Dus, wat is nou precies het verschil tussen academische en klassieke rijkunst en hoe weet je wat beter is voor jou en je paard?
Bedankt

Moderators: Coby, balance, Dyonne, Sica, C_arola, Neonlight, Firelight
xmarliez schreef:[RT-D] Klassieke vs Academische Rijkunst
Dankzij dat topic heb ik het werkelijke verschil echt mogen voelen.
Voor mij zit er veel verschil tussen deze twee. 'Klassieke' dressuur, noem het zelf liever dressuur want dat is het immers ook, is het paard opleiden om het zo mentaal en fysiek beter te maken. Dit doen we doormiddel van logische oefeningen. Losmakende oefeningen, verzamelde oefeningen maar alle afgestemt op het nivo en kunnen van het paard.
Iets wat ik bij de academische rijkunst erg miste. Hier begonnen we gelijk met zijgangen en dan voornamelijk in stap. Daarnaast werken ze, zoals ze zeggen alleen vanuit draagkracht en niet vanuit stuwkracht wat natuurlijk een grote grap is want zonder stuwkracht komt een paard niet vooruit.
De oefeningen die ze gebruiken werken niet losmakend, want in stap hebben ze alleen een aanleerfunctie en doen ze verder niets. Ze maken geen gebruik van echte losmakende oefeningen, wijken voor de kuit, wending om de voorhand, wending om de achterhand etc. Ze beginnen gelijk met zijgangen die ze verkeerd aanleren omdat ze de functie ervan niet begrijpen.
Ook het werken aan de hand heeft totaal geen toegevoegde waarde omdat je de achterhand niet kunt begrenzen en zonder begrenzing van de achterhand kun je niet eens zijgangen rijden.
Kortom, ergens met de klepel en klok enzo....
Bij de dressuur is het gewoon heel logisch, je begint met loswerken en de oefeningen die je daarvoor gebruikt zijn per paard afhankelijk, je stelt een paard altijd in de hand, dan is het paard durchs genick en 'aan het bit', dit heb je nodig om contact/aanleuning met het paard te krijgen en houden. Dit hou je instant door de halve ophouding, die je ook nodig hebt om het paard uberhaupt te kunnen rijden (iets wat ze bij de academische rijkunst schijnbaar niet doen, rukjes ophoog op een blanke stang doen ze dan weer wel... 'vriendelijk' he...) kortom, iedere oefening stem je af op het paard want het doel van die oefening is weer om iets te verbeteren. Paardrijden is geen show en draait niet om de hoeveelheid oefeningen die je kunt, paardrijden is je paard verbeteren, lichamelijk en geestelijk. Het paard laten ontwikkelen in wie hij of zij werkelijk is. Dus niet het paard dwingen dingen te doen die het niet kan.
De principes zijn niet hetzelfde want bij de academische rijkunst werken ze niet vanuit het skala. Het skala is een leiddraad door de training, niet een stappenplan.
Een goed afgericht paard moet aan die punten voldoen: takt, losgelassenheit, aanleuning, schwung, rechtgerichtheid en verzameling.
aeolusnr1 schreef:Ik ga zeker niet akkoord met heel de uitleg van "xmarliez" Er zitten zeker waarheden in en tegelijkertijd ook veel onzin.
Er worden idd veel termen en namen genoemd en eigenlijk gaat het om een heel complex gebeuren het paardrijden op een correcte manier.
De één legt een beetje meer nadruk op dit de ander op iets heel anders, maar ze bedoelen eigenlijk hetzelfde als eindresultaat.
In maneges en dressuur stallen zie je heel veel klepels rondrijden en maar heel weinig klokken, en dan is er nog het feit dat iedere klok toch net iets anders klinkt.
vur schreef:Even over het voorwaarts. Op het filmpje van Brent denk ik te zien wat wordt bedoeld. Ik mis hier in alles wat hij doet het voorwaartse. Bovendien zie ik taktfouten en een ontzettend overdreven stelling in de hals. Wel knap als dit paard helemaal blind is trouwens. Het vertrouwen van het paard in de ruiter is dan erg groot, maar verder train je volgens mij op deze manier niet hele paard en dat is wat volgens mij de klassieken (als daarmee de Duitse school bedoeld) wel doen. En dat laatste spreekt mij in ieder geval veel meer aan.
midgie schreef:@ xmarliez
Geen idee van wie jij les hebt gehad, maar ik krijg al jaren les volgens de academische rijkunst en er word wel degelijk aan voorwaarts gewerkt want zonder voorwaarts ook geen verzameling en andersom en ook aan de hand kun je je paard heel goed opleiden, vreemd dat jij alle dingen noemt zoals horizontalen balans enz , juist daar zijn ze ook mee bezig, miss op een andere manier verwoord dan, maar zeker heb je voor voorwaarts stuwkracht nodig, maar niet op de voorhand vallende paarden wat je heel vaak wel in de dressuur ziet,
Waar komt jou wrange smaak vandaan en hoe kom je erbij dat de paarden niet trots en niet graag willen werken, ik train al mijn paarden op deze manier al jaren en ik heb trotse paarden die graag willen werken en die lichamelijk zo verbeteren dat ze ook in vrije beweging beter worden.
Zelfs de stugge flegmatieke paarden die ik train zijn werk willend geworden en soepel en willen heel graag werken, dus ja geen idee waar jij je kennis toen vandaan hebt gehaald, maar niet bij de juiste personen dan.
xmarliez schreef:Of dit: http://www.youtube.com/watch?v=xscvU2Oh5Hw
Hoeveel paarden zie jij hier die werkelijk stralen en trots zijn? En hoeveel ruiters zie je die hebben leren zitten, en dan maar nog niets te zeggen over het harnachement.
Die oefeningen, wat hebben die op deze manier voor doel?
Ik ben daar zó benieuwd naar juist omdat ik les heb gehad van mensen die samen met Marijke van allerlei plannen aan het opstellen zijn met allerlei andere dingen er tussen 'zitcursussen' etc. Allemaal leuk maar hoe kun je een zit verbeteren als je niet eens leert rijden?