Jildau zit VAST op links

Moderators: C_arola, Coby, Nicole288, Dyonne

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
peeky

Berichten: 3752
Geregistreerd: 29-12-02

Jildau zit VAST op links

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 24-09-03 19:45

Tsja waar zal ik eens beginnen....

Jildau heeft net als alle paarden een moeilijke kant en dat is bij haar links. Nu heeft ze zo haar mindere en beter dagen, net als ieder ander paard, maar vandaag was het wel heel erg....

Ze loopt zo te trekken op links! Mijn natuurlijke heel erg foute reactie is dat ik mijn linkerarm dan blokkeer en haar geen ruimte geef, maar ik probeer er erg aan te werken om te aan- en ontspannen op die hand. Maar dan nog, ze is zooooooo stug! Niet normaal meer! Zijn hier oefeningen voor?


Kleintje

Berichten: 5763
Geregistreerd: 08-11-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 24-09-03 19:47

Verklaar je eens nader. Want vast op links blijkt vaak rechts te zijn.

Welke kant buigt ze wel in en welke kant buigt ze niet in.
Dus... welke kant krijg je wel stelling en welke kant niet...

Wij mutsen zijn vaak heel erg gesloten....
Het is maar hoe je het opvat...

Ik wil graag even de groeten doen aan iedereen die dit leest!

peeky

Berichten: 3752
Geregistreerd: 29-12-02

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 24-09-03 19:52

Ja dat weet ik, noem het waarschijnlijk weer verkeerd want ze geeft geen stelling naar rechts, maar goed, het probleem blijft hetzelfde en wat kan er aan gedaan worden?

Bojangles

Berichten: 13704
Geregistreerd: 23-06-02
Woonplaats: Drenthe

Link naar dit bericht Geplaatst: 24-09-03 20:17

Een goed oefeningetje om de hals een beetje soepel te maken, is om haar eens vanaf de grond een worteltje te geven, en haar links en rechts zo in te buigen met de hals. Telkens een klein stukje, met de wortel een beetje lokken zeg maar, en als ze buigt met haar hals naar een kant laat je haar een hapje nemen. Dit kun je bijvoorbeeld voor het rijden doen, zodat ze de hals een beetje loslaat. Zo kun je het van de grond misschien een beetje oefenen.

Kan zo vanaf hier niet zien waar het aan ligt Lachen

Joyce de Vos - Horse Charms Webshop - Horse Agility NL - Painting Pony
Let op wegens tijdgebrek en andere bezigheden, ben ik nauwelijks meer actief op Bokt. Graag niet PB-en, maar mailen voor snel bereik :) Bedankt!

josien
Berichten: 2554
Geregistreerd: 15-08-03
Woonplaats: Uddel (veluwe)

Link naar dit bericht Geplaatst: 25-09-03 12:07

wat summertje zegt is heel goed. maar hij moet wel al wat warm zijn anders heb je kans dat hij zich verrekt.
tijdens het rijd als hij zich vast zet buitenteugel er goed bij en naar rechts draaien. kijk zelf goed waarheen je gaat en breng daarbij ligt het gewicht aan de binnenkant. mijn pony had het ook heel erg. die deed het dus altijd ook gewoon als hij los liep. hij is namelijk altijd verkeerd gereden. ik heb toen alles geprobeerd het enigste wat goed hielp was een zweep rechtop in je hand nemen en als hij zijn hoofd naar buiten bracht tikte ik hem zachtjes op de hals aan de buitenkant. reageerde hij niet deed ik het harder nog niet een tik. hij moest zich zelf nu corrigeren zonder inwerking van de teugels. resultaat dat hij nu nog steeds goed loopt en tijdens het los werken ook veel beter gaat lopen. en dat na drie keer oefenen waar ik al 4 jaar mee bezig was om het goed voor elkaar te krijgen.

Voor alle info kijk hier http://www.paardenmetplezier.eu

Gezocht boerderij met minimaal 2hec land op de veluwe.

