6x/week training om vooruitgang te boeken?

Moderators: C_arola, Coby, Nicole288, Dyonne

Toevoegen aan eigen berichten
 
 
astridh

Berichten: 2635
Geregistreerd: 22-04-01
Woonplaats: nh

6x/week training om vooruitgang te boeken?

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 07-09-02 13:36

Ik ben zelf nogal makkelijk wat trainen betreft. Als ik voor mezelf rij is het hooguit 30 a 40 min. en vaak train ik maar 3x in de week. De andere dagen lopen ze lekker los of aan de longe. Ik weet dat de 'toppers' hun paarden 6x in de week trainen. Ik heb wel eens gelezen dat het met 3x in de week trainen goed mogelijk is om een paard in conditie en op nivo te houden, maar ja mijn paarden moeten nog erg veel leren en zich flink ontwikkelen dus met die 3x red ik het niet (hoewel het tot nu toe niet zo slecht gegaan is Haha! )

Ik probeer het nu wat op te krikken omdat ik mijn doelen redelijk hoog gesteld heb. Ik wil me niet vergelijken met de toppers maar het lijkt me niet reeel naar mijn paarden toe dat ik verwacht dat ze met 3x in de week vooruitgang boeken toch Verward .

Anoniem

Link naar dit bericht Geplaatst: 07-09-02 14:17

Ik vind het echte zware trainen niet nodig voor 6 x per week.
Dit is naar mijn idee ook nooit vol te houden voor het paard.
Maar gymnastiseren en soepel houden natuurlijk wel.

Anoniem

Link naar dit bericht Geplaatst: 07-09-02 14:30

Ik geloof ook niet dat je alle 6 de dagen evenveel van je paard kunt verlangen. In de training ga ik maar 2/3 keer per week helemaal voluit met mijn paard. Dat is iig in de les en nog een andere dag door de week.
Natuurlijk moet je je paard gynasticeren en soepel houden, net wat Kawa zegt. Maar het belangrijkste is toch wel dat je hem tussen zijn oren fris en vrolijk houdt.
De duur en de itensiteit van je trianing is helemaal afhankelijk van de leeftijd en het africhtingsniveau van je paard.

Jan_324
Berichten: 6933
Geregistreerd: 09-01-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 07-09-02 19:44

op sommige paarden zit ik echt elke dag, anders staan ze 2 dagen op stal en dat wil ik niet (kunnen niet los i.v.m. blessures) en ik laat ze liever ook geen dag staan omdat ze dan soms een klein beetje raar kunnen doen. Ik train niet elke dag even hard, en probeer er veel afwisseling in te houden. Soms zit ik er maar 20 minuutjes op, en sosm ook een uur. Ligt er maar net aan hoeveel werk hij nodig heeft en wat ie de dagen ervoor gedaan heeft. Echte trainingsschema's maak ik vrijwel nooit, ik houd voormezelf gewoon in de gaten wat hij gedaan heeft of nog moet gaan doen en daar pas ik alles ook op aan. En daarbij let ik ook op de vorm van de dag, een vermoeid dier vraag je naturlijk niet het alleruiterste van, en soms heb ik zelf mijn dag ook gewoon echt niet of ben ik echt doodop door bepaalde omstandigheden en daar word weer alles op aangepast.

Anneke
Berichten: 6668
Geregistreerd: 13-07-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 07-09-02 20:12

Als het paard echt moet presteren, en je wilt eigenlijk vooral 'zsm' vooruitgang boeken is 6 x per week echt trainen idd goed.
Met mijn vorige paard reed ik echt 6 x per week, en reed dan ook zo anderhalf uur soms twee uur. Haha! Bouwde zo'n 'uur'altijd goed op, en nam uitgebreid tijd voor warming up en cooling down.
Ik was heel fanatiek, en boekte zelf met het paard echt vooruitgang. En ik reed geeneens wedstrijden met hem (geen zin in Bloos ).
Maar voor mezelf, en dat paard was het heerlijk. Dat paard had het ook echt nodig trouwens hoor. Anders stond ie te stuiteren in zijn stal. *LOL*
Je paard moet het ook echt aankunnen, en je moet zoiets opbouwen.
Een vriendin van mij traint juist niet elke dag, maar rijdt wel veel wedstrijden, bij haar en haar paard werkt dat weer beter.

