ontwikkeling kennis v.w.b. paardenvoeding

Moderators: C_arola, Coby, Nicole288, Dyonne

 
 
Maarten

Berichten: 4185
Geregistreerd: 30-06-01
Woonplaats: Emmen

ontwikkeling kennis v.w.b. paardenvoeding

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 11-01-03 00:37

Even het volgende:

Al een hele tijd vraag ik mij iets af. Ik lees heel vaak bepaalde dingen over paardenvoeding en hoe een paard gevoerd moet worden. De ene persoon zegt dat 'dit' goed is en de ander zegt dat 'dit' echt niet de goede manier is. Veel mensen hebben het erover dat een paard niet teveel eiwit mag hebben omdat dat slecht is en dat hoefbevangenheid door 1 bepaald ding word veroorzaakt.

Ik vraag mij af, waar halen jullie al deze kennis vandaan? Nemen jullie die kennis over van een kennis, experts, dierenartsen of is het je eigen intuitie. Het komt soms over dat veel mensen de kennis in pacht hebben. Tja... dan vraag ik me altijd af "waar is het op gebaseerd?"

Even voor de duidelijk (je kan namelijk niet voorzichtig genoeg zijn Haha! ): zie dit topic niet als aanvallend, maar zie het gewoon als een vraag. Lachen

voor ex-onderschrift, zie onderschrift Polly
Na vele jaren een keer een ander onderschrift


phoenix4ever

Berichten: 4350
Geregistreerd: 18-03-02
Woonplaats: Vilafranca del Penedes (Barcelona)

Link naar dit bericht Geplaatst: 11-01-03 11:32

uhhhh eigen ervaring en dieren arts. heb al zoveel pony's stuk zien gaan aan hoefbevangenheid. te veel eiwit kan ook diaree veroorzaken. het kuil bij ons op stal is zeer slecht. er is er een die er dus niet tegen kan en aan de schijt gaat.

PHOENIX

"We do not inherit the Earth from our Ancestors, we borrow it from our Children."

marel

Berichten: 681
Geregistreerd: 03-12-02
Woonplaats: Amsterdam

Link naar dit bericht Geplaatst: 11-01-03 12:03

Meestal toch de dierenarts. Mijn paard is ook al een paar keer hoefbevangen geweest, en dan ga je toch uit van de meest voorkomende oorzaak, eiwit, terwijl dat niet eens zo hoeft te zijn. Volgens mij kan een andere verstoring in het lichaam ook hoefbevangenheid tot gevolg hebben.
Ik voer verder redelijk op intuitie. Voerschema's zijn voor mij een leidraad, maar verder betekenisloos. Het metabolische systeem verschilt per paard, dus ik vogel zelf uit hoe ik mijn paard het beste voeren kan.

Het kan misschien dienen als troost dat, in al onze rampspoed en onheil, hij die iets verliest en er wijsheid uit put, een winnaar is.

Katja
Blogger

Berichten: 42172
Geregistreerd: 29-04-02
Woonplaats: Utrecht

Link naar dit bericht Geplaatst: 11-01-03 12:08

Mijn kennis van voeding komt omdat ik aan de agrarische hogeschool gestudeerd heb. Richting paarden en voeding. Lees nogsteeds enorm veel boeken over voeding en probeer mijn kennis zoveel mogenlijk up to date te houden. Ik durf dus wel te stellen dat ik verstand van voeding heb.

IlsjePilsje

Berichten: 2043
Geregistreerd: 01-09-02
Woonplaats: Boskoop

Link naar dit bericht Geplaatst: 11-01-03 12:46

)Wij hebben een aantal jaar geleden een kleine cursus van onze dierenarts gekregen. Heel handig, hij is een avond langs geweest en heeft van alles uitgelegd. Ik heb zelf veel gelezen en doe kennis op via stalgenoten (bij onze stal zijn we soms zelf meer bezig met de voeding, dan met rijden Knipoog . Aangezien ik een medische opleiding heb gehad, kan ik makkelijk stellingen onderbouwen. Zie het maar als 1+1=2.....
Als je snapt wat bestanddelen doen, dan weet je vaak ook wat goed/slecht is.

fabienne

Berichten: 4818
Geregistreerd: 14-07-01
Woonplaats: Wijchen

Link naar dit bericht Geplaatst: 11-01-03 16:15

Ervaring in de loop der jaren ( we hebben nu ruim 25 jaar paarden) en veel lezen en luisteren naar iedereen (waarvan je verwacht dat ze iets zinvols te vertellen hebben Haha! ), en daaruit je conclusies trekken!

