Psychologie (WO)

Moderators: Polly, Muiz, NadjaNadja, Telpeva, Essie73, ynskek, Ladybird

Toevoegen aan eigen berichten
 
 
Liedje

Berichten: 9898
Geregistreerd: 27-07-05
Woonplaats: Nijmegen

Psychologie (WO)

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 25-10-07 11:18

Wie denkt er overna of doet het?

Ik heb er een beetje gemengde gevoelens over. Aan de ene kant lijkt het me ontzettend gaaf, maar aan de andere kan is het een hele populaire studie op het moment...
Bovendien, wat kun je er allemaal mee? Ik ben bang dat ik niet geschikt ben als psychologe, ik trek het me allemaal teveel aan en zou er contstant mee bezig zijn. Das niet goed dus. Clown

Dus kom maar op met de tips, ervaringen, adviezen enzo! Haha!

Liedje

Berichten: 9898
Geregistreerd: 27-07-05
Woonplaats: Nijmegen

Re: Psychologie (WO)

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 26-10-07 20:14

Toch een kleine schop hoor. Clown Is er nou echt niemand? Verdrietig

Narya

Berichten: 5254
Geregistreerd: 23-12-06
Woonplaats: Den Haag

Re: Psychologie (WO)

Link naar dit bericht Geplaatst: 26-10-07 22:06

Toevallig had ik het gisteren nog over psychologie met twee studenten. Ik citeer: "psychologie is eigenlijk nauwelijks een studie". Oftewel, je hoefde er niets aan te doen. Tentamens kon je halen met een beetje leren, hoorcolleges en werkcolleges bezoeken was overbodig Tong uitsteken Wiskundige aanleg en biologie was geen overbodige luxe. Verder weet ik niet zoveel erover, maar mijn zusje denkt erover om het ook te gaan doen, dus ik moet dit onderwerp even voor haar volgen Knipoog

xSCWx

Berichten: 7219
Geregistreerd: 21-02-07

Re: Psychologie (WO)

Link naar dit bericht Geplaatst: 26-10-07 22:09

Mijn broer doet het (hbo studie) maar hij moet wel leren hoor, alleen is het niet zo veel inderdaad. Hij heeft ook wiskunde aan TU Delft gedaan en dat was echt 10x zo zwaar (elke dag tot 1u 's nachts in de boeken). Als je het interessant vind, is het sowieso al makkelijker. M'n broer moet ook 8u meewerken aan proefen van ouderjaars. (Hier krijgt hij soms ook geld voor geloof ik?)

sphinxie
Berichten: 816
Geregistreerd: 02-03-04

Re: Psychologie (WO)

Link naar dit bericht Geplaatst: 27-10-07 11:27

Ik studeer Psychologie aan de VU en ben nu bezig met afstuderen (afstudeerrichting Arbeid- en Organisatiepsychologie).

Psychologie is eigenlijk een hele brede studie, je kunt er veel kanten mee op. Mijn afstudeerrichting gaat globaal gezien in op gedrag in organisaties, en ik werk nu fulltime als Recruiter (jammer is dat dat niet bevorderlijk is voor de tijd die het afstuderen in beslag neemt). Ik heb dus al een baan voordat ik klaar ben, wat aangeeft dat er behoorlijk wat vraag is naar A&O psychologen op de arbeidsmarkt, maar dat is natuurlijk ook afhankelijk van de richting die je zelf op wilt.

