"Pensioenfonds manegepaarden/pony's"

Moderators: C_arola, Coby, Nicole288, Dyonne

 
 
Fries
Berichten: 456
Geregistreerd: 26-06-02

"Pensioenfonds manegepaarden/pony's"

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 20-11-02 17:38

Beste allemaal,

al meerdere jaren kan ik mij ergeren aan het feit, dat oude manegepaarden (of pony's) over het algemeen veroordeeld zijn tot het meelopen in lessen tot ze er letterlijk en figuurlijk bij neer vallen. (LET OP: ik stel hier niet dat dat overal zo is, dus alsjeblieft even geen aanvallen dat dit 'bij jullie manege niet het geval is' of dat dat 'bedrijfseconomisch gezien slechts de enige optie is', want daar wil ik mijn topic niet over laten gaan. Gaaaap )

Naar mijn mening hebben paarden, die op dergelijke maneges soms tot ver over hun twintig jaartjes moeten lopen, na een groot aantal jaar trouwe verdiensten recht op een 'pensioen', oftewel een goede oude dag. Zelf heb ik er al lang geleden voor gekozen om geen geld meer te brengen naar dergelijke paardenuitbuitende instellingen (door opzegging van lessen EN lidmaatschap) en probeer ik elke twee jaar een oude manegepony over te nemen, maar: DIT ZET TOTAAL GEEN ZODEN AAN DE DIJK!

DUS: Loop ik al een tijdje te piekeren over eventuele mogelijkheden die er zouden zijn, om dit probleem op te lossen. Ik zit zelf dus al enige tijd te denken aan het opstellen van een soortement van pensioenfonds. EEN VOORBEELD: Vrijwillig deelnemende maneges gaan er toe over om hun klanten per les een kleine bijdrage bovenop het lesgeld aan dit fonds te laten geven. Daarnaast komt er bijvoorbeeld een leeftijdsgrens, zodat paarden zodra ze deze leeftijd bereikt hebben (of als ze reeds eerder 'op' zijn) met pensioen mogen (moeten Haha! ). Ze gaan dan dus van het bedrijf af (waar ze dan naar toe gaan en hoe, heb ik wel ideëen over, maar nog niet uitgewerkt), zodat de manege geen verdere onderhoudskosten aan deze paarden heeft. Ook zit ik nog te denken over een eventuele combinatie met gehandicapte kinderen, aangezien deze paardjes over het algemeen erg braaf zijn en dit niet veel inspanning van ze eist (hooguit twee keer per week, bekeken per geval). Zo combineer je dus twee goede doelen in een keer.

Om dergelijke plannen verder uit te werken of ooit in werking te zien gaan heb ik dus lotgenoten (of zielsverwanten Lovers ) nodig. Dit is dus eigenlijk een OPROEP aan mensen die ook graag iets aan de bestaande situatie willen veranderen en hier over mee willen denken. Denk hier aan het motto: Klein beginnen om zo uiteindelijk groot te eindigen (denk aan uiteindelijke dwingende wet- en regelgeving op dit gebied).

Willen degenen die hier dus een (klein) stukje van hun ziel en zaligheid in willen stoppen, contact (via PB ) met mij opnemen. Graag zou ik willen kijken of we een 'projectgroep' (of meerdere projectteams verspreid door het land) zouden kunnen opstellen, die eens in de zoveel tijd samenkomen om na te denken over een eventuele oplossing/mogelijkheid. Het gaat dus niet om een investering van geld, maar wel om een kleine investering van je tijd en intellectueel eigendom Knipoog .

Graag alleen reactie van serieus geïnteresseerden. Alleen tips of ideëen hierover kan ik ook altijd gebruiken om mee te nemen in het bedenken van een oplossing, dus die kunnen jullie (graag zelfs!) hier ook gewoon onderzetten.

En ik weet het: het is een enorm moeilijke opgave en zeer te betwijfelen of het allemaal ooit gaat lukken, MAAR: Iemand zal er toch een keer mee moeten beginnen en ik hoop dat een aantal van jullie zich daar toe aangesproken voelt.