Persoonlijk lijkt me het hele eiwitverhaal een beetje overtrokken en puur een commerciele aangelegenheid! De mensen vragen erom dus kan er geld aan verdiend worden! (Reken maar eens uit wat dat kleine percentageverschil aan eiwitgehalte nou werkelijk uitmaakt! Daar schrik je van! Zo weinig maakt het uiteindelijk uit........een kwart schepje brokken minder heeft meer effect!)

Unity
Berichten: 2116
Geregistreerd: 14-12-02

Link naar dit bericht Geplaatst: 11-01-03 21:40

ervaring en als ik er zelf niet uitkom hebben we de boeken. tenslotte heb ik altijd een leraar die nog als backup dient

wodan

Berichten: 2343
Geregistreerd: 24-10-01
Woonplaats: Alkmaar

Link naar dit bericht Geplaatst: 12-01-03 10:08

veel erover gelezen in de boekjes.En een fjord moet gewoon niet teveel eiwit binnen krijgen. dan zijn ze binnen no time vet.

Wodan en ik onderweg in de M2

Dees

Berichten: 18874
Geregistreerd: 09-08-01
Woonplaats: Friesland

Link naar dit bericht Geplaatst: 12-01-03 10:15

Eerst: door schade en schande...
Daarna; luisteren naar de dierenarts, en zijn adviezen opvolgen...
Dan tot de conclusie moeten komen dat ook een dierenarts niet alles weet...
Vervolgens heel veel zelfstudie in bewezen literatuur
Dan de rekenmachine erbij en de voedingswaarden die je werkelijk voert gaan berekenen
Daarna toch maar wat proberen met voer....

Tja, zo leer je wel wat voor jouw paard werkt en wat niet. Ik blijf het jammer vinden dat het mijn merrie praktisch heeft gekost, maar oke, nu weet ik wel wat ik doe. Ik vaar nooit weer blind om de veearts, die weten echt ook niet alles. Als het nu fout gaat, is het in ieder geval mijn eigen schuld, ik denk dat ik daar meer vrede mee heb.
Bovendien; ik heb zelf het meeste belang bij de goede gezondheid van mijn paarden, niemand anders doet daar zo zijn best voor...

Wat als.... de wetenschap wel gelijk heeft?

Kendra

Berichten: 8713
Geregistreerd: 08-12-01
Woonplaats: Drenthe

Link naar dit bericht Geplaatst: 12-01-03 12:27

Veel luisteren naar en vragen aan 'oude rotten in het vak', gecombineerd met boekenwijsheid en goed kijken naar m'n paarden. En dan ben ik ook nog boerendochter - en dat 'gezond boerenverstand' is me toch ook wel weer vaak van pas gekomen.

Cowgirl

Berichten: 23721
Geregistreerd: 04-03-01
Woonplaats: Drenthe

Link naar dit bericht Geplaatst: 12-01-03 14:33

Ik heb ook veel gelezen, maar zie door sommige voeders het bos gewoon niet meer.
Ik ga ervan uit dat elk voeder goed is en koop daarom meestal de goedkoopste. Voer is tegenwoordig zo uitgebalanceerd dat een basis brok wel goed moet zijn voor standaard voer.

verder ook eigen ervaring , internet en verhalen van anderen.