Annash
Blogger

Berichten: 26417
Geregistreerd: 09-06-03
Woonplaats: Achterhoek

Link naar dit bericht Geplaatst: 25-09-03 12:14

peeky schreef:
Ja dat weet ik, noem het waarschijnlijk weer verkeerd want ze geeft geen stelling naar rechts, maar goed, het probleem blijft hetzelfde en wat kan er aan gedaan worden?


ik maak altijd allemaal kleine slangevoltes over de AC lijn, in het begin 4, en dan steeds meer... gewoon stelling en buiging vragen en niet gaan zitten prutsen. *whaha wil ik ook nog wel eens doen namelijk Tong uitsteken* als ze geen stelling wil geven, meer inkomen met je binnenbeen

en vooral veel geduld hebben.. ik heb het zo erg gehad met 1 pony die ik toen net reed dat t erg lang geduurd heeft voordat ie los liet... maar nu Haha!


succes ennee... ik hoor t wel he??? veel wendingen dus Knipoog

MrMagic

Berichten: 705
Geregistreerd: 03-01-03
Woonplaats: Enschede

Link naar dit bericht Geplaatst: 25-09-03 12:42

Yep veel wendingen rijden Lachen

Maar probeer ook naar jezelf te kijken, ben jij misschien niet met de ene hand sterker dan de andere? (meeste mensen wel)
En als je dan heel lang op hetzelfde paard rijd (met zelfde methode), kan het paard als tegenreactie stijf worden. Overleg dit ook eens met een instructeur/instructrice Knipoog

Anoniem

Link naar dit bericht Geplaatst: 25-09-03 12:47

Rechtrichten is de enige echte oplossing.
Je paard is simpelweg naar rechts gebogen.

Dus zorg dat hij goed aan je been word en leert begrijpen dat er ook 1 zijdige been hulpen bestaan.
Vandaar uit kun je hem rechtmaken door met je linker been naar je rechterteugel te drijven.
Ik ga er vanuit dat je instructeur M/V daar ook mee bezig is.

En het allerbelangrijkste, zelf los laten en niet terug trekken.

peeky

Berichten: 3752
Geregistreerd: 29-12-02

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 25-09-03 19:21

Bedankt voor de tips! Ja dat was dus het probleem: ze zegt steeds wel: 'lucht houden in de linkerhand en benen erbij!' maar dan snap ik het nog niet helemaal

Ik vind het wel moeilijk hoor! En tuurlijk ligt het ook aan mij, maar niet helemaal denk ik, want mijn vorige paard was nooit zo'n erge trekkert

Annash
Blogger

Berichten: 26417
Geregistreerd: 09-06-03
Woonplaats: Achterhoek

Link naar dit bericht Geplaatst: 26-09-03 11:25

snap je nu wel wat ze bedoelt dan? je moet gewoon niet aan je linkerhand trekken en goed inkomen met je been Knipoog ik hoor het he??? via pb ofzo Tong uitsteken

Desiree

Berichten: 28760
Geregistreerd: 23-01-01
Woonplaats: Twente

Link naar dit bericht Geplaatst: 26-09-03 11:29

Ze loopt natuurlijk te trekken op links omdat ze niet naar links wil buigen, begrijp ik het zo goed? Sja, dan komt dat, omdat haar spieren aan de rechterzijde te kort zijn. En........... dan gaat jouw linkerhand misschien ook wat vast zitten en dat mag helemaal niet he. WAt waarschijnlijk ook het geval zal zijn is dat je rechts weer te weinig in de hand hebt. Je moet proberen rechts meer druk te krijgen.
dus gewoon rechts druk aannemen en links los laten. Met je linker(binnen) been drijven om de druk op rechts te vergroten. Dit heeft natuurlijk het gevolg dat het paard rechts gesteld gaat lopen, dus naar buiten maar dat is niet erg .MOgelijk gaat het hierdoor namelijk ook nog nageven en dat is goed. op het moment dat het paard nageeft kun je proberen of je links erbij kunt pakken. Verwacht niet dat het paard binnen een paar dagen naar links kan gaan buigen, zo snel zijn spieren niet op te rekken.

De hond is de betere mens

josien
Berichten: 2554
Geregistreerd: 15-08-03
Woonplaats: Uddel (veluwe)

Link naar dit bericht Geplaatst: 26-09-03 16:42

hoi ik kreeg net dit over mijn nieuws brief. moet je maar is lezen.