Met de afstudeerrichting Klinische Psychologie kun je daarna verder studeren als GZ psycholoog, maar zo heb je bv. ook Ontwikkelingspsychologie, Biologische Psychologie, Neuropsychologie en Sociale Psychologie, waar je ook weer verschillende kanten mee op kunt. Mijn afstudeerrichting gaat in op allerlei verschillende aspecten op HR gebied. Verzuim, werving & selectie, organisatieveranderingen, persoonlijkheidsleer, sociale processen in organisaties, management en training/vorming zijn aspecten die behandeld worden.
Ik vond het een erg leuke studie, maar het is niet heel makkelijk. De statistiekvakken zijn erg pittig, net als vakken als biologische psychologie en neuropsychologie (Neuro heb ik slechts 5x over hoeven te doen...). Als je dan niet consequent colleges volgt haal je het zeker niet (en dan spreek ik nog niet over het goed bijhouden van de stof). Andere vakken zijn goed te doen, en eerlijk gezegd kost dat echt geen 40 uur per week. Nu ken ik weinig studenten die aan welke studie dan ook 40 uur per week moeten besteden, maar dat is een ander verhaal.
Bij mij waren werkcolleges over het algemeen verplicht, en moest je ook opdrachten tussentijds inleveren, presentaties geven of discussies leiden. Hoe verder ik kwam, hoe vaker ook colleges verplicht waren, ook omdat wij vaak gastdocenten hadden. Feit blijft dat je er echt geen 40 uur per week in hoeft te steken, maar denk er ook niet te makkelijk over (zo zijn er van de 30 mensen waarmee ik in het 3e jaar A&O ging doen, maar een stuk of 5 die geen vertraging hebben opgelopen).
Mocht je nog vragen hebben, stel ze gerust.

Liedje

Berichten: 9898
Geregistreerd: 27-07-05
Woonplaats: Nijmegen

Re: Psychologie (WO)

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 27-10-07 14:07

Wow sphinxie! Wat een geweldige uitleg! Ik denk dat er binnenkort nog zeker wel een pb'tje jouw kant op gaat! Dankjewel! Lachen

Cuddie_

Berichten: 1442
Geregistreerd: 30-06-05
Woonplaats: Heerlen, Limburg

Re: Psychologie (WO)

Link naar dit bericht Geplaatst: 28-10-07 22:25

Ik heb Psychologie gewoon als vak in mijn studie. Het is behoorlijk interessand vind ik, maar ik dacht zelf altijd dat het veel leerwerk was als je het echt ging studeren Clown

Tatiane

Berichten: 3485
Geregistreerd: 17-04-06
Woonplaats: Leopoldsburg

Re: Psychologie (WO)

Link naar dit bericht Geplaatst: 29-10-07 15:21

Ik weet niet heel goed wat nu bij jullie met "WO" bedoeld wordt... Maar goed. Ik heb een jaar psychologie gestudeerd aan de KULeuven.

Dat je nauwelijks iets moet doen om te slagen, moet ongetwijfeld komen van hoogbegaafde studenten.. Voor de normale student is het toch niet zo eenvoudig. In Leuven ligt het slaagpercentage in het eerste jaar psychologie op ongeveer 50%.
Ik ben er in het eerste jaar ook niet doorgeraakt. Ik was, zonder herexamens, op 4 van de 10 vakken geslaagd. Ik heb verder geen herexamens gedaan, omdat ik de wetenschappelijke vakken toch nooit had kunnen halen. Ik studeer nu sociaal werk op de hogeschool, en ben in mijn eerste jaar in eerste zit geslaagd met 66%, als enige geslaagde van mijn klas (ongeveer een 30tal mensen). Dit om toch maar eventjes aan te geven dat ik niet de überdom ben.

Het wetenschappelijke gedeelte is zeker niet te onderschatten. Mijn wiskunde is in het middelbaar altijd heel goed geweest, altijd bij de betere van de klas. Toch was de statistiek op bepaalde momenten net chinees Lachen. Ik zat bij mensen in de klas die in het middelbaar een richting hadden gevolgd met 8uur wiskunde per week, en die toch 4 keer hebben moeten proberen om voor de statistiek van het eerste jaar te slagen.
Ook neurofysiologie is een behoorlijk pittige cursus, waar toch echt serieus aanleg voor biologie/chemie nodig is.