Maar ik ben geen voedings expert. Alhoewel een tip tegen een stalgenoot om minder biks te geven en iets meer hooi goed heeft uitgepakt Haha!
Onlangs nog ergens gelezen dat paarden makkelijk kunnen overwinteren met goed hooi en een liksteen(de orginele witte) .
Ik doe het nu zo en het bevalt prima, en met de kou wat extra hooi erbij.

live
Berichten: 36
Geregistreerd: 16-12-02
Woonplaats: Amsterdam

Link naar dit bericht Geplaatst: 13-01-03 12:26

Mijn Kennis over voeding komt uit ervaring en ik heb er les in gehad, dus ik kan wel zeggen dat ik het 1 en ander weet wat belangerijk is is dat je weet hoe het paard in elkaar zit, en hierbij kom je dus te weten wat een paard als eerste verteert en hoe lang hij bevoorbeeld doet om hooi te verteren, soms ligt het ook niet aan het voer maar aan het paard, wat namelijk belangerijk is dat je weet hoe je paard eet, want er kunnen ook andere factoren zijn zoals slecht gebit, wormen ect.
En werk je nou echt veel met een paard rij je echt elke dag intensief of rij je endurance of samengesteld, dan heeft een paard meer krachtvoer nodig dan gewoon een uurtje rijden. mensen willen namelijk graag hun paard voeren terwijl dat niet altijd nodig is.

Belker

Berichten: 15257
Geregistreerd: 28-05-01
Woonplaats: Veluwezoom

Link naar dit bericht Geplaatst: 13-01-03 13:23

Van Katja en door te kijken naar het dier. Welke verandering treedt erop als ik het voerschema aanpas.

JeanPaul

Berichten: 208
Geregistreerd: 18-09-02
Woonplaats: Deinze, België

Link naar dit bericht Geplaatst: 13-01-03 13:25

live schreef:
En werk je nou echt veel met een paard rij je echt elke dag intensief of rij je endurance of samengesteld, dan heeft een paard meer krachtvoer nodig dan gewoon een uurtje rijden. mensen willen namelijk graag hun paard voeren terwijl dat niet altijd nodig is.


Ik denk dat dit een van de stelregels is waarvan je moet vertrekken. In het engels is dit "Feed the work" of "Voedt het werk".

Ikzelf zit in de drafsport en een paard dat hard werk doet mag tot 14% eiwitten krijgen (voor een paard jonger dan 3) en 12% voor een paard ouder dan 3.
Maar indien het paard gewoon bij jou in de stal staat nou dan moet je zeker dit niet gaan doen of je krijgt problemen.

Ik denk dat je eerst en vooral moet beseffen wat een paard verbruikt bij het werk dat je hem geeft. Indien hij door jou training veel koolhydraten verbruikt nou dan moet je zorgen dat dit zo vlug mogelijk terug op peil komt. Verbruikt hij veel eiwitten nou dan zorg je dat dat weer op peil komt. Net hetzelfde met het krachtvoer.

Mijn paarden krijgen 3 keer per dag eten waarvan 40% of meer uit koolhydraten bestaat. Maar ze worden ook hard gewerkt. Indien ze niet gewerkt worden krijgen ze ook minder krachtvoeder hoor.

Mijn opinie is dat dit de belangrijkste stelregel is in het voederen. Vandaar dat het ook moeilijk is wanneer de rijder van het paard en de verzorger (persoon die het voeder geeft) niet dezelfde zijn. Ofwel moet er een erg goede communicatie zijn.

happy worker
Berichten: 213
Geregistreerd: 11-08-01
Woonplaats: neeeederland

Link naar dit bericht Geplaatst: 13-01-03 14:09

Maarten, jij bent toch 1 van de experts op dit gebied?
Kunnen we dit topic niet constructief maken en een aantal vragen/boerenwijsheden ontleden….Als we nu eerst een aantal vragen met betrekking tot voeding bij elkaar zoeken dan kunnen we daarna over de antwoorden discussiëren, lijkt me zeer interessant. Ik heb wel een aantal vragen:

Is er een groot verschil tussen de duurdere en goedkopere merken voer (equisanum - pavo – subli)?
Zitten er veel rest/afvalstoffen in brok?
Is afwisseling in het rantsoen belangrijk (brok en granen en musli) of is in principe brok als krachtvoer voldoende als je goed hooi/kuil voert?
Hoe belangrijk zijn supplementen?
Wat is een goed basisrantsoen voor een warmbloed van ca. 1.66m die per dag ca 45 min. matig zware arbeid verricht en daarnaast nog een paar uur per dag buiten in een paddock staat.


