Vraag aan instructeurs: gewichtslimiet maneges

Moderators: Coby, balance, Dyonne, Sica, C_arola, Neonlight, Firelight

Toevoegen aan eigen berichten
 
 
Anoniem

Vraag aan instructeurs: gewichtslimiet maneges

Link naar dit bericht Geplaatst: 01-11-10 22:17

LET OP, mijn vraag is uitsluitend bestemd voor instructeurs en evt. manegehouders (voor zover aanwezig op bokt), dus NIET bedoeld als discussietopic over al dan niet (te) zware ruiters en invloed op rijden etc etc. Daar zijn andere topics voor.

Ik zou graag van medeinstructeurs willen weten hoe zij omgaan met een al dan niet formeel gestelde en gecommuniceerde gewichtslimiet per manegepaard.

- Hoe hebben jullie deze gewichtslimieten bepaald?
- En hoe daarna gecommuniceerd?
- Ging de limiet ook meteen in voor al bestaande klanten, of is 'ie gefaseerd ingevoerd?
- Hoe gingen klanten er mee om/wat waren de reacties?
- Krijgen jullie van je werkgever de gelegenheid om de limiet soepel toe te passen, als in 'wat zwaarder en goed rijdend' is niet zo'n probleem, maar 'op de grens en minder handige ruiter' wel?


Ik heb vorige week voor het eerst een van mijn leerlingen verloren wegens een te hoog gewicht en vond dat erg lastig om bespreekbaar te maken. Het was een nieuwe klant, paar keer gelest, en een vreselijk lief mens wat al keihard werkte om haar gewicht omlaag te krijgen. Wij zagen echter dat de paarden er te veel last van hadden en moesten hen dus uiteraard beschermen.
Ondanks dat ik er volledig achter sta, vind ik dit toch een lastig onderwerp om te bespreken met klanten. Pest is ook nog eens dat ik zelf ook bepaald geen lichtgewicht ben, alleen heb ik eigen paarden die ik geselecteerd heb op mijn eigen figuur en ben ik een nette ruiter...

Ik hoop dat jullie je ervaringen met mij willen delen, want ik verwacht nog een aantal van dergelijke gesprekken in de nabije toekomst.

Alvast dank!

_braaf_
Berichten: 29
Geregistreerd: 01-11-10

Link naar dit bericht Geplaatst: 01-11-10 22:21

bij onze manege hebben ze een gewichtslimiet van 95 kg.
Dat is per direct ingegaan
het staat op de site en de infofolder.

Anoniem

Re: Vraag aan instructeurs: gewichtslimiet maneges

Link naar dit bericht Geplaatst: 01-11-10 22:24

En hoe heb jij dat met evt. bestaande klanten die boven die limiet zitten gedaan? Heb jij die zelf aangesproken, of heeft je baas dat gedaan?
Hoe is er door de klanten op gereageerd? En hoeveel flexibiliteit heb jij nog binnen dat beleid?

Sascho

Berichten: 1594
Geregistreerd: 04-01-07
Woonplaats: apeldoorn

Re: Vraag aan instructeurs: gewichtslimiet maneges

Link naar dit bericht Geplaatst: 01-11-10 22:32

ik doe bosritten begleiden, is misschien ook wel een beetje vergelijkbaar maar alleen heb ik minder met vaste klanten te maken.

bij ons is 90 kg het max. we zijn soms wel iets flexibel maar houden ons wel aardig aan deze regel.
ik vind het ook vaak erg moeilijk als er mensen voor me staan dat ze willen rijden of zelfs al gereserveerd hebben om dan te zeggen, sorry u bent de zwaar

_braaf_
Berichten: 29
Geregistreerd: 01-11-10

Link naar dit bericht Geplaatst: 01-11-10 22:36

Sonja schreef:
En hoe heb jij dat met evt. bestaande klanten die boven die limiet zitten gedaan? Heb jij die zelf aangesproken, of heeft je baas dat gedaan?
Hoe is er door de klanten op gereageerd? En hoeveel flexibiliteit heb jij nog binnen dat beleid?


de klanten waren positief omdat verteld werd dat het voor de paarden hun gezondheid was.
er zaten op dat moment geen klanten boven de limiet.

ik werk er niet

Biskwie
Berichten: 2310
Geregistreerd: 22-12-08

Link naar dit bericht Geplaatst: 01-11-10 22:38

Misschien niet de beste manier, omdat BMI voor iedere lengte verschilt, maar dit is de tekst, die bij ons positief ontvangen is:

Citaat:
Zere paardenrug door zware ruiter
Veel paarden hebben rugpijn. Niet door foute belasting in de sport, niet door slecht passende zadels, maar simpelweg door ruiters met overgewicht. Uit liefde en verantwoordelijkheid voor de paarden stelde manege De Gompert in Hengelo gewichtslimieten in.

