Hoe kunnen we dit probleem aanpakken?

Moderators: C_arola, Coby, Nicole288, Dyonne

Toevoegen aan eigen berichten
 
 
brechje

Berichten: 1648
Geregistreerd: 09-10-02
Woonplaats: leiden

Hoe kunnen we dit probleem aanpakken?

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 27-12-02 00:17

Wij hebben een Nederlands Trekpaard merrie van nu bijna 4 jaar, ze is nu al een jaar onder het zadel en is echt ontzettend druk! ze staat maar te dribbelen en te springen en is dus ook levensgevaarlijk op straat....heen gaat meestal wel super, maar ze maakt zich zo druk tijdens het rijden dat ze op de terugweg helemaal gek is.....ze slingert haar hoofd alle kanten op! Ze gedraagt zich dus totaal niet hoe een trekpaard zich behoort te gedragen Haha! daarnaast wil ik er ook wel bijzeggen dat ze niet zo vaak meer gereden wordt, ivm stage...en mijn bijrijdsters durven er niet op als ze zo goed doet! en in het weiland rijden, is voor haar niet goed.....ze behoud ze alle energie.
Als ze rijd gaan we zekers 3- 4 km. over het strand draven en galopperen, ze is daarna werkelijk nog steeds niet moe en bezweet en loopt makkelijk nog een uur of 2 in draf, voordat ze moe is.......
Hoe kunnen we ervoor zorgen dat ze op een verantwoorde manier haar energie kwijt kan? Wat is tegen het slingeren met haar hoofd te doen? We hadden eigenlijk gedacht dat als we langer en intensiever zouden rijden met haar dat het hoofdslingeren minder zou worden, maar hoe langer je gaat rijden hoe erger het word.....echt heel irritant! als jullie me zouden kunnen helpen zou het heel fijn zijn! alvast bedankt he!

Leanne
Berichten: 29
Geregistreerd: 24-12-02
Woonplaats: Rotterdam

Link naar dit bericht Geplaatst: 27-12-02 01:23

Is ze ook druk als ze in de wei heeft gestaan, is gelongeerd of los in de bak heeft gelopen?

brechje

Berichten: 1648
Geregistreerd: 09-10-02
Woonplaats: leiden

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 27-12-02 02:20

ja, ze is ook druk als ze in de wei heeft gestaan......ze gaan altijd de wei in, als ik op stal kom gaan ze naar buiten, dan kan ik namelijk even aales schoon maken en daarna worden ze gereden.....ik zet de 2 jongsten altijd het eerste , zodat ze altijd kunnen dollen, maar toch blijft ze druk....longeren werkt niet, daar is ze veel te onzeker en zenuwachtig voor, ze vind dat vreselijk eng! maar het is toch niet normaal dat zo'n paard altijd te veel energie heeft, misschien dat ze rustiger word als ze volgend jaar een veulen heeft?
wat is het beste hulpmiddel om dat schudden met het hoofd minder te maken, want als ze dat doet let ze niet op haar omgeving en ziet ze niet of er tegenliggers komen en dan schrikt ze zich rot.....dat is gewoon gevaarlijk. het rare is dat ze het alleen doet als we naar huis lopen! is dat omdat ze zich zo erg verheugd dat ze naar huis gaat? ik weet wel dat dit een paard is met verlatingsangst, ze kan zekers niet alleen staan, dan draait ze helemaal door(het is echt een zenuwpees).
Heenweg gaat altijd prima, maar terugweg zou ik er bijna naast gaan lopen, zo is ze aan het springen en met haar hoofd aan het slingeren....maar dat is natuurlijk ook niet goed, want dan blijft ze het doen, het is gewoon stereotyp gedrag....maar hoe krijg je zoiets eruit?

Anoniem

Link naar dit bericht Geplaatst: 27-12-02 09:34

Ik vind het vrij normaal dat eenpaard van dieleeftijd zo veel energie heeft hoor.
Ik heb zelf de luxe dat ik een stapmolen tot mijn beschikking heb, echt een uitkomst voor zulke gevallen. Maar als je dat niet hebt zou ik toch maar eens gaan beginnen met het leren longeren van je paard. Op die manier kun je ook beter werken aan de gehoorzaamheid.

brechje

Berichten: 1648
Geregistreerd: 09-10-02
Woonplaats: leiden

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 27-12-02 13:04

Jippie schreef:
Ik vind het vrij normaal dat eenpaard van dieleeftijd zo veel energie heeft hoor.
Ik heb zelf de luxe dat ik een stapmolen tot mijn beschikking heb, echt een uitkomst voor zulke gevallen. Maar als je dat niet hebt zou ik toch maar eens gaan beginnen met het leren longeren van je paard. Op die manier kun je ook beter werken aan de gehoorzaamheid.

