Paard opnieuw inrijden??

Moderators: C_arola, Coby, Nicole288, Dyonne

Toevoegen aan eigen berichten
 
 
Percy

Berichten: 12072
Geregistreerd: 04-09-01
Woonplaats: België

Paard opnieuw inrijden??

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 22-12-02 15:44

Laatst schreef Runningkawa in een topic dat ze zich afvroeg hoe je dat in vredesnaam moest doen. Het is geen computer waarvan je de harddisk kan leeghalen.

Ik heb me hetzelfde ook vaak afgevraagd. De meeste mensen die ik ken rijden een paard in met 3 en dan gaat het dier lekker minstens een half jaar op de wei om sterk genoeg te worden voor het echte werk. Van al die paarden is er geen een die niet meer weet wat er van hem/haar verwacht wordt op het moment dat er een ruiter op de rug gaat zitten.
Deze paarden worden dan ook niet opnieuw ingereden maar ze gaan gewoon verder waar ze gebleven waren. Als er fouten gemaakt zijn bij het inrijden krijg je die ook even hard weer op je brood.

Hoe kan het dan dat een verreden paard een half jaar op de wei gezet kan worden en dan opnieuw wordt ingereden? Of nog sterker: vandaag rijden we nog beroerd, morgen beginnen we met een schone lei?

Wie het weet mag het zeggen want het zou toch wel gemakkelijk zijn Knipoog

pmarena

Berichten: 48102
Geregistreerd: 09-02-02
Woonplaats: Onderste eiland van ZH

Link naar dit bericht Geplaatst: 22-12-02 16:58

Nou neem bijvoorbeeld Marena van mij....

Die is volgens mij heel netjes ingereden , dat voel je wel dat er ergens heel diep van binnen een keurige basis sluimert.
Maar toen ik haar op proef kreeg was ze een strontnerveuze hittepit die je net aan kon laten stappen maar zodra je heel zachtjes wat buiging vroeg om door een hoek te gaan of wat af te wenden , dan galoppeerde ze meteen aan en de eerste 2 dagen dat ik haar had kreeg ik er nog een paar beste bok-salvo's bij ook ! Haha!

Je kon bij haar dus niet je been heel zacht aanleggen zonder meteen in een nerveuzig galopje te zitten en bovendien was ze ontzettend taai in de mond en moest je haar echt op de rem trekken met veel moeite om stil te staan.
Was dus met veel hand en weinig been gereden , erg onzeker en nerveus , liep als een kip zonder kop onder je te drentelen en deed maar wat , wachtte niet netjs af wat je van haar vroeg maar galoppeerde maar meteen aan , dat soort zenuwendingetjes.

Ik heb het 2 dagen voorzichtig geprobeerd om om te beginnen haar eens in stap lekker ontspannen en losjes te krijgen maar dat was al geen doen omdat ze telkens ervandoor tetterde.

Toen ben ik helemaal opnieuw met haar begonnen met aan de hand wandelingen maken en stemcommando's leren , wederzijds vertrouwen opbouwen en rust en meer zelfverzekerdheid kweken door lief , consequent en eerlijk met haar om te gaan en veel te belonen , vanalles te gaan bekijken en doen.
Na een paar dagen op de fiets lekker vrijuit laten draven enzo en je zag haar opbloeien en cooler , zelfverzekerder en evenwichtiger worden.
Afijn na 2 weken reed ik haar heerlijk aan een lang teugeltje langs de Brielse Maas en reageerde ze keurig op 'n stem op stappen , draven en halthouden , achterwaarts..... kon ik gewoon m'n vbenen zachtjes ertegenaan laten liggen en sturen op zit & been met teugels in een boogje.
Dat was 2 weken daarvoor absoluut niet mogelijk geweest omdat ze toen hele andere instellingen had.

Dus ik heb haar omgeschoold , is niet hetzelfde als inrijden natuurlijk maar wel een nieuw begin Lachen .

Dus ik denk dat opnieuw inrijden misschien verkeerd geformuleerd is , noem het omscholen dan *LOL*

Tuurlijk kun je altijd de instellingen van je paardje wijzigen , alhoewel je eerdere ervaringen niet wegneemt kun je toch weer van voren af aan beginnen.
Is wel moeilijker dan een onbezoedeld paardje natuurlijk ,
maar je kunt altijd opnieuw beginnen alsof het dier nog niks kan en van daaruit iets opbouwen.

Honeybee

Berichten: 8912
Geregistreerd: 10-04-01
Woonplaats: Harlingen

Link naar dit bericht Geplaatst: 22-12-02 17:02

Volgens mij moet je zoiets eerder zien als een heropvoeding. Net als bij mensen. De één heeft er baat bij, een ander weer niet.

