wevend paard, wie heeft hier ervaring mee

Moderators: C_arola, Coby, Nicole288, Dyonne

Toevoegen aan eigen berichten
 
 
charene

Berichten: 1556
Geregistreerd: 11-10-01
Woonplaats: noord holland

wevend paard, wie heeft hier ervaring mee

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 17-12-02 07:28

Hallo , ik sta op het punt om een paard erbij te nemen. Maar nu hoorde ik gister dat hij dit alleen doet als er gevoerd wordt, wie heeft er ervaring met dit weven. Hij staat nu op een stal met meerdere paarden en als ik hem koop staat hij alleen met een paardje een shetlander en geiten, heb je dan kans dat hij er dan minder last van heeft. Weet dat weven slecht is voor de voorbenen ............ dus als jullie tips hebben dan graag

Anya
Berichten: 32776
Geregistreerd: 01-02-02
Woonplaats: Hengelo

Link naar dit bericht Geplaatst: 17-12-02 09:54

Ik heb zelf geen directe ervaring met weven, maar in mijn zoektocht naar artikelen over luchtzuigen kom ik wel regelmatig tips over weven tegen...

Zo uit mijn hoofd:
In het blad your horse heeft een maand of twee geleden een artikel gestaan waarin aangeraden werd een spiegel op te hangen in de stal en ervoor te zorgen dat paarden neuscontact konden hebben.

Verder kan ik me nog herinneren dat het helpt als de spijlen van de stal niet verticaal maar horizontaal zijn. Weven zou volgens dat artikel ook mede onstaan omdat het paard steeds een plek zoekt om door de tralies te kijken..of dat zo is weet ik niet. Dit tip met de spiegel en/of neuscontact was wel onderzocht.

quincy

Berichten: 221
Geregistreerd: 16-01-02
Woonplaats: oost-vlaanderen

Link naar dit bericht Geplaatst: 17-12-02 14:12

Hey, op de manege waar ik reed stond ook een paard die altijd stond te weven. Voor zover ik weet is het enige wat je er kunt aan doen, een weefrek hangen. Zo kan het paard niet meer weven maar wel nog naar buiten kijken
baai

amagun
Berichten: 3061
Geregistreerd: 26-03-02

Link naar dit bericht Geplaatst: 17-12-02 14:17

quincy schreef:
Hey, op de manege waar ik reed stond ook een paard die altijd stond te weven. Voor zover ik weet is het enige wat je er kunt aan doen, een weefrek hangen. Zo kan het paard niet meer weven maar wel nog naar buiten kijken
baai


Dan gaat ie het toch gewoon IN zijn stal doen?

Ik heb ook een paard dat weeft, hij doet het alleen als het druk is met mensen op stal, dus niet uit verveling, heb er al zeker 20 verschillende paarden naast gehad maar geen eentje die het overgenomen heeft (ik heb gewoon open stallen dus kunnen elkaar gewoon zien).

Heb ooit van een hele bekende Duitse paardenhandelaar gehoord dat als ze dat doen tenminste GEEN last van de voorbenen hebben anders laten ze dat wel uit hun hoofd....

doe ermee wat je ermee wil doen...

charene

Berichten: 1556
Geregistreerd: 11-10-01
Woonplaats: noord holland

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 17-12-02 14:28

hey heb net vorige week een spiegel opgehangen das nou toevallig. Zal wel voorbestemd zijn. Maar is het zo dat als een paard weeft ook een luchtzuiger is (sorry hoor heb er echt geen ervaring mee). En wat betreft de voorbenen ik hoor altijd dat de voorbenen sneller slijten als ze dit gedrag vertonen, maar dat is dus niet waar Verward Maargoed ik heb ook openstallen zonder spijlen ertussen , ook heb ik speelballen en lickitstenen hangen + een spiegel . Ik wil hem toch eerst op proef dus dan kan ik even kijken hoe hij bij mij is , maar negeren van dit gedrag zal ik zeker doen. Dus graag nog meer tips negatief en positief graag.... alvast bedankt

flettie

Berichten: 8652
Geregistreerd: 19-09-02
Woonplaats: Osterwald (Dld)

Link naar dit bericht Geplaatst: 17-12-02 14:30

Wouter24 schreef:
Heb ooit van een hele bekende Duitse paardenhandelaar gehoord dat als ze dat doen tenminste GEEN last van de voorbenen hebben anders laten ze dat wel uit hun hoofd.....

