Niet vooruit te branden....

Moderators: C_arola, Coby, Nicole288, Dyonne

 
 
Galja

Berichten: 993
Geregistreerd: 01-07-02
Woonplaats: 't Krabbegat

Niet vooruit te branden....

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 03-08-04 01:21

Mijn 4 jarige ruin ( al enige tijd onder het zadel maar ben nu seriues bezig met inrijden) is zoals de titel al zegt niet vooruit te branden.( in de bak)
Buiten loop hij netjes, als ik mn been aanleg draaft hij aan en draaft hij vrij vlot door. Maar in de bak is hij zo s l o o m. Gaaaap
Ok, aandraven gaat nog maar daarna moet ik echt elke pas mn benen erbij houden ( wat ook nog geen ramp is) maar moet hem ook elke keer echt flink aansporen.(schopje, schopje, schopje Haha! )
Ik rij met een zweepje en geef hem af en toe een tikje om hem wat meer voorwaarts te laten lopen, een paar passen is hij dan wat meer voorwaarts en valt daarna gelijk weer terug.
Ik heb zitten denken om met spoortjes te gaan rijden maar is dit wel verstandig met een net 4-jarig paardje? Of hebben mensen nog andere tips om hem wat meer voorwaarts te laten lopen?
Er zit een heel rustig karakter in dus ik weet ook wel dat het nooit een supersnel paardje zal worden maar ietsjes vlotter mag van mij wel.... Zij zijn groot en ik is klein!

**Life is what happends to you while you're busy making other plans...**.
Want je kunt niets zeker weten en alles gaat voorbij, maar ik geloof, ik geloof, ik geloof, ik geloof, ik geloof in jou en mij Lovers


Anoniem

Link naar dit bericht Geplaatst: 03-08-04 08:00

Liever 1 keer een flinke tik dan iedere 2 minuten een tikje. Als je steeds een tikje blijft geven ben je niet duidelijk in wat je van je paard verwacht, hijmoet uit zichzelf nl het tempo vast kunnen houden en niet met ondersteuning van zweep of been.

marquez1

Berichten: 2987
Geregistreerd: 26-07-04
Woonplaats: Oldenzaal

Link naar dit bericht Geplaatst: 03-08-04 09:59

Ik ben het met Jippie eens. Je paard moet eerst aan het been worden. Dit bereik je niet door hem met iedere pas naar voren te drukken.
Geef been, reageert hij niet dan tik je hem bij met je zweep. En dan kan het beter 1 keer een flinke zijn dan iedere keer een aaitje over zijn bipsje Knipoog .

Op die manier leer je het paard respect te krijgen voor je been.
Dus alleen been hulpen geven als je iets wil van je paard. Bijv een overgang rijden of een tempowisseling. En wees hem voor als hij weer in tempo terug wil vallen. Dus weer been geen reactie ==> zweepje. Je paard moet eerst een basistempo ontwikkelen.
In het begin is het niet leuk. Maar je kunt hem beter 1 keer goed aanpakken, dan hem voortdurend te blijven plagen met een tikkend zweepje.
Vooral omdat het nog een jong paard is, is voorwaarts rijden een must.

Succes en veel plezier met je paard OK dan!

Richtje

Berichten: 13117
Geregistreerd: 29-04-02
Woonplaats: Bunschoten

Link naar dit bericht Geplaatst: 03-08-04 10:29

Heb je les met hem?

Verder ga ik helemaal met bovenstaande reacties mee, hij snapt prima wat je van hem vraagt dus je mag hier best wat strenger in zijn. Valt ie terug? Been, reageert ie niet een tik.... als hij vooruit gaat niet blijven drijven, maar zelf laten lopen als ie terug valt weer been... net zolang totdat hij zelf dat tempo vast gaat houden.
Succes!

Een ongeluk zit in een klein hoekje - Dan blijft er nog heel veel ruimte over voor geluk

vamp

Berichten: 3861
Geregistreerd: 19-01-03
Woonplaats: waar de zon schijnt

Link naar dit bericht Geplaatst: 03-08-04 10:34

net voordat hij het voorwaartse mist een tik erbij., dat hij door blijft lopen.
ook veel overgangen maken, dat verbeterd de gangen ook enorm.

veel succes!

