Duidelijkheid over Nederlands Stamboek voor en ICS

Moderators: C_arola, Coby, Nicole288, Dyonne

Toevoegen aan eigen berichten
 
 
Bonte
Berichten: 6056
Geregistreerd: 02-08-02

Duidelijkheid over Nederlands Stamboek voor en ICS

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 13-11-02 00:43

Redactie De Paardenkrant
Postbus 480
7100 AL WINTERSWIJK
﷡﷡﷡﷡﷡
﷡﷡﷡﷡﷡
﷡﷡﷡﷡﷡
﷡﷡﷡﷡﷡


uw kenmerk : ﷡﷡﷡﷡﷡ Zoetermeer, 12 november 2002
ons kenmerk : 2002-102-MV-CB-nr.17835
afdeling : SVV
tel. direct : (079) 368 7544
e-mailadres : M.VONK@PVE.AGRO.NL

betreft : Erkenning stamboek Irish Cobs




Geachte redactie,

Hierbij zou ik u willen vragen enige aandacht te besteden aan het volgende.

In Nederland is al geruime tijd een stamboek erkend voor de Tinker en daarnaast is er onlangs een stamboek erkend voor de Irish Cobs. Voor fokkers werkt dit ongetwijfeld verwarrend: dit kunnen we merken aan vragen die ons bereiken.

Al deze commotie is ontstaan rond een paard dat de naam ras (als doelgerichte fokkerij) eigenlijk maar net verdiend. De Ierse Travellers en Engelse Roma zigeuners gebruikten een compact bont paard om hun woonwagen te trekken. Deze rondtrekkende mensen zijn geen schrijvers: dus in het verleden was er geen sprake van een stamboek. Maar ze zijn ook geen fokkers. Als het paard gedekt moest worden, werd gebruik gemaakt van de mogelijkheden die voorhanden waren. En zo zijn er dus allerlei typen ontstaan.

Twee stamboeken: overeenkomst en verschil.
Zowel het Nederlandse stamboek voor Tinkers (NST) als de Irish Cob Society Nederland (ICSN) registreren deze paarden. De rasbeschrijving is bijna gelijk. Het Nederlandse Stamboek voor Tinkers biedt aan alle variaties een onderkomen, namelijk Vanner, Cob, Gray en Scudder. De Irish Cob Society Nederland is alleen erkend om stamboek te houden voor het Cobtype.

Ook in de werkwijze van de beide stamboeken zijn grote verschillen. De Nederlandse stamboeken hebben een bepaalde kwaliteitseis die ze zich zelf opleggen. Deze eisen liggen niet vast in de EG-regelgeving en zijn derhalve ook niet verplicht voor buitenlandse stamboeken zoals de ICS.

Moederstamboek
De Irish Cob Society is in Ierland erkend als stamboek van origine of moederstamboek voor de Irish Cob. Dit stamboek heeft in Ierland een voorlopige erkenning.

Het Nederlandse Stamboek voor Tinkers is in Nederland erkend als stamboek voor origine of moederstamboek voor de Tinker. Nu blijkt dat er ook een stamboek is in een van de landen van origine, ligt samenwerking van beide organisaties voor de hand. Dit is ondanks pogingen van het NST niet gelukt. De Productschappen Vee, Vlees en Eieren kunnen dit niet afdwingen.

Een fokker moet kiezen
Het paspoort van een paard is tevens het officiële Identificatie en Registratie document. Elk paard kan maar één document krijgen. Als u een paard heeft van dit ras, kunt u dus kiezen. Zowel de ICS als het NST heeft een hoofdboek waar het cobtype ingeschreven kan worden. Heeft u een ander type Tinker, dan kan dit alleen in het hoofdboek van de NST ingeschreven worden.

Geen beperking voor het dekken
Als een hengst is goedgekeurd en opgenomen in het hoofdstamboek, zijn andere stamboeken voor hetzelfde ras verplicht dit dier toe te laten voor de fokkerij. Maar in de praktijk zal dit moeilijk toepasbaar zijn door de verschillen in inzicht in de ICS en de NST. Omdat in Nederland (dus ook door de NST) hoge eisen gesteld worden aan de dieren op veterinair gebied, er eisen gesteld worden aan de kwaliteit van het sperma en de keuring gedaan wordt door een onafhankelijke jury zal de uitwisseling van dieren niet zomaar mogelijk zijn.