dan vergeet je er wel bij dat het een nederlands trekpaard is, ik kan geen 1 trekpaard die zo gek is als zij,.....we hebben nog een 2 jarige en de andere zijn 9 en 8, die hebben we al hun hele leven en die zijn niet zo geweest. loop nu stage en die man heeft ze in alle leefdtijdsklasse en die zijn allemaal super rustig. De veulens zijn nog rustiger dan zij is. Onze jongste loopt met gemak met je buiten, en haalt wel eens wat dingetjes uit, maar dat moet kunnen als puber...ik wil wel een paard waar pit inzit, maar dit is iets te Scheve mond ze is gewoon gestressd druk, maar ik kan je verzekeren dat als je haar ziet je niet denk dat het een trekpaard is (qua gedrag).....

Jan_324
Berichten: 6933
Geregistreerd: 09-01-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 27-12-02 15:50

Elk paard kan in de rondte geslingerd worden aan een longeerlijn, daar is die van jouw echt niet te druk voor! Tenminste, dat kun je mij niet wijs maken, probeer die bok manieren te leren en houd hem flink aan het werk!

pmarena

Berichten: 48066
Geregistreerd: 09-02-02
Woonplaats: Onderste eiland van ZH

Link naar dit bericht Geplaatst: 27-12-02 20:49

Hoelang gaat dat dier dan elke dag de wei in ?
En doe je ook aan dressuur of alleen flink doorrijden op het strand ?

Kijk als ze nu maar heel kort op de wei staat elke dag en niet vaak gereden wordt , als ze gereden wordt alleen maar laten lopen , veel draven en galopperen op het strand..... tja dan kan ik me voorstellen dat het dier onrustig is. Lachen

Als je een bepaalde regelmaat en rust hebt , veel vrij rondbanjeren op de wei en daarnaast ontspannen werken , geconcentreerd wat oefeningetjes doen , soms alleen eens heel relaxed veel stappen , een enkel drafje..... soms eens lekker los uit laten razen / opjagen / vrijspringen , soms eens een lange stevige rit , veel afwisseling en zowel ontspanning als gehoorzaamheid , rust en concentratie....daarnaast van 's ochtends tot tegen de avond op de wei...niet overdreven in het krachtvoer....dan moet het toch goed gaan ?

hoe doe je dat met haar ?
Laatst bijgewerkt door pmarena op 27-12-02 22:02, in het totaal 1 keer bewerkt

Anoniem

Link naar dit bericht Geplaatst: 27-12-02 21:53

brechje schreef:
[dan vergeet je er wel bij dat het een nederlands trekpaard is, ik kan geen 1 trekpaard die zo gek is als zij,......
[/quote]

Ik ga ervan uit dat dit paard lichamelijk goed in zijn vel zit. Voor de rest kun je weinig veranderen aan het karakter van je paard. Leer er mee omgaan of verkoop haar aan iemand die dat karakter wel weet te waarderen.

brechje

Berichten: 1648
Geregistreerd: 09-10-02
Woonplaats: leiden

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 27-12-02 23:49

ze is niet te druk voor het longeren, maar ze vind het vreselijk eng...ze staat dan doodstil, durft niet te lopen, ook niet als er iemand meeloopt...ze staat te shacken en te beven (gewoon zielig)....ik weet niet wat ze tot haar 2e gedaan heeft, maar ze kon niet eens fatsoenlijk aan een halster lopen Verdrietig we hebben het een tijdje geprobeerd, maar ik vind dat je zo'n paard niet moet dwingen om aan de longe te lopen, daar jaag je zo'n paard alleen de stress mee in!
Ze staan nu 3 maanden op stal en komen op deze dagen ongeveer 5 uur buiten.......de andere 9 maanden staan ze 24 uur in de wei! er wordt van alles meegedaan 1 dag ploegen op strand, 1 dag voor de kar en de andere dagen wordt ze dus gereden, waarvan 1 keer dressuurmatig en daarbij oefeningen en figuren rijden.......de andere keren gaat ze naar strand, we bouwen het dan wel op en af.....eerst 20 stappen, dan draven en kleine galopjes.....mag ze 1 keer uitrazen op haar eigen tempo en dan wordt het weer afgebouwd tot dat ze in stap naar huis gaat en gaat uitstappen (20 minuten), aan de manier van rijden ligt het niet, dat is prima! Het is ook niet zo heel erg dat ze druk is, maar dat met haar hoofd schudden is haar probleem, als ze dat doet let ze niet meer op de omgeving en schrikt ze steeds van alles om haar heen. heenweg doet ze dat niet en schrikt ze ook niet..........kun je dat behelpen met een bijzetteugel? hoort wel niet bij trekpaarden, maar als ze daar zekerder van wordt en beter gaat opletten?
ze is wel super gehoorzaam, op strand kun je haar rijden met alleen je pink, ze is super lief en braaf en een ontzettende kroeldoos!