Rivendell

Berichten: 6818
Geregistreerd: 04-03-02
Woonplaats: Emmen

Link naar dit bericht Geplaatst: 20-11-02 18:36

OP min oude manege hebben ze ook een fonds. Ik geloof dat dit een vrijwillige bijdrage is. In elk geval blijven alle pony's tot hun dood op de manege. Ik heb daar 12 jaar gereden en soms kom ik er nog wel eens en zie ik alle oudjes waar ik vroeger op heb leren rijden. Die zijn nu allemaal met pensioen.
Zij vinden ook dat je ze niet zomaar weg kan doen, omdat ze niet meer kunnen werken. De meeste ponies zijn daar een jaar of 20. De oudste is vorig jaar op 30 jarige leeftijd gestorven, hij was toen een jaar of 2 met pensioen.
Ik denk wel dat hier animo voor is. Als er iets op bovenop het lesgeld komt, kun je daar een fonds van maken. Aangevuld met donaties.
Jij blijft natuurlijk afhankelijk van giften. Er zijn denk ik weinig manege die het zich zomaar kunnen permiteren.
Veel succes met je goede voornemen.

Welsh Ponies en allerlei soorten kippen


Kais

Berichten: 5139
Geregistreerd: 29-05-02
Woonplaats: Hell

Link naar dit bericht Geplaatst: 20-11-02 19:11

Over die gehandicapten: Dat vind ik niet zo'n goed idee, ze zitten dan toch weer wat aan te kloten met die pony's enzo (niet dat niet-gehandicapten dat niet doen hoor Knipoog) Misschien beter om ze alleen nog af en toe voor een karretje te zetten en ze gewoon echt pensioen te geven.
Ik kan helaas niet helpen, maar ik wel 'n 'donatie' doen als 't zover is Lachen

It never eats, it never sleeps, it never stops...

Fries
Berichten: 456
Geregistreerd: 26-06-02

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 20-11-02 19:13

Alvast bedankt! Ik denk ook dat er (voldoende) draagvlak voor moet zijn. (Al is dat uit de reacties op bokt nog niet echt te merken Huilen ?! )Verkeerde doelgroep Knipoog ?

sonjabelgium

Berichten: 6907
Geregistreerd: 11-09-02

Link naar dit bericht Geplaatst: 20-11-02 19:59

Het moeilijke van dergelijk project is dat die paardjes vaak te kampen krijgen met gezondheidsproblemen die letterlijke vele honderden euro's gaan kosten en dan mag je ook niet kiezen voor de makkelijke goedkope weg, want dat past niet in het model van het opzet - speciaal voer en beslag ... , met andere woorden, het is een zeer zware opdracht die volgens mij in de lage landen maar weinig kans op slagen zal hebben. Zouden ze nu 's op de maneges zo "slim" zijn de paardjes met 15-16 jaar te verkopen aan één van de lessers die aan ze verknocht zit zou er al heel wat problemen vermeden worden op dat gebied, want in de privé krijgen ze toch soms meer kansen dan op zo'n instelling die als doel "winst" heeft. Ik weet dat dergelijke projecten in de USA lopen, waar ze ook sterk ondervoedde dieren opnemen, mishandelde - ze maken ze beter en mak, en plaatsen ze dan tegen een adoptiekost en overeenkomst dat het paard volledig onder controle blijft en er dus ook gecheck is hoe het met ze gaat. Ook maken ze vaak gebruik van giften van materiaal die verkocht zou moeten worden dan, of van evenementen waar ze foto's laten zien en met één of ander "paardje van het huis" staan en op die manier op het gemoed werken van de mensen om op die manier de kas te spijzen. Toch zie ik zelfs de beste projecten vechten voor te overleven ... en dan nog wetende dat in de USA een paard een huisdier is die je niet eet terwijl hier een paardenbiefstukje met graagte naarbinnen gewerkt zal worden bij menig huisgezinnen ... tja - je kan meteen wel inzien dat het echt geen makkelijke zaak is. Je kan natuurlijk proberen grote winkels zoals Divoza warm te maken voor je project en zo proberen gratis reclame te krijgen ... de media speelt een grote rol in de bekendheid ... t'is dus echt een groot doel voor een nobele zaak - maar zeker niet eenvoudig ...

PS - niet vergeten wat werkingskosten dit vergt, hoeveel vrijwilligers je zal vinden die werkelijk op te rekenen valt, en de kostprijs van weilanden in ons landen echt niet mals is ...

Kais

Berichten: 5139
Geregistreerd: 29-05-02
Woonplaats: Hell

Link naar dit bericht Geplaatst: 20-11-02 20:04

sonjabelgium schreef:
Zouden ze nu 's op de maneges zo "slim" zijn de paardjes met 15-16 jaar te verkopen aan één van de lessers die aan ze verknocht zit


En na 'n paar jaar vinden ze troch dat hun paardje te oud wordt en dan doen ze 'm weg, misschien ook wel naar de slacht... En wat met de pony's die niemand wil?