Ik vind het uiteindelijk niet erg dat ik ermee gestopt ben. Ik vind het jammer dat ik niet meer in Leuven kan studeren, maar de studie? Nee. Als afgestudeerde psycholoog is het daarnaast ook nog eens heel erg moeilijk om werk te vinden in de psychologie. Er is zo een oververzadiging van de markt dat de meesten toch ergens anders te recht komen.

efaa

Berichten: 1817
Geregistreerd: 13-08-06
Woonplaats: Brabant

Re: Psychologie (WO)

Link naar dit bericht Geplaatst: 29-10-07 15:25

ik studeer ook psychologie,ik doe dat zelf in nijmegen, en dat je er niks voor hoeft te doen is niet waar! in andere steden misschien maar in nijmegen moet je er wel degelijk iets voor doen! ik vind het zelf een hele leuke studie!! Veel mensen niet niet veel van de studie psychologie weten denken dat het een studie is waar je aleen maar therapaut mee kan worden(wat je ziet op tv) dit is echt grote onzin. Dit kan wel maar er zijn nog zo veel meer richtingen waar je je in kan specialiseren. Je kunt echt heel veel kanten op met psychologie en dat vind ik juist zo leuk!

Belsje

Berichten: 3506
Geregistreerd: 28-10-02
Woonplaats: Belgisch Limburg

Re: Psychologie (WO)

Link naar dit bericht Geplaatst: 29-10-07 15:27

Ik zit in mijn laatstje psychologie in brussel (unief), optie arbeids- en organisatiepsychologie. Daar is godzijdank nog wel een vrij grote markt voor. We studeren normaal met een 15-tal personen af dit jaar. De witte sector is inderdaad minder aangenaam om werk te vinden.

Denk dat hier ook ongeveer zo'n 50% slaagpercentage gaat zijn ... Zijn er veel weggevallen. Maar al bij al vond ik het een interessante en leuke studie. Ik heb veel minder uren aan studeren gespendeerd dan kotgenootjes die burgerlijk ingenieur deden ... Maar toch zeker ook niet weinig uren.
1 jaar gebist omdat ik in het ziekenhuis gelegen heb, en daardoor een aangepast traject gekregen.

Soda

Berichten: 921
Geregistreerd: 21-08-04

Re: Psychologie (WO)

Link naar dit bericht Geplaatst: 29-10-07 15:37

Ik heb afgestudeerd neuropsycholoog en kijk met plezier terug op m'n studie. Het is inderdaad ontzettend breed en je hoeft absoluut geen praat-over-akelige-dingen-uit-je-verleden-psycholoog mee te worden Knipoog Ik heb voor neuropsychologie gekozen omdat het veel minder abstract voor me is dan persoonlijkheidsstoornissen en trauma's enzo. Uiteindelijk heb ik tijdens mijn studie wel weer meegelopen bij psychiatrie en ik bleek het veel leuker te vinden dan ik gedacht had, maar mijn hart ligt echt bij de neuropsychologie.
Dit typte ik een hele tijd geleden ergens in een topic:
Citaat:
Ik heb VWO gedaan (eigenlijk gymnasium) met natuurkunde, scheikunde, biologie en wiskunde B. Ik ben van voor de Tweede Fase, weet ook niet precies welk profiel dit zou zijn, iets van Natuur&Techniek gok ik? Voor psychologie is wiskunde A of B verplicht.
Ik ben begonnen met psychologie omdat ik uitgeloot was voor geneeskunde en graag een beetje een brede studie wilde doen. Uiteindelijk ben ik er niet meer mee gestopt.
Psychologie is een beetje het prototype van een universitaire opleiding: veel studenten, weinig hoorcolleges, veel zelfstudie, weinig persoonlijke aandacht. Voor mij werkt dat prima, ik vind het heerlijk mijn eigen tijd in te kunnen delen en hoef niet "bij het handje" te worden gehouden. Maar dat is niet voor iedereen zo; sommige mensen vinden het prettiger om meer contacturen te hebben, meer begeleiding en minder zelfstudie. Daar is niets mis mee, maar je moet je dan wel bedenken dat psychologie niet zo'n geschikte studie voor je is.
Ik heb gemiddeld ongeveer tien uur in de week college, erg weinig dus. De rest wordt je geacht zelf thuis te doen. Bij psychologie moet je vooral erg veel lezen, met name Engelse literatuur. Vaak iets van 100-150 bladzijden per week. Bij ons (ik studeer in Utrecht) hebben we 8 weken les en daarna tentamen week. Tentamens gaan vaak over boeken van 500-700 bladzijden. Bedenk ook dat het een erg theoretische studie is, pas na twee jaar begin je met dingen oefenen op elkaar, en zelfs dat is nog minimaal. Bij psychologie is het een beetje zo: je leert 4 jaar lang heel veel dingen en doet heel veel kennis op, en als je afgestudeerd bent ga je leren die dingen toe te passen in de praktijk.
Wat voor veel mensen een struikelblok is, is de statistiek. Bij mijn opleiding krijg je 5 statistiekvakken. Veel mensen lopen hier op vast, zlef heb ik er weinig moeite mee gehad. Als je een beetje goed was in wiskunde op school, dan moet dat lukken.
Ik vind het een ontzettend leuke studie. Het is heel breed en in je tweede jaar moet je een afstudeerrichting kiezen; ik heb gekozen voor klinische neuropsychologie. Hierbij ga je werken met mensen met een hersenbeschadiging (auto-ongeluk, herseninfarct etc.) en onderzoeken wat mensen wel en wat ze niet meer kunnen. Heel veel mensen denken dat je met psychologie altijd zo'n "praat-therapeut" wordt, die zijn patiënten op een sofa legt en vraagt: "wat is je probleem? Vertel er eens over?." Dat is dus niet waar, het is heel breed. Je hebt psychologen die werken met kinderen, psychologen die werken bij bedrijven, psychologen die werken bij de overheid, psychologen in revalidatiecentra...