Evelijn

Berichten: 7692
Geregistreerd: 12-07-04
Woonplaats: Peize

Link naar dit bericht Geplaatst: 03-08-04 11:25

O ja.. allemaal goede adviezen, consequent zijn helpt waarschijnlijk wel. Maar je zegt dat het een vierjarige is, misschien is hij mentaal nog niet helemaal toe aan dressuurwerk in de bak. Ik weet niet hoeveel er de laatste tijd mee is gewerkt maar ieder jong paard heeft wel even een dipje, dan moeten ze alles een beetje verwerken. Ik zou er wat meer buitenritten mee gaan maken zodat hij wat vrolijker wordt. Ik denk dat hij dan ook wel wat enthousaister wordt in de bak. Succes ermee.

"Men kan in de africhting van het paard en de opleiding van de ruiter pas een volgende stap zetten als de vorige stap is afgesloten" Ernest van Loon

Richtje

Berichten: 13117
Geregistreerd: 29-04-02
Woonplaats: Bunschoten

Link naar dit bericht Geplaatst: 03-08-04 11:29

Afwisseling blijft zeker goed voor een jong dier (en voor elke paard natuurlijk)
Maar als hij buiten zo flitsend op het been reageert snapt ie het principe wel, en zal hij daar dus ook als ie in de bak loopt gewoon op moeten reageren.

Een ongeluk zit in een klein hoekje - Dan blijft er nog heel veel ruimte over voor geluk

Cassidy

Berichten: 75551
Geregistreerd: 08-08-01
Woonplaats: Purmerend

Link naar dit bericht Geplaatst: 03-08-04 11:34

Niet aandrijven met schopje, schopje, schopje...één keer been, geen reactie? Tik erbij. Hij moet blijven doorlopen zonder dat jij hoeft te werken. Hij moet blijven doorlopen totdat jij zegt dat hij terug mag.
Spoor op deze leeftijd kan wel, maar dat ligt ook aan jouw niveau van rijden, kunnen we verder niets over zeggen. Veel schakelen, overgangen rijden, maar ook tempowisselingen meenemen. En met het schakelen bedoel ik: drie stapjes draf, 10 passen stap, 15 passen draf, halthouden. Weer 10 passen stap, 5 passen draf, terug naar de stap. Wissel af, hou hem scherp, maak hem wakker. Neem eens wat eerder een galopje mee bij het warmrijden. Sommige paarden worden daar ook wat wakkerder van. Wat voer je op dit moment? Geef eens wat graan of haver.
Probeer het werk in de bak ook afwisselend te houden.

Je zei dat hij al geruime tijd onder het zadel is, maar nu pas echt wordt ingereden. Wat moeten we daaronder verstaan?

En soms moet je er rekening mee houden dat een paard ook duidelijke voorkeur heeft voor het soort werk en dat ook duidelijk aangeeft. Ook al is hij maar 4 jaar oud. Moet je hem dan echt blijven plagen door te willen trainen?

Je suis Charlie.

QQQQ

Berichten: 3730
Geregistreerd: 17-03-04
Woonplaats: Haarlem

Link naar dit bericht Geplaatst: 03-08-04 15:26

Hieronder mijn uitgebreide uitleg.
Spoor zal ik niet doen: je zal te snel geneigd zijn om te blijven prikken, net zoals je nu al blijft schoppen. Dan stompt het paard alleen maar verder af.
Essentie van onderstaand verhaal: consequent zijn, geduld hebben, ALTIJD eerst de minimale hulp geven, net zo lang volhouden tot je reactie op de minimale hulp krijgt.
Succes!!

