Rhino????

Moderators: C_arola, Coby, Nicole288, Dyonne

Toevoegen aan eigen berichten
 
 
*Jolanda*

Berichten: 1483
Geregistreerd: 01-06-01
Woonplaats: Slootdorp

Link naar dit bericht Geplaatst: 24-01-03 13:02

Ik denk idd ook dat het de kossack stud is, het is een grote fokkerij waar het een tijdje geleden ookal was, en de paarden van daar doen niet mee aan wedstrijden. Het is niet die neurologische vorm, dus dat scheelt wel, maar ze worden even goed wel ziek en verwerpen hun veulens

Nouvel

Berichten: 28563
Geregistreerd: 12-08-01
Woonplaats: Bollenstreek

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 24-01-03 13:20

Ik weet niet in hoeverre het belangrijk is dat ook wedstrijden die iets verder weg worden gehouden worden afgezegd, maar ik heb morgen kringkampioenschap in Hillegom (grens ZH - NH).

Denken jullie dat het een risico is om hier te starten?

naiade

Berichten: 5826
Geregistreerd: 04-11-01
Woonplaats: purmer

Link naar dit bericht Geplaatst: 24-01-03 13:43

FlairS schreef:
Wat nou mag niet zeggen!Het zou fijn zijn als er een keer opgehouden werd met dat geheimzinnige gedoe!



Sorry vlieg mij niet aan, hij zegt dat er veel staleigenaren hun mond houden en het dus niet kenbaar maken....

Anoniem

Link naar dit bericht Geplaatst: 24-01-03 13:46

Nouvel, je kunt het risico enorm beperken als je zorgt niet in aanraking te komen met ander paarden, bijvoorbeeld door voldoende afstand te houden.
Zelf reis ik op het moment liever niet, onze stal is nog clean en ik wil niet toch het virus meenemen, er staan bij ons drachtige merrie's en ook paarden die wat minder weerstand hebben, bijvoorbeeld een die net een operatie heeft gehad en eentje die van de week wat koliekerig was. Daarom blijf ik thuis en uit de buurt van vreemde paarden, voor de zekerheid.

phoenix4ever

Berichten: 4350
Geregistreerd: 18-03-02
Woonplaats: Vilafranca del Penedes (Barcelona)

Link naar dit bericht Geplaatst: 24-01-03 15:37

ik moest ook direct aan de kossack denken.

Fitzroy

Berichten: 25113
Geregistreerd: 11-01-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 24-01-03 16:33

Een manege in Nw Vennep neemt iig geen enkel risico en heeft de wedstrijd van a.s. zondag afgelast. Er mogen ook geen vreemde paarden het terrein op.

Ik geloof dat ik nu ook even weg zou blijven van wedstrijden.
Fitz pakt toch vaak allerlei virusjes mee, dus laten we het maar niet uitlokken.

IlsjePilsje

Berichten: 2043
Geregistreerd: 01-09-02
Woonplaats: Boskoop

Link naar dit bericht Geplaatst: 24-01-03 16:48

Ik heb net Utrecht aan de telefoon gehad.
Er zijn geruchten, maar er is nog niets geconstateerd. Volgens Utrecht dan.
Helaas hebben dierenartsen geen meldplicht voor rhino, werd mij verteld.
Deze meneer vertelde me dat er wel vragen binnen gekomen zijn over rhino, omdat dierenartsen dit vermoedden, maar daarna zijn er berichten geweest dat dit niet het geval was.

Nouvel

Berichten: 28563
Geregistreerd: 12-08-01
Woonplaats: Bollenstreek

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 24-01-03 17:55

We weten er ondertussen al een hele hoop over, maar hier toch een stukje info wat ik op de site van de Keerhoeve vond:
Rhinopeumonie is een virus dat behoort tot de groep van de herpesvirussen. Deze groep van virussen heeft een aantal zaken gemeen, waardoor hij berucht is bij mens en dier. Bij de mens is de koortslip waarschijnlijk de meest bekende. Na besmetting met het herpes simplex virus ontstaat de koortslip. Het lichaam maakt wel afweerstoffen tegen dit virus, maar de weerstand die ontstaat is niet hoog genoeg om het virus uit het lichaam te verwijderen. De symptomen (de koortslip) zullen verdwijnen. Op het ogenblik echter dat de weerstand van een lichaam wat lager is, bijvoorbeeld door een slechte conditie, menstruatie of het doormaken van een andere infectie ziet het virus weer kans om op te spelen en komt de koortslip weer terug.