Overbelasting
Behalve uit het oogpunt van dierwelzijn besloot Henriët van Muiswinkel van manege De Gompert ook uit bedrijfsmatig standpunt een heel rigoureuze stap te nemen. „Elke manege heeft wel paarden die zo nu en dan uit de running zijn. Een spierpijntje, een kreupelheidje, dat hoort er allemaal bij. Wij hadden echter meerdere paarden die soms wel maanden achter elkaar niet in de les mee konden lopen.” In eerste instantie werd het verband met het teveel aan gewicht van de ruiter niet eens gelegd. De geblesseerde paarden van De Gompert kwamen onder ogen van de dierenarts, maar die kwam niet tot een sluitende diagnose. Het kreupelheidsonderzoek gaf geen uitsluitsel over het gebrek aan werkwilligheid bij de paarden. „We gingen daarna te rade bij de zadelmaker, instructeurs en bij de osteopaat.” Osteopaat Mariëlle Kamphorst komt al sinds jaar en dag op de manege. Eens per jaar behandelt ze de paarden, waarna de dieren een week of wat op vakantie het weiland in mogen. „Ondanks dat we onze paarden heel voorzichtig inzetten – maximaal twee uur per dag – en ze iedere week een dag vrij krijgen, vond Mariëlle veel blokkades in de ruggenwervels.” Met het uitsluiten van de piekbelasting, door de paarden gespreider in te zetten, en daarnaast het uitsluiten van drukpuntbelasting door het checken van de zadels, bleef alleen het gewicht van de ruiters over als oorzaak van de klachten. Tijd voor passende, voor sommige ruiters confronterende maatregelen.

Strijd tegen de kilo’s
Henriët vertelt: „Het mooie is dat bij bijna alle ruiters het kwartje is gevallen. Sommigen zijn een ware afvalrace begonnen in de strijd tegen de overtollige kilo’s, anderen, met een redelijk hoge BMI maar nog buiten de gevarenzone, zijn bewuster gaan eten. Daarmee sparen ze onze paarden en werken ze zelf aan een goede conditie en gezondheid.” Om te voorkomen dat ruiters zich gaan uithongeren of dat ze zich blesseren bij foutief sporten, heeft De Gompert twee voedingsconsulentes en een sportschool ruimte gegeven in haar manegeblad. Met voedingstips en bewegingsweetjes hoopt de manege dat al haar klanten naar hartenlust kunnen blijven paardrijden zonder dat de paarden daar onder hoeven te lijden

Gewichtafspraken
Manege De Gompert heeft in samenspraak met een sportschool en gewichtsconsulenten een ruitergewicht bepaald, gerelateerd aan de lengte van de ruiter. De tabel is volgens Henriët best wel schappelijk opgesteld: „We zijn uitgegaan van een Body Mass Index (BMI) van 25 en daar hebben we nog 5 kilo bij opgeteld.”

Wat is jouw BMI?
Je BMI reken je uit door je lichaamsgewicht te delen door je lengte in het kwadraat. Voorbeeld: een vrouw van 1,65 weeg 58 kilo. Haar BMI is 58 gedeeld door (1,65 x 1,65). De vrouw heeft met een BMI van 21,3 een gezond gewicht.

BMI > 30: je bent te zwaar, dit kan een gezondheidsrisico geven, afvallen is erg verstandig
BMI 25 - 30: je bent te zwaar; probeer niet aan te komen, ga gezonder eten en meer bewegen
BMI 18,5 - 25: je hebt een gezond gewicht
BMI < 18,5: je bent te licht, probeer regelmatig te eten en sla geen maaltijden over

Anoniem

Link naar dit bericht Geplaatst: 01-11-10 22:40

Dank je Braaf!

Sasjaaaa, misschien een hele rare vraag hoor, maar hoe 'controleer' jij gewicht? Ik heb zelf namelijk bijvoorbeeld een hele lange vent van bijna 2 meter, die er slank uitziet maar door zijn lengte toch wel wat kilootjes meebrengt.
Vraag jij gewoon hoeveel iemand weegt? Of schat je het zelf in?

Anoniem

Re: Vraag aan instructeurs: gewichtslimiet maneges

Link naar dit bericht Geplaatst: 01-11-10 22:44

Bedankt Biskwie, hier kan ik wat mee!

