cilicone zooltjes???

Moderators: C_arola, Coby, Nicole288, Dyonne

Toevoegen aan eigen berichten
 
 
KimThirza

Berichten: 275
Geregistreerd: 30-11-02
Woonplaats: zoetermeer

cilicone zooltjes???

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 30-01-03 13:49

hallo,
ik heb een vraagje aan jullie, de hoefsmid heeft mij aanbevolen om zooltjes tussen de ijzers, een paar maanden te nemen omdat ze vaak kreupel loopt,(te zachte gewrichtsvloeistof elke keer) nou wil ik dus weten of jullie mischien al ervaringen hebben met zooltjes en hoe je paard er op reageert, of is er geen verschil?? en waarvoor dienen ze prescies???
En weten jullie mischien hoe veel duurder dat is dan ijzers, ze heeft nu alleen ijzers voor, maar denk dat het wel een stuk duurder zou zijn.
Wat denken jullie is het beter met of zonder die zooltjes of weten jullie nog wat beters...
groetjes kimmy en natuurlijk meisy!!!

Xantha

Berichten: 4624
Geregistreerd: 03-04-02
Woonplaats: zoetermeer

Link naar dit bericht Geplaatst: 30-01-03 13:53

Mijn paard heeft is op leren zooltjes gestaan. Bij haar hielp dat wel goed het schijnt de schokken wat te dempen, met siliconen dempt dat nog meer natuurlijk.

callippo

Berichten: 3201
Geregistreerd: 03-06-02
Woonplaats: Enschede

Link naar dit bericht Geplaatst: 30-01-03 13:58

Ehhh, zonder ijzers!!!
De schokabsorptie van de hoef is zonder ijzers vele malen groter dan met, zelfs al doe je er zooltjes tussen.
En denk nu niet gelijk "maar mijn paard kan niet zonder ijzers"
want er zijn tegenwoordig nieuwe methoden van bekappen waardoor ook paarden met "slechte" hoeven weer zonder ijzers kunnen lopen.
Zoek maar eens op "strasser" of 'natural balance'

KimThirza

Berichten: 275
Geregistreerd: 30-11-02
Woonplaats: zoetermeer

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 30-01-03 14:00

o ik zal het proberen , maar is het met siliconen beter dan zonder???

Mer1980

Berichten: 18834
Geregistreerd: 08-02-01
Woonplaats: Lelystad

Link naar dit bericht Geplaatst: 30-01-03 14:03

Het effect van siliconen is dat de druk door de siliconen over de gehele hoef wordt verdeeld. Als een paard kreupel is belast die vaak 1 deel van de hoef meer om de rest te ontlasten. deze druk wordt door de siliconnen weer gelijkmatig verdeeld en daarom zal het paard weer soepeler moeten gaan lopen. Geloof ik zo ongeveer.

Novelle
Berichten: 999
Geregistreerd: 19-02-02
Woonplaats: Harderwijk

Link naar dit bericht Geplaatst: 30-01-03 14:14

mijn paard heeft ook een poosje op siliconen en een zooltje gestaan.
Het is wel duurder ja, hoeveel verschilt geloof ik in hoefsmid.

napoleon

Berichten: 4078
Geregistreerd: 11-08-01
Woonplaats: Amersfoort

Link naar dit bericht Geplaatst: 31-01-03 22:32

Nappie van mij loopt op leren zolen en silliconen, alleen voor, achter gewoon normaal beslag. Hij heeft dit omdat hij voor artrose heeft en met dit beslag demt het de schokken op een te harde ondergrond.

Natural Balance werd mij ten strengste afgeraden en zonder ijzers heeft hij te weinig demping (op advies van mijn baas en de artsen uit Utrecht heb ik dit beslag gekregen................) ben er dus niet van overtuigd dat paarden met dezelfde afwijking als die van mij zijn gebaat om zonder zolen te lopen en zonder ijzers, ik heb teveel resultaat geboekt met dit beslag, hij loopt beter dan ooit en heeft totaal geen last van zijn voeten.

