Paard met artrose/hoefkatrol naar de top rijden?

Moderators: C_arola, Coby, Nicole288, Dyonne

Toevoegen aan eigen berichten
 
 
Laura

Berichten: 8338
Geregistreerd: 20-02-01
Woonplaats: Midden van Gelderland

Paard met artrose/hoefkatrol naar de top rijden?

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 22-10-03 12:37

Dit topic is nav een foto-topic op HAW waqarin iemand zegt met zijn HK-paard richting lichte tour te trainen. Daarbij heb ik de volgende opmerking gemaakt:

Citaat:
Zet alleen zelf mijn vraagtekens bij het trainen van zo'n paard voor Lichte tour oid.
Mijn idee: Als je Ford Escortje weer rijdt na veel pech, gebruik hem dan gewoon voor wat hij kan en ga niet proberen om een formule 1-race te rijden...


Wij hebben zelf een paard met artrose staan. Hij heeft speciaal beslag en is ingespoten. Hij loopt nu weer okee, het is een fijn paard om te rijden. Mensen roepen naar mij 'ga die toch starten, daar kom je zo hoog mee!' Ik doe dat niet. Waarom niet? Het paard is lichamelijk niet gezond. Okee, door het toevoegen van spuit/ijzers/etc loopt ie weer regelmatig, maar waarom zou je zo'n paard richting top rijden? Een Lproefje, okee, niks mis mee. Maar naarmate je hoger komt met dressuur worden de oefeningen lichamelijk steeds zwaarder. In mijn ogen is het niet verstandig om dat met een paard te doen, waarvan je weet dat hij niet helemaal 100% op zijn benen staat. Is het niet veel eerlijker om dat dier gewoon lichte arbeid te vragen en ervan te genieten, en je topprestaties met een ander paard te gaan leveren?

Fitzroy

Berichten: 25106
Geregistreerd: 11-01-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 22-10-03 12:42

Ik denk dat het belangrijk is hoe je DA hier tegenover staat. Als hij denkt dat het paard met genoemde aanpassingen totaal geen lichamelijke ongemakken daarvan ondervindt, zie ik niet in waarom je niet meer dan een L-proefje zou kunnen rijden.

Het wordt anders als de vooruitzichten zijn dat de HKO of arthrose daardoor verergerd worden. Overigens ben ik met mijn vorige paard daar ook heel duidelijk in geweest: kan hij de pijnvrij de sport in, ja of nee? Als je paard nl. verzekerd is, kan het een reden voor afkeuring zijn.

Desiree

Berichten: 28760
Geregistreerd: 23-01-01
Woonplaats: Twente

Link naar dit bericht Geplaatst: 22-10-03 12:44

En toch is het nog beter om dat paard goed te trainen (of je nu voor wedstrijden traint of niet) dan om hem te laten staan. Want zonder training takelt hij pas ECHT af. En dat is zeker het geval bij artrose. Het paard zal niet goed lopen als hij pijn heeft, dus dat merk je vanzelf. En wat maakt het uit om een wedstrijd tussen door te rijden? Je kunt toch gewoon zien waar het schip strandt? Zolang hij de hogere oefeningen aankan is er niets aan de hand. GEwoon proberen, het kan vaak hoor. En niet over zijn grenzen gaan (maar ja, dat moet bij geen een paard).

Laura

Berichten: 8338
Geregistreerd: 20-02-01
Woonplaats: Midden van Gelderland

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 22-10-03 13:06

Maar bij die vos van ons bijvoorbeeld, Hoe kan ik niet over zijn grenzen gaan als hij verdoofd word door de spuiten?

Overigens bedoel ik niet dat de mensen die wel hiernaar streven per definitie hun paarden mishandelen ofzo. Ik ben het eens met Desiree dat je beter beweging kan geven dan stil laten staan. Maar zal je door zulke hoge oefeningen niet je paard nog harder laten slijten als hij al zo op de benen staat?
Laatst bijgewerkt door Laura op 22-10-03 13:09, in het totaal 1 keer bewerkt

jess2130
Berichten: 158
Geregistreerd: 14-07-03
Woonplaats: belgië

Link naar dit bericht Geplaatst: 22-10-03 13:10

Voor we de discussie verderzetten, het gaat om hoefkatrol en niet om een artrosegeval! Artrose is heel anders dan hoefkatrol en dan ook niet te vergelijken! Verward

Tyrza

Berichten: 10878
Geregistreerd: 11-03-03

Link naar dit bericht Geplaatst: 22-10-03 13:11

Ik denk dat het je nog zou tegenvallen als je wist hoeveel paarden in de "hogere" dressuur meedraaien en tóch wat mankeren, zoals artrose ed.