QQQQ"]
Dit schreef ik al elders en hier kan jij ook wat aan hebben: [quote="Q schreef:
Scherp maken aan het been betekend dat het paard goed genoeg op je let om sneller EN om langzamer te gaan. Tijdens een manegeles, waar iedereen "hetzelfde" moet doen is het wat moeilijk om er specifiek op te oefenen. Met eigen paard kan je het volgende proberen: Maak overgangen stap - halt -stap. Gebruik hiervoor geen teugel en alleen zeer licht been. Terugnemen: maak je naar boven en onderen toe lang (haal eens diep adem, borst naar voren, schouders naar achteren en gebruik je buikspieren om die houding vast te houden (zodat je wel door kan ademen!). Duw je benen iets naar beneden-achter uit). Vertraag de beweging van je paard door je eigen buikbeweging tegen te gaan. Vooruit: hou je kuiten letterlijk van het paard af (moet hier niet trager op worden!). Leg ze vervolgens heel zachtjes aan (klopJE). Geen reactie, dan een kloP. Geen reactie: dan zweep (zie verderop). Krijg je nu een reactie op de actie van je zweep, dan belonen en de hele sequentie nogmaals proberen. Uiteindelijk moet het paard net zo 'electrisch' reageren op het klopJE als ie in het begin op de zweep deed ('schrik'reactie). Consequentie is belangrijk: Altijd de hele sequentie afwerken en na het krijgen van een reactie de benen stil houden. Bij terugval weer benen af, dan weer klopJE etc. Het kuiten af maakt het verschil tussen niet en wel vragen groter en je kan het op een gegevenmoment als 'waarschuwing' inbouwen (dan zal het paard meer gaan werken als je je kuit even snel van het paard AF brengt) Bij geen reactie op een tikje: Ga op zoek naar iets waar ie WEL op reageerd. Tot mijn verbazing reageerde verschillende "zweepdove" paarden wel heel goed op het zwiepgeluid van de zweep. Neem hiervoor de zweep andersom (dus recht omhoog, boven het paard). Om attentie te vragen even kort in de lucht zwiepen. Probeer maar eens! (wel voorzichtig, wees bedacht op eventuele over-reacties!). Enne, kijk uit voor de andere paarden, die zouden er wel eens op kunnen reageren, dus het liefst oefenen in een rustige hoek van de bak en mensen even waarschuwen. Succes ermee!
[/quote]

Denk aan je paard; rij 'm in natuurlijke houding!
Vele wegen leiden naar Rome, maar als je niet weet waar je heen gaat, maakt het niet uit welke weg je volgt. - Q
Les van David de Wispelaere bij Amsterdam? PB me.

Galja

Berichten: 993
Geregistreerd: 01-07-02
Woonplaats: 't Krabbegat

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 03-08-04 23:38

Pff wat een verhalen allemaal.... eens even kijken:

Jippie:
Logish, maar geloof me hij krijgt ook weleens een flinke knal ~~}>
Hij schut even met zn hoofd, zwiept met zn staart en sukkeld vrolijk voort.
Marquez1:
Hetzelfde als bij Jippie, ben nu nl bezig met het 'basistempo' ontwikkelen.
Richtje:
Nee, ik heb nog geen les met hem.Ben het wel van plan maar dan moet hij in mijn ogen iets meer kunnen. ( dus de basisgangen goed beheersen)En voordat we weer reacties krijgen: daar zijn die lessen nou juist voor....Ik zit niet voor het eerst op het paard Knipoog
vamp:
Dat doe ik ook, elke keer zodra ik merk dat hij langzamer gaat krijgt hij er een tik bij, de ene keer loopt hij een paar passen vlotter en de andere keer zelfs nog langzamer ( waarop dus weer een tik volgt)
Evelijn:
Het dipje hebben we achter de rug Knipoog en ik doe absoluut geen dresuurwerk met hem ( ik heb zelfs een hekel aan de bak) maar ik ben alleen maar met hem in de bak bezig om hem gewoon 'lekker' te laten lopen, dus zoals ik al zei om hem een beetje basis tempo aan te leren. Ik rij trouwens nooit langer dan 20 min in de bak ( langer hou ik het niet vol veels te saai)
Ik heb ook helemaal geen toekomst met hem als dressuurpaard....Tis OOIT de bedoeling met hem endurance te starten Haha! Maar dan moet hij wel wat vlotter worden....
Cassidy:
tja wat kan ik hier op zeggen: over het eerste gedeelte,heb al gemaed dat ik niet voor het eerst op het paard zit en ben dus ook idd bezig met dit soort dingetjes. Galopperen kan hij trouwens niet onder de man Bloos maar mijn mening is dan weer: laat eerst de stap en de draf er goed in zitten voordat we de galop proberen.
Dat over 'geruime tijd onder het zadel' bedoel ik dit. Ik heb met hem 2,5 jaar zadelmak gemaakt ( heeft al eerder een zadel en hoofdstel ingehad enz geen comentaar hierop aub anders krijgen we weer eindeloze discussies over) en ben er vanaf die leeftijd ook af en toe eens op gaan zitten. Niet vaak maar zo 2 keer in de maand een paar minuutjes.Beetje stappen, rondje naar buiten. Vorig jaar zomer is hij 3 geworden, ben ik het langzaam op gaan bouwen. Ging iets vaker en wat verder naar buiten, nooit niks in de bak gedaan. Ging ook helemaal prima totdat we een paar maanden geleden een dipje kregen ( meestal bij een jong paard) hij werd een beetje schrikachtig en onzeker buiten en vervelend ( puberen) heb hem een tijdje met rust gelaten, wel gelongeerd en gewandeld en af en toe erop. Sinds kort weer begonnen en het verschilt een dag en een nacht en hij is weer net zo rustig als 'vroeger' dus dat heeft hem goed gedaan.
En zoals ik al gezegt heb ben ik ook absoluut niet aan het trainen met hem dus ik plaag hem verder niet. Knipoog

