Klaus Hempling/TTeam/Monty Robberts

Moderators: C_arola, Coby, Nicole288, Dyonne

 
 
Tommie
Berichten: 2
Geregistreerd: 18-06-01
Woonplaats: Enschede

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 18-06-01 16:26

Hi,

Gebruiken jullie een van bovenstaande methodes en wat zijn de ervaringen, met name bij dominante paarden. Ben benieuwd!


Rob_H

Berichten: 4242
Geregistreerd: 14-06-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 18-06-01 16:32

geloof ik niet in.ze zijn alledrie bijna eender,hempling,tellington en roberts kunnen heel veel met paarden maar dat is maar weinig mensen gegeven.denken dat je dat kunt leren is volgens mij niet mogelijk,natuurlijk zijn er bepaalde trukjes die je kunt gebruiken,maar die zijn van korte duur

Odi
Berichten: 1211
Geregistreerd: 17-04-01
Woonplaats: Montferland

Link naar dit bericht Geplaatst: 18-06-01 16:47

Ik ben ook bijzonder geinteresseerd in deze mensen, het is alleen jammer dat je geen les van hun kunt krijgen. Daarom heb ik toentertijd gekozen voor Emiel Voest. Zijn boeken en videoband zijn erg duidelijk, hier kun je al een heel eind mee komen. Wat ook erg fijn is dat er door het hele land een aantal intructeurs zijn die les aan huis geven. Persoonlijk vind ik dat alle systemen een beetje op hetzelfde neer komen. Het gaat allemaal om dominantie en lichaamstaal.

Sandra_H

Berichten: 2686
Geregistreerd: 14-04-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 18-06-01 16:51

Ze zijn inderdaad in grote lijnen allemaal wel gelijk. Ik heb een aantal verschillende boeken gelezen, waaronder 1 boek waar de methodes van 6 verschillende mensen in staan. Uit dat alles heb ik gewoon gepikt wat ik zelf goed kon gebruiken. Geen trucjes ofzo, daar ben ik ook wel mee bezig, maar da's een ander verhaal Lachen Verder maak ik gebruik van de clicker, en ben ook van plan om dat binnenkort eens onder het zadel te gaan proberen.

carola

Berichten: 8681
Geregistreerd: 18-04-01
Woonplaats: Putten

Link naar dit bericht Geplaatst: 18-06-01 16:54

De mens plaast zichzelf in de 'kudde' van het paard als het ware. Daardoor gaan paard en ruiter elkaar beter begrijpen. De mens kan de 'gedachtes' van het paard doorgronden en daardoor een veel betere relatie opbouwen die geschikt is voor een goede paard - ruiter relatie.
Ik geloof hier gigantisch in, en probeer het ook in de practijk te doen. Een paard is een 'natuurproduct' en daar hoor je volgens mij natuurlijk mee om te gaan. Het is geen machine met een handleiding namelijk.
Sinds een jaartje interesseer ik me er steeds meer in, en ik heb een betere band met mijn paarden dan ooit tevoren. Daardoor gaat het rijden ook beter.
Ik heb ook een zeer dominante merrie, en het gaat super. Ik heb een superrelatie met haar.

