spat.....

Moderators: C_arola, Coby, Nicole288, Dyonne

Toevoegen aan eigen berichten
 
 
catoo76

Berichten: 228
Geregistreerd: 02-10-02
Woonplaats: thuis

spat.....

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 12-12-02 13:55

hoi

vraagje als je een paard met spat hebt kun je hem dan wel op de achterhand rijden................?

sacha_iris
Berichten: 11
Geregistreerd: 12-12-02
Woonplaats: velserbroek

Link naar dit bericht Geplaatst: 12-12-02 19:06

een paard met spat mag je helemaal niet mee rijden

*Jolanda*

Berichten: 1483
Geregistreerd: 01-06-01
Woonplaats: Slootdorp

Link naar dit bericht Geplaatst: 12-12-02 19:13

http://www.hoofcare.nl/map_voor_hoefpro ... /spat.html
Hier lees je alles over spat.
Ik zou idd niet een pony met spat op de achterhand gaan rijden
Wij hebben ook een pony met spat, die wordt 2 à 3 keer per week recreatief gereden, maar meer moet je ook niet van vragen van een pony met spat.

Groetjes Jolanda

noeska_m
Berichten: 165
Geregistreerd: 16-04-02
Woonplaats: Avenhorn (nh)

Link naar dit bericht Geplaatst: 12-12-02 19:16

mij vriendins pony heeft spat, de pony heft speciaal beslag en ze rijdt er gewoon elke dag op. Ze heeft er zelfs nog wedstrijden mee geredenen zij re haar ook gewoon op de achterhand hoor, maar je moet gewoon niet te intensief gaan werken

Renske_

Berichten: 20558
Geregistreerd: 12-10-02
Woonplaats: het zonnige zuiden van NL

Link naar dit bericht Geplaatst: 12-12-02 19:42

mijn e-pony heeft SPAT&HKO en springt een L-PARCOURS en een loopt M-DRESSUURPROEF!!!

alleen is ze een tijd geleden linksachter weer kreupel geworden, ene DA denkt aan soort spat,maar dan iets onder de spat&sprongewrichtjes, andere DA denkt aan spier/peesblessure, maargoed, ze heeft dus 4 1/2 jaar geleden spat gekregen, heeft weidegang gehad, meer niet, toen rustig aan buitenritjes gaan maken, toen ze zelf aangaf weer te willen draven &galloperen ben ik haar steeds zwaarder gaan belasten, en weer bij de club gaan rijden, wedstrijden enz.
had niet goed genoeg les, pony liep op de voorhand, gevolg:HKO(dit is 3 jaar geleden gebeurd)daarna wiggen onder de ijzers, en na halfjaartje liep ze L-parcours en een M1 dressuurproef!

dus rij er bij een pony waar de spat bij is volgroeid de achterhad er WEL onder! anders belast je de voorbenen te veel en heb je kans op HKO

ff een verkeerd idee van spat uit de wereld helpen, zal ff uitleggen wat spat inhoudt

spat is een vergroeing van de spatgewrichtjes, die zitten onder het spronggewricht, die zorgen voor 1 of 2% van de beweging van het achterbeen
tijdens de spat is er daar een ontsteking, die doet pijn, paard is dus kreupel, vaak zit spat in beide achterbenen tegelijk.

wanneer die gewrichtjes aan elkaar zijn gegroeid(het kraakbeen wat er tussenin zat is nu hard bot geworden) dan is de pijn weg, en kan je rustig weer gaan rijden.

dus dan kan je er ook de acherhand weer onder rijden!eerder dan dat het volgroeid is moet je niet gaan rijden, maar je paard/pony geeft zelf wel aan wanneer de pijn over is!

je moet er wel rekening mee houden dat je iets langer moet losrijden, ivm stijfheid achterbenen, dus iets langer stappen voor je gaat draven
en dan wat langer draven voor je gaat galloperen, dus niet hup erop ff stappen rondje draven en dan in galop, maar dat is sowieso nooit goed voor een pony!