Miran

Berichten: 4429
Geregistreerd: 10-08-01
Woonplaats: Woubrugge

Link naar dit bericht Geplaatst: 13-01-03 14:43

Ik probeer zoveel mogelijk over paarden- en andere dierenvoeding te lezen en heb met mijn opleiding (Handel en Voeding) het een en ander over mensenvoeding gehad. Samen met wat ervaring en antwoorden van dierenartsen en de smid weet ik ondertussen wel het een en ander, maar ik blijf het moeilijk vinden.
Mijn Haflinger bijvoorbeeld krijgt nu maar 0,5 kg brok, ze werd verschrikkelijk heet toen ze nog 0,75 kreeg. Van de zomer heeft ze tegen hoefbevangenheid aangezeten, en ze is heel gevoelig voor 'opgeblazenheid, gasserigheid' door teveel gras. Geen makkelijke om te voeren dus, vooral omdat haar grootste hobby dus eten is. Ze krijgt nu 0,5 kg basisbrok en 1 koffiemok muesli (Pavo Stimix, heel weinig eiwitten) met daardoor extra vitaminen en mineralen (omdat ze zoveel onder de aanbevolen hoeveelheid zit). Verder 3 kg wortels per dag en ruim hooi/kuil (ze krijgt een portie hooi per dag waar de rest kuil krijgt, ook voor de eiwitten).
Deze hoeveelheden krijgt ze pas sinds vorige week, dus ik moet nog even aankijken of het goed gaat, maar ik hoop wel dat het gehyper nu over is.
Laatst bijgewerkt door Miran op 13-01-03 14:51, in het totaal 1 keer bewerkt

JeanPaul

Berichten: 208
Geregistreerd: 18-09-02
Woonplaats: Deinze, België

Link naar dit bericht Geplaatst: 13-01-03 14:43

Dit lijkt mij een goed idee! Ik ben voor zolang dat het netjes blijft!

Lizz

Berichten: 8888
Geregistreerd: 18-10-02
Woonplaats: Hier aan de kust, de Zeeuwse kust...

Link naar dit bericht Geplaatst: 13-01-03 15:23

ik zou ook wel iets meer willen weten over voeding enzo.
en ik zag dat katja er veel over las
dus ik zou graag titels van boeken willen weten en het liefst titel en isbn nummer!
als je iets weet pb me dan
alvast bedankt!

Dankjewel Koos en Lub voor de mooie jaren.

Anoniem

Link naar dit bericht Geplaatst: 14-01-03 08:55

Maarten schreef:
De ene persoon zegt dat 'dit' goed is en de ander zegt dat 'dit' echt niet de goede manier is.

** Niet vergeten dat hier ook veel mensen met veel verschillende paarden zitten. Wat voor een Haflinger heel goed is, werkt niet voor een Engelse Volbloed. Bovendien hebben mensen allemaal een ander doel met hun dier. Een recreatieruiter die lekker buitenritjes wil rijden, is bijvoorbeeld meer gebaat bij een rustig dier, terwijl een fanatieke SGW-ruiter weer heel andere reacties van z'n paard wil zien.

Veel mensen hebben het erover dat een paard niet teveel eiwit mag hebben omdat dat slecht is en dat hoefbevangenheid door 1 bepaald ding word veroorzaakt.

** Klopt niet, maar is natuurlijk wel een beruchte oorzaak bij bijvoorbeeld Fjorden, Shetjes, Haffies en Tinkers.

Ik vraag mij af, waar halen jullie al deze kennis vandaan? Nemen jullie die kennis over van een kennis, experts, dierenartsen of is het je eigen intuitie. Het komt soms over dat veel mensen de kennis in pacht hebben. Tja... dan vraag ik me altijd af "waar is het op gebaseerd?"

** Bij mij is dat een combinatie. Ik laat me graag voorlichten over voer door voedingsdeskundigen (die kun je bijvoorbeeld op stal een lezing laten geven via je voerleverancier), de veearts (die hebben we ook een paar keer een soort van spreekavond laten geven), en een stuk eigen ervaring die je alleen maar opdoet door veel te doen, te luisteren en zelf toe te passen.