Voor verdere vragen over deze stamboeken verwijs ik u naar de beide stamboeken
Het Nederlandse Stamboek voor Tinkers : www.tinkerstamboek.nl
De Irish Cob Society Nederland: www.irishcob.nl


De PVE vinden het erg jammer dat deze verwarring is ontstaan. De onduidelijkheid voor de eigenaars van deze paarden kan hopelijk door deze uitleg opgelost worden. Ik zou het dan ook zeer op prijs stellen als u in uw uitgave aandacht zou willen besteden aan deze problematiek. Deze brief is eveneens verstuurd naar de redactie van de BIT, de ICSN en de NST



Met vriendelijke groet,



Margo Vonk
Commissie ETP

Troef

Berichten: 1571
Geregistreerd: 27-03-02

Link naar dit bericht Geplaatst: 13-11-02 09:43

Citaat:
Moederstamboek
De Irish Cob Society is in Ierland erkend als stamboek van origine of moederstamboek voor de Irish Cob. Dit stamboek heeft in Ierland een voorlopige erkenning.

Het Nederlandse Stamboek voor Tinkers is in Nederland erkend als stamboek voor origine of moederstamboek voor de Tinker. Nu blijkt dat er ook een stamboek is in een van de landen van origine, ligt samenwerking van beide organisaties voor de hand. Dit is ondanks pogingen van het NST niet gelukt. De Productschappen Vee, Vlees en Eieren kunnen dit niet afdwingen.


De Nederlandse overheid haar vertegenwoordiging"De Productschappen Vee, Vlees en Eieren kunnen dit niet afdwingen", blijkt nu dat zij eigenlijk te vroegtijdig het Ned Tinker Stamboek hebben goedgekeurd.
Het woord zegt het al Nederlands Tinker
Nu blijkt dat niet elke bonte vuilnisbakkie een Tinker is hebben ze een probleem.
Daarom mijn advies : Bij antique heb je echt en namaak.
Voor mij is het Ned.Tinker Stamboek ----namaak, aangepast aan Nederlandse omstandigheden.
Als ik een Tinker wilde hebben of fokken wilde ik toch volgens de orginelen kenmerken zo'n dier bezitten.cq fokken.

In afwachting, wie kiest er EIEREN voor zijn geld Knipoog

Niks tijdelijk:
Citaat:
The Irish Cob Society was approved on 16th July 1998 by the Department of Agriculture
(the Competent Authority in the Republic of Ireland), in accordance with EU Directive
to Member States 90/427/EEC and EU Commission Decision 92/353/EEC for the purpose of
maintaining The Irish Cob Stud Book which is, the Stud Book of the Origin of the Breed.


The Irish Cob Society (approved under EU Regs on [b]16/7/1998) maintains The Stud Book of Origin of the Irish Cob breed (the Mother Stud Book). ... [/b]

Citaat:
Nederlands Stamboek voor Tinkers. Het stamboek is opgericht in 1999
______________________________________________________________
Algemene Verschijningsvorm (met belijning, skelet en beweging)

De Irish Cob is compact en krachtig, stevig gebouwd wat betreft bespiering en botten, maar toch geschikt als een veelzijdig te gebruiken paard. De ene Irish Cob is wat meer “beknopt” dan de andere.
De Irish Cob is evenredig geproportioneerd, staat rechtop en vierkant en heeft een imposante uitstraling.

Belijning– het hoofd dat fier rechtop gedragen moet worden staat op een correct gebogen en stevig aangezette nek. De nek moet schijnbaar doorlopen over een stevige schoft tot aan het begin van de rug (dit is vooral belangrijk bij hengsten). De rug moet kort en recht zijn en glooiend oplopen naar een stevig gespierde croup. De ruggegraat en de heupbeenderen mogen niet zichtbaar zijn. De croup is tamelijk hoog en overvloedig met goed gevormde bespiering, de bovenkant van de achterhand is uitzonderlijk goed bespierd, breed en stevig.
De bovenkant van de croup moet enigszins schuin en niet te abrupt aflopen naar de staart; dit geeft een hoge, goed aangezette staart en draagt bij aan ronde welgevormde achterhand.

Skelet– Irish Cobs worden onderverdeeld in Medium gewicht of Zwaar gewicht, (enige afwijking in zwaarte van botten is alleen toegestaan bij merries en ruinen).

Hoogte– De maximale hoogte voor een Irish Cob is 1.70 meter.

