Lijnzaad

Moderators: C_arola, Coby, Nicole288, Dyonne

Toevoegen aan eigen berichten
 
 
Nerves
Berichten: 22
Geregistreerd: 01-11-02

Lijnzaad

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 10-11-02 03:53

Hoe voer je lijnzaad? (gewoon in zaadvorm)

samantha5

Berichten: 4309
Geregistreerd: 20-06-01
Woonplaats: Alphen a/d rijn

Link naar dit bericht Geplaatst: 10-11-02 09:23

nee eerst koken, 20 minuten liever zelfs nog iets langer. en dan de zaadjes van het slijm scheiden (zover dat gaat) en dat dat slijm geven.

XxreneexX

Berichten: 660
Geregistreerd: 12-10-02
Woonplaats: Maastricht

Link naar dit bericht Geplaatst: 10-11-02 10:30

wat k heb geleerd is idd gewoon 20 a 30 min laten koken en het zaad met slijm door wat brokken met water doen en voeren maar!

Navy

Berichten: 4501
Geregistreerd: 10-03-01
Woonplaats: Voorthuizen

Link naar dit bericht Geplaatst: 10-11-02 11:55

Koken tot het slijmerig is, inderdaad mengen met wat brokken of slobber, maar gewoon los geven kan ook. Let wel op: het moet écht slijmerig en plakkerig zijn, anders is het giftig.

Imker

Berichten: 17539
Geregistreerd: 30-10-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 10-11-02 17:11

Wat een klets, je kan lijnzaad gewoon met kokend water overgieten, af laten koelen en dan voeren. Je kan het in ieder geval niet lang in de koelkast bewaren, anders krijg je alsnog ongezonde stoffen in je lijnzaad.
Laatst bijgewerkt door Imker op 11-11-02 09:50, in het totaal 1 keer bewerkt

SkyMarian

Berichten: 10936
Geregistreerd: 04-10-02
Woonplaats: Achterhoek

Link naar dit bericht Geplaatst: 10-11-02 19:05

imker schreef:
Je kan het in ieder geval niet lang in de koelkast bewaren, anders krijg je alsnog het blauwzuur in je lijnzaad.


hoe kun je in godsnaam nog het blauwzuur in je lijnzaad krijgen als je het er net uitgehaald hebt??????????

Wel moet je opletten met bewaren, omdat het vet is en vetten worden nu eenmaal snel rans.

Djilna

Berichten: 31009
Geregistreerd: 20-09-02
Woonplaats: On the trails

Link naar dit bericht Geplaatst: 16-11-02 14:55

Als je ongebroken lijnzaad geeft mag je tot 100 gram zo voeren. Dit is niet schadelijk. Als je meer wilt geven of je wilt zo'n lekker slijmerig papje maken, dan moet je het idd net zolang koken tot de zaadjes barsten en het een hele slijmerige massa wordt.

Geef je gebroken lijnzaad dan moet je het altijd koken, want dan komt het blauwzuur direct vrij.

sarabande

Berichten: 23048
Geregistreerd: 26-08-02

Link naar dit bericht Geplaatst: 16-11-02 18:41

Djilan schreef:
Als je ongebroken lijnzaad geeft mag je tot 100 gram zo voeren. Dit is niet schadelijk. Als je meer wilt geven of je wilt zo'n lekker slijmerig papje maken, dan moet je het idd net zolang koken tot de zaadjes barsten en het een hele slijmerige massa wordt.

Geef je gebroken lijnzaad dan moet je het altijd koken, want dan komt het blauwzuur direct vrij.

Volgens mij haal je gebroken en ongebroken door elkaar. In hele lijnzaad zit blauwzuur in gebroken, of ook wel geplette geheten lijnzaad zit dus geen blauwzuur meer.

Daan1982

Berichten: 1756
Geregistreerd: 26-06-02
Woonplaats: loenhout, belgie net onder breda

Link naar dit bericht Geplaatst: 17-11-02 00:41

Het simpelste is gewoon lijnzaadolie kopen (mag bij mij haha)
Handig, geen geknoei, zo een eetlepen door het voer en klaar is kees!

Tinkie
Berichten: 222
Geregistreerd: 23-05-02
Woonplaats: Drachten

Link naar dit bericht Geplaatst: 17-11-02 00:52

Gewoon de hele zaadjes 20 minuten in ruim water koken (inderdaad om het blauwzuur eruit te koken), regelmatig even doorroeren en na afkoeling de hele prut door het voer mengen. Kant en klare olie kan ook maar is vreselijk duur. Gewone goedkope zonnebloemolie is dan een net zo goed, en veel goedkoper alternatief.

Daan1982

Berichten: 1756
Geregistreerd: 26-06-02
Woonplaats: loenhout, belgie net onder breda

Link naar dit bericht Geplaatst: 17-11-02 01:14

Tja, we blijven hollanders he?
Lijnzaadolie kost bij mij 7 euro voor 1 liter...