Is er geen natuurpark die 't gras nog kort moet houden? Haha! Ow nee, dan nemen ze liever koniks of Schotse hooglanders Scheve mond

It never eats, it never sleeps, it never stops...

Percy

Berichten: 12069
Geregistreerd: 04-09-01
Woonplaats: België

Link naar dit bericht Geplaatst: 20-11-02 20:11

Heb je al contact opgenomen met het paardenrusthuis in Soest? Zij hebben per slot van rekening een zeer ruime en lange ervaring in het opvangen van bejaarde manege-paarden.
Misschien willen ze je met raad en daad terzijde staan en is er zelfs iets van een samenwerking mogelijk want zij kampen ook met ruimte- en geldgebrek waardoor ze een ellenlange wachtlijst hebben.

Fries
Berichten: 456
Geregistreerd: 26-06-02

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 20-11-02 20:25

Ik ben me er goed bewust van hoor, dat het nog een hele kluif zal gaan worden. En ben me er terdege van bewust hoe prijzig alles hier is (we hebben zelf land in de randstad, duurder kan bijna niet! Verdrietig *LOL* Haha! ) )

Maar zoals ik al zei: ik denk van klein naar groot. Ten eerste zat ik te denken aan het opstellen van een lijst met mensen zoals ik ( Haha! ), die de ruimte en mogelijkheid hebben om 1 of 2 paardjes te plaatsen tegen hooguit kostprijsvergoeding. Wanneer het grotere vormen begint aan te nemen, is er wellicht een mogelijkheid om net over de grens in het goedkopere buitenland een groot object met veel land op te kopen/ te huren. Want weidegang (met schuilstal) is natuurlijk het goedkoopst (en het leukst voor de beestjes).

Ik zat inderdaad ook te denken om grotere organisatie aan te schrijven. Misschien is er zelfs een link te leggen met de grote paardenverzekeraars, zoals AMEV ed.

Tot nu toe heb ik de ervaring dat 2 ontzettend kreupele en afgeschreven pony's bij mij gewoon door voldoende beweging (= buitenlopen op wei of in paddock dus niet stilstaan in box) ontzettend zijn opgeknapt. In het begin stonden zij op pijnstillers, maar dit kon ik al vrij snel afbouwen. En sinds dat moment zijn beiden bij mij vooruitgegaan, totdat er zelfs niks meer te merken was.

Ik ben niet zo naïef om te veronderstellen dat dit in elk geval zo zal zijn, en ben me er ook van bewust dat je af en toe beslissingen zal moeten nemen, waar je niet echt vrolijk van wordt.

NOG STEEDS MEEDENKERS GEZOCHT !

Bovenstaande mensen alvast bedankt voor jullie intellectuele bijdrage!

Annetje

Berichten: 25481
Geregistreerd: 25-07-02

Link naar dit bericht Geplaatst: 20-11-02 20:46

Ik vind het een heeeeeel goed idee van je! Pling
Een paar jaar terug is een van de manege paarden op stal getorven, net een half uur gelden had er nog een volwassene op gerden. Ze hadden het paardje maar op stal gezet omdat hij zo stijf liep. Huilen
Ik vond dit toen zo erg! Daarom ben ik ook zo blij dat je zoiets opricht.
Ik dnek niet dat ik mee kan helpen in het bedenken enzo (gewoon weg te jong, 'k ben pas 15) maar ik zou wel geld willen doneren. Lachen
Ik weet niet of je het wil horen, maar wij (oudere meisjes bij ons op de manege) hebben ook gezorgd, dat de oudste manege pony van de manege een wel verdiend pensioen krijgt! Ze staat nu, samen met een paar shetjes in een wei in Belgie te grazen, ik heb gehoord dat ze het heeel erg naar haar zin heeft!
Ik denk trouwens, dat je het beste geen gehandicapten erop kan laten rijden, maar dat je ze kan laten helpen met het verzorgen: poetsen, paarden naar de wei brengen, wandelen in het bos en eten geven. Een rusthuis waar ik een keer bengaan kijken deed dit ook, de gehandicapten hoefden er niet voor te betalen, maar deden het bijna allemaal wel. Heel misshien dat je op e paarden die het wel leuk vinden, wel kinderen kan laten rijden, maar ik denk eigenlijk dat dat te druk is voor de paarden. Ik weet dat Yellow(waar ik het net over had, die in Belgie) dat niet leuk zou vinden.

