Bokt.nl • Hulpteugel bij 3 jarige ??
Pagina 1 van de 1

Hulpteugel bij 3 jarige ??

Link naar dit berichtGeplaatst: 08-06-02 21:45
door Siggy
Ik begin met Guinness net met de beginselen van het inrijden. Overgang halt-stap gaat al vrij goed en in de stap loopt ze ook netjes. Echter overgang naar draf gooit ze haar hoofd in de lucht en spant ze dus haar hele rug, waardoor de draf heel "hobbelig" wordt (de balans is ze dan ook helemaal kwijt, want rechtuit lopen, lukt ook nog niet)

Ik dacht eerst dat het misschien aan het zadel lag dat ze haar hoofd omhoog gooit, maar dat is niet zo (bij longeren zonder en met zadel doet ze het ook, soms maar even, soms de hele tijd)
Zou een hulpteugel hier kunnen helpen, of zouden jullie daar niet aan beginnen met zo'n jong paard ??

Link naar dit berichtGeplaatst: 08-06-02 22:12
door Nijntje
Ik zou het eerst proberen door je paardje zo goed mogelijk te laten merken dat hij zich kan ontspannen in draf en ook bij de overgang..... Geef je paardje nog ff de tijd...hij is immers pas 3 jaar...... Succes!!! Maar begin niet te snel met hulpteugels... dat kan altijd nog!!

Link naar dit berichtGeplaatst: 08-06-02 22:25
door Anoniem
Waarom werk je er niet eerst aan om dit problem tijdens het longeren op te lossen. Op die manier heeft je paard ook de tijd om iets sterker en meer in balans te komen. Een ruiter op de rug van een groen paard geeft al zo'n grote impact.

Link naar dit berichtGeplaatst: 09-06-02 04:14
door sonjas
ik zou zeker niet met hulpteugels beginnen.
als je net aan het inrijden bent gegaan is het gewwon een balens/evenwichtskwestie.
je paard moet nog helemaal zijn balans vinden, is ook niet niks hoor voor een paard opeens een ruiter op je rug. overgangen maken is ook heel moeilijk voor een jong paard.
geef hem gewoon lekker de tijd en probeer hem zo ontspannen mogelijk te laten lopen dan komt het allemaal best in orde.
met longeren zou ik hem wel een bijzet oid aandoen zodat ie wel goed door zijn rug leert lopen
groetjes sonja

Link naar dit berichtGeplaatst: 09-06-02 10:35
door Dees
Je moet goed beseffen dat je paard kwa bespiering er nog lang niet is....nu gaan afdwingen met een strenge hulpteugel is oneerlijk, en bovendien rijdt je je paard daar binnen een jaar voorgoed mee kapot, want met een afgedwongen houding zal je paard zijn rugspieren verkrampen en laten vastgroeien, de gangen van je paard rijdt je er zo zeker uit. Niet doen dus! Geen slof, geen thiedeman, geen nekverlenger of al die rotzooit....zo'n jong paard hoeft niet eens aand e teugel te lopen, het enige wat je mag vragen is lichte gehoorzaamheid op jouw hulpen, dus vooruit en halthouden. Meer niet. Meer mag je ook niet verwachten het eerste halfjaar onder het zadel. als je dat op een goede manier doet, zal het paard vanzelf gaan aanbieden aan de teugel te willen lopen, vanzelf zijn rug aan je geven.

In de tussentijd mag je hem wel helpen zijn zpieren te ontwikkelen. Longeren is daarbij erg nuttig, met een vriendelijke bijzetten als een gogue of die touwtjes. Let op: niet strak, want dan verpest je het juist.
Tijdens het rijden mag je een martingaal gebruiken, op voldoende lengte. De martingaal zal voorkomen dat je paard minder snel leert 'de weg naar boven' te nemen als het hem niet zint, het maakt dus dat hij wel een beetje meedoet in de overgangen en niet zijn heil gaat zoeken in kop omhoog en rug wegdrukken, als dat een gewoonte wordt is het ook niet echt goed....

Moeilijk he, jong paard aanrijden....
Maar bovenal, wil je over een jaar of wat ook nog fijn op dit paard kunnen rijden, heb dan veel, heel veel geduld!

Link naar dit berichtGeplaatst: 09-06-02 11:32
door smout
Ik ga met dees mee.

Longeren met touwtje is een goede oplossing.
Maar inderdaad niet te strak ze moet het zelf kunnen opzoeken.
Wij gaan meestal er niet eerder op dan dat het paard goed aan de longe met touwtje loopt.
Bij het ene paard duurt dat langer dan bij het andere.

Geduld is een schone zaak.

Link naar dit berichtGeplaatst: 09-06-02 12:40
door Katja
Longeren met touwtjes is inderdaad een goede manier om je paard te leren in welke houding hij gemakkelijk kan lopen. Daarna werkt het vbaak goed om met een, op de goede lengte afgestelde, thiedeman-teugel te rijden. Deze werkt voor het paard ongeveer hetzelfde als de touwtjes en hij zal gemakkelijk begrijpen wat de druk van beneden betekent. Zelf ben ik niet zo'n voorstander van een martingaal, als je paard zijn hoofd omhoog gooit dan komt hij opeens tegen de martingaal in en schrikt vaak van de teugel.

