aan

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 02-02-03 20:31

BN De Stem schreef:
Pingelen om korting neemt toe

Zaterdag 01 februari 2003 - De helft of meer van de klanten in veel non-food winkels dingt af. Pingelen om korting is, vooral bij duurdere spullen, de laatste jaren steeds gebruikelijker geworden. Uitzondering is de kledingbranche.

Consumentenorganisaties moedigen afdingen ook aan, omdat veel branches geen vaste, maar adviesprijzen hanteren. Klanten die niet om korting vragen betalen in hun optiek vaak te veel. "De prijzen zijn vrij, gewoon proberen", is het advies van de Consumentenbond.


Ik ging een tijdje geleden iets kopen en ging in diverse zaken pijzen vragen. Sommige winkeliers vroegen zelf al wat de concurrent vroeg en gingen soms dan ook met hun prijg omlaag. Zonder dat ik zelf maar iets hoefde te doen.

Ik ben eigenlijk wel benieuwd, pingelen jullie wel eens af? En op wat voor soort artikelen doe je dat dan?


Cathelijne

Berichten: 2411
Geregistreerd: 30-11-01
Woonplaats: Vieux Village sur Mer

Link naar dit bericht Geplaatst: 02-02-03 21:09

In Nederland zal ik in ieder geval niet snel afdingen. Ook op de markt niet.
Ik sta zelf wel 's op een toeristenmarkt (met fossielen en mineralen) en erger me er eigenlijk aan. Bij afdingen is 't zo dat mensen die zeuren korting krijgen en mensen die zonder morren voor een groot bedrag kopen er het volle pont voor moeten betalen.
Daarom is afdingen bij ons een onbegonnen zaak. Wij belonen 't liever als mensen niet zeuren.

Ik voeg er nog wel even aan toe, dat de dingen die wij op de markt verkopen vrij uniek zijn. Als mensen 't te veel geld vinden, zoeken ze toch lekker een ander (die er nagenoeg niet zijn Schijnheilig )

BartVB
Eigenaar

Berichten: 41657
Geregistreerd: 08-01-01
Woonplaats: Arnhem

Link naar dit bericht Geplaatst: 02-02-03 21:38

Ja doe ik, maar alleen bij de duurdere artikelen eigenlijk. Spul boven de 100 euro ofzo. Waarom niet? Scheelt meestal behoorlijk wat geld.

ƃuılıǝɔ ǝɥʇ uo ƃuıɔuɐp ǝɹ,ǝʍ uǝɥʍ 'ƃuılǝǝɟ ɐ ʇɐɥʍ ɥo
"Als je niets te verbergen hebt, ben je een Ozosnelle paashaas" - Loesje

Shannie
Berichten: 5848
Geregistreerd: 07-11-02

Link naar dit bericht Geplaatst: 02-02-03 21:40

Ik durf dat eigenlijk niet echt............ Ik probeer het wel eens maar geef altijd weer heel erg snel op!

If you can't amaze people with your intelligence.. confuse them with your bullshit Slim

Chica

Berichten: 12272
Geregistreerd: 04-03-02

Link naar dit bericht Geplaatst: 02-02-03 21:59

Er staat dat het steeds meer voorkomt...daar ben ik het niet helemaal mee eens.
Als ik dan eindelijk eens de moed vat om het te proberen staan winkeliers eigenlijk heel raar te kijken en zeggen dus ook nee, een uitzondering daargelaten want het is me wel eens gelukt. Maar 99% van de keren dat ik het probeerde (wel bij bedragen die hoger lagen als 50 euro of als ik meerdere dingen in ene aan wil schaffen) word je ook nog eens zo aangekeken alsof je de inhoud van hun knip er ook nog bij vroeg en waar je het lef vandaan haalt. Terwijl ik toch zeker weet dat hun er genoeg winst op maken om gerust nog wat te kunnen zakken met hun prijs.
En tja Cathelijne, brutalen hebben de..... dat is nou eenmaal een feit, maar waarom zouden we het niet proberen, je bent een dief van eigen knip als je het zou laten, nee heb je en ja kun je krijgen...
Ik heb dus in de pol gekozen dat ik het steeds vaker begin te doen, gewoon proberen...