Even voor de duidelijk (je kan namelijk niet voorzichtig genoeg zijn Haha! ): zie dit topic niet als aanvallend, maar zie het gewoon als een vraag. Lachen

** Goeie vraag, maar zoveel mensen, zoveel meningen. Ook weer bij iets als voeding.



Dees

Berichten: 18874
Geregistreerd: 09-08-01
Woonplaats: Friesland

Link naar dit bericht Geplaatst: 14-01-03 09:22

happy worker schreef:
Als we nu eerst een aantal vragen met betrekking tot voeding bij elkaar zoeken dan kunnen we daarna over de antwoorden discussiëren, lijkt me zeer interessant. Ik heb wel een aantal vragen:

Is er een groot verschil tussen de duurdere en goedkopere merken voer (equisanum - pavo – subli)?
Zitten er veel rest/afvalstoffen in brok?
Is afwisseling in het rantsoen belangrijk (brok en granen en musli) of is in principe brok als krachtvoer voldoende als je goed hooi/kuil voert?
Hoe belangrijk zijn supplementen?
Wat is een goed basisrantsoen voor een warmbloed van ca. 1.66m die per dag ca 45 min. matig zware arbeid verricht en daarnaast nog een paar uur per dag buiten in een paddock staat.


Wil je werkelijk hierop antwoord? Was je vraag rethorisch of niet?

Wat als.... de wetenschap wel gelijk heeft?

Anoniem

Link naar dit bericht Geplaatst: 14-01-03 09:44

De kennis die ik heb over voeding heb ik door veel te luisteren naar mensen zoals de èchte paardenmensen, mijn veeartsen en instructeurs. Gezond verstand speelt ook een hele grote rol en ik ben niet gevoelig voor commercie, maar wel voor adviezen van mensen die er veel van af weten. Voeding vind ik niet iets om mee te spelen of zomaar mee te experimenteren, dat moet je weloverwogen doen. Het spijsverteringssysteem van een paard is nogal gevoelig en vraagt vrij veel tijd om zich aan te passen, die tijd moet je dus ook nemen.

Katja
Blogger

Berichten: 42172
Geregistreerd: 29-04-02
Woonplaats: Utrecht

Link naar dit bericht Geplaatst: 14-01-03 10:47

Ik vind het grappig om te lezen dat er veel mensen dingen wbt voeding van hun DA hebben geleerd terwijl de meeste DA zelf toegeven veel te weinig over voeding te weten. IMO ben je beter af bij iemand die zich in voeding gespecialiseerd heeft.
Een heel goed boek over voeding is Equine nutrition and feeding van David Frape, omdat hij dit gebaseerd heeft op veel nieuwe onderzoeken en feiten ipv een samenvatting uit oud boeken te maken wat vaak gebeurt. Dit is niet echt een boek om gezellig door te lezen maar wel super voor mensen die echt meer over voeding willen weten en al een beetje een achtergrond hebben op dit gebied.

Miran

Berichten: 4429
Geregistreerd: 10-08-01
Woonplaats: Woubrugge

Link naar dit bericht Geplaatst: 14-01-03 10:56

Katja, heb je daar een ISBN nummer van, en een tip waar ik dat kan krijgen? Bij mediaboek?

Katja
Blogger

Berichten: 42172
Geregistreerd: 29-04-02
Woonplaats: Utrecht

Link naar dit bericht Geplaatst: 14-01-03 11:01

ISBN nummer heb ik hier niet maar ik heb het bij Mediaboek bestled dus met een beetje zoeken moet je hem daar kunnen vinden.

live
Berichten: 36
Geregistreerd: 16-12-02
Woonplaats: Amsterdam

Link naar dit bericht Geplaatst: 14-01-03 11:21

Zoals ik als schreef kijk naar je paard en naar de hoeveelheid werk je doet met je paard een uurtje in bak rijden houdt nog niet in dat je intensief rijdt, jean paul schreef dat hij aan de drafsport doet en dat hij veel eiwit geeft aan zijn paarden dit klopt want dit wordt snel verbruikt en opgenomen, en het ene paard heeft gewoon meer nodig dan het andere paard. O'ja hou er rekening mee dat het gemiddeld 3 weken duurt voordat je effect hebt van het voeren, dus niet denken als je 3 dagen een kilo biks geeft en hij blijft sloom ik geef hem nog meer. bouw het langzaam op.


Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Gitje1973, GoogleAdsense, lianne125, Mirre1415, Varekaj, wisja en 41 bezoekers