Waar gaat het heen met de dressuur? ('nieuwe' methodieken)

Moderators: Coby, balance, Dyonne, Sica, C_arola, Neonlight, Firelight

Toevoegen aan eigen berichten
 
 
QQQQ

Berichten: 3730
Geregistreerd: 17-03-04
Woonplaats: Haarlem

Waar gaat het heen met de dressuur? ('nieuwe' methodieken)

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 05-08-05 12:57

Na veel gesteggel is uiteindelijk hier http://www.bokt.nl/forums/viewtopic.php?f=25&t=447546&p=9572801#9572801 besloten dat ik het verhaal weer mag plaatsen, met een minimale aanpassing, die de inhoud niet aantast.
Hieronder dus op veler verzoek de Nederlandse vertaling. Wederom: veel leesplezier!!

Artikel: “Dressur Pervers – Trainingsmethoden in der diskussion”, uit ST.GEORG 8, augustus 2005.

Komt Dressuur van Dresseren? Nee, tenminste niet volgens de boeken. Toch verkommert de dressuursport. Veel paarden komen niet verder. Die paarden, die in de ring verschijnen, tonen de oefeningen vaak als geleerde trucjes. Voor de principes van de klassieke opleiding van het paard interesseert zich nauwelijks nog iemand. Naast het inrijdterrein en op internet fora wordt gediscussieerd. De jury kijkt echter de andere kant op, en concentreert zich liever op de vraag naar vermeende “Happy Athletes”. Als echt niets meer lukt, komt de dierenarts eraan te pas. Een ST.GEORG-Onderzoek.

Ergens is de trein ontspoord, wanneer precies, dat weet niemand: de machinist niet en de conducteur ook niet. Maar, misschien willen zij het ook niet zien. Motto: hier naast ’t spoor alles onder controle hoor! Hoe zat het ook weer: “Dressuur behelst de gymnastische opleiding en zorgzame opvoeding van het paard, om de natuurlijke aanleg van het paard volledig te ontwikkelen, zijn bruikbaarheid te verhogen, zijn gezondheid te bewaren en tot slot om de harmonie tussen ruiter en paard te bereiken.” Zo staat het vetgedrukt op pagina 9 van “Der Richtlinien für Reiten und Fahren, Band II”. Verder staat er nog: “In geen geval mag de ruiter het dressuurrijden met africhten verwarren. Het bijbrengen van “kunststukken” of trucjes is niet de sin en ziel van een dressuuropleiding”. Is datgene, dat in de inrijdring begint en uiteindelijk door de juryleden met hoge punten als ideaal wordt uitgeroepen, werkelijk nog onder het begrip ‘Harmonie’ te bevatten? Of is het elk weekend te aanschouwen scenario meer een strijd tussen mens en dier? Vele toeschouwers worden door hetgeen ze bij de voorbereidingen voor grote toernooien zien gebeuren weer met beide benen op de grond gezet. Toont de keerzijde van de topsport het ware gezicht van de dressuur? Wie met open oren aan de inrijdring staat, zal al snel de vraag horen hoe de training thuis dan wel niet zal gaan, als het in het openbaar er al zo aan toe gaat.

DE WEGEN NAAR ROME
Topsport vraagt om individuele concepten, dat zal niemand echt ontkennen. Tijd voor de zin, dat vele wegen naar Rome leiden. In Aken 2004 waren er twee waarschuwingen – let wel: geen officiële – jurylid Christoph Hess sprak met de trainers: de manier waarop Isabell Werth en Anky van Grunsven hun paarden voorbereidden, waren het publiek en de bijgehaalde ringmeester negatief opgevallen. Een jaar eerder hadden toeschouwers zich over het inrijden van Martin Schaudt bezwaard. Hoe het verder ging, dat weet iedereen: Van Grunsven werd met Salinero enkele weken later Olympisch kampioen in Athene. Isabell Werth krijgt sindsdien Satchmo enkel perodiek in de hand en Weltall van Schaudt weigerde tijdens de Kür in Athene compleet dienst, maar kwam dan in het binnenseizoen als uit de as herrezen terug en scoorde “wereldrecord punten” in de Grand Prix Special. Ieder optreden van Weltalls wordt sindsdien met spanning gevolgd. Zoals voor bijna elk toppaard van de afgelopen jaren – de brave Gigolo uitgezonderd – is hier sprake van genie en waanzinnige. Het begrip genie komt ter sprake als Weltall met de takt van een metronoom zijn werkelijk grandioze momenten in Passage en Piaffe laat zien; de waanzin wanneer het niet lukt een foutloze proef te tonen – en daarbij gaat het steeds om de basis van de Ausbildungsskala, de takt in de drie basisgangen. Een eigenschap die Weltall met Statchmo deelt. Die laatste gaat dan wel taktzuiver, maar niet gehoorzaam. Isabell Werth bedankte voor een start bij de Duitse kampioenschappen in Verden, nadat haar hoop voor de toekomst – die weer uit de as scheen te herrijzen – daarvoor in Balve een proef verprutste. Ook het toekomstpaard, die vele een zeer grote carrière voorspelden, Elvis van Nadine Capellmann, weigerde dienst in Verden, sprong al met inrijden wild in de lucht in plaats van te piafferen – oorzaak was een ingeklemde Ischia zenuw, beweerde men enige dagen later.

OP HET INRIJDTERREIN
Bijna geen toernooi zonder discussie. Het publiek wordt mondig. In Las Vegas waren toeschouwers ongerust over de “Van Grunsven Trainingsmethoden”, en bewerkte de verantwoordelijke “steward” net zolang, tot deze de Olympisch kampioene hierop aansprak. Voor Mariette Withages, voorzitter van de FEI, slechts een incident: “naja, ze had Salinero wat diep ingesteld, zoals men dat tegenwoordig doet”. En omdat de jury nou eenmaal alleen dat beoordelen, wat in de ring wordt getoond, behaalde het paar recordscores in de kür, zelfs een 10.0 van het duitse jurylid Uwe Mechlem voor de choreografie. Later, telefonisch in reactie op het voorgevallene op het inrijdterrein sprak Mechlem onschuldig: “Ach, was dat zo?”. De jury doet vaak denken aan de drie apen: Niets zien, niets horen, niets zeggen. Je mond open doen zou onprettige gevolgen kunnen hebben. Tenslotte kom je elkaar op elk toernooi tegen en wil je toch met iedereen vrienden kunnen zijn.

