Pablo is bangig buiten als hij alleen is.

Moderators: C_arola, Coby, Nicole288, Dyonne

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
Anoniem

Link naar dit bericht Geplaatst: 21-05-01 07:46

Ik wil nu eigenlijk regelmatig met hem buiten gaan stappen omdat dat het enige is wat ik nu met hem kan doen behalve in de wei staan. Zolang er iemand bij is te voet of op de fiets is hij bijna nergens bang voor. Maar alleen kan hij soms helemaal door het lint gaan. Gisteren begon hij zelfs wat te steigeren omdat hij een paadje niet indurfde. Hij doet dat nu ook op punten waar het gevaarlijk is en ik hem niet naar voren kan rijden omdat dan bijvoorbeeld naast ons een steile afgrond zit. Als hij dan zo moeilijk doet spring ik er af en dan durft hij het wel. Hij zit dan bijna in mijn nek maar dan is er geen probleem meer. En daarna kan ik zo weer opstappen, hij staat braaf stil.
Hoe kan ik er voor zorgen dat hij me ook vertrouwt als ik op zijn rug zit en hij me niet ziet. Als ik met andere paarden ga buiten stappen komt het ook wel eens voor dat ik moet afstappen dus veel met anderen stappen werkt niet.
Wat kan ik doen (ik kreeg al als tip om met lange lijnen het bos in te gaan maar dat durf ik niet met al die takken, hij zal maar gaan schrikken en dan ergens achter blijven hangen). Vorige week ben ik dus dwars door woonwijken naar de dierenkliniek gereden en hebben we genoeg enge dingen gezien, hij was wel gespannen maar als hij iets eng vond was Suus daar op het fietsje voor ons dus dat was vertrouwd. Als ik met mijn vriend en Pablo ga wandelen kan ik er helemaal ontspannen opzitten, teugels lang en Pablo loopt gewoon Maurice achterna. Maar ik wil nu ook rustig alleen met hem buiten stappen. Hij wordt trouwens ook behoorlijk pissig van het feit dat hij niet mag gaan draven en galoperen in he bos enzo en dat in combinatie met wat vliegjes maken hem errug heet en als Pablo dan heet wordt is hij ook echt heet (3/4 volbloed, dat wil dus wel).
Maar goed, tips graag!
Ik kan er natuurlijk ook gewoon naast gaan lopen want dan is er dus echt helemaal geen probleem maar ik wil graag dat ik er ook normaal op kan gaan zitten.


<font size=-1>[ Dit Bericht is bewerkt door: Katrien op 2001-05-21 08:49 ]</font>


Cody

Berichten: 20725
Geregistreerd: 20-04-01
Woonplaats: Grolloo

Link naar dit bericht Geplaatst: 21-05-01 08:43

Inderdaad heel erg lastig dit! Verward
Mijn Fjord heeft het ook een tijdje gedaan in het begin. Die is kennelijk altijd met een groep geweest tijdens het rijden dus alleen was alles ineens eng eng eng. Ik ben toen ook vaak afgestapt omdat ze gewoon staakte. Maar ja, dat kreeg ze ook snel door dus als ze geen zin meer had, hup ouwehoeren en baasje stapt wel weer af.
Dus wat ik toen heb gedaan is: NIET meer afstappen als het niet echt nodig is wat de verkeerssituatie betreft. Doe alsof je ineens de andere kant op wilt rijden (terug dus naar waar je vandaan komt) en dan weer terugdraaien naar de kant die je op wilde, en doordrijven!
Zo kom je steeds stukje voor stukje iets verder, in het begin kost het heel veel tijd om <b>één</b> banketstaaf paadje door te komen, maar de volgende buitenrit zal het bij dat paadje al beter gaan.
Waarom draaf je eigenlijk niet in het bos?