Waar je wel echt rekening mee moet houden is dat de arbeidsmarkt echt overvol is met psychologen. Zeker als je kiest voor klinische/ontwikkelings/neuropsychologie. A&O is iets beter dacht ik. Het kan zomaar zijn dat je een tijd werkeloos bent na je studie omdat er te veel mensen zijn en te weinig banen. Ik was me daar niet bewust van toen ik begon, het valt me behoorlijk tegen en dat vind ik ook het enige grote nadeel aan psychologie.

Liedje

Berichten: 9898
Geregistreerd: 27-07-05
Woonplaats: Nijmegen

Re: Psychologie (WO)

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 29-10-07 18:38

Met WO bedoel ik wetenschappelijk onderwijs, universitair dus. Knipoog
Met de kansen op de arbeidsmarkt houd ik rekening. Ja

s6801881

Berichten: 7687
Geregistreerd: 26-09-07
Woonplaats: Groningen

Re: Psychologie (WO)

Link naar dit bericht Geplaatst: 29-10-07 19:52

Ik wil ook heel graag psychologie gaan studeren. In Enschede, zodat ik mijn paard nog even kan houden. Volgens velen ben ik ook wel geschrikt voor dat werk. Ik wil graag na mijn master een opleiding tot GZ-psycholoog volgen, en misschien daarna nog specialiseren tot klinisch psycholoog.

Ik heb ook gehoord dat je kansen op de arbeidsmarkt ontzetten gering zijn, en dat je wel 2 jaar zonder werk kan zitten... Weet iemand of die info correct is?

Wat ik wel weet is dat voor instellingen in de geestelijke gezondheidszorg vaak erg lange wachtlijsten zijn (voor de cliënten). Hoe kan het dan dat er daarnaast zoveel werkloze (goede) psychologen rondlopen?

En kan je met je master psychologie ook eerst aan het werk op een plek voor een HBO psycholoog? Zoals op een school als leerlingbegeleider of zoiets?

Groetjes,
MLoeser

Saar4
Berichten: 2399
Geregistreerd: 26-11-02

Re: Psychologie (WO)

Link naar dit bericht Geplaatst: 29-10-07 20:42

MLoeser schreef:
Citaat:
Ik wil ook heel graag psychologie gaan studeren. In Enschede, zodat ik mijn paard nog even kan houden. Volgens velen ben ik ook wel geschrikt voor dat werk. Ik wil graag na mijn master een opleiding tot GZ-psycholoog volgen, en misschien daarna nog specialiseren tot klinisch psycholoog.

Ik heb ook gehoord dat je kansen op de arbeidsmarkt ontzetten gering zijn, en dat je wel 2 jaar zonder werk kan zitten... Weet iemand of die info correct is?

Wat ik wel weet is dat voor instellingen in de geestelijke gezondheidszorg vaak erg lange wachtlijsten zijn (voor de cliënten). Hoe kan het dan dat er daarnaast zoveel werkloze (goede) psychologen rondlopen?