Fries
Berichten: 456
Geregistreerd: 26-06-02

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 20-11-02 22:46

Ja, vergeet mijn gehandicapten-hersenspinsel dan maar even.

Ik vroeg me af: Is een bijdrage van 50 Euro per jaar, per manegeklant een redelijk bedrag? (komt neer op ongeveer 1 Euro per les, maar een jaarlijkse bijdrage is praktisch beter uitvoerbaar). Of is dit te veel?
Persoonlijk zou ik dit er lang en breed voor over hebben (dat je dan weet dat je lieveling een mooie oude dag gaat krijgen), maar ja: wie ben ik ? Dus graag jullie mening hier ook over.

Ik schat op dit moment het aantal manegeklanten op gemiddeld 200 per manege (Feedback graag). Dit zou dan een jaarlijkse opbrengst van 10.000 Euro per deelnemende manege zijn.

leentje
Berichten: 3822
Geregistreerd: 02-06-02

Link naar dit bericht Geplaatst: 20-11-02 22:59

ik vind het een zeer goed idee, of het echt goed haalbaar zal zijn daar heb ik zo direct geen zicht op (met doorzetting en volharding lukt veel Haha!)

maar ik wou je er eventjes op wijzen dat je er niet mag van uitgaan dat elke manegeklant deze bijdrage zal willen ophoesten
het klinkt misschien wat cru en hard, maar er zullen er altijd zijn die het te duur en de moeite niet waard vinden en die hun eigen portomonnee belangrijker vinden dan het welzijn van de dieren die zich voor hun in het zweet werken
sommige ruiters hebben nu eenmaal niet zo'n groot paardenhart als ieder wel zou willen Boos!

Best friends are the ones that can see the hurt in your eyes, when everyone else is fooled by your smile.

Kais

Berichten: 5139
Geregistreerd: 29-05-02
Woonplaats: Hell

Link naar dit bericht Geplaatst: 20-11-02 23:17

leentje schreef:
maar ik wou je er eventjes op wijzen dat je er niet mag van uitgaan dat elke manegeklant deze bijdrage zal willen ophoesten
het klinkt misschien wat cru en hard, maar er zullen er altijd zijn die het te duur en de moeite niet waard vinden en die hun eigen portomonnee belangrijker vinden dan het welzijn van de dieren die zich voor hun in het zweet werken
sommige ruiters hebben nu eenmaal niet zo'n groot paardenhart als ieder wel zou willen Boos!


Niet iedereen kan dit geld dan ook missen, sommige mensen kunnen net aan de manege lessen betalen en vinden zoiets dan natuurlijk niet leuk... Mijn ouders vonden FL15,- per les toen al duur, ik mocht er eigenlijk ook niet op, maar uiteindelijk gaven ze toch toe, als ik dan maar wel van m'n andere sport afging Lachen

It never eats, it never sleeps, it never stops...

Fries
Berichten: 456
Geregistreerd: 26-06-02

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 21-11-02 10:36

Ik kan wel stellen dat het aantal reacties vrij summier is? Ben ik dan een van de weinige die zich wat van de gehele problematiek aantrekt?

Via andere sites, heb ik al veel meer reacties (serieuze) gekregen, dan via bokt! Had ik toch niet gedacht. Erg jammer .

Sjimmy

Berichten: 17797
Geregistreerd: 09-03-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 21-11-02 10:45

Ik lees mee, ik denk mee, maar heb niet veel nuttigs toe te voegen....

Ik heb op 2 manege's gereden waar de pony's bleven tot ze doodgingen. Die zorgden onwijs goed voor de pony's, de DA kwam als íe nodig was. En ging het niet meer in de les dan gingen ze op pensioen, gewoon de wei/stal in en soms 'voor de lol' een uurtje mee in de les.
Daar zou het echt niet nodig zijn. Die mensen die daar rijden die zullen er zeker geen 50 euro per jaar voor geven!

Een goed idee, maar hoe je het uit zou moeten voeren..... wordt moeilijk denk ik.
Iig succes ermee!

