[TI] Kleur in de tinkerfokkerij: erfelijkheid enzo

Moderators: Coby, balance, Dyonne, Sica, C_arola, Neonlight, Firelight

Toevoegen aan eigen berichten
 
 
DianneM

Berichten: 9312
Geregistreerd: 10-03-05
Woonplaats: Alphen ad Rijn

Kleur in de tinkerfokkerij: erfelijkheid enzo

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 27-07-07 22:16

Ik ben eigenlijk wel benieuwd naar een paar dingen.. Welke kleurpatronen zijn allemaal mogelijk en vooral NIET mogelijk bij tinkers? Welk gen veroorzaakt welke kleur of patroon? Ik zou het allemaal graag op een rijtje hebben Haha!

Ook heb ik een vraagje: Zijn deze eigenschappen genetisch recessief of dominant?
Sooty
Sabino
Splash

Nuage

Berichten: 16585
Geregistreerd: 29-12-01
Woonplaats: Assendelft

Re: Kleur in de tinkerfokkerij: erfelijkheid enzo

Link naar dit bericht Geplaatst: 27-07-07 22:50


Supertje

Berichten: 7200
Geregistreerd: 03-10-02
Woonplaats: Hoekse waard

Re: Kleur in de tinkerfokkerij: erfelijkheid enzo

Link naar dit bericht Geplaatst: 27-07-07 23:50

U vraagt, wij draaien Haha!
Dit gaat een lap tekst worden Nagelbijten / Gniffelen

Mogelijk bij tinkers zijn uiteraard de basiskleuren zwart en vos, veroorzaakt door het extension gen. Zwart en vos is hetzelfde gen, waarbij zwart het dominante allel is en vos het recessieve.

Modifiers (kleurveranderaars) die voorkomen bij tinkers zijn:
Agouti, zorgt voor bruin. Een bruin paard is zwart + agouti, agouti dringt het zwart terug naar de 'points'/uiteinden. Agouti is dominant. Het heeft wel een addertje onder het gras, want hoewel het dominant is, is het niet te zien op vos. Het werkt namelijk in op zwart pigment en een vos heeft geen zwart pigment. Een vos kan het echter wel doorgeven en zo ook i.c.m. een zwarte een bruin veulen geven.
Schimmel, lijkt me wel bekend, is een dominant gen wat uiteindelijk zorgt voor het verdwijnen van pigment uit de haren (eigenlijk een genetisch 'foutje' waardoor een paar extreem vroeg vergrijst). Een schimmel is dus niet alleen maar schimmel, maar heeft een basiskleur onder de schimmel die iedere voorkomende kleur kan zijn, schimmel is dominant over alle kleuren.
Pangare, oftewel mealy, het gen wat z.g.n. meelsnuiten veroorzaakt en de buik en in extreme gevallen de benen lichter maakt. Is zichtbaar op vos en bruin, heeft geen effect op zwart. Pangare is dominant. Een goed voorbeeld van bruin + pangare is O'Malley.
Sooty, oftewel smutty, geeft een donkere 'schaduw' over het paard heen, beginnend vanaf de bovenlijn. Kan in verschillende mate van expressie voorkomen, in mindere mate geeft het alleen een donkere veeg/streep over de bovenlijn, een valse aalstreep of countershading. In meerdere mate kan het een paard compleet donker maken, bijvoorbeeld bij vossen en palomino's kan het de manen en staart heel donker grijs maken en het lijf ook heel donker. Op bruin geeft het dan zwartbruine paarden (kopersnoet). Op zwart geen effect uiteraard.
Sooty is dominant.
Flaxen, het gen wat op vossen lichte/witte manen en staart geeft (zweetvos). Kan soms te verwarren zijn met palomino.
Toont alleen op vos, want het werkt alleen in op rood pigment. Zwart en bruin kan het dragen, maar niet tonen.
Flaxen is recessief, er zijn dus 2 kopieën voor nodig.