Tess
Berichten: 982
Geregistreerd: 26-04-01
Woonplaats: Mierlo-hout

Link naar dit bericht Geplaatst: 21-05-01 08:54

Ik heb dat ook gehad, vooral met mijn eerste pony, 3/4 arabier. Met andere paarden meegaan was meestal geen enkel probleem, maar alleen buitenrijden, ....waardeloos.
Ik ben zelfs zover gegaan om hem aangespannen te leren gaan, met het menhoofdstel met kleppen op en voor de kar ging het iets beter, maar een held is het nooit geworden (ik zelf ook niet trouwens)
Eerst dacht ik altijd dat het door mijzelf kwam, dat ik hem bang maakte doordat ik zelf ook niet helemaal ontspannen was, maar bij mijn dochter, die keicool is deed hij soms ook de raarste dingen.
Als het van nature echte bangerikken zijn zul je helaas niet makkelijk op kunnen lossen, maar er is altijd hoop, veel geduld, makkelijke ongevaarlijke routes uitzoeken, je een eindje op weg laten helpen door iemand die meeloopt enz.
Hoe zit het met je eigen zelfvertrouwen, als dat goed zit heb je al een boel gewonnen!
Succes. Lachen

Desiree

Berichten: 28760
Geregistreerd: 23-01-01
Woonplaats: Twente

Link naar dit bericht Geplaatst: 21-05-01 09:11

dat zijn mijn paarden ook, maar ze moeten toch leren ergens langs te gaan en naar mij te luisteren als ik buiten rij. ZE zullen altijd wel banger zijn dan met een ander paard erbij, maar zolang ze niet moeilijk doen vind ik het prima. En ja, in het begin doen ze moeilijk, maar ik ga niets uit de weg.

Anoniem

Link naar dit bericht Geplaatst: 21-05-01 09:12

Het is dus gewoon moeilijk. Ik ben niet bang maar als we aan 1 kant een afgrond hebben en aan de andere kant prikkeldraad dan wordt ik het wel. Ook al is er dan genoeg ruimte, Pablo ziet dan alleen maar het enge stukje en niet de afgrond of het prikkeldraad. Ik heb altijd heel veel buitengereden en ben echt niet zo gauw bang te krijgen maar op Pablo heb ik er op deze manier weinig lol in.
Ik heb de manier van Cody ook uitgeprobeerd maar dat werkt niet met Pablo. Zodra we dan weer "toevallig" bij het enge punt zijn begint hij meteen moeilijk te doen en proberen weg te springen enzo.
Pablo is van nature een echet schijtluis, overal bang voor. Daarom heb ik juist altijd heel veel met hem gedaan. IZjn moeder kon in het bos ook heel moeilijk doen maar als het puntje bij paaltje kwam kon je die wel bereiken en ergens langs krijgen, zij deed iig minder gevaarlijk dan Pablo. Maar Pablo kan je dan niet meer bereiken, als hij het eng vind, is het doodseng en gevaarlijk en daar blijft hij bij. ik blijf nu steeds in bekend gebied waar hij al heel vaak is geweest maar hij blijft overal van alles zien.
Ik draaf nu niet met hem omdat hij Bronchitis heeft en 4 weken alleen maar in de wei mag staan en een beetje stappen. Dat stappen zou wel leuk voor hem zijn volgens de DA Haha! . Maar het is nu dus niet goed omdat hij zich zo druk maakt. Ik denk dat ik zolang hij nog niet beter is maar met hem aan de hand ga wandelen en verder alleen maar als er iemand meewandelt.

Cody

Berichten: 20725
Geregistreerd: 20-04-01
Woonplaats: Grolloo

Link naar dit bericht Geplaatst: 21-05-01 09:21

En als je nou heeeeeeeel veel worteltjes en andere lekkere dingetjes meeneemt om hem af te leiden en te belonen als het goed gaat?

Ik denk dat het toch iets is waar je doorheen moet met je paard, ik weet hoe lastig het is. En het probleem zit 'm inderdaad in dat jij de gevaren van dingen inziet en je paard niet.

ibikus
Berichten: 20688
Geregistreerd: 15-05-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 21-05-01 09:33

Ik denk dat hij je gewoon een beetje in de maling neemt, mijn eigen paard heeft er ook af en toe een handje van om voor een onbenullig iets te steigeren en weg te galopperen. In mijn geval gaat het om een dominant paard wat je graag uitprobeert als dit ook op jouw paard van toepassing is kun je het volgende proberen: Ik sluit hem goed op met mijn benen, hou handen laag en ver uit elkaar, en geef hem dan een flinke tik met de zweep voor zijn kont. Pas wel op dat je hem ook de kans geeft om naar voren te schieten en dus niet gaan tegenhouden met de hand. Daarna gewoon doorrijden en eventueel eventjes belonen met stem of schouderklopje. Niet overdrijven natuurlijk want dan geef je hem het idee dat hij een wereldprestatie heeft geleverd terwijl hij alleen maar naar je luisterde wat hij altijd behoort te doen.