Citaat:
Ik ga ervan uit dat dit paard lichamelijk goed in zijn vel zit. Voor de rest kun je weinig veranderen aan het karakter van je paard. Leer er mee omgaan of verkoop haar aan iemand die dat karakter wel weet te waarderen.

hoe je kun je ervan uit gaan dat ik het karakter wil veranderen en het niet weet te waarderen, de vraag was hoe haar rustiger te krijgen(haar hoofd schudden te laten verdwijnen), daar ga je je paard toch niet voor weg doen... sorry hoor, maar daar kan ik niet echt bij!

youngster

Berichten: 26261
Geregistreerd: 21-03-02
Woonplaats: Utrechtse Heuvelrug!

Link naar dit bericht Geplaatst: 28-12-02 00:43

Heb je al eens naar haar tanden laten kijken?? Misschien ligt daar het probleem.. dat hoofdschudden zou daar heel goed van kunnen komen..

brechje

Berichten: 1648
Geregistreerd: 09-10-02
Woonplaats: leiden

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 28-12-02 00:47

we hebben al naar haar tanden laten kijken.....paardentandarts komt hier altijd in november........
we dachten ook dat het zo kunnen komen door het hoofdstel of het bitje...zo hebben we veel combinaties en verschillende gebruikt, maar ze blijft het doen
waarschijnlijk doet ze het omdat ze zo blij is dat ze weer naar huis mag, want alleen de terugweg doet ze het. als ze haar hoofd niet zo omhoog kan brengen dan is er al een groot deel opgelost denk ik, maar ik heb totaal geen ervaring met bijzetteugels of iets dergelijks Haha!

Anoniem

Link naar dit bericht Geplaatst: 28-12-02 01:11

Brechtje, als je goed gelezen hebt, heb ik 2 opties gegeven, ik het kort: 1. leren omgaan met dit paard en haar karakter of 2. verkopen.
Als optie 2 geen optie voor jou is dan zul je er mee moeten leren omgaan. Ik denk dat dat het best gaat door je paard te leren longeren. Longeren is een essentieel element in de training en heeft waarde voor de gehoorzaamheid maar ook voor het gymnasticeren.
Als jou paard bang is bij het longeren, zul je daar dus veel meer tijd voor moeten nemen dan bij een ander paard, puur om haar vertrouwen te winnen. Als je haar vertrouwen hebt gewonnen is je probleem ook al voor 75% verholpen. Ze zal dan op de terugweg meer op jou gaan vertrouwen dan op haar eigen instincten.
Daarmee is dan ook een groot deel van de angst/onzekerheid opgelost. Verwacht alleen niet dat zoiets heel snel gaat, dit kan makkelijk maanden gaan duren. Maar dat hoort allemaal bij het leren omgaan met dit paard en haar karakter en dat ligt in dit geval bij jou.

Lielle

Berichten: 66255
Geregistreerd: 12-01-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 28-12-02 10:38

dit is nu het tweede paard waarvan je zegt dat je hem/haar niet kunt longeren, doet me wat twijfelen aan de ervaring waar je het in het andere topic over had Frusty

