Spierbevangen, en nu?

Moderators: C_arola, Coby, Nicole288, Dyonne

Toevoegen aan eigen berichten
 
 
Laui!

Berichten: 16863
Geregistreerd: 10-01-01
Woonplaats: wherever I wanna be

Spierbevangen, en nu?

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 05-01-03 13:01

Tegenwoordig is het vrijwel elk jaar raak, dus ik heb wel ervaring. Toch ben ik benieuwd naar tips e.d.
Van Havens Draversbrok ben ik al overgestapt op Pavo Stibro (het beest moet toch eten). En van Dodson & Horrel Fiber P naar Pasture Mix van hetzelfde merk. Beiden zitten zo rond de 9% eiwit en 3-4 % vet. Lager kon ik zo snel gister niet vinden. Beide voeren (Stibro en Pasture dus) zijn gemaakt voor paarden die géén beweging hebben of heel weinig.
Nu heb ik hem voor gister op muesli (Hippostar) en Fiber P gehad (3/4 schep ipv 1, hij kreeg elke dag een kwartier beweging en stond de rest van de dag gewoon los buiten).
En vanochtend zet ik hem buiten, met zn drietjes in de bak met een berg hooi. Ik verwachte eigenlijk dat er niets aan het handje zou zijn, hij staat de afgelopen week al de hele dag buiten elke keer en krijgt minimaal voer. Na een sprintje en wat gerommel liep hij toch wel raar. Beetje stijf. Wéér licht spierbevangen dus... Ik kan hem niet zonder eten zetten natuurlijk, en op dit rantsoen overleeft hij met normaal weer (geen vorst, sneeuw en ijs) makkelijk, zonder problemen. En nu staat hij opeens weer stijf. Echt om gék van te worden, veel spieren had hij al niet over, dit kan er dus ook nog wel bij Boos!
Ik kon gister geen Havens Reform vinden, ik had begrepen dat dat slechts 7,5% eiwit bevat.
Iemand nog laag eiwit/vet houdend voer? Of andere tips. Met die harde bodem (net asfalt) kan ik vrij weinig dressuren, 't is alleen stappen en de rest v/d dag met z'n maten gewoon buiten staan. Op zich is hij er niet heel erg aan toe, buiten staan en bewegen is volgens de DA het beste in zo'n geval, maar ik zou zo graag meer voor m doen... En anders gewoon allemaal meeduimen dat het snel weer lente wordt, dat scheelt altijd weer een berg! Lachen

abby
Berichten: 1664
Geregistreerd: 31-01-02

Link naar dit bericht Geplaatst: 05-01-03 15:11

bij mij op stal hebben we goede ervaring met Hipro Fiber plus (http://www.spezial-pferdenahrung.de/). het paard naast Meagan had toen zij nog manegepaard was regelmatig last van spierbevangenheid. Nu is ze een nieuwe carrière begonnen als pensionpaard en het eerste wat haar nieuwe eigenaar heeft gedaan is het voerrantsoen drastisch aangepast. Ze krijgt nu nog maar 1,5 kg onderhoudsbrok per dag, aangevuld met drie porties kuil (portie klein paard, maar het is een groot paard) en daarnaast 1 schep hipro fiber met 1/2 schep zemelen, een handje geëxpandeerde muesli voor de smaak en ongeveer 1 kg wortelen. Meagan (mijn paard, een Tinker) voer ik ook Hipro Fiber vanwege het lage eiwitgehalte. Het ziet er uit als kort gesneden hooi met brokjes erin. Alle paarden die het krijgen bij ons op stal, vinden het erg lekker en doen het er goed op!

EmEm
Berichten: 625
Geregistreerd: 02-01-03

Link naar dit bericht Geplaatst: 05-01-03 19:55

Zorg er voor dat je niet meer eten geeft in de relatie tot de prestatie die het paard moet verrichten. Vaak wordt het paard tijdens rustdagen hetzelfde gevoerd als tijdens dagen waarop hij zwaar moet werken. Dat is dus niet goed.