Het paard wat ik nu heb, is nog jong en vrij fout ingereden door mijn voorgangers, dus daar ben ik heel rustig, maar wel vrij fanatiek mee aan het werk. Maar om dat op te bouwen, heb ik echt heel uitgebreid gedaan.
Nu na een half jaar, train ik haar echt elke dag v/d week, met een dag alleen stapmolen, dat is haar vrije dag. Verder óf longeer ik haar echt trainingsgericht, óf ik rijdt haar.
Ik let wel heel goed op wat ze aankan, dat merk je gauw genoeg.
Altijd op hun lichaamstaal letten.

Maar wil je een beetje vooruitgang boeken, zou ik je paarden wel meer gaan trainen. Je hoeft niet elke dag hard te trainen, je kunt ook een keer longeren, of een andere dag eens lekker het bos in of zo.
Je moet het ook leuk houden voor een paard, lekker afwisseling brengen.

Suzan

Berichten: 1583
Geregistreerd: 23-04-01
Woonplaats: Almere

Link naar dit bericht Geplaatst: 07-09-02 23:15

Ik denk dat dat per paard eigenlijk heel verschillend is. Het ene paard heeft er heel gauw genoeg van en wordt alleen maar vervelend als hij elke dag dressuurmatig gereden wordt. Het andere paard heeft juist de regelmaat nodig.

Bij mijn paard merk ik bijvoorbeeld dat als ik een paar dagen alleen recreatief in het bos gereden heb, en ik ga vervolgens weer aan het werk in de bak, dat ik veel meer tijd nodig heb om haar los te werken. Dan hoef ik het al niet eens te proberen om aan iets nieuws te gaan beginnen. En als ik haar een aantal dagen achterelkaar dressuurmatig rij, ze in het algemeen veel eerder los is. Dus mijn paard zou ik eigenlijk wel 6 keer per week dressuurmatig moeten rijden. Maar dat hoeft geen uur lang te zijn. Als ze na 20 minuten lekker loopt, ga ik nog even het bos in. Maar die discipline kan ik zelf niet altijd opbrengen hoor. Knipoog

Maar ik heb zelf nog een groentje, dus dat kan ik totaal niet vergelijken met de training van toppaarden. Maar goed, ik denk dat je dat per paard zou moeten bekijken of de training voldoende is, of opgeschroefd moet worden. Wat bij de een super werkt, kan bij de ander een veel minder positief effect hebben.

Rhys
Berichten: 6352
Geregistreerd: 19-01-01
Woonplaats: Drenthe

Link naar dit bericht Geplaatst: 07-09-02 23:49

Verschilt nmm sterk per paard.
Mijn eigen kleine merrie laat ik niet meer dan één dag achter elkaar stil staan, ze wordt erg snel stijf. Haar train ik een keer of drie echt (2x thuis, 1x privéles) en 3 x licht ( 1x longeren, 1 x springen bij de vereniging en 1x 'relaxed' rijden of buitenrit).

De andere merrie kan ik rustig vier dagen laten staan en ik stap er zo weer op. Die rijd ik vier of vijf keer in de week een half uur en dat is voor haar meer dan genoeg.

Maar de twee paarden zijn verder ook niet te vergelijken, de één loopt op Z-niveau en krijgt daarop een aangepast rantsoen. De ander op B-niveau, heeft een veulen aan de voet, loopt dag en nacht buiten, krijgt niet veel krachtvoer toe.... ook qua karakter en spiertechnisch zijn ze totaal verschillend. maar goed, ik denk dat m'n punt nu wel duidelijk is.

Voor mezelf is les echt een must om te trainen en te blijven trainen. Drie weken zonder en ik ga doelloos in de rondte rijden. Die les heb ik nodig om erachter te komen wat de zwakke punten zijn, waar het in de afwerking van andere dingen aan schort en vooral hoe ik problemen die ik heb op moet lossen. Vaak moet je via een omweg werken die ik dan net niet zelf bedenk.
'Thuis' doe ik trouwens de laatste tijd veel basiswerk in vergelijking met in de les en dat bevalt me goed [met m'n eigen merrietje].

