Iemand ervaring met de cursus natuurlijk bekappen?

Moderators: C_arola, Coby, Nicole288, Dyonne

Toevoegen aan eigen berichten
 
 
laurahi
Berichten: 1028
Geregistreerd: 24-05-07
Woonplaats: Oene

Link naar dit bericht Geplaatst: 12-02-10 14:55

Ik heb het geoefend met een ervaren bekapper en met het boek natuurlijk bekappen.
Dat gaat erg goed, aangezien mijn pony heel snel scheuren heeft is het erg fijn dat ik haar hoeven zelf kan bekappen.

SBL
Berichten: 172
Geregistreerd: 18-10-06

Link naar dit bericht Geplaatst: 12-02-10 16:42

Lieszje schreef:
Hallo,

-Als het verkeerd staat sorry.. Heb geen idee waat dit moet.

Al enige tijd (ondertussen anderhalf jaar) zit ik er aan te denken om een cursus voor bekappen te volgen.
Via google kwam ik op een cursus natuurlijk bekappen.

Zijn er mensen die met deze (of andere) cursus ervaring hebben?
Ik zou graag een keer zo'n cursus willen doen.
De reden zal ik ook gelijk maar even neerzetten (voordat iedereen gaat vragen waarom ik een cursus wil).
Heb een tijd verzorgd op een boerderij waar het vaak te lang duurde dat de paarden werden bekapt.
Mijn nichtje doet nu samen met een meisje 2 jaarlingen, bij hun duurt het ook vaak te lang.
Zou graag zo'n cursus afronden zodat ik die een beetje kan bijhouden, over een jaar komt er waarschijnlijk ook een eigen paard.
Zou het dan ook erg handig vinden om het zelf te kunnen doen..

Groetjes!


Ik reageerde met mijn bericht op de voorgaande vraag van de topic openester. Ik heb de cursus gevolgd en eerlijk gezegd wat mijn ervaring hiermee is en wat ik ervan vind. Dat wilde Lieszje graag weten. Ik vind het dan ook heel raar dat ik een reactie krijg zoals die van Arabesk.

Arabesk is iemand die zelf deze cursussen geeft (zonder een behoorlijke vooropleiding bij mijn weten) het is logisch dat ze uit alle macht deze cursus verdedigt, het is haar boterham immers. Maar juist daarom is haar reactie niet objectief te noemen. Ik heb deze cursus gevolgd en zeg gewoon eerlijk wat ik ervan vind. Dat is een stuk objectiever.

Ik ben er een sterke voorstander van om zelf de hoeven van je paarden te onderhouden. Juist door er regelmatig een vijl over te halen blijven ze in de beste conditie.
Eens in de paar maanden moet je er iemand met een vakkundige vakopleiding naar laten kijken om te controleren of de beenstand nog klopt en je je werk goed doet. Aan die persoon kun je ook aanwijzingen vragen hoe je het beste kunt bijwerken. Die persoon kan jou het beste vertellen hoe de hoeven van je paard ervoor staan en hoe je het beste ze bij kunt raspen en goed beschouwd heb je daar eigenlijk zo'n dure cursus niet voor nodig. Als de problemen zoals ze in de cursus worden behandelt zich voordoen moet je er namelijk ten allen tijden een specialist bijhalen. Mijn voorkeur gaat dan uit naar een hoefsmid die aan een dierenkliniek is verbonden (het liefst eentje die is bekeerd of de moeite wil nemen om zich te verdiepen in de manier van bekappen volgens de methode van Ramey)

En daar ligt eigenlijk een taak voor allen die het natuurlijk bekappen een betere manier voor hun paarden vinden. Probeer de goed opgeleide hoefsmid ervan te overtuigen dat er ook andere manieren van bekappen zijn. Het is gewoon een markt van vraag en aanbod. Als er voldoende mensen zijn die roepen om een goed opgeleide natuurlijk bekapper dan gaan de hoefsmeden vanzelf wel buiten hun straatje kijken. Want het is gewoon te gek voor woorden dat je als voorstander van een andere manier van bekappen geen fatsoenlijke hoefzorg voor je paard kunt krijgen. Dat je het moet doen met Charlatans die zich na het volgen van een dagcursus professioneel bekapper noemen. Het is niet wat de cursus voorstaat, dat weet ik, maar het gebeurt wel.
Laatst bijgewerkt door Dyonne op 13-02-10 10:54, in het totaal 1 keer bewerkt
Reden: Reactie op eerder stukje dat verwijderd is, uit dit bericht verwijderd.