Verdunningsgenen:
Creme, maakt de kleur lichter. Creme is een onvolledig dominant gen, dat wil zeggen dat het wel te zien is als een paard het in heterozygote vorm (1 kopie) draagt, maar dat het in homozygote vorm (2 kopieën) ook dubbel inwerkt, paard wordt dan dubbel verdund.
Creme maakt in heterozygote vorm van vos palomino, van bruin valk en van zwart smoky zwart. De laatste zal er echter in de meeste gevallen uitzien als gewoon zwart omdat creme in enkele vorm zwart niet of nauwelijks beïnvloedt.
In homozygote vorm maakt het van vos cremello, van bruin perlino en van zwart smoky cream. Die laatste zal dan wel duidelijk te zien zijn, dan werkt het namelijk net zo sterk in als bij de andere dubbel verdunde kleuren en geeft dus een cremetint. Dubbel verdunden hebben altijd een roze huid en blauwe ogen, de kleur daarvan is anders dan maanogen, meer aquablauw.
Dun, oftewel wildkleur. Maakt ook de kleur lichter en geeft wildkenmerken zoals een aalstreep, wildstrepen op de benen, cobwebbing op het voorhoofd en schouderstrepen/schaduwen.
Van vos maakt het vos-dun, een hele lichte tint vos met donkerdere aalstreep en andere kenmerken, manen kunnen wat lichter zijn maar nooit wit zoals bij palomino. Op bruin geeft het bruin-dun, een kleur die erg op valk kan lijken, maar altijd te onderscheiden is door o.a. de aalstreep. Op zwart geeft het zwart-dun oftewel grullo (grulla in vrouwelijke vorm), een muisgrijze kleur met zwart masker, benen, aalstreep en andere kenmerken.
Dun is dominant.
Zilver, een verdunningsgen wat alleen inwerkt op zwart pigment. Het maakt op zwart de manen en staart grijzig tot spierwit en het lijf tot een chocotint bruin, soms richting grijs. Op bruin beïvloedt het alleen de zwarte delen, manen en staart idem als bij zwart, en de donkere points (benen) worden ook lichter, echter altijd donkerder dan het lijf. Op vos toont het niet, maar vossen kunnen het wel dragen. Op zwart heet de kleur zilverappel, op bruin zilverappelbruin.
Zilver is dominant. The Boss is een zilverappel (en geen chocolate palomino!)
Pearl, recent ontdekt nieuw verdunningsgen, en tot nu toen maar bij 2 tinkers/cobs geconstateerd. Het is een recessief, maar creme geactiveerd gen. Dat wil zeggen dat het bij alleen Pearl allen in homozygote vorm toont, maar als er bij 1 kopie Pearl ook nog een creme gen aanwezig is deze elkaar versterken.
Het geeft bij alleen pearl (homozygoot) op vos een hele lichte voskleur, lijkt op palomino zonder witte manen of dun zonder aalstreep. Op bruin geeft het een hele lichte kleur bruin, maar een duidelijk andere tint dan valk of dun, meer een amber-kleur met donkere points. Op zwart geeft het een soort leverkleur. Pearl + creme geeft paarden die qua kleur veel lijken op dubbel verdunde creme's, vaak ietsje donkerder.
Pearls hebben een rozige/leverkleurige huid en worden geboren met blauwe ogen die later amberkleurig worden.