fabienne

Berichten: 4818
Geregistreerd: 14-07-01
Woonplaats: Wijchen

Link naar dit bericht Geplaatst: 08-09-02 09:12

Vooral als je jongere paarden wilt inprenten kan je beter vaker en dan kort en goed rijden, dan bijvoorbeeld 3 keer per week heel intensief. Paarden leren door herhalen, herhalen, herhalen............
Voor een jonger paard zou ik zelf kiezen voor een keer of 5 een half uurtje, en dan twee keer rustdag ertussen (weidegang).
Fab rijd ik nu en keer of 4 per week en ik longeer haar 2 keer, maar ik merk dat het net niet genoeg is, dus ik ga dat weer opvoeren Haha!
Er gaan in de proef nog net teveel dingen fout omdat het net niet genoeg bevestigd is....Komt er dan een stukje spanning omdat ze nogal kijkerig is, dan gaat het jammer genoeg net fout. Dus meer routine opbouwen in de oefeningen door vaker te rijden Lachen

Fitzroy

Berichten: 25109
Geregistreerd: 11-01-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 08-09-02 10:09

Ik rijd Fitz meestal 4 x in de week, misschien eens 5, maar dat zijn al uitzonderingen.
Ik vind zelf dat Fitz daar genoeg aan heeft. De overige dagen doe ik helemaal niets, dat betekent dus weidegang en rondlummelen Haha!
En volgens mij gaan we nog steeds vooruit, dus 4 x trainen in de week is ook genoeg om op een hoger niveau te komen. Ik denk dat je paard het leuk moet blijven vinden en is dat nog zo met 6 x trainen in de week?

3 x in de week lijkt me net iets te weinig maar 6 x vind ik zelf wel wat overdone. Het ligt uiteraard ook aan het paard. Ik kan me voorstellen dat voor Jet 4 x per week meer dan genoeg is en dat Max rustig wat vaker kan lopen.

Piaffe
Berichten: 4442
Geregistreerd: 06-12-01
Woonplaats: fryslân

Link naar dit bericht Geplaatst: 08-09-02 14:37

Ik vind dat heel verschillend per paard. De merrie die ik rijd moet ik echt minimaal 5 keer per week rijden wil het nog wat fijn gaan. Ik kan merken dat als ik minder train het ook weer even duurt voor ik weer fijn kan rijden. In principe 'train' ik 6 keer per week, dat is dan vaak 1 keer per week aan de longe (bijgezet), een keer per week een uur priveles en de rest zelf rijden. Dat ligt dan geheel aan het paard en mij. Op dagen dat ik niet fit ben maak ik eens een buitenritje of longeer haar. Als ik merk dat zij er genoeg van heeft laat ik haar heen lekker los in de bak om te rollen en maak ik een buitenritje. maar ik principe eens per week longeren, eens per week les en 3 of 4 keer voor mezelf.

xXIreenXx

Berichten: 1067
Geregistreerd: 19-07-02
Woonplaats: Maastricht

Link naar dit bericht Geplaatst: 08-09-02 15:03

Mij verzorgpaard rijd dinsdag,woensdag,donderdag,vrijdag,zaterdag en af en toe zondag.
Dan dinsdag woensdag en zaterdag echt serieus(af en toe buitenrijden) donderdag is carousselles en zondag meestal buitenrit

cornelie

Berichten: 9349
Geregistreerd: 11-06-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 08-09-02 18:04

Gevonden bij www.equiworld.net . Maar hoe zit het dan met de spieren? Ik heb altijd geleerd (en wat je ook overal kunt lezen) is dat een spier toch wel langer dan 24 uur nodig heeft om sterker te worden. ( om zich zo aan te kunnen passen aan het werk dat gevraagd wordt) Als je dus dagelijks de spieren zou gaan trainen wordt die spiergroei ook steeds minder omdat zij de rust niet krijgen om aan te sterken.


How does a Horse Learn?

Todays horse is required to learn a wide variety of different tasks, most of which go against almost every instinct that evolution has drilled into him. After all, how often is it that we see feral horses jumping over obstacles in preference to going around them, or chasing a ball around a field. To perform tasks such as these, the modern horse must learn to suppress many of its natural instincts as well as learn to discriminate and respond to a wide variety of new stimuli. Every aspect of an individuals behaviour reveals something about what he has learned during his life and how he has learned it.