Beweging – Irish Cobs met hun unieke manier van bewegen, weelderige manen- staart en beenbeharing en de grote variatie van mogelijke kleuren geven een prachtig beeld, vooral als ze zich bewegen.

Nota Bene: De algemene indruk inclusief de belijning is gerelateerd aan een dier in goede conditie.



Temperament– De Irish Cob heeft een rustige en gewillige aard, met een vriendelijke houding ten opzichte van mensen en andere dieren.



Hoofd– moet recht zijn, goed uitziend en in verhouding met de rest van het paard. Het voorhoofd moet breed zijn en de snuit, kaak en wangen goed geproportioneerd.

Mond– moet een correct gebit hebben.

Ogen– moeten groot, open, helder en wijd uit elkaar geplaatst zijn.

Oren– moeten goed gevormd zijn en goed aangezet.

Nek– moet compact zijn, niet te kort, en ruim bespierd inclusief de manenkam. Nek en manenkam bij de hengst moeten zeer krachtig bespierd zijn.

Schouders– moeten stevig, krachtig en schuin zijn.

Schoft– moet niet te veel uitsteken en moet zijn ingebed in veel spieren en vlees.

Borst– moet krachtig zijn, welbespierd en niet te breed of te smal.

Rug– moet kort zijn, recht, goed bespierd en ontwikkeld en schuin oplopen in de richting van de croup.

Achterhand en achterbenen– de achterhand moet goed ontwikkeld zijn, met ronde vormen, breed en krachtig gebouwd met een goed bespierde hoge croup. Het dijbeen moet goed ontwikkeld zijn, tamelijk lang en met goed aangezette krachtige hakken. De achterbenen moeten stevig van bot en goed bespierd zijn.

Middenhand– het paard moet kort zijn en compact met tonvormig aangezette ribben.

Voorbenen– moeten krachtig zijn en niet te kort. De onderarm moet lang genoeg zijn, wel bespierd en stevig van bot.

(Voor)Knieën en Hakken– moeten goed ontwikkeld zijn en ruime proporties hebben maar moeten in goede verhouding staan tot de rest van het paard

Kogelgewrichten– moeten in goede verhouding staan tot de andere gewrichten wat betreft kracht, afmetingen en bouw.

Koten– moeten voldoende botmassa hebben en niet te lang zijn (te weke of te steile koten zijn een minpunt).

Hoeven– goed gebouwd, harmonisch en groot genoeg om zonder probleem het gewicht van het paard te kunnen dragen.

Beenbeharing – bevedering (sokken) is een karakteristieke en decoratieve eigenschap van het ras de Irish Cob. Vooral bij de zwaardere Irish Cobs is dit prominent aanwezig. De hoeveelheid aanwezige beenbeharing kan echter sterk verschillen, vooral bij de middelgrote Irish Cobs.

Manen en staart– moeten overvloedig zijn en tot een behoorlijke lengte groeien.

Beweging en Aktie– In draf is een tamelijk overdreven hoge frontaktie vanuit zowel de schouders als het voorbeen wenselijk om de voor de Irish Cob typische beweging laten zien. Deze aktie wordt ook wel “step” genoemd en geeft een wat opgerichte houding waardoor ook de zwaardere paarden een indruk van lichtheid in de beweging geven.
Sommige Irish Cobs hebben in draf de neiging iets naar buiten te “tikken” met hun voorbenen. Dit “tikken” moet niet worden verward met “maaien”, wat een minpunt is. Zolang het “tikken” bij beide benen gelijk is en niet te veel wordt overdreven, wordt dit beschouwd als tamelijk typisch en acceptabel. De algemene beweging en aktie van een Irish Cob moet vlak zijn met een rechte en aktieve ruime stap.

ShowsOp premiekeuringen en shows worden Irish Cobs ingedeeld in drie hoogte secties:
Sectie A Paarden vanaf 1.59 tot 1.70 meter
Sectie B Kleine paarden 1.48 tot aan 1.59 meter
Sectie A Pony's tot aan 1.48 meter


Het Voorbrengen– Bij het showen aan de hand moeten de manen, staart en sokken zo natuurlijk mogelijk zijn. Echter vlechten of trimmen is toegestaan. De snor, een typisch kenmerk van de Irish Cob, kan bij het voorbrengen zo nodig getrimd worden.
Bij wedstrijden onder het zadel en in het tuig blijven manen, staart en sokken vrij en natuurlijk.