Sascho

Berichten: 1594
Geregistreerd: 04-01-07
Woonplaats: apeldoorn

Re: Vraag aan instructeurs: gewichtslimiet maneges

Link naar dit bericht Geplaatst: 06-11-10 20:14

nou ik schat zelf natuurlijk ook wel een beetje, kijk op 5 kilo kan ik natuurlijk ook niet zien, dan vraag ik het gewoon, en ja er zijn natuurlijk mensen die liegen maarja het blijft toch lastig, ik kan ze moeilijk op de weegschaal dwingen haha

mntj

Berichten: 111
Geregistreerd: 21-05-08

Re: Vraag aan instructeurs: gewichtslimiet maneges

Link naar dit bericht Geplaatst: 08-11-10 15:16

wij hebben perpaard en pony een gewichtlimiet. die staat ook op de boxen. zo weet iedereen waar ze eventueel op kunnen. soms vragen we wel eens ruiters naar hun gewicht. natuurlijk wordt er altijd wel een paar kilo's gejokt. hier houden we wel rekening mee hoor. helaas voor de wat zwaardere personen is de keus beperkt. uitterst gewicht is 95 kilo.
soms bij een goede ruiter of een paard wat wat eigenwijs en stout is maken we een uitzondering. omdat dat paard dan wat te weinig komt te lopen omdat de wat mindere ruiters er dan niet meer opdurven.
uurtje harder werken is beter dan een dag niet werken.

Kelly_Taco

Berichten: 6760
Geregistreerd: 27-10-03
Woonplaats: Bollenstreek

Re: Vraag aan instructeurs: gewichtslimiet maneges

Link naar dit bericht Geplaatst: 08-11-10 15:18

Ons standaard limiet is 85.

Maar per paard/pony hebben we een limiet.
Dat verschilt van 50kg tot 85kg.

Anoniem

Re: Vraag aan instructeurs: gewichtslimiet maneges

Link naar dit bericht Geplaatst: 08-11-10 19:00

Kunnen jullie ook aangeven hoe jullie die limieten bepaald hebben?
Ik vind bv 85 best wel weinig. Of ligt dat aan het paardenbestand?

marleeniej

Berichten: 636
Geregistreerd: 02-10-04
Woonplaats: Berry, Australia

Re: Vraag aan instructeurs: gewichtslimiet maneges

Link naar dit bericht Geplaatst: 09-11-10 11:02

Op de manege waar ik lesgeef hebben we al een paar keer dezelfde discussie gevoerd. Maar het is erg lastig om allereerst een limiet in te stellen en vervolgens dit zo te communiceren dat niemand zich aangevallen voelt. En vervolgens: hoe controleer je dat ook echt? Laat je mensen op een weegschaal staan of ga je uit van hun eigen inschatting?

Ik heb nog een vraag in deze: wordt er ook verschil gemaakt in ruiters die al kunnen rijden en beginnende ruiters? Immers een ruiter die al kan rijden zal meebewegen met het paard en daardoor de rug minder belasten dan een beginner.

Al met al heb ik dus (nog) geen concrete informatie maar ook wij zijn hier mee bezig en ik vind het erg interessant om te kijken hoe andere maneges deze kwestie hebben aangepakt/

Anoniem

Link naar dit bericht Geplaatst: 09-11-10 13:51

marleeniej schreef:
Ik heb nog een vraag in deze: wordt er ook verschil gemaakt in ruiters die al kunnen rijden en beginnende ruiters? Immers een ruiter die al kan rijden zal meebewegen met het paard en daardoor de rug minder belasten dan een beginner.


Dat is er ook eentje die mijn aandacht heeft ja. Wat mij betreft mag er 10 kilo verschil zitten tussen beginnend en gevorderd :j

marleeniej

Berichten: 636
Geregistreerd: 02-10-04
Woonplaats: Berry, Australia

Re: Vraag aan instructeurs: gewichtslimiet maneges

Link naar dit bericht Geplaatst: 09-11-10 14:28

Ik ben wel benieuwd naar hoe andere maneges een bepaald gewichtslimiet formuleren in, bijvoorbeeld, een huishoudelijk regelement oid.

Ik blijf vooral het feit of iemand kan rijden of niet een moeilijk punt vinden. 10 kilo verschil bij wat voor limiet? Denk dat daar ook nog een verschil in zit.