“Zoals men dat tegenwoordig doet” – misschien is dat wel het grootste probleem. Observaties bij het inrijden op de wereldkampioenschappen van jonge dressuurpaarden: vijf- en zesjarige paarden met Nederlandse ruiters werden op hun optreden voorbereid. Parallelle beelden: het paard bijt zichzelf in de borst. De ruiter trekt met extreem brede teugelvoering, de handen voor de buik, het paardenhoofd heen en weer. Dan houdt ie halt. Weer trekken, een snelle steek met de sporen, het paard draaft aan. Geen drie meter later wordt weer halt gehouden: De ruiter steekt de benen af, leunt uit alle macht achterover. Weer wordt er gezaagd. De paardenneus is zo’n 45 graden achter de loodlijn, de hals opgerold. In het moment dat het paard tot stilstand komt, heeft het been van de ruiter weer toegeslagen. Wederom sporen, wederom halthouden en zagen.

Scenes zoals hierboven omschreven zijn niet zeldzaam. En natuurlijk kunnen ook Duitse ruiters hun paarden veel te kort en te diep inrijden. Alleen het systematische, het consequente “zich in de borst bijten” ziet men – nog? – niet. In deze houding wordt dan ook gepiaffeerd – kort voordat de combinatie een M proef gaat rijden, zo deed een leerlinge van Van Grunsven het.

De Nederlandse bondstrainer Sjef Janssen is al vaak op zijn methoden aangesproken. Altijd heeft hij in interviews volgehouden, dat hetgeen wat als “laag en diep” wordt omschreven, goed is voor het paard en, dat naar zijn mening de klassieke opleiding paarden kapot maakt. Zijn sterkste argument is Bonfire, Olympisch kampioen van 2000, die met zijn 23 jaar nog prima in orde is. En Sjef Janssen, zo was onlangs op Anky van Grunsvens’ homepage te zien, neemt ook nu nog bij gelegenheid Bonfire voor wat piaffe werk uit de stal. Extreem diep ingesteld, uiteraard. Het ziet eruit als de door Nicole Uphoff en Isabell Werth op basis van hun trainingen met Dr. Uwe Schulten-Baumer geperfectioneerde methode, die door ST.GEORG eerder als “Rollkur” werd omschreven. Toch verweert Janssen zich daartegen. Tegen het Australische Horse Magazine zei hij, dat de manier waarop hij traint met Rollkur niets van doen heeft. Naar zijn mening resulteert Rollkur in aanleuningsproblemen.

“HAPPY ATHLETE”
Een “enfant terrible” was de langharige Nederlander altijd al; zijn fans voeren maar al te graag aan dat de afkeer tegen zijn trainingsmethoden wellicht zijn oorzaak vindt in het feit dat hij anders is dan die dames met parelkettingen en de heren met zijden zakdoek in het colbert.
Met “Men kan alleen datgeen beoordelen wat in de ring gebeurt”, veegde Withages in ST.GEORG-interview na de Olympische Spelen al het commentaar op de inrijdmethoden van tafel. Voor de controle zijn de “stewards” verantwoordelijk: “Ik sta zelden op het inrijdterrein als ik moet jureren. Ik heb daar op dat moment niets te zoeken, vind ik.” Toch moet ook u toegeven, “dat bepaalde trainingsmethoden een geval voor de dierenarts zijn”. Per omgaande ontving ST.GEORG een e-mail van Sjef Janssen. Hij had bovenstaande zin direct als kritiek op zijn trainingsfilosofie opgevat. De discussie over hun methoden – die ook Edward Gal zeer succesvol toepast – laat hen inmiddels koud, zei de Olympisch kampioene in een interview van de laatste uitgave van het door het Nederlandse Sport-marketing-Agentschap BCM uitgegeven blad Horse International. Tenslotte zijn al haar leerlingen succesvol, is Bonfire met 17 jaren oud op zijn top aangeland en zijn hun paarden “happy” en gezond. Ze hebben een gelukkig leven en worden noch op sporen getrakteerd noch hebben ze blauwe tongen.

Tegen de stemmen die in Las Vegas naar boven kwamen, nam Janssen in het Nederlandse vaktijdschrift “In de Strengen” stelling. Zijn teneur: onwetendheid. Ook springt hij gelijk in de bres voor de “küruitvinder” Joep Bartels, op wiens Global Dressage Forum Salinero vorig jaar tot “Happiest Athlete” werd uitgeroepen. Dit jaar zal daar het diermedische bewijs geleverd worden, dat de training niet, zoals de meeste dierenartsen beweren, schadelijk is. De “Happy Athlete regeling” heeft de Franse Kolonel Christian Carde gealarmeerd. Op Homepage www.allege-ideal.com schrijft dit jurylid hoe ongelukkig hij het nieuw geformuleerde FEI Artikel 401 vindt, waarmee het begrip ‘Happy Athlete’ in het officiële reglement opgenomen zal worden. Hij stelt ook zo zijn vraagtekens bij de “laag en diep rijders”. Zijn vraag: Waarom schoppen de aanhangers van deze trainingsmethode tegen iets, dat ze zelf toch als ideaal beschouwen? Als het hier om een onbegrepen methode gaat, waarom verklaart men deze dan niet plausibel? Carde roept niet om een openbare discussie, maar om een expertcommissie van trainers, dierenartsen en ethologen (gedragsonderzoekers). Tegelijkertijd vraagt hij zich af, of zo een commissie de moed zou hebben om de daaruit voortvloeiende “tsunami van tegenspraak” echt op gang te brengen.

