Voor een Teke als Muzanna of Manari moet je, zeker bij een hoog aangeschreven fokker, wel denken in de orde van 10-20.000 euro.

Het is echt zelden dat je zulke kwaliteit voor minder te koop aantreft. Dan zijn ze vaak al ouder dan 15 of heb je een buitenkansje te pakken (en die zijn vaak zo weg). Voor Manari geldt: én merrie, én valk, én metallic, én hoge, mooie aftekeningen, én aan de maat, én een fantastisch karakter, én zeer correct met goede gangen, én een uitmuntende afstamming. Dat is de spreekwoordelijke jackpot. Die gaan zelfs als veulen vaak niet onder de 10-15k weg.
(...)
Er zijn dus zeker wat factoren die van invloed zijn op de prijs hoor.
Dus als toelichting meer algemeen wat over VP bij Tekes en hoe dat bepaald wordt...
De prijs van Tekes wordt bepaald aan de hand van een aantal factoren. Ik zal ze hier even stap voor stap noemen en toelichten:
1. Papier. Uitsluitend DNA geteste Tekes met een VNIIK paspoort of papier worden als raszuiver gezien, maar sommige worden eerst lokaal (bijv in VS of Dld) ingeschreven; DNA wordt ook dan vastgelegd. Een Teke zonder papier of met een partbred papier is vaak veel goedkoper. Uitzonderingen zijn partbreds die hoog in de sport lopen. Ga je kopen, vraag daar dan naar. Vraag ook na of het paard of de ouders op NFS zijn getest. Veel fokkers vinden dat helaas nog onzin, maar als kopers er naar gaan vragen worden vanzelf meer paarden getest.
2. Correctheid. Geen afwijkingen of defecten. Beenstand is niet zozeer een enorm ding, aangezien Tekes vaker wat koehakkig en/of sabelbenig zijn, dat hoort bij hun oorspronkelijk gebruik (en was dan eerder voor- dan nadelig). Enkele punten om op te letten: hertenhals, weke rug, karperrug, bokbenigheid, bokhoef of ongelijke voeten. Bilateraal cryptorchidisme (klophengst) beïnvloedt de waarde negatief, maar enkelvoudig of unilateraal cryptorchidisme (helaas) niet. (Daarmee bedoel ik 1 ingedaalde bal; bij sommige hengsten dat die tweede na jaren alsnog in; indalen kan bij dit ras sowieso wat langer duren dan bijv bij KWPN...) Ik weet van enkele bekende dekhengsten dat ze crypto zijn en dus gewoon dekken, bijv...
Ook op het gebit moet je letten, want overbeet komt ook weleens voor en ik weet ook dat er fokkers zijn die fokken met ernstige overbeet en parrot mouth. Ik vermijd zelf overigens ook paarden met een veel te lang achterbeen, een gebrek aan harmonie (in de heupen zie je dat vaak terug; soms lijkt het of het paard uit twee delen bestaat) of onderstandig voorbeen.
3. Werkvermogen. Hoe meer het paard of ouderdieren zich bewezen hebben, hoe hoger de vraagprijs. In Europa dienen nog altijd teveel dekhengsten als weideversiering, zogenaamd omdat dekken en sport niet samengaat. Tekes met uitmuntende gangen of springvermogen zijn ook vaak duurder. Veel fokkers nemen snelheid ook mee in de VP.
4. Karakter. Intelligentie, leervermogen, meewerkend vermogen en vertrouwen in de mens zijn allemaal pluspunten. Dat in combinatie met moed is de jackpot qua karakter.
5. Afstamming. Sommige bloedlijnen zijn vaker duurder. Een mooie afstamming (zoals in geval van Manari de bijzondere lijnteelt op de fenomenale Omar) betaal je ook wel voor. Voor de fok zijn die nl. interessanter en er hangt vaker een “belofte” aan (belofte voor de toekomst).
6. Leeftijd. Tot 4-5 neemt de waarde vaak eerder toe dan af, daarna is deze voor toename afhankelijk van opleidingsniveau. Paarden ouder dan 15 jaar zijn vaker gestaag juist steeds iets goedkoper, maar dit is ook enigszins afhankelijk van de kwaliteit van nakomelingen.
7. Kleur. Zwart, metallic en / of crème zijn vaak significant duurder omdat dit gewilde kleuren zijn. Mooie aftekeningen en sooty betaal je ook wel vaker voor. Alles wat “speciaal” is betaal je ook vaker meer voor.
8. Stokmaat. Grote Tekes zijn duurder. Tekes groter dan 160 zijn gewild in het Westen, groter dan 165 zijn vrijwel niet voor minder dan 15-20.000 te vinden. Tekes in de ponymaat (max 148) zijn zeldzaam en ook weer duurder ivm jeugdsport.
9. Type. Zeer rastypische Tekes betaal je ook vaker wat meer voor.
10. Geslacht. Merries zijn vaak duurder dan hengsten, muv hengsten die zeer correct zijn en bovendien uit uitzonderlijke bloedlijnen stammen of al eea gepresteerd hebben (sport en/of nakomelingen).