brechje

Berichten: 1648
Geregistreerd: 09-10-02
Woonplaats: leiden

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 28-12-02 17:10

sorry hoor, maar hoe kan je in vredesnaam over iemand oordelen Verward
we hebben nu al 8 jaar een trekpaardenstal en heb al 7 paarden volledig beleerd en uitgebracht opkeuringen en reken maar dat als je paarden niet netjes zijn getraind op lopen etc...dat je meteen naar huis kan gaan nioj dat soort dingen. De jongste is 3 voudigkampioen geworden op de landelijke fokpaardendag....ja diegene van het niet kunnen longeren Knipoog maar ze is wel geheel afgericht op stemcommando, je moet het zien als longeren maar dan zonder touw, ze doet alles wat je haar vraagd.........ze loopt gewoon los op het strand en doet gewoon haar draf, galop en stap hoor en dat is best knap van een paardje van amper 2 jaar oud(dat hoeven er niet veel te proberen en ik heb niet eens een lijntje nodig, zou het alleen heel fijn vinden als ze het ook aan de longe doet, maar daar zeis iets te slim voor).....alle paarden zijn volledig op stemcommando afgericht.....ze kunnen werkelijk alles, links, rechts,voor, stapje voor, linksom en rechtsom draaien (omkeren), stapje zijwaarts en dat zonder beenhulpen, teugels en al die soort dingen meer....dus je hoeft niet te gaan zeuren over ervaring en al dat soort dingen, wees naar niet bang hoor dat zit hier prima! er is totaal helemaal niks mis met de training van mijn paarden, ze doen dressuur, marathon, ploegen en natuurlijk gewoon recreatief zonder pijn of moeite en behalen daar ook vaak de topplaatsen.
waar het bij dit paard over gaat is dat ze bang is om te longeren, ze doet het wel, maar met veel moeite! daarom moet ik op andere manieren proberen om dit energiebommetje rustiger te krijgen
Vertrouwen heeft ze zat, dat is ook het irritante van dit paard (wat heel lief is overigens) dat ze te veel op mensen hangt.........ze dan ook wel vreselijk lief totdat ze bereden gaat worden.
maar daar gaat deze topic toch helemaal niet over....ze krijgt voldoende beweging, maar heeft nog steeds te veel energie, dat is op zich niet erg.....wat het probleem is = hoofd slingeren, dit doet ze sinds een paar maanden extra hevig en let dan niet meer op verkeer....de bedoeling van deze topic was om hulp te krijgen bij het zoeken van een oplossing voor dit probleem, bijv. bijzetteugels of iets dergelijks....want daar wil ik heel eerlijk over zijn.....daar heb ik dus geen ervaring mee!!!!!!!
en daar zou ik graag hulp bij krijgen, want dat is toch ook één functie van dit forum. Vooroordelen hoef ik niet te krijgen daar heb ik me ouders voor en kom ik niet verder mee! Hulp zou wel erg fijn zijn!

pmarena

Berichten: 48066
Geregistreerd: 09-02-02
Woonplaats: Onderste eiland van ZH

Link naar dit bericht Geplaatst: 28-12-02 22:42

Tja...misschien dat je eens moet kijken of hele onnozele dingetjes helpen....
Op welk moment het precies begint dat hoofdschudden , en wie weet helpt het wel als je bv. haar wat bezig houdt met sturen , wat bochtjes rijden , een gebroken lijntje , wat overgangetjes maken ?

Er zal toch wel iets zijn waarbij ze haar hoofd stil houdt op weg naar huis ?

Of desnoods het hoofdschudden bestraffen door elke keer als ze het te bont maakt halt te houden en pas weer verder te gaan als ze haar koppie stil houdt , misschien dat dat wonderwel werkt en ze beseft dat ze maar beter haar gemak kan houden omdat ze dan het snelst weer thuis is ?

Je moet eigenlijk iets vinden dat je helpt haar te leren dat hoofd stilhouden het slimste is....

Ja je kan er ook een hulpteugel aanhangen natuurlijk , maar als je een simpel trucje kunt toepassen is dat uiteraard veel mooier ! Lachen

Bijzets zou ik zelf niet doen omdat dat met rijden ten koste gaat van je zijwaartse buiging en paard kan het hoofd nog gewoon omhoog en omlaag gooien.

Martingaal kan het omhooggooien weer beperken , maar zijwaarts heen en weer bewegen blijft.

Eigenlijk kun je het hoofd het best op dezelfde plaats houden met een slofteugel maar daar moet je maar net handig mee zijn.

Of een Thiedeman , dat zou ook kunnen werken...

Maar het beste kun je zoeken naar een maniertje om haar zelf rustig en geconcentreerd te houden.

Of goed leren ontspannen te lopen met het hoofd laag , iig laten inzien dat het hoofd % hals ontspannen veel prettiger is dan ermee gooien en doen.

Kijken wat werkt !

brechje

Berichten: 1648
Geregistreerd: 09-10-02
Woonplaats: leiden

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 28-12-02 23:18

pmarena schreef:
hoofdschudden bestraffen door elke keer als ze het te bont maakt halt te houden en pas weer verder te gaan als ze haar koppie stil houdt , misschien dat dat wonderwel werkt en ze beseft dat ze maar beter haar gemak kan houden omdat ze dan het snelst weer thuis is ?
Ja je kan er ook een hulpteugel aanhangen natuurlijk , maar als je een simpel trucje kunt toepassen is dat uiteraard veel mooier ! Lachen
Martingaal kan het omhooggooien weer beperken , maar zijwaarts heen en weer bewegen blijft.
Eigenlijk kun je het hoofd het best op dezelfde plaats houden met een slofteugel maar daar moet je maar net handig mee zijn.
Maar het beste kun je zoeken naar een maniertje om haar zelf rustig en geconcentreerd te houden.