Hoofdschudden bij iemand die zich met klem voor de klassieke rijwijze uitspreekt: olympisch kampioen Klaus Balkenhol, trainer van het Amerikaanse dressuurteam. In het kader van wat hij vaak op het inrijdterrein meemaakt, denkt hij er hard over na, in hoeverre een beoordeling voor het inrijden voor een proef zinvol zou zijn. Een vergaand voorstel, waar velen alleen om kunnen lachen. Wat als zo een beoordeling bij voornoemde kampioenschappen in Nijmegen, waarbij Van Grunsven openlijk van 90% scores droomde, had plaatsgevonden? Indirect vind deze beoordeling al plaats en het oordeel op de internetfora is negatief, want de foto’s van het inrijden zijn de wereld rond gegaan. Een dressuuramazone uit Zweden heeft de foto’s toegespeeld gekregen en heeft die op haar homepage “Dressage for the 3rd Millenium” openbaar gemaakt. Alle paarden lopen achter de loodlijn, waarbij gezegd moet worden dat deze formulering erg voorzichtig te noemen is. Ook bij ST.GEORG liggen deze foto’s (Note Q: enkele zijn bij artikel afgebeeld). In Nederland is inmiddels een ware heksenjacht uitgebroken, met als doel te achterhalen van wie deze foto’s komen.

Dierenarts Dr. Gerd Heuschmann is geschokt. Sinds enige jaren werpt hij met zijn voordracht over functionele anatomie vragen op over de huidige trainingsmethoden, waar men niet zomaar aan voorbij kan gaan. Snel heeft de praktiserend dierenarts de handleiding “Dierenbescherming in de paardensport” van het “Bundesministeriums für Landwirtschaft und Verbraucherschutz” bij de hand: pijn en verwondingen, veroorzaakt door spanning en te sterk ‘in de hand stellen’, is dierenmishandeling (“Word een paard met hulpteugel, bijv. slofteugel of door teugelhulpen vaak of langdurig aanhoudend in spanning en verzet of te sterk bijgezet, dan kan er tijdelijk pijn en letsel ontstaan. Een dusdanig gebruik van sturende hulpen is dierenmishandeling” – Richtlinie Tierschutz im Pferdesport, Bundesministerium für Landwirtschaft und Verbraucherschutz). En natuurlijk is er ook nog de Duitse wetgeving voor de Dierbescherming, paragraaf 3, 1b:”Het is verboden, om aan een dier in training of bij sportieve wedstrijden of vergelijkbare evenementen middelen of methoden, die met ophefbare pijn, lijden of letsel verbonden zijn en die de prestatie van dieren kunnen beïnvloeden, aan te wenden”.

BULTEN IN DE NEK
Het dilemma: een internationaal, of tenminste EU geldige wetgeving ter bescherming van dieren is er nog niet. De FEI blijft in haar gedragscode tot het welzijn van het paard, waaraan zich elke ruiter bij deelname aan een internationaal kampioenschap heeft te houden erg algemeen: Het welzijn moet altijd op de eerste plaats staan, dit geldt bijvoorbeeld voor de trainingsmethoden. Apropos – in Holland is de training met “schoenen” wijd verbreid. Oorspronkelijk komt dit uit de mensport, van Hackneys, Tuigpaarden en Friezen (Note Q: methode wordt apart uitgelegd, met leren schoenen, waaraan touwen die via de singel naar de hand van de longeerder gaan. Bij opheffen van een voorbeen worden de touwen aangetrokken, wat de knieactie verbeterd). Slijtage is bij deze techniek, waarmee men zelfs een koe nog tot passagerend wonderdier zou kunnen africhten, onontkoombaar.

Toch ook zonder marionettentouwtjes heeft het slechte rijden niet alleen de topsport bereikt. In de dagelijkse praktijk ziet dierenarts Heuschmann elke dag weer wat voor afwijkingen worden veroorzaakt door het permanent rijden met extreem korte teugelvoering. De totale zogenaamde bovenlijn inclusief de romp worden mee belast. Er ontstaan ontstekingsprocessen, welke later tot verkalking kunnen leiden. Echte bulten vormen zich, sommige zo groot als een kindervuist. Het geheel is pijnlijk voor het paard en kan tot langdurige onbruikbaarheid voeren. Dit soort ziektebeelden komt tegenwoordig veel vaker voor. De voorstanders van de stelling dat de paarden durchlässiger worden, wanneer men ze sterk afgebogen rijdt, wat niets anders is dan “stretching”, houdt Heuschmann voor, dat ze zich nog nooit bezig hebben gehouden met de vraag welke spiergroepen het paard gebruikt om de ruiter te dragen. Dat zijn namelijk veel meer de buikspieren, dan de lange rugspieren. Ook ST.GEORG expert Dr. Karl Blobel schrijft dressuurruiters “weinig begrip” toe wat betreft de fysiologische samenhang. Dressuur is inmiddels de “sport met de meeste gezondheidsproblemen”, omdat de paarden geen vrije beweging krijgen. Uit angst voor blessures wordt het paard na urenlang staan in de box voor de training meegenomen en direct een dwang opgelegd. Blobel herinnert eraan dat niet alleen alle spieren, banden en pezen, maar ook de spijsvertering in gang gebracht moet worden. Dat blijft bij trainingsmethoden die meer op onderwerping dan op samenwerking zijn gericht, eigenlijk altijd achterwege. En wat, als het allemaal te laat is? Als de nekband ontstoken is, dan kan de dierenarts helpen. Hij neemt eenvoudigweg een deel van de ergernis weg. Na een jaar zal het paard weer inzetbaar zijn.

Dr. Blobel trekt zijn neus op. “De diagnostiek in het halswervelbereik is moeilijk, zelfs de experts komen bij de interpretatie van röntgenopnames tot compleet verschillend conclusies. Daarnaast weten wij nog niet precies, in hoeverre de anatomische veranderingen de prestaties van de paarden echt beïnvloeden.” Dat de ijver van de dierenartsen hierbij een rol speelt, is weer een ander aspect: “Iedere dierenarts, iedere dierenkliniek is natuurlijk bereid om nieuwe therapievormen aan te bieden voor de alsmaar nieuw opduikende problemen. Echter, een groot deel van de nieuwe therapieën heeft mijns inziens niet het gewenste resultaat opgeleverd”. Blobel blijft bij zijn stelling:”Dressuurruiters moeten mentaal worden omgeschoold, moeten de paarden vrije beweging toestaan, dan blijven ze ook gezond. De ruiters moeten zich informeren, wat er tijdens de training in en aan het paard gebeurd. Ze moeten de trainingsfysiologie van een paard leren.”