Bij mij is het belangrijkst dat het paard pijnvrij is. En inderdaad, met een goede verzorging (medicatie, voeding, aangepast trainingsschema) kan je nog ver komen hoor Knipoog

SunnyBoy
Berichten: 437
Geregistreerd: 20-05-03

Link naar dit bericht Geplaatst: 22-10-03 13:12

Ik heb ook een hoefkatroller, maar ik het juist gehoord dat inspuiten helemaal niet goed is. Ik heb dat dan ook niet gedaan enik rijdt nu wel recreatief maar op de methode van antoine en hij loopt na 5! jaar hko weer helemaal goed zelfs.... ik heb hem wel voor recreatief gehouden maar puur omdat ik dat zelf wil, niet omdat het paard het niet kan. Ik vind ook dat het paard zelf wel aangeeft tot hoever hij kan gaan. Zolang het paard nog lol heeft aan het trainen en geen problemen vertoond moet dat volgens mij geen probleem zijn.......

Laura

Berichten: 8338
Geregistreerd: 20-02-01
Woonplaats: Midden van Gelderland

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 22-10-03 13:17

Artrose en hoefkatrol is inderdaad niet hetzelfde maar het gaat om het idee van een lichamelijk gebrek.

Maar Tyrza; als jij een paard zou hebben dat bij wijze van spreke stokkreupel is, maar onder verdoving zuiver loopt en pijnvrij is (het belangrijkste volgens jou) zou jij daar de sport mee in?
Dan kan je toch niet meer spreken van sportief?

jess2130
Berichten: 158
Geregistreerd: 14-07-03
Woonplaats: belgië

Link naar dit bericht Geplaatst: 22-10-03 13:21

Laura schreef:
Artrose en hoefkatrol is inderdaad niet hetzelfde maar het gaat om het idee van een lichamelijk gebrek.

Maar Tyrza; als jij een paard zou hebben dat bij wijze van spreke stokkreupel is, maar onder verdoving zuiver loopt en pijnvrij is (het belangrijkste volgens jou) zou jij daar de sport mee in?
Dan kan je toch niet meer spreken van sportief?


Dat is inderdaad niet sportief, maar het topic werd gestart naar aanleiding van een hoefkatroller die NIET ingespoten werd! Die wel pijnvrij loopt (anders zou die niet zuiver lopen)
Leg nu toch eens uit Laura waarom hij niet de sport in mag Verward

SunnyBoy
Berichten: 437
Geregistreerd: 20-05-03

Link naar dit bericht Geplaatst: 22-10-03 13:22

ik denk dat we hier een paar dingen door elkaar halen....paarden die 'verdoofd/ingespoten' zijn en paarden die op eigen kracht door trainingsmethoden zuiver gaan lopen.
ik ben het ermee eens dat je een paard dat door verdoving 'goed' moet gaan lopen niet meer geschikt is voor de (hogere)sport, maar als het paard door een andere training goed gaat lopen, op eigen kracht, dan vind ik het een heel ander verhaal.
Mijn paard staat bijvoorbeeld niet op medicatie en is niet ingespoten. Het enigste wat hij krijgt zijn homeopatische druppels om te zorgen dat de gewrichtsvloeistof gestimuleerd blijft. En hij loopt goed. Waarom zou ik hem dan niet uitbrengen op wedstrijden???

Laura

Berichten: 8338
Geregistreerd: 20-02-01
Woonplaats: Midden van Gelderland

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 22-10-03 13:28

Dat iemand iets níet mag hoor je mij nergens zeggen. Het rijmt alleen niet met mijn gevoel. Ik zou het niet doen, want ik vind het een beetje onethisch, eerlijk gezegd. Ik vraag me dus af of ik de enige daarin ben, en wat jullie ideeen daarover zijn. Dat is de reden van dit topic. Niet dat ik iemand met de vinger aanwijs van 'dat mag jij niet'.

jess2130
Berichten: 158
Geregistreerd: 14-07-03
Woonplaats: belgië

Link naar dit bericht Geplaatst: 22-10-03 13:31

maar wat is er dan mis als het paard op een natuurlijke manier pijnvrij is??? Verward
Stel je voor iemand staat op topniveau in de tennis, krijgt een blessure aan de arm, ligt een jaar stil, kan die persoon dan ook niet meer in de topsport terwijl dat die zich echt heel goed voelt?