Als je nog langer doorgaat met afstappen en ernaast lopen kan je ervan uitgaan dat je op den duur niet meer hoeft op te zadelen, want dan wil meneer gewoon niet eens meer van het erf af als je er opzit!!!

Ik hoop dat je hier wat aan hebt, groetjes...

Cody

Berichten: 20725
Geregistreerd: 20-04-01
Woonplaats: Grolloo

Link naar dit bericht Geplaatst: 21-05-01 09:40

Ja Sjuimpje, ik denk dat je gelijk hebt.
Paarden hebben snel door hoe jij reageert op bepaalde situaties.
"oh als ik niet verder durf stap je af? hmm handig"
"oh als ik net doe of ik kreupel ben hoef ik niet naar les? hmm handig"
Ik denk dus dat je even flink moet knokken met je paard en hopenlijk gaat het dan beter. Ik en IJsco kunnen nu heerlijke buitenritten maken zonder prutsmuts en gestress. Dus ik wens jou ook heel veel succes hiermee! Lachen

Anoniem

Link naar dit bericht Geplaatst: 21-05-01 09:42

Pablo is wel heel dominant tegen andere paarden maar niet tegenover mij. Hij gaat graag het erf af en het bos in maar als hij iets eng vindt vindt hij het ook echt eng. Als hij zich aanstelt is een grote mond of eens een dreiging van een tik met de zweep al genoeg.
Wortels hoeft hij op zo'n moment niet, zelfs biks niet en dat overtuigd mij eigenlijk dat hij het echt eng vindt want het is nogal een vreetmonster die zelfs eet als hij koliek heeft.
Het klinkt misschien wel als een paard die me in het ootje neemt maar ik denk dat het echt is dat hij bang is en dat hij moet leren dat hij me ook dan kan vertrouwen. Als hij zoiets in zijn hoofd heeft kan je hem echt een harde mep geven maar dat voelt hij dan niet, je kan hem dan heel moeilijk bereiken en ziet alleen maar datgene wat hij eng vindt.

<font size=-1>[ Dit Bericht is bewerkt door: Katrien op 2001-05-21 10:47 ]</font>

Cody

Berichten: 20725
Geregistreerd: 20-04-01
Woonplaats: Grolloo

Link naar dit bericht Geplaatst: 21-05-01 10:02

Misschien kan je het dan eens heel anders aanpakken: toch met de lange lijnen werken.
Wij doen het buiten ook wel eens, gaat heel erg goed.
Wat je kunt doen is: jij naast hem lopen en iemand anders met de lange teugels erachter. Veel praten tegen hem en even kijken hoe dat gaat. Gaat het goed, dan ruilen van plaats, zodat jij achter hem loopt. Jij weer veel blijven praten, desnoods tegen je vriendin, zodat hij hoort dat je vlakbij bent.
Daarna kan je vriendin steeds iets verder weg gaan lopen, zodat jij toch degene bent die de 'touwtjes in handen heeft' letterlijk en figuurlijk.
Onze paarden vinden het aan de lange teugel echt geweldig, ze voelen zich heel stoer en zelfverzekerd, vooral omdat ze heel zelfstandig moeten werken.
Dat lange-teugelwerk kun je steeds meer uitbreiden, een van jullie kan erop gaan zitten, de ander blijft erachter lopen. Zo leert hij om heel zelfstandig buitenritten te maken maar voelt hij zich toch vertrouwd doordat hij weet dat er iemand in de buurt loopt.
Uiteindelijk proberen om zelf weer wat buitenritjes te maken als je alleen bent.
Gaat natuurlijk wel veel tijd overheen als je het zo aanpakt maar misschien is het het proberen waard. Pling