Kleurenstandaard Voor Irish Cobs

Een Bonte Irish Cob heeft op zijn lichaam witte aftekeningen op een basiskleur. De witte aftekeningen bedekken of verbergen een deel van de basis lichaamskleur. De hoeveelheid wit kan varieren van een kleine witte vlek tot bijna algehele bedekking van de basiskleur.

Irish Cobs kunnen éénkleurig, zwart-bont of andersgekleurd bont zijn zoals hieronder beschreven.

Zwartbont (piebald): Zwart met witte aftekeningen.
Andersgekleurd bont (Skewbald): Iedere andere effen kleur met witte aftekeningen inclusief grijs en roan.
Albino is niet toegestaan

Percentage Wit bij de Bonte Irish Cob

De hoeveelheid wit bij een bonte Irish Cob wordt geschat en uitgedrukt als een percentage van het hele lichaamsoppervlak met uitzondering van witte vlekken op hoofd, benen, buik/onderkant, manen en staart.
Afhankelijk van het percentage wit wordt aan de de kleurtyperig de term “Flashed” (tot 50% wit) of “Overlaid” (meer dan 50% wit) toegevoegd.

Flashed: De witte aftekeningen lijken onderbrekingen van de basiskleur en vormen “vlekken” en een zeker contrast. Plekjes, vlekjes of rozetten van de basiskleur in de witte vlekgedeeltes kunnen de contrastwerking verminderen.

Overlaid: Deze beschrijving wordt gebruikt wanneer de witte aftekeningen overheersen en de schijn wordt gewekt dat de basis kleur “ligt op” het witte lichaam. Plekjes, vlekjes en rozetten van de basis kleur kunnen de verschijning van “Overlaid” dieren versterken en geven kans op een grotere verscheidenheid van aantrekkelijke kleurpatronen.

Bonte
Berichten: 6056
Geregistreerd: 02-08-02

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 13-11-02 21:45

Gaaaap Frusty Slapen

liberty

Berichten: 17286
Geregistreerd: 21-09-01
Woonplaats: Breda

Link naar dit bericht Geplaatst: 13-11-02 22:41

wat is het nut van dit topic??? Lips are sealed

Bonte
Berichten: 6056
Geregistreerd: 02-08-02

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 13-11-02 23:11

Ik wilde alleen wat duidelijkheid scheppen. Er zijn nl veel vragen over de stamboeken. Dat er nu weer iemand komt en beweerd dat 1 van de 2 nep is, daar kan ik niets aan doen en vind dat zielig en laat dat blijken

michel
Berichten: 9
Geregistreerd: 06-08-02
Woonplaats: Den-Helder

Link naar dit bericht Geplaatst: 14-11-02 01:06

Ik ben het helemaal met bonte eens. Haha!
Er was duidelijkheid nodig onder de tinkereigenaren, en die is er nu ook eindelijk gekomen.
En diegene die de brief van Bonte goed leest, weet het verschil van de 2 stamboeken. Ze zijn allebei niet nep. Maar als je bij allebei de stamboeken een keer gaat kijken, vooral bij de keuringen zie je dat het NST heel wat profesioneler is dan het ICS.
Bij het NST worden de tinkers gekeurd door juryleden met een gedegen opleiding, terwijl bij het ICS word gekeurd door mensen van het bestuur van ICS. Tja hoe serieus je dat moet nemen weet ik niet Schijnheilig
Dat is een voorbeeld maar ik denk wel een belangrijk voorbeeld!!

Michel.

Caira
Berichten: 26061
Geregistreerd: 20-07-02
Woonplaats: Schoorl

Link naar dit bericht Geplaatst: 18-11-02 18:12

amen!!! Er zijn zelfs bestuursleden die hun eigen paard gekeurd hebben!!! Frusty Frusty

Tiko

Berichten: 3706
Geregistreerd: 17-11-01
Woonplaats: Utrecht

Link naar dit bericht Geplaatst: 18-11-02 18:39

Tiek is gekeurd bij het ICS, volgens mij ging dat wel degelijk officieel. Het waren echte ieren, en ook mensen van de tinkervereniging hebben ene opleiding gehad om ook te keuren.

Tja...weet je wat het is, door dat er veel types zijn binnen het Tinkerstamboek, heb ik het gevoel dat ook sommige kruisingen goedgekeurd worden, bijv tinkers die luxer gemaakt zijn door te combineren met een luxer ras.