Adrienne

Berichten: 1535
Geregistreerd: 10-04-01
Woonplaats: Geldrop

Link naar dit bericht Geplaatst: 18-06-01 18:49

Over Monty Roberts kan ik alleen zeggen dat ik zijn boek heb gelezen en op tv hem aan het werk heb gezien. Dit zag er erg indrukwekkend uit moet ik zeggen. Van Klaus Hempling weet ik niets dus kan ik daar ook niets over zeggen. Wel ben ik in aanraking geweest met TTeam. Nou laat ik er dit van zeggen ik was niet erg onder de indruk. Een broodje belazer als je het mij vraagt. Ik heb mee gedaan (tot bepaalde hoogte dan) aan een TTeam "cursus". Als het over de verschillende methodes van massage ging, dan had je nog wel ergens het idee dat het misschien wel eens een keer van pas zou kunnen komen. Maar wat betreft het omgaan met een paard nou <IMG SRC="/forums/images/smiles/shout.gif"> dat mens wist niet waar ze mee bezig was. Mijn arme paardje Dusty werd voor krom uitgemaakt en behandelt als of ze een levens gevaarlijke hengst was. (voor de duidelijkheid ze!! is een hele lieve merrie). Ze was doodsbenauwd van dat mens met haar rondzwaaiende witte zweepje. Dusty heeft weinig tot geen ervaring met zwepen en vond het behoorlijk griezelig. De reactie van de "cursusleidster" maakte de situatie er niet beter op. Wacht maar zei ze, ik laat haar wel even wennen. Nou dat deed ze ja! De zweep werd razend snel over de rug en langs/tussen haar benen door gehaald. Resultaat behoorlijke paniek!! Vervolgens moest ze aan een halstertouw met ketting lopen. Dusty liep samen met mijn zus, toen dat niet goed wou (logisch ze had het niet op die zweep) moest een kennis van ons er ook nog aan te pas komen om haar met z´n tweeën te leiden. Dusty zocht in al deze ellende steun en ging dus zowat op mijn zus lopen voor bescherming. Nadat Dusty daarom vervolgens voor krom werd uitgemaakt werd ik zo pissig dat ik haar ben gaan halen. Alle troep er af, gewoon lijntje er aan en..... daar liep ze netjes op haar plek naast me. Nee breek me de bek niet open over dat TTeam, ze sporen niet helemaal naar mijn idee. Je moet een paard in z´n waarde laten en geen flauwe kul gaan uithalen.

Groetjes Adrienne

"We can't actually drop it off at an orphanage, they might get upset when it turns Asian." Dean Winchester.

Moosie

Berichten: 341
Geregistreerd: 18-04-01
Woonplaats: Amsterdam

Link naar dit bericht Geplaatst: 18-06-01 19:12

Ik ben het helemaal eens met Carola Cool

Je hoeft hen niet als goeroe te zien, je moet eruit filteren wat jou aanstaat en proberen of je het effect behaald.

Paarden zijn paarden net als honden honden zijn. En die beestjes willen niets liever dan ook zo behandelt te worden.

Dat is voor hen duidelijk, geldt trouwens net zo goed voor kinderen, treed toe tot hun wereld en je kan een stuk makkelijker met ze communiceren.
Je kan tenslotte van een paard, hond of kind niet verwachten dat zij ons volwassen mensen ooit zullen begrijpen Knipoog

sanderijn
Berichten: 5643
Geregistreerd: 12-01-01
Woonplaats: daar waar het altijd lijkt te waaien....

Link naar dit bericht Geplaatst: 18-06-01 20:45

ik heb er alles over gelezen.maar het enige zinnige eruit vind ik dat je een paard met 'paardentaal 'kunt benaderen.als mijn pony dreigt naar mij dan draai ik mijn kont naar haar en stamp heel hard op de grond.staat ze geheid 3 meter verderop en later al kauwend vragen om vergiffenis.
'dus met de 'taal'kan ik wel meegaan,en ik gebruik daaruit puur wanneer ik zo'n situatie heb waarin het gemakkelijk is maar anders?ik werk met geduld,geen paniek en vertrouwen.met of zonder al die 'goeroe's'kom ik precies daar waar ik wezen wil en af en toe?tja ze moeten gewoon luisteren.simple as that

soms is het beter om te zwijgen

Anoniem

Link naar dit bericht Geplaatst: 18-06-01 21:00

Ik heb er verschillende boeken over gelezen, en pik van iedereen datgene eruit dat me aanspreekt. Zo kun je lekker met je paardje aan de slag.
Ik vind het erg leuk om te doen, en onze paarden lijken het ook erg leuk te vinden als afwisseling. Volgens welke goeroe het dan is, maakt me niet zo veel uit. Alleen Voest zie ik persoonlijk niet zo zitten, dat geklooi met een touwtje achter z'n hol aan gooien. Maar in principe zeggen ze het allemaal hetzelfde; alleen nuanceverschilletjes maken hen weer anders.