Horses have an incredible capacity to learn, to learn quickly and to learn well. Coupled with a natural willingness to please, this has made them extremely useful to us. But to be effective the whole process pivots around the ability of the trainer to understand the horse and how he learns, and to set up and maintain clear lines of communication.

Learning can be classified into 5 basic categories: habituation, associative, latent, imprinting and insight.

HABITUATION - occurs when the animal gradually ceases to respond to repeated stimulation, for example getting used to traffic. A gradual introduction to cars and the experience of many cars passing without causing any harm, habituates him to traffic. Natural responses become diluted with habituation - which is just as well because without it horses would be far less trainable. This form of learning can only be temporary though and the original, more primitive behaviour patterns can resurface if the horse is put under stress. For example, one car may alarm the horse by driving to fast and close, this will cause a reversal back to the primitive natural response of fear and flight. Hence, this type of learning only becomes fully fixed when it has been habituated in as many different testing situations as possible. Horses habituate more rapidly to a new stimulus when it is first rehabituated to an already familiar situation. So a suitable set of sessions for a young horse will run through several known stages before a new one is introduced at the end of a session.

ASSOCIATIVE LEARNING There are two kinds of associative learning, CLASSICAL AND OPERANT

CLASSICAL : was first documented by Pavlov in the early 1900's with his dogs. If a bell was sounded immediately prior to the production of food, the dogs would start salivating in anticipation of the food by the sound of the bell alone. An equine training example of this could be if the rider clicks his tongue just as he feels a young horse about to strike off in canter, and repeats this every time the horse goes into canter, the horse will soon begin to associate the click with the canter transition and produce the canter transition on the click signal. These associations will become stronger the more they are reinforced - whether good or bad.

OPERANT : learning was first demonstrated by Thorndike in 1911 and is the basic trial and error type where the animal learns to associate a reward not with a particular stimulus (as in classical) but with its own behaviour, discovered by chance. From the training point of view this type of learning involves presenting the horse with a choice ; if it makes the right choice it will be rewarded, and the wrong choice punished - either directly or by lack of reward. An example of this is the rein back, at first the horse finds the movement difficult, and so a reward, for example a pat or cessation of the aid after one step backwards is sufficient to encourage him to repeat that action when asked. Next time the rider can ask for several steps and progressively the lesson is built up until the horse is rewarded only when the whole movement has been completed without any errors.

LATENT LEARNING : is the ability of the memory to store an experience unconsciously, without having an immediate need to do so. Horses are very good at this and a good example is their capacity for recalling places, routes and locations.

IMPRINTING : is a permanent, non-intentional type of learning that is not dependant on the repetition or association. During imprinting, an early perceptual experience is indelibly marked into the horses brain, though the stimulus itself may not be consciously remembered. Some trainers have latched on to this idea and start working with foals even as early 1 hour after birth. The aim is to desensitise the foal to potentially alarming sensations, sights and sounds and to set up a bond of trust in this time when the foals are at their most receptive.

INSIGHT LEARNING : Horses don't seem to be prone to "flashes of inspiration" - which is probably a good thing. It can be defined as the immediate understanding of, and response to, a new situation without the need for operant learning. In training we must encourage the horse to think for itself by putting it in the right frame of mind - calm and unpressurised - and in a situation with a problem he has the motivation to solve.

Generally, equine learning research seems to favour the assumption that horses learn through the STIMULUS - RESPONSE - REINFORCEMENT theory. This states that the horse perceives a cue, such as the riders legs or seat, and then makes a random response to it. If the response is correct it will receive a positive reinforcement from the rider and if incorrect, the rider can either both ignore the response and repeat the stimulus or apply a negative reinforcement until the horse makes the correct response.
STIMULUS In order for a stimulus to elicit a response, the horse must be able to determine what constitutes a stimulus. Generally horses are very good at this, examples being that of Clever Hans - a horse that seemed to posses the ability to answer mathematical and spelling questions by the number of times he pawed the ground. However, a scientific investigation revealed that Clever Hans could only correctly answer the question if the questioner himself knew the answer. The questioner was unintentionally cueing the horse to make the correct answer by very subtle tensing and relaxing of his facial and body muscles. Dixon (1970) also demonstrated the depth of equine discrimination with her study where a pony was taught to pick one of each pair of these 20 visual patterns to obtain a food reward. Because horses become so adept at discriminating stimuli - trainers must be very specific with their presentation of cues. If a specific cue is not similar in presentation method and timing each time it is used, the horse will respond by generalising.