Ik hou de keren dat ik op hem rijd kort, als het lekker gaat stop ik, volgende dag weer verder.En dat werkt prima, zo houden we samen de lol erin! Ik wil hem nou ook weer niet te veel slaan, het moet wel leuk blijven en vrijwillig gebeuren.
Verder ben ik ook erg tevreden over hem, hij heeft het als klein veulentje niet makkelijk gehad en is dus al vanaf zn 4e maand bij mij, en ik heb hem alles geleerd dus ben zowiezo trots op alles wat hij doet.
Maar hij is liever lui dan moe Schijnheilig vandaar dit topic.
Heb trouwens vanmiddag met sporen gereden en ze na 2 rondjes alweer afgedaan,vond het niet relax rijden en had ook niet het idee dat het veel uitmaakte in stap.

**Life is what happends to you while you're busy making other plans...**.
Want je kunt niets zeker weten en alles gaat voorbij, maar ik geloof, ik geloof, ik geloof, ik geloof, ik geloof in jou en mij Lovers

Cassidy

Berichten: 75551
Geregistreerd: 08-08-01
Woonplaats: Purmerend

Link naar dit bericht Geplaatst: 04-08-04 00:51

Ik zal je niet veroordelen dat je je paard met 2,5 jaar zadelmak hebt gemaakt, die van mij is dat nu ook (en die is ook 2,5 jaar)
Verder ben ik van mening dat je, als je de galop nu niet meeneemt, je het probleem alleen maar voor je uitschuift. De galop is een gang als iedere andere...

Goed dat je het even met spoortje hebt geprobeerd en er achter bent gekomen dat het niet werkt. Iig een punt waar je een vette streep doorheen kunt zetten: geprobeerd, werkt niet.

Zou toch maar de galop proberen Lips are sealed

Je suis Charlie.

Galja

Berichten: 993
Geregistreerd: 01-07-02
Woonplaats: 't Krabbegat

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 04-08-04 01:03

Cassidy schreef:
Zou toch maar de galop proberen Lips are sealed


Met de nadruk op proberen Knipoog
Maar als hij nu al niet goed op mijn been luisterd om een beetje door te draven, hoe moet ik hem dan in vredesnaam in galop krijgen? Ik heb het wel een aantal keer geprobeert buiten,Flink de benen aan houden en een tik erbij: het resultaat is dan dat hij hard gaat draven ( niet voor lang Scheve mond ) een beetje met zn hoofd schudden.Aan de longeerlijn gaat hij op stemcomando in galop maar zodra ik erop zit kan ik gaaaalop zeggen tot ik een ons weeg maar het heeft geen zin.
Maar iig bedankt. Wij gaan gewoon lekker verder sukkelen....wij komen er wel Haha!

**Life is what happends to you while you're busy making other plans...**.
Want je kunt niets zeker weten en alles gaat voorbij, maar ik geloof, ik geloof, ik geloof, ik geloof, ik geloof in jou en mij Lovers

Cassidy

Berichten: 75551
Geregistreerd: 08-08-01
Woonplaats: Purmerend

Link naar dit bericht Geplaatst: 04-08-04 01:07

Niet proberen om in galop aan te springen, laat hem maar in galop vallen. Hard laten draven, dan valt hij vanzelf wel in de galop.

Als het echt niet anders lukt, kun je ook proberen om hem aan de longeerlijn te nemen, met jouw erop. Naar wat ik nu hoor klinkt het alsof jullie een stukje zijn overgeslagen bij het beleren? (nop offense) Lips are sealed

Je suis Charlie.