Anoniem

Link naar dit bericht Geplaatst: 22-12-02 18:51

pmarena
Ik denk dat je helemaal niks veranderd hebt.
Maar veel paarden zijn op een nieuwe stal nerveus.
Kawa heb ik pas verhuisd en hij was ook weer hittepetitig.
Terwijl alleen de omgevenig is veranderd, dus niet de ruiter.

Na een week of 3 begon ik pas te merken dat hij rustiger werd, meer op zijn gemak.

Ik weet zeker dat als ik hem zou verkopen en hij een nieuwe omgeving plus andere ruiter zou krijgen, het 1 grote zenuwlijder zou zijn.

ontopic.
een stap terug doen kan imo wel.
Maar dan ben je bv met verzameling bezig en merkt dat je paard daar nog niet aan toe is en laat dat vervolgens weer een tijdje achterwege.

Maar opnieuw inrijden kan imo niet.
Je paard onthoud altijd zijn verleden.
Goede en slechte dingen.
Dus opnieuw beginnen kan dan niet.
je kunt hem wel nieuwe dingen aanleren.
Maar daar is uiteindelijk iedereen mee bezig in de paardrij sport.

Ik weet dus niet of je ooit een paard helemaal zadelmak hebt gemaakt?
Maar de eerste keer en zadel op en ze lopen erg gespannen rond, want dat ding is zo raar.
Dat zul je niet meer hebben met een paard wat "opnieuw" zadelmak gemaakt word.
Hij weet dat immers nog.

De eerste paar keer opstijgen, vinden de meeste jonge paarden ook eng.
Ze moeten zich toch ff schrap zetten op het moment dat je aan 1 kant hangt.
Hier heeft een "opnieuw" ingereden paard geen moeite meer mee.
Hij weet dat nog.

Misschien dat hij altijd gewend was dat hij aan mocht lopen, dat kun je dan aanleren dat dat niet meer mag.
Maar dat is imo dan gewoon iets nieuws erbij aanleren

pmarena

Berichten: 48102
Geregistreerd: 09-02-02
Woonplaats: Onderste eiland van ZH

Link naar dit bericht Geplaatst: 22-12-02 19:22

Dan ben ik het dus toch niet helemaal met je eens Haha!
Wel in grote lijnen zoals ik al zei , je kunt het paard natuurlijk niet weer helemaal groen maken , maar je kunt wel weer van onderaf beginnen.

Je leert imo dan ook niet iets ERBIJ maar iets in plaats van. Lachen

Tuurlijk heb ik Rena niet opnieuw ingereden maar ik heb haar wel helemaal opnieuw ingesteld net zoals ik bij een groen paard zou doen.
Alleen bij een al ingerden en enkele jaren berden paard gaat dat hele proces natuurlijk veel sneller omdat ze er al ervaring mee hebben en dus niet opkijken van een zadel of een ruiter of een bit , dat soort dingen.
Maar qua opleiding ben ik bij Rena toch begonnen met aan de hand gehoorzaam maken en zo steeds opbouwen.

Kijk nou maak ik er natuurlijk geen wedstrijdpaardje van , die pretenties heb ik ook helemaal niet Lachen

Maar ik ben met haar wel bij het begin begonnen omdat helemaal opnieuw imo in dit geval makkelijker en effectiever is dan dmv rijden een oplossing vinden en erdoorheen te komen.

We hebben samen een hele nieuwe basis gelegd en nieuwe afspraken gemaakt wat betreft de betekenins van hulpen.

Dus toch omscholen / opnieuw scholen qua basis Lachen

Net als een omscholing van Engels naar Western (of andersom Knipoog ) , natuurlijk heb je profijt van wat je al kunt samen , maar op serieus niveau moet je toch eerst weer een nieuwe basis leggen , bij het begin beginnen en dus weer een soortemet van "inrijden" alhoewel dat woord niet helemaal goed gekozen is natuurlijk.

Ik zie het net zoiets als een ruiter die al een aantal jaar gereden heeft en heeft geleerd met trekken en schoppen , zaaghandjes en opgetrokken kuit te rijden , die dus een hele foute basis heeft.
Daarmee kun je mijns inziens ook beter weer meteen goed bij het begin beginnen , dus zitlessen aan de longe...enz. Dat is dan ook opnieuw scholen of beginnen met rijden Haha!

Toch ? Lachen

pmarena

Berichten: 48102
Geregistreerd: 09-02-02
Woonplaats: Onderste eiland van ZH

Link naar dit bericht Geplaatst: 22-12-02 19:34

runningkawa schreef:

Ik weet zeker dat als ik hem zou verkopen en hij een nieuwe omgeving plus andere ruiter zou krijgen, het 1 grote zenuwlijder zou zijn.