Het cobtype (van orgine iers(??)) wordt denk ik beter gekeurd door de ICS omdat diet op dat type gespecialiseerd is.

Maar, stel dat ik wil dat Tiko ingeschreven wordt bij het tinkerstamboek, dan isdat niet meer mogelijk??

Tiko

Berichten: 3706
Geregistreerd: 17-11-01
Woonplaats: Utrecht

Link naar dit bericht Geplaatst: 18-11-02 18:40

dan meteen nog ff een vraagje, aangezien bonte blijkbaar een tinker kenner is, wat voor type is tiko:

Afbeelding

flettie

Berichten: 8652
Geregistreerd: 19-09-02
Woonplaats: Osterwald (Dld)

Link naar dit bericht Geplaatst: 30-11-02 22:11

Tja, ik zie het eigenlijk als volgt: iedere Irish Cob is een Tinker maar niet iedere Tinker is een Irish Cob. Fayette is goedgekeurd bij het NST maar zou er bij het ICSN niet inkomen omdat ze te licht gebouwd is. En daarbij Fayette is in Nederland geboren dus een Nederlandse Tinker en geen Ierse Cob Haha! (kweet ut lekker kort door de bocht Cool ) Verder hoop ik dat er in de toekomst toch een soort van samenwerking tussen de twee stamboeken zal komen in het belang van het ras of dit nu Nederlandse Tinker wordt genoemd of Irish Cob.

snowdon

Berichten: 26260
Geregistreerd: 07-11-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 30-11-02 22:22

zucht........

VillaNeusjes

Berichten: 6099
Geregistreerd: 03-09-02
Woonplaats: Villa neusjes on tour

Link naar dit bericht Geplaatst: 30-11-02 22:26

nog een keer zucht..............

flettie

Berichten: 8652
Geregistreerd: 19-09-02
Woonplaats: Osterwald (Dld)

Link naar dit bericht Geplaatst: 30-11-02 22:33

Euhm moet ik dit persoonlijk gaan opvatten? Verward

snowdon

Berichten: 26260
Geregistreerd: 07-11-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 30-11-02 22:36

nee! zekers niet marlientje Lachen ben t trouwens juist met je eens

flettie

Berichten: 8652
Geregistreerd: 19-09-02
Woonplaats: Osterwald (Dld)

Link naar dit bericht Geplaatst: 30-11-02 22:40

Ow oke Lachen Gelukkig maar Haha! He, nou ben ik weer blij Knipoog

sonjabelgium

Berichten: 6907
Geregistreerd: 11-09-02

Link naar dit bericht Geplaatst: 01-12-02 15:03

Hoe weet je dan of je Tinker in welk stamboek aanvaard zal worden?

Bonte
Berichten: 6056
Geregistreerd: 02-08-02

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 01-12-02 20:46

Ik heb nooit beweerd dat ik DE kenner ben van de Tinker. Ik heb alleen het schrijven van de PVE hier neer gezet, omdat er erg veel beweringen over en weer gaan over het functioneren van de stamboeken. Ik hoopte dat er door deze brief het wat duidelijker werd. Je kan alleen maar weten of je Tinker bij een stamboek erkent wordt, door mee te doen aan de keuringen(dit geldt tenminste voor het Nederlands Stamboek). De jury bepaald welke Tinker wordt opgenomen, niet het bestuur. Ik wil alleen opmerken, dat als je jury wilt worden, je een opleiding van 4 jaar moet doen en dat heeft de nederlandse jury van de ICS volgens mij niet gedaan. Die is opgeleid door keurmeesters uit ierland. Verder stop ik met deze discussie. Er is al genoeg over gezegd. Ieder moet doen wat diegene wil. Ga gewoon eens bij allebei kijken.

flettie

Berichten: 8652
Geregistreerd: 19-09-02
Woonplaats: Osterwald (Dld)

Link naar dit bericht Geplaatst: 02-12-02 01:48

sonjabelgium schreef:
Hoe weet je dan of je Tinker in welk stamboek aanvaard zal worden?