Szan

Berichten: 6647
Geregistreerd: 29-03-08

Link naar dit bericht Geplaatst: 12-02-10 17:05

Hier nog iemand die de cursus van het natuurlijk bekappen heeft gevolgd en daar erg tevreden mee is.
Collegaatje van mij raadde de cursus aan, omdat zij n.a.v. die cursus haar paard al ruim twee jaar zelf natuurlijk bekapt. In het begin heeft zij regelmatig een professionele hoefsmid gebeld om de hoeven toch te controleren, of het er wel goed uitzag. Nu doet ze dat vrijwel nooit meer, maar zo eens in het half jaar. Iedere keer opnieuw was hij zeer tevreden over de staat van de hoeven.

Sommige mensen die hun paard op deze wijze bekappen kunnen de fout ingaan. Vergroeide hoeven zijn uiterst triest, maar niet alleen te wijten aan de methode van het natuurlijk bekappen. De theorie en hoe het moet is één ding, het uitvoeren is een ander iets. Niet iedereen pakt het na de cursus even goed op en het is goed denkbaar dat enkelen het bekappen niet helemaal goed in de vingers hebben en daardoor kleine foutjes maken. Die foutjes blijven doorgaan omdat er niemand toezicht op heeft, waardoor inderdaad een vergroeide hoef kan ontstaan. Ligt dat in dat geval aan het natuurlijk bekappen? Nee, het ligt dan aan het menselijk falen. Dat er in het natuurlijk bekappen vaker vergroeide hoeven voorkomen dan bij paarden die door een professionele smid worden bekapt is ergens logisch, omdat hoefsmeden daar jaren een opleiding voor hebben gevolgd en er dus gekwalificeerd voor zijn. 'Amateurs' die n.a.v. één cursus natuurlijk bekappen hun eigen paard gaan bekappen hoeven niet per definitie alles helemaal 100% goed te doen. Fouten worden daardoor sneller gemaakt in deze vorm van bekappen. Dat is zeker een kwalijke zaak, maar maakt het natuurlijk bekappen niet per definitie slechter dan het gewone bekappen van de smid...

Wel ben ik sterk overtuigd van de voordelen van het natuurlijk bekappen, maar ben ook helemaal voor om er (zeker in het begin) een smid naar te laten kijken.
De hoeven van je paard zijn zo belangrijk dat je daar absoluut het zekere voor het onzekere moet nemen, en er heel voorzichtig mee om moet gaan.

e_horse

Berichten: 2907
Geregistreerd: 15-03-03
Woonplaats: Rustenburg

Link naar dit bericht Geplaatst: 12-02-10 19:05

Ik ben het niet met je eens dat de mensen die de cursus geven hun informatie van het internet bij elkaar geschraapt hebben. Ik weet dat dat niet zo is, dat zij jaren bekapervaring hebben.
Ik heb zelf de cursus gedaan na een jaar zelf een klein beetje rondgevijld te hebben, meer haalde ik er niet af. Na de cursus kwam de bekapper (die allerlei diploma's heeft gehaald en ooit gewoon hoefsmid was) en elke keer deed hij minder. De laatste keer keek hij naar de hoeven en zei: "Ga zo door en tot over 16 weken, dan kom ik weer even kijken".

Kortom: doe alleen je eigen paard, laat het controleren door een goede bekappper en doe geen probleemhoeven. Oja, dat staat ook in het boek en op het certificaat :)*

Op de stallen waar ik heb gestaan waren het overigens de hoeven met ijzers en de hoeven die niet zelf bijgehouden werden die er het beroerdst uit zagen..