Mmmh , ik lees je reactie nog eens door en snap nu ineens wat je precies bedoelt !

Inderdaad is het bij Rena ook zo dat ze bij een ander weer heel onzeker wordt en hittepitterig , dat is er zeker nog niet uit ! Lachen
Dus wat dat betreft is er in het beestje eigenlijk niks veranderd , alleen bij mij is dat veranderd.
Daar heb je wel gelijk in , maar aan de andere kant , toen Denz hier van bokt een aantal maanden geleden wat rondjes op Rena reed was ze ondanks dat ze van het vreemde wel weer de onzekere kriebels kreeg , toch eigenlijk wel heel erg braaf. Langzaam maar zeker wordt ze dus idd cooler en betrouwbaarder. Net als dat ik haar een jaar geleden echt geen dag moest laten staan (in de wei nog wel Haha! ) omdat ze dan weer ontzettend stressig was.
Nu laat ik haar gerust een week staan , en rij er zo weer mee weg. Maar bij een ander zou dat idd nog niet gaan nee.

Maar Rena is ook zo zenuwachtig geworden door haar verleden , van de vorige eigenaresse heb ik gehoord dat ze een paar eigenaren geleden toen ze in werd gereden superbraaf en rustig was , en dat geloof ik ook wel . Door verkeerd ermee omgaan is het toch nog misgegaan en is ze geworden zoals de vorige eigenaresse en ik haar kregen.....helaas.

Maar ik begrijp wat je bedoelt nu ! Lachen

(de mijne is trouwens 3 weken geleden verhuist en zag dat als een goede reden om eventjes te proberen een grensje te verleggen hier en daar Haha!
maar was verder eigenlijk geen enkel probleem Lachen )

Percy

Berichten: 12072
Geregistreerd: 04-09-01
Woonplaats: België

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 22-12-02 20:21

Jij bent dan zelf wel misschien weer terug gegaan naar de basis pmarena maar dat is inderdaad meer "herscholen" of zelf opnieuw beginnen.

Vergelijk het eens met de opvoeding van een kind. Ik heb zelf twee dochters en als het met een van die twee niet goed zou gaan dan zou ik kunnen overwegen om de opvoeding anders aan te pakken, meer op het karakter van dat kind af te stellen. Opnieuw beginnen gaat niet, er zijn patronen ingeslopen en dat kan je niet uitwissen. Wel kan je besluiten dat je dingen gaat veranderen. Als dat dan meer aansluit bij de behoefte van het kind wordt de verstandhouding vanzelf beter. Maar ik ben natuurlijk niet opnieuw begonnen met opvoeden.

Bij paarden moet je ook wel eens een andere aanpak kiezen omdat de vorige niet aansloot op het karakter van het paard. Dan kan je er zelfs voor kiezen om weer naar de basis van het rijden te gaan en dan vanuit die andere aanpak te gaan werken.
Maar dan rij je het paard niet opnieuw in. Jij als ruiter gaat terug naar de basis, niet het paard. Na opgedane wijsheid in de afgelopen periode weet je nu beter welke manier werkzaam is en gaat het beter.
Dan klinkt het misschien heel interessant om te zeggen dat je "het paard opnieuw hebt ingereden" maar dat is naar mijn idee meer een loze kreet om er maar een naam aan te geven of omdat het zo "goed" klinkt.

Yorghos

Berichten: 10942
Geregistreerd: 10-12-01
Woonplaats: Tilburg

Link naar dit bericht Geplaatst: 22-12-02 20:40

Opnieuw inrijden kan volgens mij ook niet. Dat is meer een manier van uitdrukken maar letterlijk genomen klopt dit niet.
Je kunt een paard niet wissen en van voren af aan beginnen. Een paard heeft al dingen geleerd en die krijg je er niet meer uit. Wat wel kan is een dier dmv een andere aanpak andere dingen leren. Op die manier verdwijnt wat hij eerder heeft geleerd wat naar de achtergrond. Maar blijft wel aanwezig.

pmarena

Berichten: 48102
Geregistreerd: 09-02-02
Woonplaats: Onderste eiland van ZH

Link naar dit bericht Geplaatst: 22-12-02 20:49

Uhhmm Percy , ik krijg toch de indruk dat je denkt dat ik het ineens over een andere boeg ben gaan gooien en het daarvoor anders deed , klopt dat dat je dat denkt ?