Marlinde

Berichten: 383
Geregistreerd: 12-07-02
Woonplaats: Voorschoten

Link naar dit bericht Geplaatst: 13-12-02 13:37

Ook mijn paard heeft spat, dit is sinds kort bij toeval ontdekt. Het spat zit er lang en is bijna aan elkaar gegroeid.
Mijn paard heeft in al die tijd nog nooit 1 stap kreupel gezet. Ik heb er zelf een jaar geleden nog 1.40 mee gesprongen ( Toen wist ik niet dat hij spat had) Het ene paard heeft er wel last van en het andere paard niet.
Verder moet een paard met spat zoveel mogelijk lopen.

Jantien

Berichten: 6469
Geregistreerd: 25-03-02
Woonplaats: Zweden

Link naar dit bericht Geplaatst: 13-12-02 13:43

Op het moment dat door spat het gewricht is vergroeid heeft je paard er geen last meer van. Dan kan je hem ook weer gaan belasten. Is het gewricht niet vergroeid dan is het zeker pijnlijk en gaat je paard dus kreupel.

Dees

Berichten: 18907
Geregistreerd: 09-08-01
Woonplaats: Friesland

Link naar dit bericht Geplaatst: 13-12-02 13:44

dAt je op een paard met spat niet mag rijden is klinkklare onzin, boekjes-theorie die nergens op slaat.
Paarden met spat moeten juist in beweging, die ruiter op de rug maakt dan niets uit hoor.

Spat geeft kreupelheid zolang de irritatie pijnlijk is. Na vergroeiing van de irritatie, vaak gepaard met botwoekering, is de pijn over. Dan kan het zijn dat je paard een onregelmatige gang eraan overhoudt, en dan is het dus wel einde sportpaard. Simpelweg omdat de gangen van een sportpaard regelmatig moeten zijn. Onregelmatigheid is overigens dus niet altijd hetzelfde als kreupel.

Met zwaar werk loop je het risico dat de irritatie op de spatplaats terugkomt, en het paard dus weer kreupel raakt. Daarom raden ze hogere dressuur en springen af. Maar of je dat wel of niet doet, is een persoonlijke keuze. Ik ken legio paarden die rontgenologisch een behoorlijke spat hebben, en toch niet een dag kreupel of zelfs maar onregelmatig hieraan zijn geweest. Paarden die ook gewoon in de dressuur en springsport uitkomen.
Paarden met spat moet je gewoon kunnen rijden zolang ze geen pijn hebben.

DaphneL

Berichten: 3627
Geregistreerd: 16-06-02
Woonplaats: Eindhoven

Link naar dit bericht Geplaatst: 13-12-02 23:05

Ik weet niet of dit over Wico gaat, maar voor zover ik kan voelen zet die zijn achterhand vanzelf al goed bij. Wel is als je hem niet goed los laat stappen, dat z'n achterhand 'schommelt' maar hij lijkt met goed losstappen, en goed losbuigen geen pijn te hebben volgens mij. En met veel moeite wil hij nog wel netjes lopen ook..

catoo76

Berichten: 228
Geregistreerd: 02-10-02
Woonplaats: thuis

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 14-12-02 13:50

haai daf ja gaat over wico.... het is inderdaaf=dvergroeit hij heeft het al jaren staat ook op speciaal beslag... word dagelijks gereden loopt niet kreupel maar ik wil gewoon weten of hij weer zover kan komen dat hij de sport weer in zou kunnen... hij heeft zz zwaar gelopen en ik zou m eigenlijk wel in een hoger niveau willen oppakken zodat hij weer wat losser komt..... hij is gewoon te goed.... ik heb hem vrijdag zien lopen en hij danst als het ware en hij vind ht heerlijk om te werken.... vandaar maar zou hij die oefeningen op de achterhand aan kunnen ondanks dat speciale beslag.... dat is eigenlijk de vraag...

Renske_

Berichten: 20558
Geregistreerd: 12-10-02
Woonplaats: het zonnige zuiden van NL

Link naar dit bericht Geplaatst: 14-12-02 18:19

gewoon proberen!!
ga voorzichtig aan steeds iets meer van hem vragen

rij hem eerst lekker vwnw, richt hem dan op, rij wat schouderbinneaarts, travers enz laat hem korte stukjes even echt verzamelen en rij dan weg naar de middendraf, kijk goed hoe hij reageert, geeft hij aan dat het niet lekker gaat, dan naar je paard luisteren en een stapje terug doen

destiny heb ik na de spat verder gereden dan ze voor de spat was, ze was L daarna M1 op wedstrijd en M2 thuis ging ook goed!
sprong ook weer een L parcours

maar helaas, ze is achter weer kreupel geworden, en ze kunnen niet vinden of dat ivm spat is of dat het door iets anders komt, ditmaal is het alleen linksachter, spat was aan beide kanten, dus dat is ook een beetje vreemd.