En je kan even de rasomschrijvingen lezen die op beide sites staan. Dan kom je er misschien wel uit en anders gewoon naar een keuring gaan Haha!

sonjabelgium

Berichten: 6907
Geregistreerd: 11-09-02

Link naar dit bericht Geplaatst: 02-12-02 09:41

"Gewoon naar een keuring gaan" kan niet zomaar voor mij, ik moet vervoer huren ... kan me het niet veroorloven dit ettelijke malen te doen zonder dat er een "kans" is dat ie aangenomen is voor het stamboek. Vandaar dat ik graag zou weten bij welk een stamboek hij de kans maakt. Ik had het liefst bij het ICS geweest, het Nederlands boek is ook fijn, maar vind het "moederstamboek" nog altijd fijner.

Marjolein

Berichten: 11636
Geregistreerd: 09-01-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 02-12-02 10:23

je hebt nu een tinker veulen he? ik zou gewoon nog 2 jaar wachten met hem in laten schrijven in een stamboek, dan is het type ook duidelijker en kan je ermeer over zeggen, misschien is er dan nog meer duidelijkheid over de stamboeken wat alleen maar in je voordeel kan werken.

Troef schreef:
het Ned Tinker Stamboek hebben goedgekeurd.
Het woord zegt het al Nederlands Tinker

er wordt nergens gesproken van een nederlandse tinker. ALs ik goed lees is het Het Nederlandse Stamboek voor tinkers, dus in stamboek in nederland voor tinkers.
Ook over de oprichtings datum kan je weinig zeggen de een is in juli 1998 goedgekeurd de ander is als ik me goed herinner in maart/april 1999 goedgekeurd. dit scheelt dus nog geen jaar, en het lijkt mij dat je toch een stuk langer bezig bent met het opzetten van een stamboek.
Waarom ik voor het NST heb gekozen is dat ik dat stamboek beter kende en toen ik ailin kocht er nog geen of pas net sprake was van een ICS in nederland terwijl ik al veel bekender was met het NST.
Verder werden Blauwe ogen een ramsneus en een te lange rug op dat moment niet toegestaan bij het ICS of in een apart paspoort vermeld. Dit is pas na een tijd terug gedraait, wat mij toch mn bedenkingen geeft waarom het terug gedraait is? Ook was er bij het ICS een duidelijk onderscheid tussen de bonte dieren en de effen kleurige dieren.
Ik denk dat beide stamboeken goed naast elkaar kunnen draaien en als
ze beide hun fokdoelen aanhouden krijgt het ICS mooi ronde grove Cobs terwijl het NST 4 mooie types krijgt die bij elkaar horen maar toch duidelijk evrschillen van elkaar.

sonjabelgium

Berichten: 6907
Geregistreerd: 11-09-02

Link naar dit bericht Geplaatst: 02-12-02 15:04

Klopt, het is een veulen. De bedoeling is om te weten of ie al dan niet al zou gekeurd worden, omdat ik 'm indien ie geen keuring zou krijgen 'm zeker ga ruinen, en anders probeer ik 'm hengst te houden ... weet je "nu" al van hij zal niet door de keuring raken, dan kan ie meteen al van z'n klokkenspel geholpen worden hé ... al moet ik wel zeggen dat ik 'm zowiezo graag nog wat hengst zou houden gewoon voor de mooie groei die een hengst doormaakt. Dus vandaar dat ik er zo graag wat meer over wil weten .... comprendé?

petar

Berichten: 34
Geregistreerd: 17-08-02
Woonplaats: Brabant

Link naar dit bericht Geplaatst: 02-12-02 15:19

michel schreef:
Ik ben het helemaal met bonte eens. Haha!
Er was duidelijkheid nodig onder de tinkereigenaren, en die is er nu ook eindelijk gekomen.
En diegene die de brief van Bonte goed leest, weet het verschil van de 2 stamboeken. Ze zijn allebei niet nep. Maar als je bij allebei de stamboeken een keer gaat kijken, vooral bij de keuringen zie je dat het NST heel wat profesioneler is dan het ICS.
Bij het NST worden de tinkers gekeurd door juryleden met een gedegen opleiding, terwijl bij het ICS word gekeurd door mensen van het bestuur van ICS. Tja hoe serieus je dat moet nemen weet ik niet Schijnheilig
Dat is een voorbeeld maar ik denk wel een belangrijk voorbeeld!!

Michel.


Hoi Greet,

Ook weer actief ?? Zet hem op, lekker zo onder een andere naam goed zo Greet, ik weet hoe eerlijkheid hoog bij jou in het vaandel staat en daarom kan ik dit dus ook echt van zo iemand als jij waarderen.
Bovendien ook nog werkzaam voor het Ned stamboek, dus ja jou reactie begrijpen we wel als penningmeester..