This is a familiar scenario with the riding school pony who can become so habituated to the accidental stimuli from beginner riders that they become dull and unresponsive. It must also be noted that in order for a horse to respond quickly to a stimulus, the stimulus must be applied at a time when the horse is able to respond - ie, there is no point in asking the horse to rein back when he is trotting on a loose rein.

There are two main types of stimulus, the first being natural or "primary", this could be in the form of food, pain, return to herdmates and the second learned or "secondary" like a pat on the neck or the riders voice. Successful trainers begin horse training utilising simple, natural stimuli. After the horse has mastered these, it can be taught more subtle, or learned stimuli by pairing the new stimulus with the old, already learned stimulus. It is believed that the horse learns best through either delayed or trace conditioning

The idea behind this is that the old cue is being used to show the horse the meaning of the new cue to reinforce the new cue. Two other types of conditioning procedure are also available; these are simultaneous presentation - where both stimuli are presented at the same time, and a backward stimulus, in which the old stimulus is presented and then the new one; have been shown to be ineffective.

So, how do horses respond to these stimuli ? All of the major maneuvers that a horse perform start out as many small responses. We tend to teach the horse to perform each small response to a major manoeuver, then connect them all together for the final, polished manoeuver. Using the example of the rein back, the trainer first teaches the horse to relax its jaw and shift its weight backward in response to pressure from his legs and the bit. Then the trainer requires the horse to make this response, plus take one step backwards. This is then progressively added to with a greater number of steps and rhythm to until the horse can do the entire movement. When the horse is initially learning the meaning of a new stimulus, its responses to that stimulus will be random actions. For example, the horses initial response to a cue to move backwards may be the incorrect response of throwing his head up in the air or stepping sideways; or the correct response, relaxing his jaw and shifting his weight backwards.

During this initial learning phase, we should aim to ignore the incorrect and encourage the correct, random response. This encouragement that connects a correct random response to a specific stimulus is reinforcement. Reinforcements can be in the form of either positive, or negative.

Both positive and negative reinforcement strengthen the connection between a specific stimulus and the desired response, so that when the specific stimulus is re-presented, there is a greater chance of the horse making the correct response. Like stimuli, reinforcements can be either natural or learned. Trainers teach horses secondary reinforcements by pairing them with primary reinforcers in the same way that a new stimulus is paired with an old. That is they present the new, secondary reinforcement (the voice "good horse") then follow it with an old primary reinforcement - such as a handful of grass. After a number of such pairings , the horse will associate the voice praise with the rewarding properties of a mouthful of tasty grass.

AVERSIVE STIMULUS When the trainer applies an aversive stimulus it can take one of two forms punishment or negative reinforcement. Punishment is applied after the horse makes an incorrect response and aims to suppress or eliminate a response, For example if a horse bites or kicks at the trainer, the trainer would apply the use of punishment to eliminate that response. Negative reinforcement is applied to the horse before the horse makes the correct response and terminates when the horse makes the desired response. Its aim is to increase the probability that the response will occur again. eg. Rapping. We must guard against the use of unintentional punishment, like falling back hard in the saddle, or jabbing the horse in the mouth, because the desired behaviour will be suppressed.

FACTORS EFFECTING EQUINE LEARNING ABILITIES Trainers must attempt to apply reinforcements or punishment immediately following the horses response to a stimulus. This time connection between response and outcome enables the horse to know when it has performed correctly and incorrectly, and it gives the horse a sense of order and expectancy about its responses. We must also make sure that the correct response is available to the horse, both physically and mentally before we use aversive stimuli. For example, it would not be fair to punish the horse for not reining back because you had him positioned against a fence. If continuous reinforcement and the correct responses are not provided for the horse, the horses behaviour may become unpredictable and neurotic.

Negative reinforcement may become so intense that the horse may become panicked and the trainer has to stop its application before the desired response is obtained, in this case the horse may learn that unmanageable behaviour stops negative reinforcement. A example of this could be applying pressure to the horse to rein back, and the horse responding by rearing. Trainers also make use of the principles of extinction ( that is, non-reinforced behaviour will decrease in frequency).

