Strijd met Nic, hij lost het op door....

Moderators: C_arola, Coby, Nicole288, Dyonne

Toevoegen aan eigen berichten
 
 
Dimple

Berichten: 7439
Geregistreerd: 23-10-01
Woonplaats: @home in de polder

Strijd met Nic, hij lost het op door....

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 24-12-02 18:07

zijn tempo te verhogen.

Even een korte inleiding. Door de weeks rijdt mijn vriend alleen nog op Nic. Dat gaat heel goed, maar hij is alleen nog maar bezig met de basis en zelf leren zitten.
In de weekenden (en zoals nu in de vakantie) rijd ik hem dus vaker. Het gaat best heel erg goed.
Hij heeft alleen 1 probleem, hij lost dingen op door zijn tempo te verhogen, dus onder me vandaan willen lopen.
Vandaag was de linkergalop (wat hij zowiezo nog erg moeilijk vindt) zwaar kl.te.
Springt aan (je hoort hem van verre al aanspringen......kaboem Schijnheilig ) en dan probeert hij een flinke run te nemen.
Ik rij veel overgangen, van galop weer naar draf, stap en halthouden en weer opnieuw aanspringen. Maar dat had vandaag ook weinig effect. En als ik eenmaal in galop ben geweest is hij in draf ook niet meer te stuiten. Ik maak af en toe een flinke ophouding, rijd weer veel overgangen. Dat pakt hij dus mega goed op. Binnen no time staan we stil.

Zal het komen doordat hij er onderuit probeert te komen omdat hij met mij wat harder aan het werk moet? Snapt hij het niet? Wat kan ik doen om het allemaal wat duidelijker voor hem en voor mij te maken.
Ik wil niet gaan hangen in de teugels of met scherpe bitten gaan klooien (hij heeft nu een massieve watertrens)
Is het een kwestie van geduld en gewoon doorzetten? Hij is dan wel 7 jaar, maar heeft eigenlijk nog niet veel gedaan.

Bijv. teugels opnemen in stap = aandraven.
Doorzitten = galop
Lange teugel = ' ik ben klaar' Gaaaap

Zo werkt het bij mij dus niet. Dit is hem gewoon aangeleerd Schijnheilig
Wellicht dat longeren met bijzet een oplossing kan bieden??

Hebben jullie een tip??

kenomaxbe

Berichten: 380
Geregistreerd: 20-11-02
Woonplaats: melle belgiƫ

Link naar dit bericht Geplaatst: 24-12-02 20:23

Probeer eens op het moment dat hij vertrekt hem duidelijk terug te nemen op de buitenteugel (echt efkes in verkeerde stelling, zelfs in galop), buitenbeen er wel bijhouden. Je zal versteld staan hoe het paard zal terugkomen. Wanneer hij dan echt teurgkomt, zacht worden. Op het moment dat hij weer vertrekt, weer een duidelijke ophouding enkel op de buitenhand (in combinatie met buitenbeen). Moet lukken !
Succes !

Sam96

Berichten: 3
Geregistreerd: 10-08-02
Woonplaats: Zeven(Duitsland)

Link naar dit bericht Geplaatst: 27-12-02 02:18

Doe je galopwerk op een grote volte. Zo kun je stelling en buiging vragen en heeft hij ook niet de ruimte om te vluchten.

SuperPepeijn

Berichten: 13113
Geregistreerd: 21-03-02
Woonplaats: Gouda

Link naar dit bericht Geplaatst: 27-12-02 11:26

je moet proberen het hele paard meer van jou te maken. been = naar voren, als jij gaat doorzitten niet in galop gaan en lange teugel is niet altijd stappen. daar moet je heel consequent mee omgaan. als hij echt een keer onder je vandaan gaat lopen dan kan je hem ook op een kleine volte zetten elke keer als hij dat gaat proberen. daarna kan het tempo al snel via je zit te regelen zijn.