:evaw:

germie

Berichten: 25916
Geregistreerd: 02-04-02
Woonplaats: Ergens

Link naar dit bericht Geplaatst: 21-11-02 10:56

Fries schreef:
Ja, vergeet mijn gehandicapten-hersenspinsel dan maar even.

Ik vroeg me af: Is een bijdrage van 50 Euro per jaar, per manegeklant een redelijk bedrag? (komt neer op ongeveer 1 Euro per les, maar een jaarlijkse bijdrage is praktisch beter uitvoerbaar). Of is dit te veel?
Persoonlijk zou ik dit er lang en breed voor over hebben (dat je dan weet dat je lieveling een mooie oude dag gaat krijgen), maar ja: wie ben ik ? Dus graag jullie mening hier ook over.

Ik schat op dit moment het aantal manegeklanten op gemiddeld 200 per manege (Feedback graag). Dit zou dan een jaarlijkse opbrengst van 10.000 Euro per deelnemende manege zijn.


Oei, 50 euro vind ik veel te veel, ik ging dan niet meer lessen. Bij ons hebbne de paardne het goed, gaan inderdaad naar de slacht als ze afgedankt zijn, maar het is niet anders. Ik vidn eht ook niet zielig. Ze lopen maar max.2 uur per dag.
Waar wil je al die oude paardne laten? Stallen zijn er bij ons niet over hoor. De slacht is pijnloos. Het klinkt hard, maar het is gewoon niet anders. Door al die paarden koste wat het kost te houden, dan krijg je een mestprobleem (vergunningprobleem msishcien?), een paardenoverschot en weet ik veel wat.
1 euro per les omhoog is toch bijna een rijksdaalder, nou dat is gewoon te veel, punt uit. Zeker als ik lees dat sommigen al 15 euro per les betalen, en dat met 10 man in een bak, dan kom ik daar al niet, en ga al helemaal niet meer betalen voor iets wat geen zoden aan de dijk zet.
Ik zie er bij ons zeker het nut niet van in, gewoon omdat de paardne het goed hebben.

Ik vind dat je beter een manege die slecht met de paardne omgaat kunt mijden, gewoon geen lessen volgen daar.
Slachten zie ik het probleem niet van in namelijk, wel van het levne tijdens het werken, dus voor het pensioen.

Sinds 2014 gediplomeerd instructeur en sinds januari 2021 mag ik zelfs instructeurs opleiden. Ik mag lesgeven in alle disciplines en alle niveaus. Lijkt instructeur worden je ook geweldig? Of wil je gewoon meer weten? Stuur maar een pb.
Alles met respect voor mens, dier en natuur.

Fries
Berichten: 456
Geregistreerd: 26-06-02

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 21-11-02 12:03

Zijn er ook nog positieve reacties? Of blijft het bij reacties van mensen dier het er niet voor over zouden hebben.

Citaat:
Waar wil je al die oude paardne laten? Stallen zijn er bij ons niet over hoor. De slacht is pijnloos. Het klinkt hard, maar het is gewoon niet anders.

Moeten mensen zodra ze niet meer kunnen werken voortaan ook naar de slachtbank dan Lips are sealed ? Enne, met zoveel dingen 'was het gewoon niet anders'. Dat wil toch niet zeggen dat altijd alles maar bij het oude moet blijven, of wel! Dat is weer zo makkelijk.

En ja, ik weet dat er maneges zijn die hetzelf wel goed geregeld hebben, maar er zijn er nog te veel waar dit absoluut niet het geval is.

sonjabelgium

Berichten: 6907
Geregistreerd: 11-09-02

Link naar dit bericht Geplaatst: 21-11-02 12:18

Het is niet een kwestie van positief zijn alleen, ook van reëel zijn. Ze hebben wel gelijk als ze stellen dat 1€ per les erbij veel is, het lijkt weinig voor sommige mensen, maar denk ook aan de kinderen die lessen volgen van hun zakgeld bijvoorbeeld, of gezinnen waar ze met drie/vier gaan rijden, dat zit je meteen al aan handen vol.
Het is messchien een idee om maneges er warm voor te maken een jaarlijks benefiet te houden voor hun oude paardjes een thuis te geven en onderhoud .... dan is de bijdrage vrijwillig, kan je van manege naar manege gaan, dus het hele jaar door opbrengsten, kan je de media gebruiken voor je gebeuren te promoten, en zal je op zowel paardenliefhebbers als dierenvrienden kunnen spelen terwijl je anders alleen op de manegeklant rekend. Het kan in elkaar gezet worden met een "show" van de manegepaardjes, hen laten tonen wat ze kunnen, en sponsering zoeken in de voederwereld/stallenbouwers/paardesportzaken, en met standje werken die verhuurd of zo aan die mensen waar je natuurlijk ook een bijdrage uit krijgt ... volg je nog?