Het bestraffen door stil te gaan staan hebben we dus al geprobeerd....maar dan wordt ze nog zenuwachtiger omdat we maar niet doorgaan en gaat ze in je schoenen bijten of iets dergelijks...daar wordt ze alleen maar panischer van!
Ik heb wel gezien dat ze rustiger wordt en iets minder met haar hoofd gaat schudden als ze iets losser op de teugel gaat lopen, maar als ze zo is opgefokt als de laatste tijd gaat dat dus bijna niet meer op.

We gaan eerst proberen of we dit gedrag kunnen verminderen door beloningsgericht werken, dus bij goed gedrag krijgt ze een snoepje en bij fout gedrag wordt ze genegeert...kan zoiets werken bij dit soort problemen?
Het zijwaart heen en weer bewegen is het minst, dus misschien is een martingaal een optie als we wat kleine testjes gedaan hebben.

Bedankt voor je ideeen!

pmarena

Berichten: 48066
Geregistreerd: 09-02-02
Woonplaats: Onderste eiland van ZH

Link naar dit bericht Geplaatst: 28-12-02 23:29

Ja dat is net het ene of het andere paard , bij een ander zou zoiets stoms als stilstaan misschien weer net heel simpel de oplossing zijn...

Eigenlijk kan vanalles helpen , het is maar net dat je het juiste dingetje voor het juiste paard vindt...... maar in dit geval kan ik het geven van een snoepje niet echt handig noemen eigenlijk , terwijl je erop zit steeds een snoepje geven..en hoe wil je straffen als je erop zit , zonder het diertje nog verder van streek te maken ?
Lastig ! Haha!

Ben toch wel erg benieuwd wanneer het moment van de omslag is zeg maar , als ze op de heenweg rustig en ontspannen is met haar hoofd en op de terugweg ineens begint.... misschien kun je dat punt van die omslag omzeilen ?

Dat ze niet in de gaten heeft dat ze weer naar huis gaat , of dat je zelf niet ineens op een andere manier erop zit...dat je bv. op de heenweg anders doet dan terug...wanneer begint het ?
Dat zou ik in jouw situtie voor mezelf duidelijk willen hebben zodat ik kan kijken of dat punt uit te stellen of zelfs helemaal te omzeilen valt ! Lachen

Anoniem

Link naar dit bericht Geplaatst: 29-12-02 00:53

brechje schreef:
maar daar gaat deze topic toch helemaal niet over....ze krijgt voldoende beweging, maar heeft nog steeds te veel energie, dat is op zich niet erg.....wat het probleem is = hoofd slingeren, dit doet ze sinds een paar maanden extra hevig en let dan niet meer op verkeer....de bedoeling van deze topic was om hulp te krijgen bij het zoeken van een oplossing voor dit probleem, bijv. bijzetteugels of iets dergelijks....

Er worden hier genoeg oplossingen geboden alleen passen die niet in je straatje. Je kunt geen antwoord geven op de oorzaak van het probleem en dat is wat je aan moet pakken [denk ik, maar dat is mijn bescheiden mening]. Als je alleen het symptoom wilt bestrijden hang je er lekker een slof of een bijzetje aan .

brechje

Berichten: 1648
Geregistreerd: 09-10-02
Woonplaats: leiden

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 29-12-02 01:42

pmarena schreef:
Ben toch wel erg benieuwd wanneer het moment van de omslag is zeg maar , als ze op de heenweg rustig en ontspannen is met haar hoofd en op de terugweg ineens begint.... misschien kun je dat punt van die omslag omzeilen ?Dat ze niet in de gaten heeft dat ze weer naar huis gaat , of dat je zelf niet ineens op een andere manier erop zit...dat je bv. op de heenweg anders doet dan terug...wanneer begint het ?
Dat zou ik in jouw situtie voor mezelf duidelijk willen hebben zodat ik kan kijken of dat punt uit te stellen of zelfs helemaal te omzeilen valt ! Lachen