SBL
Berichten: 172
Geregistreerd: 18-10-06

Link naar dit bericht Geplaatst: 13-02-10 00:24

Het is gewoon mijn ervaring. En ik streef ernaar om meer natuurlijk hoefbekappers met een goede opleiding te krijgen. Ik zou zelf heel graag een goed opgeleid iemand hebben die af en toe naar de hoeven van mijn paarden kan kijken. En het is eerlijk waar. Ik heb verschillende mensen gebeld die zich als natuurlijk bekapper aanbieden en die echt niets meer hadden gedaan dan de cursus bij HN. Ik heb de cursus zelf gedaan en weet wat het inhoud, er zijn echter mensen genoeg die het niet weten en denken dat ze een goed opgeleid iemand binnenhalen.
Laatst bijgewerkt door Dyonne op 13-02-10 10:56, in het totaal 1 keer bewerkt
Reden: Offtopic quote verwijderd.

TurdusMerula

Berichten: 23911
Geregistreerd: 09-04-05

Re: Iemand ervaring met de cursus natuurlijk bekappen?

Link naar dit bericht Geplaatst: 13-02-10 00:54

Ik denk dat het sowieso belangrijk is goed te checken wie je aan je paard laat. :)
Dat geldt voor zowel hoefsmeden als Natuurlijk Bekappers (en daar is natuurlijk minder makkelijk een echt goede opleiding voor naast die van hoefsmid).

Anoniem

Link naar dit bericht Geplaatst: 13-02-10 10:50

Opleiding zegt mij niets.
Sterker nog, de hoefsmidopleiding heeft bij mij juist géén streepje voor.
Veel belangrijker vind ik de kennis en ervaring van de betreffende bekapper.

Dat in het cursusboek staat dat je een goede bekapper kunt vinden via mond op mond reclame, dat is natuurlijk ook zo. Ik heb mijn bekapper ook gevonden na aanraden van iemand anders. En ik raad mijn bekapper ook weer aan bij mensen die een goede vakman zoeken.
De "ééndagsbekappers" zullen vast geen (goede) mond op mond reclame krijgen, lijkt mij zo. Mits deze dus na die ene dag cursus zich enorm verdiept heeft, bij een prof bekapper of smid stage heeft gelopen en veel kennis en ervaring heeft opgedaan.

Dyonne
Moderator Informatief en Markt
May the horse be with you!

Berichten: 30661
Geregistreerd: 10-03-02
Woonplaats: Nijkerk

Link naar dit bericht Geplaatst: 13-02-10 10:56

Moderatoropmerking:
Een heel dringend verzoek ontopic te blijven omdat ik nogmaals verschillende reacties heb moeten verwijderen!

spyro
Berichten: 293
Geregistreerd: 30-10-04

Re: Iemand ervaring met de cursus natuurlijk bekappen?

Link naar dit bericht Geplaatst: 15-02-10 12:29

Ik heb de cursus natuurlijk bekappen gedaan.
Zelf denk ik dat wanneer je paard geen afwijkende stand heeft je het goed zelf bij kunt houden.

Wel vind ik het zelf en voor mijzelf belangrijk dat er wel een controle blijft van een hoefsmid./bekapper.

Ik heb zelf gekozen voor een reguliere hoefsmid. Zij bekapt echter wel op de manier die ik zelf graag wil.

Het verschil is dus dat zij niet in de zool snijdt en niet in de straal. Alleen als er veel losse straal zit.

Het gaat prima zo.

De cursus vond ik interessant. Alleen wel wat beknopt.
En dus alleen geschikt voor paarden met een niet afwijkende stand.

cloris

Berichten: 4695
Geregistreerd: 23-11-01
Woonplaats: Den Helder

Link naar dit bericht Geplaatst: 15-02-10 12:43

Ik ging er juist heel sceptisch naar toe maar kwam er heel enthousiast uit heb vanuit dat oogpunt ook mijn hengst de ijzers af laten halen en alhoewel hij een stroeve start had is het verder helemaal perfect gegaan en is hij enorm verbeterd in de bewegingen, ik vind het zalig om de hoeven van mijn paarden zelf bij te houden. Evengoed laat ik 1x in de zoveel tijd iemand kijken met veel meer ervaring. Maar mijn paard is eigenlijk mijn jury, als ik zie hoe hij nu loopt en hoe zijn voeten verbeterd zijn dan weet ik ook dat het goed gaat ;)
Ik vond de theorie leuk en interessant en het heeft mij best aan het denken gezet over een flink aantal dingen die ik ook heb trachten te veranderen of aan te passen, terwijl ik toch mijn eigen ding ben blijven doen.