Heuschmann heeft nog een tweede belangrijk punt: back to the roots. Het is het overvragen van drie- en vierjarige paarden, in het kader van hun “industriële vermarkting” die de aanzet tot slijtage geeft. “Er wordt veel te vroeg met verzameling begonnen. Alleen een paard dat lang genoeg voorwaarts-neerwaarts is gewerkt, heeft de kans om genoeg kracht te ontwikkelen. De gevoeligste graadmeter voor een juiste opleiding is het behoud en de verbetering van de natuurlijke basisgangen. Bij veel vier- en vijfjarigen zijn de stap en draf in de beenzetting verstoord.”

DREIGING PER E-MAIL
Nadat op internetfora de beelden van de Nederlandse kampioenschappen emotioneel bediscussieert waren, ontving de eigenaresse van de homepage “Dressage for the 3rd Millenium” een e-mail van Sjef Janssen. Hij dreigde met rechterlijke stappen, aangezien de persoonlijke rechten van Anky van Grunsven geschonden waren. Daarnaast uitte hij de mening dat de Zweedse niet wist waar ze het over heeft. Zijn rijprincipes zijn goed voor de musculaire ontwikkeling van de paarden. De publicatie van de inrijdfoto’s zijn oneerlijk en manipulatief. “Our horses love to work for us”. Ook zou ze eens de springruiters bij de training moeten bekijken – daar vind je een hoop parallellen. Dan dreigt hij met zijn advocaat. Veel ophef – zou je denken, dat Janssen niet moe wordt van het propageren dat zijn methode goed is voor paarden. Waarom mag men er dan geen foto’s van laten zien, als het de paarden zo gelukkig maakt? Zulke e-mails stuurt Sjef Janssen wel vaker. Ook de Amerikaanse Kyra Beth Houston ontving in november 2004 een elektronisch schrijven. Dit keer ging het om video opnamen, de de Amerikaanse in Aken had gemaakt. Sinds 2001 heeft zij een contract met de Aken-Laurensberger Rijvereniging (ALRV). In de USA, Zuidafrika, Nieuwzeeland, kortom bij dressuur enthousiastelingen buiten Europa, zijn de video’s “cult”. Ze laten de proeven zien vanuit de positie van de Hoofdscheidsrechters bij C, inclusief de gegeven punten. De feedback is groot, zegt Beth Houston: “Hoe ziet een 9 eruit? Dit soort vragen worden beantwoord, en daar houdt men van”, ook op jury seminars. En natuurlijk kan men dan zien, dat bijvoorbeeld een paard, dat tijdens het groeten amper een seconde stil staat, toch hoge punten krijgt. Dat moet nu eens afgelopen zijn. Kyra Beth Houstan kreeg te lezen, dat ze de persoonsrechten van Anky van Grunsven had beschadigd. Ze mocht de video’s niet verder verspreiden. De Amerikaanse wendde zich tot de ALRV, die lange tijd geen reactie gaf. Een half jaar later, stuurde de Akenaren haar een nieuw contract, met de verplichting om een schriftelijke goedkeuringsverklaring van alle gefilmde ruiters te verkrijgen. De persoonsrechten van topsporters zijn bij een openbaar optreden per definitie beperkt. Voor de Hamburgse media advocaat Dr. Rainer Stelling is het een duidelijke zaak: “Het is zo dat iedereen moet toestemmen, alvorens zijn/haar foto’s openbaar worden gemaakt. Er zijn echter uitzonderingen: Wanneer iemand een ‘publiek persoon’ is, is deze toestemming niet noodzakelijk. Dat geldt ook voor topsporters, zeker wanneer ze zich in een veld bewegen, dat ze tot een publiek persoon maakt, zoals bijvoorbeeld bij de openbare beoefening van hun sport. Dat geldt natuurlijk niet voor gebruik met commerciële insteek.”

Dat is intussen ook bij de CHIO organisatoren besproken, die overigens intussen Van Grunsven en Salinero voor het CHIO weekend als “Starguest” hebben weten vast te leggen.

Toernooileider Frank Kempermann zegt tegen ST.GEORG: “In het aanvraagformulier is vermeldt, dat wij als organisatoren de filmrechten (videorechten) hebben en mogen verkopen. Dat moeten de ruiters bij de inschrijving accepteren.” Dus Kyra Beth Houston hoeft geen schriftelijke goedkeuringen te verzamelen, een filmverbod voor 2005 is er niet meer. “Ze heeft een contract voor twee jaar.” Filmopnamen van het inrijden vallen daar niet onder, maar het recht, om daar eens te gaan kijken, dat heeft iedere toeschouwer. En dat zal deze zich ook niet moeten laten afnemen.

“VIP-JUREREN”
Het probleem van dieronvriendelijke trainingsmethoden in de dressuur is ook een probleem van de jury. Waar zijn de juryleden, die kunnen of willen zien of een paard correct is opgeleid of met behulp van allerlei mogelijk dubieuze hulpmiddelen tot spectaculaire bewegingen zijn getergd. “Veel juryleden hebben moeite om te zien of een paard überhaupt echt van achter doorswingt, of alleen van voren actie vertoont en van achteren niets doet”, aldus een Grand-Prix jurylid tegen ST.GEORG. Hier zou een compendium verandering in moeten gaan brengen, waarin precies wordt verklaard, hoeveel punten welke uitvoering van een oefening mag worden toebedeeld. Dit moet er voor zorgen dat ook juryleden van verre oorden, die wellicht slechts éénmaal per jaar een groot toernooi jureren, alleen maar op de lijst hoeven te kijken. Alternatief op het grote scherm, waar de cijfers voor de onderdelen reeds tijdens de proef goed zichtbaar worden getoond. “Voor het publiek is dat OK, maar als de juryleden kunnen zien dat hun punten afwijken van die van hun collega’s, trekken ze dat bij het volgende onderdeel gegarandeerd weer recht”, aldus een Grand Prix jurylid tegen ST.GEORG. En dat kan toch niet de bedoeling zijn. Bij grote toernooien als Aken zijn de elechtronische schermen daarom zo geplaatst, dat de juryleden ze niet kunnen zien.

Jureren is een ondankbaar vak: blij is meestal alleen de winnaar. En aangezien het juryoordeel tot op zekere hoogte subjectief is, kan achteraf over de beoordeling nog eeuwig worden gediscussieerd. Sinds de invoering van de kür is dat nog erger geworden. Door het geven van cijfers voor zaken die een kwestie van smaak zijn, zoals een mooie choreografie of de passende muziek, worden de beoordeling noodgedwongen nog subjectiever.