Nee, maar het schijnt wel extra slijtage te geven aan de benen. Ik heb verder ook geen ervaring met wevers en ik heb dit ook alleen maar van horen en zeggen maar ik kan me voorstellen dat weven op lange termijn niet goed is voor de benen (met name de voorbenen). Maar of er ooit echt (goed) onderzoek is gedaan naar het lange termijn effect van wevers op hun benen Verward Ben benieuwd, blijft interessant om zulke onderzoeken te lezen.

shasta

Berichten: 1270
Geregistreerd: 18-11-02
Woonplaats: Ede

Link naar dit bericht Geplaatst: 17-12-02 14:35

Het geeft meestal geen extra problemen met de voorbenen, al zie je wel vaak wat meer slijtage maar dat hangt er ook van af hoe het paard weeft.
Waar je wel problemen mee kan krijgen is met het stallen van het paard, veel stalhouders willen geen wever op stal omdat je de kans loopt dat andere paarden het ook gaan doen. (al heb ik daar een beetje mijn twijvels over) Bij aankoop moet je ook rekening mee houden dat de waarde van zo'n paard een stuk lager ligt dan een paard zonder stal problemen. Als je hem ooit wilt verkopen is dat ook lastig want niet veel mensen willen een wever op stal.
Om te verkomen dat hij weeft moet je hem veel afleiding geven altijd voldoende hooi zodat hij wat te knabbelen heeft en liefst zoveel mogelijk weidegang en voldoende contakt met andere paarden op stal helpt ook vaak.
Laatst bijgewerkt door shasta op 17-12-02 14:37, in het totaal 1 keer bewerkt

FlairS

Berichten: 4755
Geregistreerd: 29-07-02
Woonplaats: Heiloo

Link naar dit bericht Geplaatst: 17-12-02 14:36

Onze Petrouschka weeft ook als het druk is op stal of als ze gevoerd wordt.Ook als er paarden naar buiten gaan en zij mag niet mee doet ze het.Ikzelf heb er niet zoveel problemen mee,maar er zijn mensen die zo'n paard voor geen goud op stal willen hebben.Alleen als je haar later weer wil verkopen zal dat misschien problemen op kunnen leveren.

zobras
Berichten: 6059
Geregistreerd: 23-08-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 17-12-02 14:45

Een paard wat en luchtzuiger en weeft heeft duidelijk een probleem. Volgens mij zijn er wel eens artikelen over geweest over paarden met een "tik" (zoals weven en luchtzuigen) dat het wordt veroorzaakt door een afwijking in de hersenen. Er zou een bepaalde stof teveel of teweinig zijn. Maar in hoeverre dit goed is onderzocht weet ik niet meer.

Zelf denk ik als een paard deze "tiks" heeft denk ik niet dat allerlei speeltjes en spiegels hem hiervan af zal helpen. Wel zal belangrijk zijn hoe het paard zich voelt. Mijn ervaringen zijn als het paard pijn heeft of gewoon niet lekker in zijn velletje zit juist meer van deze tiks ontwikkelen. Dus goed management van je paard is belangrijk, hou hem happy!
Of weven daadwerkelijk de gewrichten beschadigd, lijkt mij van wel. Als ik continue heen en weer beweeg zullen mijn enkels ook wel problemen geven. En die opmerking van de handelaar dat ze het niet doen als het pijn doet klopt niet. Kijk maar naar de nagelbijters in je omgeving, dat doet toch best wel zeer, en toch doen ze het! En mensen kunnen nog bij nadenken! Maar de ene zal er eerder of meer last van krijgen dan de andere, dat hangt weer af van de kwaliteit van de benen. De wever bij ons op stal heeft beenproblemen, maar niet veroozaakt door weven maar door hoefstand. Een weefrek heeft bij hem wel geholpen, zodra je het vergeet staat hij binnen een minuut te weven. Neus contact heeft ook geholpen bij dit paard zodat hij niet meer staat.

Succes met je beslissing.

Anya
Berichten: 32776
Geregistreerd: 01-02-02
Woonplaats: Hengelo

Link naar dit bericht Geplaatst: 17-12-02 15:27

charene schreef:
Maar is het zo dat als een paard weeft ook een luchtzuiger is (sorry hoor heb er echt geen ervaring mee).


Nee hoor weven heeft helemaal niks met luchtzuigen te maken Haha!
Mijn luchtzuiger weeft ook niet Knipoog

volgens zijn die verhalen over kapotte voorbenen bakerpraatjes...Een paard dat pijnlijke benen heeft gaat er echt niet mee heen en weer staan wiebelen...die beweegt niet meer...

boemel

Berichten: 8362
Geregistreerd: 13-12-01
Woonplaats: Azewijn

Link naar dit bericht Geplaatst: 18-12-02 14:39

Als het alleen met voeren is, maakt het volgens mij niet zoveel uit.
Het is dan maar een korte extra belasting.