TRAININGSMETHODE VAN ANTOINE DE BODTUITLEG VOOR HET RECHTS GEBOGEN PAARD

Elk paard is van nature scheef. Om een mens te kunnen dragen en dressuuroefeningen uit te kunnen voeren moet een paard recht zijn om ontspannen te kunnen lopen en gelijke aanleuning op beide teugels te krijgen. Een rechts gebogen paard heeft een natuurlijke buiging naar rechts, zal zich gemakkelijk laten inbuigen naar rechts en moeilijker naar links.

De linkerzijde van dit paard is de · bolle zijde · lang bespierde zijde· slap bespierde zijde· soepele zijde Het linkerachterbeen is het zwakke achterbeen.Het linkervoorbeen draagt meer gewicht dan het rechtervoorbeen. De rechter zijde van dit paard is de · holle zijde · kort bespierde zijde· sterk bespierde zijde· stijve zijdeHet rechterachterbeen is het been wat het meeste stuwt en het sterkst is. De rechterheup is vaak hoger dan de linker.


DIAGNOSE

· Het rechtsgebogen paard zoekt meer steun op de linkerteugel, ‘pakt links vast’
· Dit paard loopt tegen het linkerbeen van de ruiter aan.
· Het zadel zakt naar links en de ruiter zit dus scheef.

DOELSTELLING

Door de trainingsmethode van Antoine de Bodt kunt u het paard rechter, gespierder en sterker maken, zodat het paard u kan beter dragen. Het paard zal zuiver, soepel en nageeflijk gaan lopen, de beide achterbenen zullen onder het lijf gebracht worden en zich ontspannen.Het paard zal gezond blijven en graag voor u werken.

BASIS ELEMENTEN

De basis elementen van zijn trainingsmethode zijn:
1. ontspanning
2. aanleuning
3. recht richten
4. verzamelen
5. oprichten

Ontspanning kan niet zonder recht richten. Zolang een paard scheef loopt, hoe weinig ook, zal het zich moeten spannen om overeind te blijven. Het paard zijn buikspieren aanspannen om de rug te ontspannen. Pas dan kan de achterhand ondertreden en zal het paard nageeflijk zijn. Alleen een rechtgericht paard zal gelijke aanleuning op beide teugels nemen en zal zich laten verzamelen en oprichten.

DE EERSTE STAP

Een recht gericht paard is een paard dat zich in de beide richtingen even gemakkelijk en met gelijke aanleuning laat buigen op vraag van de ruiter.

Om dit resultaat te bekomen mag het paard geen steun vinden op de binnenteugel. De buitenteugel is altijd de rijteugel. Door het paard in contrastelling te rijden zal het zelf naar zijn evenwicht gaan zoeken en zal het paard zich recht maken.

Begin met een rechtsgebogen paard op de rechterhand op de binnenhoefslag te rijden. Stel het paard naar buiten (contrastelling), zover dat er op beide teugels evenveel druk ontstaat en de neiging heeft naar de hoefslag te lopen. Blijf op uw rechter zitbeenknobbel zitten, om te voorkomen dat het paard naar de hoefslag loopt. Zo rekt u de korte spieren op en maakt u deze lang en soepel.

Daarna rijdt u op de linkerhand grote voltes, wederom met contrastelling. Zorg er voor dat de volte mooi rond en steeds op dezelfde plek gereden wordt. Valt het paard op de binnenschouder, zet dan de voorhand naar buiten met twee teugels. Valt het paard over de buitenschouder, zet dan de voorhand naar binnen. Zo zorgt u ervoor dat het paard ontspannen en recht gaat lopen op de volte.

Als het paard recht loopt, rijdt u geen contrastelling meer en is het tijd voor de volgende stap.

AANDACHTSPUNTEN RUITER

· Kijk over uw paard heen, kijk niet naar beneden, u moet voelen wat er onder u gebeurt.
· Rijdt nooit te laag met uw handen. Uw bovenarm moet verticaal naar beneden afhangen. Vanaf uw elleboog moet een rechte lijn, via onderarm en teugel naar de mond van het paard lopen.
· Een paard dat niet recht is mag nooit laag lopen. Alleen een rechtgericht paard kan voorwaarts neerwaarts lopen.
· Uw binnenhand is nooit lager dan uw buitenhand. In een wending of op de volte is uw binnenhand zelfs altijd hoger dan uw buitenhand.
· Nooit de scheefheid van uw paard compenseren met uw gewicht. Als het paard naar binnenvalt, zet dan met uw teugels de voorhand naar buiten en ga nooit uw gewicht naar buiten zetten. Zo ontstaat enorme spanning in de rug van uw paard. Blijf dus altijd met uw gewicht in de gewenste buiging zitten.
· Het paard moet altijd drang naar voren hebben. Houdt uw paard scherp aan de hulpen.
· Beloon het paard iedere keer als hij het goed doet. Belonen maakt het paard trots en groot.
· ‘Laat liefde en verantwoordelijkheidsgevoel jegens het paard al uw handelingen bepalen.’

