Bokt.nl • hangen en niet willen galloperen
Pagina 1 van de 1

hangen en niet willen galloperen

Link naar dit berichtGeplaatst: 17-01-03 21:01
door odis
M'n fries van 4 jaar hangt verschrikkelijk als hij draaft. als hij stapt wilt af en toe nog wel eens een rukje naar beneden geven maar dan drijf ik en maak ik een ophouding met m'n handen en dan houd hij op. maar tijdens het draven is het of z'n rug wegdrukken en kop erop, of hij loopt aan de teugel verschrikkelijk te hangen. doet ook ontzettend zeer aan m'n armen.
dit betekent toch dat hij op de voorhand loopt?? of dat hij niet genoeg balans heeft??? mijn instructrice zegt juist dat ik hem zo moeten laten lopen, dat dat goed voor hem is omdat het nog een jong paard is (waar ik het dus niet mee eens ben)

nu het volgende probleem: galloperen.
hij heeft er altijd wel veel moeite mee gehad. gallopeerde eigenlijk nooit, en als hij het wel deed moest je hem continu vooruit meppen en ging hij nog verkeerd galopperen. meestal overkruist.
nu longeer ik hem al een 3 maanden met een pessoa. nu sinds een paar weken gallopeerd hij ook aan, zonder dat ik hem op moet jagen en hij houdt het ook een paar rondjes vol. het galloperen gaat steeds makkelijker en beter. alleen als ik in de bak rij, verdomd hij het dus.
aan de longeerlijn, door iemand op laten jagen, vanuit harde draf, niets.
zweep intresseerd hem niet. er hebben al 2 anderen op gezeten, maar die moeten hem echt vooruit schoppen en slaan en dan krijgen ze er net een half rondje in de verkeerde galop uit.
er is een fysiotherapeut bij geweest, maar die heeft niets gevonden. alleen dat hij wel wat gespierder had kunnen wezen en dat hij lui was.

buiten doet hij het wel, maar niet echt makkelijk.
als hij goed los is, wil hij wel op mijn teken galopperen, maar hele kleine stukjes en vaak nog overkruist. maar als we op de terug weg naar huis zijn, dan wil hij wel galloperen en dan doet hij het ook goed en toch nog een behoorlijk eind.
waar zou dit aan kunnen liggen???
ik denk zelf een combinatie van luiheid en dat hij niet genoeg balans heeft. wat kan ik hier nog aan doen??

Link naar dit berichtGeplaatst: 17-01-03 21:52
door DaphneL
Als hij op je handen hangt in de draf betekent dat ook dat jij dus vasthoudt (hij kan nl steun zoeken)
Probeer op zo'n moment je teugels wat langer te laten, dus mee te geven, als hij blijft hangen (oftewel, verder naar beneden steun gaat zoeken) toch oplossen door hem meer voorwaarts te laten lopen.
Het lijkt me, zoals je al zegt, niet goed om hem zo te laten lopen, vraag je instructrice eens waarom ze dat dan vindt?
De galop zal idd wel komen door luiheid en balans, maar is hij in stap en draf wel gewoon los (op de voltes e.d.) anders kan het ook gewoon zijn dat hij stijf is, eerst zorgen dat dat ook goed is. Laat hem sowieso niet in de verkeerde galop/overkruist verder gaan, dan moet je hem gewoon weer terugnemen.
Probeer eens met stelling naar buiten aan te springen, dan ontlast hij z'n binnenschouder en is het misschien makkelijker om de sprong te maken.

Link naar dit berichtGeplaatst: 18-01-03 09:03
door boemel
Wat je instructrice zegt, lijkt mij ook niet te kloppen. Het klinkt inderdaad zo alsof je paard weinig balans en te weinig impuls heeft.

Maar dat is iets waar goed aan te werken valt. Allereerst moet hij beter aan je been komen, anders krijg je 'm nooit op een fijne manier van je hand af. Maak veel overgangen en wees streng. Verwacht op elke actie een reactie. Ondanks dat je een jong paard hebt, denk ik toch dat je aan een spoortje komt en een lange zweep om hem bij te tikken. Ik reed een poosje een 3-jarige van 1.80m, die ook moeilijk voorwaarts te rijden was en me echt trillende benen van vermoeidheid opleverde.
Mijn instructeur liet mij veel oefeningen doen met achterwaarts gaan en wijken voor het been. Mijn paard vond zulke dingen moeilijk en daardoor niet echt leuk en was dan gewoon opgelucht om voorwaarts te mogen gaan. Dat hielp best heel erg goed.