De organisator die een jurylid uitnodigt, is het meest tevreden als de winnaar ook een ster is, die hij naar zijn toernooi heeft weten te krijgen en waarmee hij volop reclame heeft gemaakt. Die komt dan het volgende jaar graag weer terug. Juryleden daarentegen kan men uitwisselen, men nodigt ze eenvoudig niet meer uit, als ze teveel onpopulaire beslissingen nemen. Daarbij komt het er niet op aan of deze beslissingen juist of onjuist waren. De meeste juryleden, of ze het nu toegeven of niet, hebben zich dit mechanisme verinnerlijkt en hebben de schermen in het hoofd geplaatst. “Je kan op drie manieren jureren: gezamenlijk jureren, gescheiden jureren en VIP-jureren”, zo heet het achter de schermen. En juist bij de VIPs in het zadel wordt de vraag naar de methoden, waarmee hun paarden voor hun spectaculaire optreden worden voorbereid, het liefst niet serieus gesteld.

Apple

Berichten: 76407
Geregistreerd: 27-01-02
Woonplaats: Bij het strand

Re: Waar gaat het heen met de dressuur? ('nieuwe' methodieke

Link naar dit bericht Geplaatst: 05-08-05 13:10

Met vanuit mij nog even de kanttekening dat bij de eerste de beste wanklank (offtopic, persoonlijk worden etc. etc. etc.) dit topic zonder verdere waarschuwing zonder pardon op slot gaat.

QQQQ

Berichten: 3730
Geregistreerd: 17-03-04
Woonplaats: Haarlem

Re: Waar gaat het heen met de dressuur? ('nieuwe' methodieke

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 05-08-05 13:13

Oja: Laten we het hier over de INHOUD hebben, niet over Anky, niet over rechtzaken.

@Apple: Dan graag alleen op slot, en niet volledig onbereikbaar...

Apple

Berichten: 76407
Geregistreerd: 27-01-02
Woonplaats: Bij het strand

Re: Waar gaat het heen met de dressuur? ('nieuwe' methodieke

Link naar dit bericht Geplaatst: 05-08-05 13:14

Q: dat hangt af van de wijze waarop het topic verloopt.

QQQQ

Berichten: 3730
Geregistreerd: 17-03-04
Woonplaats: Haarlem

Re: Waar gaat het heen met de dressuur? ('nieuwe' methodieke

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 05-08-05 13:17

Ah Apple, dan verwijder je gewoon alles behalve de eerste post en gooi je 'm dan op slot
Ik hoop dat 't goed gaat, we zullen het wel zien....

_Spooky_

Berichten: 1752
Geregistreerd: 21-05-04
Woonplaats: Veenendaal

Re: Waar gaat het heen met de dressuur? ('nieuwe' methodieke

Link naar dit bericht Geplaatst: 05-08-05 13:21

Ik moet zeggen, inderdaad.....ik twijfel ook weleens over waar de dresuuursport heen gaat.
Heb inderdaad van verschillende ruiters (waaronder wat genoemde in dit artikel) losrij momenten gezien die IK PERSOONLIJK niet vond kunnen.
Ik heb altijd geleerd dat je inderdaad een paard pas aan de teugel rijdt vanuit ontspanning, en met een beetje geven en nemen zoekt ie vanzelf die teugel wel op.
Als je nu kijkt naar dat losrijden en naar de proven zelf dan loopt een paard inderdaad voor mijn gevoel te diep, en de ontspanning is vaak ook ver te zoeken.
Ik ben meer fan van het minder diep ingebogen, maar wel ontspannen plaatjes.
Voor mij is dat wat ik wil bereiken als ik rij, op welk niveau je dan ook rijdt.

Vindt dit trouwens een super goed topic, nu krijgen de aanhangers van beide "stijlen" de kans om hun zegje te doen, en ik ben echt benieuwd wat iedereen hiervan vindt!

pol013

Berichten: 9859
Geregistreerd: 18-05-04
Woonplaats: Omg breda

Re: Waar gaat het heen met de dressuur? ('nieuwe' methodieke

Link naar dit bericht Geplaatst: 05-08-05 13:29

Ik was bij het happy athlete verhaal op het Global Dressage Forum en kan dus ook vertellen dat er in die 'commissie' een medisch fysioloog zit. Dit verhaal komt dus niet alleen van mensen die een paard trainen zonder te weten hoe de processen in het lichaam werken.

Citaat:
Dressuurruiters moeten mentaal worden omgeschoold, moeten de paarden vrije beweging toestaan, dan blijven ze ook gezond

Mee eens! Al weet ik dat dit bij de familie Bartels ook gebeurt inclusief een rondje over de galoppeerbaan en rondstappen over het terein aan de lange teugel.

Verder staat er nog iets in over langdurig laag training is schadelijk, dat lijkt me ook logisch. Voor zover ik echter op de hoogte ben, dacht ik dat dit een fase in de training/ loswerken is. Niet iets wat langdurig aanhoudt dus. (hier is al uitvoerig over geduscusieerd)

Daarnaast vraag ik me dan af, waar die bange onderdanige paarden in de ring gebleven zijn? Daar zie ik ze niet terug. In hoeverre kan er dan gesproken worden van bang en onderdanig bij het losrijden?

_Nann_

Berichten: 4469
Geregistreerd: 08-10-04
Woonplaats: Rotterdam

Re: Waar gaat het heen met de dressuur? ('nieuwe' methodieke

Link naar dit bericht Geplaatst: 05-08-05 14:06

ze zeggen dat dat diep en laag trainen zo natuurlijk is voor die paarden, omdat ze in de natuur altijd met hun hoofd bijna naar beneden staan, maar ik bedoel dit is in mijn, en ik weet zeker in vele andere ogen toch alles behalve natuurlijk?

ik heb soms het id dat die paarden gewoon niet meer gezien worden als dieren, als levende wezens.... en dat vind ik zonde, en vrij onrespectvol

ik ben ervan overtuigd , dat er gewoon een meer paardvriendelijke manier moet zijn, want soms vraag ik me af wat die beesten nou denken, en of ze het echt wel zo prettig vinden....

en de dressuurruiters die hun paarden wel de ruimte en de vrijheid geven, daar zal ik natuurlijk nooit een fout woord oven durven zeggen....