probeerse

Voor alle info kijk hier http://www.paardenmetplezier.eu

Gezocht boerderij met minimaal 2hec land op de veluwe.

peeky

Berichten: 3752
Geregistreerd: 29-12-02

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 27-09-03 11:19

Hartstikke fijn hoor, al die tips De theorie klinkt ook altijd zo simpel, maar dan de praktijk....die blijkt altijd heel wat moeilijker te zijn! Ik moet ook alleen al zo op mezelf letten dat ik wel de goede dingen doe en dan ook nog Jildau corrigeren.....

en die familieleden op de verjaarsfeestjes altijd maar zeggen: "Paardrijden, dat kost toch geen moeite? Je hoeft alleen maar te zitten" jaja....

Nou ik ga er in ieder geval erg op letten want als je je paard vast rijd dan kun je er niets meer mee en als het op beide kanten lekker loopt dan is het voor het beest zelf ook fijner lijkt me, dus dat wordt zwoegen en zweten!

XxJade
Berichten: 18
Geregistreerd: 26-07-03
Woonplaats: Meppel

Link naar dit bericht Geplaatst: 27-09-03 18:50

Wat een goede tips!! Ik ga het proberen.. Stond dit in een nieuwsbrief? Zoja.. waar kan je je aanmelden voor die nieuwsbrief?

XxX

josien
Berichten: 2554
Geregistreerd: 15-08-03
Woonplaats: Uddel (veluwe)

Link naar dit bericht Geplaatst: 27-09-03 21:15

het is een nieuwsbrief van Antoine de Bodt. zijn web-site is www.hoefkatrol.com en zijn e-mail adres is info@hoefkatrol.com.

met de trainings wijze ben ik zelf niet echt eens. maar ja iedereen is anders. bij de een zal dit helpen en bij de andere niet.
hoe ik me heb aangemeld voor die nieuwsbrief weet ik niet meer. dus dat moet je even kijken.

Voor alle info kijk hier http://www.paardenmetplezier.eu

Gezocht boerderij met minimaal 2hec land op de veluwe.

Desiree

Berichten: 28760
Geregistreerd: 23-01-01
Woonplaats: Twente

Link naar dit bericht Geplaatst: 29-09-03 12:53

Mijn uitleg is anders ook al gebasseerd op het systeem van Antoine de bodt. Het klinkt inderdaad zeer logisch.

maar het is best moeilijk om aanwijzingen op te volgen, ook al WEET Je dat het zo moet.

De hond is de betere mens

Anoniem

Link naar dit bericht Geplaatst: 29-09-03 12:57

En ik ben nooit bij de Both geweest en toch komt mijn uitleg ook overeen, alleen veel beknopter geschreven Lachen

Mrietjesueel
Berichten: 815
Geregistreerd: 19-12-02

Link naar dit bericht Geplaatst: 29-09-03 17:46

Knilles heeft dat ook, alleen dan rechts. Nou issie toevallig vorige week maandag 'gekraakt' door een paranormaal therapeut/ magnetiseur Haha! Grappig, sceptisch als ik ben, het heeft m echt geholpen. Hij is nu nog wel wat stijf rechts, maar trekken doet ie niet meer, en hij geeft keurig na op de buitenteugel.
Die contrastelling heb ik ook geprobeerd, maar knilles begon zelf om die stelling te vragen, en dat was vrij vervelend zeg maar... Misschien een idee om er een keer een fysio of iets naar te laten kijken?
(hoeft niet meteen een paranormaal therapeut te zijn Haha! )

peeky

Berichten: 3752
Geregistreerd: 29-12-02

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 29-09-03 19:02

Mrietjesueel schreef:
Misschien een idee om er een keer een fysio of iets naar te laten kijken?
(hoeft niet meteen een paranormaal therapeut te zijn Haha! )