When a horse is initially learning a new response, it tends to make many incorrect, and often annoying, responses. If these incorrect responses are ignored and only the correct response reinforced, the incorrect responses will eventually decrease in frequency until they are rarely exhibited. At the same time, the correct responses increase in frequency to replace the incorrect responses.

For those of you that ride the classic example involves those lovely flowers that are always placed around the dressage arena deliberately to spook the horse. If you ignore the behaviour, the horses reaction to them will decrease in frequency, if you get uptight and perhaps even punish the horse - then you've had it!

It has also be stated that a horse will work harder to obtain reinforcements when the reinforcement is not on a predictable or continuous schedule. Most trainers shift to a variable reinforcement schedule after the horse has initially learned the response. This seems to keep the response rates higher and gives the appearance of the horses responding quickly and willingly in the absence of any overt reinforcements.

LENGTH OF TRAINING SESSIONS Most learning researchers agree that concentrating trials in long training sessions leads to inefficient learning. Ruben et al (1980) trained ponies for either 7 days per week, 2 days per week or 1 day per week in a shock avoidance response. The ponies trained one day per week achieved a higher level of performance in fewer training sessions than the other treatments. These results indicate that concentrating trials in long learning sessions is an inefficient method of training, and that fewer training sessions over a longer period of time is the most efficient.

So going back to the reinback, a short session one day per week should achieve better results faster than drilling the horse in the movement for long periods of time every day. Once the horse has performed the movement correctly and a positive reinforcement can be applied, that training session should stop. A common misconception is that you shouldn't 'start' horses until they are three years old. But it has been shown that horses 'learn to learn and it is through this phenomenon that we should encourage the introduction of the young horse to as many new stimuli and situations as possible.
Finally, it has been demonstrated that equine memory is very good, in one study it was likened to the hard disc drive of a computer. Dixon (1970) reported that her pony had an 81% memory retention rate one month after learning 20 pairs of visual patterns, and 6 months later still showed an amazing 77.5% correct responses. Another point that arose through this study is that the pony seemed to "learn to learn", it learned a general solution to a problem that made subsequent problems easier to solve. You might not be able to ride him, but the more you can introduce him to new stimuli to keep his mind alert and interested the better. He does not necessarily need to be learning anything that will be of use to him at a later date: the fact he is learning anything is all that is important. The learning to learn phenomenon also indicates that training should follow logical and progressive steps.

TO SUM UP We are very fortunate in that the horse is so amenable to our strange ideas of what his role is. We can over-ride many of the natural instincts by teaching new , learned associations, something which they have proven to be very adept at. There are various processes by which the horse learns, including; habituation, association, latent, imprinting and insight; all of which can, and should, be applied to the way in which horses are trained. As has been discussed, an effective way of training horses is by the STIMULATION - RESPONSE - REINFORCEMENT theory. Stimuli should be in the form of simple cues that the horse can easily discriminate and respond to. If the response is correct, the reinforcement should be positive, and if incorrect, the stimulus is either ignored and repeated or negatively reinforced. Complex movements are made up of many small responses, that can be progressively built upon over time. Sessions should be kept short and start off with work that the horse is already habituated to, so that he learns the new stimuli in a relaxed and hopefully motivated frame of mind.
We looked at the five types of learning; habituation, associative, latent, imprinting and insight, all of which - except for the insight - the horse is very good at. The stimulus - response - reinforcement theory explains to us how the horse perceives a cue and then makes a random response to it. And we as trainers must immediately indicate to the horse whether his response was correct - in which case we should apply a positive reinforcement - or incorrect - at which time we either reapply the stimulus or give a negative reinforcement. We have seen that aversive stimuli comes in two forms, punishment and negative reinforcement and that neither should be used carelessly or continuously. Training sessions should be kept short and intermittent so that the horse has time to digest what he has learnt. So as soon as the horse has responded correctly to a question, the session should end so that he leaves the session in a good frame of mind, having learnt something he will be only too happy to repeat next time he is asked.
A common misconception is that you shouldn't 'start' horses until they are three years old. But it has been shown that horses 'learn to learn and it is through this phenomenon that we should encourage the introduction of the young horse to as many new stimuli and situations as possible.