Maar ik ben niet ineens opnieuw begonnen met Rena omdat hetgene wat we daarvoor deden niet werkte , ik ben sinds ik haar heb meteen begonnen met een nieuwe basis leggen bij Rena , niet bij mezelf.

Ik heb het idee dat je denkt dat ik aan mezelf iets veranderd heb , maar ik ben al sinds ik haar heb op dezelfde manier met haar bezig , dat is niets nieuws voor mij maar was het wel voor haar .
Of begrijp ik je verkeerd ? Lachen

Trouwens het voorbeeld dat je noemt met kinderen is een goeie , je kunt idd niet helemaal opnieuw beginnen hooguit iets aanpassen.
Maar stel dat een kind slecht opgevoed is en ontspoort raakt , daarna in een andere omgeving geplaatst wordt , dan is dat wel een soortemet van nieuw begin , heropvoeden.

Ik zeg het niet om interessant te klinken ofzo , maar feit blijft dat ik m'n paardje heropgevoed heb , net zoals zoveel mensen doen...hoe je het dan noemt..tja. Lachen

Linda hiervoor verwoordt het erg goed wat ik bedoel Knipoog

#Ymke#

Berichten: 13943
Geregistreerd: 09-01-01
Woonplaats: In het brabantse land

Link naar dit bericht Geplaatst: 22-12-02 23:53

Opnieuw beginnen is het eigenlijk. Je kan i.d.d niet een paard wissen en er weer iets goeds en nieuws instoppen.

Ik ben met bram wel opnieuw begonnen. Hij was 3 maanden ofzo ziek geweest en alles was weg, spieren, conditie,werklust, en hij moest echt heropvoed worden. Omdat hij ziek was deed ik geen dingen als stilblijven staan, ik was allang blij als ie liep.
Ik ben na zijn ziekte van begin af aan begonnen. Eerst aan de hand en veel longeren. Dan een keer longeren met zadel erop.Dan er een keer alleen op zitten enzovoort. Het heeft wel een maand ofzo geduurt eer alle knoopjes er weer op zaten en hij alles snapte, maar het was meer een soort verheldering van dingen die hij ooit geleerd heeft. Tja, omdat het nogal een mond vol is om uit te leggen dat je van begin af aan begonnen bent na een ziekte ( weer opnieuw opbouwen etc) zeg ik altijd dat ik hem opnieuw ingereden heb. Pas wanneer mensen vragen wat het inhoud leg ik het hele verhaal uit!

Kitty

Berichten: 7697
Geregistreerd: 29-01-01
Woonplaats: Rolde

Link naar dit bericht Geplaatst: 23-12-02 10:49

Het is denk ik opnieuw terug naar de basis. Bij de basis zijn er fouten ingeslopen waar op doorgegaan is. Zodra de ruiter merkt dat die fouten er zijn en het beter wil doen, moet hij/zij weer beginnen met de basis en het vanaf daar weer opnieuw oppakken.

Percy

Berichten: 12072
Geregistreerd: 04-09-01
Woonplaats: België

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 23-12-02 17:13

pmarena schreef:
Uhhmm Percy , ik krijg toch de indruk dat je denkt dat ik het ineens over een andere boeg ben gaan gooien en het daarvoor anders deed , klopt dat dat je dat denkt ?



Wat is schreef was niet zo specifiek op jouw situatie geschreven maar meer in het algemeen.
Het kan namelijk allebei.
Een ruiter kan het over een andere boeg gooien maar een nieuwe eigenaar kan natuurlijk ook het vanaf het begin anders gaan aanpakken.

In de tweede situatie zal het zelfs iets gemakkelijker gaan omdat het paard minder gemakkelijk in oude gewoontes zal terugvallen met een nieuwe eigenaar.

Herscholen kan. Ik heb er zelfs ergens een boek over. Ging ook nog over de pony Percy, what's in a name Haha!
Die pony was totaal verreden door de veel te onervaren jonge eigenaresse. Pony werd als levensgevaarlijk verkocht aan een stal die gespecialiseerd was in dit soort gevallen en daar zijn ze inderdaad vanaf de basis begonnen omdat de pony het vertrouwen in de mens terug moest krijgen.
Maar is dat opnieuw inrijden?

Dat denk ik toch niet. De pony was namelijk wel degelijk ingereden maar moest het vertrouwen terugkrijgen en leren dat niet hij de baas was maar degene die hem reed.

Inrijden was volgens de auteur in vergelijking daarmee een makkie en ik denk dat dit ook wel klopt. Je kan beter een onbeschreven blad hebben dan een paard met een verleden. Wanneer zo'n dier in een situatie komt waarin het vroeger mis ging zal dat toch heel lang een moeilijk punt blijven. Want dat verleden blijft altijd sluimeren en nooit helemaal verdwijnen.