Havens Reform-Kruiden-Muesli is heel eiwit-arm en de paarden die ik ken vinden het heel lekker, dus dat is goed. Volgens mij wordt dit ook speciaal aangeraden voor paarden met spierbevangenheid.

Havens heeft ook een eigen site, daar is volgens mij nog wel meer info te vinden. www.havens.nl

Vippie
Berichten: 10408
Geregistreerd: 11-01-01
Woonplaats: Lalaland

Link naar dit bericht Geplaatst: 06-01-03 09:21

Wat voor medicijnen krijgt hij erbij, of evt voedersuplement om het te voorkomen? Ik heb Tjo een jaar na dr spierbevangenheid NAF D-ty gegeven en dat hielp perfect, nu staat ze op maxH.
Want alleen met voer aanpassen kom je er niet helaas.
Viv

Banjer
Lid Nieuwsredactie

Berichten: 48387
Geregistreerd: 09-06-02
Woonplaats: Daar waar het land eindigt en het water begint

Link naar dit bericht Geplaatst: 06-01-03 11:08

je zou PONYBROK kunnen proberen... dat is mij aangeraden om Banjer wat minder energie te laten krijgen.... daar schijnt zeer weinig eiwit in te zitten....

Alvaron

Berichten: 1764
Geregistreerd: 26-03-02
Woonplaats: aan de voet van de Posbank

Link naar dit bericht Geplaatst: 06-01-03 12:38

Wat wij aan de renpaarden (arabieren) gaven die gevoelig waren voor tying-up was Vita-Paard. Een zure vloeistof die je gewoon over het voer kunt gieten of in de mond kunt spuiten. Ook voerden we die paarden zgn Borg(h?)brok, maar waar je beiden kunt kopen weet ik zo even niet. Kan wel eens informeren waar ze het vandaan haalden.

marloes-joy

Berichten: 8421
Geregistreerd: 28-07-01
Woonplaats: Vianen

Link naar dit bericht Geplaatst: 06-01-03 13:01

ik kreeg als advies GEEN krachtvoer meer te voeren
ik voerde pavo stibro (2 kilo per dag)
een paard zou moeten voldoen met goed hooi/kuil
Ik kan het niet over mijn hart verkrijgen niks te voeren en ze heeft bepaalde dingen gewoon nodig
Ze moet van de uithof op Pavo eplus (vit E en selenium) 50 gr. per dag
dit krijg ik met geen mogelijkheid naar binnen, behalve in een bikspapje (handje) verder krijgt ze 100 gr. Pavo vital per dag
vitamine en mineralen korrel, zodat ze niks te kort komt
vferder voer ik brood en wortels en nu homeopatische druppels om die draak rustig proberen te houden (wat nog niet echt lukt )

succes

Laui!

Berichten: 16863
Geregistreerd: 10-01-01
Woonplaats: wherever I wanna be

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 06-01-03 21:57

Ik kan hem ook moeilijk niets voeren. Het is een ontzettend gevoelig paard. Te veel eten en hij wordt vet, te weinig en hij is broodmager. Nu zit dat niet in het krachtvoer, maar daardoor merk ik het vaak wel sneller.
Hij staat nu op in totaal 1,5 schep voer (Stibro + pasture mix) per dag, daarnaast krijgt hij D-tox (toxinen eruit) en Paard-fit (speciaal voor bloed & spieren, werkt voor het prestatievermogen prima).
Ik ga vrijdag weer naar de veevoederhandel en dan haal ik nog wat extra poeders en Havens Reform, die hadden ze nu niet. Ik zal ook gelijk vragen naar alle andere middeltjes. Niet dat ik alles ga aanschaffen (heeft geen zin), maar ik ga zeker verder informeren. En maar hopen dat volgende week de winter over is!