Witpatronen:
Tobiano, oftewel platenbont, de meest bekende bontvariant. Geeft witte vlekken die vanaf de bovenlijn lijken te komen, ze kruisen ook altijd de bovenlijn (tussen de oren en puntje v.d. staartwortel). Geeft ook altijd 4 witte benen, geeft op zichzelf staand geen wit op het hoofd.
Tobiano is dominant.
Sabino, is technisch gezien geen bont, maar kan zoveel wit geven dat een paard bont lijkt. Geeft in minimale vorm witte benen en wit op het hoofd, en eventueel buikvlekken, maar kan ook bijna geheel witte paarden geven en alles er tussenin. Wit komt van onderaf en is vaak 'gevlamd'. Geeft ook stekelharigheid, die in extreme vorm ook wel Blagdon genoemd wordt, niet te verwarren met roan.
Sabino is dominant, maar lijkt een complex te zijn. Hoe meer 'delen' van het complex een paard heeftm hoe meer expressie. Hoe dat exact werkt is niet bekend.
Splashed White, lijkt qua plaats van de aftekeningen erg op sabino, maar is veel duidelijker afgetekend met scherpere randen (indien ook sabino aanwezig is wordt dit gemaskeerd). Geeft witte benen, wit vanaf de buik en vaak veel wit op het hoofd, waarbij de aftekeningen op het hoofd 'bottom-heavy' lijken te zijn, breder naar onderen toe. Geeft ook z.g.n. baldfaces, compleet witte hoofden. Is het enige gen bij tinkers wat blauwe ogen geeft.
Splash is onvolledig dominant, het toont homozygoot dus sterker dan heterozygoot, heterozygoot is het vaak nauwelijks als Splash te herkennen.
Roan, een gen wat zorgt voor witte haren gemengd met gekleurde haren op het lichaam, terwijl hoofd, benen, staart en manen donker blijven, heel herkenbaar patroon. Paarden veranderen met de seizoenen, vaak 's winters helemaal effen, 's zomers roan.
Wordt vaak foutief schimmel genoemd, een vosroan wordt bijvoorbeeld vaak roodschimmel genoemd, maar is het niet.
Roan is dominant, maar kan alleen in heterozygote vorm voorkomen, homozygoten zijn niet levensvatbaar en worden in het eerste stadium van de dracht weer geabsorbeerd.
Rabicano, is makkelijk te verwarren met roan of sabino. Geeft witte haren aan de basis van de staart (z.g.n. skunktail of coontail) en witte (stekel)haren in de flanken.
Dominant gen.
Appaloosa, een patroon waar ik toen ik het voor het eerst zag bij tinkers nogal van stond te kijken Haha! Maar het blijkt meer voor te komen dan je op het eerste gezicht zou denken.
Appaloosa bestaat eigenlijk uit 2 genen, het Leopard complex en het Pattern-gen. Alle appaloosa's hebben het Leopard complex, dat is het complex wat zorgt voor de basiskenmerken van appaloosa's, namelijk gestreepte hoeven, gevlekte mond en geslachtsdelen en mensenogen (wit sclera). Ook veroorzaakt het het z.g.n. appaloosa- of varnish roan. Deze paarden worden steeds lichter, tot bijna wit, behalve op delen waar bot dicht onder de huid ligt.
Om een appy patroon te krijgen (stippels), moet naast het Leopard ook Pattern aanwezig zijn. Pattern zonder Leopard doet niks.
Beiden zijn dominant, maar vererven onafhankelijk van elkaar.

Dat waren ze wel zo'n beetje Haha!
Er zijn dus maar heel weinig kleuren en patronen die (nog) niet bij tinkers gevonden zijn. Ik hou het heel aardig in de gaten wat er ontdekt wordt, en er zijn er echt maar twee(!) die niet gezien zijn, of iig nog niet bewezen.

Dat is qua bont Frame overo, een patroon wat wordt gezien bij Paints en bij minipaarden. Eigenlijk ben ik daar blij om, want hoewel het imo een van de mooiste patronen is (wit op het lijf aan de zijkanten, witte hoofden, blauwe ogen en volledig zwarte benen, en heel grillig getekend):
http://www.raisethebarfarms.com/stud-06-4.jpg
heeft het een groot nadeel. En dat is dat Overo alleen levensvatbaar is in heterozygote vorm, niet zoals bij roan dat het weer geabsorbeerd wordt, maar veulens worden levend geboren en zijn volledig wit. Met homozygoot Overo gaat het Overo Lethal White Syndrome gepaard (OWLS), deze veulens hebben een niet volledig ontwikkeld darmstelsel, en dat is 100% dodelijk, ze sterven binnen enkele uren of met veel pech 2 dagen aan verstopping en koliek.
Zou het gen voorkomen bij tinkers dan zou er héél veel aan voorlichting gedaan moeten worden....