In 1912: Dingen werden gebruikt. Mensen waren geliefd.
In 2012: Mensen worden gebruikt. Dingen zijn geliefd.
Some days you're the dog Some most days you're the hydrant


Met beide voeten op de grond, kom je geen stap vooruit
Dag lieve Niamh..HVJ

Maarten

Berichten: 4185
Geregistreerd: 30-06-01
Woonplaats: Emmen

Link naar dit bericht Geplaatst: 02-02-03 22:32

Yep... ik vind het de gewoonste zaak van de wereld om bij dure spullen af te gaan dingen. De winstmarges op dat soort dingen zijn vaak zo enorm.... de winkeliers kunnen er echt wel wat vanaf doen Haha!

Zo heb ik een jaar geleden een dvd-home-cinema systeem gekocht. Dat ding was behoorlijk aan de prijzige kant dus ik wilde er wel iets vanaf hebben. Ik zei tegen die man dat ik hem wel wilde nemen, maar dan mocht hij er wel een mooie dvd bij kado doen. Hij zei dat dat goed was, dus ik keek in het dvd-rek en vond daar de volledige 2e jaargang van Buffy à 120 eurootjes. Dat leek me wel wat dus legde ik dat aan hem voor. Hij keek even moeilijk, liep naar achter om even met zijn baas te 'praten' en kwam terug met de mededeling dat we een deal hadden. "Mooi" dacht ik, dat is 1.... tja... ik moest toen ook nog een kabel hebben van mijn pc naar de dvd-speler voor optimaal pc-geluid... dat was 2... ik zag toevallig ook nog een extra lange telefoonkabel liggen. Tjakkaaaaa.... dat was 3 Haha! Toch even 150 euro aan extra goodies erbij gepraat.

Zo verwacht een keukenhandel ook dat je behoorlijk gaat pingelen op een keuken van 10.000 euro. Daar kun je zo 2000 euro (of meer) vanaf praten. Als je maar durft Haha!

Dus...... wie wil er nog iets van een keuken afgepraat hebben? Voor 10% van de prijs die ik er vanaf praat komt ik langs Haha!

voor ex-onderschrift, zie onderschrift Polly
Na vele jaren een keer een ander onderschrift

Honeybee

Berichten: 8912
Geregistreerd: 10-04-01
Woonplaats: Harlingen

Link naar dit bericht Geplaatst: 02-02-03 22:34

Ik begin het steeds vaker te doen, al vond ik het eerst wel vreemd. Maar ben geloof ik door René en familie aangestoken. Die pingelen zo'n beetje overal op af. (behalve dan gewone boodschappen en kleinere artikelen)

XoNo

Berichten: 21435
Geregistreerd: 28-12-01
Woonplaats: Assen

Link naar dit bericht Geplaatst: 02-02-03 22:41

Ik doe het eigenlijk nooit, maar als ik deze verhalen hoor Tong uitsteken Ik vind het soms ietwat genant staan. Bij ons in de winkel heb je ook vaak mensen die vragen of er niet wat vanaf kan. Ik mag zelfs niets bepalen en zet de baas altijd voor het blok Tong uitsteken Vaak mag er wel wat vanaf, maar als er mensen zijn die op een fotolijst van 10 euro nog korting vragen denk ik, waar zijn we mee bezig?

Kijk, voor grotere aankopen van bijvoorbeeld 2e hands spullen zou ik het zeker proberen.

From the looks of this place, my ass has got a lot of catching up to do.
http://www.crperformancehorses.nl

Percy

Berichten: 12069
Geregistreerd: 04-09-01
Woonplaats: België

Link naar dit bericht Geplaatst: 02-02-03 22:58

Eigenlijk doe ik het nooit meer in gewone winkels terwijl het mij met de paplepel is ingegoten door mijn moeder. Kocht ze een nieuwe auto dan regelde ze een gratis installatie van een radio, desnoods inclusief nieuwe radio. Al die extra's die je tegenwoordig al aangeboden krijgt regelde zij zelf.
Kocht ze een nieuwe stofzuiger dan kreeg ze er een extra hulpstuk en stofzuigerzakken bij en ga zo maar door.