Kabouterdans
Berichten: 5086
Geregistreerd: 19-06-02

Link naar dit bericht Geplaatst: 06-01-03 21:59

neutradex verkrijgbaar bij de dierenarts

geen problemen meer gehad met mijn pony

mjet

Berichten: 1383
Geregistreerd: 28-09-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 07-01-03 00:24

ik voer kruiden reform mussli van havens. dit is eiwit arm en geef ik omdat mijn paardje vatbaar voor hoefbevangenheid is. ze doet het er al 1 1/2 jaar erg goed op en vindt het heerlijk. die van mij krijgt als ze niet werkt, wel buiten staat dag en nacht maar een kwart kilo en de rest hooi naar behoefte. als ze werkt dan een halve, maar ik kan ook niks meer nu met dit weer dan alleen maar stappen of helemaal niks.

kijk echt even naar de site van havens.
sterkte
groetjes mejet

Finnie

Berichten: 415
Geregistreerd: 06-04-02
Woonplaats: Eemnes

Link naar dit bericht Geplaatst: 07-01-03 07:50

Hoi, mijn paard is ook vreselijk gevoelig voor spierbevangenheid. Ik heb gemerkt dat ze dan ook erg gevoelig zijn voor kou op de achterhand. Daarom mag mijn paard met die vrieskou niet meer buiten staan. Doe ik het toch, dan is ze gelijk stijf. Om haar toch goed te laten bewegen longeer ik haar wel elke dag.

Groetjes Nancy

Dees

Berichten: 18911
Geregistreerd: 09-08-01
Woonplaats: Friesland

Link naar dit bericht Geplaatst: 07-01-03 12:03

[naam verwijderd] heeft dus ook aanleg tot...en ik behaal goede resultaten met Equiral Stud. Heeft een laag eiwit gehalte en sinds kort ook een verhoogde Vitamine E.
Prima brok.

Wanneer [naam verwijderd] niets doet, voer ik een kilo per dag, naast haar hooi. [naam verwijderd] krijgt nooit kuil, en het hooi komt uitsluitend van onbemeste natuurweide.
Gelukkig heeft [naam verwijderd] aanleg om bol te raken....

ibikus
Berichten: 20688
Geregistreerd: 15-05-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 07-01-03 12:10

Ga eens een rekensommetje maken van de Vitamine E die hij binnenkrijgt.
Je zal versteld staan van het advies-tekort dat hij heeft en kan dat dan opvangen met een supplement liefst met selenium erbij.
Maar wel eerst rekenen omdat een teveel aan Vit E gevaarlijk kan zijn.

Katja
Blogger

Berichten: 42177
Geregistreerd: 29-04-02
Woonplaats: Utrecht

Link naar dit bericht Geplaatst: 07-01-03 12:19

De suikers die in mulsie zitten leveren vaak een teveel aan koolhydraten en dit zorgt bij verbranding voor veel melkzuur --> spierbevangenheid. Probeer dus en laageiwitbrok te voeren ipv muslie en Fiber P.

Zannekin

Berichten: 3598
Geregistreerd: 02-01-02

Link naar dit bericht Geplaatst: 07-01-03 14:15

Arm voer en 2 kopjes olie per dag. Zuiver haver bevat 7% vet, optimaal moet je rond 10-15 % raken. Het lost het probleem op maar weinigen zijn er in onze streken voor te vinden....
Laatst bijgewerkt door Zannekin op 07-01-03 14:55, in het totaal 1 keer bewerkt

Dees

Berichten: 18911
Geregistreerd: 09-08-01
Woonplaats: Friesland

Link naar dit bericht Geplaatst: 07-01-03 14:38

Puur haver voeren naast hooi werkt te tekorten op ander vlak in de hand, bijvoorbeeld in de mineralen.
Als je zo gaat voeren, zou ik zeker weten het groen boekje over paardenvoeding kopen om te weten wat je doet. Je kan haver wel aanvullen met een beetje van die 'power'brokjes, die weer heel veel vitamines enzo bevatten, maar weinig van hoeft te geven...

Het dieet van [naam verwijderd] zit onder de normale behoeften van een volwassen paard, kwa eiwit.