BC260894 - GL211096 - GA270405 - BO120607 - GN120710
5 Zoete snoetjes <3 THANX FOR THE VOTES FOR NEELTJE - http://9maand.be/ SHE WON *\o/*

Elke dag is een uitdaging… & een kans om te genieten.

Fries
Berichten: 456
Geregistreerd: 26-06-02

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 21-11-02 12:49

SonjaBelgium: Want to join the club?

Ik begrijp heel goed dat je reëel moet blijven, maar met pessimistische instellingen kom je nooit ver!

Zo als het er nu uitziet, is 50 Euro dus te veel gevraagd. Waar jij het over hebt, zijn zeker mogelijkheden waar ik ook min of meer aan heb gedacht. Ook had ik al gedacht aan gezinnen waar meerdere naar de manege gaan, maar daar zou je dus voor een gezinskorting kunnen gaan spreken. Dat gebeurd vrij veel bij goede doelen. Maar de lesklanten maken gebruik van de pony's/paarden, dus lijkt het me niet meer dan logisch dat je als eerste bij hun aanklopt voor een bijdrage. Je moet nl. in ieder geval kunnen rekenen op vaste bijdragen en daarnaast nog op zoek gaan naar andere sponsors of acties om het uberhaupt te kunnen uitvoeren.

Op dit moment kijk ik uit mijn raam en zie ik een fantastisch mooi schimmelmerrietje met opgengesperde neusgaten, in volle galop door de wei gaan. Hoofd trots opgeheven, staart in de lucht. Deze pony stond ook op de 'slachtlijst' maar haar heb ik gelukkig naar mij kunnen halen. Als je ziet hoe gelukkig zo'n beestje nog kan zijn op het eind van haar leven. Eerst een leven in de stand en minstens 20 uur per dag naar de muur kijken, om vervolgens met kinderen op je rug rond te hobbelen. Deze pony's hebben toch gewoon recht op een goed einde?! En de slachtbank vind ik dus geen optie of definitie van een goed einde!

Maar Sonja om nog even erop terug te komen: Want to join the club?

Poosje81
Berichten: 21186
Geregistreerd: 13-08-02
Woonplaats: La Douce France

Link naar dit bericht Geplaatst: 21-11-02 14:06

Hoi Fries, ik heb vandaag de hele topic zitten lezen en ben blij dat Sonja heeft gereageerd, omdat ik al eerder heb gemerkt dat ze in staat is om een duidelijk en goed geargumenteerde mening te geven.
ook ik wil erg graag mijn zegje even doen, ik denk dat het haalbaar is, mits je rekening houdt met de volgende punten:
- je moet een verdomd goede PR hebben, alle vormen van publiciteit ed zijn welkom. Mijn vorig manegehouder wilde ietsgelijks doen met oude en zieke paarden en heeft hiermee in de Telegraaf gestaan, zelfs voordat de plannen concreet op papier stonden. Het geheel is nooit geheel opgestart, maar hij heeft wel een berg aandacht gehad.
- De mensen die doneren, en dat kunnen ook de maneges zijn, willen waarschijnlijk wel erg graag weten wat er gebeurt met de dieren. Dus dat betekent dat de dieren niet in anonimiteit kunnen worden geplaatst en worden verzorgd.
- Je opzet moet wel legaal zijn, dus misschien gieten in een stichtingsvorm?
- Er gaat véél tijd én geld in zitten, die je er in moet blijven steken, als je eraan begint, moet je het ook afmaken, maar ik denk dat je daar al van bewust bent.
- Je moet goede onderlinge afspraken maken qua inzet endergelijke.

Maar je kan mij aan het lijstje toevoegen. Als je dat wil tenminste! Want ik doe veel herplaatsingswerk met een vriendin van me, waar zij ook een stichting voor op wil zetten, misschien een goede combinatie!

Des Lions - Fokkerij van Tinkers in Zuid Frankrijk
https://www.deslions.eu/
Live cam voor veulens 2024 via dit youtubekanaal; https://www.youtube.com/channel/UCOqsI9 ... bvuviF1vnw
Topic 2024; [KS-MK] Franse (Tinker)veulens 2024 - here we go again!

