Moderators: Mjetterd, Dani, ynskek, Ladybird, xingridx, Polly, Hanmar
PattyOosten schreef:Het zou een mooie boel worden als we steeds stoppen met werken als het boven de 30 of onder de 0 komt zeg. Hartstikke fijn als je je rooster aan de temperatuur aan kunt passen, maar als het niet kan, kan het gewoon niet.
Cayenne schreef:cheyentic schreef:er zijn wel bedrijven welke een tropenrooster draaien, en dan heb ik het mn over het werk in de kassen. Heb jaren als vakantiebaan in de rozen gewerkt en dan werkte we van 6-12 en dan van 19-21uur.. vond het wel prettig.
Wat grappig, bij ons wat het weer heel anders.
Wij werkten van 6 tot 5, en als het echt heel warm was geweest moesten we s'avonds nog van 7 tot 9 nasnijden. Dan bleven we wel eten bij m'n baas trouwens.
Hoppje schreef:PattyOosten schreef:Het zou een mooie boel worden als we steeds stoppen met werken als het boven de 30 of onder de 0 komt zeg. Hartstikke fijn als je je rooster aan de temperatuur aan kunt passen, maar als het niet kan, kan het gewoon niet.
Helemaal met je eens! Het is hier ook een keertje warm en "iedereen" begint meteen te klagen
Dat zou dus inhouden dat de mensen in de landen waar het continu boven de 25 gr. is (en het woord airco vaak nog niet eens kennen) nooit hoeven te werken
cheyentic schreef:Cayenne schreef:cheyentic schreef:er zijn wel bedrijven welke een tropenrooster draaien, en dan heb ik het mn over het werk in de kassen. Heb jaren als vakantiebaan in de rozen gewerkt en dan werkte we van 6-12 en dan van 19-21uur.. vond het wel prettig.
Wat grappig, bij ons wat het weer heel anders.
Wij werkten van 6 tot 5, en als het echt heel warm was geweest moesten we s'avonds nog van 7 tot 9 nasnijden. Dan bleven we wel eten bij m'n baas trouwens.
datzijn wel heel lange dagen dan zeg
Citaat:Bij temperaturen van dik boven de 30 graden moet je allerlei maatregelen nemen om het werk nog een beetje gezond te houden.
Minder werken, vooral minder lang achter elkaar werken, vaker pauzeren in koele ruimtes, genoeg drinken (bij lichamelijke inspanning is sportdrank aan te bevelen), en indien mogelijk aangepaste kleding. Welke maatregelen precies gewenst zijn moet per geval worden bekeken door deskundigen, bijvoorbeeld door een arbeidshygienist van de arbo-dienst, die bij de beoordeling van de situatie gebruik kan maken van diverse meetmethoden.
's Zomers zijn er vaak problemen met werken in de warmte. Ook kantoorpersoneel heeft ermee te maken. Altijd is weer de vraag: bij welke temperatuur moet je maatregelen nemen? Bij welke temperatuur mag of moet je ophouden met werken?
Met de invoering van het arbobesluit in 1997 werd de zogenoemde PMV-index gelanceerd. Deze index is de uitkomst van een uiterst ingewikkelde berekening die allerlei zaken meeneemt: temperatuur, luchtvochtigheid, luchtsnelheid, kleding en te verrichten werkzaamheden.
De stelling is vervolgens dat het binnenklimaat behaaglijk is als de PMV-index tussen de 0,5 en -0,5 ligt of als minder dan 10% van de werkzame personen klachten over het klimaat meer zal hebben.
Een overschrijding van deze normen gedurende 10% van de werktijd wordt overigens acceptabel gevonden.
Het probleem is dat deze officiële norm heel ingewikkeld in elkaar zit: het vraagt een hoop meet- en rekenwerk.
Op basis van deze norm en van ervaringen met praktijksituaties hanteert FNV Bondgenoten de volgende, praktische vuistregel :
* Boven de 26 graden is er sprake van extra belasting; dan moet overleg plaatsvinden over mogelijke maatregelen zoals koele ruimtes om te pauzeren, extra ventilatie, e.d.
* Voor (zittend) kantoorwerk geldt een maximum temperatuur van 30 graden.
* Voor licht werk geldt een maximum temperatuur van 28 graden.
* Voor intensief werk geldt een maximum temperatuur van 26 graden, mits er een voelbare luchtstroom is - anders maximaal 25 graden.
* Voor zeer intensief werk is de maximum temperatuur 25 graden met een voelbare luchtstroom, 23 graden zonder luchtbeweging.
* Als de temperatuur boven het maximum uitkomt moet alles gedaan worden om de belasting zo laag mogelijk te houden: korter werken, zo kort mogelijk aaneengesloten werken, pauzeren in koele ruimtes, aangepaste kleding, extra ventilatie, veel (sportdrank) drinken, luchtkoelingstechniek installeren voor een meer structurele aanpak.
Cayenne schreef:Waar ik werkte was het wel een middelgrote kas. Dan waren we op bloedhete dagen pas rond een uur of 2 klaar met snijden, en dan moesten ze allemaal nog gebost worden
en ondertussen groeien ze natuurlijk flink door, dus goed rauw snijden en evt s'avonds nog nasnijden.
Waren idd erg drukke dagen. Achteraf vraag ik me nog af hoe ik het heb volgehouden, want vrije dagen waren er gewoon niet bij
Maar het was wel erg gezellie en dat doet ook een hele hoop goed. Dan ga je imo ook beter met de werkomstandigheden om.
LuckySil schreef:Ik werk in de horeca, en bij ons is het eigenlijk altijd wel warm.
Maar met dit weer is het echt nauwelijks uit te houden..
We hebben wel een airco, maar die trekt het niet om de hele zaak te koelen, dus was het alsnog ruim 30 graden binnen! (en dat was nog niet eens in de keuken of boven de frituur) dus hoop dat ze eigenlijk wel maatregelen gaan nemen
_Dressage schreef:@ KiWiKo, als je wat te zeiken heb, dan ga je hier toch lekker niet praten, jij hoeft met je oude lijf misschien niet zo hard te werken, en jij weet toch niet wat mijn werksituatie is? of wel soms? nee dus. bemoei je er dan niet mee