Op rommelmarkten en met paarden aankopen probeer ik ook wel af te dingen. Net zoals bij spullen voor de verbouwing. Niet bij de Gamma of een andere bouwmarkt maar wel bij een tweedehandszaak voor bouwmaterialen. Als je veel koopt is er eigenlijk altijd wel iets te regelen. Maar moeilijk vind ik het nog steeds. Op de een of andere manier voel ik me snel bezwaard als ik probeer te pingelen.

Brutaal vind ik het eigenlijk niet echt, wel als mensen op een vervelende dwingende manier proberen af te dingen, dat heb ik wel eens meegemaakt als ik meehielp op een rommelmarkt voor een van mijn moeders goede doelen. Je hebt afdingen en afdingen.

Apple

Berichten: 76187
Geregistreerd: 27-01-02
Woonplaats: Bij het strand

Link naar dit bericht Geplaatst: 03-02-03 00:01

Bij grotere aankopen probeer ik het wel meestal (of tenminste, ik ben ietwat blond en naief dus ik heb daar een veel gehaaider vriendje voor Lachen ).


Sypheron

Berichten: 15209
Geregistreerd: 06-12-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 03-02-03 00:07

Op de markt ok, maar in de winkel vind ik het irritant... ik werk zelf op de multimedia afdeling, en de prijzen hangen er niet voor niets bij. Ik ga toch ook niet om een pak hagelslag af te dingen omdat ik toevallig maar 80 eurocent bij me heb??

Apple

Berichten: 76187
Geregistreerd: 27-01-02
Woonplaats: Bij het strand

Link naar dit bericht Geplaatst: 03-02-03 00:15

Sypheron schreef:
Op de markt ok, maar in de winkel vind ik het irritant... ik werk zelf op de multimedia afdeling, en de prijzen hangen er niet voor niets bij. Ik ga toch ook niet om een pak hagelslag af te dingen omdat ik toevallig maar 80 eurocent bij me heb??


Wat is voor jou dan het verschil tussen een winkel en de markt? Op de markt staan er toch ook prijzen bij?

Overigens zit er op 'grote' luxe-artikelen vaak een behoorlijke marge dus daar is enige ruimte om af te dingen. De marge bij hagelslag is veel kleiner.

Sypheron

Berichten: 15209
Geregistreerd: 06-12-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 03-02-03 00:20

Op de markt is juist het afdingen 'geboren', niet in de winkels. Winkels zijn er in feite juist om vaste prijzen te hebben omdat ze op de markt te veel schommelen. En zelfs op hagelslag zit veel winst...

Apple

Berichten: 76187
Geregistreerd: 27-01-02
Woonplaats: Bij het strand

Link naar dit bericht Geplaatst: 03-02-03 00:26

Dan zou je juist ook kunnen afdingen op hagelslag? Knipoog

Afdingen is een van de oudste natuurlijke handelsprocessen. Al ontstaan ten tijde van de ruilhandel. Winkels zijn er pas veel later gekomen. In veel landen om ons heen is afdingen nog steeds de normaalste zaak van de wereld. Eigenlijk bij ons ook nog (denk maar aan het kopen van een huis).
Dat de prijzen anders te veel schommelen dat vindt ik een raar argument. Aan de verkoper om er voor te zorgen dat ze niet te laag worden Lachen (hij is er toch zelf bij...).
In een hele stabiele markt met vaste producten is wel vaak een vaste prijsafspraak. Bij schaarsere producten is dat weer niet zo (veehandel, paardenhandel, bloembollen etc etc etc).

Wordt een beetje een lang verhaal, maar ik probeer eigenlijk te betogen dat de 'vaste prijs' de uitzondering is en de 'flexibele prijs' het meest voorkomt.

Sypheron

Berichten: 15209
Geregistreerd: 06-12-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 03-02-03 00:42

Zoals jij het zegt zou je dan af kunnen dingen op hagelslag, maar ik heb al eerder vermeld dat dat net zo'n onzin is, omdat de prijzen al vastgesteld zijn... Als je spullen wil afdingen, ga dan naar de markt en niet naar de winkel, want je krijgt het er toch niet voor mee, je verpest je eigen humeur, en dat van de verkoper door kwaad te worden als het voor de zoveelste keer gezegd moet worden dat er niet aan afdingen gedaan wordt...