Overigens vind ik de methode hier boven over uitgaan van het BMI wel een goede. Je hebt namelijk al snel dat een wat langere man een hoger gewicht heeft en toch een paard minder in de weg zit dan een forsere, kleinere vrouw.

caro29
Berichten: 8280
Geregistreerd: 15-12-06

Re: Vraag aan instructeurs: gewichtslimiet maneges

Link naar dit bericht Geplaatst: 11-11-10 10:29

Op dit moment is er bij ons nog geen gewichtlimiet maar er zijn maar een paar manegepony's/paarden en dan geven wij wel aan dat de keuze zeer beperkt is. Zowiezo moet iedereen met krukje opstappen.
Mensen met echte zware overgewicht worden niet aangenomen maar bij ons zijn er alleen kinderen en geen volwassenen.

Zonnetje81
Berichten: 19739
Geregistreerd: 15-08-01
Woonplaats: Noord-Brabant

Re: Vraag aan instructeurs: gewichtslimiet maneges

Link naar dit bericht Geplaatst: 11-11-10 10:32

85 kg lijkt me indd weinig daarbij moet dan elke klant op de weegschaal? Er zijn ook mensen die ooit 30 kg aankomen.

Jos_M
Berichten: 70
Geregistreerd: 10-03-09
Woonplaats: Zuid Holland

Re: Vraag aan instructeurs: gewichtslimiet maneges

Link naar dit bericht Geplaatst: 11-11-10 14:29

Wij kijken naar wat een bepaald paard aan kan.

Er staat bij ons ook een halve belg en die kan echt wel 100 kilo aan.
Maar er staat ook een KWPN-er van 1.60 die niet meer dan 65 kilo aan kan.
Daar houden we dan uiteraard rekening mee.

Is er geen paard meer wat een bepaald gewicht kan hebben, kan de ruiter helaas niet rijden.

Kelly_Taco

Berichten: 6760
Geregistreerd: 27-10-03
Woonplaats: Bollenstreek

Link naar dit bericht Geplaatst: 11-11-10 14:41

Zonnetje81 schreef:
85 kg lijkt me indd weinig daarbij moet dan elke klant op de weegschaal? Er zijn ook mensen die ooit 30 kg aankomen.


85kg is inderdaad niet veel maar wij pleiten voor het behoud van onze paarden.
Daarbij hebben we een lange wachtlijst dus het is een eis die we kunnen stellen :j

En ja, iedere klant moet op de weegschaal 1x per jaar.
En bij eerdere twijfel al eerder.

Zonnetje81
Berichten: 19739
Geregistreerd: 15-08-01
Woonplaats: Noord-Brabant

Re: Vraag aan instructeurs: gewichtslimiet maneges

Link naar dit bericht Geplaatst: 11-11-10 14:43

Pfffff.... een meid van 1.80 weegt makkelijk 85 kg.... zonder echt dik te zijn... ??

Anoeska

Berichten: 5899
Geregistreerd: 01-01-03

Re: Vraag aan instructeurs: gewichtslimiet maneges

Link naar dit bericht Geplaatst: 11-11-10 15:59

Ja en? dat ze niet te dik is, maakt haar toch niet ineens lichter. Paard merkt alleen die 85 kilo hoor. Niet of dat een meid van 1.80 wel of niet goed staat.

Zonnetje81
Berichten: 19739
Geregistreerd: 15-08-01
Woonplaats: Noord-Brabant

Re: Vraag aan instructeurs: gewichtslimiet maneges

Link naar dit bericht Geplaatst: 11-11-10 16:04

Ja dat een paard makkelijk 85 kg kan dragen anders moeten alle mannen (van normaal formaat en niet van die bonestaken) meteen verboden worden nog paard te rijden...

Zooist

Berichten: 11073
Geregistreerd: 23-08-05
Woonplaats: Poortugaal

Link naar dit bericht Geplaatst: 11-11-10 16:11

Zonnetje81 schreef:
Pfffff.... een meid van 1.80 weegt makkelijk 85 kg.... zonder echt dik te zijn... ??

Nou, ik ben 1.86 en als ik 85 kilo zou wegen zou ik serieus flink aan de maat zijn hur. ;)

Zooist

Berichten: 11073
Geregistreerd: 23-08-05
Woonplaats: Poortugaal

Link naar dit bericht Geplaatst: 11-11-10 16:12

Biskwie schreef:
Misschien niet de beste manier, omdat BMI voor iedere lengte verschilt, maar dit is de tekst, die bij ons positief ontvangen is:

Citaat:
Zere paardenrug door zware ruiter
Veel paarden hebben rugpijn. Niet door foute belasting in de sport, niet door slecht passende zadels, maar simpelweg door ruiters met overgewicht. Uit liefde en verantwoordelijkheid voor de paarden stelde manege De Gompert in Hengelo gewichtslimieten in.