En kan je met je master psychologie ook eerst aan het werk op een plek voor een HBO psycholoog? Zoals op een school als leerlingbegeleider of zoiets?


Die info is redelijk correct. De kansen op de arbeidsmarkt zijn zeer slecht. De wachtlijsten bestaan omdat er te weinig GZ psychologen zijn. Als basispsycholoog mag je niks. Je kan alleen onder supervisie werken. Wil je echt zelfstandig psycholoog worden dan moet je de GZ opleiding doen maar daar zijn maar heel weinig plaatsen voor. Meer plaatsten kunnen niet gecreëerd worden omdat dat voor de instellingen financieel niet haalbaar is.

Je kan met je master psychologie wel op een lagere functie werken. Ik ken eigenlijk geen instelling die HBO-ers aanneemt. Als je kan kiezen tussen een HBO-er en honderden psychologen is de keus niet zo moeilijk.

Ik ben zelf bijna klaar met biologische en neuropsychologie. Ik ben via mijn stage in een baan terechtgekomen. Ik werk 1 tot 3 dagen in de week en doe vooral diagnostisch werk. Daarnaast kan ik misschien gaan promoveren. Ik heb veel mazzel gehad maar ideaal is het niet. Met een paar dagen werken verdien ik in elk geval niet veel. Promoveren kan ook alleen als ik de financiering rond kan krijgen. Ik doe het niet als ik niet betaald wordt, ik moet ook leven. Ik heb binnenkort een studiekeuze onderzoek omdat ik misschien iets heel anders wil gaan doen. Ik baal er onwijs van dat aan het begin van de studie niet gewoon eerlijk wordt gezegd dat de arbeidsmarkt voor psychologen zo slecht is. Als ik opnieuw zou mogen kiezen zou ik zeker niet voor psychologie kiezen.

MacavityL

Berichten: 4020
Geregistreerd: 10-03-03
Woonplaats: Amsterdam

Re: Psychologie (WO)

Link naar dit bericht Geplaatst: 29-10-07 22:57

MLoeser schreef:
Ik wil graag na mijn master een opleiding tot GZ-psycholoog volgen


Verwacht niet dat je na je master gelijk de GZ opleiding kan gaan volgen, hier kom je vrijwel niet in zonder werkervaring..

s6801881

Berichten: 7687
Geregistreerd: 26-09-07
Woonplaats: Groningen

Re: Psychologie (WO)

Link naar dit bericht Geplaatst: 30-10-07 08:44

Is psychologie dan eigenlijk wel een verstandige keuze? Ik hoor er namelijk niet erg veel positiefs over...

MacavityL schreef:
Verwacht niet dat je na je master gelijk de GZ opleiding kan gaan volgen, hier kom je vrijwel niet in zonder werkervaring..


Wat kun je dan het beste doen?

En wat kan je eigenlijk na je master?

Saar4 schreef:
Je kan met je master psychologie wel op een lagere functie werken. Ik ken eigenlijk geen instelling die HBO-ers aanneemt. Als je kan kiezen tussen een HBO-er en honderden psychologen is de keus niet zo moeilijk.


Ik weet toevallig dat er bij ons op school een leerlingbegeleider werkt met HBO psychologie, en vroeg me af of je dan op zo'n positie ook kan solliciteren. Onder het mom: dan heb je in ieder geval werk...

Soda

Berichten: 921
Geregistreerd: 21-08-04

Re: Psychologie (WO)