Sonja

vikki

Berichten: 14286
Geregistreerd: 21-02-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 18-06-01 23:04

Ik heb een hele goede ervaring met de methode van Monty Roberts wat betreft het laden van een problempaard op de trailer. Ik geloof ook niet dat je even 1,2,3 iets kan leren waar mensen zoals Monty al ik weet niet hoe lang mee bezig zijn, maar ik heb (vind ik) wel het geluk gehad in aanraking te komen met een leerling van Kelly Marks (gevorderd leerling van Monty, volgens Monty misschien nog we; beter dan hijzelf Knipoog) en zij is voor mij aan de slag gegaan met Escala weer vertrouwen geven in de trailer en ik moet zeggen dat we duidelijk op de goede weg zitten! We zijn in ieder geval zo ver gekomen dat we Scaal zonder problemen naar een nieuwe stal konden verhuizen en ik kon haar ook zelf de veewagen in leiden zonder dat ze ging steigeren. Omdat ik dus zo'n goede ervaring heb met deze methode wil ik er met deze vrouw dus graag mee door gaan tot we het idee hebben dat Escala ook werkelijk weer "volledig" (als dat kan...) vertrouwen heeft op de rit. BTW, Escala reageerde als modelpaard op de join up, helemaal volgens de "regels", was errug leuk om te zien! Haha!

orri

Berichten: 20941
Geregistreerd: 09-01-01
Woonplaats: "the world is my playground"

Link naar dit bericht Geplaatst: 19-06-01 21:31

Ik vind het wel leuk om het grondwerk te doen met mijn paard, maar het rijden 'neuh' laat dat maar zoals het is.
Ik maak een combinatie van Parelli 'the seven games' en met Voest en met Orry-logica (wat bij mijn paard het beste werkt dus *LOL* )
TTeam ken ik alleen de oefeningen die in het boek over 'karakter/profielschets' gaat, en eigenlijk gebruik ik daar 2 dingen van, het hals losschudden en het 'optillen' en 'omlaag' van de rug en dan nog maar sporadisch.

Het is eigenlijk iets wat ik doe als ik merk dat mijn paardje zich verveelt in het dagelijkse werk ofzo....dan doen we weer wat afwisseling er tussendoor en is hij ook weer blijer en werkwilliger.

_________________
<table border=0><tr><td><FONT COLOR="white">*Experience: something you don't get....until after you need it.*</FONT></td></tr>
<tr><td><FONT COLOR="purple">*Moderator Paardenspul*</FONT></tr></td></table>

<font size=-1>[ Dit Bericht is bewerkt door: orri op 2001-06-20 11:03 ]</font>

FlyingHigh

Berichten: 4050
Geregistreerd: 14-06-01
Woonplaats: Veluwe

Link naar dit bericht Geplaatst: 20-06-01 08:56

Ik heb het boek "De persoonlijkheid van het paard" oid. Een paard met een zus-oor en een zo- neus is een datsoort- paard....jaja....echt niet!!!! Ja, een paard met van die arabierenoortjes is een snel paard, slim bla bla bla...ja logisch, dat hoort bij zijn ras! Ze zitten dus raskenmerken te beschrijven aan de hand van het uiterlijk! Is toch logisch?? Ik moest er wel een beetje om grinniken......dat ik dat boek heb gekocht, verdorie, zonde van de centen!!!

Anoniem

Link naar dit bericht Geplaatst: 20-06-01 09:10

NOu, mijn paard heeft 3 kruinen, grote ogen, alles aan mijn paard is fijn gevormd, ogen, oren, puntje van zijn neus. Je krijgt dan een karakterschets zeg maar, leuk maar niks nieuws.

De meesten hier weten wel hoe ik over NH denk, dat ga ik niet nog eens toelichten. Het enige wat ik wil zeggen is dat ik geen paard ben en ook niet zo behandeld wil worden, al helemaal niet door een paard. Dt betekent niet dat ik geen gebruik maak van zijn instincten etc, dat doe ik namelijk wel. Als je een beetje hebt opgelet in je paardenleven dan weet je bepaalde dingen toch wel. Al die dingen hoef ik niet op de Voest manier te doen, nee bedankt.

slyding roos
Berichten: 26
Geregistreerd: 17-05-01
Woonplaats: frieslan

Link naar dit bericht Geplaatst: 08-07-01 17:54

ik ben erg tevreden met ttoch je leert er veel van als je het maar van de goede leert!!!! Haha!

just go for it

xandra
Berichten: 114
Geregistreerd: 03-06-01
Woonplaats: hoofddorp

Link naar dit bericht Geplaatst: 08-07-01 18:07

Klaus Hemphling geeft wel cursussen hoor. Meestal een weekend. Ik heb twee jaar terug geinformeerd. Ik geloof dat ik het papiertje nog ergens heb. In Nederland is er een organisatie die dat regelt. Ik ga wel even zoeken.