VValar

Berichten: 6579
Geregistreerd: 05-07-04

Re: Waar gaat het heen met de dressuur? ('nieuwe' methodieke

Link naar dit bericht Geplaatst: 05-08-05 14:08

Pfffff hoe subjectief kan een artikel zijn zeg?

_Spooky_

Berichten: 1752
Geregistreerd: 21-05-04
Woonplaats: Veenendaal

Re: Waar gaat het heen met de dressuur? ('nieuwe' methodieke

Link naar dit bericht Geplaatst: 05-08-05 14:11

De vraag in dit topic is niet of het artikel subjectief is of niet, maar wat je INHOUDELIJK van het artikel vindt, en het zou leuk zijn als je dat zou willen nderbouwen!

VValar

Berichten: 6579
Geregistreerd: 05-07-04

Re: Waar gaat het heen met de dressuur? ('nieuwe' methodieke

Link naar dit bericht Geplaatst: 05-08-05 14:19

door_ schreef:
De vraag in dit topic is niet of het artikel subjectief is of niet, maar wat je INHOUDELIJK van het artikel vindt, en het zou leuk zijn als je dat zou willen nderbouwen!


Nou heel simpel. INHOUDELIJK is toch alles aan dit artikel vrij subjectief benaderd zou ik zeggen. Dus ik moet zeggen dat ik het er niet mee eens ben.

Wat ik altijd al heb gezegd is dat niet iedere methode is weggelegd voor ieder paard. Elk paard heeft immers een andere benaderingsmethode nodig. Zo zal LDR voor het ene paard de juiste methode zijn bijv. de 'Duitse methode' weer voor het andere paard. En zo zijn er nog tientallen methoden die bruikbaar zijn voor weer verschillende paarden. Het is de clue om de juiste methode voor je paard te vinden want niet ieder paard zal het goed doen op het zojuist besproken LDR. Daarom geeft dit nog geen goedrecht om de methode geheel af te kraken omdat men zich er niet of weinig in (wilt) verdiepen en hun het hele basisprincipe hiervan ontgaat. En ondertussen zich wél druk lopen te maken over herhaaldelijke screenshots die op internet te vinden zijn, waarop een niet zo'n fijn beeld getoond wordt - een momentopname en één die bij elke trainingsmethode naar voren te halen zou zijn, mits je maar het meest ongelukkige en slechtste moment uitkiest.
Als men de moeite zou nemen zich er iets meer in te verdiepen, zouden er ook niet zo veel loze uitspraken gedaan worden.

QQQQ

Berichten: 3730
Geregistreerd: 17-03-04
Woonplaats: Haarlem

Re: Waar gaat het heen met de dressuur? ('nieuwe' methodieke

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 05-08-05 14:40

Subjectief....dat klopt, de mening van ST.GEORG wordt wel duidelijk aan de hand van dit verhaal. Wat echter ook duidelijk wordt, is dat ST.GEORG niet alleen staat in die mening en dat er ook bij verschillende topruiters, artsen en officials eenzelfde mening te ontdekken valt.
Ja, het artikel is subjectief, alleen niet het soort subjectiviteit die je tegenwoordig vaak terug ziet in de bladen.
Verfrissend, zou ik zeggen, om eens de 'andere kant' van het verhaal te lezen.

VValar

Berichten: 6579
Geregistreerd: 05-07-04

Re: Waar gaat het heen met de dressuur? ('nieuwe' methodieke

Link naar dit bericht Geplaatst: 05-08-05 14:47

Er is niets mis mee om het verhaal van de 'andere kant' te belichten, maar ST.GEORG doet dit op zo'n manier dat het kwetsend is voor verscheidene betrokken partijen en wijzen met de dikke wijsvinger naar diverse topruiters/amazones welke een heel ander beeld en visie hebben over het desbetreffende ldr. Dus een verhaal vanuit een andere kant te belichten is leuk hoor, maar een enigzins professionele (objectieve) houding vanuit de ST. GEORG zou ze niet verkeerd staan. En dan vinden ze het vreemd dat ze zichzelf in de nesten hebben gewerkt...

QQQQ

Berichten: 3730
Geregistreerd: 17-03-04
Woonplaats: Haarlem

Re: Waar gaat het heen met de dressuur? ('nieuwe' methodieke

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 05-08-05 14:57

VValar schreef:
Er is niets mis mee om het verhaal van de 'andere kant' te belichten, maar ST.GEORG doet dit op zo'n manier dat het kwetsend is voor verscheidene betrokken partijen en wijzen met de dikke wijsvinger naar diverse topruiters/amazones welke een heel ander beeld en visie hebben over het desbetreffende ldr. Dus een verhaal vanuit een andere kant te belichten is leuk hoor, maar een enigzins professionele (objectieve) houding vanuit de ST. GEORG zou ze niet verkeerd staan. En dan vinden ze het vreemd dat ze zichzelf in de nesten hebben gewerkt...

Voor de duidelijkheid: Met DIT verhaal hebben ze zich niet of nauwelijks in de nesten gewerkt, hierin hoefde slechts één woordje worden aangepast.

Amadeo

Berichten: 894
Geregistreerd: 28-03-04
Woonplaats: Groningen

Re: Waar gaat het heen met de dressuur? ('nieuwe' methodieke

Link naar dit bericht Geplaatst: 05-08-05 15:14

Ik heb uitgeprint en ik ga het mee naar huis nemen, ik ben nu niet thuis. En dan zal ik het eens rustig doornemen, maar ik moet nu al eerlijk zeggen dat ik het geweldig vind dat er nu (misschien) eindelijk eens wat meer aandacht besteed wordt een de moderne trainingsmethoden versus de klassieke. Ik ben heel benieuwd wat er allemaal op gaat volgen!

LBLGypsyCobs

Berichten: 8886
Geregistreerd: 01-05-04

Re: Waar gaat het heen met de dressuur? ('nieuwe' methodieke

Link naar dit bericht Geplaatst: 05-08-05 15:53

Het enige waar dat kort geding over ging was toch het feit dat het niet om een officiële waarschuwing ging in Las Vegas en dat de foto's van Anky enzo er niet bij mochten, omdat dat associatie met de inhoud van het artikel oproept.