Verder is er maar één verdunningsgen wat nog niet in gezien bij tinkers, en dat is champagne. Deze paarden lijken veel op Pearls, ook huids- en oogkleur is idem. Champagne is echter wel simpel dominant, en heeft door een typische haarstructuur een hele aparte glans, een metaalglans.
Gold Champagne (vos):
http://www.walkingproudfarms.com/goldie.jpg
Amber Champagne (bruin):
http://www.brownridgefarm.com/amber_champ.jpg
Classic Champagne (zwart):
http://www.brownridgefarm.com/classic.jpg
Ivory Champagne (+creme)
http://www.thundervalleywalkers.com/Com ... 1ajuly.jpg

* Veegt zweet weg * Clown

DianneM

Berichten: 9312
Geregistreerd: 10-03-05
Woonplaats: Alphen ad Rijn

Re: Kleur in de tinkerfokkerij: erfelijkheid enzo

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 28-07-07 00:16

woow, thanx voor je uitleg wederom Haha! Lijstje is ook meteen compleet zo geloof ik Bloos Maar op de link die Nuage geeft, staat dat Roan wel hoozygoot kan voorkomen, terwijl jij beschrijft dat het niet kan, omdat de vruchtjes geresorbeerd worden..

frenia

Berichten: 9429
Geregistreerd: 05-07-05
Woonplaats: Lierde (België)

Re: Kleur in de tinkerfokkerij: erfelijkheid enzo

Link naar dit bericht Geplaatst: 28-07-07 11:28

Bloos! Wow! OK dan!

grid

Berichten: 8816
Geregistreerd: 10-12-03
Woonplaats: Idyllisch Brabant

Re: Kleur in de tinkerfokkerij: erfelijkheid enzo

Link naar dit bericht Geplaatst: 28-07-07 11:33

OK dan! Cool Supertje weer een geweldige uitleg *LOL*

Bij Dun/ Wildkleur wil ik nog even toevoegen dat ook op vos een donkerder hoofd te zien is Ja zal even zoeken of ik een foto van ijslander heb die wildkleurvos is Knipoog als ze mooi rood zijn is dit echt een geweldig kleurtje Vingers aflikken

Zul je bij tinkers niet vaak zijn, maaruh: Zijn die zebrastrepen aan de benen trouwens ook altijd kenmerkend voor wildkleur of zit daar nog iets anders achter? zie je nl ook veel bij ijslanders Clown

[edit] fotootje, niet het mooiste voorbeeld Bloos
Afbeelding

Welke kleur is dit eigenlijk? wildkleurbruin of ?? vond hem erg leuk Vingers aflikken :
http://www.mijnalbum.nl/Foto-UAKTGPTL.jpg
http://www.mijnalbum.nl/Foto-FPOCFJWL.jpg
http://www.mijnalbum.nl/Foto-QMYVCXSY.jpg
Laatst bijgewerkt door grid op 28-07-07 11:42, in het totaal 2 keer bewerkt

Ariebren
Berichten: 8493
Geregistreerd: 06-01-06
Woonplaats: Goudswaard

Re: Kleur in de tinkerfokkerij: erfelijkheid enzo

Link naar dit bericht Geplaatst: 28-07-07 11:40

Deze quarter hengst heeft de "dun" kleur.

Afbeelding

En hier een echte Cremello.

Afbeelding

En dan hier het sooty gen.

Afbeelding
Laatst bijgewerkt door Ariebren op 28-07-07 12:06, in het totaal 3 keer bewerkt

Supertje

Berichten: 7200
Geregistreerd: 03-10-02
Woonplaats: Hoekse waard

Re: Kleur in de tinkerfokkerij: erfelijkheid enzo

Link naar dit bericht Geplaatst: 28-07-07 11:56

Grid, inderdaad zie je bij vos-dun ook een donker masker en ook donkerdere benen. Die zebrastrepen zijn kenmerkend voor dun inderdaad, dun is bij Ijslanders trouwens een heel veel voorkomend gen.
Ik heb tot nu toe maar 1 tinker gezien die echt overduidelijk dun was, dat was een grullo. Ook nog een hoogst waarschijnlijk bruin-dun, maar dat was erg lastig te zien doordat hij grotendeels wit was, vooral op de rug.