Nikita

Berichten: 950
Geregistreerd: 07-09-01
Woonplaats: Velp

Link naar dit bericht Geplaatst: 09-09-02 09:49

Ik weet niet of 6 dagen trainen lichamelijk goed is voor je paard of niet, denk in ieder geval dat het vooral geestelijk behoorlijk zwaar is. Ik rij wel 5/6 keer in de week, maar wissel dit af door de ene keer te dressuren, de andere keer een sprongetje een keer longeren en ik kom dagelijks in het bos met Nikita. Als ik dag in dag uit hetzelfde trainingsschema zou aanhouden zou ze er niet gelukkiger op worden. Ken wel paarden hoor, die praktisch elke dag zwaar dressuurmatig getrained worden; knarsetandend komen ze dan langs --> dan vraag ik me altijd af voor wiens plezier er gereden wordt, baasje of paardje..

Anoniem

Link naar dit bericht Geplaatst: 09-09-02 11:24

Misschien een beetje off-topic hoor, maar ik vind het zo grappig dat iedereen het hier over 'trainen' heeft. Er zit imo een flink verschil tussen paardrijden en een paard trainen. Ik zie heel veel ruiters die paardrijden, en enkelen die een paard trainen. Ligt aan het niveau van ruiter en paard.
Toch lees ik hier voornamelijk over trainen... Haha!
Nou zitten hier idd ook wat ruiters die idd trainen met hun paard. Maar ik heb toch zwaar het vermoeden dat het merendeel van de Bokkers paardrijdt Haha!

Ik 'train' mijn paard een keer of drie per week. Daarnaast rijd ik er ook twee keer op, en doe ik twee keer wat anders zoals longeren, spelen of los springen.

phoenix4ever

Berichten: 4350
Geregistreerd: 18-03-02
Woonplaats: Vilafranca del Penedes (Barcelona)

Link naar dit bericht Geplaatst: 09-09-02 11:35

kan best als je maar serieus traint. misschien 4x beter, maar rust hebben ze ook nodig. elke dag werken is zeker niet goed dan verhoog je de kans op blessures.

cornelie

Berichten: 9349
Geregistreerd: 11-06-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 09-09-02 12:09

Gevonden:Volgens de trainingsleer is trainen een planmatig gestructureerd proces waarbij op systematische wijze de ontwikkeling van de sportmotorische prestaties wordt nagestreefd.
Als je deze definitie aanhoudt heeft in ieder geval iedereen het over hetzelfde. Ik vind dat ook mentale training een training is. Bv om rust in het paard te krijgen oid. Dan vind ik dat ik mijn paard mentaal train, ik train hem om hem rustiger in het koppie te krijgen. Van lichamelijke training is op dat moment geen sprake.

Rhys
Berichten: 6352
Geregistreerd: 19-01-01
Woonplaats: Drenthe

Link naar dit bericht Geplaatst: 09-09-02 22:47

Mja, Sonja, je hebt echt gelijk. Ik heb ook qwel eens dagen dat ikmet het paard tot niks kom, ligt gewoon aan mezelf. Dat is dus 'rijden'.
In m'n reactie had ik het btw al onbewust over 'trainen' met m'n eigen merrie en 'rijden' met de jonge merrie. Zo voelt het ook echt, m'n eigen kost veel meer concentratie en ook lichamelijk meer - eh, moeite.

Even iets meer ontopic: trainen hoeft voor mij lang niet altijd een uur lang te zijn. Ik heb weinig dagen waarop ik langer bezig ben dan 40 minuten (alleen als ik les heb wat langer, soms niet eens).

Met de jonge merrie ben ik altijd binnen een half uur klaar. Die neem ik ook mee naar de verenigingsles en die duurt wel een uur, eigenlijk is dat té lang voor haar (en mij).
Hoe doen jullie dit?