Djilna

Berichten: 31009
Geregistreerd: 20-09-02
Woonplaats: On the trails

Link naar dit bericht Geplaatst: 17-11-02 13:00

sarabande"]
[quote="Djilan schreef:
Als je ongebroken lijnzaad geeft mag je tot 100 gram zo voeren. Dit is niet schadelijk. Als je meer wilt geven of je wilt zo'n lekker slijmerig papje maken, dan moet je het idd net zolang koken tot de zaadjes barsten en het een hele slijmerige massa wordt.

Geef je gebroken lijnzaad dan moet je het altijd koken, want dan komt het blauwzuur direct vrij.

Volgens mij haal je gebroken en ongebroken door elkaar. In hele lijnzaad zit blauwzuur in gebroken, of ook wel geplette geheten lijnzaad zit dus geen blauwzuur meer.
[/quote]

Dus niet hè!
In gebroken linzaad zit net zo veel blauwzuur en het komt juist veel sneller vrij! Daarom mag je dat nooit ongekookt voeren.
Als de lijnzaad heel is komt het blauwzuur moeilijker vrij, omdat het door de schil tegengehouden wordt. Tot 100 gram (voor een paard van +/- 600 kg) is hele lijnzaad daarom ook onschadelijk voor het paard. Lees de voerboeken er maar op na....

IlsjePilsje

Berichten: 2043
Geregistreerd: 01-09-02
Woonplaats: Boskoop

Link naar dit bericht Geplaatst: 17-11-02 13:25

Ennuh... van de dierenarts gehoord....lijnzaad uit een flesje is niet zo goed (lees werkt niet) als zelfgekookte lijnzaad.

ibikus
Berichten: 20688
Geregistreerd: 15-05-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 17-11-02 17:35

Ok,
nu hoe het echt in elkaar steek Haha!

Ongebroken of gebroken lijnzaad bevatten beide geen blauwzuur, mits het goed bewaard is!
Het moet ten alle tijde vochtvrij bewaard zijn!!!

Je kan het beide ongekookt voeren, alleen heeft dat bij ongebroken lijnzaad geen enkel nut.
De schil van lijnzaad is te hard en zal door het paard niet verteerd kunnen worden, kortom, het word gewoon weer uitgemest (lekker voor de vogeltjes Vork )

Het is mede daarom het verstandigste om het gewoon te koken, dan kan eht paard alles eruit halen wat er inzit.

Poohbeer

Berichten: 2048
Geregistreerd: 26-06-02
Woonplaats: Nieuwegein

Link naar dit bericht Geplaatst: 17-11-02 20:59

IlsjePilsje schreef:
Ennuh... van de dierenarts gehoord....lijnzaad uit een flesje is niet zo goed (lees werkt niet) als zelfgekookte lijnzaad.

Dan is mijn paard zeker de uitzondering op de regel want bij har werkt lijnzaadolie wel. Als je het zelf kookt misschien nog beter, maar ik heb het haar een tijdje niet gegeven en toen werdt ze helemaal dof.

Verder heb ik altijd geleerd dat je de lijnzaad ALTIJD moet koken om vergiftiging e.d. te voorkomen

Djilna

Berichten: 31009
Geregistreerd: 20-09-02
Woonplaats: On the trails

Link naar dit bericht Geplaatst: 17-11-02 23:01

In lijnzaad zitten slijmstoffen en vetten/vetzuren. De slijmstoffen leggen een beschermlaagje op de darmwand en ze komen er alleen uit door het te koken. In lijnzaadolie zitten dus alleen de vetten/olie en niet de slijmstoffen. De vetten zijn dus goed voor de vacht, maar dan kun je net zo goed zonnebloemolie geven... Knipoog

Enne, Sjuimpje. Hoe kom je erbij dat er in lijnzaad geen blauwzuur zit? Verward

Quote uit het boekje 100 vragen over paard en voeding van A. Hallebeek, blz 50:
Citaat:
Door lijnzaad te koken krijg je een slijmerige massa die helpt om een verstopping te voorkomen en die een beschermend laagje geeft op de wand van de darmen. Lijnzaad kan ook ongekookt gegeven worden, als je maar niet te veel geeft.
In lijnzaad zit een stof genaamd linamarine die tijdens de vertering wordt omgezet in blauwzuur. Blauwzuur is een giftige stof. Als een klein beetje lijnzaad wordt gegeven zal dit blauwzuurgehalte zo laag zijn dat dit niet erg is. Alhoewel er geen gevallen bekend zijn van paarden die ziek geworden zijn na het eten van ongekookt lijnzaad, moet je toch niet teveel ongekookt lijnzaad aan je paard geven. Geef een volwassen paard van 600 kg niet meer dan 100 g ongekookt lijnzaad per dag.
Bij het koken wordt ook linamarine in blauwzuur omgezet, maar dit verdampt meteen in de lucht. Het lijnzaadslijm is dus blauwzuurvrij en mag 'onbeperkt' gegeven worden.


In het boekje
paardevoeding in de praktijk
uit de groene reeks staat op blz 63 naast het nut van lijnzaad ook de bereiding:
Citaat:
Om bij het voeren van lijnzaad een blauwzuurvergiftiging te voorkomen, moet men er voor zorgen dat het blauwzuur verdwenen is. Dit kan men bereiken door lijnzaad:
-minstens 10 minuten te koken.
of
-met kokend water te overgieten en vervolgens minstens 6 uur te laten staan.