het probleem van het plek van mijn stal is dat het dus aan een gigantische lange weg is, de weg is ongeveer 4 km lang (wij zitten daar precies middenin) en je maar vanaf 2 kanten kan rijden en vanaf strand is er maar 1 weg!......dus ze zal altijd weten wanneer ze naar huis gaat, we zijn nu aan het kijken of het echt aan de herkenning ligt van terug naar stal gaan of aan iets anders, ze doet het vanaf de kruising bij de boulevard, als je rechtsaf gaat terug naar een stranduitrit is ze dus vrij rustig, loop je rechtdoor gaat ze beginnen. daar waren we dus al achter..
Als je daar omkeerd protesteert ze wel, maar loopt braaf door, loop je terug begint ze weer...... Of we zouden een tijdje met oogkleppen kunnen rijden, dan kan ze zich een tijdje minder orienteren en schrikken en misschien dat het dan minder wordt?
wou dat ik wist wat nou het probleem is, dan kon ik het oplossen! het heeft wat te maken met de weg, want zijn we met vrachtwagen: no problems!

Citaat:
Eigenlijk kan vanalles helpen , het is maar net dat je het juiste dingetje voor het juiste paard vindt...... maar in dit geval kan ik het geven van een snoepje niet echt handig noemen eigenlijk , terwijl je erop zit steeds een snoepje geven..en hoe wil je straffen als je erop zit , zonder het diertje nog verder van streek te maken ?
Lastig !
sorry beetje vaag getypt daarnet, ik bedoelde dus eigenlijk....dat dit wel zou kunnen als er iemand naastloopt en op school leren we niet straffen en belonen te combineren met elkaar(is verwarrend voor dier in leerfase) voor een dier wat iets moet aanleren, dat kan wel in combi met negeren......dus iets doen met belonen en negeren kan toch een optie zijn, veel dieren vragen om aandacht en als je geen respons geeft gaat zulk gedrag vervelen en stoppen ze! Zo is ook de manier om honden te trainen, dus bij paarden moet het ook zo werken!

Citaat:
Er worden hier genoeg oplossingen geboden alleen passen die niet in je straatje. Je kunt geen antwoord geven op de oorzaak van het probleem en dat is wat je aan moet pakken [denk ik, maar dat is mijn bescheiden mening]. Als je alleen het symptoom wilt bestrijden hang je er lekker een slof of een bijzetje aan

sorry dat het zo over komt, maar zo zit het dus totaal niet bij mij....ben aan het kijken wat de oorzaak is en die wil ik oplossen, maar dat lukt voor geen meter omdat alles in orde is zoveer ik het kan terughalen........ze wil graag naar huis dat is de enigste reden die ik kan bedenken, maar hoe kun je zoiets vermijden (oogkleppen zou kunnen, verder weet ik niet iets wat handig zou zijn?suggesties?)je moet ervoor zorgen dat ze in gaat zien dat naar huis gaan ook rustiger kan (misschien is ze wel bang dat we niet gaan)
Ik wil er het liefst geen hulpteugels op zetten, daar heb ik verders ook geen ervaringen mee Maar we zijn nu al een maanden aan het zoeken naar een oplossing en als ze met behulp van hulpteugels kan leren dat ze ook zonder slingeren thuis arriveert kan het in het voordeel van het paard zijn of zie ik dat dan verkeerd Scheve mond ik weet het ook niet meer......
Voor de kar en de ploeg doet ze het ook een beetje, maar in het driespan heb je toch meer controle over je boeltje........
ik heb nu al 2 keer mijn bijrijdster tegen een auto zien rijden en al tig keer dat vines voor een auto sprong, dat wil ik echt niemand toewensen....vreselijk! is mij gelukkig nog weinig gebeurd, maar er zal werkelijk wat gebeuren......als de oplossing ervoor zorgt dat vines zich beter kan concentreren bij het verkeer, denk ik dat al die stress (vele schrikken etc) ook minder wordt......happy paard en happy baasje
Ze hoeft van mij niet te rijden, maar je merkt wel dat ze het erg leuk vind om uit rijden te gaan, dan kan je het zo'n paard ook niet ontnemen.
Ik zal altijd eerst aan het paard denken en dan pas aan de rest, dus het is ect niet zo dat ik niet wil luisteren.....ik heb alles wat hier gezegd is trouwens opgeschreven Knipoog wil dit echt oplossen , waarom denkn je dat ik het hier vraag? had ook op me zelf kunnen gaan prutsen, maar hier lopen de meeste paardenkenners en wil graag ieders zijn idee horen.....dat ik daar dan wat naar op reageer is niet de bedoeling, je kunt het zien als een hardopgezegde gedachte.............sorry Scheve mond

sonjabelgium

Berichten: 6907
Geregistreerd: 11-09-02

Link naar dit bericht Geplaatst: 29-12-02 03:12

Heb je al ooit 's geprobeert bij om het even welke rit niet "thuis" te komen als je bij je huis/stal bent, maar door te rijden? Het kan gewoon zijn dat hij/zij thuis ziet als ETEN en DRINKEN en daarom enthousiasme gaat tonen. Volgens mij als je leert dat je paard niet "thuis" is omdat je daar voorbijkomt zal hij/zij het ook een stuk kalmer aan gaan doen op de duur en z'n energie daar niet zo zeer meer op verspillen. Of het werkt ja of nee, dat moet je testen. Het is trouwens voor elke ruiter een goede test over hoeveel je over je paard te zeggen hebt!