Zwelgje

Berichten: 3207
Geregistreerd: 01-10-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 22-10-03 13:33

Ander voorbeeld: ik heb een paard met een lichte vorm van osteo artritis in het spronggewricht (3-tje en afgekeurd op dat gewricht). Dit heb ik 2 jaar geleden ook al eens op Bokt geplaatst toen de diagnose gesteld was.
Advies van mijn veearts is: rijden en beweging geven en kijk maar wat ie aankan. Aangezien het een lichte vorm is heeft hij er betrekkelijk weinig last van en uit het zich alleen in het begin bij het losrijden in een wat trager en stijver achterbeen. En als hij los in het land loopt dan heeft hij de neiging om dat been wat te laten hangen en de boel de boel te laten en dat ziet er dan wel wat komisch uit maar dan draai ik mijn hoofd om en let er gewoon niet op.
Als hij na 15minuten lekker los is gereden, zie je helemaal niks meer. Ook dit paard krijgt van mij een voedingssupplement wat het gewricht onderhoudt en smeert. Hij staat niet op speciaal beslag en heeft slechts 1 keer een gewrichtsinjectie gehad in 2002 en daarna nooit meer.
Na de diagnose 2 jaar geleden ben ik gewoon vol goede moed aan het trainen geslagen en ben ik in mei 2002 in de B gestart met hem. Nu loopt hij ondertussen L2+2 winstpunten na 2 starts in de L2. En dan heb ik hem alleen nog maar in het outdoor seizoen gestart (dus ongeveer 7-8 maanden). Best wel knap voor een afgekeurd paard Knipoog
Thuis loopt hij zeker op M2 niveau en we zijn zelfs begonnen met de eenvoudige galopswissels voor de Z1.
Je gaat mij ook niet vertellen dat wanneer een paard met plezier door de bak huppelt en als een volleerde zijn contragalop loopt en een travers laat zien dat hij dan pijn heeft. Dergelijke oefeningen zorgen altijd voor problemen als een paard echt pijn heeft.
Ik ga nu dus rustig door met het trainen van mijn ruin en als ik hem nog niet verkocht heb (veel te weinig tijd helaas), dan ga ik volgend jaar lekker M1 met hem starten.
Ik denk dat het wel mogelijk is maar het is ook sterk afhankelijk van paard tot paard. Mijn ruin is een gigantische harde werker met een mega karakter en gaat voor je door het vuur.
Natuurlijk moet je er altijd rekening mee houden dat een bepaald niveau te zwaar zal zijn.
Toen wij begonnen in de B, zei de veearts dat het al fijn zou zijn als ik de B lekker kon uitrijden zonder commentaar van de jury over zijn 'tragere' achterbeen. Nu loopt hij, zoals gezegd, L2 op wedstrijden en ik heb nog nooit een opmerking gehad op mijn protocol dat er een onregelmatigheid te zien zou zijn. Dus gaan we lekker door en we stellen ons doel steeds weer bij. Mijn instructrice wil hem, indien hij nog bij ons is, zeker eind 2004 M2 startgerechtigd hebben. En ik weet zeker dat dat gaat lukken, al is dat misschien niet bij mij.
Ik ben er dus van overtuigd dat het kan mits je een goed en eerlijk stalmanagement voert en eerlijk bent en ook op tijd weer eens wat gas terugneemt.
Wie weet wordt ie ooit nog eens Z1, dat zou gaaf zijn. Qua gangen en karakter kan hij het met gemak en nu maar hopen dat zijn beentje ook lekker mee blijft gaan Knipoog

SunnyBoy
Berichten: 437
Geregistreerd: 20-05-03

Link naar dit bericht Geplaatst: 22-10-03 13:33

Jij hebt jouw mening en die verschilt nogal van wat sommige anderen hier vinden, dus eerlijk gezegd denk ik niet dat je ooit uit deze discussie komt. Iedereen moet maar doen wat ze zelf het beste vinden.
Persoonlijk vind ik het zonde om een paard dat goed loop uit zichzelf zonder medicijnen niet uit te brengen in de sport. Volgens mij doet ie dan niks onder van de anderen.
net wat tyrza zegt, er lopen heel wat paarden in de dressuur die wat mankeren hoor....