Oja, ik heb hem tijdelijk van zijn ijzers afgehad op de achterbenen en het resultaat was dat ie allemaal kneuzingen in zijn hoef had...............hoezo goede demping zonder ijzers

Ik betaal overigens 90 euro rondom bekappen en beslaan en voor zolen met silliconen Knipoog

Aella

Berichten: 65
Geregistreerd: 28-01-03

Link naar dit bericht Geplaatst: 01-02-03 01:54

Tussen gewone ijzers en silliconen zit nog een mogelijkheid in: alleen een leren randje onder de ijzers. Dan heb je de nadelen van een afgedichte voet en de silliconen niet. Maar of je daaraan voldoende hebt hangt af van wat je paard nodig heeft uiteraard. Als je twijfelt aan de deskundigheid van je eigen smid, neem je paard dan een keer mee naar een goede kliniek met smederij voor een 2nd opinion.

callippo

Berichten: 3201
Geregistreerd: 03-06-02
Woonplaats: Enschede

Link naar dit bericht Geplaatst: 01-02-03 02:20

Hoi Napoleon,

zonder ijzers te weinig demping??????????
De hoef is juist gemaakt om de schok goed te dempen. Daarvoor bestaat namelijk het HOEFMECHANISME. (het uitzetten en inkrimpen van de hoef) en dat werkt helemaal niet meer als er een ijzer onder zit (als de buitenrand vastgenageld zit, kan de wand niet meer uitzetten)

Wat nou het probleem is als je een (lang) beslagen paard zonder ijzers zet ZONDER de manier van bekappen aan te passen, dan is zijn voet nog erg versmald door het ijzer. Ook bevordert de traditionel manier van bekappen het hoefmechanisme niet voldoende.

De kneuzingen die jij zag in de hoef kunnen ook heel goed oude beschadigingen zijn die er al zaten terwijl hij zijn ijzer nog om had. Dat heeft trouwens helemaal niet met demping te maken.

Ach, ik kan hier nu wel het hele strasser/natural balance verhaal uitleggen, misschien is het beter als jullie zelf informatie zoeken op internet wanneer je daar behoefte aan hebt.

Nog ff een misverstandje over Natural Balance de wereld uit helpen:
Natural Balance gaat in de eerste plaats over het houden van paarden ZONDER ijzers. Enkel wanneer het niet anders kan, wordt in de overgangsfase een NB ijzer gebruikt. Het streven blijft gewoon een gezonde hoef waarmee je gemakkelijk 15 km per dag over verharde weg kan rijden ZONDER ijzers.

Helaas gaat men er vanuit dat ieder sportpaard ijzers onder moet, en zien ze alleen het 'rare' Natural Balance ijzer, wat volledig de grond in wordt geboord in de BIT
ZO gaan ze volledig voorbij aan de eigenlijke doelstelling: een gezonde hoef zonder ijzer....

Nog ff een schokkende mededeling: een ijzer knelt bijna de gehele bloedtoevoer naar de hoef af. Een reden waarom paarden geen pijn voelen wanneer ze met beslagen hoeven over stenen lopen: De hoeven zijn gewoon gevoelloos gemaakt....
Voel maar eens aan de voor en achterhoeven van je paard, als hij bijvoorbeeld aan de voorkant wel ijzers heeft en aan de achterkant niet.
Beslagen hoeven voelen meestal koud aan, onbeslagen hoeven zijn best warm (zeker na een klein stukje lopen)

napoleon

Berichten: 4078
Geregistreerd: 11-08-01
Woonplaats: Amersfoort

Link naar dit bericht Geplaatst: 01-02-03 10:16

callippo schreef:
Hoi Napoleon,

zonder ijzers te weinig demping??????????
De hoef is juist gemaakt om de schok goed te dempen. Daarvoor bestaat namelijk het HOEFMECHANISME. (het uitzetten en inkrimpen van de hoef) en dat werkt helemaal niet meer als er een ijzer onder zit (als de buitenrand vastgenageld zit, kan de wand niet meer uitzetten)


Tja het is me zo uitgelegd in Utrecht, zelf heb ik te weinig verstand en ben ik geen hoefsmid. Denk nou niet dat ik niet liever een paard zonder ijzers wil.......... in eerste instantie alleen al niet om de hoeveelheid geld die het me zou schelen!!! Wat ik me heb laten vertellen is dat ijzers niet het hoefmeachnisme hoeven te belemmeren als de ijzers maar niet te krap zijn en als de ijzers maar gevormd worden naar de hoef en niet anders om, de hoef vormen naar het ijzers wat bij veel smeden gebeurt.