Overbelasting
Behalve uit het oogpunt van dierwelzijn besloot Henriët van Muiswinkel van manege De Gompert ook uit bedrijfsmatig standpunt een heel rigoureuze stap te nemen. „Elke manege heeft wel paarden die zo nu en dan uit de running zijn. Een spierpijntje, een kreupelheidje, dat hoort er allemaal bij. Wij hadden echter meerdere paarden die soms wel maanden achter elkaar niet in de les mee konden lopen.” In eerste instantie werd het verband met het teveel aan gewicht van de ruiter niet eens gelegd. De geblesseerde paarden van De Gompert kwamen onder ogen van de dierenarts, maar die kwam niet tot een sluitende diagnose. Het kreupelheidsonderzoek gaf geen uitsluitsel over het gebrek aan werkwilligheid bij de paarden. „We gingen daarna te rade bij de zadelmaker, instructeurs en bij de osteopaat.” Osteopaat Mariëlle Kamphorst komt al sinds jaar en dag op de manege. Eens per jaar behandelt ze de paarden, waarna de dieren een week of wat op vakantie het weiland in mogen. „Ondanks dat we onze paarden heel voorzichtig inzetten – maximaal twee uur per dag – en ze iedere week een dag vrij krijgen, vond Mariëlle veel blokkades in de ruggenwervels.” Met het uitsluiten van de piekbelasting, door de paarden gespreider in te zetten, en daarnaast het uitsluiten van drukpuntbelasting door het checken van de zadels, bleef alleen het gewicht van de ruiters over als oorzaak van de klachten. Tijd voor passende, voor sommige ruiters confronterende maatregelen.

Strijd tegen de kilo’s
Henriët vertelt: „Het mooie is dat bij bijna alle ruiters het kwartje is gevallen. Sommigen zijn een ware afvalrace begonnen in de strijd tegen de overtollige kilo’s, anderen, met een redelijk hoge BMI maar nog buiten de gevarenzone, zijn bewuster gaan eten. Daarmee sparen ze onze paarden en werken ze zelf aan een goede conditie en gezondheid.” Om te voorkomen dat ruiters zich gaan uithongeren of dat ze zich blesseren bij foutief sporten, heeft De Gompert twee voedingsconsulentes en een sportschool ruimte gegeven in haar manegeblad. Met voedingstips en bewegingsweetjes hoopt de manege dat al haar klanten naar hartenlust kunnen blijven paardrijden zonder dat de paarden daar onder hoeven te lijden

Gewichtafspraken
Manege De Gompert heeft in samenspraak met een sportschool en gewichtsconsulenten een ruitergewicht bepaald, gerelateerd aan de lengte van de ruiter. De tabel is volgens Henriët best wel schappelijk opgesteld: „We zijn uitgegaan van een Body Mass Index (BMI) van 25 en daar hebben we nog 5 kilo bij opgeteld.”

Wat is jouw BMI?
Je BMI reken je uit door je lichaamsgewicht te delen door je lengte in het kwadraat. Voorbeeld: een vrouw van 1,65 weeg 58 kilo. Haar BMI is 58 gedeeld door (1,65 x 1,65). De vrouw heeft met een BMI van 21,3 een gezond gewicht.

BMI > 30: je bent te zwaar, dit kan een gezondheidsrisico geven, afvallen is erg verstandig
BMI 25 - 30: je bent te zwaar; probeer niet aan te komen, ga gezonder eten en meer bewegen
BMI 18,5 - 25: je hebt een gezond gewicht
BMI < 18,5: je bent te licht, probeer regelmatig te eten en sla geen maaltijden over


Wat een onwijs goede en nette tekst zeg! En wat ontzettend goed dat ze zulke acties ondernemen!

Anoniem

Link naar dit bericht Geplaatst: 11-11-10 17:47

Sonja schreef:
LET OP, mijn vraag is uitsluitend bestemd voor instructeurs en evt. manegehouders (voor zover aanwezig op bokt), dus NIET bedoeld als discussietopic over al dan niet (te) zware ruiters en invloed op rijden etc etc. Daar zijn andere topics voor.


Mensen hou dit topic aub waar het voor bedoeld is? Wij zijn hier heel serieus mee bezig in het belang van onze paarden, de discussies kun je elders voeren, topics genoeg.