Mikey
Berichten: 1090
Geregistreerd: 10-03-02
Woonplaats: Goor/Utrecht

Link naar dit bericht Geplaatst: 19-12-02 20:10

Mijn paard begon met weven toen hij 3 weken absolute stalrust kreeg. Na verloop van tijd is het een heel stuk minder geworden. Hem als eerste naar buiten doen, nooit alleen op stal etc. Toen deed ie het alleen als je met eten aan kwam lopen. Toen hij een weekje bij iemand op stal stond die hem misschien wilde kopen, begon hij heel erg te weven :S Raar paard! Na een week was het al een stuk minder. Wat ik hier even mee wil zeggen is dat als hij nu de eerste dag als een idioot staat te weven, dat je hem niet meteen terug doet (misschien is het wel jou droompaard!) maar het even aanziet!
Succes er mee!!

Alane

Berichten: 16622
Geregistreerd: 18-02-02
Woonplaats: Munsterland???????

Link naar dit bericht Geplaatst: 22-12-02 02:22

Ik heb een paard gehad dat weefde en echt "enorm" weefde...
De andere paarden hebben geen van allen dit overgenomen...

Deze stond min of meer te dansen in de stal, sloeg dus echt de voorbenen van links naar rechts voor elkaar langs, en had mede daardoor ook hevige slijtage aan de kogelgewrichten...

Afleren is moeilijk...wat wil helpen is blokken ophangen in de stal..
Zodat wanneer hij begint te weven met zijn hoofd tegen een blok slaat en deze weer terug "slaat" tegen zijn hoofd...
Verder veel buiten en afwisseling..

Een weefrek is voor paarden die weven over de staldeur heen...deze paarden zouden dat doen omdat het een prettig gevoel geeft te schuren met de borst langs de staldeur, terwijl ze dit gedrag weer niet vertonen langs de voerbak bijv.

Doordat ik een wever gehad heb heb ik veel info gezocht en gevonden over wevers (dit is inmiddels al weer een aantal jaren geleden, en kan achterhaald zijn)

Een oorzaak zou kunnen zijn de verticale spijlen rond een box, een paard zou niet recht door de spijlen kunnen kijken en dardoor beginnen met weven, dit zou als reactie een "prettig" gevoel zijn voor het paard waardoor ze het blijven doen...Hierdoor zouden de zgn voerwevers (als er gevoerd wordt) en die wevers die het doen als er veel mensen door de stalgangen zijn (drukte) komen, dan zijn uit die 2 categorieen paarden weer die die het constant blijven doen, uit verveling zeggen ze dan....

Weven is een stalgebrek en drukt de prijs van een paard, ook kan het zijn dat het paard niet geaccepteerd wordt door de pensionhouder/staleigenaar. Verder zijn wevers moeilijk verkoopbaar mede omdat er geen middeltje is tegen het weven, zoals bijv. een band bij de luchtzuigers...
Of een spiegel helpt? ik krijg dan het idee dat ze dan juist blijven weven (links en rechts naast de spiegel proberen te kijken...) en ze zien dat een "ander" paard meebeweegt...

Zannekin

Berichten: 3598
Geregistreerd: 02-01-02

Link naar dit bericht Geplaatst: 22-12-02 11:32

Ik denk dat je bij zulke dieren de oorzaak moet aanpakken en niet allerhande hulpmiddelen proberen. Een paard met een stalondeugd heeft problemen met het verwerken van stressfactoren en/ verveling. Waarom zulke dieren niet een keer in een open stal proberen of continu hooi ter beschikking stellen. Ik heb ook zulk een wever gehad (die zichzelf verwondde) die er nu praktisch volledig mee gestopt is, na 2 jaar loopstal weliswaar. Ik denk dat er een grote kans is dat als je het weven beperkt het dier een andere ondeugd zal aanleren zoals luchtzuigen bv. Die dieren hebben dat gedrag echt nodig om bepaalde spanningen af te reageren. Het ene paard kan alles goed verwerken, het andere niet. Kijk naar een roker of alcoholverslaafde bij de mens, hoe voelen zij zich als je plots hun plezier wegneemt....

Tin
Berichten: 3715
Geregistreerd: 29-04-02

Link naar dit bericht Geplaatst: 22-12-02 14:11

Mijn vorige paard weefde ook en mijn dierarts vertelde mij dat het slecht was voor z'n benen en dat er veel kosten bij zouden komen.Daarom heb ik mijn paard toen verkocht. Bij mij op staal staat nu een e-pony die weeft en van hun dierenarts moesten ze de pony in een dichte stal zetten dat hij dus niet met z' kop naar buiten kan. Hun hebbne ook speeltjes,liksteen en hooinet enz.. opgehangen zodat hij zich niet zo snel zou vervelen.Ik denk dat je ,als je dit paard koopt hem veel afwisseling moet geven.en niet allen op stal moet laten staan.