Ik las hierboven iets over diploma's enz maar de meeste hoefsmeden hebben ook geen opleiding, die nemen ook een leerling die het weer van hun leert dus dat zegt mij per definitie niets. Ik heb nog steeds gewoon mijn eigen hoefsmid die af en toe komt controleren maar eigenlijk al die tijd al niets meer hoef te doen omdat ze er keurig bijstaan naar zijn mening :D

lailapri

Berichten: 22142
Geregistreerd: 09-05-03
Woonplaats: Heerhugowaard

Link naar dit bericht Geplaatst: 15-02-10 12:46

spyro schreef:
Ik heb de cursus natuurlijk bekappen gedaan.
Zelf denk ik dat wanneer je paard geen afwijkende stand heeft je het goed zelf bij kunt houden.

Wel vind ik het zelf en voor mijzelf belangrijk dat er wel een controle blijft van een hoefsmid./bekapper.

Ik heb zelf gekozen voor een reguliere hoefsmid. Zij bekapt echter wel op de manier die ik zelf graag wil.

Het verschil is dus dat zij niet in de zool snijdt en niet in de straal. Alleen als er veel losse straal zit.

Het gaat prima zo.

De cursus vond ik interessant. Alleen wel wat beknopt.
En dus alleen geschikt voor paarden met een niet afwijkende stand.

Mag ik vragen hoe ze het dan doet als de straal uitsteekt in verhouding tot de wand/zool waar het paard op loopt?
En wat als het paard een dubbele zool heeft?

e_horse

Berichten: 2907
Geregistreerd: 15-03-03
Woonplaats: Rustenburg

Re: Iemand ervaring met de cursus natuurlijk bekappen?

Link naar dit bericht Geplaatst: 15-02-10 20:10

Dat slijt er vanzelf af als je zoals geadviseerd wordt elke dag op het harde loopt of een deel betegeld waar ze de hele dag lopen.
De straal moet overigens meedragen. Die vangt een groot deel van de schokken op.

Een dubbele zool krab je er zo af met een hoevenkrabber..

spyro
Berichten: 293
Geregistreerd: 30-10-04

Link naar dit bericht Geplaatst: 16-02-10 00:31

lailapri schreef:
spyro schreef:
Ik heb de cursus natuurlijk bekappen gedaan.
Zelf denk ik dat wanneer je paard geen afwijkende stand heeft je het goed zelf bij kunt houden.

Wel vind ik het zelf en voor mijzelf belangrijk dat er wel een controle blijft van een hoefsmid./bekapper.

Ik heb zelf gekozen voor een reguliere hoefsmid. Zij bekapt echter wel op de manier die ik zelf graag wil.

Het verschil is dus dat zij niet in de zool snijdt en niet in de straal. Alleen als er veel losse straal zit.

Het gaat prima zo.

De cursus vond ik interessant. Alleen wel wat beknopt.
En dus alleen geschikt voor paarden met een niet afwijkende stand.

Mag ik vragen hoe ze het dan doet als de straal uitsteekt in verhouding tot de wand/zool waar het paard op loopt?
En wat als het paard een dubbele zool heeft?


Tuurlijk mag je dat vragen. Hij blijft igv op zijn straal lopen. Ook snijdt ze niet iedere x in zijn straal.
Het is tot nu toe nog maar 1 x voorgekomen dat ze dat heeft gedaan in de 3 jaar.
ze haalt dan echt alleen de losse flubbertjes eraf.
Het voorste gedeelte van de weide is met puin gestort, maar blijkbaar slijt het er niet genoeg af soms.
Zij zegt dat wanneer je dit niet weg haalt. Je rotstraal kunt krijgen.

Bij mijn andere pony snijdt ze zowiezo niet in de straal. Dit is niet nodig.