Link naar dit berichtGeplaatst: 09-06-02 17:35
door Anoniem
Geduld!
Je kunt van een jong paard toch nog helemaal niet verwachten dat hij netjes in evenwicht en rond loopt.
Ze vinden het super moeilijk om in balans te blijven met iemand boven op.
Persoonlijk vind ik het dan niet eerlijk om ze met wat voor hulp teugel te rijden. En probeer zelf niet te sterk te zijn met de hand in een overgang want dat vecht hij alleen maar meer tegen. En ook te diep/zwaar gaan zitten kan voor een jong paard nog te veel zijn.
Gewoon geduldig zijn, goede les en het komt vanzelf goed.

Link naar dit berichtGeplaatst: 09-06-02 18:05
door Mikey
Je geeft zelf al aan dat ie nog niet recht kan lopen. Dat moet ie eerst GOED kunnen voor je alleen maar aan zijn mond mag zitten vind ik. Veel longeren/rechte lijnen rijden en dan vind ie zijn evenwicht en komt ie vanzelf meer naar beneden.

Link naar dit berichtGeplaatst: 09-06-02 19:25
door Cowgirl
Overgangen komen vanzelf.
Ik ben nu ook mijn 4 jarige fjord aan het inrijden(ben nu pas serieuws bezig) ook bij hem gingen die overgangen echt niet vloeiend. eerder stijf en houterig.
Gewoon nog niet te veel vragen, eerst voorwaarts en gewoon lekker wat in de ronte sturen. Later als je paard wat meer evenwicht heeft kun je wat meer gaan vragen zoals nageven buigen etc etc.
Het duurd ff maar grijp niet gelijk naar hulpteugels.

Link naar dit berichtGeplaatst: 09-06-02 20:58
door Katja
Ik kreeg uit het verhaal de indruk dat het paardje echt met een weggedrukte rug loopt. Ik denk dat het wel belangrijk is om dat op een rustige manier te corrigeren en ervoor te zoregen dat hij leert om zijn eigen lichaam beter te gebruiken. Door met een weggedrukte rug te lopen ontwikkelen paarden allerlei rugproblemen die hen in de toekomst kunnen opbreken.

Link naar dit berichtGeplaatst: 11-06-02 20:07
door Siggy
Bedankt voor alle reacties. Ik ben zelf ook niet zo'n voorstander van allerlei toeters en bellen (lees:"hulpmiddelen") bij een groen paard. Maar iemand gaf me de tip en toen ging ik toch twijfelen. Wat ik nog wel graag zou willen weten hoe dat longeren met touwtjes precies in zijn werk gaat, hoe bevestig je die dan.

Raden jullie aan om het voorlopig alleen nog maar bij stap te houden onder het zadel ???. Ik heb helaas maar een kleine rijbak, dus daarin kan ik niet echt mooie lange rechte stukken rijden. Ik ben wel zondag voor het eerst rijdend met haar naar buiten geweest (mijn vriend hield haar nog wel vast aan het longeertouw hoor), allleen gestapt, ging hartstikke goed. Haha!
Het inrijden is inderdaad wel moeilijk hoor, ik ben bang dat ik wat te snel wil af en toe.

Link naar dit berichtGeplaatst: 11-06-02 20:19
door SuperPepeijn
Siggy schreef:
Wat ik nog wel graag zou willen weten hoe dat longeren met touwtjes precies in zijn werk gaat, hoe bevestig je die dan.


in het boekje "longeren met lammert haanstra" staat het netjes en duidelijk in!

Link naar dit berichtGeplaatst: 11-06-02 20:37
door batje
Om zomaar even een balletje op te gooien: is het niet fijner een jong paard te longeren met elastieken?

Ik ben nu ook druk bezig met die vraag, en het lijkt me voor een paard fijner als hij zelf die houding 'vindt' dan dat hij er in gedwongen wordt..

Link naar dit berichtGeplaatst: 11-06-02 21:00
door Dees
Ik ben absoluut geen fan van dat akelige stuk elastiek dat ze noemen nek-verlenger...
Ik ben van mening dat de paarden er juist van leren op de voorhand te gaan met een valse knik, dus helemaal niet lekker over de rug leren lopen met het neusje eruit (want dat kan namelijk helemala niet met dat ding), en ze worden er naar mijn bevindingen ook hangerig van...
Die van mij is dus te koop, al lopen de liefhebbers de deur er niet om plat.... Scheve mond
Rotding!

Maar eh...hier zijn wel meerdere topic al over geweest (dat elastiek dus), wil je meer ervaringen daarover kan je de zoekfunctie gebruiken. Er zijn ook mensen die helemaal waus van dat hulpstuk zijn, ik dus niet...

Link naar dit berichtGeplaatst: 11-06-02 21:51
door Katja
Ik gebruik het elatiek wel voor paarden die heel erg licht aan de voorkant zijn. Ze durven er vaak makkelijker naartoe te lopen en je hebt niet zo'n schrikeffect als ze er tegenaan komen. Verder liever met touwtjes, maar het elastiek kan bij sommige paarden een goede oplossing zijn.

Link naar dit berichtGeplaatst: 12-06-02 10:25
door Anoniem
Door voltes te rijden, en de volte kleiner te maken met veel stelling ,zal hij zijn hoofd niet meer omhoog doen, hierdoor kun je met weinig hand, hem op een goede manier leren nette overgangen te maken, rij een volte maak deze steeds wat kleiner, en vang op op je buitenteugel, hij moet op die kleine volte terugkomen, en door wat overdreven stellling te vragen, kan hij niet omhoog komen.

Ps: zoek een goede instructeur op, die kan je veel beter helpen, dan wij via het internet. Succes