Doordat een lichaam het virus niet meer definitief kan verwijderen is er dragerschap ontstaan.



Wat zijn de gevolgen van zo'n dragerschap:

De patiënt kan steeds weer last krijgen van zijn infectie
De drager kan anderen besmetten (de drager zal vooral anderen kunnen besmetten op het ogenblik dat het virus weer actief is in een lichaam)


Waarom geven herpesvirussen nogal eens aanleiding tot het ontstaan van dragerschap?

Herpesvirussen geven vaak aanleiding tot het ontstaan van dragerschap omdat deze virusgroep:

Vaak het lichaam niet voldoende aanzet tot de productie van antilichamen (afweerstoffen)
De herpesvirussen zitten vaak in cellen waar ze niet bereikbaar zijn voor de antilichamen
Dragerschap is na het doormaken van een herpesvirusinfektie vaak een groot probleem. Volgens specialisten op het gebied van Rhinopneumonie van het paard, zou dat in 30 tot 40% van de gevallen zijn.



Besmettelijkheid

Onder besmettelijkheid kan men verscheidene zaken verstaan.

de afstand waarbij een infectie overgebracht kan worden.
Sommige virussen zijn zo klein dat ze als kleine deeltjes lang in de lucht blijven hangen als zeer kleine druppeltjes . Erg berucht in deze zin is het influenzavirus. Een paard dat 20 minuten nadat hij door lucht loopt waar een besmet paard heeft staan hoesten, kan zich nog met dit virus besmetten. Het meest beruchte virus in deze zin dat bij zoogdieren voorkomt, is het mond en klauwzeervirus, dat zich door de lucht vele kilometers kan laten verplaatsen met de wind.

Herpesvirussen zijn niet zo klein en hebben dan ook een vrij nauw contact nodig om van het ene individu op het andere over te gaan. De koortslip zal niet van de ene mens naar de andere waaien, er is een vrij direct of indirect contact nodig voor de besmetting.

Van het rhinopneumonievirus wordt aangenomen dat er bij een afstand enige meters al geen overbrenging meer mogelijk is. Dit geldt natuurlijk niet voor voorwerpen die meegenomen worden. Door snot van het ene paard naar het andere te brengen kun je natuurlijk het virus overbrengen. Vruchtwater van een door het hinopeumonie aborterende merrie bevat ook erg veel virusdeeltjes (schoenen vingers gereedschappen enz).



Het inactief worden in de buitenwereld:
Van het Rhinopeumonievirus is bekend dat het buiten het paard vele uren kan overleven (in 7 uur zou bij kamertemperatuur de helft van het virus dood gaan) is de temperatuur lager dan kan het zich noch langer handhaven.



De hoeveelheid virus die nodig is om een infectie te laten beginnen:
Paarden en ezels zijn zeer gevoelig voor het Rhinopeumonie virus en hebben dan ook weinig smetsof nodig om de ziekte te gaan doormaken. Dit geldt natuurlijk niet als ze antilichamen tegen dit virus hebben. Of ze al of niet een infectie gaan doormaken is afhankelijk van, aan de ene kant met hoeveel smetstof ze in aanraking komen (infectiedruk) en aan de andere kant hoeveel antilichamen (afweer) het dier heeft. Bij een kleine afweer en een grote infectiedruk zal het paard zich opnieuw besmetten en de ziekte doormaken.