Veel plezier als Michel
Laatst bijgewerkt door petar op 02-12-02 16:08, in het totaal 1 keer bewerkt

flettie

Berichten: 8652
Geregistreerd: 19-09-02
Woonplaats: Osterwald (Dld)

Link naar dit bericht Geplaatst: 02-12-02 15:33

petar schreef:
Hoi Greet,

Ook weer actief ?? Zet hem op, lekker zo onder een andere naam goed zo Greet, ik weet hoe eerlijkheid hoog bij jou in het vaandel staat en daarom kan ik dit dus ook echt van zo iemand als jij waarderen........
Bovendien ook nog werkzaam voor het Ned stamboek, dus ja jou reactie begrijpen we wel als penningmeester..

Veel plezier als Michel

Euhm, volgens mij mis ik hier iets Verward En voor zover ik weet woont de penningmeester van het NTS in Veldhoven (jeweetwel dat ligt bij Eindhoven) en niet in Den Helder volgens het profiel van Michel. Begrijp me goed, ik ken geen van beiden persoonlijk (heb alleen nog maar geld overgemaakt naar Greet Haha!)! Maar Michel heeft wel gelijk: bij het ICS wordt idd gekeurd door mensen die zelf in het bestuur zitten. En IMO valt dat onder belangenverstrengeling. De voorzitster van het NTS heeft ook met goed gevolg de 4-jarige opleiding (!! die de bestuursleden van het ICS niet hebben gevolgd) tot keurmeester gevolgd maar keurt uit principe niet bij het NTS. Zij keurt alleen maar bij andere stamboeken.

abby
Berichten: 1664
Geregistreerd: 31-01-02

Link naar dit bericht Geplaatst: 02-12-02 15:53

Gaaaap

Onderstaand lapje tekst is terug te vinden op de site van de ICS naar aanleiding van de brief die Bonte heeft geciteerd.

Citaat:
Betreft: Actie Tinkerstamboek en PVE november 2002.

Het is ons gebleken dat een bestuurslid van het Nederlands Stamboek voor Tinkers de eigenaren en fokkers van Irish Cobs opbelt om ze over te halen hun paarden bij het NST in te schrijven. In de telefoongesprekken worden argumenten gebruikt die zijn ontleend aan een door mevr. Vonk, een PVE medewerkster, naar enkele paardenbladen gestuurde brief waarin wordt gesuggereerd dat de ICS niet aan de voorwaarden voldoet die je aan een goed functionerend stamboek mag stellen.
We nemen aan dat dit een solo-actie is van de betreffende medewerkster, want twee weken voor dagtekening van de brief is ICS-Nederland door hetzelfde PVE goedgekeurd als dochterstamboek.

Voor de verkrijging van de goedkeuring heeft ICS-Nederland ongeveer de hele administratie ter controle aan het PVE ter beschikking gesteld. Het PVE als organisatie is dus heel goed op de hoogte van de werkelijke situatie.

Als ICS-bestuur hebben we de regelgeving er zorgvuldig op onderzocht. Er zijn geen voorschriften die de door het NST gestelde beweringen rechtvaardigen. Zowel NST als PVE verwijzen niet naar paragrafen in de Nederlandse of Europese regelgeving waarop zij hun mening baseren.


Hieronder de gebruikte argumenten en ons kommentaar er op.



1) de Irish Cob Society registreert alleen cobs.

Klopt niet.

De goedgekeurde ICS stamboekregels bevatten een sectie voor Irish Cobs en een sectie voor Irish Cob kruisingen. Deze laatste worden geregistreerd onder de naam Irish Cob Sport Horse. Er zijn reeds een aantal Irish Cob Sport Horses geregistreerd, deze zijn met naam en stamboeknummer bij het PVE bekend en zijn vermeld op de on-line Internet stambomen.
De ICS zal de onderverdeling van Cob-kruisingen nooit overnemen die in de in de brief wordt gesuggereerd: de naam (Gypsy) Vanner is een uitvinding van de Amerikaanse professionele fokker Thomson en vermoedelijk gedeponeerd, de aanduiding “Scudder” was bij de Ierse paardenliefhebbers die wij ontmoetten niet bekend, en een Grai of Gray is gewoon Engels voor een Schimmel, ongeacht van welk paardenras. Zie het woordenboek.