Richtje

Berichten: 13117
Geregistreerd: 29-04-02
Woonplaats: Bunschoten

Link naar dit bericht Geplaatst: 04-08-04 08:29

Ik geloof echt wel dat je de ervaring hebt, en dat je vaker op een paard gezeten hebt. Maar iedereen heeft begeleiding nodig, dat je het eerste begin zelf hebt gedaan. prima is je eigen keuze. Maar je loopt nu tegen problemen op, wordt het dan niet tijd om toch op zoek te gaan naar instructie?
Verder ben ik het met Cassidy eens, dat het misschien toch verstandig is al met de galop te beginnen.

Een ongeluk zit in een klein hoekje - Dan blijft er nog heel veel ruimte over voor geluk

QQQQ

Berichten: 3730
Geregistreerd: 17-03-04
Woonplaats: Haarlem

Link naar dit bericht Geplaatst: 04-08-04 10:29

Galja schreef:
elke keer zodra ik merk dat hij langzamer gaat krijgt hij er een tik bij, de ene keer loopt hij een paar passen vlotter en de andere keer zelfs nog langzamer ( waarop dus weer een tik volgt)

Probeer het eens met zwiepen van de zweep. Werkte bij meerdere zweepdove paarden verrassend goed. Gewoon zweep even optillen ("laten zien") of op en neer echt zwiepen zodat je 'm hoort.
Werkte bij deze paarden (waarvan er eentje ook eerder langzamer werd van een flinke tik) erg goed.
Denk wel aan de consequentie: Bied je paard altijd de optie om op de subtielste hulp te reageren (al weet je dat ie dat niet zal doen...).

Oja, de galop: Lukt die wel aan de longe? Dan kan je 'm daarmee sterker maken. Lukt de galop buiten, op rechte stukken ook niet? Dat zou toch wel moeten lukken. In de bak kan het te moeilijk zijn, zou ik er dan ook nog niet echt mee aan de slag gaan. Je moet er wel op 'n manier aan werken.

Denk aan je paard; rij 'm in natuurlijke houding!
Vele wegen leiden naar Rome, maar als je niet weet waar je heen gaat, maakt het niet uit welke weg je volgt. - Q
Les van David de Wispelaere bij Amsterdam? PB me.

nirvanahorse
Berichten: 91
Geregistreerd: 25-07-04
Woonplaats: nederland

Link naar dit bericht Geplaatst: 04-08-04 14:58

Ik heb dat probleem ook gehad, maar ik heb een goede instructrice gevonden en we maakten snel vorderingen, de manier:
kleine kuithulp, niet voorwaarts (genoeg) grote kuithulp, nogniet voorwaarts? Flink meppen!!!
En afwachten hoe lang het weer duurt voordat ie weer terug valt, en weer herhalen. Werkt heel goed Haha!

Suzy

Berichten: 2241
Geregistreerd: 16-02-02
Woonplaats: Ittervoort ( L)

Link naar dit bericht Geplaatst: 05-08-04 12:29

Misschien dat hij ook nogal sloom is omdat hij het rijden in een bak wat saai vindt? Das iig bij mijn paard zo...buiten valt er genoeg te zien en is je paard constant bezig. daarom zo ik proberen om hem zo veel mogelijk bezig te houden, veel overgangen, nieuwe dingetjes proberen, met balkjes draven, misschien een klein sprongetje d'rbij nemen en veel verschillende figuren, en niet telkens een dik uur rijden. Gewoon dingen welke hij niet verwacht wat er gaat gebeuren...

Sancho, Nationaal Kampioen M1 Haflingers 2010 !

roni
Berichten: 143
Geregistreerd: 11-07-04
Woonplaats: het ven

Link naar dit bericht Geplaatst: 05-08-04 15:58

een paard van mijn vriendin was ook zo sloom als wat in de bak .en buiten zo snel als wat. ze is dan mischien ook gaar gereden in de bak met het trainen ze had z 2 gelopen toen ze haar kocht. we hebben nu aan haar paard iedere dag een schep zwarte hele haver toegevoegd met wat mix en sport brok en nu loopt ze als een trein in de bak .ook wisselt ze af met bos en bak en af en toe een sprongetje. niet dat ze nu een race eend in de bak is geworden maar wel een stuk vlotter. want de lol ging er gauw vanaf toen ze zo sloom was ze reageerde nergens op niet op een flinke knal met de zweep en ook niet op het been. het was echt een ramp we dachten hoe heeft dit paard ooit de z bereikt met dat tempo. niet te geloven maar ja we zijn nu op de goede weg door meer gebalanceerd voer te geven. OK dan!