Samenvattend kunnen we zeggen dat:

Rhinopneumonie vaak dragerschap geeft.
Dit heeft tot gevolg dat het doormaken van de infectie vaak een opflikkering is van een oude infectie.
Nieuwe infecties, van paarden die geen of weinig weerstand hebben, worden veroorzaakt doordat ze besmet worden door stalgenoten die drager zijn.
Het virus is niet erg besmettelijk; in die zin dat er een vrij nauw contact moet zijn met het paard dat het virus bij zich draagt
Ook een paard dat afweerstoffen heeft kan de ziekte door maken als de infectiedruk hoger is dan de weestand die hij/zij heeft
Het klassieke verhaal van een stal met Rhinopeumonie is dan ook:

Bij de introductie op een stal van meerdere dieren die geen weerstand hebben (vaak jaarlingen) worden deze besmet met het virus door dragers. Op het ogenblik dat deze dieren de ziekte doormaken stijgt de infectiedruk op stal. Doordat er erg veel virus op stal is gaan ook die paarden die wel afweerstoffen hebben, toch weer de ziekte doormaken, waardoor er nog meer virus in de omgeving komt. Deze nog hogere infectiedruk kan ook dieren met een vrij hoge weerstand besmetten. In tegenstelling tot wat vaak gevreesd wordt raast een infectie niet door een streek, maar door een stal.

Uit bovenstaande mag ook duidelijk zijn dat dieren die erg veel schade van een infectie kunnen oplopen (drachtige merries) apart gehuisvest worden in kleine groepen en zeker niet samen met jonge dieren, die bij het doormaken van de ziekte de infectiedruk enorm kunnen opvoeren.



De ziekte

Er zijn twee typen virus: het EHV-1 en het EHV-4. Er is een heleboel discussie of de verschillende typen verschillende ziektebeelden geven. Als dat zo is, geeft het EHV-1 vooral de abortus-vorm en de ataxie-vorm en de EHV-4 vooral de infecties van de voorste luchtwegen (zie hiervoor infecties van de voorste luchtwegen)



Meestal verloopt de infectie als volgt:

Na een incubatie tijd van 5-12 dagen, zijn de paarden ziek, hebben loopogen, neusuitvloeiing en afhankelijk van de heftigheid van de infectie van een beetje verhoging tot stevige koorts. Vaker is een infectie zo mild dat hij nauwelijks opvalt. Als complicatie kan een bacteriële bronchitis ontstaan. Naarmate de infectie heftiger plaatsvindt, is de kans op zo'n complicatie groter.
De infectie van de baarmoeder, die optreedt gedurende het doormaken van de ziekte, zorgt ervoor dat meestal na enige maanden een abortus optreedt (in Nederland is dit de belangrijkste reden van aborterende merries).
Niet vaak voorkomend, maar zeer gevreesd, is de neurologische vorm. Door aantasting van het ruggenmerg kunnen paarden verlamd raken (ataxie). De aantasting kan van een klein beetje, tot zeer heftig zijn (door achterbenen zaken, en niet meer kunnen mesten). Waarschijnlijk ontstaat dit beeld omdat bij het doormaken van de infectie bloedvaten beschadigd raken en er zodoende zwelling in het ruggenmerg ontstaat. Een andere opvatting is dat een complex, gevormd door een virus met daaraan een antilichaam, vastloopt in bloedvaatjes van het ruggenmerg en hierdoor de beschadiging ontstaat (deze opvatting wordt steeds meer verlaten).
Waarom een enkele keer deze neurologische vorm optreedt is een onderwerp van veel discussie (type EHV-1! versusEHV4 ? infectiedruk?). Wij zullen deze discussie aan de specialisten laten. Mogelijk is wel interessant om op te merken dat er ook andere redenen bestaan waardoor op een stal plotseling meerdere verlamde paarden zijn (RAY STAGGERS komen in Nederland regelmatig voor).

Een enkele keer, maar door ons toch al enige malen gezien, is de oog vorm. Doordat de infectie in de oogbol gaat zitten ontstaan er witte vlekken op de oogbol (in het hoornvlies). Als deze aandoening niet goed behandeld wordt , kan er een blijvende beschadiging van het oog ontstaan
Keelvorm, deze aandoening zouden we hebben kunnen noemen onder A, maar hij geeft toch een wat apart beeld. De infectie handhaaft zich hierbij in de keel. Er ontstaat niet zozeer neusuitvloeiing , maar vooral hoesten en soms een wat snurkend geluid bij inspanning. Het buigen van het hoofd geeft bij deze paarden veel problemen( zie op onze site keelproblemen)


Behandeling

De behandeling is moeizaam. Uiteraard zijn sommige complicaties goed te behandelen zoals de bacteriële bronchitis, ook de oogvorm en keelvorm heeft behandelingsmogelijkheden. Het aborteren is na een een infectie niet te voorkomen .De ataxie kan soms na een goede verzorging weer min of meer herstellen. Het probleem is dat de medische wetenschap niet veel medicijnen heeft die de groei van virussen kunnen stoppen. Er zijn er wel, maar deze zijn erg giftig voor een lichaam en tevens erg duur. Ze worden bij paarden mondjesmaat toegepast.