En wat betreft die kneuzingen, die zaten er niet...... Dat wil zeggen, mijn vorige hoefsmid had mijn paard zo kort bekapt dat hij op de bal van zijn voet is gaan lopen binnen 3 weken (en ik heb juist stenen en asfalt die weken gemeden) Ik als leek had gevraagd of mijn paard zonder ijzers verder kon, achter. Wel had ik erbij gezegd dat als hij het niet verstandig vond hij het ook niet moest doen. Kortom paard gaat van de achterijzers af en loopt na een paar dagen al te struikelen met zijn achterbenen in de bak. Nou bleek dat hij achteraf vanaf 1 kant de hoef heeft afgesneden en niet van 2 kanten + dat hij zijn toon veel te lang heeft gelaten zodat hij elke keer struikelde en dat de hele hoef te kort is bekapt waardoor er dus makkelijker kneuzingen konden ontstaan.

Verder hou ik me maar aan het advies dat mijn baas en Utrecht mij hebben gegeven nadat ik een heel onderzoek daar heb gehad met foto's en de hele rambam en er artrose uitkwam, daarom heb ik de demping van silliconen. Overigens heb ik die niet omdat ik in het bos rij, het is voor de stukken die ik moet rijden over het asfalt en de stenen. Ik ben het namelijk wel met je eens dat als ik alleen maar zachte bosgrond tot mijn beschikking had gehad dat ik dan zonder de zolen en silliconen had gekund en dat de hoef zelf voldoende demping zou hebben

In mijn omgeving waar ik werk is overigens vrijwel niemand te spreken over dat NB!

Anoniem

Link naar dit bericht Geplaatst: 01-02-03 14:11

De siliconen zijn idd voor een betere druk verdeling.
Maar vooral om het hoefmechanisme beter te laten werken.

Normaal komt er zand in de hoef en verdeeld de druk goed.
Zodat de hoef bij neerzetten wat uitelkaar gedrukt word.
Nu doen die silliconen dat.

Let er wel op dat je echte hoefsilliconen pakt.
Dat is in 2 min. droog.
Sommige smeden gebruiken van soort badkamer kit, dat is erg slecht voor de hoeven.
De zuurgraad is te hoog en het moet 24 uur uitharden.
Dus de helft loopt eruit, dus heeft het nog geen nut.

Melissa

Berichten: 5812
Geregistreerd: 23-06-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 01-02-03 22:54

Volgens mij maakt het voor het hoefmechanisme helemaal niks uit of ze ijzers hebben of niet.
Ze slaan ook niet voor niets de nagels voorin de hoef en niet in het achterste gedeelte.
Het hoefmechanisme is voornamelijk bij de verzenen!

callippo

Berichten: 3201
Geregistreerd: 03-06-02
Woonplaats: Enschede

Link naar dit bericht Geplaatst: 01-02-03 23:25

Het hoefmechanisme werkt echt niet meer wanneer er een ijzer onder zit hoor. Bijna alle hoefsmeden beweren van wel, maar uit vrij recent wetenschappelijk onderzoek blijkt dat de hoef nauwelijks meer kan uitzetten wanneer er een ijzer onder zit.
De hoef beweegt inderdaad voornamelijk bij de verzenen, maar dit kan niet plaatsvinden wanneer de hele voorste helft zit vastgenageld.
Je kan het zelf ook voelen hoor. Een onbeslagen hoef kun je zelfs me de hand een beetje wijd duwen, dit lukt met een beslagen hoef echt niet.

En dat die siliconen het hoefmechanisme bevorderen is al helemaal onzin, ze dempen juist de schok??? En als er normaal stevig zand in de hoef komt, en nu zachte siliconen, dan is dat toch geen verbetering voor het hoefmechanisme?

sorry, ik heb ook heel lang alles geloofd wat de hoefsmid vertelde, maar ik ben er inmiddels wel achter dat de hoefsmeden opleidingen maar heel erg weinig vertellen over de werking van de hoef.

Kijk maar eens op www.thenakedhoof.com.au/
erg interessante, wetenschappelijk info, over blote hoeven en hoefijzers enzo.

Gezonde hoeven is trouwens veel meer dan alleen "zonder ijzers"
Zonder natuurlijke levensomstandigheden wordt het moeilijk om de hoeven van je paard echt gezond te laten worden.

Anoniem

Link naar dit bericht Geplaatst: 02-02-03 00:35

Citaat:
en nu zachte siliconen, dan is dat toch geen verbetering voor het hoefmechanisme?


Zachte?

Die siliconen zijn niet zacht hoor.
Die zijn rubberachtig.

En dat een hoefijzer het hoefmechanisme tegenwerkt ben ik met je eens.
Maar niet elk paard kan zomaar ff zonder gezet worden.

Denk ook maar eens aan scherp zetten, of aan veel buitenritten.

