[OV] Hoe ver gaan bij veulen?

Moderators: C_arola, Coby, Nicole288, Dyonne

Toevoegen aan eigen berichten
 
 
Faustie

Berichten: 733
Geregistreerd: 24-06-02
Woonplaats: Sint-Antonius Zoersel (Antwerpen)

[OV] Hoe ver gaan bij veulen?

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 16-11-02 23:08

Hey,
Waar mijn verzorgponys staan is er sinds mei dit jaar een veulentje (is daar geboren); Genesis. Een absoluut schatje!!!!
Ik en 2 vriendinnen mogen haar verzorgen. Maar ik vind persoonlijk dat ze nogal ver gaan met Gen. Ze zijn al bezig met een laag kruisje springen aan de hand en een zadeltje er op leggen , longeren , ...
Ik zou eens graag weten hoe ver je precies mag gaan bij een veulen dat eind mei dit jaar geboren is?? Misschien zijn ze erg juist bezig hoor, just checking...
Groetjes!

Stinkmodder

Berichten: 7975
Geregistreerd: 24-08-02
Woonplaats: NL

Link naar dit bericht Geplaatst: 16-11-02 23:41

hmz... ik verzorg ook een veulentje... een mini-shet! zij is van eind april... bij haar kan je alles heel gemakkelijk doen en ze leert ook heel snel... zo kon ze bijv na 10 weken al aan de longe lopen... en na misschien een week of 2/3/4 waren we buiten aan het wandelen en was ze zo braaf als wat...

Daar zijn/waren ook nog 2 andere veulentjes... en souppy (haar bijnaampje!!) liwep op hun erg voor en was eifgenlijk veel te vlwassen voor haar leeftijd... ik vind dat ik/we het allemaal toch wat te snel gedaan hebben... ze heeft zeg maar niet egt als een jong ding geweest... misschien de eerste dagen...

Als ik nu weer een veulentje als verzorgpony zou krijgen zou ik het 9denk ik) allemaal heel anders aanpakken!!! Knipoog

Zadel(tje) erop vind ik toch echt wel een beetje te ver gaan! Knipoog Verward

Kais

Berichten: 5139
Geregistreerd: 29-05-02
Woonplaats: Hell

Re: hoe ver gaan bij veulen?

Link naar dit bericht Geplaatst: 17-11-02 01:33

Faustie schreef:
Ze zijn al bezig met een laag kruisje springen aan de hand en een zadeltje er op leggen , longeren , ...


Dit lijkt me totaal niet goed voor 't veulen. Ik dacht dat je pas met balkjes draven mocht beginnen met 3 jaar, omdat 't belastend is voor de gewrichten (en springen dus al helemaal niet), ook longeren is harstikke slecht. En 'n zadel? Volgende week gaan ze er zeker op zitten? Boos!

Goh, waarom kun je 'n veulen niet gewoon uit z'n moeder trekken en meteen inzetten op wedstrijden?

Waarom zoeken ze niet 'n vz pony waar ze al op kunnen rijden?

Voor zover ik weet kun je 'n veulen alleen voetjes leren geven en aan de hand meelopen enzo Verward Ik loop vast achter , ach, ik was toch altijd al te laat met de mode Frusty

LadyMadonna

Berichten: 62220
Geregistreerd: 09-01-01
Woonplaats: werkendam (NB)

Link naar dit bericht Geplaatst: 17-11-02 01:36

licht eraan wat je onder longeren verstaat. Hier loopt een merrie met veulen, die 2 zijn on afscheidelijk. Als ze de merrie gaan rijden, loopt het veulen mee in de bak. Deze hebben ze dan aan een longeerlijn, zodat ie niet in de weg loopt, maar wel een beetje zijn eigen weg kan gaan

phoenix4ever

Berichten: 4350
Geregistreerd: 18-03-02
Woonplaats: Vilafranca del Penedes (Barcelona)

Link naar dit bericht Geplaatst: 17-11-02 12:46

af en toe een mini spronetje kan geen kwaad, maar longeren is uit de boze. je kunt best wat aan rozooien met zo bany, maar niet te veel. anders krijgt het diertje ten eerste te vroege slijtage en een trauma.