Jura

Berichten: 10793
Geregistreerd: 16-01-01
Woonplaats: Veluwe en 't Gooi

Link naar dit bericht Geplaatst: 10-09-02 09:35

Ik rij Razinda 3 of 4 keer per week, verder komt ze af en toe aan de longe, maak ik een buitenritje of staat ze gewoon alleen in de wei. Meer heeft ze niet nodig, en zou ook niet goed voor haar zijn, ze moeten wel goed blijven tussen hun oren. Ik rij ook zeker geen uur, meestal een half uur en heel soms iets langer. Ik geloof trouwens ook niet dat je een paard een uur lang aan het werk kan zetten. Ja, een uur lang rondjes rijden, maar daar stompen ze alleen maar van af. Jur rij ik iets vaker en soms ook wel iets langer per keer.

phoenix4ever

Berichten: 4350
Geregistreerd: 18-03-02
Woonplaats: Vilafranca del Penedes (Barcelona)

Link naar dit bericht Geplaatst: 10-09-02 12:44

ik vind trainen persoonlijk een rot word. het komt mij te onpersoonlijk over. het samen werken met je paard. vind ik beter, want in weze train je niet je paard alleen, maar eigelijk mewer je zelf. je moet leren om tijdens het rijden te communiceren met je paard en daardoor de juiste oefening zo goed moigelijk uit te voeren.
want wat is paardrijden in weze communiceren toch? en een klein deel maar training.
sorry beetje of topic, maar ik was daar toch niet de enige in. hihi

Anneke
Berichten: 6668
Geregistreerd: 13-07-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 10-09-02 12:50

Groot verschil tussen trainen en rijden ja, daar heb je gelijk in Sonja.

Maar als ik met Pompidou bezig ben, dat kan longeren zijn, of rijden, train ik haar wel.
Ik ben heel trainingsgericht bezig, en zie vooruitgang.
Voorheen longeerde ik haar gewoon wat simpeltjes, en als ik reed, hobbelde ik wat rondjes of zo.
Nu ben ik écht bezig met haar, keer op keer op die ontspanning, en zie haar ook echt ontwikkelen. Prachtig.
Ik vind dat ik wel mag zeggen dat ik train.
Of iemand dat nou op B of Grand Prix niveau doet, maakt volgens mij geen fluit uit.

Jan_324
Berichten: 6933
Geregistreerd: 09-01-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 10-09-02 15:43

Sonja, wat versta jij onder trainen?

Anoniem

Link naar dit bericht Geplaatst: 10-09-02 15:50

Om een paard te kunnen trainen, zul je zelf goed moeten kunnen rijden. Moeten weten hoe een paard "technisch" in elkaar zit, en e.e.a. moeten weten over trainingsmethoden.
Alles begint dus met leren paardrijden. Pas als je dat goed kunt (en dan komt de onvermijdelijke vraag "wat is goed in Paardenland" Haha! ) kun je een paard gaan trainen. TOT die tijd geef je een paard beweging.

En DAAR vind ik dus heel veel verschil in zitten.
Ik kan dus bijvoorbeeld mijn paard trainen, terwijl ik een bijrijdster had om haar beweging te geven.
Trainen doe ik ook niet elke dag, maar ik geef wel trainingsgericht beweging.

Pffff, ik word een beetje wollig, snap je 't nog Verward *LOL*

Anoniem

Link naar dit bericht Geplaatst: 10-09-02 17:36

Ik volg je nog helemaal, Sonja
En ik ben het met de volle 100% met je eens.

Maar de discussie goed ga ik niet meer aan *LOL*

Anoniem

Link naar dit bericht Geplaatst: 10-09-02 18:46

Maarja je kan deze topic hier wel neer zetten maar je zal altijd wel krijgen van : Wat versta jij onder goede training/beweging geven?
Mijn week zou er alsvolgt uit hebben gezien als ik een eigen paard had gehad.

3 X per week dressuur training (waarvan 1 X les zou zijn)
1 X per week longeren * intensief*
1 X per week buitenritje
1 X per week alleen beweging geven.
1 X per week een rustdag.

Dit alles is wel als ik de beschikking had over de juiste accomodatie * mooie uitrijmogelijkheden, Binnenbak enz *
maar hier liggen de meningen over verdeeld..

Fitzroy

Berichten: 25109
Geregistreerd: 11-01-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 10-09-02 21:37

Sonja, in principe ben je je paard toch altijd aan het trainen?
Trainen om hem losser in het lijf te krijgen, trainen om hem meer op het achterbeen te zetten, trainen om een sneller achterbeen te krijgen (in mijn geval), kortom in mijn beleving ben ik mijn paard toch aan het trainen.
Ik ben geen rondjes in de bak aan het rijden, ik ben bezig om hem beter te laten lopen. Dat is mijn definitie van trainen, maar misschien sla ik de plank hier mis?