Groetjes Sandra

Natascha

Berichten: 6847
Geregistreerd: 07-02-01
Woonplaats: Ankh Morpork

Link naar dit bericht Geplaatst: 08-07-01 18:57

ik pak ook van alles wat en combineer dat totiets wat goed bij Lois past. ook heb ik pas een cursus Ttouch en Tteam gehad en heb er toch nog wat van opgestoken. Vooral goed als je zo'n paard als Lois hebt dat zich snel verveelt Haha!

Niets zo charmant als een paard in her land.


Marjolein

Berichten: 11627
Geregistreerd: 09-01-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 08-07-01 19:18

dat boek dat sandra aanhaalt is een erg leuk boek om te lezen. van die 6 methodes.
wissel veel af. doe vooral wat ailin en ik leuk vinden. voor de afwisseling. als t warm is heel even een join up voor de beweging. en daarna lekker overal aanraken rustig aan de hand stappen voetje soptillen beetje naast haar staan springen beetje op der hangen (moet wat met jong paardje). en als t koud is iets actiever voor haar. wat meer rennen iets meer actie. sprongetje maken balkjes lopen. binnenkort wil ik een skippy bal voor haar gaan kopen of een voetbal. lijkt me ook heel leuk om wat mee te gaan doen. maak van alles een combi. veel meer afwisseling dan altijd hetzelfde. zou zeggen lees veel boeken erover kijk video's ervan ga naar clinics toe. en pik alles eruit wat je bij jouw en je paard vindt passen. en wat niet leuk is pas je gewoon niet toe. probeer van zoveel mogelijk mensen wat op te steken.
wil binnenkort naar een clinic van Piet nibbelink toe maarja te weinig tijd. is kleine nederlandse goeroe bij arnhem in de buurt

Kleine muisjes hebben kleine wensjes
Beschuitjes met gestampte mensjes

carola

Berichten: 8681
Geregistreerd: 18-04-01
Woonplaats: Putten

Link naar dit bericht Geplaatst: 08-07-01 21:23

Ik heb een clinic van Piet nibbelink meegemaakt. Leuk hoor, maar voor mij was het weinig nieuws. Ik vond het allemaal behoorlijk vanzelfsprekend.
Zo ga ik altijd met mijn paard om, die clinic heeft daaraan niets veranderd.

Eindig niet, maar begin! (quote Dorine)

dimmelim

Berichten: 2777
Geregistreerd: 21-02-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 09-07-01 09:08

Lichaamstaal is gewoon logisch dat gebruikt je eigenlijk al vanzelf. Ik sprong vroeger met mijn pony zonder zadel en hoofdstel 1 meter ze liep zonder touw met me mee etc voordat er paardengoeroe's bestonden. Nu hebben ze allemaal wel iets zinnigs te melden en is het leuk je erin te verdiepen hoe communicatie met een paard kan werken. Het voornaamste is denk ik toch dat je met aandacht en respect met je paard bezig bent dan maakt de precieze methode niet zoveel uit denk ik.

Marjolein

Berichten: 11627
Geregistreerd: 09-01-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 09-07-01 09:23

Citaat:
Op 2001-07-08 22:23, schreef carola:
Ik heb een clinic van Piet nibbelink meegemaakt. Leuk hoor, maar voor mij was het weinig nieuws. Ik vond het allemaal behoorlijk vanzelfsprekend.
Zo ga ik altijd met mijn paard om, die clinic heeft daaraan niets veranderd.



zo dus jij huppelt ook altijd door de bak heen? heb namelijk eens een avond gekeken. en vondt dat hij zo enorm huppelig alles deed. wil er gewoon heen om nog meer te leren. want ben er van overtuigd dat hij me toch wel veel kan leren. hij heeft zoveel paarden gezien. en bij mij gaat t gewoon nog niet altijd perfect. wil zoveel mogelijk mensen aan t werk zien. en dna pik ik er uit wat ik zelf leuk vindt (ben dus nog niet aan t huppelen geslagen nadat avondje hem)

Kleine muisjes hebben kleine wensjes
Beschuitjes met gestampte mensjes

Mac

Berichten: 11649
Geregistreerd: 09-07-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 09-07-01 12:48

Ik vond laatst een goede algemene site over (tsja, wat is de juiste term?) "natural horsemanship: "http://www.horsemanship.org/horsemanship/horsemanship.html. Begrijpelijke taal en illustraties ter uitleg!

carola

Berichten: 8681
Geregistreerd: 18-04-01
Woonplaats: Putten

Link naar dit bericht Geplaatst: 09-07-01 14:51

Hihi... Nee ik huppel niet door de bak heen, maar het gene dat hij bereikte met de paarden die ie 'behandelde' vond ik nou echt niet opzienbarend ofzo.

