stelling: er wordt te weinig springles gegeven

Moderators: C_arola, Coby, Nicole288, Dyonne

 
 
germie

Berichten: 25888
Geregistreerd: 02-04-02
Woonplaats: Ergens

stelling: er wordt te weinig springles gegeven

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 08-01-03 09:08

Ik vind dus dat er te weinig springles gegeven wordt bij maneges en verenigingen.
Bij ons wordt elke week 45 minuten dressuur gereden, en 15 minuten springen bij de manegeruiters. De ruiters met eigen paarden wisselt dat meer, soms een echte springles en soms dressuurles.

Maar bij andere maneges wordt werkelijk nooit gesprongen. 1 keer in de maand is te weinig, soms doen ze het maar 2 keer per jaar.
M'n vriend lest op ene manege, al 2 jaar, ik vind het een flutmanege, maar hij vindt het goedkoop. Hij heeft welgeteld 2 keer gesprongen!!!!!

Toen ik 21 was had ik eindelijk geld om wekelijks les te nemen, ook al moest dat dan op een manegepaard. Ik wilde springles. Nou dat is dus haast nergens mogelijk. Heel veel maneges vinden 1 keer in de 6 weken genoeg. NOu daar leer je geen springen van. Ik ben overal en nergens wezen kijken, maar het niveau was overal laag, 1 kruisje=springles.
Toen dus terecht gekomen bij de huidige vereniging waar ze het springen stimuleren.

Als je dan later ooit zelf wilt gaan springen officieel, dan is dat een enorm verschil. 1 meter en dat 10 hindernissen is wat anders dan 1 kruisje per 6 weken.
Ook het niveau van de instructeurs is meestal bedroevend, totaal geen springinzicht.
Mensen die alleen willen dressuren dan gewoon dressuurlessen aanbieden, maar voor springers is er vaak niets. Dressuur is de basis, maar als je een uur lesneemt kun je best aan de drsessuur en aan het springen werken.

Vinden jullie dit ook?


Anoniem

Link naar dit bericht Geplaatst: 08-01-03 09:21

Nou zijn mijn manegeervaringen inmiddels behoorlijk stoffig (ehhhh ruim 15 jaar geleden) maar ik heb altijd op maneges gereden waar een avond in de week alleen maar springlessen gereden werden.
Dan reed je dus in je gewone les dressuur, en daar werd wel eens een huppeltje gemaakt, en als je wilde springen dan schreef je in voor een springles. Die werden dan op verschillende niveaus gegeven.

Is dat tegenwoordig niet meer dan?
Zou jammer zijn, heb er altijd veel plezier aan beleefd!

ibikus
Berichten: 20688
Geregistreerd: 15-05-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 08-01-03 09:29

Aan de ene kant zeg ik ja,
want er wordt id nog maar weinig springles gegeven en dan heb ik het niet alleen over de maneges.
Het komt je zit en ruitergevoel zo enorm ten goede!

Aan de andere kant...
Ik heb nu 3 paarden die echt leuk kunnen springen, maar de Gribaldi hengst zal waarschijnlijk zijn nek breken over een steiltje van 50 cm. Stel dat dit mijn enigste paard zou zijn... Zit ik wel mooi om het hand.
Ik vind springen alleen leuk als ik een paard met veel aanleg heb. Het gevoel wat je krijgt als je een paard netjes wegzet voor 1.20 en hij dan nog een halve meter over houdt is onbeschrijvelijk, daar doe ik het voor.
Ik zie mijn Grib hengst dat echter nog niet doen.

Miran

Berichten: 4435
Geregistreerd: 10-08-01
Woonplaats: Woubrugge

Link naar dit bericht Geplaatst: 08-01-03 11:11

Wij hebben een poos om de week gesprongen, maar omdat ik helemaal geen springfanaat ben vond ik het eigenlijk niets. Bovendien is het ook vrij zwaar voor de paarden, een, maximaal 2 dagen in de week springen is genoeg en als elke les veel springt red je dat niet.

Dees

Berichten: 18875
Geregistreerd: 09-08-01
Woonplaats: Friesland

Link naar dit bericht Geplaatst: 08-01-03 11:33

Bij mijn vereniging wordt elke 2 weken een hindernis opgebouwd. Weliswaar meteen zo hoog dat ik niet meer durf, maar ja, moet ik ok maar niet tussen die Z springruiters willen rondhobbelen...
We hebben daar les van sprngruiter Gerrit Jan Olde Agterhuis.

Op de manege van mijn bijrijdster, de Silver Ranch te Makkinga/Oosterwlde (voorheen FAras) wordt in de engelse lessen, elke 2 weken gesprongen, zelfs ook zonder zadel voor zij die dat wilen.