Fries
Berichten: 456
Geregistreerd: 26-06-02

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 21-11-02 15:24

Super Leonoor!

ik heb je inmiddels al ge-PB't .

Nog meer kandidaten Kwijl ?

sonjabelgium

Berichten: 6907
Geregistreerd: 11-09-02

Link naar dit bericht Geplaatst: 21-11-02 15:48

Ik wil er gerust m'n deel in doen in het opzetten van iets dergelijks, waar ergens zit je in Nederland? Ik vermoed dat in samenwerking met GAIA en Animaux Périle (m'n frans is nogal slecht Haha!) er wel aan een werking kan gedaan worden die uw project in de kijker kan stellen samen met hun doel. Er moet inderdaad even bekeken worden in welke vorm het geheel zou gegoten worden. Een van de dingen die ik vaker in de USA zag is dat mensen een vast paard als "adoptie" paard nemen en er maandelijks een kleine bijdrage aan geven, of het hooi bijvoorbeeld ervoor betalen, die mensen krijgen dan ook updates hoe het met hun paardje gaat in krijgen jaarlijks een kerstkaart met een bedankje erbij en een foto van "hun" paardje. Verder heb ik ook gemerkt daar dat er vrij vaak vraag is naar helpende handen, dus je zou echt al met een groep vrijwilligers moeten zijn om het geheel op te starten (zonder er geld voor terug te willen) en daarbij ook nog mensen die het woord gaan verspreiden en de media proberen warm te maken voor het doel. Er zijn wel meerdere paardenbladen verkrijgbaar die ook kunnen aangewend worden voor zoiets (waar je tegen een vriendelijk woord wel een hoekje kan toegewezen krijgen waar je opnieuw je opzet uit de doeken kan doen), zoals in "hart voor dieren", waar honden en poezen een thuis zoeken of sponser, maar dan met paardjes, ponies en ezeltjes. Een plaatsingscontract net als bij het asiel kan worden toegepast. Dus dieren ook plaatsen als gezelschapspaard, met een goed contract waar de stichting eigenaar blijft of de manege, en waar de "gebruiker" het paard moet voeren en medische zorgen toedienen, en ten alle tijde toestemd in controle, en die hen verbied het paard zonder toestemming naar de slacht te brengen of te verkopen tenzij er medische verslag is van bv. een koliekaanval .... je begrijpt vast wel waar ik naar toe wil.

Op die manier kan je een sponser verwerven en een blaadje uitgeven onder de leden/vaste sponsers voor een minimum royaal bedrag ; goedkoop maandelijks werkingsblad messchien waar er wat verteld is van de dieren in de stichting en met een zwart/wit foto hier en daar ; en natuurlijk ook een goede hoek waar de vraag naar sponsers en helpers staat. Je kan dan ook gebruik maken van dit blad om wedstrijdjes te organiseren met inzamelingen of zo waar je "paarde-penny-achtig-spul" (abonnement op zo'n blad bijvoorbeeld, die kan je soms wel krijgen via de uitgeverij als kado of sponsering) verloot of zo .... ondertussen kan je weer inzamelen voor de dieren.
Heb je eigenlijk al gedacht aan het feit dat maar weinig maneges hun paard gratis zullen laten weggaan (vermoed ik toch)? Wat ga je daar mee doen dan? Het hanteren van een "slachtprijsgrens", of een "eigenaarscontract" houden waarbij de manege eigenaar blijft, maar afstand ervan doet mits maandelijks (zeer milde) bijdrage zolang het dier leeft (krijgen ze de box vrij om te verhuren = opbrengst, het voeren valt weg = opbrengst, ... )? Het zijn praktische zaken als deze die moeten bekeken en afgewogen worden. Nog een vraagje - zou je dan ook op paardenmarkten sukkels gaan opkopen om op te knappen (shetten die massaal naar de slacht gaan)? En zou je gebruik maken van een leeftijdsgrens? OF vallen jonge paarden zowiezo uit de boot?
Verder denk ik wel het dat het mogelijk is een vereniging op te zetten waar je zonder kosten in werkt, en mogelijks zelfs steun kan krijgen. ALs je er mee wil gaan beginnnen moet je eerst de vorm van het geheel onderzoeken en van daaruit gaan werken. Ook al begin je klein, toch is het belangrijk het van het begin goed te doen - want als je in het begin niet ernstig genomen zal worden zal het later ook moeilijk zijn de mensen in je zaak te doen geloven, je moet immers een reputatie opbouwen. Dus echt van dag één goed aanpakken, samenwerkingscontact tekenen met een dierenarts die tegen (natuurlijk) verlaagde prijs werkt, hoefsmid van het zelfde, met firma van medicijnen en ontwormers proberen warm te maken voor de zaak tegen vermelding van hun naam ... die dingen moeten op voorhand al geregeld of besproken zijn, je kan niet gaan zoeken als je ineens 10 ponies binnen krijgt - dan moet je gewoon kunnen handelen.
Als je op google.com gaat kijken onder "neglect(ed) pony" of "horse" of abuse(d) pony/horse kom je op diverse sites van amerikaanse rescue organisations, onder sommigen zit er de werking bij uitgelegd - en ze zijn meestal zeer gewillig je te helpen met informatie.
De financiële opstart is ook nog iets, wie zal er de basis betalen om te beginnen? Je moet met iets starten en je kan niet verwachten dat je van dag één giften zal zien binnenstromen terwijl je wel dieren zal kunnen gaan ophalen die moeten gevoerd worden en zorgen nodig hebben ... dus eigenlijk moet je een startkapitaal hebben. Het is echt veel om dat zo te gaan typen wat er allemaal bij komt, er zou een meeting moeten plaats vinden eens je weet wie er mee wil werken in om het even welke vorm (tijd geven, geld geven, schrijven van werkingsblad, het zoeken van sponsers, .... ), en zelfs dan al messchien gebruik maken van media of paardentijdschriften om je opzet te verspreiden en een vergadering te roepen (en je enthousiasme over te brengen en je doel).
Als ik dit nu lees klinkt het behoorlijk veel in ingewikkeld, maar de administratieve kant hoort er ook bij en mag je zeker niet vergeten ...