De tinker waarvan je foto's hebt geplaatst lijkt mij geen wildkleur buine (bruin-dun), eerder een erg sooty bruine of een fading black.

grid

Berichten: 8816
Geregistreerd: 10-12-03
Woonplaats: Idyllisch Brabant

Re: Kleur in de tinkerfokkerij: erfelijkheid enzo

Link naar dit bericht Geplaatst: 28-07-07 12:01

Haha! Bedankt Pling wat is fading black ook alweer (ben niet goed in engelse termen wat betreft kleuren Bloos ) die lichte vlekken gingen echt richting geel Ja beetje als valkkleur of zo Verward --> erg leuk/ apart *LOL*

KootMiraDrum

Berichten: 8392
Geregistreerd: 16-04-04
Woonplaats: Den Haag

Re: Kleur in de tinkerfokkerij: erfelijkheid enzo

Link naar dit bericht Geplaatst: 28-07-07 12:21

Ik twijfel over 't sooty bij de derde foto.

flettie

Berichten: 8655
Geregistreerd: 19-09-02
Woonplaats: Osterwald (Dld)

Re: Kleur in de tinkerfokkerij: erfelijkheid enzo

Link naar dit bericht Geplaatst: 28-07-07 15:31

KootMiraDrum schreef:
Ik twijfel over 't sooty bij de derde foto.

Dunla heeft (als ik het goed heb) ook Sooty en qua bruinslag lijkt ze erg op de merrie van Ariebren
Afbeelding

DianneM

Berichten: 9312
Geregistreerd: 10-03-05
Woonplaats: Alphen ad Rijn

Re: Kleur in de tinkerfokkerij: erfelijkheid enzo

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 28-07-07 16:52

ik denk dat de tinker van Grid's foto's een bruinbonte is met sooty EN Pangare/Mealy.

Tinker van Ariebren kan Sooty of zomerzwart zijn oftewel fading black.. Non-fading black heeft een blauwige glans, fading black een bruine. Heb je ook een foto van de zijkant Henk?

De 2 paarden op de foto van Flettie zijn allebei overduidelijk drager van Sooty.

flicka

Berichten: 5575
Geregistreerd: 17-08-02
Woonplaats: Brabantse land

Re: Kleur in de tinkerfokkerij: erfelijkheid enzo

Link naar dit bericht Geplaatst: 28-07-07 19:08

Alle lof voor Supertje, die er weer flink werk van heeft gemaakt Haha!

Nu is het wachten op de eerste champagne tinker, want oh oh, wat een mooie variëteiten in kleur zag ik in die links. Smullen.

DianneM

Berichten: 9312
Geregistreerd: 10-03-05
Woonplaats: Alphen ad Rijn

Re: Kleur in de tinkerfokkerij: erfelijkheid enzo

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 29-07-07 10:51

Zat me net te bedenken: kan Agouti ook op homozygoot worden getest?

Ariebren
Berichten: 8493
Geregistreerd: 06-01-06
Woonplaats: Goudswaard

Re: Kleur in de tinkerfokkerij: erfelijkheid enzo

Link naar dit bericht Geplaatst: 29-07-07 11:04

Teuntje111 schreef:
ik denk dat de tinker van Grid's foto's een bruinbonte is met sooty EN Pangare/Mealy.

Tinker van Ariebren kan Sooty of zomerzwart zijn oftewel fading black.. Non-fading black heeft een blauwige glans, fading black een bruine. Heb je ook een foto van de zijkant Henk?

De 2 paarden op de foto van Flettie zijn allebei overduidelijk drager van Sooty.


U vraagt en wij zoeken het op.
De vader is echt zwart bont, de moeder is bruinbont.

Afbeelding

Paps en mams.
http://www.mijnalbum.nl/Foto-86ZSBTH8.jpg

DianneM

Berichten: 9312
Geregistreerd: 10-03-05
Woonplaats: Alphen ad Rijn

Re: Kleur in de tinkerfokkerij: erfelijkheid enzo

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 29-07-07 11:13

Ik denk dat ze toch een fading black is, omdat haar flanken en hoofd ongeveer dezelfde kleur lijken te hebben.. Bij sooty lijkt het alsof de zwarte kleur van boven is komen vallen. De flanken en de snuit zijn gevrijwaard van sooty. Jouw paardje lijkt bovenop lichter te zijn als aan de onderkant van haar buik.