De flexibele prijs komt in het supermarkt verhaal toch zeker niet het meeste voor. Juist op de markt komt dat veel voor. Dus daar maak je kans op afdingen. Maargoed, als er iemand wil afdingen.. veel succes, maar ik geef je niet kans.. het lukt misschien bij 1 op de 20 gevallen, en dan moet je ook nog eens de verkoper heel lief aankijken EN in een winkel zijn die niet echt bekend is, dit heeft als reden dat als de rest van de mensen hoort dat je bij een grote bekende winkel hoort dat je er af kan pingelen... dat de verkoper dan geen rust meer hebben, en ze het dus bij voorbaat al niet doen. Wat ook bij ons het geval is..

Sterre

Berichten: 15226
Geregistreerd: 23-08-01
Woonplaats: Mittelfranken - Bayern - Duitsland

Link naar dit bericht Geplaatst: 03-02-03 01:00

Sinds ik op vakantie in Egypte ben geweest Tong uitsteken , vind ik pingelen een erg leuke sport !
Wij kopen geen nieuwe auto meer, als we niet tenminste 10 % korting krijgen en voetmatten horen er gewoon in Schijnheilig !!
Voor de keuken en tv hebben we ook niet het volle pond betaalt. Als mijn man kleding gaat kopen, (zo één keer per 2 jaar, koopt ´ie meteen alles wat hij nodig heeft en geeft dan ook een klein vermogen uit!) krijgen we het wel voor elkaar dat er een aantal paar sokken voor nop bijzitten, evenals een mooie riem! Het gekke is, dat het niet eens al te veel moeite kost! Als je het maar vriendelijk vraagt, lukt het meestal wel! Ik vraag bijv. "Is dat uw eindprijs?" of "waar ligt uw uiterste pijngrens?" Of in geval met de kleding van mijn man "is dat mét of zonder accesoires" Haha! ! Gewoon proberen, het is echt de moeite waard en lukt bijna altijd Lachen !

Benz († 18.12.09) & Bella († 4.01.10), ik mis julie nog steeds ;( ....
Welkom lieve Mila <3 !
Vakantie vieren op een echt kasteel in Beieren :) ?? http://www.schloss-moehren.nl/

Oscar
Forumcoordinator

Berichten: 131994
Geregistreerd: 23-09-01
Woonplaats: Braboland

Link naar dit bericht Geplaatst: 03-02-03 10:10

Ja, doe ik zeker !
Niet bij onbenullige prullaria, maar wel bij grotere aankopen.
Bij bijv. een nieuwe auto wordt er uitgebreid over de prijs gebabbeld, een ook bij bijv. audio-apparatuur.

orri

Berichten: 20941
Geregistreerd: 09-01-01
Woonplaats: "the world is my playground"

Link naar dit bericht Geplaatst: 03-02-03 10:14

Ja zeker, op luxe artikelen vooral, auto, gordijnen, vloer en ook bij kledingzaken als het het laatste truitje is met bijvoorbeeld een haakje in de stof.

Victorian Elegance Webshop
Dependance van Ratcity's Shelter locatie Almere
DeviantArt voor mijn doodles!

Apple

Berichten: 76187
Geregistreerd: 27-01-02
Woonplaats: Bij het strand

Link naar dit bericht Geplaatst: 03-02-03 11:25

Sypheron schreef:
Als je spullen wil afdingen, ga dan naar de markt en niet naar de winkel, want je krijgt het er toch niet voor mee, je verpest je eigen humeur, en dat van de verkoper door kwaad te worden als het voor de zoveelste keer gezegd moet worden dat er niet aan afdingen gedaan wordt...


Afdingen is een sport. Net wat Sterre en Orri zeggen: het kan geen kwaad om het te proberen. En idd vaak met een 'geintje'. Als het niet lukt: pech gehad. Dat is echter niet van invloed op mn humeur. Waarom zou ik mn humeur er door laten verpesten? *LOL* . Het is geen halszaak (zie in gedachte de klant en de verkoper al met boze koppen tegenover elkaar staan).