Los gezien van het wijzen naar bepaalde ruiters mag St Georg best een mening geven over de verschillende manieren van trainen.
Ik denk dat het alleen maar goed is dat men bezig blijft met zulke zaken en er vragen over blijft stellen. Stel dat een ruiter inderdaad z'n paarden kapot traint en niemand zegt er wat over, dan zal die ruiter talloze paarden kapot rijden.

En of het artikel in St Georg nou uit onsportiviteit of voor het welzijn van het dressuurpaard is geschreven, doet er dan niet zoveel meer toe.

HocusTivoli

Berichten: 960
Geregistreerd: 18-01-04

Re: Waar gaat het heen met de dressuur? ('nieuwe' methodieke

Link naar dit bericht Geplaatst: 05-08-05 15:57

Ach, het maakt helemaal niet uit welke methode gebruikt wordt. Feit is dat de maatschappij steeds meer verhardt. Er komen steeds meer "mensen met paarden" i.p.v. "paardenmensen". Die mensen zien het paard als een soort brommer. Doet hij het niet meer? Ach, nemen we toch gewoon weer een nieuwe! Het niveau van instructie is ook vaak om te huilen. Iedereen staat tegenwoordig maar les te geven. Jammer dat mensen niet de moeite nemen om echt goed les te krijgen. Al is het ook soms moeilijk om door de bomen het bos te zien, geef ik toe. Ook zijn er mensen die het wel goed proberen te doen, maar waarbij het door onwetendheid mis gaat. Bovenstaande heeft allemaal niets te maken met trainingsmethodes. Ik denk dat je als je goede begeleiding zoekt en kritisch blijft naar jezelf toe, je al een heel eind op weg bent. Fouten maken we allemaal, mezelf incluis. Maar daar leer je toch weer van? Als je geen fouten meer mag maken kunnen we beter helemaal met de sport stoppen en de paarden lekker de wei in gooien!

Inferno
Berichten: 76
Geregistreerd: 15-06-05

Re: Waar gaat het heen met de dressuur? ('nieuwe' methodieke

Link naar dit bericht Geplaatst: 05-08-05 16:02

Ik vraag me af of de theorie van Xenophon, de la Gueriniere of welke andere vernieuwer destijds dezelfde soort tegenstanders kende.

Bedankt voor het plaatsen van het stuk, ik was er al benieuwd naar.

QQQQ

Berichten: 3730
Geregistreerd: 17-03-04
Woonplaats: Haarlem

Re: Waar gaat het heen met de dressuur? ('nieuwe' methodieke

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 05-08-05 16:13

Inferno schreef:
Ik vraag me af of de theorie van Xenophon, de la Gueriniere of welke andere vernieuwer destijds dezelfde soort tegenstanders kende.

Bedankt voor het plaatsen van het stuk, ik was er al benieuwd naar.

Graag gedaan.

Beste voorbeeld daarvoor is denk ik in de springsport terug te vinden, bij de man die de springzit (verlichte zit) heeft bedacht. Die werd tijdenlang weggehoond, maar had groot gelijk.

Alleen de tijd zal leren of het met deze nieuwe methoden ook zo zal verlopen...daarvoor zal het echter wel de kritieken moeten weten te weerleggen !

Lusitana

Berichten: 22660
Geregistreerd: 26-10-04
Woonplaats: buiten Grandola, Alentejo, portugal

Re: Waar gaat het heen met de dressuur? ('nieuwe' methodieke

Link naar dit bericht Geplaatst: 05-08-05 18:06

Wat ik lees in het artikel, en dan lees ik gewoon voor de namen X, Y en Z, want dat maakt voor het verhaal helemaal niks uit, is dat de vraag wordt gesteld in hoeverre wat er tegenwoordig in de ring wordt getoond nog met dressuur/rijkunst te maken heeft.

Anne_GTI

Berichten: 18415
Geregistreerd: 26-09-02
Woonplaats: Kan de rand van Zwollywood zien uit mijn keukenraam, daarom kijk ik liever in de kamer naar buiten

Re: Waar gaat het heen met de dressuur? ('nieuwe' methodieke

Link naar dit bericht Geplaatst: 05-08-05 18:07

De toon van het artikel vind ik idd erg anti Anky en consorten; ik kan me voorstellen dat zij zich daardoor gekwetst voelt.

Het zgn. Ankysysteem dan ik als amateurtje niet uitvoeren; daarom brand ik mijn vingers er maar niet aan.

Iedere goede ruiter is altijd bezig met de balans van zijn paard; Als je net begint met een jong dier zal die eerst zijn balans moeten hervinden onder de man daarna ga je bezig met het verdere traject waarbij het zwaartepunt steeds meer naar achteren komt te liggen. Constant is het doel balans maar gelijktijdig ben je ook je paard continue uit balans aan het brengen doordat je steeds meer verzameling en dus verandering van de balans vraagt.


djeez, nu ik dit teruglees heb ik zelden het woord balans zovaak in 1 stukje tekst gezien....

Lusitana

Berichten: 22660
Geregistreerd: 26-10-04
Woonplaats: buiten Grandola, Alentejo, portugal

Re: Waar gaat het heen met de dressuur? ('nieuwe' methodieke

Link naar dit bericht Geplaatst: 05-08-05 18:27

Anky wordt niet aangevallen. Ze wordt genoemd in verband met een systeem, wat ze inderdaad gebruikt, dus hoe wil je daar omheen? In dat verband wordt ook Isabell Werth genoemd.

Het artikel gaat over de weg die dressuur is ingeslagen. Wat in de ring getoond wordt heeft meer te maken met spectakel, geld, sponsors, faam, trucjes aanleren. Ik denk dat er best even kritisch gekeken mag worden naar de mensen die in die molen meedraaien.

Gek genoeg kan ik die toon anti Anky helemaal niet vinden, maar misschien komt het omdat ik geen fan ben? Ik zie een anti-moderne manieren om een paard klaar te stomen en warm te rijden-toon.