Link naar dit bericht Geplaatst: 30-10-07 11:28

Of het een verstandige keus is, kun je alleen zelf beslissen. Ik kan alleen uitgaan van mijn eigen ervaring. Toen ik begon met psychologie was ik me niet bewust van het feit dat het lastig is om aan werk te komen na je afstuderen. Ik kwam daar pas halverwege mijn studie achter, daar schrok ik best van, maar ja, dan stop je ook niet meer met je studie. Daarom zeg ik het wel meteen als iemand met vraagt of psychologie een leuke studie is.
Het hele punt is eigenlijk de GZ-opleiding. Als je die eenmaal afgerond hebt, ben je echt gewild en kom je zo aan een leuke baan. Maar voor je daar bent... Uiteindelijk lukt het iedereen die het wil om er in te komen, maar dat kan wel twee jaar duren. En in die twee jaar zal je werkervaring op moeten doen, soms slecht of zelfs niet-betaald. Als je naar Friesland wil verhuizen vergroot je bijvoorbeeld ook je kansen. Die dingen moet je er voor over hebben en je zult bij jezelf na moeten gaan of je dat hebt. En het kan erg frustrerend zijn als iedereen om je heen binnen no-time aan het werk komt, er overal wordt gepraat over de goede werkgelegenheid en je bent zelf nog een beetje aan het bijbeunen voor een sneu salaris. Maar aan de andere kant, dat duurt ook maar een paar jaar, dan kan je met de opleiding beginnen en dan heb je uiteindelijk het leukste beroep dat er is Lachen

Celine_M

Berichten: 1414
Geregistreerd: 08-10-06
Woonplaats: Destelbergen, België

Re: Psychologie (WO)

Link naar dit bericht Geplaatst: 30-10-07 11:32

Ik ben ook aan het twijfelen tussen een aantal studierichtingen voor volgend jaar, en een ervan is psychologie. Ik blijf dit dus ook even volgen, vind het erg interessant om jullie ervaringen te lezen.

s6801881

Berichten: 7687
Geregistreerd: 26-09-07
Woonplaats: Groningen

Re: Psychologie (WO)

Link naar dit bericht Geplaatst: 30-10-07 14:14

Soda schreef:
Of het een verstandige keus is, kun je alleen zelf beslissen. Ik kan alleen uitgaan van mijn eigen ervaring. Toen ik begon met psychologie was ik me niet bewust van het feit dat het lastig is om aan werk te komen na je afstuderen. Ik kwam daar pas halverwege mijn studie achter, daar schrok ik best van, maar ja, dan stop je ook niet meer met je studie. Daarom zeg ik het wel meteen als iemand met vraagt of psychologie een leuke studie is.
Het hele punt is eigenlijk de GZ-opleiding. Als je die eenmaal afgerond hebt, ben je echt gewild en kom je zo aan een leuke baan. Maar voor je daar bent... Uiteindelijk lukt het iedereen die het wil om er in te komen, maar dat kan wel twee jaar duren. En in die twee jaar zal je werkervaring op moeten doen, soms slecht of zelfs niet-betaald. Als je naar Friesland wil verhuizen vergroot je bijvoorbeeld ook je kansen. Die dingen moet je er voor over hebben en je zult bij jezelf na moeten gaan of je dat hebt. En het kan erg frustrerend zijn als iedereen om je heen binnen no-time aan het werk komt, er overal wordt gepraat over de goede werkgelegenheid en je bent zelf nog een beetje aan het bijbeunen voor een sneu salaris. Maar aan de andere kant, dat duurt ook maar een paar jaar, dan kan je met de opleiding beginnen en dan heb je uiteindelijk het leukste beroep dat er is Lachen


Het lijkt me inderdaad heel erg leuk, en uit je verhaal begrijp ik dat je als GZ-psycholoog wel sneller aan werk komt. Gezien dat mijn doel is ga ik ervoor.

Ik kan dan mischien daarvoor niet betaald werken, maar 's avonds en in de weekenden geef ik dan wel rijles en grondwerk/VD les aan mensen. Zo komen er iig centen binnen, en doe ik iets wat ík leuk vind. Wat je in eerste instantie verdient intereseerd me niet zo. Ik zie het liever ruimer...

En Soda werk jij nu ook als psycholoog en waar dan?

En nog iets... Ik heb gezien dat ik hier in de regio dan die opleiding kan volgen bij Adhesie (tot GZ- en dan klinisch psycholoog) weet iemand hoe dat zit? (Ik loop nu wel wat op de zaken vooruit Tong uitsteken)

s6801881

Berichten: 7687
Geregistreerd: 26-09-07
Woonplaats: Groningen

Re: Psychologie (WO)

Link naar dit bericht Geplaatst: 30-10-07 14:17

leuk forum BTW Lachen