Faustie

Berichten: 733
Geregistreerd: 24-06-02
Woonplaats: Sint-Antonius Zoersel (Antwerpen)

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 17-11-02 13:24

Als ik met dr bezig ben, is dat ten eerste maar een kwartiertje (niet langer, want ze kan zich nog niet zo goed concentreren) en zéker geen springen ofzo!!! Ik leer haar vast te stan een balk , hoefjes oppakken, braaf aan de hand meelopen en buiten wandelen.
Maarja ... ik beslis natuurlijk niet alleen he, en de 2 anderen willen al echt verder gaan. Ik heb ook al wel eens een zadeldoek met een reksingel op dr rugje gelegd , maar das nog iets anders dan een zadel er op leggen vind ik.

Stef : longeren zoals echt gelongeerd moet worden. Dus niet aan de longe hangen zodat ze niet in de weg loopt ofzo. De merrie is trouwens al naar een andere wei. Is dat te vroeg of juist goed??

Ze willen haar ook al op de trailer zetten , goed of niet?
Groetjes xxx

Anoniem

Link naar dit bericht Geplaatst: 17-11-02 13:41

Veel en veels te veel.
Meteen mee ophouden.
Anders leeft de pony al niet meer als hij 3 is.
De pezen en gewrichten gaan helemaal aan gort.
En voor het karakter is dit ook niet bevordelijk.
Pony krijgt zo overal een hekel aan en word super zuur.

Longeren kan ook echt niet, dit is voor een 3 jarige zelfs een erg hoge belasting, even als het springen.

Je vriendinnen zijn erg dom en denken alleen aan hun eigen ikke, ipv aan het paard.

Faustie

Berichten: 733
Geregistreerd: 24-06-02
Woonplaats: Sint-Antonius Zoersel (Antwerpen)

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 17-11-02 15:18

Ik wil er ook meteen mee ophouden , behalve dan met het gewone werk natuurlijk (hoefjes, aan de hand wandelen). Maar ik beslis niet alleen, en als ik er iets van zeg is het zo : "Doe niet zo ouderwets!!! Ze is niet van jou alleen he!" Dus het is 2 tegen 1 ...

abcfgd1

Berichten: 5646
Geregistreerd: 22-11-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 17-11-02 15:25

Mijn god!!! Sommige mensen!! Denk na... een veulen, jong, moet alles nog ontdekken, moet zijn eigen leven leren leiden, moet leren spelen met SOORTGENOTEN.... En zeker niet teveel wandelen en al helemaal niet kruisjes springen en een zadel erop... Je leert een baby toch ook niet fietsen!!!

Stinkmodder

Berichten: 7975
Geregistreerd: 24-08-02
Woonplaats: NL

Link naar dit bericht Geplaatst: 17-11-02 17:04

Met: sommige mensen!!! Bedoel je mij dan zeker ook... Knipoog

ricoh

Berichten: 1114
Geregistreerd: 02-01-02

Link naar dit bericht Geplaatst: 17-11-02 17:07

Als ie zo snel mogelijk naar de kl*te moet, doorgaan zo!!

Sorry voor mn reactie maar ik vind het echt zielig voor het beestje. Wij liepen wel eens met merrie EN veulen op de weg en beetje borstelen en voetjes oppakken, nu staanm ze lekker bij een boer in opfok, tussen leeftijdsgenoten.

Snap wel dat jij er niet zoveel aan kan doen, als je met nog 2 meiden bent, maar praat iig met de eigenaar en als die ook niet wil luisteren, stoppen ermee!! Dan heb jij iig niet meegeholpen dit beestje naar God te helpen.