Zannekin

Berichten: 3598
Geregistreerd: 02-01-02

Link naar dit bericht Geplaatst: 07-01-03 14:45

Haver met aanvulling van een schepje vitaminen, doe ik omdat het fokmerries zijn maar je zou verbaasd zijn in welke mate het puur aangevuld met hooi de behoeften dekt. Onze vroegere werkpaarden kregen niet anders.... Ik vind in het commerciele voer hier (want het verschilt vaak per land!?) te veel suiker, te weinig vet en onnodige zaken zitten.

Laui!

Berichten: 16863
Geregistreerd: 10-01-01
Woonplaats: wherever I wanna be

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 07-01-03 20:24

Van Haver worden onze paarden over het algemeen behoorlijk heet (we hebben 2 arabieren en het slachtoffer is een nepper, volledig KWPN met de illusie dat hij ook een deuk in zn neus heeft Knipoog )
Muesli's voeren leek mij inderdaad ook minder geschikt dan gewoon brok, maar hij krijgt dan helemaal geen afwisseling (hij krijgt poeiers ernaast en wat wortels maar die bevriezen nu ook waar je bij staat). Daarom wil ik er toch wat 'arm' spul bij voeren, en ik vond het wel handig dat de Pasture Mix zulke lage waarden had.
Overigens dacht ik dat selenium juist gevaarlijk was (DA was het met me eens) en dat je daarmee moet oppassen, niet met vitamine E. Zoals het mij op school geleerd is, doet je lichaam gewoon niets met een evt. overschot aan vitaminen. Ik heb sowieso een beetje angst om hem te veel supplementen te geven zodat ik meer voer dan dat nuttig is.
En dus toch die koude, hij heeft nu een deken die zijn achterhand goed afdekt en daaroverheen nog eens een keer zijn dikke winterdeken, maar da's dus kennelijk nog niet genoeg. Toch beter opletten...

Zannekin

Berichten: 3598
Geregistreerd: 02-01-02

Link naar dit bericht Geplaatst: 07-01-03 23:04

Het enige dat helpt is laag koolhydraten, hoog vet. Selenium is inderdaad gevaarlijk en daar krijgen ze genoeg van binnen. Als je vit E wil toevoegen zoek je best iets zonder selenium.
Ik zou ook geen 5 kilo haver geven, van 1 kilootje ga je niet veel merken, ook reageren lang niet alle paarden heet op haver, sommige kunnen er gewoon niet tegen maar bij de meeste merk je geen verschil. Veel paarden worden heet door een hoog suikergehalte, wat je ook vindt in sportvoer...

Esther

Berichten: 4144
Geregistreerd: 04-04-01
Woonplaats: Achterhoek

Link naar dit bericht Geplaatst: 08-01-03 15:11

Mijn paard staat sinds ongeveer 2 maanden volledig op haver, hij krijgt geen brok meer, om de redenen die Zannekin hierboven noemt krijgen de paarden bij ons op stal ook alleen maar haver, met vitamines. En verder voldoende hooi.

Ik moet zeggen dat ik in het begin met angst en beven heb afgewacht wat de reactie van Omega zou zijn, dacht dat ik een tijdbom zou krijgen. Niet dus, hij is zelfs rustiger geworden.

Je moet dus wel voldoende ruwvoer (hooi, van goede kwaliteit) bijvoeren.
Ik ben er tevreden over, ook dat mijn paard nu niet van alle rotzooi binnenkrijgt wat gebruikt wordt als vulmiddel in de brokken.
En ik kreeg gisteren ook nog een compliment van iemand die Omega al langer kent en hem nu een poosje niet gezien had dat hij er zo goed uitziet!