Hij heeft geen dubbele zool naar mijn weten.

cloris

Berichten: 4695
Geregistreerd: 23-11-01
Woonplaats: Den Helder

Link naar dit bericht Geplaatst: 16-02-10 10:11

lailapri schreef:
Mag ik vragen hoe ze het dan doet als de straal uitsteekt in verhouding tot de wand/zool waar het paard op loopt?
En wat als het paard een dubbele zool heeft?


Bij de schimmel haal ik alleen de losse stukjes van de straal af en ik wil juist dat die dragend is ;) dubbele zool heeft mijn paard niet gehad maar als de zool zelf goed genoeg is kan je het oude zoolmateriaal gewoon met een hoevenkrabber weghalen.

lailapri

Berichten: 22142
Geregistreerd: 09-05-03
Woonplaats: Heerhugowaard

Re: Iemand ervaring met de cursus natuurlijk bekappen?

Link naar dit bericht Geplaatst: 16-02-10 11:29

aha ik snap al waarom jullie niets van de straal af hoeven te halen (even zelf speurwerk gedaan) ben er daarbij ook achter gekomen hoe het komt dat de stralen zo groot zijn.

Anoniem

Link naar dit bericht Geplaatst: 16-02-10 13:05

lailapri schreef:
aha ik snap al waarom jullie niets van de straal af hoeven te halen (even zelf speurwerk gedaan) ben er daarbij ook achter gekomen hoe het komt dat de stralen zo groot zijn.

Lekker vaag. :?

spyro
Berichten: 293
Geregistreerd: 30-10-04

Link naar dit bericht Geplaatst: 16-02-10 13:09

Bij de meesten zijn de stralen groot.
Mijn New Forest heeft echter veel kleinere stralen.
Hij heeft in het verleden op ijzers gestaan. Ik denk wel 10jaar. Zijn straaltjes raakten eerst de grond niet, nadat ik 6 jaar geleden zijn hoefijzers eraf had laten halen.
Nu begint dat eindelijk, maar ze blijven vrij smal. Hopelijk blijven zijn stralen ontwikkelen.

Mijn appie heeft echter wel flinke stralen. Is trouwens een nakomeling van Chewano, die Lailapri in haar bezit heeft ;)

lailapri

Berichten: 22142
Geregistreerd: 09-05-03
Woonplaats: Heerhugowaard

Re: Iemand ervaring met de cursus natuurlijk bekappen?

Link naar dit bericht Geplaatst: 16-02-10 13:26

chewano is ook erg mooie voetjes aan het ontwikkelen. Nu hij rechter in zijn lijf wordt, zie je dat ook terug in zijn hoeven.

blossom1

Berichten: 137
Geregistreerd: 13-11-09
Woonplaats: den Bommel

Re: Iemand ervaring met de cursus natuurlijk bekappen?

Link naar dit bericht Geplaatst: 17-02-10 13:10

Ik heb ook deze cursus gedaan en vond het wel een goede cursus.
Zoals al meerdere malen gemeld is, doe alleen je eigen paard zonder probleemhoeven en laat er voor de zekerheid, om de paar maanden, in ieder geval even een goede smid bij komen om te kijken of alles nog goed gaat (zeker in het begin, dit wordt er trouwens tijdens de cursus ook duidelijk bij gezegd)
Volgens mij kan er dan niet zo heel veel fout gaan.
Het enige nadeel voor mij is dat het best zwaar werk is en ik het wegens gezondheidsproblemen op dit moment dus niet zelf kan doen.
De boeken vond ik trouwens heel verhelderend, ik ben mijn paardjes wel op een andere manier gaan houden na het lezen van deze boeken.