genot om met je paardje bezig te zijn

danifur

Berichten: 2204
Geregistreerd: 25-06-03
Woonplaats: oostzaan

Link naar dit bericht Geplaatst: 05-08-04 17:04

die van mij is 5, en ook vrij flegmatiek. ik moest met een spoortje gaan rijden, omdat hij andere paarden ging trpederen, en omdat ik hem anders niet meer weg kreeg!
nu is hij heel braaf, maar af en toe nog steeds wat traag, ikk ben nu heel erg aan het oefenen op reageren op mijn kuit, als je paard niet aan het been is kom je nergens verder mee!
gewoon kuit aan drukken, niet reageren.. nog een keer kuit aandrukken, en als ie dan niet reageert geef ik wat meer kuit en een tikje, en als ie naar voren gaat dan beloon ik hem!
het gaat nu overigens al veel beter als een tijdje terug

Paardrijden is geen krachtsport, maar gevoel
San Z1+9 Fury M2+6 Haha!
Hoe meer je de mensen leert kennen, hoe meer je de dieren gaat waarderen!!

danifur

Berichten: 2204
Geregistreerd: 25-06-03
Woonplaats: oostzaan

Link naar dit bericht Geplaatst: 05-08-04 17:06

roni schreef:
een paard van mijn vriendin was ook zo sloom als wat in de bak .en buiten zo snel als wat. ze is dan mischien ook gaar gereden in de bak met het trainen ze had z 2 gelopen toen ze haar kocht. we hebben nu aan haar paard iedere dag een schep zwarte hele haver toegevoegd met wat mix en sport brok en nu loopt ze als een trein in de bak .ook wisselt ze af met bos en bak en af en toe een sprongetje. niet dat ze nu een race eend in de bak is geworden maar wel een stuk vlotter. want de lol ging er gauw vanaf toen ze zo sloom was ze reageerde nergens op niet op een flinke knal met de zweep en ook niet op het been. het was echt een ramp we dachten hoe heeft dit paard ooit de z bereikt met dat tempo. niet te geloven maar ja we zijn nu op de goede weg door meer gebalanceerd voer te geven. OK dan!


ik wissel ook veel af met buiten rijden(bos, of twiske bij ons) en springen!
heb dinsdag gesprongen, en toen ging hij ineens heel vlot lopen!
maar die van mij heeft ook een probleem met zijn knieen achter (staat af en toe op slot) en we zijn er al meteen mee naar DA geweest toen we het wisten, en die zei dat hij er met trainen wel overheen zou groeien, zijn achterhand moet natuurlijk ook nog veel sterker worden eerst he

Paardrijden is geen krachtsport, maar gevoel
San Z1+9 Fury M2+6 Haha!
Hoe meer je de mensen leert kennen, hoe meer je de dieren gaat waarderen!!

jeanie

Berichten: 2072
Geregistreerd: 12-10-03
Woonplaats: leiden

Link naar dit bericht Geplaatst: 05-08-04 18:16

Wel blijven oefenen hoor in de bak Ik heb een Tinker waar ik endurance mee rij en baktraining hoort daarbij................
Ik doe vooral de oefeningen die Cassidy beschrijft gewoon doorzetten ikben ook geen bakrijder terwijl de oefeningen voor je paard erg goed zijn.

Ik heb een race tinker.......

Wederom welkom terug SP en onterechte ban voor Marreke

Elise

Berichten: 1987
Geregistreerd: 05-11-01
Woonplaats: Breda

Link naar dit bericht Geplaatst: 05-08-04 18:25

Leuke oefening die goed werkt zonder dat je paard denkt aan 'oliebol ik moet steeds doorlopen van die trut' Knipoog :
(van Parelli)

Ga van hoek naar hoek, geen hoeken overslaan. Begin in stap, stuur gewoon door tot hij in de hoek is en niet door kán lopen en gaat stilstaan. Daar blijf je even stilstaan. Hetzelfde naar de volgende hoek, en de volgende, en de volgende....
Dan in draf en dan... dan gaat hij waarschijnlijk vanzelf in galop! Des te sneller hij naar de volgende hoek ging, des te langer mag hij daar stilstaan! Hij is sloom dus stilstaan is de beloning. Het werkt goed doordat je hem zélf laat kiezen of hij harder wil.
Als hij het snapt (mijn slomerd snapte het na twee hoeken) ga je af en toe een hoek overslaan, en dan wat meer hoeken, en dan geen hoeken, en dan af en toe een hoekje meepikken.
Let wel op: zelf niet het tempo regelen! Je drijft aan, dus straalt meer energie uit. Als je begint met denken aan 'snel' zal je merken dat hij alleen daarop al gaat reageren. Met een doorhangende teugel werkt het het beste. En let op: waar je naartoe kijkt bepaalt of je in de hoek gaat stoppen ja of nee, dat moet wel duidelijk zijn voor het paard.
Succes! Lachen