Zwelgje

Berichten: 3207
Geregistreerd: 01-10-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 22-10-03 13:38

SunnyBoy schreef:
Jij hebt jouw mening en die verschilt nogal van wat sommige anderen hier vinden, dus eerlijk gezegd denk ik niet dat je ooit uit deze discussie komt. Iedereen moet maar doen wat ze zelf het beste vinden.
Persoonlijk vind ik het zonde om een paard dat goed loop uit zichzelf zonder medicijnen niet uit te brengen in de sport. Volgens mij doet ie dan niks onder van de anderen.
net wat tyrza zegt, er lopen heel wat paarden in de dressuur die wat mankeren hoor....


Helemaal mee eens en... zet al die toppaarden maar eens op de foto, zal je nog van schrikken wat ze allemaal mankeren.
Ik kan er over meespreken uit ervaring. Ben met een aantal 'bekendere' paarden meegeweest voor rontgen onderzoeken dan hoor je wel eens wat Haha!
Ik ga hier verder ook niet uitweiden over welke paarden het hier precies ging maar het zijn stuk voor stuk top sportpaarden!

Bets

Berichten: 2807
Geregistreerd: 17-07-03
Woonplaats: LOON OP ZAND (SPRANG-CANARIA was het eerst)

Link naar dit bericht Geplaatst: 22-10-03 13:38

Mijn paard is vorig jaar oktober ingespoten bij Bosch en Duin dierenkliniek met Tildren, wat totaal niet geholpen heeft, is een onstekingsremmer. Daarna heeft mijn paard geen medicijnen meer gehad en loopt sinds maart in training bij Antoine de Bodt en ben bij geen DA meer geweest sinds oktober vorig jaar. Sindsdien loopt hij beter en beter, zuiver en wel. Wat wil je dan nog meer? Verward Er zijn paarden die hogerop in dressuur lopen met zenuwsnede wat vele juryleden nog niet eens zien, is dat dan sportief de sport in? Maar als mensen geen andere keuze hadden, tegenwoordig kunnen ze veel meer bij DA. Mijn paard heeft geen zenuwsnede gehad omdat ik dat zelf niet wilde. Maar hoe vaak gebeurd het in de sport dat paarden een zeneuwsnede hebben en dan nog hoog staan ook. Dus ik weet niet wat er mis is aan dit hoefkatrol paard op Z2 niveau die de mogelijkheden heeft om hogerop te komen, zonder medicatie en alleen door training en oefening? OK dan!

VeraM

Berichten: 561
Geregistreerd: 07-05-02
Woonplaats: Apeldoorn

Link naar dit bericht Geplaatst: 22-10-03 14:01

Als het paard zonder medicatie zuiver en goed loopt zie ik nietin waarom hij niet in de sport zou kunnen lopen. Ze hebben eens een rontgenfoto gemaakt van de voet van Johan Cruiff. Dit was in zijn topperiode. Artsen die de foto hebben bekeken wisten niet dat het de voet was van Johan. Ze hebben hem stuk voor stuk invalide verklaard. Iemand met een dergelijke voet zou niet kunnen lopen.

Anoniem

Link naar dit bericht Geplaatst: 22-10-03 14:10

Wat bedoelen jullie met hoefkatrol?

1 die daadwerkelijk kreupel loopt.
Of 1 waar een 3tje is geconstateerd maar er nog nooit op gekreupeld heeft?

Want die laaste zijn er denk ik een heleboel.
Denk dat als je alle paarden met ergens in de benen een 3tje of hoger van het wedstrijd terein af zou moeten halen, dat er nog maar weinig paarden over zouden blijven Lachen

Persoonlijk zeggen mij die cijfertjes ook vrij weinig, ik zou me pas zorgen maken als ze op die plaats ook daadwerkelijk kreupel gaan lopen.

En een paard wat door goed trainen en evt. speciaal beslag weer rad word, of altijd rad loopt, zou van mij dus ook gewoon in de sport kunnen blijven.