Mama van je veulen is trouwens vosbont met Flaxen Lachen Papa kan ook wel eens non-fading black zijn!

De enige non-fading black bonte hengst die ik in levende lijve heb gezien is The Offspring. Je kan bij hem ook heel duidelijk zien dat hij geen roodbruine gloed over zijn zwarte vacht heeft..
Afbeelding

Ariebren
Berichten: 8493
Geregistreerd: 06-01-06
Woonplaats: Goudswaard

Re: Kleur in de tinkerfokkerij: erfelijkheid enzo

Link naar dit bericht Geplaatst: 29-07-07 11:21

Cochise is ook een echte zwarte, foto's verkleuren vaak.
Maar kijk naar de oogrand en het oog zelf.. daar zie je het diep blauwe zwart.

DianneM

Berichten: 9312
Geregistreerd: 10-03-05
Woonplaats: Alphen ad Rijn

Re: Kleur in de tinkerfokkerij: erfelijkheid enzo

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 29-07-07 11:28

inderdaad ook helemaal geen roodgloed te bekennen bij Cochise Haha! De foto in de online stamboom van het ICS is helemaal overduidelijk!
Laatst bijgewerkt door DianneM op 29-07-07 11:31, in het totaal 1 keer bewerkt

frenia

Berichten: 9429
Geregistreerd: 05-07-05
Woonplaats: Lierde (België)

Re: Kleur in de tinkerfokkerij: erfelijkheid enzo

Link naar dit bericht Geplaatst: 29-07-07 11:29

Longacre Bro is ook een gitzwarte Ja

snowdon

Berichten: 26260
Geregistreerd: 07-11-01

Re: Kleur in de tinkerfokkerij: erfelijkheid enzo

Link naar dit bericht Geplaatst: 29-07-07 11:36

Venco ook dacht ik....
En Smithwicks

Maarre is het voorbeeld van Ariebren geen koffievos? Vos + sooty....

RTM
Berichten: 6135
Geregistreerd: 16-11-01

Re: Kleur in de tinkerfokkerij: erfelijkheid enzo

Link naar dit bericht Geplaatst: 29-07-07 15:01

frenia schreef:
Longacre Bro is ook een gitzwarte Ja


En Glen King Hill ook Knipoog

DianneM

Berichten: 9312
Geregistreerd: 10-03-05
Woonplaats: Alphen ad Rijn

Re: Kleur in de tinkerfokkerij: erfelijkheid enzo

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 29-07-07 18:01

snowdon schreef:
Maarre is het voorbeeld van Ariebren geen koffievos? Vos + sooty....


Marijke-Marieke van Ariebren is grijs geboren, dus nee Haha!

flettie

Berichten: 8655
Geregistreerd: 19-09-02
Woonplaats: Osterwald (Dld)

Re: Kleur in de tinkerfokkerij: erfelijkheid enzo

Link naar dit bericht Geplaatst: 29-07-07 19:03

Teuntje111 schreef:
snowdon schreef:
Maarre is het voorbeeld van Ariebren geen koffievos? Vos + sooty....


Marijke-Marieke van Ariebren is grijs geboren, dus nee Haha!

Grijze veulens worden (in principe) toch altijd zwart? Dat zou dan betekenen dat de merrie van Ariebren 'gewoon' een zwarte is die in de zon/zomer verkleurt.

DianneM

Berichten: 9312
Geregistreerd: 10-03-05
Woonplaats: Alphen ad Rijn

Re: Kleur in de tinkerfokkerij: erfelijkheid enzo

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 29-07-07 19:07

ja inderdaad. Een koffievos wordt "oranje" geboren, maar bij het verliezen van de veulenvacht kunnen ze zo goed als zwart zijn. Een bruin veulen met sooty wordt ook bruin geboren en kan daarna zo goed als zwart zijn..

flettie

Berichten: 8655
Geregistreerd: 19-09-02
Woonplaats: Osterwald (Dld)

Re: Kleur in de tinkerfokkerij: erfelijkheid enzo

Link naar dit bericht Geplaatst: 29-07-07 19:14