Tess
Berichten: 982
Geregistreerd: 26-04-01
Woonplaats: Mierlo-hout

Link naar dit bericht Geplaatst: 21-05-01 10:07

Doorzetten, op zijn donder geven, belonen,veel laten meemaken,... ik heb het allemaal gedaan en toch ging het niet!
Als mijn pony echt bang was kon ik hem ook niet meer bereiken, hij was maar met 1 ding bezig,.....hoe kom ik hier weg. Omdraaien, bokken , wegrennen, bijna de sloot in, als hij maar wegkon.
Soms voelde ik zijn hart door het zadel heen bonken, en iedereen die ik om raad vroeg wist het natuurlijk beter.
Ik heb alle boeken uit de bieb gelezen, talloze clinics bezocht van zgn. fluisteraars en noem maar op. We werden er alleen maar moedelozer van. Als ik in het bos wilde rijden moesten we altijd een viaduct over, de A 67 oversteken(heeeeeeeel druk!!!) Gemiddeld 250 keer per jaar eroverheen en zeker de helft van de tijd was het kermis.
Ik raad je sterk af om met lange lijnen naar buiten te gaan, veel te gevaarlijk.
Heb je misschien een hond die los kan meelopen, het klinkt gek, maar ik ken gevallen waarin dit uitstekend heeft geholpen.

Ju-Ju

Berichten: 55
Geregistreerd: 10-04-01
Woonplaats: Ambacht

Link naar dit bericht Geplaatst: 21-05-01 10:09

hoi hoi,
Hier herken ik heel wat in en ik heb nu ook een volbloed arabier en nog wel 1 van de grootste ( 1.62) dus geen makkelijk eitje Haha! die proberen we nu ook verkeersmak te maken en wat mij opvalt is dat als een paard echt bang is zenuwachtig nerveus hij blijft poepen buiten Khassey poept op een staprondje zo 8 a 9 keer daaraan merk ik dat die het er moeilijk mee heeft. afstappen is zeker geen oplossing dat doe ik in elk geval niet wat je ook zegt ze hebben het snel door en maken er misbruik van.ik zou aanraden om te doen wat we hier doen iemand mee nemen aan de longe doen en een grote zweep meenemen kom je op het punt waar die het eng vind gaat de persoon met de zweep en je paard aan de longe aan de kant staan van de afgrond en neem maar van mij aan Pling dat een paard zelden zelf het gevaar opzoekt hij zal meestal alles doen om van de afrond weg te blijven. dan drijf jij aan paard durft niet en de persoon met de longe sluit hem van achteren op wel afstand houden zo heeft die de druk van achteren dat die voorwaarst moet gaan en is het aan hem de keuze.. kan je het volgen dus zeg maar links van je staat de persoon met longe ( afgrond kant) en die doet de longe dan aan de zijkant van je paard door naar achter dus hij heeft 2 zijde longe touw naast hem en dan voorwaarts laten gaan..
succes ermee!
Judith

Anoniem

Link naar dit bericht Geplaatst: 21-05-01 10:22

Ik denk dat ik inderdaad maar eens vraag of er iemand mee gaat die er dan achter kan blijven lopen en op het moment dat het mis gaat hem een pets kan geven vanaf de afgrondkant. Maar eigenlijk vind ik dat maar eng want Pablo heeft juist de neiging om daar dan keihard achteruit op af te gaan, de kant op waarvan hij een mep krijgt dus. Hij mest dan inderdaad op zo'n moment ook heel veel. Ik stap trouwens maar af en toe af hoor. Meestal krijg ik hem na wat geworstel er wel gewoon langs. En op zich is dat afstappen niet zo erg want zodra we voorbij het enge zijn staat hij heel braaf stil zodat ik rustig kan opstappen.
Maar hij is gewoon mega gespannen buiten. Staat echt op scherp om het gevaar op tijd te ondekken. Als er iemand bijloopt hoeft hij daar niet op te letten en kan hij wel ontspannen. Ik denk dat zodra hij door heeft dat ik vanaf zijn rug ook het "gevaar"in de gaten hou, het een stuk beter zal gaan.

<font size=-1>[ Dit Bericht is bewerkt door: Katrien op 2001-05-21 11:23 ]</font>

Laura

Berichten: 8338
Geregistreerd: 20-02-01
Woonplaats: Midden van Gelderland

Link naar dit bericht Geplaatst: 21-05-01 14:33

Ik wil niet de slof promoten, maar die heeft mij wel geholpen toen Iwaldo een peesblessure had gehad en ik alleen mocht stappen. Aan de hand ging ie rennen en steigeren, niks aan te houden. Onder het zadel ging ie dribbelen en bokken. Ik stapte toen maar met slof zodat ik meer controle had. Heeft toen wel goed geholpen..