Francisca
Berichten: 512
Geregistreerd: 22-11-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 08-01-03 22:22

Hoi, mijn ervaringen: Ik geef mij paard, die ook gevoelig is voor spierbevangenheid, Country Mix van Dodson & Horrels. Ik heb altijd begrepen dat het niet zozeer gaat om het lage eiwit gehalte van het voer, maar meer om de combinaties. Daarnaast is het belangrijk om je paard zoveel mogelijk buiten te hebben staan (maar dat heb je al als ik het goed begrijp), zoveel mogelijk " terug naar de natuur" en elke dag beweging, d.m.v. training, zodat de afvalstoffen goed weg kunnen. Dat hoeft helemaal geen zware training te zijn, maar wel elke dag ongeveer even veel Nu is dat nu waarschijnlijk niet mogelijk i.v.m. sneeuw (tenminste, wij kunnen nu niet veel doen, omdat de bak wit is). Daarnaast stress vermijden, en naar mijn idee te zware training vermijden (omdat dan d'r spieren ook gaan verkrampen).
Succes!

Francisca
Berichten: 512
Geregistreerd: 22-11-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 08-01-03 22:23

Ik sta er per ongeluk 2x in!

fabienne

Berichten: 4818
Geregistreerd: 14-07-01
Woonplaats: Wijchen

Link naar dit bericht Geplaatst: 09-01-03 00:01

Bij de samenstelling van voedingssupplementen als m.n. Pavo E plus (vit E, Selenium, Lysine, Vitamine C en Magnesium) is er al rekening mee gehouden dat er ook een bepaalde hoeveelheid in de normale voeding van je paard zitten. Als je je aan de voorgeschreven dosering houdt hoef je niet bang te zijn dat je paard te veel krijgt.

Zeker als je paard weinig krachtvoer krijgt is het zeker niet ondenkbaar dat hij juist van deze belangrijke stoffen te weinig binnen krijgen, terwijl een paard met maandagziekte juist verhoogde behoefte heeft aan deze stoffen!

Machie

Berichten: 16001
Geregistreerd: 11-09-02
Woonplaats: bij de berg

Link naar dit bericht Geplaatst: 09-01-03 19:12

ik kan je maar 1 tipo geven als je brokker wilt hebben met weinig eiwit... en dat zijn de biologische brokken. Ik heb mijn paardje er ook op staan, en er zit MAAR 6.4 % eiwit in. Dus echt heel weinig. Maar ik weet niet of ze overal te koop zijn. Verder zitten er wel genoeg andere staoffen in. Alleen het eiwit percentage is laag.

shasta

Berichten: 1270
Geregistreerd: 18-11-02
Woonplaats: Ede

Link naar dit bericht Geplaatst: 10-01-03 17:56

Alvaron schreef:
Wat wij aan de renpaarden (arabieren) gaven die gevoelig waren voor tying-up was Vita-Paard. Een zure vloeistof die je gewoon over het voer kunt gieten of in de mond kunt spuiten. Ook voerden we die paarden zgn Borg(h?)brok, maar waar je beiden kunt kopen weet ik zo even niet. Kan wel eens informeren waar ze het vandaan haalden.


Borgh brok is een natuurlijke brok die ontwikkeld is voor arabieren.
Ik haalde die brokken altijd bij de fabriek zelf die zit vlakbij Utrecht, zal ff kijken of ik het adres kan vinden.

Het gaat niet alleen om de hoeveelheid eiwit maar vooral van het soort eiwit waar paarden op reageren.
Verder is het belangrijk om je paard goed te laten herstellen omdat bij tying-up de spieren beschadigd zijn.
Verder is het goed om je paard Vit-E en Neutracid of Vita-paard dit middel neutraliceerd het eiwit.
Dan moet je de training weer heel langzaam opbouwen, de warming up en cooling down zijn daarbij heel belangrijk, (min 10min) ook goed opletten dat de achterhand niet teveel afkoelt. (uitrijdeken opleggen)
Tying-up kan verschillende oorzaken hebben van een gevoelighied voor eiwitten tot nier hart of andere lichaamlijke problemen.
Bij mijn paard kwam het omdat ze mega schreef was in haar lijf zoedoende pijn kreeg bij belasting en ging verkrampen in de spieren wat tying up tot gevolg had.