Kyra

Berichten: 1399
Geregistreerd: 05-11-02
Woonplaats: Apeldoorn

Link naar dit bericht Geplaatst: 29-12-02 10:52

Mijn paard wordt op de terug weg ook altijd druk. Wat goed helpt is een rustig paard meenemen. Tenminste dat helpt bij mijn paard. Alleen is ze altijd heel nerveus, wordt wel steeds beter, maar als er een ander paard mee is die heel braaf en rustig is, wordt zij daardoor aangestoken en wordt ze rustiger.
Verder vroeg ik me af of je het voer niet kunt aanpassen aan jouw onrustige paard. Ik weet niet wat je voert, al is het hetzelfde als al jou andere paarden krijgt, misschien reageerd jouw paard daar net iets feller op?? Het is maar een idee hoor, maar ik ben ook benieuwd wat je voert.

pmarena

Berichten: 48066
Geregistreerd: 09-02-02
Woonplaats: Onderste eiland van ZH

Link naar dit bericht Geplaatst: 29-12-02 11:42

Als je trouwens vooral het omhoog gooien van het hoofd tegen wilt gaan dan zou ikzelf er alvast eens een martingaaltje omheengooien , als je dat netjes op maat zet dan hebben jullie er allebei geen last van en komt ze hem pas tegen als ze de kop in de lucht gooit. Misschien is dat al voldoende om haar in te doen zien dat dat gegooi niet de bedoeling is ?
Zou iig wel veiliger zijn alvast Lachen .

Waarom wil ze zo graag naar huis ?
Krijgt ze meteen voer , wil ze naar de anderen toe ?

Waarom is ze zo druk en kriebelig dat ze bijna niet kan wachten om thuis te zijn ?

Misschien dat je daar nog iets aan kan veranderen ...

En als je haar de hele tijd bezig houdt met oefeningetjes , wat links en rechts inbuigen , wat overgangetjes , een paar bochtjes....enz. tot aan huis geconcentreerd bezig zijn en enthousiast met je stem belonen als ze lekker soepeltjes luistert , is het een paard dat graag beloond wordt en graag lieve woordjes verdient dan zal ze wellicht haar best doen om die te krijgen want dat is toch wel heel erg leuk Lachen

Of juist de hele tijd bezig houden , concentratie , en pas bij het punt waarop het gezanik begint eindelijk vrije teugel , wellicht dat ze dan heerlijk haar halsje strekt ? Ik kan me voorstellen dat als je de hele tijd netjes moet lopen , je blij bent dat je eindelijk helemaal vrije teugel krijgt , en dan geen puf meer hebt in het gooien met je hoofd Lachen

Lielle

Berichten: 66255
Geregistreerd: 12-01-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 29-12-02 12:17

Brechje, de reden dat ik twijfel aan jouw ervaring is dat je zegt dat je twee paarden hebt die absoluut niet gelongeerd kunnen worden. Dat vind ik erg veel, op een beperkt aantal; ik heb er in mijn hele paardenleven nog niet een meegemaakt en loop echt al een tijdje rond. Maar goed, kennelijk weet jij het beter. Succes ermee, en denk eens na over wat Jippie zegt.

Overigens zeg ik niet dat ik ze altijd kan longeren, maar ieder paard kan gelongeerd worden MITS je voldoende kennis en ervaring hebt.

brechje

Berichten: 1648
Geregistreerd: 09-10-02
Woonplaats: leiden

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 29-12-02 13:53

Citaat:
Heb je al ooit 's geprobeert bij om het even welke rit niet "thuis" te komen als je bij je huis/stal bent, maar door te rijden?

nee, zal vanmiddag vragen of suzan (bijrijdster) het wil proberen......wie weet Knipoog misschien heeft ze dat wel eens gedaan hoor, niet dat ze me ooit verteld heeft....
Citaat:
Wat goed helpt is een rustig paard meenemen. Tenminste dat helpt bij mijn paard.
Verder vroeg ik me af of je het voer niet kunt aanpassen aan jouw onrustige paard. Ik weet niet wat je voert, al is het hetzelfde als al jou andere paarden krijgt, misschien reageerd jouw paard daar net iets feller op?? Het is maar een idee hoor, maar ik ben ook benieuwd wat je voert.