Maar goed, z'n instructrice als daar staat les te geven, die zijn er niet veel....dat is een héle goede....

Wat als.... de wetenschap wel gelijk heeft?

Lielle

Berichten: 66253
Geregistreerd: 12-01-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 08-01-03 11:37

Op de manege waar ik heel lang geleden heb gereden was er altijd op vrijdagavond een springles. De rijvereniging waar ik altijd lid van was heeft nog steeds een aparte springles en veel verenigingen bij ons de buurt hebben dat. Dus ik heb die ervaring niet zo, en zelf heb ik priveles springen.

Belsje

Berichten: 3506
Geregistreerd: 28-10-02
Woonplaats: Belgisch Limburg

Link naar dit bericht Geplaatst: 08-01-03 11:38

Bij ons wordt teveel springles gegeven vind ik dan Haha! .

Donderdag zijn er enkel springlessen van 10cm tot 1.20 ofzo, normaal enkel voor eigenaarspaarden, maar als je eens lief kijkt mag je ook wel met een manègeknollie Lachen.
De dressuurlessen van de "gevorderden" worden meestal gecombineerd, dus eerst een half uurtje dressuur en dan ergens paar sprongetjes tussenzetten zodat je zelf kan kiezen, omdat er sommige echt niet willen springen.

Kitty

Berichten: 7687
Geregistreerd: 29-01-01
Woonplaats: Rolde

Link naar dit bericht Geplaatst: 08-01-03 11:57

Ik vind dat er een keuzemogelijkheid moet zijn om in een springles of dressuurles te rijden.
Dus wanneer je het zelf leuk vindt en je paard kan het, dan inschrijven voor de springles.

Vroeger op de manege was er elke twee weken oefenparcours die begon met een half uur springles van parcoursbouwer Jan Oldejans.
Bij de rijvereniging waar ik nu rijd, is er elke maandag springles en elke dinsdag dressuurles. Maar dat is alleen voor eigen pony's en paarden. Manegepaarden hebben we niet...

Jobbeltje
Berichten: 2799
Geregistreerd: 29-12-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 08-01-03 12:30

Wij springen zeker eens per maand, en dan ook kleine parcoursjes of gewoon lijnen, hoe je op een sprong aanrijd enz enz. (dit kan overigens ook heel goed met balken op de grond)

Omdat ik dus op een manegepaard rij, en ik het ook over manegepaardenlessen heb (wat een woord) vind ik het logisch dat er niet elke week gesprongen wordt! Die beesjes moeten meer als alleen mijn uurtje lopen. En de HELE week springen voor een manegepaard lijkt me nou ook niet bepaald gezellig..

Bij ons wordt er ook altijd gekeken hoeveel paarden er beschikbaar zijn (die dus leuk kunnen springen) wat er aan kreupele/zieke paarden en pony's staat. Het is niet alleen jouw lesuur waar het om draait maar ook die van andere mensen. Daarom vind ik het ook logisch dat wij niet zo heel vaak kunnen springen.

Nathalie

Berichten: 28286
Geregistreerd: 11-01-01
Woonplaats: Eindhoven

Link naar dit bericht Geplaatst: 08-01-03 12:33

Onze ponyclub had afgelopen zomer iedere vrijdag springles. Was wel erg leuk. Er zitten sinds een jaartje nu denk ik best veel mensen bij de club die graag willen springen. Dus dat was wel goed geregeld.
Nu hebben wij sinds vorige week zaterdag eidere zaterdag springles op stal. Je hoeft je niet in te schrijven je mag gewoon komen als je zin hebt.
Heel fijn dus! Wie weet doe ik dat nog wel een keer want hetis wel een goede kans om van mijn angst af te komen. Lachen

Tallie1979
Berichten: 22727
Geregistreerd: 16-08-02
Woonplaats: Rucphen

Link naar dit bericht Geplaatst: 08-01-03 12:40

Ik geef zelf les en merk ook dat er weinig mensen zijn die daadwerkelijk springles willen.

Ik geef zelf het liefst springles ( kan er altijd zo walgelijk fanatiek van worden ) maar ik krijg de kans gewoon niet..

Hoe het er verder op maneges aan toe gaat met springlessen heb ik geen zicht op. Ik rij immers niet mee in de manegelessen..

Percy

Berichten: 12025
Geregistreerd: 04-09-01
Woonplaats: België

Link naar dit bericht Geplaatst: 08-01-03 13:15

Hier in de omgeving worden heel veel springlessen gegeven maar ik zit hier dan ook in het Walhalla van de springruiters.
Ook bij de vereniging is elke week een vaste springles voor de paarden en minstens een voor de pony's. Op de manege's zijn ook genoeg springlessen.