Fries
Berichten: 456
Geregistreerd: 26-06-02

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 21-11-02 16:30

Hoi Sonja,

jij zit er in ieder geval ook lekker in Knipoog !

De meeting zit er inderdaad aan te komen. Mijn mailinlijst (van mensen die aan het project mee willen werken en hiervoor binnenkort samen willen komen) groeit met het uur. Ik heb zelfs nog een andere reactie vanuit België (kan je meerijden ).

Zelf woon ik in de Hoekse Waard, dit ligt onder Rotterdam. Veel mensen die gereageerd hebben, komen trouwens ook uit deze buurt, maar de meeting zal zo centraal mogelijk plaats gaan vinden.

Ik PB je even om te kijken of je ook naar deze bijeenkomst (op nog nader te bepalen tijdstip) wilt komen!

Groetjes !

Fries
Berichten: 456
Geregistreerd: 26-06-02

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 21-11-02 16:54

Phoenix4ever & Machie ik heb jullie terugge-PB't (al een poosje terug, maar ik dacht: ik zet het hier ook maar eventjes neer Knipoog )!

De server van mijn universiteit is trouwens op dit moment down Frusty (hoe kunnen ze een beter tijdstip uitzoeken! Huilen ), dus eventuele gestuurde mail kan ik nog even niet beantwoorden. Excuus hiervoor!

Poosje81
Berichten: 21186
Geregistreerd: 13-08-02
Woonplaats: La Douce France

Link naar dit bericht Geplaatst: 21-11-02 23:05

Hoi Fries

IIg heb ik je ook nog een keer gemaild, maar die kan je dus nog niet lezen!

Des Lions - Fokkerij van Tinkers in Zuid Frankrijk
https://www.deslions.eu/
Live cam voor veulens 2024 via dit youtubekanaal; https://www.youtube.com/channel/UCOqsI9 ... bvuviF1vnw
Topic 2024; [KS-MK] Franse (Tinker)veulens 2024 - here we go again!

maaike_vdv

Berichten: 4128
Geregistreerd: 09-04-01
Woonplaats: Drenthe

Link naar dit bericht Geplaatst: 22-11-02 00:48

Er is al zo'n paardenpensioenfonds, van de Stichting 't Olde Manegepeerd. Via dit fonds kunnen manegehouders sparen voor hun pony's. Ook willen ze een verzekeringsmaatschappij aantrekken die een soort oudedagsvoorziening voor paarden aan maneges gaat aanbieden.
Misschien kun je eens met hen contact opnemen, zij kunnen je vast meer vertellen.


Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 127 bezoekers