maar let er wel goed op, dat je hem helemaal lekker los hebt, voor je aan verzamelen&zijgangen gaat denken!

paarden met spat moeten wat langer 'opwarmen'
en pak hem niet te lang te hard aan, dus als t goedgaat, rij dan niet een halfuur door!
rij wat oefeningen, laat hem lekker verzamelen enz maar dan ook zeggen oke hetgaat goed, het is genoeg zo, en dan rustig laten uitdraven en dan laten uitstappen.

blijf er wel goed op letten of hij als je hem zwaarder hebt laten werken, niet extra op rust gaat staan achter, en of hij niet iets moeilijker gaat lopen
mocht dat het geval zijn, rij dan weer wat minder zwaar!
destiny ging steeds vaker achter op rust staan, tot ze uiteindelijk op 3 benen stond...

maar ik ken nog een paard dat Z2 loopt met spat!en dat gaat al jaren goed!

DaphneL

Berichten: 3627
Geregistreerd: 16-06-02
Woonplaats: Eindhoven

Link naar dit bericht Geplaatst: 14-12-02 19:13

Even antwoord geven i.p.v. marstad, sorry Chantal Knipoog
Met vwnw zijn Diana en ik al bezig, in stap gaat dat best goed, draf iets minder en de galop is een heel ander verhaal Knipoog stelling/buiging gaat best goed, en hij loopt bijna elke dag, hij loopt er nu niet moeilijker door, terwijl hij wel meer in de bak loopt dan eerst. Ik hoop dat ik het nou allemaal goed gezegd heb, anders wordt ik wel verbeterd Lachen

catoo76

Berichten: 228
Geregistreerd: 02-10-02
Woonplaats: thuis

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 15-12-02 16:55

daf, ik weet ook wel dat wico nu goed loopt maar het gaaterom wat IK nog met hem wil gaan doen. het blijft ook een deel mijn paardje niet vergeten hoor! ik zit er aan te denken dat ik eens wat lessen met hem ga volgen want sorry hij is zo houterig als een hard eikendeur. en dan met name in zijn stelling buiging. diaan heeft er het geld niet voor en ik wil gewoon eens weten of dat ik er na 4.5 jaar weer wat uit kan halen wat lijkt op dressuur. vwnw gaat ook wel goed maar het gaat niet alleen om het zakken....hij buigt zijn hals maar niet zijn lichaam.en wat betreft het rijden..... hoe meer hoe beter want hij gaat weer vooruit is veel vrolijker e.d. chiao tot dinsdag ps daf t gaat goed hoor meis.

Rubin

Berichten: 14
Geregistreerd: 21-12-02
Woonplaats: Friesland

Link naar dit bericht Geplaatst: 21-12-02 20:39

Mijn oude Z2 pony heeft spat. We hadden hem verkocht zonder rontgonlogische keuring. Hij begon na 1 1/2 jaar bij de nieuwe eigenaar kreupel te lopen en er werd spat geconstateerd in alle twee de benen. Ze wilden hun verzekeringsgeld hebben want ze hadden geen plaats en geen tijd voor eventueel herstel, hij zou dus naar de slacht gaan. Ik heb hem dus weer terug gekocht en gerevalideerd. Hij heeft nu een nieuw baas die recreatief met hem rijd. Juist paarden met spat moet je beweging geven, maar niet overbelasten. Mijn pony loopt nu tussen de paarden af en toe een wedstrijdje en wint gewoon met spat van de paarden. Het is wel zo dat met de winter het wat moeizamer gaat. Hij heeft er van het zomer geen last van. Hij heeft dus zo ze goede dagen en slechte dagen maar dat vindt de nieuwe eigenaresse niet erg.
Het is dus erg afhankelijk van het paard of je er nog wat mee kan. In zekere mate kun je dus wel weer wedstrijden rijden, maar dat moet niet je hoofddoel zijn met een paard/pony met spat.