Fries
Berichten: 456
Geregistreerd: 26-06-02

Link naar dit bericht Geplaatst: 27-12-02 11:39

Het kan natuurlijk ook zijn, dat je paard nog onvoldoende in balans is. Om zichzelf in evenwicht te houden, gaat hij dan harder lopen. Van een paard dat nog niet veel gedaan hebt, kan je niet verwachten dat hij in een lager tempo gaat galopperen, zo lang hij nog niet voldoende balans heeft, hij heeft daar dan simpelweg de spieren in de achterhand nog niet voldoende voor kunnen ontwikkelen. Laat hem dan eerst in zijn eigen tempo galopperen zodat hij in evenwicht kan blijven, alvorens jij begint met het maken van tempowisselingen (een stukje terugrijden, weer naar voren, weer terug). Door deze tempowisselingen kan je hem beter aan je hulpen krijgen en zal hij een steeds betere balans krijgen, doordat je de achterhand sterker maakt middels het schakelen.

Al die overige dingen zijn naar mijn idee inderdaad aangeleerd. Hij mag dus niet gaan stappen als jij lange teugel geeft. En voor een 7-jarig paard mag hij ook niet gaan galopperen als jij doorgaat zitten (al zullen net beleerde paarden dit wel doen, aangezien je ze dan door te gaan doorzitten uit balans haalt en daarbij ook nog eens op hun rug bonkt).

Kim82
Berichten: 908
Geregistreerd: 12-12-02
Woonplaats: ENSCHEDE

Link naar dit bericht Geplaatst: 27-12-02 11:50

Manegepaarden doen dit ook vaak. Probeer zoveel mogelijk afwisseling te brengen, het lijkt namelijk als of hij al weet wat er gebeuren gaat.

Veel wendingen rijden, keertje balkjes of springen of een keer een buitenrit zal hem goed doen.
Misschien verveelt hij zich wel.

Ik begrijp dat het voor je vriend wat lastiger is om afwisseling te bieden, maar misscien moet jij in het weekend iets totaal anders met je paardje gaan doen zodat hij er weer een weekje tegenaan kan.

Veel succes

Dimple

Berichten: 7439
Geregistreerd: 23-10-01
Woonplaats: @home in de polder

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 27-12-02 12:09

Bedankt voor jullie reacties. Zoals Fries zegt, hij doet het omdat hij zijn balans nog niet heeft. Het is ook geen onwil. Hij snapt het gewoon niet. (hij kan er dan ook heel blonT bij kijken Knipoog )

Kim 20, afwisseling heeft hij genoeg. Hij mag elke dag naar buiten de wei in en proberen elke dag wat anders te doen.

SP, ik zet hem in de volte idd in galop op de volte. Dat gaat ook beter. De lange stukken trekt hij lekker weg. (wat uiteraard de bedoeling weer niet is)

De 1e weken zijn we idd bezig geweest met het afleren van 'teugels opnemen = draven' Dat gaat nu gelukkig al veel beter. Er zitten dagen tussen waarbij het weer helemaal mis gaat. Maar goed, hij is nu dik 2 maanden bij ons en ik denk ook wel dat hij al heel veel heeft geleerd.
Zoals van de week wilde ik hem echt achter het behang plakken zo liep hij zich eronder vandaan te werken. Aan de andere kant moet ik ook wel zo eerlijk zijn om te zeggen dat hij zo vooruit is gegaan.

Misschien moet ik de galop even laten voor wat het is?? Even concenteren op andere dingen, zorgen dat hij wat sterker wordt en zo?

Trouwens, hij gaf van de week al zelf aan dat hij de galop erg moeilijk vindt. Ik heb hem toen gelongeerd met bijzet, je zag hem echt nadenken voordat hij moest aanspringen. Soms had hij moeite met aanspringen. Een stukje verzameling in de galop (d.m.v de bijzet) vindt hij dus moeilijk.

Ik heb vandaag weer les. Eens kijken hoe het vandaag gaat. Ik hou jullie op de hoogte