2) Kwaliteitseisen waaraan stamboeken moeten voldoen.

Ook de ICS stelt strenge eisen aan de gezondheid van de te keuren paarden. Verschil met het NST is dat geen spermacontrole wordt geëist.
Over spermacontrole is binnen de ICS besturen, ook in de andere landen, uitgebreid gesproken. Om een aantal redenen, onder andere omdat de theorieën van prof. Colenbrander op dit gebied omstreden zijn, is besloten hier in alle “ICS-landen” voor het moment van af te zien.



3) Het Tinkerstamboek zou met de ICS hebben willen samenwerken.

Sinds de NST Nieuwsbrief van februari 2001 waarin werd getracht het Ierse stamboek belachelijk te maken blijkt met grote regelmaat het tegengestelde.

Men bedenke zich dat deze nieuwsbrief werd geschreven nadat de Ierse ICS door het bestuur van de Tinkervereniging in contact was gebracht met het NST. Het NST stelde zich op het standpunt dat zij het moederstamboek was en zich dus niets hoefde aan te trekken van het Ierse moederstamboek.

Na de lastercampagnes van 2001 en 2002, waarin eerst de erkenning als moederstamboek in Ierland en daarna de geldigheid van de ICS-paspoorten in twijfel werd getrokken, werd vervolgens het verzonnen bericht de wereld in gestuurd dat de ICS keuringen in Nederland verboden zouden worden. Het moet toch duidelijk zijn hoe het NST bestuur over de ICS denkt. Zij zijn zeker nooit van plan geweest er mee samen te werken.



4) De erkenning van de ICS zou van tijdelijke aard zijn.

Onzin.
De Irish Cob Society is in Ierland zonder beperkingen erkend als moederstamboek van het ras Irish Cob.



5) De NST hengsten worden niet zonder keuring door de Irish Cob Society toegelaten als dekhengst.

Klopt.
De ICS laat alleen hengsten en merries tot haar fokprogramma toe die zijn goedgekeurd door haar eigen keurmeesters. Deze mensen zijn door de ICS opgeleid en hebben op een examen aangetoond over voldoende kennis van het ras te beschikken.


6) Een paard mag maar bij één stamboek zijn ingeschreven.

Onjuist.
Volgens de Europese regelgeving mag een hengst bij meerdere stamboeken zijn ingeschreven, Voor merries zijn in dit opzicht geen regels gemaakt.
Veel Arabische paarden in Nederland zijn zowel bij het Arabierenstamboek als bij het NRPS ingeschreven, dit is geen probleem.
Ingeschreven staan bij meerdere stamboeken betekent dat het betreffende dier in de fokprogramma’s van meerdere stamboeken gebruikt mag worden.
Wel mag voor een een paard-achtige slechts één paspoort gebruikt worden.


Deze actie lijkt veel op de vorige, toen rond werd gebazuind dat de keuringen van de ICS in Nederland verboden waren. De keuringen gingen gewoon door en waren een groot succes.

Wilt u meer weten: telefoon 0418 64 25 76 of e-mail irishcob@planet.nl



Een korte opmerking mijnerzijds. Zoals bekend hebben de Travellers en de zigeuners een eigen taal, Cant of Shelta genaamd. 'Grai' of 'Gray' is een woord dat uit deze taal afkomstig is en betekent Paard. Deze 'wijsheid' heb ik niet van mijzelf, maar van Ulrike Pollay. Deze dame heeft een jarenlang onderzoek gedaan onder (pikant detail in dit verband) met name de Travellers in Ierland en haar bevindingen beschreven in het boek 'Tinkerponys Ansichten eines Pferdes'. Haar beschrijving over het ras en de historie zal tot verrassingen kunnen leiden wanneer dit eens grondig bestudeerd zou worden!

Verder geen commentaar van mijn kant over dit onderwerp en voor het eerst in mijn 'Bokt-carrière' pleit ik voor een slotje...

Troef

Berichten: 1571
Geregistreerd: 27-03-02

Link naar dit bericht Geplaatst: 02-12-02 17:32

Zat ik nog zo ver niet van de waarheid af. Knipoog

En een slotje erop wil zeggen :'mond dood maken" Lips are sealed

Laat deze discussie maar rustig ondergronds door branden, dit met het oog op het nieuwe dekseizoen.