Nee joh daar doe ik niet aan hoor! Kost weer hopen met geld en dat heb ik niet, moet mijn hele paardje al zelf betalen als student zijnde dus dan kan ik er geen fysio bij gebruiken!
Mijn vriend is trouwens ook gekraakt en dat heeft bij hem erg geholpen

Mrietjesueel
Berichten: 815
Geregistreerd: 19-12-02

Link naar dit bericht Geplaatst: 29-09-03 19:04

die man die bij ons is geweest kost 40 euro per paard. Heel apart hoor...

Angeliek
Berichten: 4948
Geregistreerd: 20-01-02

Link naar dit bericht Geplaatst: 29-09-03 21:55

De meeste paarden die stug op links zijn, zijn rechtsgebogen paarden.
Hun linkerspieren zijn langer, dus kunnen ze beter inbuigen naar rechts.
Dat is ook meestal hun natuurlijke houding.
En als ze naar links in moeten buigen, moeten ze hun rechterspieren langer maken, anders kunnen ze niet inbuigen, en ik vind het ook niet fijn om spieren op te rekken, dus zij ook niet.
En daarom uiten ze dat door stug te zijn.

Ik heb nu het zelfde probleem als jij.
Padijtje is ook rechtsgebogen, dus haar rechterspieren zijn korter.
Daarom als ik linksom rijd, en ik vraag buiging naar links, protesteert ze, en gooit haar hoofd in de lucht.
Ze loopt ook rechtsom met haar achterhand naar binnen, omdat ze rechts gebogen is.

Ik rijd gewoon veel voltes linksom, buig links in, maar dat moet je opbouwen, beetje bij beetje.
Met je teugel links buiging vragen, en weer los, weer vragen, en weer los.
Niet meteen naar links toe trekken, maar gewoon beetje bij beetje, steeds ietsje meet buiging vragen.
Je moet het in etape's doen.

(trouwens ook gebaseert op Antionne de Bodt. maar die vent heeft verstand van paarden! Alleen moet je als je hem hoort praten wel even aan het belgisch accentje wennen, hihi)

Waarom vraag je het hem niet?
stuur hem een email, je krijgt altijd reactie terug.

Antionne zei ook een keer:
Het is zo dat een nog niet rechtgericht paard ongelijke aanleuning neemt; d.w.z. 8 op de 10 paarden zijn van nature uit rechtsgebogen en deze paarden nemen meer contact op de linkerteugel (de lange kant). Bij het rijden zal men ondervinden dat deze paarden linksom moeilijker draaien.

En als je er zo bij na denkt, zit er een kern van waarheid in.

Neff

Berichten: 662
Geregistreerd: 22-04-01
Woonplaats: Overijssel

Link naar dit bericht Geplaatst: 29-09-03 22:48

josien schreef:
De rechter zijde van dit paard is de · holle zijde · kort bespierde zijde· sterk bespierde zijde· stijve zijdeHet rechterachterbeen is het been wat het meeste stuwt en het sterkst is. De rechterheup is vaak hoger dan de linker.


Met dit stukje ben ik het niet eens, het is mi precies andersom. Het is niet voor niets dat je door het paard naar links gegooid wordt, zoals hieronder aangegeven wordt. Links is nl de sterke kant en op de holle kant wil het paard geen aanleuning nemen, en dus ook geen druk en dit rechterachterbeen niet belasten. Was dit andersom dan werd je juist naar rechts gedrukt.

Citaat:
DIAGNOSE

· Het rechtsgebogen paard zoekt meer steun op de linkerteugel, ‘pakt links vast’
· Dit paard loopt tegen het linkerbeen van de ruiter aan.
· Het zadel zakt naar links en de ruiter zit dus scheef.


www.creawork.nl Creatieve workshops

Mareska

Berichten: 7923
Geregistreerd: 16-08-03
Woonplaats: Brabant

Link naar dit bericht Geplaatst: 30-09-03 17:18

Mijn pony zit ook links vast, en ik wist niet dat het ook hieraan kon liggen, dus ik heb dit topic net doorgelezen, en ik zal het eens proberen met die tips van iedereen


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Googlebot en 10 bezoekers