Miran

Berichten: 4748
Geregistreerd: 10-08-01
Woonplaats: Woubrugge

Re: Waar gaat het heen met de dressuur? ('nieuwe' methodieke

Link naar dit bericht Geplaatst: 05-08-05 20:54

Het gaat over Anky en dieronvriendelijk rijden Lusitana, dat vind ik best aanvallend, zeker vlak voor een belangrijke wedstrijd waarbij de kans aanwezig was dat de Duitsers voor het eerst sinds tientallen jaren voorbijgereden zouden worden.
Volgens mij zijn er 2 problemen bij deze methode:
1. Er is zoveel jaloezie in de paardenwereld en het gaat om zoveel geld en prestige, dan mensen gewoon elke kans grijpen om zichzelf in een beter daglicht te stellen cq de concurrent zwart te maken.
2. Mensen zien dat Anky succes heeft op een wedstrijd en denken 'O, dat kan ik ook, moet dat zo?', gaan zelf aan het rommelen en rijden zelf hun paard aan gort. De topruiters weten voor welke paarden welke methode geschikt is, weten tot hoever ze kunnen gaan en hoe ze de methode op moeten bouwen, en hebben vaak nog de mogelijkheid om een paard uit te zoeken dat in hun straatje past. Ik geloof best dat deze methode dieronvriendelijk KAN zijn, maar ik geloof niet dat Anky en Edward en Isabelle's paarden nou lichamelijke dan wel geestelijke klachten hebben. Zulke paarden geven zich niet voor hun ruiter, niet op dit niveau, en worden ook niet gezond oud. Zie Bonfire, hoe lang heeft die wel niet meegedraaid op het hoogste niveau? Zou hij echt nog zo goed hebben kunnen presteren als hij dieronvriendelijk behandeld zou zijn? Dat geldt natuurlijk ook voor het sporen met stroom, geen water en het vastgebonden op stal staan verhaal.

Overigens is mijn ervaring met Hackneys dat ze gezond oud worden, ook als ze concoursen gelopen hebben. Verder zou de manier van houden van de topsportpaarden niet mijn manier zijn, ik zie paarden graag in een groep buiten in de wei, en dat zal bij alle trainingsmethoden op het hoogste niveau amper voorkomen.Ook lijkt het me voor een paard een crime om zoveel op reis te zijn, en in verschillende stallen te staan. Dat lijkt me eerder voor geestelijk problemen zorgen, als je al ziet hoeveel moeite paarden hebben met 1 verhuizing!

Shadow0

Berichten: 44368
Geregistreerd: 04-06-04
Woonplaats: Utrecht

Re: Waar gaat het heen met de dressuur? ('nieuwe' methodieke

Link naar dit bericht Geplaatst: 05-08-05 21:04

HocusTivoli schreef:
Het niveau van instructie is ook vaak om te huilen. Iedereen staat tegenwoordig maar les te geven. Jammer dat mensen niet de moeite nemen om echt goed les te krijgen


Hoewel dat best zo kan zijn, lijkt me dat niet iets wat meespeelt op het hoogste niveau van dressuur ter wereld.

Mireille1970

Berichten: 5544
Geregistreerd: 06-05-05
Woonplaats: Landsmeer

Re: Waar gaat het heen met de dressuur? ('nieuwe' methodieke

Link naar dit bericht Geplaatst: 05-08-05 21:12

pol013 schreef:
Ik was bij het happy athlete verhaal op het Global Dressage Forum en kan dus ook vertellen dat er in die 'commissie' een medisch fysioloog zit. Dit verhaal komt dus niet alleen van mensen die een paard trainen zonder te weten hoe de processen in het lichaam werken.

Citaat:
Dressuurruiters moeten mentaal worden omgeschoold, moeten de paarden vrije beweging toestaan, dan blijven ze ook gezond

Mee eens! Al weet ik dat dit bij de familie Bartels ook gebeurt inclusief een rondje over de galoppeerbaan en rondstappen over het terein aan de lange teugel.

Verder staat er nog iets in over langdurig laag training is schadelijk, dat lijkt me ook logisch. Voor zover ik echter op de hoogte ben, dacht ik dat dit een fase in de training/ loswerken is. Niet iets wat langdurig aanhoudt dus. (hier is al uitvoerig over geduscusieerd)

Daarnaast vraag ik me dan af, waar die bange onderdanige paarden in de ring gebleven zijn? Daar zie ik ze niet terug. In hoeverre kan er dan gesproken worden van bang en onderdanig bij het losrijden?


Jij leest het goed. En zegt ook zoals het is.

QQQQ wat verfrissend aan dit artikel is is dat het in jouw straatje past, meer niet. Immers al sinds jaar en dag wordt er door mensen die niet zo rijden maar wel steeds van ruiters die wel zo rijden verliezen geroepen dat het slecht is.

En vele artsen en mental coaches en fysiotherapeuten hebben hun stem Voor gegeven.

Zie het als bij alternatieve geneeskunde: velen hebben er baat bij, maar "echte" artsen zeggen dat het slecht is en het proces van ziek zijn alleen maar verlengt en dat het niets waard is...

Lieve mensen, er geldt hier maar één regel: zo lang de één baat heeft bij LDR (en vergelijk het NIET met rollkur) en de ander bij Klassiek of whatever, hou je beiden visies.

Grappig detail is dat LDRaanhangers NOOIT iets tegen Klassiek-ruiters hebben (en vroeger reed niemand officieel LDR en waren er zeker zo veel blessures als nu, dus ga mij niet vertellen dat er blessuregevoeligheid bij kont) maar andersom er altijd geschoten wordt.

Ik respecteer iedereen volledig... blijf vooral je ding doen...

Respecteer mij dan ook.

De inhoud van het artikel vind ik gebaseerd op een fantasie die ontstaat door het zien van een afstand van nieuwe dingen die de schrijfster niet kwijt kan.

Dat er langs de kant bij Anky (zoals er gesteld wordt) meer over de rijkunst gesproken wordt dan bij andere ruiters heeft maar 1 reden in mijn ogen: als "een ander" rijdt kijken er bij het losrijden een handjevol mensen en als Anky rijdt kijkt iedereen die waar dan ook op het terrein aanwezig is, echt iedereen komt toegesneld. Liefhebbers en anti's. Ik zou die anti's willen adviseren gewoon niet meer te gaan kijken... als ik iets op de tv zie dat ik niet leuk vind zet ik ook de tv uit... je kunt weglopen, er is niemand die jou verplicht te kijken of zelfs maar zo te rijden.

En geloof me: al die ruiters zijn ooit op de shetlander begonnen omdat ze het paardenvirus hebben, en zijn dat gebleven: liefhebbers. Ze houden van hun paarden, net als wij.