Eindig niet, maar begin! (quote Dorine)

Alice

Berichten: 3136
Geregistreerd: 10-03-01
Woonplaats: Doornenburg

Link naar dit bericht Geplaatst: 09-07-01 14:54

Ik heb het boek 'paard als partner'
Ik lees ook afentoe iets, en heb de video van Klaus en Emiel.
Ik doe hetzelfde als Sandra, ik haal er uit waarvan ik weet dat bij mijn pony past.
Ik doe niet specifiek Klaus Hempfling, Emiel Voest (TTeam helemaal niet) of Monty Roberts.
-Alice-

Nieuwschierig over wat ik heb beleeft in 2 jaar Australië?
Bekijk m'n profiel!!
Of bezoek http://alice23.waarbenjij.nu

skey
Berichten: 13
Geregistreerd: 22-09-05

Re: Klaus Hempling/TTeam/Monty Robberts

Link naar dit bericht Geplaatst: 27-09-05 19:47

ik reageer hier eigenlijk nooit maar het moet ooit de eerste keer zijn hè.
ik doe aan geen van bovenstaande methodes.
ik ben nu bezig met de methode van parelli. ik ben begonnen met een volledig groen en zeer dominant paard.
mijn ervaring is dat als je niets van paardengedrag afweet het niet uitmaakt welke methode je gebruikt, je moet iets wat aanleg hebben maar vooral veel interesse en veel motivatie.
ondertussen zijn we level 3 en het wordt beter en leuker met de keer dat we samen spelen of rijden.

monty roberts, voor die man heb ik veel respect. wat hij nog doet op zijn leeftijd. hij is een van de mensen die ervoor heeft gezorgd dat anderen konden zien dat het ook anders kon.
zijn methode daartegenstaande spreekt me niet zo aan. hij werkt steeds in die kooien. en elke keer weer die join up waarna er iemand op het paard kruipt en hij dit toelaat. maar de echte problemen komen meestal pas later, als het paard over zijn verbazing heen is dat er iemand op zijn rug zit. (jammer genoeg zelf uit ondervinding te weten gekomen)

tteam, zeer leerrijk, vooral voor het paard. hiervan heb ik sommige dingen gebruikt. bv het paard bewust maken van zijn eigen achterhand. mijn knollie spring voor heel goed over een hindernis, en dan heb ik het nog meer ver 40 cm. zijn achterhand daarintegen sleurde steeds de balk mee. hij vergat gewoon dat die later kwam en hof zijn voeten niet op, die kwamen er zo wat achteraan mee gesleurd/gesleept.
sinds hij wat bewuster is van die achterhand denkt hij eraan ze goed op te heffen.

ik denk dat je uit alles wel wat kan halen en zeer openminded moet blijven zodat je van alles leert en niet 1methode verafgod en een andere neerhaalt.

Amable

Berichten: 9676
Geregistreerd: 04-10-03
Woonplaats: Eindhoven

Re: Klaus Hempling/TTeam/Monty Robberts

Link naar dit bericht Geplaatst: 27-09-05 20:16

Ook ik ben druk aan het lezen in de verschillende methodes en overal zit wel wat in. Veel dingen weet ik wel, maar realiseer ik me vaak niet, terwijl je met behulp van zo'n boek er net weer even op gewezen wordt. Op dit moment spreekt Hempling me het meeste aan, hoewel ik de join up van Roberts ook wel eens geprobeert heb en ook wel wat aan het proberen ben geweest met Voest. Ach, je zoekt eruit wat voor jou en je paard het beste werkt!

Meer weten over Amable, Paard en Inzicht? klik hieronder voor meer info!
Website---YouTube --- Facebook --- Instagram


Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 5 bezoekers