Je zit gewoon in de verkeerde hoek Knipoog


Desiree

Berichten: 28760
Geregistreerd: 23-01-01
Woonplaats: Twente

Link naar dit bericht Geplaatst: 08-01-03 13:19

Ik vind dat de stelling moet zijn: er wordt te weinig gesprongen.
er zijn mensen die wel springen maar ik ken ook mensen die alleen maar dressuren. Springen is zo'n goede oefening in mentaal en fysiek opzicht voor een dressuurpaard. Daarnaast krijgt een ruiter door springen meer balans. Springen is pure dressuur als je nagaat dat je met een paard tussen hindernissen moet kunnen schakelen, sprongen vergroten en verkleinen etc. Maar die dressuurmutsen DURVEN gewoon niet!

De hond is de betere mens

Kayla

Berichten: 11273
Geregistreerd: 20-10-01
Woonplaats: Groningen

Link naar dit bericht Geplaatst: 08-01-03 13:22

Desiree schreef:
Maar die dressuurmutsen DURVEN gewoon niet!


*schaam* Bloos

Jan_324
Berichten: 6933
Geregistreerd: 09-01-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 08-01-03 13:29

kayla"]
[quote="Desiree schreef:
Maar die dressuurmutsen DURVEN gewoon niet!


*schaam* Bloos
[/quote]

*schaam* Bloos

Niet meer...

Maar mijn balans is ook nog wel redelijk door regelmatig zadelmak maken... Schijnheilig

Anya
Berichten: 32776
Geregistreerd: 01-02-02
Woonplaats: Hengelo

Link naar dit bericht Geplaatst: 08-01-03 13:32

Er wordt inderdaad weinig (goeie) springles gegeven. Veel dressuurruiters willen best een sprongetje maken, leuk voor de afwisseling en goed voor zit van de ruiter en soepele rug. Helaas ben ik tot nog toe nog geen goeide springinstructeur tegen gekomen. Dressuurruiters zijn vaak een beetje huiverig voor springen, dat moet een instructeur begeleiden. Graag met een beetje toelichting over de techniek en liever veel aandacht voor sturen en soorten hindernissen dan de balk gewoon steeds een tandje hoger leggen. Ik ben niet zo geinteresseerd in hoog springen, ik wil er eerst netje overheen kunnen. De instructeurs die dat begrijpen moet je met een lampje zoeken.

N00tje

Berichten: 7734
Geregistreerd: 24-10-01
Woonplaats: Krommenie

Link naar dit bericht Geplaatst: 08-01-03 13:42

Bij ons (niet een echte manege) wordt er 2 keer in de week springles gegeven en 3 keer in de week dressuurles. Bij ons rijden vrij veel kinderen, ik ben met mijn 16 jaar een van de oudste... Bij ons wordt er dus wel degelijk genoeg springles gegeven en als het nodig is zal er zo een springles bij komen (we springen met zijn 2en in een les, hooguit 3 en dan soms nog eigen paarden) Ik spring nu toch al zo'n *denk* 5 jaar schat ik van de 8,5 jaar dat ik rij. Maar wij springen niet hoog (ja wel soms en we hebben het ook wel gedaan) maar voor namelijk laag en netjes, goed plaatsen, galopsrongen controleren e.d. Ik vind springen veel leuker dan dressuur, maar bij ons wordt dus wel degelijk genoeg springles gegeven. Daar ben ik blij om.

Doe wat je niet laten kunt... Maar laat wat je niet doen kunt...

Sjimmy

Berichten: 17797
Geregistreerd: 09-03-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 08-01-03 13:48

Bij ons op de manege mocht je alleen springen (1 dag in de week alleen springlessen) als je ook dressuurles reed. Dat vond ik heel erg goed. Op de manege waar ik eerst reed waren mensen die alleen springles hadden verder niet. Verder kan ik springlessen wanneer ik wil. Alleen Omar mag niet springen jammer genoeg (OCD). Ik zou heel graag weer een keer willen springen.

:evaw:

Dees

Berichten: 18875
Geregistreerd: 09-08-01
Woonplaats: Friesland

Link naar dit bericht Geplaatst: 08-01-03 14:03

Ik DURF ook niet over een muur van een dikke 100cm., als ik eens een parcoursje wil oefenen. Ik heb het dan over BB-niveau, op een kringwedstrijd...

Bouw dat nou eens op een 50 cm. max, dan durf ik ook en kan ik het tenminste eens leren....
Dat mijn paard die meter haalt weet ik wel, maar ik vind het zooo hoog, dan durf ik gewoon niet meer. Heeft weinig met mijn zit te maken, meer met mijn lef.