Overigens is het mij ook bij grotere ketens gelukt om af te dingen (bijvoorbeeld het laatste exemplaar, een showroommodel etc. etc. etc.). Verder heb ik ook opdrachtgevers die proberen af te dingen op een uurtarief. Hangt een beetje van mijn bedoeling af of ik hier in mee ga of niet (kan ik nog meer verkopen, is het een goede klant, hoe zit het met mn winstcijfers etc. etc. etc.).

germie

Berichten: 25917
Geregistreerd: 02-04-02
Woonplaats: Ergens

Link naar dit bericht Geplaatst: 03-02-03 12:09

rommelmarkten uiteraard. Verder dus ook bij de aanschaf van witgoed en auto.
Helaas lukte het niet toen ik het probeerde om bij Divoza de prijs van een nieuw stubbenzadel wat te drukken (heb het elders gekocht uiteindelijk vanwege betere service Haha! en het was nog 149,95 euro geodkoper ook Haha!).

Ik weet op skies wat de marges zijn (modellen 2003, Elan en Dynastar, ergens waren ze zo slim om die dubbele prijslijst te laten liggen. Ik heb hem ingezien.), en ik weet wat de marges zijn op hoofdstellen (tenminste een paar jaar geleden), dus er kan rustig wat af.
Ik schaam me er ook niet voor. Als ik iets absurd duur vind, dan zeg ik het rustig hardop bij de kassa (zo van: wat is die jas duur zeg, daar en daar is het goedkoper, of de kwlaiteit is flut enz).
Inderdaad is het afdingen een sport. OP kleding doe ik het niet, maar dnek dat het toch een keer het proberen waard is Haha!.

Josti

Berichten: 1534
Geregistreerd: 28-03-02
Woonplaats: Amsterdam

Link naar dit bericht Geplaatst: 03-02-03 12:13

Ik durf dat niet hoor..echt heel stom want als ik het zo lees kan het idd veel schelen Scheve mond

Ik wil het wel eens proberen, misschien is het helemaal niet zo erg Haha!

Iemand nog tips als je wilt leren afdingen?? Knipoog

Apple

Berichten: 76187
Geregistreerd: 27-01-02
Woonplaats: Bij het strand

Link naar dit bericht Geplaatst: 03-02-03 12:15

Het helpt als je een keer op vakantie bent geweest in een land waar het heel normaal is. Dan raak je een beetje over je schroom heen. En anders een keertje meegaan met iemand die het wel vaker doet en daar de kunst van afkijken Lachen

germie

Berichten: 25917
Geregistreerd: 02-04-02
Woonplaats: Ergens

Link naar dit bericht Geplaatst: 03-02-03 12:38

Ik schaam me er niet voor als ik het doe. Kan er achteraf wel om lachen als zo'n verkoper zo ongeveer kwaad wordt. Zo raar is het niet hoor. Maar sommigen kunnen of durven niet te handelen.
De marges op hoofdstellen uit INdia zijn zeker 40 gulden!!!!!!
Tuurlijk mag er een marge zijn, maar bij ruitersportartikelen uit INdia is die marge enorm.
Met skies net zo: Dynastar Agyl 6 model 2003 zonder binding.
Inkoop: 79 euro
verkoop zonder binding: 179 euro.
Dus als zo'n winkel later 30% korting geeft, dan lachen ze zich nog slap.

Sjimmy

Berichten: 17797
Geregistreerd: 09-03-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 03-02-03 12:45

Ik voel me er nooit zo fijn bij, maar Harmen kan het gelukkig prima!
En inderdaad bij Non-food artikelen lukt het prima. Ook bij kleren, als je veel in eens koopt.

:evaw:

ajbdhrtls138
Berichten: 1040
Geregistreerd: 26-08-01
Woonplaats: Zuid-Holland

Link naar dit bericht Geplaatst: 03-02-03 14:07

Citaat:
Helaas lukte het niet toen ik het probeerde om bij Divoza de prijs van een nieuw stubbenzadel wat te drukken


zijn er mensen die weleens afdingen bij divoza en lukt dat??

Ik geloof niet dat ik zo doortastend zou zijn om er echt wat af te krijgen. Maar als m'n moeder meegaat en zij stelt de eisen en ik lach vriendelijk naar verkoper lukt het denk ik wel.


Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Amazonbot, Facebook, IASCrawler en 190 bezoekers