Schitterend paarden-pensioen-oord in Frankrijk: http://www.equinepensions.com/

Ineke2

Berichten: 33094
Geregistreerd: 09-01-01
Woonplaats: Spijkenisse

Link naar dit bericht Geplaatst: 09-08-04 08:20

Elise schreef:
Leuke oefening die goed werkt zonder dat je paard denkt aan 'oliebol ik moet steeds doorlopen van die trut' Knipoog :
(van Parelli)


Grijns klinkt wel grappig zoals je dat zegt Haha!

Ik betwijfel of dat zou werken bij Levi...die vind het namelijk zonder dat ik dit doe al leuk om te stoppen in hoeken...en met deze oefening leer je hem toch juist dat hij maar mag stoppen in de hoeken Scheve mond
Oke later zeg je dat je steeds weer een hoek moet overslaan, maar hoe dan? De echt luie paarden zullen het daar echt niet mee eens zijn en dan moet je ze alsnog een klap geven, terwijl zij denken dat ze het goed doen, want dat leerde je ze toch eerder op deze manier?

Overigens is Levi niet echt een 'slome' zoals deze in het topic beschreven paard Knipoog

Ontopic: De galop kun je ook oefenen met iemand erbij, bij voorkeur een instructrice die in het midden staat met een longeerzweep. Jij geeft de galop hulpen en roept daarbij de stemhulp. En zij staat erachter met de zweep zodat hij harder gaat en uiteindelijk in galop zal vallen.

Happiness can be found in the darkest of times, if one only remembers to turn on the light.
[VN] Ineke2 aan het woord: gekeurd en ingedeeld in Grade II (paradressuur)

Elise

Berichten: 1987
Geregistreerd: 05-11-01
Woonplaats: Breda

Link naar dit bericht Geplaatst: 09-08-04 12:31

@Ineke2: Dat dacht ik ook, dat hij steeds in de hoek stil wilde staan maar dat is niet zo, een verklaring kan ik je niet geven, haha dat niet, maar dat het werkt weet ik zeker.
Dit weekend heb ik het op een cursus weer gedaan met meerdere paarden tegelijk, dus 2 staan er per hoek en dan vertrekt er steeds 1 naar de volgende hoek of verder... Hij vond het super leuk!! Hij speerde heerlijk in galop naar de volgende stopplek Lachen
En dan te bedenken dat het 30 graden was en we al een poosje aan het werk waren!

Schitterend paarden-pensioen-oord in Frankrijk: http://www.equinepensions.com/

Sily

Berichten: 11491
Geregistreerd: 08-12-02
Woonplaats: Delft

Link naar dit bericht Geplaatst: 09-08-04 12:49

Ik vind de tip van Elise wel wat hebben
Klinkt ook leuk en afwisseldn voor het paard, en als je paard stuurbaar is kan je hem dus ook gewoon doorsturen.


Kwa voorwaarts krijgen heb je al aardig wat tips gehad, sluit me daar idd volkomen bij aan.
Par was niet sloom maar had wel moeite met de galop, gelukkig had ik een instructrice die me hielp want sommgie dingen kan je nou eenmaal niet in je eentje oplossen.

De galophulpen aan de longe kon ze, dus mijn instrcutrice stond in het midden *niet eens aan de longeerlijn* en als zij galop riep gaf ik de hulpen, binnen de kortste keren had ze het door OK dan!

Mensen die al meerdere paarden ingereden hebben hebben er meestal ook gewoon iemand bijstaan bij het inrijden, je loopt nu tegen een probleem aan en je kan verder niets doen als hij niet reageert op je benen en je zweep.
Ik zou er dus iemand bij halen die desnoods met een longeerzweep in het midden staat, hij moet toch leren te reageren.

Succes

"Mag ik voor ik inslapen moet, mijn baasje nog 1 kusje geven?
Een soort laatste groet, echt, het duurt maar even!"


Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 49 bezoekers