Melissa

Berichten: 5812
Geregistreerd: 23-06-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 02-02-03 00:47

Het kan volgens mij nooit zijn dat het hele hoefmechanisme verdwijnt als er een ijzer onderzit.
En ik weet dat je kan controleren of het hoefmechanisme goed is, dat heb ik gehad op school.

callippo

Berichten: 3201
Geregistreerd: 03-06-02
Woonplaats: Enschede

Link naar dit bericht Geplaatst: 02-02-03 01:08

In vergelijking met aangereden zand, zijn siliconen heel zacht hoor. Maar daar zijn ze juist voor.
Het probleem is dat je met ijzers eronder sowieso geen hoefmechanisme hebt, en dat dit echt niet veranderd door siliconen onder de hoef te spuiten.

Over veel buitenritten:
op de juiste manier bekapt zal de hoef zoveel harder groeien dat je met gemak 15 km per dag over verharde weg kunt draven.
Hoe meer je dat doet, hoe harder de hoef zelfs zal gaan groeien.
Maarrr... dan moet je paard wel de gelegenheid krijgen om de hele dag zelf te kunnen bewegen: op de wei dus.

Wat er overblijft van het hoefmechanisme is het scharnieren van het achterste deel van de hoef, je kan dit soms zien als je paard een soort ingesleten gleufje heeft in zijn ijzer.
Maar dit is lang niet genoeg om de hoef te doorbloeden en de schok te dempen.

Kun je me ff uitleggen hoe je kunt controleren of zijn hoefmechanisme goed is? Kun je dat eigenlijk meten aan het paard?

Ieder paard kan zonder ijzers, maar dan moet je hem wel de juiste omstandigheden bieden.

shasta

Berichten: 1270
Geregistreerd: 18-11-02
Woonplaats: Ede

Link naar dit bericht Geplaatst: 02-02-03 06:01

Jolynn"]
Mijn paard heeft is op leren zooltjes gestaan. Bij haar hielp dat wel goed het schijnt de schokken wat te dempen, met siliconen dempt dat nog meer natuurlijk.
[/quote]
[quote="meisylover schreef:
o ik zal het proberen , maar is het met siliconen beter dan zonder???

Ik kan je silicone niet aanraden, het dempt wel goed maar het zuur in de silicone tast wel de hoef aan.
Je heb ook zooltjes van een soort gel die zijn wel duurder maar een stuk beter voor de hoef.
Neem ook eens een kijkje op http://www.hoofcare.nl (dat is een nederlandse site)

shasta

Berichten: 1270
Geregistreerd: 18-11-02
Woonplaats: Ede

Link naar dit bericht Geplaatst: 02-02-03 06:15

Dit staat op de site van hoofcare over zooltjes:
Het is geen goed idee de voet te beslaan met een zool en daartussen gewone siliconen kit, omdat deze siliconenkit een hardingstijd heeft van 2 tot 10 uur en door de beweging van de voet de siliconenkit er allang heeft uitgeperst.
Mocht men toch van mening zijn de voet te beslaan met een zool en daartussen een opvulling dan moet men Hoofpad® nemen, daar deze pad uithard binnen enkele seconden een geeft daarna een lichte druk over de gehele zool.
Hoefbeslag met een zool en daartussen werk met teer is zeker af te raden daar deze substantie te hard word en deze daarbij de hoornzool te hard maakt, terwijl de zool moet kunnen bewegen.

Anoniem

Link naar dit bericht Geplaatst: 02-02-03 10:53

Citaat:
In vergelijking met aangereden zand, zijn siliconen heel zacht hoor. Maar daar zijn ze juist voor.
Het probleem is dat je met ijzers eronder sowieso geen hoefmechanisme hebt, en dat dit echt niet veranderd door siliconen onder de hoef te spuiten.


Ik vergeleek het met zooltjes waar dan niks tussen gedaan werd.
Dan werk het hoefmechanisme wel beter met siliconen.
En nogmaals dat spul wat mijn hoefsmid gebruikt is een soort rubberachtig iets als het hard is.
Dus echt niet zacht.

Citaat:
Ik kan je silicone niet aanraden, het dempt wel goed maar het zuur in de silicone tast wel de hoef aan.

Dat is wat ik hierboven ook al zei.
Je moet niet van die soort badkamer siliconen gebruiken, maar speciale voor de hoef gemaakt.
Dit is dus niet zuur en tast niets aan.

Ik ben de naam kwijt maar misschien is het die shasta bedoeld.

