Ik heb afgestudeerd neuropsycholoog en kijk met plezier terug op m'n studie. Het is inderdaad ontzettend breed en je hoeft absoluut geen praat-over-akelige-dingen-uit-je-verleden-psycholoog mee te worden
Ik heb voor neuropsychologie gekozen omdat het veel minder abstract voor me is dan persoonlijkheidsstoornissen en trauma's enzo. Uiteindelijk heb ik tijdens mijn studie wel weer meegelopen bij psychiatrie en ik bleek het veel leuker te vinden dan ik gedacht had, maar mijn hart ligt echt bij de neuropsychologie.
Dit typte ik een hele tijd geleden ergens in een topic:
Citaat:
Ik heb VWO gedaan (eigenlijk gymnasium) met natuurkunde, scheikunde, biologie en wiskunde B. Ik ben van voor de Tweede Fase, weet ook niet precies welk profiel dit zou zijn, iets van Natuur&Techniek gok ik? Voor psychologie is wiskunde A of B verplicht.
Ik ben begonnen met psychologie omdat ik uitgeloot was voor geneeskunde en graag een beetje een brede studie wilde doen. Uiteindelijk ben ik er niet meer mee gestopt.
Psychologie is een beetje het prototype van een universitaire opleiding: veel studenten, weinig hoorcolleges, veel zelfstudie, weinig persoonlijke aandacht. Voor mij werkt dat prima, ik vind het heerlijk mijn eigen tijd in te kunnen delen en hoef niet "bij het handje" te worden gehouden. Maar dat is niet voor iedereen zo; sommige mensen vinden het prettiger om meer contacturen te hebben, meer begeleiding en minder zelfstudie. Daar is niets mis mee, maar je moet je dan wel bedenken dat psychologie niet zo'n geschikte studie voor je is.
Ik heb gemiddeld ongeveer tien uur in de week college, erg weinig dus. De rest wordt je geacht zelf thuis te doen. Bij psychologie moet je vooral erg veel lezen, met name Engelse literatuur. Vaak iets van 100-150 bladzijden per week. Bij ons (ik studeer in Utrecht) hebben we 8 weken les en daarna tentamen week. Tentamens gaan vaak over boeken van 500-700 bladzijden. Bedenk ook dat het een erg theoretische studie is, pas na twee jaar begin je met dingen oefenen op elkaar, en zelfs dat is nog minimaal. Bij psychologie is het een beetje zo: je leert 4 jaar lang heel veel dingen en doet heel veel kennis op, en als je afgestudeerd bent ga je leren die dingen toe te passen in de praktijk.
Wat voor veel mensen een struikelblok is, is de statistiek. Bij mijn opleiding krijg je 5 statistiekvakken. Veel mensen lopen hier op vast, zlef heb ik er weinig moeite mee gehad. Als je een beetje goed was in wiskunde op school, dan moet dat lukken.
Ik vind het een ontzettend leuke studie. Het is heel breed en in je tweede jaar moet je een afstudeerrichting kiezen; ik heb gekozen voor klinische neuropsychologie. Hierbij ga je werken met mensen met een hersenbeschadiging (auto-ongeluk, herseninfarct etc.) en onderzoeken wat mensen wel en wat ze niet meer kunnen. Heel veel mensen denken dat je met psychologie altijd zo'n "praat-therapeut" wordt, die zijn patiënten op een sofa legt en vraagt: "wat is je probleem? Vertel er eens over?." Dat is dus niet waar, het is heel breed. Je hebt psychologen die werken met kinderen, psychologen die werken bij bedrijven, psychologen die werken bij de overheid, psychologen in revalidatiecentra...
Waar je wel echt rekening mee moet houden is dat de arbeidsmarkt echt overvol is met psychologen. Zeker als je kiest voor klinische/ontwikkelings/neuropsychologie. A&O is iets beter dacht ik. Het kan zomaar zijn dat je een tijd werkeloos bent na je studie omdat er te veel mensen zijn en te weinig banen. Ik was me daar niet bewust van toen ik begon, het valt me behoorlijk tegen en dat vind ik ook het enige grote nadeel aan psychologie.