Let er verder op dat je zoveel mogelijk op je zit rijdt en je handen zo min mogelijk gebruikt. Rijdt veel figuren, maar geef duidelijk van te voren aan, waar je jouw paard naar toe wilt rijden. Dus duidelijk binnenhand van de hals om richting aan te geven en natuurlijk goed begeleiden met je been. Ik weet niet of je al doorzit, maar het wil soms in nagevelijkheid werken als je even alleen in je zit een ophouding maakt, door iets teveel achterover te leunen en daarbij je bovenbenen i.p.v. je onderbenen aanspant in het zadel. (Hoeft maar een paar seconden).

Met de galop zou ik even wachten totdat je het idee hebt, dat je wat meer aan je paard kunt rijden, zodat jij meer kunt bepalen wat er moet gebeuren. Als je gaat galoperenL: Wees duidelijk en rustig met je hulpen, probeer stelling te houden en beloon hem veel, want hij lijkt erg onzeker in zijn galop.

Dat van op de terugweg wel goed kunnen galoperen en op de heenweg niet heeft er echt mee te maken dat hij niet voor je been is. Terug heeft hij er wel zin in, dus is hij actief van zichzelf. Heen niet en omdat hij niet voorwaarts is, lukt het ook niet. Misschien is het ook een idee om met een groep buiten te gaan rijden, zodat hij het wat meer naar zijn zin krijgt buiten en zich wat vrijer voelt.

Link naar dit berichtGeplaatst: 18-01-03 10:23
door Faustie
Als hij gaat hangen, houd hem dan niet vast ,maar laat ineens los. Zo leert hij op 4 benen te lopen.
Veel overgangen rijden en als ie niet van de 1e keer reageert , tik achter je kuit!!
Met de galop ook nog even wachten , totdat je het gevoel hebt dat hij goed voor het been is en in evenwicht loopt. Blijf intussen aan de longe de galop aansterken tot ie vlot galoppeert en niet meer stopt als jij dat niet vraagt.

Link naar dit berichtGeplaatst: 20-01-03 12:04
door musje
het feit dat je paard onder het zadel niet wil aanspringen is omdat een paard vanuit de achterhand moet aanspringen en dit kan hij nog niet omdat zijn achterbenen niet sterk genoeg zijn. ik zou me eerst ook meer consentreren op je draf en je zal merken dat de galop daarna heel makkelijk gaat. ik ben het met je eens dat een paard niet op zijn voorhand moet lopen maar ik ben het met je instructrische eens dat je hem nog niet mag oprichten. hij moet in de eerste instantie leren om op zijn eigen benen te lopen en moet meer kracht in zijn achterbenen krijgen voordat je hem kan gaan oprichten. rij hem dus wel voorwaard neerwaards maar als hij gaat hangen kan je dit het beste oplossen door tempo wisselingen en overgangen te rijden. wat betreft zijn snelheid dat is een kwestie van consequent blijven ook met in en uit steppen ook aan de hand en ook met buiten rijden.

Link naar dit berichtGeplaatst: 20-01-03 23:38
door Jessica24
Inderdaad is het belangrijk dat eerst de draf meer bevestigd moet worden.
De friese paarden waar ik mee reed leerde ik aan de longe het aangalloperen.
Dan raakte ze tenminste niet uit balans door het gewicht van de ruiter.
Ik bleef het aangalloperen vaak herhalen om ze er handig en sterk in te maken.
Ook op een buitenrit oefende ik het aangalloperen regelmatig.
Ik gallopeerde dan steeds een kort stukje,nam hem weer terug naar de draf,zorgen dat hij weer onder je loopt en op nieuw proberen.
Wel is het belangrijk dat er steeds dezelfde hulp gegeven word en cosuquent gehandeld word.
Mijn ervaring is wel dat het tijd kost om een fries sterk te maken.
In ieder geval succes ermee!!