Faustie

Berichten: 733
Geregistreerd: 24-06-02
Woonplaats: Sint-Antonius Zoersel (Antwerpen)

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 17-11-02 18:44

Die 2 meiden zijn dus eigenlijk mijn beste vriendinnen. En ik snap het echt niet , ze zijn altijd schatten echt , maar als het op Genesis aankomt... Ze zeggen :"hoe vroeger, hoe sneller ze leert"
De eigenaar bemoeit zich niet met het beestje. Das ook de reden waarom wij er mee bezig zijn. De eigenaar is nog maar 11 en kan zo'n jong veulen niet aan. Ok , das misschien begrijpelijk , maar dit wil niet zeggen dat ze haar zomaar moeten laten staan!! Dus houden wij ons er wat mee bezig. En ik wil wel stoppen , maar dan gaan ze nog verder met dr!!! Nu ben ik er nog om ze een beetje af te remmen en als ik Gen mag, dan doe ik echt rustig.

Vanda's: Waarom nog niet te veel wandelen??
Ik leer ze in de wei aan de hand te lopen (wat nog niet zo goed lukt, ze is nogal speels!! Dat neem ik haar ook niet kwalijk hoor, ben voorstander van een veulen zo lang mogelijk veulen laten zijn) en ik kom er ook al met op straat , zodat ze al wat aan auto's went. Maar nooit langer als 5 minuten ofzo.

Ze willen haar ook op de trailer zetten , das toch ook nog veeeeeeeeelste vroeg he??? En van de eigenaar mag ze geen enkel contact meer hebben met de merrie. Vind ik toch niet kunnen hoor!!! Ik zou dr zo graag kopen ... dan kan ze veulen zijn , maarja ... ouders!

Faustie

Berichten: 733
Geregistreerd: 24-06-02
Woonplaats: Sint-Antonius Zoersel (Antwerpen)

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 17-11-02 18:50

Ok, ik heb misschien een vrekeerd beeld van mijn vriendinnen gegeven. Zo zijn ze alleen bij Genesis , niet bruut of hard , maar ze willen erg snel gaan. Bij alle andere paarden zijn ze echt heel zacht en niet dwingend...
Maar dat neemt natuurlijk niet weg dat ze té veel willen...

sarabande

Berichten: 23048
Geregistreerd: 26-08-02

Link naar dit bericht Geplaatst: 18-11-02 00:53

Geef ze met sinterklaas een barbiepaardje en laat het veulen de eerste 2 1/2 jaar met rust.

Banjer
Lid Nieuwsredactie

Berichten: 48387
Geregistreerd: 09-06-02
Woonplaats: Daar waar het land eindigt en het water begint

Link naar dit bericht Geplaatst: 18-11-02 09:59

Je moet niet beginnen met longeren voor een paardje op z'n minst 2 is.... en vrijspringen minstens 1,5..... maar das mijn mening....

phoenix4ever

Berichten: 4350
Geregistreerd: 18-03-02
Woonplaats: Vilafranca del Penedes (Barcelona)

Link naar dit bericht Geplaatst: 18-11-02 12:55

met af en toe een mini sprongetje maak je, je paard je niet stuk. voor zo'n uk mag het niet hoger zijn dan 10 tot 15cm en dan 1x per maand en niet meer en dan maar twee tot 4 x er over.

Anoniem

Link naar dit bericht Geplaatst: 18-11-02 15:12

Het is goed bezig te zijn met een veulen zodat hij aan mensen went en alles er omheen. Maar longeren en zadels is wel heel erg overdreven!! Kijk je kan best eens zien hoe hij reageerd op een dekje of een deknetje laat hem er maar aan wennen maar longeren is echt heel slecht en zware dingen op hun ruggtjes ook! net als springen NIET DOEN! Ga lekker wandelen of tutten , voetjes geven , borstelen.. Je hebt 3 jaar de tijd om hem alles aan te leren dus waarom haasten?? Doe lekker rustig aan en laat het beestje vooral veulen zijn.. hij moet de rest van zijn leven nog werken.. gun hem die 3 jaar vrijheid!