Voorkomen van het virus

Bij onderzoek is gebleken dat bij ongeveer 90% van de Nederlandse paarden antilichamen voorkomen tegen het rhinopneumonievirus. Dit wil niet zeggen dat deze paarden beschermd zijn tegen een infectie (zie het vorige), maar het wil wel zeggen dat die paarden met de infectie of de enting er tegen, in aanraking zijn geweest. De conclusie dat het virus in ons land veel voorkomt is dan ook gerechtvaardigd. In 1963 is de infectie in Nederland voor het eerst geregistreerd.

FlairS

Berichten: 4755
Geregistreerd: 29-07-02
Woonplaats: Heiloo

Link naar dit bericht Geplaatst: 24-01-03 19:18

Sorry vlieg mij niet aan, hij zegt dat er veel staleigenaren hun mond houden en het dus niet kenbaar maken....[/quote]
Het is natuurlijk niet naar jou gericht!Sorry als je het zo voelde,dat was niet mijn bedoeling.Ik word alleen doodziek van al die verhalen.Overal gaan roddels in de rondte en dat is ieder jaar weer.Ik vind het een kwalijke zaak dat dierenartsen geen meldingsplicht hebben.Zo blijft het altijd onduidelijk waar de ziekte heerst(of niet).het is al erg genoeg als Rhino(of droes) op stal heerst, maar als er ook nog verhalen de ronde doen waar misschien een groot deel niks van waar is,is dat helemaal vervelend.

naiade

Berichten: 5826
Geregistreerd: 04-11-01
Woonplaats: purmer

Link naar dit bericht Geplaatst: 24-01-03 19:56

Het inactief worden in de buitenwereld:
Van het Rhinopeumonievirus is bekend dat het buiten het paard vele uren kan overleven (in 7 uur zou bij kamertemperatuur de helft van het virus dood gaan) is de temperatuur lager dan kan het zich noch langer handhaven.
DIT WORD OOK DOOR DIVERSE ANDERS VERTELD, MIJN VEEARTS VERTELDE MIJ DAT HET BINNEN EEN UUR DOOD IS!!!

VANDAAG NOG FF CONTACT GEHAD MAAR IDD WILLEN ZIJN COLLEGA'S UIT DE BUURT VAN BEEMSTER HEM NIET VERTELLEN EN ZIJN ZE DAT NIET VERPLICHT..... WELKE STAL(LEN) HET ZIJN.

MAAR VOLGENS HEM IS HET ER WEL MAAR MOET IK ME DUS NIET ZO DRUK MAKEN OMDAT HET ER ELK JAAR IS EN IK AL DIVERSE KEREN GEZONDE VEULENS OP DE WERELD HEB GEKREGEN....

Barb

Berichten: 12083
Geregistreerd: 24-07-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 24-01-03 19:59

Mijn VA zei dat hij al 2 weken wist dat het uitgebroken was in de Beemster ook hij reageerde niet toen ik vroeg op welke stoeterij
het was.

naiade

Berichten: 5826
Geregistreerd: 04-11-01
Woonplaats: purmer

Link naar dit bericht Geplaatst: 24-01-03 20:10


Ipsilonka

Berichten: 5861
Geregistreerd: 08-09-02
Woonplaats: buiten Uitgeest

Link naar dit bericht Geplaatst: 24-01-03 21:59

Wedstrijd in Spijkerboor voor aanstaande zondag is ook afgelast door Rhino gevaar!

Hoorde ik net toen stalgenoten van mij belde voor starttijden!

Fitzroy

Berichten: 25113
Geregistreerd: 11-01-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 25-01-03 00:01

naiade schreef:
zie www.beemsterruiters.nl voor meer informatie!!!