Wat als.... de wetenschap wel gelijk heeft?

JoT

Berichten: 4007
Geregistreerd: 22-04-02
Woonplaats: Den Haag

Link naar dit bericht Geplaatst: 08-01-03 14:18

Ook op mijn manege wordt weinig springles gegeven, in ieder geval niet in mijn les. Best wel jammer eigenlijk, want ik vind het erg leuk. Vorig jaar, toen ik voor het ruiterbewijsexamen moest springen is het er in zeven lessen ingestampt. Niet echt ideaal dus, want soms had ik het idee dat het paard sprong en ik er toevallig op zat. Ik ben jammer genoeg gezakt voor het praktijkgedeelte (omdat ik doodnerveus was, maar ook op het springen ) dus dit jaar ga ik het weer opnieuw proberen. Omdat ik waarschijnlijk in de tussentijd geen springles krijg, moet ik dan bijna weer opnieuw beginnen. Toch snap ik het wel een beetje, want het is een heel gedoe om z'n hindernis op te zetten en weer op te ruimen. Mijn baas vertelde dat bij hem op de manege één keer in de zoveel tijd springlessen worden gegeven. Dat hoort gewoon bij de lessen en iedereen doet mee. Dat vind ik eigenlijk wel een goede oplossing. Zo leer je het tenminste, als je het bijna nooit doet is het elke keer weer wennen.

7 augustus 2012: Rust zacht lieve Macho. Je hebt me zoveel gegeven, ik zal je nooit vergeten.

LindaJ
Berichten: 337
Geregistreerd: 22-08-02
Woonplaats: Amersfoort

Link naar dit bericht Geplaatst: 08-01-03 14:22

Bij mij op de manege zijn 2 springlessen in de week, de een wat gevorderder dan de ander. Wist niet dat dat ongewoon was. Volgens mij is de kwaliteit van die lessen goed, maar ik ben geen expert hoor. In de dressuurles pakken we wel eens een kruisje mee maar meer dan dat niet.

Nintu

Berichten: 4304
Geregistreerd: 16-09-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 08-01-03 14:27

Je moet idd. maar net een manege/club/verening/ treffen die springles geeft!

Ik heb de eerste 5 jaar gereden om een manege waar we echt haast nooit sprongen, 1 keer in de 3 maanden, soms nog wel minder!!
Mede daardoor (en ook door andere dingen) ben ik naar een andere manege gegaan, waar ze wel springles gaven. Maar daar deden ze het alleen 1x in de 2 weken (dus zegmaar om de week, week springles, week niks, week springles, week niks) dus dat was ook niet echt geweldig.
Nu heb ik wel een manege gevonden waar ik iedere donderdagavond spring, en da's hardstikke leuk! Lachen

In de tussentijd dat ik op die maneges gereden heb heb ik oo knog half het gooi afgezocht naar manege's die springles gaven, maar ik ben er werkelijk geeneen tegengekomen die elke week springles gaf!! (behalve degene waar ik nu rij)

Nathalie

Berichten: 28286
Geregistreerd: 11-01-01
Woonplaats: Eindhoven

Link naar dit bericht Geplaatst: 08-01-03 14:53

Ik heb eens een les mee gereden op een manege waar ze het om de week deden. En dat vond ik dan wel weer goed!
Was een gevorderde les en bij de beginners deden ze dat dan niet.
Dat was meer dan een jaar geleden toen ik even pony-loos was.
De ene les deden ze dressuren en dan de week erop springen, en soms dan de week erop spelletjes, dan weer springen, dressuren e.d.
Dat vind ik wel leuk! Iedereen had 1 x in de week les en toch heb je zo afwisseling. Haha!

Kim82
Berichten: 908
Geregistreerd: 12-12-02
Woonplaats: ENSCHEDE

Link naar dit bericht Geplaatst: 08-01-03 17:57

Bij ons op de manege springen we om de week. En je bepaalt zelf hoe hoog of laag je zelf wilt springen. Als de intstructeur vindt dat je er nog niet aan toe bent zegt hij dat gewoon.

Ook bekend als Kim20!

Jacksel

Berichten: 5129
Geregistreerd: 03-07-02
Woonplaats: Leusden

Link naar dit bericht Geplaatst: 08-01-03 19:57

Bij mijn manege waren er twee vaste springelessen, waarbij er dus altijd gesprongen werd. Verder in de andere lessen werd voor de springwedstrijden altijd gesprongen en soms op verzoek van de mensen in de les...

On and on the rain will fall, like tears from the stars...
When you're lost, hurt, tired and lonely something beautiful will come your way


Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Thrive, YandexBot en 10 bezoekers