Dat er mensen zijn die zich na 1 dag cursus als "proffesional" uitgeven, daar kan volgens mij de stichting Paard Natuurlijk ook niets aan doen, dat is omdat de overheid het toestaat dat dit een vrij beroep is. Gelukkig ben je er zelf altijd bij om v.t.v. goed te informeren :)

Yoxan

Berichten: 97
Geregistreerd: 09-01-10

Link naar dit bericht Geplaatst: 17-02-10 19:45

Ik heb ook een 4daagse cursus gevolgd.
Zeer leerrijk.
Ik hou de hoeven van m'n paard bij, maar regelmatige
controle van een goede bekapper/smid vind ik belangrijk.

e_horse

Berichten: 2907
Geregistreerd: 15-03-03
Woonplaats: Rustenburg

Link naar dit bericht Geplaatst: 18-02-10 09:58

lailapri schreef:
aha ik snap al waarom jullie niets van de straal af hoeven te halen (even zelf speurwerk gedaan) ben er daarbij ook achter gekomen hoe het komt dat de stralen zo groot zijn.

Kun je dit toelichten?

EstherHegt
Berichten: 3343
Geregistreerd: 21-03-05

Link naar dit bericht Geplaatst: 19-02-10 02:27

Mag ik nu concluderen dat mensen wel zelf willen bekappen maar ook graag willen dat het onder begeleiding gaat van een ervaren bekapper/hoefsmid?
Zo doen wij dat ook, maar het probleem blijft natuurlijk wel, hoe weet je of de kwaliteit goed is, dit geld dus voor hoefsmeden en bekappers. Is het echt zo raar om naar referenties te vragen? Ik heb inmiddels de laatste jaren wat rondgebeld en ik krijg echt de griebels als ik vraag naar opleiding. Dit geldt voor NB en smeden.
Veel smeden zijn wel professioneel opgeleid, maar er zijn er ook zonder. Bij NB is het schaars, ik heb geen goede NB bekappers in mijn buurt ( wel beunhazen), neemt niet weg dat er inderdaad goede NB bekappers zijn met een brede opleiding, maar ze zijn dun gezaaid.
Een goede hoefsmid met een goede opleiding is wat gemakkelijker te vinden die wil begeleiden.
Ik kan denk ik ook concluderen dat iedereen het er over eens is als er problemen zijn afblijven? En dat je via internet en wat foto's eigenlijk geen advies kunt en mag geven?

opala

Berichten: 6374
Geregistreerd: 14-06-01
Woonplaats: Almere

Link naar dit bericht Geplaatst: 19-02-10 10:45

EstherHegt schreef:
Mag ik nu concluderen dat mensen wel zelf willen bekappen maar ook graag willen dat het onder begeleiding gaat van een ervaren bekapper/hoefsmid?


Ik spreek voor mijzelf, maar ik tolereer geen derde aan de hoeven van mijn paard, tenzij ik het nodig zou vinden of het lichamelijk niet meer zelf kan.

Dani_
Berichten: 4087
Geregistreerd: 31-08-07
Woonplaats: Leiden

Link naar dit bericht Geplaatst: 19-02-10 10:47

EstherHegt schreef:
Mag ik nu concluderen dat mensen wel zelf willen bekappen maar ook graag willen dat het onder begeleiding gaat van een ervaren bekapper/hoefsmid?

Nee, dat mag je niet :D. Spreek maar voor jezelf.

opala

Berichten: 6374
Geregistreerd: 14-06-01
Woonplaats: Almere

Link naar dit bericht Geplaatst: 19-02-10 13:51

SBL schreef:
Een vierde punt
De cursus wekt de indruk dat mensen die hem hebben gevolgd een goede opleiding hebben gevolgd als natuurlijk hoefbekapper. Er zijn mensen die de cursus hebben gedaan en die vervolgens de boer opgaan als professioneel hoefbekapper. Ze hebben één middag geoefend op een kadaverhoef en vervolgens gaan ze zonder schroom aan de slag met de hoeven van de paarden van nietsvermoedende mensen. Ze zijn in de veronderstelling dat ze het allemaal wel weten omdat ze die eendagscursus hebben gedaan.
Zo heb ik er een stuk of wat aan de telefoon gehad toen ik een hoefbekapper zocht om mijn werk te controleren. Toen ik vroeg naar hun gevolgde opleiding kreeg ik vrolijk te horen dat ze heel erg ter zake kundig waren omdat ze de opleiding bij Hoefnatuurlijk hadden gevolgd en daar zelfs een certificaat van hadden!!!!!


Het waren wel ondernemers dat jij hun telefoonnummer zo gauw wist te draaien ;)