Ik was mijn topic trouwens kwijt maar hier staat het inderdaad beter op zijn plaats.

kenomaxbe

Berichten: 380
Geregistreerd: 20-11-02
Woonplaats: melle belgië

Link naar dit bericht Geplaatst: 24-12-02 21:33

Je kan een paard natuurlijk maar 1 keer inrijden (zadelmak maken). Maar je kan een "verreden" paard of een "slecht opgevoed paard" inderdaad wel op ander gedachten brengen. Of een paard van de ene dicipline naar de andere omscholen (vb van een draver een dressuurpaard maken of zoiets). Daar geloof ik ten stelligste in ! Is perfect mogelijk, maar het vereist wel wat "horsmanship". Is niet voor de eerste de beste weggelegd !

Rocco

Berichten: 830
Geregistreerd: 19-04-02
Woonplaats: Utrecht

Link naar dit bericht Geplaatst: 27-12-02 21:20

Volgens mij zitten jullie een beetje te veel op het woord 'opnieuw inrijden' zelf.
Iemand die dat gebruikt (althans, de meeste) bedoelt niet letterlijk dat, alles wat hij een paard leert nieuw en onwennig is voor het paard, maar dat de fouten, die bij het inrijden zijn gemaakt, worden verbetert. Zo kijk ik er tegenaan tenminste...

KiWiKo

Berichten: 51672
Geregistreerd: 19-10-02
Woonplaats: Killstraight

Link naar dit bericht Geplaatst: 27-12-02 21:37

Je kan een paard niet opnieuw inrijden hooguit corrigeren. Terug naar de basis is voor elk paard wel eens goed. in plaats van altijd net dat ietsje meer te vragen net even iets minder vragen. Sommige paarden hebben er ook behoefte aan. Ik stap ook wel eens op Marca en vertel haar dat we gaan freewheelenm, en dan mag ze hard en dan mag ze op de voorhand lopen en dan mag ze klungelen, Ik voel aan haar dat ze die spielerij soms nodig heeft. Vaak krijg ik de volgende dag een kado van haar. Dat ze dan dus echt super haar best doet voor haar, soms kan je best even terug naar het begin......... Paarden die vreselijk doorgereden zijn kan je het beste een jaar op het land gooien en dan met de basis het weer oppakken

littleroosie

Berichten: 6061
Geregistreerd: 16-05-01
Woonplaats: Oldemarkt

Link naar dit bericht Geplaatst: 28-12-02 01:49

Tja opnieuw inrijden. Ik weet niet of je het zo kan noemen zoals het bij Laica is gegaan, maar we hebben haar het zelfde behandeld als een 3 jarige die net uit de wei was geplukt.
De meeste kunnen nog wel herinneren hoe ze was (alweer een jaar geleden). Er was geen land mee te bezeilen, rijden erop kon je niet, je lag er weer naast.
Ik ben begonnen met elke dag longeren. Tot na 3 maanden ik is een keer een prive lesje heb genomen, en dat tot me verbazing super ging.
Maar deze intructrice had een trap van een paard gekregen gevolg, gebroken enkel en moest thuis blijven.
Ik dacht er ook maar niet aan om er zef op te stappen. Dus ging ik weer vrolijk verder met longeren en ging daarna met zadel op longeren, hier was ze bang voor geworden. Nadat ze hier allemaal aardig aan gewent was heb ik Angenita (woestein op bokt) gevraagt of ze mij wilde helpen. En dat wilde ze, gelukkig. We zijn begonnen met heel veel ontspanning. Het duurde soms wel een kwartier voordat ik erop zat omdat Laica van top tot teen helemaal ontspanen moest zijn. Zo hebben we een aardige tijd 2x per week aan de longeerlijn gereden.
Het ging steeds beter en beter en op een gegeven moment hadden we geen longeerlijn meer nodig, en had ik lef genoeg om haar gewoon alleen te rijden, zonder hulp. Nu is het een super fijne pony waar niemand ooit nog van zal denken hoe ze vroeger is geweest.
Mhh misschien toch wel opnieuwe ingereden Knipoog

ibikus
Berichten: 20688
Geregistreerd: 15-05-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 28-12-02 02:25

Ik ben het gedeeltelijk met Kitty eens,
alleen in zoverre:
Ik werk altijd vanuit de basis, dat is mijn uitgangspunt en kan nooit goeg genoeg zijn.
Bij mijn vos die ik nu al wat langer heb hoef ik zelden de oefeningen door te nemen, die krijg ik zowat kado als mijn basis goed genoeg is.