KimThirza

Berichten: 275
Geregistreerd: 30-11-02
Woonplaats: zoetermeer

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 02-02-03 11:14

dus van de ene hoor ik dus dat het niet goed is en hoor ik een vreemd verhaal wat ik nog noooit heb gehoord mijn paard heeft ook alleen voor ijzers maar meestal zijn haar voor hoeven warm hoor en daar heeft ze ijzers want calippo zij dat ze dan koud moeten zijn doordat ze geen doorbloeding krijgen maar dat is bij die van mij niet zo en haar achter hoeven voelen oojk gewoon normaal aan, maar de dierenarts heeft ook tegen mij gezegt dat ze niet zonder ijzers kan want ze had toen een scheur verticaal door haar hoeven loppen en anders scheurde die uit , nu is die scheur wel dicht maar het is beter om haar neit zonder ijzers te zetten, maar kan je ook alleen zooltjes zonder iets er tussen of is dat helemaal niet goed...

Melissa

Berichten: 5812
Geregistreerd: 23-06-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 02-02-03 14:35

callippo schreef:
Kun je me ff uitleggen hoe je kunt controleren of zijn hoefmechanisme goed is? Kun je dat eigenlijk meten aan het paard?

Ieder paard kan zonder ijzers, maar dan moet je hem wel de juiste omstandigheden bieden.


Je moet bij het voorbeen, het been tussen je benen klemmen zodat je 2 handen vrij hebt.
Dan doe je je handen zeg maar in elkaar (vingers) en je moet ervoor zorgen dat je handpalmen bij de verzenen/hoefballen ongeveer zitten.
Dan druk je met je handen en als het hoefmechanisme goed is, kun je hem iets inelkaar "drukken"

Het is maar een heel klein beetje, en het is moeilijk uitteleggen vanachter een toetsenbord Haha!

Aella

Berichten: 65
Geregistreerd: 28-01-03

Link naar dit bericht Geplaatst: 02-02-03 15:52

Er zijn inmiddels nieuwe materialen op de markt die dat gepruts met silliconen vervangen en zelfs beter werken. Vraag ernaar bij je hoefsmid en als die niet op de hoogte is, bel dan even met een gespecialiseerde kliniek/smederij.

Cowgirl

Berichten: 23743
Geregistreerd: 04-03-01
Woonplaats: Drenthe

Link naar dit bericht Geplaatst: 02-02-03 18:22

als er geen doorbloeding zou zijn in de hoef zou de hoef afsterven.

Je moet dus zeggen dat de doorbloeding niet zo goed met ijzers.

Ik ben wel geintresseerd in dat speciale bekappen. Is er een een smid in NH die ik eens kan vragen en hoeveel beurten heeft een paard nodig?
Volgens mij is het ook een kwestie van gewoon uit laten harden.
Mijn fjord(4,5) heeft nog nooit ijzers gehad maar die kan ook alleen stappen en draven(geen galop he! voor degene die denken dat ik ook wil galloperen op de weg Verward ) op een vlakke asfalt weg. Trapt hij op een steentje dan valt ie zowat.
15km over de verharde weg zonder ijzers? Daar geloof ik op dit moment niet in.

Dan mijn haflinger, die heeft ruim 6 jaar met ijzers gelopen en ook speciaal beslag(keiltjes)
Hij loopt nu 5 maanden weer zonder, gaat nu steeds beter maar twijfel of ze ooit weer helemaal uitharden zodat ik ook over een steentjes paadje kan lopen.


Hij heeft verder geen last van brokkelhoeven gekregen en de voeten beginnen er steviger uit te zien dan met ijzers.
Ben ook van plan om Old Mac's hoefschoenen te bestellen voor buiten.


PS: mijn paarden lopen 24 uur per dag buiten zowel op het land als bij de schuilstal op een grote betonnen plaat. Beweging genoeg.

Ugene2001

Berichten: 1895
Geregistreerd: 11-11-02
Woonplaats: Zoetermeer

Link naar dit bericht Geplaatst: 02-02-03 20:14

nemo heeft dat ook gehad toen liep hij wel weer beter maar nu heeft hij het niet meer sjak heeft ze deronderuit laten halen en je weet dat ie nu ook gewoon in de lessen weer loopt Haha!

KimThirza

Berichten: 275
Geregistreerd: 30-11-02
Woonplaats: zoetermeer

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 02-02-03 20:45

jah maar nemo heeft toch geen zooltjes met cillicone gehad ???
dan heeft die het wel heel kort gehad.
maar ik vraag dinsdag wel aan de smid nog wat informatie, en hoop dat ik er wat aan heb Lachen