Tess
Berichten: 982
Geregistreerd: 26-04-01
Woonplaats: Mierlo-hout

Link naar dit bericht Geplaatst: 22-05-01 19:06

Heb je al geprobeerd om hem eerst flink moe te rijden, dus goed aan het werk zetten en eventueel wat nieuws doen met hem.
Misschien is hij dan wat stoom kwijt en gaat het dan wat beter, ik roep ook maar wat hoor, succes en laat nog eens weten of je vooruitgang hebt geboekt. Lachen

Anoniem

Link naar dit bericht Geplaatst: 23-05-01 07:50

Ik kan hem nu dus niet flink moe rijden want hij is ziek en mag zich niet inspannen. Ik heb hem dus maar lekker wat in de wei laten luieren. Daar gaat hij van 8.30 tot 14.30 in dus da's wel een mooie tijd. Ik ben wel nog een stukje met hem aan de hand gaan stappen en dan hij is hij gewoon rustig, als hij dan iets ziet wta hij niet vertrouwd staat hij eerst stil en gaat dan met zijn neus tegen mijn schouder verder.
Ik ga er wel weer op zitten als hij beter is en dan probeer ik weer verder. Tot die tijd ga ik er alleen maar opzitten met stappen buiten al ser iemand bijloopt.
Wel bedankt voor jullie tips hoor!

Marja

Berichten: 1692
Geregistreerd: 16-03-01
Woonplaats: Op m'n berg in Spanje

Link naar dit bericht Geplaatst: 23-05-01 11:52

Heb je weleens van clickertraining gehoord? Bij honden (en natuurlijk dolfijnen) wordt dit al langer toegepast, maar voor jouw paard lijkjt het me ook heel geschikt. Je kunt hem er zelfverzekerder mee maken en hem heel gericht belonen voor ieder stukje angst dat hij overwint.
Kijk eens op http://www.klix.nu In ieder geval geef je zelf al aan dat hem ergens langs dwingen of slaan niet helpt en dat hij echt bang is en zich niet aanstelt.
Zelf ben ik met de clicker flink op m'n hond aan het oefenen en begin binnenkort ook bij m'n paard.

Ezel trektochten in de Spaanse pyreneeen! Kom langs bij ons: 'Top of the Pyrenees' https://www.topofthepyrenees.com/Products/details/Spaanse_Pyreneeen/Trekkings/Meerdaagse-wandeltocht-ezeltrekking

Anoniem

Link naar dit bericht Geplaatst: 23-05-01 12:09

Ja, die clicker training ken ik wel. Ik kende het al van dolfijnen. Ik heb er al over gedacht dta dat inderdaad wel wat voor hem is. Waar kan je eigenlijk van die klikker kikkers halen?

Marja

Berichten: 1692
Geregistreerd: 16-03-01
Woonplaats: Op m'n berg in Spanje

Link naar dit bericht Geplaatst: 23-05-01 15:12

Bij de dierenspeciaalzaak (niat alle winkels hebben hem), bij hondenscholen die ze voor de training gebruiken en via diverse websites. De mijne koste f3,50, dus ik denk dat ik er nog maar een paar haal, zodat ik er altijd 1 bij me heb. Honden en paardenbrokjes zitten toch al in de meeste broek en jaszakken.
Oh ja, want dat is wel heel belangrijk: dat er altijd een beloning volgt na een click. Je schijnt de clicker ook als noodrem te kunnen gebruiken als je paard er vandoor gaat. Als hij geleerd heeft dat de click een beloning inhoud en einde oefening, hoofd achterom, brokje aannemen, schijnen ze dat zo sterk te krijgen dat het hem in situaties waarin je normaal de controle kwijt bent en niet meer tot hem doordringt de click wel werkt.
Beetje dubbel wel, omdat het lijkt alsof je hem beloont voor het op hol gaan. Ach, ik ben nog lang geen clicker-expert, klooi ook maar wat aan...

Ezel trektochten in de Spaanse pyreneeen! Kom langs bij ons: 'Top of the Pyrenees' https://www.topofthepyrenees.com/Products/details/Spaanse_Pyreneeen/Trekkings/Meerdaagse-wandeltocht-ezeltrekking


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 14 bezoekers