Die hebben wel lef zeg. In het centrum van het rhinogebied alles door laten gaan.
Zou mijn vereniging meteen niet meer zijn...

FlairS

Berichten: 4755
Geregistreerd: 29-07-02
Woonplaats: Heiloo

Link naar dit bericht Geplaatst: 25-01-03 00:19

Ik las het ook.Stond versteld.Ik zou me gewoon afmelden!

Cassidy

Berichten: 75551
Geregistreerd: 08-08-01
Woonplaats: Purmerend

Link naar dit bericht Geplaatst: 25-01-03 00:26

De website ligt eruit...ik vraag me af waarom...Haha!

naiade

Berichten: 5826
Geregistreerd: 04-11-01
Woonplaats: purmer

Link naar dit bericht Geplaatst: 25-01-03 21:58

Fitzroy"]
[quote="naiade schreef:
zie www.beemsterruiters.nl voor meer informatie!!!


Die hebben wel lef zeg. In het centrum van het rhinogebied alles door laten gaan.
Zou mijn vereniging meteen niet meer zijn...
[/quote]

Tja, ik neem zelf geen risico en blijf er even uit de buurt maar zoals ik gelezen heb staat er wel dat ze nou contact met veeartsen hebben dus.... ik weet het niet.

Zolang paarden onderling geen contact hebben en eigenaren niet met andere paarden staan te rotzooien....

LadyMadonna

Berichten: 62220
Geregistreerd: 09-01-01
Woonplaats: werkendam (NB)

Link naar dit bericht Geplaatst: 26-01-03 17:29

ook geruchten over rhino bij mij in de omgeving.... *slik*

astridh

Berichten: 2635
Geregistreerd: 22-04-01
Woonplaats: nh

Link naar dit bericht Geplaatst: 26-01-03 18:32

Fitzroy schreef:

Die hebben wel lef zeg. In het centrum van het rhinogebied alles door laten gaan.
Zou mijn vereniging meteen niet meer zijn...


Als je al niet meer op de mening van dierenartsen kan vertrouwen....er staat toch duidelijk dat er dagelijks overleg is. Ze schrijven overigens niets anders dan wat ik al in andere topics heb vermeld. Volgens de mensen die het kunnen weten is er geen direct gevaar (en nogmaals, ik ga ervan uit dat een DA dat niet uit zijn mouw schudt). Natuurlijk is het aan ieder om zelf te beslissen of hij wel of niet met zijn paard op stap gaat maar om nou meteen een vereniging aan te vallen omdat ze zich niet door de geruchtenstroom het hoofd op hol laten brengen, dat gaat me een beetje te ver eerlijk gezegd.

parouscha

Berichten: 16951
Geregistreerd: 21-04-02
Woonplaats: Friesland

Link naar dit bericht Geplaatst: 27-01-03 20:45

Zijn er speciale rhino entingen voor of de gewone entingen Verward

Jantien

Berichten: 6469
Geregistreerd: 25-03-02
Woonplaats: Zweden

Link naar dit bericht Geplaatst: 27-01-03 21:07

In de gewone standaard enting zit influenza en tetanus. Voor rhino zijn er aparte entingen.

parouscha

Berichten: 16951
Geregistreerd: 21-04-02
Woonplaats: Friesland

Link naar dit bericht Geplaatst: 27-01-03 21:11

oke bedankt

Weet je ook wat die speciale rhino enting kost?

Jantien

Berichten: 6469
Geregistreerd: 25-03-02
Woonplaats: Zweden

Link naar dit bericht Geplaatst: 27-01-03 21:17

Nee, dat wil nog wel eens verschillen.
Dat kan je het best even aan je DA vragen.
Bedenk wel dat je vaak tegen rhino moet enten, en dat de hele stal moet, wil je voldoende afweer krijgen. Ook is een enting geen garantie dat je paard geen last krijgt van het virus.

Nouvel

Berichten: 28563
Geregistreerd: 12-08-01
Woonplaats: Bollenstreek

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 27-02-03 10:23

Even dit topic omhoog gehaald omdat hier een stuk info van de Keerhoeve over Rhino in staat waarnaar Vestjens mij vanmorgen verwees toen ik hem belde voor info over het Rhinogeval in Voorhout.