Link naar dit berichtGeplaatst: 22-01-03 22:40
door mssX
Ik rijd nu op het moment ook een Friese merrie, en ik herken heel veel van waar je mee zit. Ik weet alleen niet wat voor type jouw Fries is, dat kan ook heel wat uitmaken. Rosanne is meer een tuigtype, en heeft vanwege aanleg (knie-actie etc) al een stuk meer moeite met galopperen als een rijtype Fries. Ik heb haar zelf ingereden en over het algemeen loopt ze erg goed en hangt ze heel weinig, behalve in de galop. Daar heeft ze vanaf het begin al heel veel moeite mee gehad. In het begin moest ik ze er (zoals jij het ook zegt) echt `doorheen meppen`. Ze krulde zich op (hangen en overdreven verzamelen), zodat ze niet vooruit te krijgen was. Ik heb toen een tijdje aan de longeerlijn het galopperen geoefend en dat ging erg goed. Inmiddels gaat het al makkelijker, maar het blijft een heel moeilijk punt. Doordat ik een tijd niet in de bak heb kunnen rijden ivm slechte drainage en vervanging heb ik veel met haar buiten moeten rijden de laatste tijd. Daar had ze toch meer de ruimte en kon ze ook eens goed doorgalopperen. Op het moment galoppeert ze vrijwel alleen aan vanuit een goeie middendraf en anders is het bijna onmogelijk. Ik werk er hard aan en zie ook wel steeds vooruitgang, maar het blijft bij veel Friezen een moeilijk punt (bij dit tuigtype vooral). Rechtergalop doet ze heel makkelijk, maar links is het helemaal een ramp. Maar goed, veel succes in ieder geval. Veel overgangen rijden zou ik zeggen en ook veel aan de longeerlijn de basis en het vloeiend aanspringen oefenen.

Link naar dit berichtGeplaatst: 23-01-03 13:49
door Jessica24
Toch heb ik een hele andere ervaring met het aangaloperen.
Ook bij de tuigtype friesjes.Bij het inrijden pakte ik het standaard mee aan de longe en ik moet eerlijk zeggen dat het aangaloperen geen probleem was.
Wat wel een probleem was,was het doorgaloperen.Ze hadden namelijk wel de neiging om snel uit de galop te vallen.
Maar dat was ook weer puur een probleem van de achterhand en de conditie.
Daarom maakte ik ook veel kilometers met de paarden en maakte veel tempowisselingen.
Door deze overgangen gaan ze meer op de achterhand lopen en krijgen meer bespiering.
Het is dus heel veel training en kost echt een paar maanden tijd!

Link naar dit berichtGeplaatst: 23-01-03 21:42
door odis
Ik probeer hem nu een aantal keer per week te longeren. met pessoa of dubbele lijnen. ik moet zeggen dat hem steeds makkelijker gaat.
vooral aan de dubbele lijnen. ik hoef hem niet meer zo erg vooruit te jagen. vooral vandaag deed hij het lekker aan de dubbele lijnen. ik had wel even een tikje nodig, maar bleef toch wel een aantal rondjes doorgalloperen. ik zie ook aan z'n rug dat hij steeds soepeler gaat. als hij gallopeerde, hield hij z'n rug helemaal stijf. het was net een hobbel paard. nu laat hij steeds meer los. ik probeer dit vol te houden en het aantal rondjes wat langer te krijgen. veel overgangen. buiten laat ik hem af en toe een stukje galloperen, maar dat zijn maar hele kleine stukjes.
in de bak galloperen terwijl ik erop zit, laat ik even voor wat het is. het wordt echt een gevecht, en ik wil eerst dat hij wat sterker wordt en meer evenwicht krijgt. onze bak is ook nog eens super klein, dus hij kan misschien 2 sprongen rechtuit. ik weet bijna zeker dat dat ook mee speelt.

Link naar dit berichtGeplaatst: 23-01-03 23:03
door Jessica24
Nou dan ben je toch al hardstikke lekker bezig!
Goed blijven trainen en dan komt het echt wel goed.
heel veel succes.