Tin
Berichten: 3715
Geregistreerd: 29-04-02

Link naar dit bericht Geplaatst: 22-12-02 14:12

Ohja! mijn tante zegt dat weven niet door verveleing komt maar doordat het paard zich niet op z'n gemak voelt

kilancatje
Berichten: 360
Geregistreerd: 02-12-01
Woonplaats: Zuid holland

Link naar dit bericht Geplaatst: 22-12-02 19:40

bij mij op stal weeft er ook een paard die doet het nu ongeveer een jaar
hij begon er mee toen die samen met een ander paard in een stal kwam staan. als de ene weg was begon die met weven als dat andere paard er weer was stopte die weer
nou zijn de paarden allebij uit elkaar gehaal en hij weeft nou de hele dag door.
het paard met wie die in stal heeft gestaan begint ook met die bewegingen maar weeft nog niet echt het paard wat tegen over dat paard staat weeft soms ook als het eten er aan komt. krijgen allebij genoeg beweging aaandacht

dit deden die paarden dus nog niet en hebben het wel degelijk van elkaar overgenomen


maar in eeen andere stal heeft ook een pony 20 jaar lang gestaan met open stal om heen en daar heeft nooit een pony het van haar overgenomen dus het verschild

ellenlouise
Berichten: 3784
Geregistreerd: 18-12-02
Woonplaats: In het groene hart van het land

Link naar dit bericht Geplaatst: 22-12-02 19:47

Als ie het alleen doet tijdens het voeren is het niet zo'n probleem lijkt me. Misschien dat je kunt regelen dat ie als een van de eersten zijn voer krijgt. Bij sommige stallen gebeurt het wel eens dat degene die voert halverwege de voerronde gaat staan kletsen........... Sommige paarden slaan met hun voorbeen, gaan staan schrapen en sommige weven. In zo korte mogelijke tijd alle paarden voeren is altijd het best. succes met je beslissing.

Haagsemeid

Berichten: 6536
Geregistreerd: 12-05-02
Woonplaats: leidschendam

Link naar dit bericht Geplaatst: 22-12-02 19:52

Hou op schei uit zeg....pfff Marilyn kan der wat van zeg!!

Marilyn der moeder kon het nog veeeeel beter. De man waar Marilyn is geboren staat ook op de loolaan, HAHAHAHA die werd er zoooo gek van. Wat hadtie gedaan?? Hadtie de stal dicht getimmerd met houten planken, zo dat hij haar niet meer kon zien weven Haha!

Maar Marilyn doet het gelukkig niet zo vaak, alleen als ze zich verveelt. Weefrek zou bij haar niet helpen ze weeft namelijk IN de stal

Machie

Berichten: 16001
Geregistreerd: 11-09-02
Woonplaats: bij de berg

Link naar dit bericht Geplaatst: 22-12-02 20:24

tja, t is een stalondeugd... Mijn paardje stond voor ik hem kocht op stal en schudde daar met zijn hoofd, echt heeeel vervelend!!!!! Nu staat hij 24/7 op wei, enschuldt hij nooit meer, alleen als hij ergen heeel erg op gefixeerd is! Hij heeft nu heel veel afleiding, staat zelden tot nooit aleen en heeft veel te zien/doen.
Ik denk dat het puur uit verveling komt!

memory

Berichten: 535
Geregistreerd: 22-02-02
Woonplaats: Tilburg

Link naar dit bericht Geplaatst: 24-12-02 23:25

Ik wilde er even bij vertellen dat het nooit is aangetoond dat paarden stalondeugden van elkaar overnemen. Dat meerdere paarden op 1 stal het doen is niet omdat hun buurman het ook doet maar omdat ze in dezelfde situatie zitten (volgens de onderzoekers).
Verder ga ik met Zannekin mee, weven is het continu herhalen van dezelfde beweging door het paard (veroorzaakt uit het niet uit kunnen voeren van bepaalde gedragingen--> veroorzaakt stress), hierbij komen endorfines vrij in de hersenen. Dat geeft een lekker gevoel en het paard raakt er verslaafd aan.
Daarom is het ook zo moeilijk te verhelpen.
Zoals Zannekin al zegt, een zo natuurlijke huisvesting kan het probleem verhelpen. Hierbij moet je wel bedenken dat je paard een junk is en het dus niet zo snel zal stoppen met zijn gedrag.