Verdoven of zenuwsnede, daar kun je naar mijn idee alleen nog maar wat rustige stap-buitenritjes mee maken.
Want uiteindelijk loopt zulk paard zich van binnen helemaal stuk.

joyce B

Berichten: 16377
Geregistreerd: 06-08-01
Woonplaats: Net buiten een gehuchtje bij het bos ;)

Link naar dit bericht Geplaatst: 22-10-03 14:45

Mijn pony is kreupel aan spat. Loopt prima op equipalazone (ontstekingremmer die pijnstillend werkt) Ik ga geen kunstgrepen doen om ervoor te zorgen dat hij niet kreupel meer loopt, en heb dus ook niet gereden in de periode dat hij die medicijnen kreeg, omdat je jezelf en het paard voor de hgek houdt.
Als je je paard met genezende medicijnen goed krijgt, of onderhoudsmedicijnen die een bepaalde finctie iets veranderen, prima... Zie maar hoever je komt... Maar pijnstillers maken je paard in mijn ogen stuk... Het paard gaat daarmee over zijn grenzen heen.
Overigens worden pijnstillers toch vaak ook gezien als doping... En dat is verboden en erg onsportief...

ikkemetwikke

Berichten: 4801
Geregistreerd: 24-06-03
Woonplaats: in 't Zeeuwse

Link naar dit bericht Geplaatst: 22-10-03 14:59

Laura schreef:
Dat iemand iets níet mag hoor je mij nergens zeggen. Het rijmt alleen niet met mijn gevoel. Ik zou het niet doen, want ik vind het een beetje onethisch, eerlijk gezegd. Ik vraag me dus af of ik de enige daarin ben, en wat jullie ideeen daarover zijn. Dat is de reden van dit topic. Niet dat ik iemand met de vinger aanwijs van 'dat mag jij niet'.


jij bent inderdaad dit topic gestart naar aanleiding van een verhaal over een mooi paard dat ZONDER verdoving nu goed loopt!!!

nu "borduur" je verder op een verhaal over doortrainen etc. met verdoving!

dit is geen eerijke vergelijking!!

Anoniem

Link naar dit bericht Geplaatst: 22-10-03 15:06

Op een kreupel paard moet je niet rijden. Als je moet gaan verdoven om de kreupelheid weg te halen, dan ben je volgens mij heel verkeerd bezig.

Bets

Berichten: 2807
Geregistreerd: 17-07-03
Woonplaats: LOON OP ZAND (SPRANG-CANARIA was het eerst)

Link naar dit bericht Geplaatst: 22-10-03 15:12

Ja dat is zo, maar daar gaat het hier eigenlijk helemaal niet om!!! Het gaat erom dat degene niet eens is met een hoefkatrolpaard proberen hogerop te rijden zonder pijn en die toch zuiver is.

Roxxie
Berichten: 1082
Geregistreerd: 08-06-03

Link naar dit bericht Geplaatst: 22-10-03 15:14

Mexx2"]
[quote="Laura schreef:
Dat iemand iets níet mag hoor je mij nergens zeggen. Het rijmt alleen niet met mijn gevoel. Ik zou het niet doen, want ik vind het een beetje onethisch, eerlijk gezegd. Ik vraag me dus af of ik de enige daarin ben, en wat jullie ideeen daarover zijn. Dat is de reden van dit topic. Niet dat ik iemand met de vinger aanwijs van 'dat mag jij niet'.


jij bent inderdaad dit topic gestart naar aanleiding van een verhaal over een mooi paard dat ZONDER verdoving nu goed loopt!!!

nu "borduur" je verder op een verhaal over doortrainen etc. met verdoving!

dit is geen eerijke vergelijking!!
[/quote]

Nee maar goed.. Jullie snappen toch wel waar ze heen wil.. Ze vraagt wat jullie daar van vinden.. Nou en daar komen vrij verschillende dingen op uit.. Maar de meesten zeggen "zonder verdoving op eigen kracht pijnvrij naar de top is goed, maar met verdoving niet" Denk dat dat nou precies de juiste antwoorden zijn...

Zelf heb ik met een paardje met atrose ook gewoon gestart.. Heb zelf nog de NRPS-kampioenschappen in het L2 gewonnen en heb nog winstpunten gehaald in het M1.. Dat paardje vond het leuk en had er geen last van.. Maar toen ze er wel last van begon te krijgen (gaf ze aan) ben ik er wel mee gestopt... Denk dat je het per paard moet bekijken want dat paardje wat ik reed had totaal geen moeite met de oefeningen die liep ze bijna uit zich zelf... Maar je hebt ook paarden die het wel moeilijk hebben met de oefeningen (met of zonder gebrekken) en ik denk dat als je paard een gebrek heeft dat je hem dan niet door moet proberen te douwen...