Amanda_T
Berichten: 5953
Geregistreerd: 01-07-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 18-11-02 17:34

ik zou er meteen iets van zeggen
ook als het mijn beste vriendinnen zijn
ze werken dat beestje naar de klote
een zadel erop ??? zijn ze niet goed bij hun kop
als je nog langer van je verzorgveulentje plezier wilt hebben moet je nu ingrijpen
anders heeft het beestje geen rug meer over als hij/zij als hij/zij oud genoeg is (ong. 3 jaar) om ingereden te worden
en zoiezo veulentjes horen in de wei lekker te spelen en soms eruit gehaald te worden om een keertke te wandelen enz dat maakt niks uit maar een veuelentje van nog geen eens een jaar een hindermisje laten nemen Boos!
wat een idioten, andere woorden heb ik er niet voor !!! Boos!

sarabande

Berichten: 23048
Geregistreerd: 26-08-02

Link naar dit bericht Geplaatst: 18-11-02 17:52

Hear hear

sunshine

Berichten: 12057
Geregistreerd: 08-11-01
Woonplaats: Reusel

Link naar dit bericht Geplaatst: 18-11-02 18:48

Dat kan dus niet goed gaan.
Laat een veulen toch nog veulen zijn. Hoe oud is het veulen? Een zadel? Dat ze er meteen op gaan zitten.
IK vind dit dus echt niet normaal om zo met een veulen om te gaan. Misschien kun je eens met je vriendinnen praten daarover.

KiWiKo

Berichten: 51672
Geregistreerd: 19-10-02
Woonplaats: Killstraight

Link naar dit bericht Geplaatst: 18-11-02 18:55

veulens horen tot hun tweede met soortgenoten en leeftijdsgenoten op het land (april tot oktober) als ze van het land afkomen ga je er pas wat mee doen. Laat het beessie eerst eens even opgroeien!!!! Julie hebben nu toch ook geen werkweken van 60 uur!!!!!!!

Anoniem

Link naar dit bericht Geplaatst: 18-11-02 19:15

Oiit wel eens bedacht dat jonge dieren vooral moeten socialiseren? Dat leren ze dus niet door veel met mensen aan een touwtje te gaan wandelen. Een jong dier groeit eht beste uit door het in een kudde op te laten groeien. Met 3 tot 4 jaar zijn ze sterk en evenwichtig genoeg om voorzichtig kennis te maken met halsters en longeerlijnen.

Anoniem

Link naar dit bericht Geplaatst: 18-11-02 19:19

10.000 % mee eens
Al dat gehaffel en gedoe met die jonge beesten.
Als ze als veulen een halster kennen en mensen kennen, leren ze dat nooit meer af.
Wij mensen kunnen ze alleen maar verpesten.
Staan ze in de groep dan krijg je de liefste paarden ter wereld.
Dus als veulen wat aan mensen laten wennen en voor de rest afblijven, op enten en hoefsmid na.

Maar ja, sommige mensen zijn egoistisch en denken alleen maar aan zich zelf, helaas Boos!

Alieska

Berichten: 610
Geregistreerd: 17-11-02
Woonplaats: Kapellen

Link naar dit bericht Geplaatst: 18-11-02 19:27

Yow sil!

What the fiets?! Zit gij ons nu gewoon zwart te maken op ne website?! GVD, hoe komde derbij?! Sorry ze, maar das just iets te ver gaan ze!! Hallow, een zadel op Gen?!!!! Daar was kik dan toch ni bij zenne, en op den trailer, daar had ik ook nog nooit van gehoord!! Dus alstublief hé, probeert et nie op ons te schuive ask er geneens bij was! Van da springe hé: we zijn 2-3 keer over een balkske gegaan da OP DE GROND LAG, ge waard erbij jom!! En omda Genni zo speels is sprong die derover! Hoo sil joenge, WAAR BENDE ME BEZIG????????

Dag,

Eefke

Anoniem

Link naar dit bericht Geplaatst: 18-11-02 19:31

Van welke planeet kom jij?
Wij van aarde, en wel het deel dat nederlands schrijft. Lachen