We rijden altijd met een groepje, of met zijn tweeen of met zijn drieen....dit omdat ik vines niet meer alleen wil laten lopen. Alleen als de vrachtwagen in de buurt is en naar strand kan rijden, mag ze alleen erop uit.
Ze krijgt op dit moment luzerne, brok en 4granen en schep slobber....de anderen krijgen dan nog een bak haver en alle paarden krijgen een halve baal hooi.

Citaat:
Waarom wil ze zo graag naar huis ?
Krijgt ze meteen voer , wil ze naar de anderen toe ?
Of juist de hele tijd bezig houden , concentratie , en pas bij het punt waarop het gezanik begint eindelijk vrije teugel , wellicht dat ze dan heerlijk haar halsje strekt ? Ik kan me voorstellen dat als je de hele tijd netjes moet lopen , je blij bent dat je eindelijk helemaal vrije teugel krijgt , en dan geen puf meer hebt in het gooien met je hoofd

aan het voer ligt het niet, want die krijgt ze sóchtnends vroeg en s'avonds laat(4 of 5 uur nadat ze gereden heeft)....het ligt aan brechje, daar wil ze naartoe denk ik......ze kan moelijk alleen, ze heeft tot haar tweede ergens op een landje gestaan en kon niet aan het halster meelopen, toen kwam ze bij ons...bij brechje in het weiland en sindsdien houd ze haar in de gaten (brechje niet die vind haar niet zo interessant Knipoog )....maar het gekke is dat ze dus wel heel graag mee gaat en vrolijk en enthousiast begint aan de buitenritjes Scheve mond
Ze hoeft niet de hele tijd netjes te lopen hoor, het is een trekpaardje en vanmij hoeft ze niet aan de teugel of iets dergelijks Haha! , ze wordt van losse teugel iets wat rustiger dat wel, maar dan 100 meter verder begint ze weer. Maar we zouden haar natuurlijk wel een dressuurpaardje kunnen maken, teugel lopen en oefeningen rijden....lekker werken en dan pas de losse teugel.....houden we in mijn achterhoofd. Nu word nu door Suzan toch wat meer recreatief gereden, behalve in het weiland dan(maar dan hebben we minder problemen, dan is ze thuis)


Dat ik net die 2 paarden heb die er moeite mee hebben betekend niet dat ik geen ervaring heb....weet dat het goed is, daarom loopt ik ook nu stage bij een hengstenhouder waar ik de 10 jonge hengsten aan het beleren ben en dus ook moet longeren(ik had zeker deze stageplek niet gekregen als ik geen ervaring zou hebben)....en dat gaat super! verder heb ik zelf ook 4 bijrijdpaardjes (friezen)die dagelijks gelongeerd moeten worden.
En wij hebben nu 9 paarden gehad op stal en daarvan heb ik er dus 7 volledig beleerd(met longeren)en ze doen het nog steeds goed....truus en marion kunnen het ook uitstekend(onze andere 2)
Dat brech problemen heeft staat in de andere topic uitgelegd(ze is volledig beleerd, maar op een andere manier(freestyle)......longeren heeft ze dus moeite mee, maar verder doet ze het uitstekend Lovers )
Dat brechje het dus niet kan is mijn eigen probleem , maar daar zijn we mee bezig........Vinessa is gewoon een apart geval, misschien dat we haar daarom wel een nieuw huis hebben geboden!
Hoop dat ik zo alles voldoende heb uitgelegd......ik kan nu al iets verder, we gaan gewoon straks dingentjes uitproberen. Bedankt Knipoog

pmarena

Berichten: 48066
Geregistreerd: 09-02-02
Woonplaats: Onderste eiland van ZH

Link naar dit bericht Geplaatst: 29-12-02 15:01

Ook nog een idee is , als het hoofdgooien komt door het vooruitzicht om meteen weer bij haar maatje te komen , om aan te wennen dat ze na thuiskomst eerst eens een half uurtje op stal blijft met een plakje hooi ,
of even op een apart stukje ofzo, wat oefeningetjes / licht werk voordat je haar weg zet.
Zodat naar huis toe niet betekent dat ze meteen klaar is , en het een beetje spannend blijft.
Kan zijn dat ze dan juist gek wordt , maar misschien neemt het wel het effect van "hoi we gaan naar m'n maatje !!" weg ....
tja je weet het niet he Haha!